Να μην κλείσει η Siemens!

Ιούλ 12th, 2008 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Πολιτική | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Μου έρχονται δάκρυα όταν διαβάζω στην εφημερίδα την απελπισία των συμπολιτών που βλέπουν να χάνουν τη δουλειά τους, ξέροντας ότι δεν θα μπορέσουν να την αντικαταστήσουν. Το φάσμα της μόνιμης ανεργίας είναι μια από τις χειρότερες ανθρώπινες τραγωδίες. Δεν είναι μόνο η έλλειψη του οικονομικού πόρου. Είναι και η κοινωνική υποβάθμιση και απομόνωση. Ο άνεργος αποφεύγει τις παρέες. Όχι μόνο γιατί δεν έχει να πληρώσει το ρεφενέ του καφενείου, ούτε μόνο επειδή ντρέπεται για την κατάντια του. Είναι και που δεν έχει πια τι να συζητήσει με τους φίλους. Εκείνοι συζητούν την καθημερινότητά τους στη δουλειά, στον κόσμο που συναλλάσσονται. Εκείνος δεν έχει καθημερινότητα, πέρα απ’ το να τσακώνεται με τη γυναίκα του που, όσο περισσότερο περιφρονεί τον εαυτό του, τόσο περισσότερο τη μισεί. Τσακώνεται για το φαγητό που είναι άνοστο, το σκόρδο που δεν του αρέσει, τα φώτα που δεν κάνει οικονομία, το θόρυβο που κάνει και την ξυπνάει. Λίγο λίγο, τον κόβουν και οι φίλοι. Παύουν να του τηλεφωνούν. Τι να του πουν άλλωστε;

Με την απελπισία των εργαζόμενων στη Siemens Θεσσαλονίκης, που η διοίκηση φαίνεται να σκοπεύει να κλείσει, παίχτηκε για μια ακόμη φορά το γνωστό παιχνίδι της κούφιας συμπαράστασης. Εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡ1ΖΑ και του ΚΚΕ χαρακτήρισαν την απόφαση της Siemens «προκλητική», καθώς «σχεδιάζεται το κλείσιμο μιας κερδοφόρας μονάδας». Δηλώνουν δηλαδή ότι γνωρίζουν το συμφέρον της εταιρείας καλύτερα από αυτήν και διαπιστώνουν ότι ο σχεδιασμός της δεν έχει οικονομικά, αλλά εκδικητικά κίνητρα. Επιπλέον, ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης καταλόγισε ευθύνη στο υπουργείο οικονομίας διότι αυτό ελέγχει την Εθνική Τράπεζα, η οποία διαθέτει το 30% των μετοχών της εταιρείας. Απαιτεί δηλαδή από το υπουργείο να υποχρεώσει μια τράπεζα εισηγμένη στο χρηματιστήριο να δράσει προς ζημιά των χιλιάδων μετόχων της για χάρη του κ. Γραμματέα και των 265 εργαζόμενων.

ο ανταγωνισμός θεωρείται σύμφυτο του καπιταλισμού, άρα εχθρός. Τον ξορκίζουμε κι εκείνος μας εκδικείται. Η Ελλάδα κατρακύλησε από την 36η θέση ανταγωνιστικότητας στην 42η μέσα σ’ ένα χρόνο

Ο παριστάμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κούρακης μίλησε για την αποβιομηχάνιση της Θεσσαλονίκης. Ανέφερε ένα κατάλογο με επιχειρήσεις, (Goodyear, ΒΙΑΜΥΛ, ΒΦΛ, Βαλκάν, ΕΛΒΟ), που έβαλαν ή ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο. Μάλιστα προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, αν δεν υπάρξει ένα σχέδιο ανατροπής της πολιτικής που οδηγεί στα λουκέτα. Ποιο σχέδιο προτείνει δεν μας είπε. Μας είπαν όμως νωρίτερα άλλοι σύντροφοί του: ο Αλέκος Καλύβης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, καταδίκασε τις «συνέπειες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, της δυνατότητας δηλαδή των πολυεθνικών να πηγαίνουν όπου θέλουν ανάλογα με το κέρδος». Απαιτεί, άρα, να φυλακίζονται οι εταιρείες της χώρας μέσα στη χώρα, ενώ οι ανταγωνίστριες εταιρείες άλλων χωρών θα μετακομίζουν όπου τους είναι πιο συμφέρον. Στην καλύτερη γι’ αυτόν περίπτωση, δεν συνειδητοποιεί ότι είναι κακός αριστερός, αφού παραβιάζει την αρχή ότι «οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα» και υπονομεύει τις θέσεις εργασίας των προλετάριων άλλων χωρών, που κατά τεκμήριο είναι φτωχότεροι. Κυρίως, δεν συνειδητοποιεί ότι οι εταιρείες που θα φυλακιστούν, θα υποχρεωθούν έτσι κι αλλιώς από τον ανταγωνισμό να κλείσουν κάποτε και άρα οι εργαζόμενοι μοιραία θα χάσουν τη δουλειά τους.

Όμως, ο ανταγωνισμός θεωρείται σύμφυτο του καπιταλισμού, άρα εχθρός. Τον ξορκίζουμε κι εκείνος μας εκδικείται. Η Ελλάδα κατρακύλησε από την 36η θέση ανταγωνιστικότητας στην 42η μέσα σ’ ένα χρόνο, τροφοδοτώντας τον κατάλογο του κ. Κουράκη.

Η δεξιά κυβέρνηση, σεγοντάροντας αυτές τις υπεραριστερές κραυγές, κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τις νέες επιχειρήσεις (απαιτεί ένα πρωτοφανή όγκο χαρτιών και πολεοδομικών αδειών για εγκατάσταση) και να διώξει τις εγκατεστημένες (στέλνει κάθε τόσο τη ΣΔΟΕ για φακελάκι)

Ομοίως και οι επιχειρήσεις είναι εχθρός, ταξικός μάλιστα. Όταν είναι να έρθουν φωνάζουμε. Δεν τις θέλουμε διότι θα υποστούμε ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση. Όταν πάλι είναι να φύγουν, πάλι φωνάζουμε. Αφήνουν τον κόσμο χωρίς δουλειά. Όσο παραμένουν, τις καλούμε με δηλώσεις και διαδηλώσεις να πληρώνουν όλα τα σπασμένα για λογαριασμό του κράτους, το οποίο οφείλει να τις φορολογεί τόσο, ώστε να χρηματοδοτεί πάσαν νόσον που εμείς υποδεικνύουμε: από το ασφαλιστικό μέχρι τους παιδικούς σταθμούς, που οφείλουν να είναι δωρεάν. Κατά σύμπτωση, ο ίδιος βουλευτής Κουράκης καταψήφισε το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, επειδή προβλέπει δίδακτρα, ενώ αυτός (και ο ΣΥΡΙΖΑ) απαιτούν να είναι (και αυτές!) δωρεάν.

Η δεξιά κυβέρνηση, σεγοντάροντας αυτές τις υπεραριστερές κραυγές, κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τις νέες επιχειρήσεις (απαιτεί ένα πρωτοφανή όγκο χαρτιών και πολεοδομικών αδειών για εγκατάσταση) και να διώξει τις εγκατεστημένες (στέλνει κάθε τόσο τη ΣΔΟΕ για φακελάκι).

Με τέτοιου είδους συμπαράσταση, όχι μόνο δεν προστατεύεται ο απολυμένος εργαζόμενος, αλλά και οι συνάδελφοί του μαθηματικά οδηγούνται στην απόλυση. Αυτή η μοναξιά και η εγκατάλειψη του πολίτη, για λόγους είτε συμφέροντος είτε ιδεοληψίας, είναι που μου φέρνει τα δάκρυα όταν διαβάζω για απολύσεις.

——————————————————————

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 5/7/2008

27 σχόλια
Leave a comment »

  1. Den xreiazomaste ta krokodeilia dakrya sas ke Gouseti. As eisigitheite na katargithei to kratos pronoias, oi epixeiriseis na plironoun mono 10% foro, na katoxyrothoun thesmika akomi pio elastika oraria, aplirotes yperories, apolyseis aney apozimioseos, akomi pio mikros basikos misthos kai to merokamato Kinas kai Boulgarias gia ton Ellina ergati etsi oste na ginoume “antagonistikoi”. Tote tha eisastan pio eilikrinis kai entimos.

    Tora apla eiste enas klapsomounis apologitis tou SEB.

  2. Δεν βγάζω άκρη από το άρτζι-μπούρτζι άρθρο του Γουσέτη! Μάλλον και ο ίδιος πρέπει να διατελεί υπό πλήρη ιδεολογική σύγχυση, πού όταν ιδιωτικές επιχειρήσεις κλείνουν και μάλιστα για λόγους που δεν μπορούν να χρεωθούν στους εργαζόμενους, δεν ξέρει που πατάει και ποιόν να κατηγορήσει (κάποιον άλλο έξω από το κεφάλαιο), Γιατί δεν μας λέει με ειλικρίνεια και σαφήνεια τι προτείνει;

  3. Satrapis,

    απόλυτο δίκιο! Έξω τώρα ο ΣΕΒ και οι κλαψομούνηδες απολογητές του από την Ελλάδα. Εμπρός για την Ελλάδα των εργαζομένων χωρίς επιχειρηματίες. Καλομελέτα και έρχεται!

  4. Κύριοί,

    Σοβαρεύτειτε! Ποιά εταιρία θα θέλει να ερθεί στην ελλάδα με τετοίο κλίμα και με μικρη αγορά…

  5. Προσωπικά βρίσκω το άρθρο “καλό”. Είναι αλήθεια ότι όλα τα παραπάνω, κάνουν το κλίμα βαρύ. Είδη στην γειτονική Ιταλία η κατάσταση έχει τραγική και στο δημόσιο (υπάλληλοι των 1.800 ευρώ μέχρι το 2006 τώρα πέρνουν 960 ευρώ).

  6. Εξαιρετικό άρθρο. Λυπάμαι μόνο που όταν κάποιος αρθρογραφεί για το πρόβλημα της ανεργίας, δε γίνεται πάντα αντιληπτός από τους αναγώστες του. Αυτό συμπέρανα για μια ακόμη φορά, διαβάζοντας κάποια από τα προηγούμενα σχόλια. Χρειάζεται να διαθέτεις λίγο μεγαλύτερη ευαισθησία – ή να είσαι ο ίδιος άνεργος – για να νιώσεις τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, απλά παίρνεις θέση στη γνωστή και προαιώνια διαμάχη μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας.

  7. Μόνο που το άρθρο του Γουσέτη το χαρακτηρίζει η αναισθησία, ο σαρκασμός και ο νεοφιλελευθερος κυνισμός:

    “Ομοίως και οι επιχειρήσεις είναι εχθρός, ταξικός μάλιστα. Όταν είναι να έρθουν φωνάζουμε. Δεν τις θέλουμε διότι θα υποστούμε ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση. Όταν πάλι είναι να φύγουν, πάλι φωνάζουμε. ”

    Λίγο ακόμα και θα έγαφε για τους άνεργους της Siemens “καλά να πάθετε, να μη τα βάζατε με το κεφάλαιο, να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί”.

  8. άτομα με ικανότητες και περιβάλλον που ευνοεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν θα έχει ποτέ μεγάλη ανεργία.

    Επίσης να ξέρετε ότι ειδικά άτομα με ικανότητες και καλές επιδόσεις δεν μένουν άνεργοι..

    Το να δουλεύεις δεν είναι φιλανθρωπία. Ο εργοδότης πληρώνει τον εργαζομένο για οτν χρόνο του και τις ικανότητες του ώστε να πάρει απότελεσματα.

    Εάν ο εργαζόμενος δεν προσθέτει αξία στην δουλειά είναι φυσικό να μην τον κρατήσει.

    απλά/

  9. Η να τον αναγκασει το δημοσιο να τον κρατησει εις βαρος των ατομων με ικανοτητες και καλες επιδοσεις 🙂

    ΥΓ. Ερχεται ο καιρος που οι “μισθοι Βουλγαριας και Κινας” που ειρωνευεται ο απο πανω θα ειναι καλυτεροι απο τους δικους μας, εμεις θα χρωσταμε τα γα$@#$τικα μας πληρωνοντας ακομα τους “ελληνες εργατες” των 2000ευρω…

  10. πλάκα πλάκα ξέρω άτομα στην σανγκάη που κάνουν απλές δουλειές και βγάζουν πάνω από 2000 ευρώ τον μήνα και είναι σαν βασιλιάδες.

    μια κοπέλα (κινέζα) που ήξερα. ΄Γύρισε σανγκάη όταν τελείωσε με τις σπουδές γιατί πολύ απλά είπε ότι βγάζει περισσότερα στην “αναπτυσόμενη” Κίνα, παρά την “αναπτυγμένη” και “πολιτσμένη” ελλάδα!φ

    λολ

  11. zanat0s έχεις φυσικά πολύ δίκιο

    και καλές οι κραυγές κατά του ανάλγητου κεφαλαίου αλλά ακόμα δεν κατάλαβα τι προτείνει ο rebel@work : να υποχρεώσει το κράτος τη siemens να κρατήσει ανοιχτό το εργοστάσιο ; και με ποιόν τρόπο ; \

    ΄’η μήπως να κρατικοποιήσουμε τη siemens ;Νέος οργανισμός ανασυγκρότησης επιχειρήσεων εν’οψη ίσως ;
    Εμπρός προς τα πίσω

  12. @zanat0s

    Δεν προτείνω απολύτως τίποτε! Η κατάσταση, ιδιαίτερα με τη διανυόμενη μεγα-κρίση, είναι χάλια. Το κλείσιμο επιχειρήσεων που γίνεται κυρίως για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η ανεργία, η υποτίμηση της εργασίας στο βωμό του κέρδους, όλα εντάσσονται στα πλαίσια του παιχνιδιού και της αγοράς και της εκμετάλλευσης της εργασίας από το κεφάλαιο, με την οποία οφείλουμε να ζήσουμε.

    Κατακρίνω το σαρκασμό και την υποκρισία στο άρθρο του Γουσέτη. Τις θεωρώ κατάπτυστες. Τα σπασμένα από το κλείσιμο της επιχείρησης, έτσι ή αλλιώς, με ή χωρίς κρατικό παρεμβατισμό, θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι της (πρώην πλέον) Siemens Hellas και όχι οι μεγαλομέτοχοί της. Έστι δουλεύουν τα πράματα, τι να κάνουμε! Πίστεψέ με, συμβαίνουν και σε χώρες με πολύ υψηλότερους δείκτες παραγωγικότητας από την Ελλάδα. Όμως ας μην σαρκάζουμε, γιατί είναι ένδειξη έλλειψης ανθρωπιάς, κι ας μη χρεώνουμε τους εργαζόμενους (γενικά και ειδικά) από πάνω και με την έλλειψη επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας (αν αυτός είναι ο λόγος του κλεισίματος) ή οποιεσδήποτε πολιτικές αμαρτίες του χτες και του σήμερα. Πιστεύω ότι ο Έλληνας ή ο μετανάστης εργάτης κακοπληρώνεται και η Ελλάδα δεν διαθέτει το κράτος πρόνοιας για να απαλύνει τη φτώχια και την εξαθλίωσή του.

  13. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η Siemens μπορεί να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος;

    Η υπερμεγέθης εταιρεία (δε γράφω με στερεότυπα του τύπου “πολυεθνικός κολοσσός”) όταν διαπίστωσε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα συνέπλευσε με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, προφανώς αναμένοντας ότι δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ αλλά και επίσης προφανώς όντας γνώστης του γεγονότος ότι αν δεν χρηματίσεις για να πάρεις τις δουλειές θα το κάνει κάποιος άλλος στη θέση σου, προχώρησε με τον τρόπο που ήξερε που πολύ φοβούμαι dates back to the 1950s and 60’s μάλλον δηλαδή πριν και από την δικτατορίαμ των συνταγματαρχών.

    Δυστυχώς η θεώρηση του προβλήματος της Ελλάδος, από την οπτική γωνία της πολιτικής τοποθέτησης δεν οδηγεί πουθενά. Ακόμα και όταν οι κκ. Καραμανλής και Παπανδρέου είναι άσπιλοι, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι από κάτω τους οι οποίοι είτε έχουν βάλει το δάχτυλο στο μέλι, είτε θέλουν να το βάλουν. Αυτό που σώζει τη ΝΔ είναι ότι σε 34 χρόνια, (1974-2008) το ΠΑΣΟΝΚ κυβέρνησε 20 και ότι πρόλαβε στη συνείδηση του κόσμου να δημιουργήσει καθεστώς και λεπτεπίλεπτες τεχνικές υφαρπαγής του δημοσίου χρήματος που κάποτε ίσως θα διδάσκονται σαν παραδείγματα σε σχολές πολιτικής οικονομίας και δημόσιας διοίκησης.

    Κατά τα άλλα, η ΝΔ δεν θέλει, δεν μπορεί και δεν την ενδιαφέρει να αλλάξει κάτι πραγματικά. Πιο αγαθοί, πιο γκαφατζήδες, με δέος απέναντι στο καθεστώς της πρότερης κατάστασης, κλασσικά ανίκανοι να διαχειριστούν δυο γαϊδάρων άχυρα, απλά επειδή δεν γνωρίζει η δεξιά τους τι ποιεί η αριστερά τους (δεν ελέγχονται από το “Μαξίμου” όλες οι παραφυάδες που σαν διαρρήκτες παρέλαβαν το σύστημα εξουσίας και το κοιτούν σαν ένα χρηματοκιβώτιο που προσπαθούν να το παραβιάσουν χωρίς να δουλέψει ο συναγερμός-διάβαζε τα μίσθαρνα από το προηγούμενο καθεστώς έντυπα των μεγαλοεκδοτών και τα αναρίθμητα “καρφιά τους” που δε θέλουν να χάσουν τη μάσα από τους νεοφερμένους) κοιτάνε να “βγάλουν τη μέρα” μέχρι τις εκλογές, έχουν πέσει ΚΑΙ ΠΑΛΙ στην κλασική παγίδα του ΠΑΣΟΚ που όταν πρόκειται να χάσει τις εκλογές κάνει τον εκλογικό νόμο αναλογικότερο, χαχα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τους παμπόνηρους λαϊκιστές κομματάρχες του φυσικά και αρνείται (“Κάθοδο στον Άδη” την ονομάζει) οποιαδήποτε προεκλογική συνεργασία, αναμένοντας προφανώς να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, να καταποντιστούν τα “κόμματα εξουσίας” και να έρθει και αυτό σαν ρυθμιστής πλέον και όχι σαν επαίτης όπως κάνει τώρα ο ολίγιστος “Γιωργάκης”.

    Αν είχαν “cojones” οι δύο πολιτικοί αρχηγοί-καρτούν, θα έλεγαν μεταξύ τους τα εξής:

    -“Έλα δω βρε Γιωργάκη, έχεις κλέψει;”

    -“Όχι Κωστάκη, δεν έχω κλέψει”

    “Ε, ωραία, αφού ούτε κι’ εσύ αλλά ούτε κι’ εγώ δεν έχουμε κλέψει βρε παιδί μου, γιατί τους ανεχόμαστε; Γιατί από κοινού δεν τους σκίζουμε τα ράμματα και δεν καθαρίζουμε την κόπρο του Αυγείου μια και καλή εφόσον έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα μας κάτσουν στο σβέρκο νταβατζιλίκι σε εσένα οι Αλαβάνος-Τσίπρας και σε εμένα ο Καρατζαφέρης (που είναι και βαρύς παναθεμά τον); Γιατί δεν ξεκαθαρίζουμε το σκηνικό να τελειώνουμε και μετά μεταξύ μας μπορεί και να τα βρούμε, στο κάτω κάτω τα ίδια δε λέγαμε πριν τέσσερα χρόνια; Έχουμε δυο μαγαζιά γωνία και πάνε να μας τα κάνουνε μπακάλικα ρε φίλε, δεν είναι άδικο;

    -“Ναι ρε Κωστάκη και εγώ έτσι το σκεφτόμουνα. Δεν πάει στο διάολο, ας το κάνουμε, στο κάτω κάτω άλλη διέξοδο δεν βλέπω, θα μας πάρουν με τις πέτρες οι χαχόλοι οι ψηφοφόροι, τους βλέπω και ξυπνάνε. Δεν πάει στο διάολο, ας τα ξεσκίσουμε όλα, και που τα βαστάμε είδαμε κανένα καλό; Άλλοι τα κάνουν, σε εμάς όλοι πάνε να τα χρεώσουν”.

    Δυστυχώς, αυτός ο διάλογος δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Οπότε λογικό είναι ότι η Siemens, η κάθε Siemens απλά να κάνει μια εκτίμηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ένα STEP analysis, και να σου λέει ότι “σε χώρες που είναι ζούγκλα, έστω και hi-tech, ψάχνεις να βρεις ποιος είναι ο φύλαρχος ή καλύτερα ποιος επηρεάζει το φύλαρχο και του δίνεις καθρεφτάκι. Ε, στην Ελλάδα του δίνεις και καινούρια καλύβα, ξέρω ‘γω;

    Κάπως έτσι μου φαίνεται πως πάει η δουλειά.

  14. Όχι μόνο η Siemens αλλά μετά το σκάνδαλο “Γερμανός” δεν πρέπει να κλείσει και το ΚΚΕ!

  15. @rebel@work: Δεν προτείνω απολύτως τίποτε!

    Αυτό ακριβώς δηλ. που προτείνει και ο κ. Κουράκης και Σια… Αέρας κοπανιστός και φθηνό ψευτο-συναίσθημα. Αυτό κατακρίνει και ο Γουσέτης αλλά σας σοκάρει ότι κάποιος στρέφεται ενάντια στα Κατεστημένα Κλισέ. Ιεροσυλία!

  16. …Δεν σχολιάζω τους συνειρμούς που δημιουργούνται με την υπεράσπιση της Siemens Ελλάς από τους de facto υπερασπιστές της. Προφανώς, για κάποιο λόγο, τη θέλουν να συνεχίσει να κάνει δουλειές στην Ελλάδα…

  17. @mantz

    Τυγχάνει να πιστεύω ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της εργασίας είναι ασυμβίβαστα και πολλές φορές βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως η τωρινή. Kάθε δολάριο κέρδους παραπάνω που αποκομίζει το κεφάλαιο είναι σε βάρος της εργασίας (είτε με λιγότερους φόρους επί των κερδών, είτε με χαμηλότερους μισθούς, είτε με μεθόδους εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης και αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας).

    Επίσης, εξ ορισμού η αριστερή πολιτική ιδεολογία προάγει μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου που παράγει η κοινωνία και μια κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλους. Άρα, όπως τον αντιλαμβάνομαι εγώ, ο ρόλος της αριστεράς (και κατά συνέπεια της κριτικής του Κουράκη) σε ένα καπιταλιστικό περιβάλλον ΔΕΝ είναι να χαράξει κάποια πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων ή κάποια τοπική ή εθνική στρατηγική επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας, αλλά να προασπίσει με δεδομένη την παραπάνω αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας και με κάποια στοιχειώδη συνέπεια και ακολουθία τα συμφέροντα των εργαζομένων και των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων. Προφανώς, έχεις πρόβλημα με το παραπάνω δίπτυχο απόψεων.

    Αν η κυβέρνηση και ο συνήγορος του νεοφιλελευθερισμού Γουσέτη θέλει να μειώσει τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων στο 10% ή στο 0%, ωστε να κρατήσει ή προσελκύσει κεφάλαιο που θα πήγαιναν στη Βουλγαρία ή τη Μαυριτανία, ας το κάνει. Όμως δεν μπορεί να απαγορεύει ταυτόχρονα την αριστερά να διεκδικεί ποιοτική δημόσια παιδεία και υγεία και ένα στοιχειώδες κράτος προνοιας για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, που βρίσκονται στον άλλο πόλο αυτής της αντίθεσης.

  18. kala re mages …ta xete valei me tous aristerous les kai sas exoun gamisi ti mana…spoudaios fileleutherismos…spoudaia eleutheria pou iperaspizeste…re eleutheria simainei na po sto afentiko oti thelo mistho 5000 euro to mina kai oxi ta psixoula tis aneleutherias pou mu lete…re skata eleutheriakoi iste se auto to site …re eleutheria den simenei eleutheria ton megalon se baros ton mikron…kai ti exei o megalos kalytero apo mena re …pera apo ta gamolefta tou …pou ta klironomise apo to mpampa…giati ki edo klironomiko dikaiomati paei o fileleutherismos ton afentadon sas…re ego eimai xilies fores kaliteros apo ola ta melh tou SEB re…ki otan ergazomai gamo kai derno sigxronos kai thelo to afentiko na mou skivi to kefali…autos me xriazetai …oxi ego auton…glyftes …autes tis malakies pou spoudazetai ..stin praksi ego tis xtipao katakoutela …re den sas exoume anagi …sto diaolo na pate eseis kai oi epixeiriseis sas …tha ftiaksoume alles monoi mas…parte ta kefalaia kai pigentai stin kina pou zoune oloi sa robot gia to kalo tou kefalaiou…pou den exoun zoi giati duleuoun sinexeia sa skilia kai plironontai psixoula gia to kalo tou kefalaiou… mas priksate me to koinoniko darvinismo sas…kai sas to leo eimai kaliteros apo olous sas …eseis mono lefta exete…giati opoios den exei kivika apo monos tou paei ki agorazei…(Tzim min psaroneis me auta pou lene autoi edo)

  19. @ rebel@work:
    Κατανοητά και ιδιαίτερα εύγλωτα αυτά που γράφεις (αν και πράγματι διαφωνώ).
    Η βασική μου διαφωνία είναι ότι σε τελική ανάλυση η αντίληψη αυτή (σχετικά με τον τρόπο υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων) είναι ΣΤΑΤΙΚΗ. Δηλ. προασπίζει (ή θεωρεί ότι προασπίζει) δεδομένα συμφέροντα (εργαζομένων) σε μια δεδομένη στιγμή και αδιαφορεί για τις ευρύτερες επιπτώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας (δημιουργία νέων επιχειρήσεων / προσέλκυση επενδύσων) κτλ. Την αδιαφορία αυτή μπορώ να την εκλάβω μόνο ως δογματισμό (σημασία έχει η “συνέπεια” στάσης και ιδεών και όχι τα πρακτικά αποτελέσματα) ή ως μηδενισμό / μοιρολατρία (αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει διέξοδος, τουλάχιστον ας πιέσει ο καθένας ν’ αρπάξει ότι μπορεί εδώ και τώρα…). Θα ήταν κατανοητή από την πλευρά των συγκεκριμένων εργαζομένων φυσικά νοιάζονται για το άμεσο συμφέρον τους αλλά είναι απολύτως υποκριτική από έναν πολιτικό φορέα που θα έπρεπε να έχει μια ευρύτερη θεώρηση της κατάστασης. Εκτός και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως επίσημη θέση ότι δεν ενδιαφέρεται για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως ξεκάθαρα και ειλικρινώς έγραψες εσύ.
    Πρακτικά βέβαια, οι κραυγές / ψεύτικες ελπίδες των πολιτικάντηδων έχουν ως μόνο αποτέλεσμα να λειτουργούν ως ιδεολογικό ναρκωτικό και να αποχαυνώνουν κάποιους ανθρώπους, δημιουργώντας τους την ψευδαίσθηση ότι το πρόβλημά τους δεν θα το λύσουν μόνοι (όπως είναι η σκληρή αλήθεια) αλλά θα τους το λύσει ο κάθε “συμπαραστεκόμενος” πολιτικάντης (αρκεί να του… συμπαρασταθούν κι αυτοί, δηλ. να μπουν στη δούλεψή του).

    Παρεμπιπτόντως, ο Γουσέτης δεν γράφει τίποτα για φορολογία 0-10% ούτε αρνείται την ύπαρξη κοινωνικού κράτους. Αναρωτιέται (αν τον καταλαβαίνω σωστά) από που θα βρεθούν οι πόροι χρηματοδότησής του.

    @panos: Πρέπει να είσαι ο 93ος επισκέπτης του site που θεωρεί ότι φιλελεύθεροι = πλούσιοι / προνομιούχοι / εισοδηματίες / κληρονόμοι, κτλ… Είσαι και ο 93ος που κάνει λάθος.
    Ερώτηση: Αντιλαμβάνεσαι την αντίφαση της φράσης “tha ftiaksoume alles monoi mas…”;
    Παράκληση: Προσπάθησε να γράφεις στα Ελληνικά και με στοιχειώδη σύνταξη αν σε ενδιαφέρει να σε διαβάζουν. Ίσως και να επεξεργαστείς πιο καλά τις ιδέες σου έτσι (συγγνώμη για το τυχόν πατερναλιστικό ύφος).

  20. @mantz

    Μια εξαντλητική συζήτηση για τα θέματα που θίγει ο Γουσέτης έγινε/γίνεται εδώ

    http://greekuniversityreform.wordpress.com/2008/05/31/

    όπου μπορείς, αν θέλεις να εκθέσεις τις απόψεις σου. Να σημειώσω ότι δεν έχω κάποια πολιτική σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα της αριστεράς.

  21. koita rebel,

    lete :
    Παρεμπιπτόντως, ο Γουσέτης δεν γράφει τίποτα για φορολογία 0-10% ούτε αρνείται την ύπαρξη κοινωνικού κράτους

    mpa …paradexeste tin iparksi koinonikou kratous! eseis peftete se antifaseis…na pare paradeigma tin pagosmia oikonomiki krisi … px i megali vretania kratikopoiise mia trapeza…klp klp. Isaste oi iperaspistes tou sistimatos akoma ki an anagazestai na apodextite ton kratiko paremvatismo!…ti iste telika? Re seis iste H den iste fileleutheroi? mi mu lete gia koinoniko kratos! auto pou prepei na lete einai OXI sto kratos pronoias. Koita ego an iksera kapoion apo sas kai eixe kapoio sovaro provlima alla den eixe lefta na to epilysei EGO den tha ton βοηθούσα!. Θα του έλεγα καταμουτρα να παει να πνιγεί. Ρε θα του έλεγα να παει να ψοφησει! κι εύχομε μια μέρα, αφου μου λες οτι είμαι 93 επισκέπτης που θεωρεί ότι φιλελεύθεροι = πλούσιοι / προνομιούχοι / εισοδηματίες / κληρονόμοι, κτλ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΕ ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΓΑΛΗ , ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΩ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ! ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ … ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ …ΕΞΑΛΛΟΥ Η ΘΑΤΣΕΡ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΑ ΜΟΝΟ ΑΤΟΜΑ…ΟΠΟΤΕ σας ευχομαι φτωχαδακια τα χειροτερα! (Ααα επειδή αναφερα αυτη τη Θάτσερ, το βρετανικο κράτος λεει οτι θα τιμησει αυτή τη “κυρια” κι όταν πεθάνει (makari) θα ταφεί δημοσία δαπάνη!!! ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΟΣΙΑ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΕΝΑΝ ΙΔΙΩΤΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΤΑΦΟ ΤΗΣ? ΟΧΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ)

    ΥΓ
    otan grafo “tha ftiaksoume alles monoi mas…” den vlepo kamia antifasi …alloste iparxoun pollon eidon EPIXEIRISEIS pera apo autes pou anaferontai sta skato egxeiridia tis MIKROOIKONOMIAS SAS.

  22. ρε panos,

    Με μπέρδεψε με τον mantz και άκουσα άδικα κράξιμο ή κάνω λάθος;

  23. nai ton mantz ennooousa…lathos kraksimo indeed … diorthosi…perdona me rebel…

  24. Η αντίφαση είναι στη χρήση του πληθυντικού και τη λέξη “μόνοι”. Ακόμη κι εκεί χρειάζεσαι να αισθάνεσαι τμήμα ενός… μπουλουκιού; Γιατί να μη “φτιάξεις άλλη μόνος σου;” 🙂
    Τα όσα γράφεις στο β’ πληθυντικό πρόσωπο δεν με αφορούν και δεν ξέρω σε ποιους απευθύνονται. Σε κάποια πλάσματα της φαντασίας σου υποθέτω. Γίγαντες / Ανεμόμυλους που πρέπει να πολεμήσεις πιθανώς…

    Υ.Γ. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν πολλά είδη μικροοικονομίας… Πράγματι αυτά τα σκατο-εγχειρίδια είναι εκνευριστικά. Να τα αποφεύγεις σαν το διάβολο!

  25. εταιρειες αυξημένης κοινωνικής ευθύνης, συνεταιρισμοι, ομοσπονδιες, οργανισμοι τοπικής εμβέλειας …ενα καπιταλισμο ενσωμετωμενο στην κοινωνία παράλληλα με ενα αποτελεσματικό ως προς τις ανάγκες του κοσμου κρατος πρόνοιας και τοπικη ανάπτυξη… αλλα μάλλον αυτό δεν γινεται σε τουτο το κόσμο. αφου δεν μπορεί να υπάρξει λοιπόν κοινωνία πραγματική σε αυτή τη χώρα, απο το να θέλω το νεοφιλευθερισμό προτιμώ την αναρχία, μιας και όλοι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία…και όχι καποιοι να ζουν πλουσιοπάροχα και ελευθερα και καποιοι σα σκλαβοι ολη μέρα (οπως θέλει και ο Σαρκοζι). Η έννοια ελευθερία θέτει καταρχήν όριο στον ίδιο της τον εαυτό, δεν χρειαζεται κάτι να την περιορίσει, το γεννά η ίδια. θέλω να πώ περικλυει την εννοια της αντίφασης, γιατι η αναζήτηση των ορίων της ειναι πάντα δύσκολη και πάντα θα πέφτει στη παγίδα να μετατρέπεται σε σκλαβιά. Εν κατακλειδι στον νεοφιλελευθερισμο πάντα θα γεννιέται μια μορφή καταπίεσης… κι όσον αφορά τα περι βιβλίων μικροοικονομίας ε τα χω φάει στη μάπα…καλα ειναι στη δικια τους κλειστή λογική … στις δικες τους εσωτερικές υποθέσεις … σε ένα οραμτικο κόσμο ενός καπιταλισμου δίχως τριβές όπου ολοι είναι ευτυχισμένοι παραγωγοί – καταναλωτες…τώρα για τη λέξη “μόνος” : αν δεν υπήρχε η έννοια της κοινότητας η λέξη “μόνος” δεν θα είχε καμία αξία …πάντα το “μόνος” θα γεννα καταπιεστικές κοινότητες για να της εκμεταλλεύεται πχ μια κάστα καπιταλιστών (ατομικότητα) χρειάζεται μια κάστα εργατών(κοινότητα)… τα λέμε mantz…καλός είσαι στη κόντρα-

  26. […] άρθρο μου της 12/7/2008 “Να μην κλείσει η Siemens” επέσυρε την οργή και καταγγελτικές επιστολές […]

  27. γιατί τόσος ντόρος?
    είναι ελευθερία να ζητάς 5000 ευρώ απο τον εργοδότη σου? τότε πράγματι είμαστε ελεύθεροι, αφού πχ οι ακρίβεια αναδεικνύει ακρίβως αυτήν την ελευθερία του προσφέροντος το προιόν να ζητά οτι κάνει κέφι(πχ ο βενζινάς, ή ο εργαζόμενος στην πρώτη περίπτωση). Ζήτα τα και αν τα αξίζεις (ή σε παίρνει) θα τα πάρεις. Όπου βεβαια το “αξίζεις” στο εν ελλαδι σύστημα λειτουργεί ιδιόμορφα/στρεβλομένα μεν, με τους νομους της αγοράς δε (σε αρκετούς τομείς θεωρώ).

    H siemens (και η κάθε siemens) όταν ήρθε εδώ έφυγε απο κάπου αλλου. Και αντίστοιχα θα πράξει τώρα. Το θέμα είναι αυτοί που πηγαν εκεί που ήταν οι siemens πριν ερθει εδω, θα ερθουν εδω μολις φύγει η siemens? Πολύ αμφιβάλω διότι η συνάρτηση δεν θεωρώ πως βγαίνει (βλ. λόγοι να επενδύσει επιχείρηση = ποιότητα ανθρ. δυναμ./κόστος ανθρ. δυναμ.) Και μπορεί το κόστος μας να είναι χαμηλό (αφου ο φίλος δε παίρνει τα 5000 χιλ που θελει) αλλα η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού είναι ακόμα πιο χαμηλή.

    Διοτι αν ΔΕΝ ήταν, οι επιχειρήσεις θα ήταν ΗΔΗ εδώ.

Σχολιαστε