Η υπερήφανη Δεξιά του Αντώνη Σαμαρά

Δεκ 6th, 2009 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Πολιτική | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Λίγο μετά την εντυπωσιακή νίκη του Richard Nixon στις προεδρικές εκλογές του 1972, η διάσημη κριτικός κινηματογράφου Pauline Kael , τυπικό δείγμα «σαλονάτης» αριστερής του Μανχάταν, αναφώνησε, εκδηλώνοντας έτσι την έκπληξη της για το αποτέλεσμα: «Μα πώς είναι δυνατόν; Δεν ξέρω κανέναν που να τον ψήφισε!». Αυτό το περιστατικό, που συνηθίζουν να διηγούνται οι Ρεπουμπλικάνοι στις Η.Π.Α. όταν θέλουν να δείξουν πόσο ξεκομμένες είναι οι αριστερόστροφες ελίτ από την πραγματική Αμερική, μου ήρθε ξανά στο μυαλό τις προάλλες, με αφορμή μια κουβέντα που είχα με έναν καλό φίλο. Να επισημάνω, πως ο συγκεκριμένος φίλος είναι δημοσιογράφος, μετριοπαθής φιλελεύθερος τόσο σε οικονομικά όσο και σε κοινωνικά θέματα, με πολύ καλές σπουδές, μένει στο κέντρο της Αθήνας, και ο κύκλος του αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από δημοσιογράφους , καλλιτέχνες και διανοούμενους (ή «διανοουμενίζοντες», αν θέλετε ). Σε συζήτηση που είχαμε, λίγες μέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, εξέφρασε, χωρίς να το γνωρίζει την ίδια απορία που διατύπωσε η Pauline Kael πριν από 37 χρόνια: «Μα πως γίνεται να βγει ο Σαμαράς ; Δεν ξέρω ούτε έναν που να τον υποστηρίζει». Μπορεί λοιπόν οι «κοσμοπολίτες», «ανοιχτόμυαλοι» φίλοι μου (αριστεροί αλλά και φιλελεύθεροι) και ο μικρόκοσμος που τους περιβάλλει να ανασηκώνουν το φρύδι με έκδηλη δυσφορία μπροστά στη «λαϊκή» Δεξιά του Αντώνη Σαμαρά, εκεί έξω όμως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που συγκινούνται και παθιάζονται με τον πολιτικό λόγο του Μεσσήνιου πολιτικού. Όλοι αυτοί νιώθουν πως, μετά τη φιλελεύθερη παρένθεση του Κ. Μητσοτάκη και τον απολιτίκ μεσαίο χώρο του Κ. Καραμανλή (που στην πραγματικότητα ποτέ δεν τους ενθουσίασε) βρήκαν επιτέλους έναν αρχηγό να μιλάει τη γλώσσα τους! Η Σαμαρική Νέα Δημοκρατία είναι μια Δεξιά που δε φοβάται να πει το όνομα της. Κυρίες και κύριοι , ο πατριωτικός , κρατικίστικος συντηρητισμός του Αντώνη Σαμαρά είναι εδώ, για το καλύτερο και για το χειρότερο, χωρίς να ντρέπεται και χωρίς να απολογείται για τίποτε.

ο Σαμαράς είναι γνήσιο τέκνο της παραδοσιακής κρατικίστικης ελληνικής Δεξιάς. Σε συνέντευξη που έδωσε σε bloggers, λίγες μέρες πριν τη θριαμβευτική εκλογή του, ξεκαθαρίζει ακόμη περισσότερο τις θέσεις του. Παραδόξως, ένας αριστερός θα μπορούσε ίσως, διαβάζοντας αυτή τη συνέντευξη, να νιώσει μια ιδιαίτερη, αν και άβολη , οικειότητα

Επισημάναμε σε προηγούμενο άρθρο πως στην οικονομία ο Σαμαράς είναι γνήσιο τέκνο της παραδοσιακής κρατικίστικης ελληνικής Δεξιάς. Σε συνέντευξη που έδωσε σε bloggers , λίγες μέρες πριν τη θριαμβευτική εκλογή του , ξεκαθαρίζει ακόμη περισσότερο τις θέσεις του. Παραδόξως, ένας αριστερός θα μπορούσε ίσως , διαβάζοντας αυτή τη συνέντευξη, να νιώσει μια ιδιαίτερη , αν και άβολη , οικειότητα, με την οικονομική σκέψη του νέου Δεξιού πρόεδρου της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζει πως ο περίφημος «κοινωνικός φιλελευθερισμός» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μορφή νέου κεϋνσιανισμού . Επίσης, τάσσεται υπέρ των υψηλών στρατιωτικών δαπανών (ή ενός στρατιωτικού κεϋνσιανισμού με άλλα λόγια). Για το νέο αρχηγό της ΝΔ οι αμυντικές κρατικές δαπάνες δεν παράγουν μόνο οπλικά συστήματα αλλά μπορούν να επισπεύσουν τη διάχυση σύγχρονης τεχνολογίας μέσα στην Ελλάδα, να ενθαρρύνουν την εγχώρια έρευνα και να θωρακίσουν την οικονομία σε περιόδους κρίσεων . Ο Αντώνης Σαμαράς επικρίνει τις προηγούμενες κυβερνήσεις τόσο του ΠΑ.ΣΟ.Κ όσο και της ΝΔ, επειδή βιάστηκαν να προχωρήσουν σε μετοχοποιήσεις πολλών ΔΕΚΟ, και δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα να διατηρήσουν ένα βαθμό ελέγχου σε «στρατηγικούς τομείς της οικονομίας». Και συνεχίζει : «Έτσι όταν έφτασε η διεθνής κρίση και χρειαζόμασταν…εργαλεία παρέμβασης, ανακαλύψαμε ότι είτε δεν είχαμε πια τέτοια εργαλεία, είτε αυτά που είχαμε δεν μπορούσαμε εύκολα να τα χρησιμοποιήσουμε (γιατί ήταν εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο).» . Στη συνέχεια της συνέντευξης, τάσσεται υπέρ του πακέτου στήριξης των τραπεζών , τονίζοντας όμως πως η τελευταία κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε φροντίσει να φτάσει στην πραγματική οικονομία και τέλος εκδηλώνει τη διαφωνία του με την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κρατισμός του Σαμαρά ακολουθεί την πολιτική παράδοση της ελληνικής Δεξιάς, και ταυτόχρονα βρίσκεται στo δρόμο που ακολούθησαν , τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι συντηρητικοί ηγέτες της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, (την πολιτική των οποίων έχει εκθειάσει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ), δε δίστασαν να στηρίξουν με κρατικά κεφάλαια τις εγχώριες επιχειρήσεις παρά την αντίθετη γνώμη των Βρυξελλών, ψήφισαν φιλόδοξα πακέτα στήριξης της οικονομίας, πήραν μέτρα οικονομικού προστατευτισμού και αύξησαν θεαματικά τις δημόσιες δαπάνες. Κάποιοι είπαν πως έκλεψαν την ατζέντα των σοσιαλδημοκρατών, στην πραγματικότητα όμως άντλησαν την πολιτική τους από το ιδεολογικό οπλοστάσιο του ευρωπαϊκού συντηρητισμού που πάντα , από τον Μπίσμαρκ μέχρι τον Ντε Γκολ, ένιωθε μια ιδιαίτερη άνεση με την εκτεταμένη κρατική παρέμβαση στην οικονομία.

Και στα υπόλοιπα θέματα, εκτός οικονομίας, ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει με σαφήνεια και συνέπεια τις συντηρητικές θέσεις του. Σε όλες τις πρόσφατες ομιλίες του κάνει λόγο για τις «αρετές του πατριωτισμού» και τη σημασία της εθνικής ταυτότητας. Στη συνέντευξη του στους bloggers επιβεβαιώνει τη φήμη του «σκληρού» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και τάσσεται ξεκάθαρα κατά της σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ . Επίσης εμφανίζεται αρνητικός απέναντι στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για ελληνοποίηση των λαθρομεταναστών δεύτερης γενιάς καθώς θεωρεί πως το μέτρο πηγαίνει σε αντίθετη κατεύθυνση από την ολοένα και πιο αυστηρή κοινοτική νομοθεσία.. Εκφράζεται ανοιχτά υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και εναντίον του γάμου ομοφυλόφιλων (μιας και πιστεύει πως ο γάμος δεν είναι «ανθρώπινο δικαίωμα»). Τέλος τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ,ακόμη και αν οι αμυντικές ανάγκες καλύπτονται όλο και περισσότερο από επαγγελματίες οπλίτες, αφού η θητεία «χρειάζεται για να φτιάξει τον μελλοντικό πολίτη», όπως ξεκαθαρίζει.

Και στα υπόλοιπα θέματα, εκτός οικονομίας, ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει με σαφήνεια και συνέπεια τις συντηρητικές θέσεις του

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν πως οι δεξιές θέσεις του Αντώνη Σαμαρά θα περιχαρακώσουν τη «Νέα Δημοκρατία» και θα την συρρικνώσουν εκλογικά. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα επιχειρήματα για να πειστεί κάποιος πως ο κρατισμός διαπερνά τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων (βλέπετε, δεν είναι μόνο οι «αριστεροί» ψηφοφόροι που θέλουν να διοριστούν στο δημόσιο και δεν είναι μόνο οι «αριστεροί» επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν εύκολες δουλειές με το κράτος) . Και σε κοινωνικά θέματα όμως , προς μεγάλη απογοήτευση των «ανοιχτόμυαλων» φίλων μου που προανέφερα , η ελληνική κοινωνία δεν είναι μόνο τα προχωρημένα blogs και τα μοδάτα free press που εκθειάζουν τις χάρες της πολυπολιτισμικότητας . H ελληνική κοινωνία ήταν και παραμένει κατά βάση συντηρητική. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή της Κυριακής» την προηγούμενη εβδομάδα, το 66% των Ελλήνων τάσσονται κατά της κατάργησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, το 65% κατά της αποποινικοποίησης των μαλακών ναρκωτικών, το 68% κατά της κατάργησης της υποχρεωτικής διδασκαλίας των Θρησκευτικών και το 52% υπέρ της επαναφοράς της αναγραφής θρησκεύματος στις ταυτότητες, ενώ, σε άλλη έρευνα του 2006, μόλις το 16% των συμπολιτών μας εκφράστηκε υπέρ του gay γάμου. Είναι σαφές πως υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ψήφων, από την οποία, με τους κατάλληλους χειρισμούς, θα μπορούσε να αντλήσει μια εκσυγχρονισμένη «λαϊκή Δεξιά» υπό τον κ. Σαμαρά.

Παρότι διαφωνώ με τις περισσότερες απόψεις του, παραδέχομαι πως ο Αντώνης Σαμαράς, προς τιμήν του, δε λέει διαφορετικά πράγματα από αυτά που έλεγε πριν 15 χρόνια, όταν ήταν πρόεδρος της βραχύβιας Πολιτικής Άνοιξης . Για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, ο αρχηγός ενός κόμματος εξουσίας κερδίζει τις κομματικές εκλογές με μια ξεκάθαρη συντηρητική πλατφόρμα. Με έξυπνο τρόπο, συνέδεσε αυτή την ατζέντα με μια αντι-ελιτίστικη εξέγερση ενάντια στα τζάκια και στο «σύστημα» (έστω και αν , στην πραγματικότητα, ο κρατισμός του απλά εξυπηρετεί τα ήδη κατεστημένα συμφέροντα) και κατάφερε να δημιουργήσει ένα grassroots κίνημα που ένιωσε επιτέλους να του μιλάνε στη γλώσσα που καταλαβαίνει. Όσον για την άλλη συνιστώσα της Κεντροδεξιάς, τους φιλελεύθερους, αναρωτιέμαι αν μπορούν , αντί να αντιδρούν σαν την Pauline Kael , να μάθουν κάτι από τον τρόπο με τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς κινητοποίησε ευρεία λαϊκά στρώματα , μήπως και πάψουν επιτέλους οι φιλελεύθερες ιδέες να είναι υπόθεση κάποιων ελίτ, μια χούφτας bloggers και λίγων δημοσιογράφων.

Τηλέμαχος Χορμοβίτης

————————————————————————

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην Metropolis Weekend στις 4-6/12/2009

44 σχόλια
Leave a comment »

  1. “…στην οικονομία ο Σαμαράς είναι γνήσιο τέκνο της παραδοσιακής κρατικίστικης ελληνικής Δεξιάς…”

    ‘Οσο και να μην βολεύει την στρατηγική της ΦΙΣ, δεν είναι αλήθεια. Από την ομιλία του στο Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο, φαίνεται ότι ο ΑΣ πιστεύει στην αγορά: είναι εναντίων των φόρων, των δημοσίων δαπανών και των κρατικών στρεβλώσεων στην αγορά. Δεν είναι libertarian, αλλά σίγουρα είναι ο πιο pro-market έλληνας πολιτικός ηγέτης μετά τον Μητσοτάκη. Εδώ είναι το σχετικό άρθρο:
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1081124

    Από την άλλη, σχετικά με τα κοινωνικά θέματα, δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΑΣ είναι συντηρητικός, και εκεί μπορεί η ΦΙΣ να κάνει focus.

  2. Εκτός από τη στάση ενός πολιτικού απέναντι στην Αγορά, κάτι που όπως βλέπουμε δε διαφέρει πολύ μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι πολίτες ψηφίζουν όπως είδαμε με ένα πλήθος άλλων κριτηρίων. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα υπαναχωρίσει ο κ. Σαμαράς από αυτά που και εκείνος ψήφιζε όταν επέστρεψε στη ΝΔ, στο καμιά χρήση του ονόματος Μακεδονία ή παραγώγων του; Την πορεία του θέματος την είδαμε. Τώρα ποιές είναι οι προοπτικές επιτυχίας μιάς τέτοιας πολιτικής; Στο Κυπριακό, θα υποστηρίξει μιά λύση επανένωσης, ή θα πάει οριστικά σε διχοτόμηση, κάτι που νομίζω έχει αρχίσει να ωριμάζει ως σκέψη σε κάποιους συντηρητικούς κύκλους, που έχουν αλλεργία στα πολυπολιτισμικά μπερδέματα; Σε αυτά πρέπει να δοθεί έμφαση, διότι θα μας εμπλέξουν σε σοβαρά αδιέξοδα και Εθνικές αποτυχίες. Το πιθανότερο είναι να στρογγυλέψει και σ’ αυτά, ανάγκα και Θεοί πείθονται, και να έχει η Δεξιά ως raison d’ etre μόνο να ταλαιπωρεί τους ομοφυλόφιλους!
    Στους θεσμούς, η Δεξιά ήταν αντίθετη σε κάθε κίνηση γιά αυτοδιοίκητο και ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, διότι τη βλέπει ως ένα εξάρτημα γιά την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Τώρα θα έχει την ίδια στάση; Επί θύραις είναι ντιρεκτίβα της ΕΕ γιά την ίση πρόσβαση στα αγαθά, που περιλαμβανει και τους ομοφυλόφιλους. Έχει προταθεί με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη στήριξη Σοσιαλιστών, Φιλελέυθρων, Πράσινων, Αριστεράς και μερίδας του Λαϊκού Κόμματος. Μιλάμε γιά στέγη, δουλειά, πρόσβαση σε (ασφαλή) παιδεία (αναφέρομαι στο bullying, που έχει δηλητηριώδεις συνέπειες γιά πολλούς νέους) κλπ. Τι θα υποστηρίξει; Στο θέμα της επέκτασης του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, η υπόθεση είναι στο ΕΔΑΔ, αν βγεί όπως αναμένεται από παλιότερες αποφάσεις καταδικαστική γιά την Ελλάδα απόφαση, δεν θα πρέπει να συμβουλεύσει του οπαδούς του, να τους εντάξει μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και να τους πει ότι αυτό είναι το σωστό και αυτό πρέπει να πράξουμε; Θεωρώ πως όχι. Στο όνομα της “εθνικής ιδιαιτερότητας”, που εγείρει και η Τουρκία και όσοι γενικά δεν πολυσυμπαθούν τις ιδέες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα πει όχι. Θα απομακρύνει την Ελλάδα από το status του Ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού και θεσμικού πλαισίου. Πιστεύω ότι ο Σαμαράς θα προχωρήσει στον εκφασισμό της δημόσιας ζωής στην Ελλάδα, κατά τα πρότυπα της Ιταλίας. Βλ [http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=99435]
    Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, οι πραγματικά φιλελεύθερες δυνάμεις, ανοίχτηκαν στην κοινωνία, απέκτησαν το πολιτικό κοινό τους και έχουν κερδίσει μιά διακριτή θέση στο πολιτικό στερέωμα. Στη Γερμανία ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Βεστερβέλε, που είναι σημειωτέον ανοικτά ομοφυλόφιλος και με σύμφωνο συμβίωσης με το σύντροφό του, πήρε 14%, είναι εταίρος της Μέρκελ και κατέχει το Υπουργείο Εξωτερικών. Εδώ ο Καρατζαφέρης αφήνει υπονοούμενα γιά ομοφυλόφιλους υπαλλήλους του Υπ. Εξ. και ο Σαμαράς το μόνο που είπε είναι “να γίνεται σεβαστή η ιδιοτικότητα του βίου τους”.

    Εν κατακλείδι, κάποιος μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι αλλιώς, οι ιδέες αυτές μπορούν να συστεγάζονται ως μειοψηφικές μέσα στη ΝΔ (απορώ τι κάνουν τόσο καιρό, που συστεγάζονται) ή ακόμα και ανοικτά να τα θεωρεί αυτά ως δευτερεύοντα και τριτεύοντα γιά τον καθορισμό της ψήφου του. Όποιος όμως θεωρεί ότι ο θεσμικός πολιτισμός είναι αναπόσπαστο στοιχείο ενός επιτυχημένου κράτους, πολύ απλά δεν μπορεί να ψηφίζει ΝΔ. Συνειδητά και χωρίς κανείς να θεωρεί τον εαυτό του παραπλανημένο.

  3. Διόρθωση: …ιδιωτικότητα…

  4. Μπορεί λοιπόν οι «κοσμοπολίτες», «ανοιχτόμυαλοι» φίλοι μου (αριστεροί αλλά και φιλελεύθεροι) και ο μικρόκοσμος που τους περιβάλλει να ανασηκώνουν το φρύδι με έκδηλη δυσφορία μπροστά στη «λαϊκή» Δεξιά του Αντώνη Σαμαρά, εκεί έξω όμως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που συγκινούνται και παθιάζονται με τον πολιτικό λόγο του Μεσσήνιου πολιτικού.

    Σε ποια χώρα έγινε αυτό; Έχεις ακούσει ποτέ λόγο του Σαμαρά ή το συμπέρασμα το έβγαλες από ποσοστό που πήρε; Είδες πλήθος κόσμου να ουρλιάζει ας πούμε όπως έκαναν το 80′ με τον Α. Παπανδρέου;

    Είναι πάρα πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι “δεν κέρδισε ο Σαμαράς”, απλά “έχασε η Μπακογιάννη”, η οποία αν είχε λίγη “τσίπα” θα είχε παραιτηθεί από την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά τι κι αν στηρίζει διαφορετικές θέσεις από τον κο Σαμαρά; Άλλωστε, ακόμη ως… “Στελεχάρα” μια χαρά χρυσά κουτάλια θα έχει, για να ταΐσει τους “δικούς” της. Εκτός φυσικά κι αν την κάνουν πάλι υπουργό εξωτερικών και φύγει μακρυά και δεν ξέρει τι γίνεται πίσω στην “πατρίδα”.

    Προσωπικά θεωρώ τους περίπου 700.000 Έλληνες ενδεικτικό ποσοστό. “Αυτοί” πανηγύριζαν γιατί πήγαν πολλοί στις κάλπες να ψηφίσουν. Έναν φίλο μου, του έταξαν και αγριογούρουνο έξω από το εκλογικό για να πάει να ψηφίσει, κι έτσι ή αλλιώς μάζεψαν λιγότερο από το 1/10 του πληθυσμού της Χώρας. Ένα (χοντρικά) 7% ψήφισε τον επόμενο πρωθυπουργό, γιατί είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι ο ΓΑΠ θα αντέξει υπό αυτές τις συνθήκες και με την πλώρη που έχει πάρει, περισσότερο από μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση.

    Κι εσείς γράφεται ασυναρτησίες περί “Λόγων, φλογερών”, ο άνθρωπος δεν μπορεί να αρθρώσει με πάθος δύο προτάσεις…

    Ο Αντώνης Σαμαράς στην αντιπολίτευση δείχνει το πολιτικό επίπεδο της χώρας: sub-zero. Το μόνο καλό ήταν η εκλογική διαδικασία που απέτρεψε μια πολιτικό που δεν έχει δείξει τίποτε πέρα από γνωριμίες, διαφθορά και χαμόγελα πανηγυρικά από το να πάρει την εξουσία. Δεν ήταν ικανή να την απομακρύνει βέβαια…

  5. Tο μόνο που εξέλαβα ως θετικό απ΄την διαδικασία εκλογής του ήταν οτι μπορούσε να ψηφίσει όποιος ήθελε.——-κάτι φίλοι μου μου έλεγαν πως πρέπει να πίνει νερό στο όνομα της πεθεράς του—–και κάποιοι άλλοι πως πριν γίνει υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πίνοντας καφέ στο Χίλτον (βυζαντινό) τους έλεγε πως γύρισε για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας—–κόμμα δεν κατάφερε να διατηρήσει εν ζωή (η δημιουργία είναι γραφειοκρατική υπόθεση)——-και το μόνο Αισιόδοξο που βρίσκω στην εκλογή του είναι πως προτιμήθηκε (από τους νεοδημοκράτες) αντί της εκπροσώπου μίας κουρασμένης (τουλάχιστον) πολιτικής οικογένειας—————-Επίσης πολύ καλά αναφέρει ο σχολιαστής του ποστ Π.Ατματζίδης ορμώμενος εκ της αποστροφής του κειμένου σας…… “εκεί έξω όμως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που συγκινούνται και παθιάζονται με τον πολιτικό λόγο του Μεσσήνιου πολιτικού.»…….που έγινε αυτό;;;;; Συμπληρώνοντας πως Και εγώ δεν πήρα είδηση κάτι τέτοιο.

  6. Τί, ἀκριβῶς, ἔπαθε ἡ χώρα ἀπὸ τὸ Μακεδονικό ;

    H χώρα, αν είχε βέβαια και μορφωμένους διπλωμάτες καριέρας (που δεν έχει) ή έστω άξιους ad hoc διαπραγματευτές (πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων), θα μπορούσε, κατ’ ελάχιστον, να παίζει ρόλο ΔΙΑΙΤΗΤΟΥ ή ΡΥΘΜΙΣΤΟΥ στα Βαλκάνια ΚΑΙ να αλωνίζει literally στην οικονομική ΚΑΙ την Γεωπολιτική σφαίρα – ρόλο που της άρμοζε άλλωστε αφού είμαστε συγκριτικά ζάπλουτοι δίπλα σε εξαθλιωμένους γείτονες. Αντ’ αυτού συρρικνωθήκαμε σε ρόλο διαμαρτυρόμενου παίκτη.

    Οπως έχουν τα πράγματα, για παράδειγμα, έχουμε μεγαλύτερα οφέλη (οικονομικά και πολιτισμικά) από, πέστε, τις δραστηριότητες του Τιράνων και Πάσης Αλβανίας, ευφυούς και σοφού, κυρίου κυρίου Αναστασίου [κατά κόσμο, καθηγητή κ. Γιαννουλάτου] από όσο από ολόκληρο το Ελληνικό κράτος με πρεσβείες και προξενεία και δεν ξέρω πόσες παρασιτικές υπηρεσίες μας στην Αλβανία. Porca miseria!!!!!!!!!!

  7. Ο Σαμαρας μου θυμιζει κατι αναμεσα σε Μουσολινι και Νασερ.

  8. Τίποτα από όλα αυτά. Απλά είναι μια version civilisέe του Ανθιμου και του Πανάρα.

  9. Βλέπω ἔπεσε ἀδεξία λογοκρισία στὰ σχόλιά μου καὶ στὸ σχόλια ἄλλων.
    Στὸ ἐρώτημά μου τὶ ἔχασε ἠ Ἑλλάδα άπὸ τὸ Μακεδονικὸ ἀπαντᾶ ὁ κύριος Χασαπογιάννης, ἀλλὰ τὸ ἐρώτημα ἔχει ἐξαφανισθεῖ ! Αὐτὴ εἶναι ἡ ἐλευθερία ἐκφράσεως τοῦ ἱστοτόπου. Συγχαρητήρια !
    Καί μετὰ ἐπικρίνουμε καὶ τὴν δεξιά …
    Δὲν ἀποκλείεται καὶ τὸ τεχνικό πρόβλημα. Ἀλλὰ καὶ πάλι δὲν ἔχει νόημα νὰ συζητᾶ κανεὶς μὲ παρομοίους ὅρους.

  10. @ΓΙΓ
    ναι, ήτανε σοκαριστική η ερώτηση και θα κατέστρεφε την ΦΣ, γιαυτό αποφασίσανε να την λογοκρίνουνε…

  11. seiji otaku Δεκεμβρίου 6th, 2009 10:32 πμ :
    ‘Οσο και να μην βολεύει την στρατηγική της ΦΙΣ, δεν είναι αλήθεια. Από την ομιλία του στο Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο, φαίνεται ότι ο ΑΣ πιστεύει στην αγορά: είναι εναντίων των φόρων, των δημοσίων δαπανών και των κρατικών στρεβλώσεων στην αγορά. Δεν είναι libertarian, αλλά σίγουρα είναι ο πιο pro-market έλληνας πολιτικός ηγέτης μετά τον Μητσοτάκη. Από την άλλη, σχετικά με τα κοινωνικά θέματα, δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΑΣ είναι συντηρητικός, και εκεί μπορεί η ΦΙΣ να κάνει focus.

    Eμείς, τα εγγόνια κοσμοπολιτών Βενιζελικών και παιδιά Βενιζελογενών Φιλελευθέρων της (αργότερα) Ενωσης Κέντρου έχουμε αίσθηση προοπτικής (sense of perspective), σε αντίθεση προς διάφορα βλαχαδερά, κυρίως παιδιά βασιλοφρόνων αγροτών, χωροφυλάκων (figuratively and literally), φορτηγατζήδων και μικροαστών που έμαθαν πέντε πράγματα για Reagan και Thatcher, τα αναμασούν και προσπαθούν να (δια)μορφώσουν φιλελεύθερη παράδοση εις, και για, την Ελλάδα.

    Οι διαπιστώσεις του seiji otaku όχι μόνο είναι ορθές ΑΛΛΑ έχουν ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ιδωμένες σε retrospective (αναδρομική) οπτική , διότι απηχούν την κύρια ΙΣΤΟΡΙΚΗ διαφορά ανάμεσα στους Φιλελεύθερους (Βενιζελικούς) και τους Δεξιούς (Βασιλόφρονες). Οι διαφορές, λοιπόν, ιστορικά ενέκειντο στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ agenda των Φιλελευθέρων vs. Δεξιών. Οι Δεξιοί πχ μονοπωλούσαν τον πατριωτισμό, επέμεναν εις, ή επέτρεπαν, την εμπλοκή της Εκκλησίας στα πολιτικά πράγματα, προτιμούσαν την ενασχόληση της γυναίκας με τα του οίκου της κλπ κλπ. In effect, αυτά ήσαν τα στοιχεία της Δεξιάς που απωθούσαν τους Φιλελευθέρους και όχι η οικονομική της agenda per se.

    Ironically, οι Κυβερνήσεις, που έκαναν τα όποια φιλελεύθερα άλματα, τουλάχιστον από την Μετεμφυλιακή Περίοδο και εντεύθεν ήσαν πάντα Δεξιές (πχ από τον Μαρκεζίνη ως υπουργό Οικονομίας επί Συναγερμού έγινε η σωτήρια υποτίμηση της δραχμής έναντι της sovereign Αγγλίας, σταθεροποιήθηκε το νόμισμα, ο πληθωρισμός έπεσε σε ιστορικά χαμηλά κλπ κλπ). Αu contraire, oι par excellence Φιλελεύθεροι διανοούμενοι, academics και πολιτικοί της εποχής, όπως Ξενοφών Ζολώτας, Γεώργιος Μαύρος, Γιάγκος Πεσματζόγλου, Γιάννης Ζίγδης, μόλις ερχόταν η ώρα να διαχειρισθούν την Οικονομία, ΕΤΡΕΠΟΝΤΟ σε φυγή ή (at best) αδρανούσαν. Θυμάμαι ως παιδάκι, την λαχτάρα με την οποία προσδοκούσε ο φιλελεύθερος κόσμος μιάν συγκροτημένη οικονομική πολιτική από τον Γεώργιο Μαύρο, το “πρώτο χαρτί” του Γέρου που, μόλις εκλέχθηκε η ΕΚ με 53% το 1964, και ανέλαβε υπουργός Συντονισμού, ΠΑΡΗΤΗΘΗ !!!!! μετ’ ολίγον για να γίνει Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας – ενώ ο Καραμανλής, ΑΝΕΥ ΠΟΡΩΝ, επαναλαμβάνω άνευ πόρων, κατάφερε να ανασυγκροτήσει την χώρα σε μιά οκταετία, όταν, στην αρχή της, επίσημη Πολιτική Αντιμετώπισης της Ανεργίας ήταν η Μετανάστευση σε Καναδά, Γερμανία και Αυστραλία – μιλάμε για ΠΕΙΝΑ!!!!!!!!. Στο τέλος της οκταετίας, είχε αλλάξει η Ελλάδα.

    Ο μόνος, τελικά, εκ της Σαρκός των Φιλελευθέρων, με ΔΙΤΤΗΝ, δλδ ΚΑΙ οικονομικά ΚΑΙ κοινωνικά φιλελεύθερη agenda που, από εποχής Ελευθερίου Βενιζέλου και Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, κατάφερε να τιμήσει το ευρύτερο Φιλελεύθερον Δόγμα και να παραγάγει αποτελεσματικώς φιλελεύθερον έργον ήταν ο Κώστας Σημίτης.

    Συμπερασματικά:
    1) Τα τελευταία 60 ΧΡΟΝΙΑ, τον όποιο Οικονομικό Φιλελευθερισμό τον είδε η Ελλάδα επί Δεξιάς και όχι επί Φιλελευθέρων ή φιλελευθεριζόντων – με εξαίρεση την περίοδο Σημίτη.
    2) Αντιστρόφως, στα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ θέματα, η Δεξιά ήταν πάντα και παραμένει ΑΝΤΙ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ή ακριβέστερα through and through primitive!

  12. Πολύ καλό άρθρο,
    – Ιδιαίτερη έμφασι πρέπει να δοθεί στην παρατήρησι του αρθρογράφου οτι πολλοί απο “εμάς”, κινούμεθα καθημερινώς στον δικό μας μικρόκοσμο και αδυνατούμε – ή, δεν θέλουμε ? – να ακούσουμε ή να ερμηνεύσουμε επιθυμίες ή τάσεις των “άλλων”……
    – Αγαπητότατος παιδικός φίλος, νυν δημοσιογράφος, μου έλεγε προ μηνός , με απόλυτη πεποίθηση οτι όλα ήσαν προκαθορισμένα, Ντόρα για Αρχηγός, ΚωΚ για Πρόεδρος Δημοκρατίας, Σαμ νεκρός, ΓΑΠ παραιτημένος…….
    – Εξέφρασα (δειλές) αμφοβολίες……………………………..

  13. @ΚΑΧ
    “Διαπιστώσαμε αμφότεροι, τότε, την σημασία της απουσίας στιβαρών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στη χώρα. Να, προσωπικά δεν θάχα πρόβλημα να χρηματοδοτήσω μιά σοβαρή μελέτη έστω με descriptive statistics της κατανομής των Ελλήνων (και των δοξασιών τους) απέναντι στον φιελευθερισμό. As we stand, όλοι εικάζουμε. Πολλοί λένε ότι οι φιλελεύθεροι είναι κάπου 700 άτομα. Ι don’t believe that! Αλλά ουδέν έχουμε επιστημονικό στοιχείο που να το επιρρωνύει ή διαψεύδει!”

    Γιατρέ, surprisingly, υπάρχει τέτοια έρευνα, την δημοσιέυσε η Kαθημερινή την προηγούμενη εβδομάδα:
    http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/graph/29-11-09/s4.pdf

    Ακόμα περισσότερο surprisingly (τουλάχιστον για εμένα), ο φιλελευθερισμός στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά περιθωριακός είναι. Ο νεοφιλελεύθερος σαν αξία ίναι περισσότερο θετικός από την Δεξιά, Κεντροδεξιά ΑΛΛΑ ΚΑΙ από την Αριστερά. Επίσης, σε νεαρές ηλικίες, ο νεοφιλελευθερισμός είναι πιο δημοφιλής από τον σοσιαλισμό…

    Δύο πιθανές πρόχειρες εξηγήσεις: Είτε το δείγμα της έρευνας είναι skewed προς ανώτερα μορφωτικά και εισοδηματικά επίπεδα, είτε είμαι πολύ καιρό έξω από Ελλάδα και δεν έχω παρατηρήσει ότι το pendulum γυρίζει…

    Any thoughts are welcome

  14. Den logokrinetai kanena sxolio. Ta mona sxolia pou kovontai einai osa kovei os spam to automato filtro (akismet). Den vrika omos kanena sxolio na ekkremei os spam.

    Parakalo polu k.G.I.G. epanalavete to sxolio sas. To provlima einai sigoura kai austira texniko, afou einai gnosti edo kai polla xronia i politiki mas na min kovoume sxolia.

  15. Επιθυμώ και εγώ να διαβεβαιώσω τον κύριο Γεωργάνα ότι το θέμα ήταν 100% τεχνικό και αφορά μάλιστα σε σειρά σχολίων 1) στο παρόν post και 2) στο post του κυρίου Ανδιρανοπούλου υπό τον τίτλο “Κοινωνικά ευαίσθητοι παραλογισμοί”.
    “Κόπηκε” εκτός του σχολίου του κ. Γεωργάνα και δικό μου σχόλιο στο οποίο απαντά παραπάνω ο seiji otaku.
    Κύριε Γεωργάνα, είστε εξαίρετος, πολύτιμος και, άλλωστε, ουδέποτε προκαλείτε. Ποιός θα είχε λόγο να σας κόψει;;;; Αν είχαν διάθεση να λογοκρίνουν κάποιον, αυτός θάταν ο γράφων λόγω συχνά εριστικού και προσβλητικού ύφους. Αφού δεν κόβουν εμένα, είναι επιστημονικώς βέβαιο πως ουδένα λογοκρίνουν. ΚΑΙ αυτό τους ΤΙΜΑ!

  16. Μὰ σᾶς ἔκοψαν κι ἐσᾶς.
    Δέχομαι ὅτι δὲν ὑπάρχει κακὴ προαίρεσις ἐκ μέρους τῶν διαχειριστῶν τοῦ ἱστοτόπου. Κατὰ τὴν φιλοσοφίαν των, ὅμως, ὁλίγον μετρᾶ ἡ προαίρεσις καὶ πολὺ τὸ άποτέλεσμα.
    Κατ’ ἄλλην ἄποψιν, στὴν κόλαση θὰ πάει βαθύτερα ὅποιος βλάπτει ἀθελήτως καὶ πιὸ ρηχὰ ὅποιος βλάπτει ἐμπροθέτως. Διότι ὀ δεύτερος βλάπτει μὲ σκοπὸ νὰ ὠφεληθεῖ ὁ ἴδιος.
    Θὰ ἐπανέλθω στὸν ἱστοτόπο ὅταν ἀποκτήσει σύστημα ἀντιγράφων άσφαλείας. Δὲν φαντάζομαι νὰ μήν ἔχει ἐγκατασταθεῖ τέτοιο σύστημα διότι τὸ ἀπαγορεύει ἡ ἀρχὴ προστασίας προσωπικῶν δεδομένων.
    Μέχρι τότε,
    εἰς τὸ ἐπανιδεῖν.

  17. Γέλασα πραγματικά με τον κυνικό αυτοσαρκασμό του Κ.Χασαπογιάννη….. έχει χιούμορ…..
    – Δεν χρειάζονται πολλές και ενδελεχείς έρευνες για την αποκάλυψι της νοοτροπίας του εκλογικού σώματος, αλλά κάποιο “μικροκουβεντολόΪ” , χωρίς διακηρύξεις και φανατισμούς.
    – Δηλαδή,
    – Υπάρχουν κάποια κεκτημένα, τα οποία ουδείς θέλει να αποχωρισθεί, άσχετα με την πολιτική τοποθέτησι του.
    – Υπάρχουν πολλά που πολλοί θέλουν να αλλάξουν, αλλά διστάζουν λόγω δυσπιστίας στις διακηρύξεις των πολιτικών.
    – Και, ας μην ξεχνάμε και τα ατομικά μικροσυμφέροντα, που , πολλές φορές, υπερκαλύπτουν (δήθεν?) μεγαλόπνοες ιδέες…….

  18. Παρότι διαφωνώ με τις περισσότερες απόψεις του, παραδέχομαι πως ο Αντώνης Σαμαράς, προς τιμήν του, δε λέει διαφορετικά πράγματα από αυτά που έλεγε πριν 15 χρόνια

    Οπότε, αφού η σταθερότητα θέσεων επιβραβεύεται από το κοινό, λογικά το ΚΚΕ που λέει τα ίδια πράγματα για 80 χρόνια, θα γίνει πιο γρήγορα κυβέρνηση από τον Σαμαρά

  19. Κι επίσης θα πάρει κι η ΑΕΚ πρωτάθλημα τότε, συνεπής στην υπεράσπιση της προσφυγιάς τόσα χρόνια….

  20. To mustirio ton xamenon sxolion: O host mas allakse ton server simera (logo kapoion texnikon provlimaton tou site, pou tou dimiourgousan astatheia), me apotelesma osa sxolia eginan kata tin metafora na xathoun.

  21. Κόφτους Φώτη αβέρτα, μην μασάς! Άντε, και πιο συχνά “ατυχήματα”…

  22. Οι μπακαληδες και οι φορτηγατζηδες κρατανε αυτον τον τοπο, ητοι η πολυαριθμη μεσαια ταξη. Μπορει να ειναι λιγο μπαναλ για τα γουστα καποιων, αλλα τι να κανουμε, Ετσι ειναι τα πραγματα, στην τελικη αλλαξτε λαο

  23. προτιμούσαν την ενασχόληση της γυναίκας με τα του οίκου της

    Η πρωτη Ελληνις δουλευτις, κυρια Σκουρα ητο με τον Παπαγικον Συναγερμον

  24. με εξαίρεση την περίοδο Σημίτη.

    Η Ελλας δεν θα γινει Ιρλανδια. Το σκεφτοταν ο κυριος Καθηγητης παρεα με τον Τσουκατο. Δειξε μου τους φιλους σου να σου πω ποιος εισαι

  25. Νιεφσκι το μονο πρωταθλημα που ειναι πιθανον να παρει η ΑΕΚ ειναι αυτο της Δ Εθνικης του χρονου.Μαλλον για εκει παμε.

  26. Aσχετο σχολιο αλλα θελω να κανω και λιγο πλακα.

  27. Παντως, επειδη μου ερχονται ενα ενα, οι παρθενωνες (καποιοι τουλαχιστον) του πολιτικου φιλελελευθερισμου του βενιζελισμου-κεντρου κατα τον ελιτ κυριο Χασαπογιαννη, που παντως ξαχναει να αναφερει ειναι

    1)Ιδιωνυμο
    2)Τα βενιζελικα ταγματα ασφαλειας
    3)Η “υπερδικαιη” δικη των Εξι, με τον Παπουλα ακουσον ακουσον μαρτυρα κατηγοριας
    3)Η Γυαρος, η Μακρονησος
    4)Η εκτελεση Μπελογιαννη
    5)Οι εξοριες των πολιτικων αντιπαλων σε Κορσικη (Μεταξας και λοιποι)
    6)Μερικα πραξικοπηματα

    Λυπαμαι, αλλα η ιστορια για την Δεξια εχει γραφτει ερημην της ιδιας της Δεξιας, Θα την αποκαθιστουμε οσο δεν χωραει και οσο και αν ενοχλει.

  28. 1)Το ιδιωνυμο θεσπιστηκε το 1929 επι κυβερνησεως Ελευθεριου Βενιζελου.Σωστος ο Λασκος.
    2)Στα ταγματα ασφαλειας συμμετειχαν και μαλιστα ειχαν ιδιαιτερη θεση βενιζελικοι αξιωματικοι.Αλλοι βενιζελικοι αξιωματικοι οπως ο Ζερβας και ο Σαραφης συμμετειχαν στην Αντισταση ειτε στον ΕΔΕΣ και την ΕΚΚΑ ειτε και στον ΕΛΑΣ ακομη.Εν πασει περιπτωσει δεν μπορουν να χαρακτηριστουν τα ταγματα ασφαλειας ως βενιζελικα γιατι στη βαση τους συσπειρωναν περα απο τους λιγους ιδεολογους εθνικοσοσιαλιστες ανθρωπους τυχωδιοκτες του υποκοσμου αλλα και για να ειμαστε δικαιοι και ανθρωπους που η τυχη τους ειχε οδηγησει σε αυτην την επιλογη οπως ανθρωποι οι οποιοι για καποιο προσωπικο λογο ηταν εναντια στην Αντισταση.(βεντετα με ανταρτες κλπ).Η αληθεια ειναι πως μετα τη φυγη των Γερμανων οι περισσοτεροι ταγματασφαλιτες συσπειρωθηκαν στη Δεξια.Καποιοι μαλιστα χρησιμοποιηθηκαν απο αυτην ειδικα την περιοδο 1945-1946 για να συγκροτησουν παρακρατικες ομαδες.
    3)Η εξορια στα νησια ηταν θεσμοθετημενη στην αρχη για οσους ενεχονταν με αδικηματα διαπραξης ληστειας η υποθαλψης της.Ο Παγκαλος ηταν ο πρωτος που την επεβαλλε για πολιτικα αδικηματα.Ο Μεταξας την καθιερωσε και την επεκτεινε και για αλλες κατηγοριες οπως οι τοξικομανεις και οι λεπροι.Μετα το 1946 με παροτρυνση του Παλατιου ε δημιουργηθηκε το στρατοπεδο στην Μακρονησο με προσχημα την “επανενταξη”των συλληφθεντων ανταρτων στην κοινωνια.Το 1964 με νομο της κυβερνησης Παπανδρεου εκλεισε για να επναλειτουργησει το 1967 και να κλεισει οριστικα το 1974.
    4)Ο Μπελογιαννης εκτελεστηκε το 1952 οταν πρωθυπουργος ηταν ο Πλαστηρας.Νομιζω πως ηγουνταν ενος συνασπισμου στον οποιο συμμετειχαν οι Φιλελευθεροι,η ΕΠΕΚ και το Λαικο κομμα.Αν κανω λαθος ελπιζω σε διορθωση.
    5)Το 1917 οι πολιτικοι της αντιβενιζελικης παραταξης εξοριστηκαν στην Κορσικη.Εγινε αφοτου η κυβερνηση Βενιζελου ανεκτησε την εξουσια με τη βοηθεια των Γαλλων επισημα γιατι πρωτυτερα ειχε σχηματιστει αλλη κυβερνηση Βενιζελου στη Θεσσαλονικη.
    6)Τα πραξικοπηματα στα οποια αναφερεται ο Λασκος νομιζω ειναι κυριως αυτα του Παγκαλου το 1925 του Πλαστηρα το 1933 και το κινημα του 1935.Τουλαχιστον σε αυτα στρεφει την προσοχη του
    7)Για τη δικη των εξι η συζητηση ειναι τεραστια.
    Αυτα ειναι καποια ιστορικα στοιχεια τα οποια ο καθενας μπορει να αξιολογησει ο καθενας με τη δικη του οπτικη.Αυτο που ομως τα κανει ενδιαφεροντα και σχετικα με την κουβεντα αυτη ειναι πως αποτελουν τεκμηριο πως υπηρξαν περιοδοι κατα τις οποιες η φιλελευθερη και η συντηρητικη πτερυγα του πολιτικου μας συστηματος οχι μονο δεν συμπορευονταν αλλα αντιθετα οι σχεσεις τους χαρακτηριζονταν απο αντιπαλοτητα η και εχθρα ακομη.

  29. Kαι να μου επιτραπει να συνεχισω αφοτου μου συγχωρεθει η ιδιαιτερα μακροσκελης αναφορα στο θεμα.Αποψη μου ειναι πως αυτη η αντιπαλοτητα αντανακλουσε μια ευρυτερη κοινωνικη αντιπαλοτητα.Ησυντηρητικη παραταξη συσπειρωνε γυρω της την παλαια ολιγαρχια των μεγαλοκτηματιων της Πελοπονησου και της Στερεας Ελλαδας,εκεινα τα στρωματα της υπαιθρου που ηταν αμεσα εξαρτημενα απο αυτη καθως και τους μικροαστους των πολεων της Παλαιας Ελλαδας.Η βενιζελικη παραταξη συσπειρωσε αμα τη εμφανισει της τα νεα ανερχομενα αστικα στρωματα κυριως της Βορειου Ελλαδας αλλα και των παροικιων καθως και το μεγαλυτερο μερος των κατοικων των λεγομενων Νεων Χωρων και ιδιως της Κρητης για προφανεις λογους αλλα και τα πρωτα χρονια μετα την εγκατασταση των προσφυγων στο κρατος μας την πλειοψηφια τους.Πανω κατω στη διαρκεια του Μεσοπολεμου αυτοι ηταν οι συσχετισμοι.

  30. @ laskos
    Tα σημεία 1-6 που αναφέρετε παραπάνω είναι ακριβέστατα, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι πως συνδέονται (επι)κριτικώς με τις παρατηρήσεις μου. Μίλησα συγκεκριμένα για την Οικονομική agenda της Δεξιάς και Φιλελευθέρων και, στην συνέχεια, για την κοινωνική agenda αμφοτέρων.
    Τα ως άνω 6 σημεία είναι αρρήκτως συνδεδεμένα με την έκρυθμη ΠΟΛΙΤΙΚΗ κατάσταση της περιόδου και, ορθά ή λανθασμένα (τα περισσότερα ήσαν πράγματι απαράδεκτα έως αισχρά, αλλά κατανοητά στο πνεύμα της εποχής), ήσαν τμήμα της πολιτικών πεπραγμένων του Βενιζελισμού, αλλά δεν είχαν σχέση ούτε με το Οικονομικό, μήτε με το Κοινωνικό πρόγραμμα του Βενιζελισμού.

  31. @ laskos
    KAI κάτι άλλο. Θα προσέξατε ότι ήμουνα ιδιαίτερα επιεικής στην Δεξιά vis-a-vis στα οικονομικά της πεπραγμένα, αλλά εσείς ως τυπικός Ελλαδίτης τα θέλετε όλα δικά σας – I gave you an inch, you took a mile!
    Νομίζω ότι, προς όφελος του δημοσίου διαλόγου, οφείλουμε νάμαστε δίκαιοι assessing/judging matters globally – βλέποντας δηλαδή το δάσος, όχι τα δέντρα.

  32. Κωστας Χασαπογιαννης

    επιθυμω τα του Καισαρος τω Καισαρι, δηλαδη για να ειμαι συγκεκριμενος. Ουδεποτε προσωπικα αμφισβητησα, ουτε θα αμφισβητησω τον πατριωτισμο και την προσφορα των κυβερνησεων του Κεντρου και των φιλελευθερων του Βενιζελου (τηρουμενων των αναλογιων διοτι παντοτε υπαρχουν σκαρτοι σε καθε παραταξη). Ομως δεν μπορω και καποιες ταμπελοποιησεις που κανετε στην Ελληνικη Δεξια, εκτος της βασιλοφρονιας της η οποια ειναι αναντιρρητο γεγονος. Δηλαδη οτι κατα βαση ηταν ανθρωποι που ηθελαν την γυναικα στο σπιτι η/και

    βλαχαδερά, κυρίως παιδιά βασιλοφρόνων αγροτών, χωροφυλάκων (figuratively and literally), φορτηγατζήδων και μικροαστών που έμαθαν πέντε πράγματα για Reagan και Thatcher, τα αναμασούν και προσπαθούν να (δια)μορφώσουν φιλελεύθερη παράδοση εις, και για, την Ελλάδα.

    Στο μονο που θα συμφωνησω ειναι στην βασιλοφρονια, η οποια τηρουμενων των ευρωπαικων αναλογιων δεν ειναι δα και αναθεμα. Προσωπικα βεβαια δεν εχω κανενα σκοπο να διαμορφωσω φιλελευθερη παραδοση στην Ελλαδα. Ο ελληνικος φιλελευθερισμος φλερταρει επικινδυνα με την σοσιαλδημοκρατια οταν ηγειται αυτου ο Μανος, η με τα ΚΚΕ-ΣΕΚΕ οταν ηγειται η ΦιΣ. Εξ ου και θεωρω πως ο φιλελευθερισμος, στην Ελλαδα αν θελει να εχει καποια μοχλευση στο πολιτικο γιγνεσθαι, μονο στον συντηρητικο χωρο μπορει να κανει κατι, γιατι ιστορικα οι ηγετες του εχουν εποδειξει την πολιτικη τους ανεπαρκεια με τα γελοια ποσοστα των 4000 ψηφων. Κοινως μονο ως ταση των συντηρητικων μπορουν να υπαρξουν και αν θελουν ας το καταλαβουν. Αλλωστε μονος σας ειπατε πως αν εγινε κατι οικονομικα φιλελευθερο, μονο η Δεξια το καταφερε.

  33. δεν μπορω να δικαιολογησω

  34. H αλήθεια πρέπει να λέγεται. Οι Βασιλόφρονες και Δεξιοί γενικότερα, όπως ΚΑΙ οι Βενιζελικοί ήσαν κατά συντριπτική πλειοψηφία αγράμματοι – όλος ο Λαός ήταν πρακτικώς αγράμματος.
    ΑΛΛΑ η συντριπτική πλειοψηφία του μορφωμένου ανερχόμενου αστικού κόσμου της εποχής (γιατροί, δικηγόροι κλπ), με οράματα και ιδέες, ήσαν Βενιζελικοί.

  35. Αναφερετε μια φραση

    Φιλελεύθεροι διανοούμενοι, academics

    αυτη η συνομοταξια ανθρωπων, δηλαδη οι διανοουμενοι-academics οταν δεν υποπιπτουν στα αμαρτηματα της παντογνωσιας και του ολοκληρωτισμου (το εχει πει και ο Χαγιεκ), ειναι παντελως μα παντελως ανικανοι ως πολιτικοι και για πολιτικη. Γενικα οι ελιτ ειναι καλες μονο για coctail parties και bow ties.
    Καθολου τυχαιο οτι οι μεταπολεμικα σπουδαιοτεροι προεδροι των ΗΠΑ αλλα και της Ευρωπης ηταν ειτε βλαχαντερα στην πρωτη χωρα (Τρουμαν, Νιξον, Ρηγκαν) ειτε προιοντα μεσο-μικροαστισμου (Αντεναουερ, Ντε Γκωλ, Κολ, Θατσερ, Μιτεραν). Στην Ελλαδα ειδαμε τι καταφερε ο Καθηγητης Α. Παπανδρεου και τι καταφερε ο βλαχος Κ. Καραμανλης.

  36. ΑΛΛΑ η συντριπτική πλειοψηφία του μορφωμένου ανερχόμενου αστικού κόσμου της εποχής (γιατροί, δικηγόροι κλπ), με οράματα και ιδέες, ήσαν Βενιζελικοί.

    H αληθεια να λεγεται για αλλη μια φορα, πως εδω εχετε δικιο.

  37. Για να συνεισφέρω κι εγώ στην πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα περί βενιζελισμού και κέντρου, ρίξτε μια ματιά και σε αυτό το παλαιότερο άρθρο (http://e-rooster.gr/10/2006/349) καθώς και στη συζήτηση που ακολούθησε.

  38. Ευχαριστουμε κυριε Χορμοβιτη, απο την μια μαθαμε καποια πραγματα για τον Βενιζελισμο [που εγω αγνοουσα, ειδικα την σχεση του με τους Εβραιους] απο την αλλη ξαναειδαμε το επιπεδο του ηρωα του φιλελευθερισμου Μπουρχα.

  39. @ laskos
    Στην Ελλαδα ειδαμε τι καταφερε ο Καθηγητης Α. Παπανδρεου και τι καταφερε ο βλαχος Κ. Καραμανλης.

    Λάθος. Ο ΑΠ ήταν τόσο ελεεινός ως άτομο όσο και στην πολιτική.
    Ενώ ο Γέρος ήταν δανδής, sophisticated και καλλιεργημένος, ο Ανδρέας ήταν μικροαστός, ένας τελείως πρωτόγονος αλκοολικός και δούλος του γυναικείου μορίου εξ ου και παντρεύτηκε την εκ Minnesota λαϊκάντζα. Ο Γέρος είχε μοναδικό taste*, θαύμαζε πραγματικά το ωραίο φύλο και περιβαλλόταν πάντα από σημαντικές γυναίκες ΚΑΙ την elite των Γραμμάτων και των Τεχνών.

    *Μούχε διηγηθεί κάποτε η εκ Πατρών αείμνηστη Μαρία Δερτιλή (σύζυγος του επανειλημμένα υπουργού της ΕΡΕ Λεωνίδα Δερτιλή) ότι ο Γέρος, που ήταν συγγενής της και τον είχε φιλοξενήσει επανειλημμένα μεταξύ γάμων, καθόταν επί ώρες μπροστά στον καθρέφτη για να σιάχνει το μαντήλι στο πέτο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Η δε μεγαλύτερη αδελφή της μάνας μου, Φωτεινή Γεννηματά που, μαζί με την Λόλα Ζολώτα, ήταν από τις 4-5 ωραιότερες και κομψότερες των Αθηνών, κολακευόταν να μας υπενθυμίζει ότι ο Γέρος της υποκλινόταν βαθειά και ησπάζετο την δεξιάν της. Ο Γέρος είχε style and class, ο Ανδρέας ήταν χυδαίος!

  40. Καθόλου βλάχος ο Kαραμανλής – αυτό είναι μύθος! Εάν εξαιρέσουμε το κοφτό ύφος και την βαρειά προφορά του, ήταν ευειδής, καλλιεργημένος και διέθετε αισθητική. Απόδειξη ότι παντρεύτηκε μιά πραγματική ΘΕΑ, την εκπάγλου καλλονής, αφθάστου chic και ευγενέστατη, Αμαλία Κανελλοπούλου, μικρανεψιά του Δημητρίου Γούναρη και ανεψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Δεν παντρεύτηκε υπηρέτρια!

  41. Πλην ομως ακαδημαικος ο Ανδρεας, εκει ειναι η στοχευση του σχολιου μου. Ενω ο Κ Καραμανλης ενας απλος δικηγορος. Το οτι ειχε style and class, το γνωριζουμε. Ο μονος πολιτικος που ηξερε να φοραει γιλεκο επι σοσιαλισμου του 80.

  42. Ο John Kenneth Galbraith ΔΕΝ τον υπελήπτετο επιστημονικά ως αφήνει να εννοηθεί στο βιβλίο του “Money”.

  43. κ. Χασαπογιάννη,

    Πως βγάζετε το παρακάτω συμπέρασμα:
    “ΑΛΛΑ η συντριπτική πλειοψηφία του μορφωμένου ανερχόμενου αστικού κόσμου της εποχής (γιατροί, δικηγόροι κλπ), με οράματα και ιδέες, ήσαν Βενιζελικοί”

    Δεν το αμφισβητώ, αλλά η προσωπική μου οικογενειακή ιστορία είναι διαφορετική. Είχα παππού φαρμακοποιό με ευρυτάτη μόρφωση, που ξεκινούσε από την αρχαία ελληνική γραμματεία (στο πρωτότυπο) και έφθανε μέχρι την φιλοσοφία και την κοινωνιολογία. Ήταν φανατικός αντιβενιζελικός και φυσικά βασιλικός. Ο δε αδελφός του που ήταν καθηγητής επίσης ήταν αντιβενιζελικός. Ίσως να αποτελούσε μειοψηφία. Άλλωστε από διηγήσεις ξέρω τρεις τουλάχιστον φίλους του επιστήμονες και αστούς που ήταν βενιζελικοί.

    Απλώς ρωτώ αν έχετε κάποια στοιχεία. Θα με ενδιέφεραν πολύ. Υποθέτω ότι γνωρίζετε πως όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις ρίζες μας και τον περίγυρο τους.

  44. @pelerin

    Ασφαλώς και υπήρχαν εξαίρετοι επιστήμονες και διανοούμενοι που ήσαν βασιλόφρονες. Αλλίμονο!!!!!!!
    Είναι συγκινητικό που μιλάτε για τον φαρμακοποιό παππού σας. Πράγματι, τότε οι φαρμακοποιοί δεν ήσαν μόνο ευρύτερα μορφωμένοι, αλλά είχαν δύναμη και κύρος διότι το επάγγελμά τους ήταν τελείως ΚΛΕΙΣΤΟ (όχι όπως σήμερα). Στα φαρμακεία (τόπο κοινωνικής σύναξης) μαζευόταν μετά τις 6 το απόγευμα πολύ κόσμος, δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί και γινόταν ΕΝΤΟΝΗ πολιτική κριτική ενόσω ο φαρμακοποιός και ο φαρμακοτρίφτης υπάλληλος ετοίμαζαν τις συνταγές. Ησαν κράτος εν κράτει οι φαρμακοποιοί (όπως και οι συμβολαιογράφοι) και με το θέμα έχει ασχοληθεί και η λογοτεχνία. Ιστορικά, από αυτή τη σκοπιά, έμειναν τα Φαρμακεία, Μπακάκου στην Αθήνα, Σεχιώτη στην Τρίπολη και πολλά άλλα ανά την Επικράτεια.

    Στην ερώτησή σας.
    Αναγνωρίζω ότι η από μέρους μου διατύπωση ήταν ατυχής. Αυτό που εννοούσα με το “η συντριπτική πλειοψηφία του μορφωμένου ανερχόμενου αστικού κόσμου” ήταν κριβώς ότι ο αριθμός των μορφωμένων φιλελευθέρων ήταν αριθμητικά τόσο σημαντικός ώστε προέκυψε μια κοινωνική ΔΥΝΑΜΙΚΗ.

    Σωστά το αντιληφθήκατε ότι η γνώμη που διατύπωσα είναι guestimate, αλλά educated opinion. Bσίζεται δε στα εξής στοιχεία:

    1) ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ (τα προπολεμικώς ανώτατα ιδρύματά μας – η Αντωτάτη Εμπορική και η Ανωτάτη Γεωπονική προέκυψαν μετά το 1920, επί Repuplic, Republique του Παπανστασίου)
    Στην συντριπτική πλειοψηφία, οι καθηγητές της Φιλοσοφικής, όπως Φαίδων Κουκουλές, Πατριαρχέας, Αμαντος, Μιχαήλ Βολωνάκης ήσαν φιλελεύθεροι, το ίδιο και της Νομικής (Σβώλος του Αστικού Δικαίου, Ζολώτας Πολ. Οικονομίας, Γεώργιος Μαύρος, υφηγητής Αστικού Δικαίου) κλπ. Στο ΕΜΠ πρωτοστατούσαν οι Κιτσίκης και Δεσποτόπουλος της αριστεράς. Τότε, φυσικά, ο Παπαναστασίου έφτιαξε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ανέτειλε και η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ του Αλέξανδρου Δελμούζου. Ο τελευταίος, λαβών εντολήν από τον Α Παπανστασίου, προσέλαβε τον Δ. Πικιώνη για να φτιάξει το αφθάστου κάλλους Πειραματικόν Σχολείον του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου, επειδή ο Δελμούζος ήταν φανατικός θιασώτης της ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ γνώσης των παιδιών, εγκατέστησαν και αγροκήπιον με προβατίνες, γουρουνάκια, ορνιθώνα.

    2. ΔΙΑΣΠΟΡΑ
    α) Στην Αίγυπτο, οι πρωτοστατούσες στην Ελληνική Κοινωνία ζάπλουτες οικογένειες Μπενάκη και Χωρέμη ήσαν ακραιφνείς φιλεεύθεροι και Βενιζελικοί. Οταν δε μετακόμισαν στην Αθήνα προσέφεραν ΜΕΓΑ έργο στο Εθνος. Ο “Τρελαντώνης” (όπως τον απαθανάτισε η αδελφή του Πηνελόπη) Μπενάκης μας άφησε προίκα ένα από τα 100 καλύτερα Μουσεία του Κόσμου και τον Οργανισμόν Βάμβακος.
    β) Στα κατεχόμενα Δωδεκάνησα πρωτοστατούσαν οι ακραιφνείς φιλελεύθερες και Βενιζελικές ζάπλουτες λόγω σπογγαλιείας και εμπορίου οικογένειες Πετρίδη [Σύμη], Καζούλη [Ρόδος], Βενετοκλέους [Ρόδος], Αγιακάτσικα [Ρόδος] και Βουβάλη [Κάλυμνος]. Πρώτος μεταξύ ίσων ο Γεώργιος Νικήτα Πετρίδης είχε μανία με τον Ρωμαϊκό και Αθηναϊκό Νεοκλασσικισμό και όρθωσε τα περίφημα νεοκλασσικά της Σύμης [ιδε Σύμη, Βικιπαιδεία] εξ αιτίας των οποίων, κατά το Condέ Nast Traveller, το παγκοσμίως εγκυρότερο περιοδικό τουρισμού, χαρατηρίσθηκε ένα από τα 100 ωραιότερα νησιά του Κόσμου.

    Του Αγίου Ελευθερίου, ο Γεώργιος Πετρίδης, στην Σύμη, παρέθετε επίσημο γεύμα για τα 10 αδέρφια του, τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Στην πρόποση έστεκαν όλες οι γενιές ορθές και αναφωνούσε ενθουσιωδώς, “Ζήτω το Ελληνικόν έθνος!!!!!!” ((ζήτω φώναζε η μαρίδα), “Ζήτω η Μητέρα Ελλάς” (ζήτωωωωωωωω), “Ζήτω ο Ελευθέριος Βενιζέλος” (ζήτωωωωωωω).

Σχολιαστε