Υπό καθεστώς πολέμων

Νοε 6th, 2009 | | Κατηγορία: Διονύσης Γουσέτης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Στην Ελλάδα ζούμε υπό καθεστώς διαφόρων πολέμων που διεξάγονται με σφοδρότητα. Ένας τέτοιος πόλεμος είναι ο «ταξικός». Για «ταξικό μίσος» γράφει ο Ριζοσπάστης, όπως και το βιβλίο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλιοπωλείο των Εξαρχείων, λίγο πριν την επέμβαση της αστυνομίας. Σύνηθες πεδίο μάχης είναι τα υπό άσυλο τελούντα πανεπιστήμια, όπου το «ταξικό μίσος» κοσμεί τους τοίχους. Ο πόλεμος εκδηλώνεται με βίαιες πράξεις, όπως καταλήψεις ή χτίσιμο γραφείων καθηγητών. Οι προλετάριοι των πανεπιστημίων έχουν συμμάχους μέρος του τύπου και τον εισαγγελέα που τους αθωώνει, φοβούμενος ίσως για τη ζωή και την ακεραιότητά του.

Πόλεμο έχουν κηρύξει εναντίον των αστυνομικών σέχτες, συνωμοσίες, ΟΠΛΑ και άλλες επαναστατικές οργανώσεις που απαιτούν την απελευθέρωση των Εξαρχείων και ολόκληρης της χώρας από την αστυνομική κατοχή. Στα θύματα του πολέμου, μέχρι τώρα, μετρώνται 2-3 νεκροί και αρκετοί τραυματίες αστυνομικοί, όπως και καμένα κτίρια, σπασμένες βιτρίνες. Οι απώλειες της άλλης πλευράς είναι τέσσερις συλλήψεις, για τις οποίες κινητοποιήθηκε άμεσα η «πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων». Στους συμμάχους συγκαταλέγεται μερίδα της αριστεράς, υπό τον κ. Τσίπρα, που παρομοίασε τα Εξάρχεια με τη λωρίδα της Γάζας.

Ένας τρίτος πόλεμος είναι εκείνος που διεξάγεται για τη σωτηρία του έθνους από τους Τούρκους, τους Βούλγαρους, τους Αλβανούς, τους Γυφτοσκοπιανούς, όλους δηλαδή τους γείτονες που μας επιβουλεύονται, καθώς και τον ιμπεριαλισμό, το διεθνή σιωνισμό και την ΕΕ που τους καθοδηγούν. Σ’ αυτό τον πόλεμο συσπειρώνονται στρατιωτικοί εν αποστρατεία, ιερείς και υπερπατριώτες πολιτικοί από όλα τα κόμματα. Σημαντική θέση κατέχει ο διεκδικητής της αρχηγίας της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.

Υπάρχει και ένας πόλεμος που διαφέρει από αυτούς. Είναι ο πόλεμος για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Σ’ αυτό τον πόλεμο είναι συσπειρωμένοι στο ίδιο στρατόπεδο σχεδόν όλα τα εμπόλεμα μέρη των παραπάνω πολέμων

Ένας τέταρτος πόλεμος έχει εκραγεί εναντίον των μεταναστών, που καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια, που φτιάχνουν συμμορίες και αποκλείουν περιοχές της Αθήνας τρομοκρατώντας τους περαστικούς, που μας βρομίζουν. Στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών συχνά διεξάγονται μάχες μεταξύ Χρυσής Αυγής και αντιεξουσιαστών.

Υπάρχει και ένας πόλεμος που διαφέρει από αυτούς. Είναι ο πόλεμος για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Σ’ αυτό τον πόλεμο είναι συσπειρωμένοι στο ίδιο στρατόπεδο σχεδόν όλα τα εμπόλεμα μέρη των παραπάνω πολέμων. Οι προλετάριοι των πανεπιστημίων, οι οργανώσεις των επαναστατών, οι υπερπατριώτες στρατιωτικοί και πολιτικοί, η Χρυσή Αυγή, οι αντιεξουσιαστές, οι μετανάστες των συμμοριών, αγωνίζονται όλοι μαζί για την καθήλωση της χώρας στην κακομοιριά και την υπανάπτυξη. Στο ίδιο χαράκωμα βρίσκονται οι εργατοπατέρες του δημοσίου, που υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια τα παχυλά «κεκτημένα». Αντίπαλοί τους είναι η μειοψηφία της κοινωνίας, η υβριζόμενη ως πράκτορες των Αμερικάνων, του Σόρος, της λέσχης Μπίλντερμπεργκ και άλλων φαντασμάτων της ελληνικής παράνοιας. Σ’ αυτή τη μειοψηφία ήρθε εσχάτως να προστεθεί μια αξιόλογη προσπάθεια. Το ανεξάρτητο περιοδικό The Athens Review of Books. Μακάρι να υπάρξουν και άλλα τέτοια.

Διονύσης Γουσέτης

——————————————————————-

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 4/11/2009

121 σχόλια
Leave a comment »

 1. Εξαιρετικό κύριε κ. Γουσέτη. Αποκαλύπτομαι, όπως θάλεγε η μάνα μου!

 2. Είναι εμφανές και προφανές, πλέον, πως η Κυβέρνηση είναι όμηρος και δέσμια των προεκλογικών της υποσχέσεων. Ετσι, είναι αντιμέτωπη με όχι μόνο με την πραγματικότητα ότι εκπροσωπεί μόλις το 30% των με δικαίωμα του εκλέγειν Ελλήνων, αλλά, εάν ακολουθήσει την εκ της συγκυρίας ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ, sine qua non, σκληρή δημοσιονομική πολιτική, κινδυνεύει να απωλέσει τουλάχιστον το ήμισυ της εκλογικής της βάσης (~ 1,5 εκατομ. πολιτών), δλδ τον παλαιο-κομματικό, απολύτως κρατικοδίαιτο και παρασιτικό σκληρό πυρήνα της. Oμως, όλη αυτή η πρωτόγονη και ελεεινή μερίδα οπαδών του ΠΑΣΟΚ είναι ούτως ή αλλέως ένα «καμμένο χαρτί» αφου επισύρει την γενική κατακραυγή, περιφρόνηση και απαξίωση, άρα, απώλειά της θα συνιστούσε μιά κάθαρση και απεξάρτηση του κόμματος από τα στοιχεία που παραπέμπουν στον επαχθή δολοφόνο του Εθνους.

  Moreover, από στρατηγική ΚΑΙ τακτική άποψη, μιά ΣΚΛΗΡΗ αλλά δίκαιη, ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ θα μπορούσε να εξασφαλίσει στην κυβέρνηση την ΕΥΑΡΕΣΚΕΙΑ του «πρώτου κόμματος» της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας, δηλαδή του 34% (αθροιστικώς) της αποχής και των λευκών ούτως, ώστε τα κέρδη να υπερακοντίσουν τις απώλειες, εξασφαλίζοντάς της ένα net gain έως και 1,5 εκατομμ. νέων ένθερμων υποστηρικτών και ενδεχομένως υγιών στοιχείων της κοινωνίας.

  Η μόνη εναλλακτική λύση, λέω η ΜΟΝΗ, είναι η παραίτηση της κυβέρνησης και η ΑΝΑΘΕΣΗ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατόπιν συνεννόησης με τα δύο κόμματα εξουσίας (που ομού φέρουν εμπιστοσύνη του 52% των με δικαίωμα του εκλέγειν Ελλήνων) εντολής σχηματισμού Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητος (όπερ θα επιτρέπει ΛΗΨΗ αυστηρών μέτρων με κατά συνέπεια μηδενικό πολιτικό κόστος στα καθ’ έκαστα κόμματα) σε ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ προσωπικότητα Διεθνούς Κύρους, Ειδικού Βάρους ΚΑΙ Αποδοχής, όπως πχ στον κύριο κ. Κώστα Σημίτη, ΑΤΟΜΟ με διαπίστευση τόσο παρά τη Ευρώπη όσο και παρά ταις Αμερικαίς.

 3. erratum
  είναι αντιμέτωπη με όχι μόνο με την πραγματικότητα -> είναι αντιμέτωπη όχι μόνο με την πραγματικότητα

 4. Σε γενικές γραμμές, όταν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου αποφασίζεται με τον αλγόριθμο:

  1. Διακηρήττουμε προτιμήσεις,
  2. Ψηφίζουμε
  3. Επιβάλλουμε ομοιόμορφα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε όλους,

  Τότε κύρια ενασχόληση γίνεται ο πόλεμος. Πόλεμος να επικρατήσει η δική σου προτίμηση και πόλεμος διότι σου επιβλήθηκε η προτίμηση άλλων. Οσο περισσότερο χρησιμοποιείται ο παραπάνω αλγόριθμος τόσο περισσότεροι πόλεμοι υπάρχουν.

  Π.χ. Οταν υπάρχει ένα και μόνο βιβλίο ιστορίας, μάχεσαι ώστε να περιέχει τις δικές σου απόψεις, και επαναστατείς όταν σου επιβάλλεται κάποια άλλη άποψη.

 5. Μονο σαν αστειο μπορει να αντιμετωπιστει το αρθρο.Κριμα που γραφεται απο πρωην αριστερο.Εκτος και αν το κριμα ανηκει στην Αριστερα που εχει φιλοξενησει κατα καιρους τετοια ατομα.Λυπαμαι για το επιθετικο υφος που αναγκαζομαι να χρησιμοποιω αλλα αυτα που νιωθω εκφραζω εστω και αυθορμητα.

 6. απαραδεκτο άρθρο…έχετε αναρωτηθεί γιατί σχεδον 40 χρόνια τώρα δεν έχει συλληφθεί ούτε ένας κουκουλοφόρος/χουλιγκαν ενώ αντιθέτως συλλαμβάνονται συνεχώς φοιτητές που διαδηλώνουν, ακόμη και δικηγόροι? Για το πόλεμο που έχει ανοίξει η αστυνομία και τα ματ κατά των πολιτών, των μεταναστών και των κρατουμένων με τις δολοφονίες, τους ανελέητους ξυλοδαρμούς, τα βασανιστήρια έχετε να πείτε κάτι? Γιατί δεν κάνετε μια προσπάθεια να μετρήσετε τα θύματα και αυτού του πολέμου? Ιδιαιτέρως χυδαία και ύπουλη είναι η δεύτερη παράγραφος του άρθρου, στην οποία εξισώνετε μερίδα της Αριστεράς, τον Τσίπρα και αναρχικούς με τρομοκρατικές οργανώσεις. Όταν η Τουρκία συστηματικά αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι τουλάχιστον άστοχο να ειρωνεύεστε για «την σωτηρία του έθνους». Και εδώ η ίδια ύπουλη τακτική να τους βάζετε όλους στο ίδιο καλάθι. Για το πολεμο που συστηματικά έχουν εξασκήσει και συνεχίζουν να εξασκούν τα δύο κόμματα εξουσίας κατά της Παιδείας και της Έρευνας (γιατί περί πολέμου πρόκειται) γιατί δε λέτε τίποτα? Σας έχει απασχολήσει ο πολεμος των 2 αυτών κομμάτων κατά των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τους διάφορους τρομονόμους κλπ?

 7. Συμφωνω απολυτα με το σχολιο του alex.Παρατηρω οτι τα γραπτα περιστρεφονται στην κριτικη εναντια στους συνδικαλιστες,στους μεταναστες,στους φοιτητες,στους αριστερους,στους εθνικιστες ζητηματα οπως αυτα που εθιξε ο alex δε θιγονται.Οσον αφορα το αρθρο του κ.Γουσετη ειλικρινα θεωρω οτι περναει το μηνυμα πως για τα δεινα της Ελλαδας ευθυνονται οι παραπανω αλλα ευτυχως υπαρχει μια πεφωτισμενη ελιτ που θα μας σωσει απο αυτους.Θεωρω οτι η αναλυση του ηταν εντελως απλοικη και συγχωρεστε με για την εκφραση καφενειακου επιπεδου ετοιμη αμεσως να δημοσιευτει σε κιτρινη φυλλαδα.Δεν μπορω να δεχτω τις γενικευσεις τυπου οι μεταναστες φτιαχνου συμμοριες,ο Τσιπρας ειναι τρομοκρατης,οι απεργοι εργατοπατερες κλπ.Επιπλεον με ξενισε η αμυδρη αναφορα στον Α.Σαμαρα ασχετα αν δεν ειμαι καν οπαδος της ΝΔ.Δε θελω να δημιουργησω συγχυση αλλα τι θελει να δειξει με αυτην την αναφορα ο κ.Γουσετης?Αν ειναι υπερ της Μπακογιαννη ας μας το πει ανοιχτα και να αναλαβει τις συνεπειες.Αν αυτο δεν ισχυει και απλα εγω ειμαι καχυποπτος ας μας αποσαφηνισει τη θεση του.Θεωρει οτι ο Α.Σαμαρας προσεγγιζει πολιτικα το χωρο της συντηρητικης θεοκρατικης και σοβινιστικης Αριστερας?

 8. 1) Tην Ανεξαρτησία της Χώρας ουδείς δικαιούται να την μονοπωλεί και, ειδικότερα, ΟΧΙ οι εξ άκρων δεξιών, ΜΗΤΕ οι εξ άκρων ευωνύμων.

  2) Ουδείς βάζει όλους σε ένα καλάθι. Αν και δεν ξέρω λεπτομέρειες άλλων περιπτώσεων, γνωρίζω σε βάθος περίπτωση του εκ της εκσυγχρονιστικής αριστεράς, καρδιακού μου φίλου, Αντιπρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κυρίου κ. Λεωνίδα Λουλούδη, όπου η φοιτητική νεολαία του ΣΥΝ του»έχτισε» την είσοδο του γραφείου του για να ΜΗ μπεί μέσα όπου βρισκόταν η σφραγίδα του, η οποία είναι απαραίτητη προς επικύρωση εγγράφων.

  3) Ο κύριος Τσίπρας πράγματι παρομοίωσε τα Εξάρχεια με την Ζώνη της Γάζας. Ο λόγος του αυτός κρίνεται επιεικώς ΑΦΡΩΝ. Εξ αιτίας, άλλωστε παρομοίων φραστικών διατυπώσεων και ενεργειών, κατάφερε ο άνθρωπος να συρρικνώσει το βαρομετρικό του υψηλό (+/- 1 χρόνο μετά την καλή του καμπάνια στις Δημοτικές του 2006) του ~ 20% στο κλασσικό τους 3-4%.

  4) Στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχουν ερευνητές, υπάρχουν ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ. Περίπου 50-75% των καθηγητών ΑΕΙ είναι κατώτεροι ακόμα και επιπέδου Μέσης Εκπαίδευσης και πρέπει να ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ.

  5) Παρότι, ΙΣΤΟΡΙΚΑ, η απανταχού του Κόσμου Αριστερά νοιαζόταν ειλικρινά για ΜΟΡΦΩΣΗ καθότι αυτός είναι τελικά ο μόνος τρόπος εξάλειψης των ανισοτήτων, η ΣΥΜΜΟΡΙΑ του 1981 ΑΠΟ-εντατικοποίησε την Παιδεία στηυν Ελλάδα ΚΑΙ εν συνεχεία, η «αριστερά» της Ελλάδος την ΑΠΟ-ΘΑΝΑΤΙΣΕ*.

  6) Τα Πανεπιστήμια είναι ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ της Αριστεράς ΜΑΦΙΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ.

  * ΑπΑθανατίζω ~ καταγράφω στην αιωνιότητα πχ φωτογραφίζοντας ή κινηματογραφώντας ένα γεγονός
  ΑπΟθανατίζω ~ αποτελειώνω, ξεκάνω.

 9. Στην Ιταλια οι πρωτοι που ζητησαν τρομονομους ηταν οι κυριου του ΚΚ Ιταλιας για να μην μπλεχτουν με ερυθρες ταξιαρχιες κλπ. Αυτα που καποιοι υπερευασθητοι με τα ανθρωπινα δικαιωματα ονομαζουν τρομονομοι ειναι καρικατουρες ενος καταπιεστικου καθεστωτος που υπαρχει στην φαντασια τους.
  Πολυ περισσοτερο που η λεξη Γαζα ειναι προσβλητικη για τους Παλαιστηνιους. Συγκρινεται ενα απελευθερωτικο κινημα με 100 κωλοπαιδα και μερικους ξεμωραμενους κωλογερους που στα 60 τους κανουν επανασταση?
  Να δειτε που σε λιγες μερες θα πουν τον Πειραια το Πουσαν της Νοτιου Κορεας στο οποιο αποβιβασθηκε ο εγκαθετος των Ιμπεριαλιστων Μακαρθουρ εναντιον των φιλολαικων στρατευματων του Κιμ Ιλ Σουνγκ

 10. Πρέπει να ΛΕΓΟΝΤΑΙ τα πράγματα με το όνομά τους. Κομματικές φράξιες καθηγητών και φοιτητών ΑΕΙ έχουν ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΕΙ την Παιδεία στην Ελλάδα. Τα παιδιά μας είναι ΑΓΡΑΜΜΑΤΑ και οι καθηγητές είναι ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ

 11. Τα ελληνικα πανεπιστημια και για το πλεον αφελη, ειναι ομηροι τοσο της αριστερης-αρσιτεροστροφης ΠΟΣΔΕΠ που οπως λεει ο Χασσαπογιαννης αποτελειται απο τενεκεδες τοσο απο τα δημοκρατικα παιδια των παραταξεων που το εχουν δει τσιφλικι τους να σπαζουν και να τραμπουκιζουν. Για να το θεσω απλα μονο στην Ελλαδα ενας ανοητος ανθρωπος σαν τον Βελτσο θα γινοταν καθηγητης και μονο τραμπουκοειδη που καταλαμβανουν και χτιζουν τοιχους δεν εκτιουν ποινες φυλακισης καθως και αποζημιωσεις αστικης ευθυνης

 12. Για το πολεμο που συστηματικά έχουν εξασκήσει και συνεχίζουν να εξασκούν τα δύο κόμματα εξουσίας κατά της Παιδείας και της Έρευνας

  Να υποθεσω πως η νεολαια στην οποια ανηκεις [και αν δεν ανηκεις σε αυτην η παραταξη που υποστηριζεις] δινοντας καλυψη σε καθε ειδους κουκουλοφορο και τραμπουκο που καιει εξοπλισμο στα πανεπιστημια, θεωρει πως δεν κανει πολεμο κατα της παιδειας και της ερευνας.

 13. ΚΑΙ σε αντίθεση προς το περί «πολέμου της αστυνομίας κατά “ποίων άραγε”;» επιχείρημα της μακιγιαρισμένης κομμουνιστικής αριστεράς, της κατ” εμέ εγγύς-άπω αριστεράς, η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ.
  Η αστυνομία ήταν ΑΠΟΥΣΑ στα Δεκεμβριανά πέρυσι και σε όλες τια καταστροφές ΚΑΙ εδώ οφείλω να τιμήσω τον Μ. Χρυσοχοίδη που αμέσως αναγνώρισε αυτή την τραγική πραγματικότητα.

  Αυτό που χαρακτήρισε την αστυνομία τα τελευταία 3-4 χρόνια ήταν ΜΗ ΔΡΑΣΗ, ο απόλυτος παρασιτισμός.

 14. Και αν αναφερω κατι γιατι δεν μπορω να ακουω ανοησιες αλλη μια φορα. Λοιπον οταν ημουν φοιτητης στην Ελβετια ετυχε να ερθουν μερικοι παχυλα πλουσιοι αριστεροι ελληνες φοιτητες οι οποιοι ηταν πρωτες μουρες στις καταληψεις. Βεβαια στην Ελβετια στο πανεπιστημιο μπαινεις με ηλεκτρονικη καρτα, ασυλο δεν ισχυει, υπαρχουν διδακτρα στα μεταπτυχιακα τουλαχιστον και υπαρχει οχι απλα εντατοκοποιηση αλλα σου βγαινει η γλωσσα για να τελειωσεις.
  Λοιπον οι αριστερουληδες ουτε καταληψη εκαναν, ουτε διαμαρτυρια. Καθισαν διαβασαν σαν καλοι μαθητες γιατι πληρωναν τα γεροντια τους στην Αθηνα, αδρα και στο τελος εβγαλαν το φακιολι και την αμπεχωνα και ραβοντουσαν στον Μπρουνο στην Ζυριχη, στον Βιλχελμ Γιουνγκμαν στην Βιεννη η στους Ντεγκε εντ Σκιννερ στην Σαβιλ Ροου του Λονδινου.
  Αυτοι οι ιδιοι με τις καταληψεις τους αρνιοντουσαν στον ΦΤΩΧΟ να εχει εκπαιδευση επιπεδου ωστε να μπορεσει και αυτος να ανεβει κοινωνικα. Τα υποβαθμισμενα, καμμενα και διαλυμενα πανεπιστημια ειναι εναντιον του ΦΤΩΧΩΝ. Οι πλουσιοι θα χαβαλεδιασουν και θα γκομενισουν για 4 χρονακια και μετα μια καλη συστατικη απο γνωστους των γερων τους θα τους στειλει στο Κολουμπια. Οι φτωχοι θα αρκεστουν στα πενεπιστημια των Κωλολουμπια που εκαψαν οι αριστεροι

 15. Τα παραπανω σχολια μονο φιλελευθερα δεν μπορουν να χαρακτηριστουν.
  Λοιπον κυριε Χασαπογιαννη
  α)Ο Συνασπισμος ετσι και αλλιως δεν επροκειτο να φτασει το ποσοστο του 20%.Αυτο το ποσοστο που ειχε το Φεβρουαριο του 2008 ηταν δημοσκοπικο καθαρα και ηταν απορροια των προβληματων που ειχε τοτε το ΠΑΣΟΚ αλλα και της ευφοριας της κοινης γνωμης για την εκλογη ενος νεου προσωπου στην ηγεσια του κομματος του Τσιπρα.
  β)Μην γενικευεται σας παρακαλω.Τα πανεπιστημια της Ελλαδας αντιμετωπιζουν προβληματα και κανεις δεν το αμφισβητει,ειναι το λιγοτερο μηδενιστικο ομως να χαρακτηριζονται οι φοιτητες αγραμματοι και οι καθηγητες ανιδεοι.Αν δεν γνωριζετε μην εκφερετε αποψη.Η μπορει να γνωριζετε αλλα ο ιδεολογικος φανατισμος να μην σας επιτρεπει αντικειμενικες κρισεις.
  γ)Προφανως για να θεωρειτε οτι η Αστυνομια δεν χρησιμοποιει βια ζειτε σε αλλον κοσμο.Προφανως δεν ειναι γενικευμενο το φαινομενο.Δε σημαινει οτι ο καθε αστυνομικος ειναι τραμπουκος,επιπλεον μερικες φορες πρεπει να αναγνωριστει σε αυτους τους ανθρωπους οτι δρουν υπο πιεση ομως δεν ειναι ολα ροδινα οπως τα φανταζεστε
  δ)Τελος η αγνοια σας περι του τι συμβαινει σημερα στα ελληνικα πανεπιστημια φαινεται και απο το γεγονος οτι αποδιδεται ολες τις συγκρουσεις σε μελη αριστερων παραταξεων.Προφανως δεν ησασταν την προηγουμενη εβδομαδα οπου μεσα σε διαστημα δυο ημερων εγιναν ισαριθμες συγκρουσεις μεταξυ ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στις οποιες συμμετειχαν μπραβοι και των δυο παραταξεων.

 16. Προς Λασκο
  Επειδη σε προηγουμενο σχολιο ειχες υπερασπιστει το δικαιωμα του Ισραηλ να πολεμαει τους Αραβες γειτονες του λεγοντας χαρακτηριστικα οτι το Ισραηλ ειναι το μονο δημοκρατικο κρατος της περιοχης θελω να σε ρωτησω προς τι αυτη η αντιφαση στο σχολιο 9 οπου μιλας για απελευθερωτικο κινημα των Παλαιστινιων.Οι δημοκρατιες εχουν υποδουλους?Το σχολιο αυτο δεν ειναι ειρωνικο απλα ρωταω για κατι που μου εκανε εντυπωση.

 17. Διορθωση στο 15
  Η συγκρουση μεταξυ ΔΑΠ-ΠΑΣΠ συνεβη στην ΑΣΟΕΕ.

 18. Kαι τελος οσον αφορα καποιο σχολιο για φοιτητες στην Ελβετια κλπ ως ενας απο τους μη προνομιουχους φοιτητες ειλικρινα δεν αισθανομαι οτι εχω περιθωρια κοινωνικης ανοδου οχι επειδη τα πανεπιστημια δεν μου δινου την ευκαιρια αλλα επειδη ακριβως δεν ειμαι απο αυτους που ειναι στα μεσα και στα εξω.Οταν ατομο σε πανεπιστημιο τελειωνει τις σπουδες του και επειδη ειναι ανηψιος υπουργου της προηγουμενης κυβερνησης εχει βρει δουλεια στον ιδιωτικο τομεα(πραγματικη περιπτωση)μην μου λετε για κοινωνικη ανοδο και τριχες κατσαρες οπως λεει ο λαος μας.

 19. ειναι το λιγοτερο μηδενιστικο ομως να χαρακτηριζονται οι φοιτητες αγραμματοι και οι καθηγητες ανιδεοι

  Φοιτητης ο οποιος παιρνει το πτυχιο του σε χρονο μεγαλυτερο των 4 ετων [εκτος και αν δεν υπαρχουν σοβαρα προβληματα υγειας] ειναι τεμπελακος και ειναι το 80% των φοιτητων. Period. Σε ενα ορθο κρατος θα ακυρωνοταν η αναβολη στρατευσης, τα οικογενειακα βοηθηματα των τεμπελακων. Ιδου πως διατηρουνται οι καφεδες στα 5 ευρω στην επαρχια. Μια ολοκληρη κοινωνικη ταξη παρασιτει και ξοδευει δωρεαν χρημα.
  Το παραγομενο δημοσιευσεων των ελληνων καθηγητων ειναι της πλακας, ολοι οι δεικτες το δειχνουν κα βεβαια η απουσια των ελληνικων ΑΕΙ στους παγκοσμιους δεικτες. Και μην μου πει κανεις για υποχρηματοδοτηση, πολλα ΑΕΙ στην Ευρωπη υποχρηματοδοτουνται πραγματικα αλλα ειναι αξιοπρεπεστατα στην θεση των διεθνων δεικτων.
  Η συγκρουση ΔΑΠ-ΠΑΣΠ συνεβη στην ΑΣΣΟΕ οπως και η επιθεση της ΚΝΕ στο χημειο, οι τραμπουκισμοι των ΕΑΑΚ και του δικτυου που εγραφαν σε τοιχους «Σκατα στον ταφο του Μπακογιαννη» και οργανωναν μετα και εκθεσεις ζωγραφικης του αρχικαθαρματος Ξηρου.
  Το οτι το Ισραηλ ειναι δημοκρατια δεν σημαινει οτι δεν κατεχει εδαφος παρανομως. Καθε δημοκρατια μπορει να κατεχει εδαφος, οπως κατειχαν οι ΗΠΑ την Γερμανια το 46.
  Η δημοκρατια ειναι δικη του εσωτερικη υποθεση.

 20. νας απο τους μη προνομιουχους φοιτητες ειλικρινα δεν αισθανομαι οτι εχω περιθωρια κοινωνικης ανοδου οχι επειδη τα πανεπιστημια δεν μου δινου την ευκαιρια

  Αρα θεωρεις οτι σου δινουν ευκαιρια κατα την γνωμη σου. Λυπαμαι αλλα περα απο την γειτονια σου δεν ξερεις κατι παραπανω. Σε εταιρειες διεθνεις δυσκολα βρισκεις αποφοιτους ελληνικων πανεπιστημιων χωρις χαρτι απο εξωτερικο. Στο διδακτορικο μου γνωριζοντας το πως μπαινουν οι ελληνες στα ελληνικα μεταπτυχιακα [γνωριμιουλες με τις πασπ, δαπ κλπ, καταληψεις] ειχα τo screening των ελληνικων αιτησεων. Τα ελληνικα μεταπτυχιακα στην πλειοωηφια τους εχουν αναγνωριση της πλακας.
  Μαλιστα ακομα και ενα υψηλης σταθμης [στην ελλαδα] υποτιθεται μεταπτυχιακο στην μαθηματικη οικονομικη εμαθα οτι το περασε αποφοιτος της Παντειου. Μολις υποστηριξα οτι θα πρεπει να ειναι μαθηματικα δυνατη γιατι στην Παντειο ουτε ολοκληρωμα δεν μαθαινουν να λυνουν, μου ανεφεραν οτι η αντιγραφη και ο φαβοριτισμος πεφτουν συννεφο στο ταδε μεταπτυχιακο. Δεν αποκαλυπτω ονοματα για προφανεις λογους

 21. Για το σχολιο 19 απλα συμφωνουμε οτι διαφωνουμε καθετα αρα καθε κουβεντα ειναι περιττη.
  Για το σχολιο 20 αυτο που λεω ακριβως ειναι οτι δεν πιστευω οτι θα εχω ευκαιριες.Επομενως η απαντηση σου λυπαμαι αλλα ειναι εκτος νοηματος οσων ειπα.

 22. Οσοι ανθρωποι πιστευουν οτι δεν εχουν ευκαιριες λυπαμαι αλλα δεν τους φταιει η κοινωνια η το πανεπιστημιο. Απο μονοι τους δεν θελουν να εχουν, εξ ου και ο μηδενισμος ολων των φοιτητικων κινηματων.
  Αλλη μια περιπτωση αριστερου εργατοπατερα ηταν στα εν ελλαδι φοιτητικα μου χρονια. Πολλα αγροτοπαιδα και παιδια μικροαστων ηρθαν στο [πανεπιστημιο και ως φυσικον τεμπελιασαν συμμετεχοντας στις καταληψεις που οργανωνε ο εργατοπατερας φοιτητης. Εκεινος βεβαια τελειωσε στην ωρα του και ως γονος τζακιου σημερα τους στελνει αγωνιστικα χαιρετισματα απο το Κολουμπια. Αφου διεφθειρε ο ιδιος μια γενια ανθρωπων βγαζοντας ολους του αταβισμους, την οκνηρια και την βουλιμια του οικογενειακου προυπολογισμου. Εδω και τωρα διδακτρα στα πανεπιστημια!!

 23. Το παραπανω σχολιο ειναι του στυλ «Πειναει ο λαος?Δωστε του παντεσπανι»Οποτε δεν εχω κανενα λογο να σχολιασω κατι πανω σε αυτο.

 24. Αυτη ειναι φιλε μου η ζωη, δεν σου χρωσταει κανεις τιποτα. Και για αυτο σχολιαζα τα περιφημα σου για κοινωνικη αλληλεγγυη.

 25. Η ζωη οπως τι βλεπεις εσυ θες να πεις.Προφανως εισαι και εσυ «αριστοκρατης».

 26. Οχι φιλε μου, απο οικογενεια μπακαληδων προηλθα. Βλαχαντερων αποφοιτων δημοτικου με ενα προσον ομως. Με εμαθαν να σεβομαι τον οικογενειακο προυπολογισμο. Οταν πηρα υποτροφια να σπουδασω εξω, εβλεπα τους πρωην συμφοιτητες μου εργαζομενους. Λοιπον εγω με μια υποτροφια πληρωνα δικο μου διαμερισμα, φωτα, νερα, τηλεφωνα, φαγητο και μετακινησεις. Εκεινοι αμοιβοντο οσο αμοιβοντο και ειχαν τζαμπα σπιτι, δωρεαν φαγητο, νερο, ΔΕΗ. Μονο το τηλεφωνο τους πληρωναν. Σε συζητηση μας εκανα την αφελη ερωτηση γιατι δεν εχουν αγορασει ακομα αυτοκινητο, διοτι πρακτικα δεν ξοδευουν τιποτα. Ε, διαπιστωσα οτι εγω αποταμιευα πολυ περισσοτερα και μπορουσα αν ηθελα ως φοιτητης να εχω δικο μου αυτοκινητο. Αυτη ειναι η γενια των 700 ευρω η οποια δεν ειναι 700 αλλα 1300 τουλαχιστον. Να κανουμε την σουμα

  Διαμερισμα νοικι μηνιαιο=400
  Υπηρεσιες κοινης ωφελειας=100
  Φαγητο=100 ευρω το μηνα το πολυ, κυριως τα υλικα.
  Συνολο=600 ευρω.

  Αυτα τα γλιτωνει καθε μηνα ο Γ700. 700+600=1400 φιλε μου. Τα υπολοιπα 700 θα οφειλαν να αποταμιευοντο. Φευ, πηγαινουν στα καφε του Κολωνακιου τα οποια παροτι εν μεσω οικονομικης κρισης, δεν λενε να κατεβασουν τον καφε κατω απο 5 ευρω.
  Και θα μου πεις τοτε θα περισσευαν 100 ευρω, απολυτα σωστα αλλα αν οι μισθοι ανταποκρινοντο στο αγοραστικο επιπεδο τοτε ο καφες θα κοστιζε 2 ευρω το πολυ. Απλα υπαρχει πολυ χρημα στην Ελλαδα. Μα παρα πολυ χρημα

 27. Kοιτα την κουρασαμε την κουβεντα με τα εγω και τα εσυ για αυτο δε θα επεκταθω αλλο.Οσον αφορα το σχολιο 26 συμφωνω με το οτι η αποταμιευση ειναι απαραιτητη δε συμφωνω ομως με το λογικο αλμα που κανεις και βγαζεις το συμπερασμα οτι οποιος αποταμιευσει θα βελτιωσει την οικονομικη του θεση.Αυτα εχω να πω για το συγκεκριμενο σχολιο.

 28. δε συμφωνω ομως με το λογικο αλμα που κανεις και βγαζεις το συμπερασμα οτι οποιος αποταμιευσει θα βελτιωσει την οικονομικη του θεση

  Αλλο προσπαθω να σου πω αλλο καταλαβαινεις.

 29. Περί Αστυνομίας

  Eίναι, κατ” ελάχιστον, επιστημονικά και μεθοδολογικά αφελές να αποδίδουμε χαρακτηρισμούς στα μέλη της Αστυνομίας για άσκηση βίας κλπ.

  ΟΧΙ πως δεν είναι ακριβείς οι χαρακτηρισμοί αυτοί,
  ΑΛΛΑ
  ΟΛΗ η Ελλάδα αποτελείται από ανελεύθερους πολίτες, δηλαδή άτομα με mentalitέ δούλου-τυράννου καθότι άνθρωπος αγράμματος ξύλον απελέκητον.

  ΚΑΙ, επειδή ο Ελλην διαθέτει εγγενώς τρομακτική ικανότητα προσαρμογής στις εκάστοτε περιστάσεις, οτέ μεν, όπως επί Μεταξά και Χούντας, μετατρέπεται σε «ιδανικόν» δούλο, οτέ δε, δηλαδή επί ad infinitum «θετικής» ελευθερίας, τύπου Ayn Rand, ή Far West, λόγω αμαθείας και αδυναμίας να διαχειρισθεί την άκρατη ελευθερία, μετατρέπεται σε «υπέροχο» τύραννο, Διοσύσιον των Συρακουσών.

  Την ίδια αμάθεια και την ίδια νοοτροπία με τους αστυνομικούς φέρει ο κάθε δημόσιος (αλλά ΚΑΙ ιδιωτικός συχνά) υπάλληλος, ο κάθε ΔΙΑΒΑΤΗΣ στο δρόμο, for that matter, – άξεστος και τρισβάρβαρος.

  Τo Σάββατo, όταν πηγαίνω στο supermarket στην οδό Κανάρη να ψωνίσω με την Μαργαρίτα, «τρώω» τα σπρωχταρίσματα της ζωής μου από ένα κοσμάκη που είναι απορροφημένος στον και από τον εαυτό του ΚΑΙ στερείται παντελώς κυκλοφοριακής αγωγής.

  Θέλετε κι” άλλο παράδειγμα;;;

  Τις προάλλες. ήταν βράδυ και ήμουν καθυστερημένος για dinner engagement. Μπαίνω σε ταξί να πάω από Ρηγίλλης στο Φάρο του Ψυχικού. Κάθησα μπροστά, bow tie, triped shirt, κλπ – με κόβει ο ταξιτζής. Ηταν ευγενής και φαινόταν μορφωμένος. Ρωτά, «Στην Νέα Υόρκη μένετε;» και στην καταφατική μου απάντηση άρχισε να με βομβαρδίζει με legitimate ερωτήσεις – δίψαγε ειλικρινά να μάθει. Οταν ήρθε η κουβέντα στην καθημερινότητα, και στην διατύπωση της απογοήτευσής μου για την αγένεια των Ελλαδιτών, ένας νεαρός που καθόταν πίσω [του οποίου δεν είχα αντιληφθεί μέχρι εκείνη την στιγμή την παρουσία] παρενέβη λέγοντας, «Εγώ θεωρώ ότι είναι δουλικότης» να χαμογελάς σε αγνώστους ή σε πελάτες στη δουλειά σου».

  ΕΜΕΙΝΑ ΕΝΕΟΣ!!!

  Oπως, λοιπόν, είναι οι αστυνομικοί, την βαρβαρότητα των οποίων έχω καταδικάσει επανειλημμένως ΚΑΙ εδώ μέσα, έτσι είναι όλη η χώρα. Απλά, οι αστυνομικοί, δεδομένης της αρμοδιότητάς τους ως πρωτοβαθμίων οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας, στην άμεση σχέση με τον πολίτη, είναι πιό εύκολο να εκδηλώνουν τον αυταρχισμό/φασισμό και, κοντολογίς, τα πεπραγμένα τους δημοσιοποιούνται πιό εύκολα. Αλλά φασιστική/αυταρχική είναι από Συμμορίας ’81 και εντεύθεν, ΟΛΗ η Eλλαδική ΚΟΙΝΩΝΙΑ (όχι η Ελληνική, η Ελλαδική), όπου, όπως και όταν της δίδεται η ευκαιρία.

  Στην προκειμένη όμως περίπτωση, φίλε marios, δεν μιλάμε γιά συμπεριφορές, δηλαδή για modus operandi του αστοιχείωτου αστυνομικού (που συμπεριλαμβάνει/εμπεριέχει, μςταξύ πολλών χαρακτηριστικών ΚΑΙ την ΒΙΑ), αλλά για τον ρόλο της Αστυνομίας που είναι, ασφαλώς συμφωνείτε εδώ, η προστασία
  1) της φυσικής ακεραιότητας ΠΑΝΤΟΣ ζώντος εντός της Ελληνικής Επικράτειας, Ελληνα και Μη Ελληνα
  2) της ΑΤΟΜΙΚΗΣ και ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

  Ως προς τα (1) και (2) παραπάνω, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, ειδικά από τον Δεκέμβρη 2008, είχαμε ΜΗ ΔΡΑΣΗ της Αστυνομίας, ΑΠΟΥΣΙΑ, αφήνοντας ένα ξέφραγο αμπέλι.

 30. erratum
  triped shirt -> striped shirt

 31. @ laskos

  Άν και καυστικός, ενίοτε είστε πολύ επιεικής αγαπητέ. Econometrics δεν γνωρίζει ο/η απόφοιτος της Μπερμπαντείου Κατωτάτης. Αλλά αυτό ΔΕΝ είναι κακό. Κακό, τραγικό ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΣ είναι ότι economterics (έστω 101) δεν γνωρίζουν ΟΥΤΕ οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου!!!!!

 32. @ marios

  Ο κύριος Γουσέτης σε πολλά σημεία σαρκάζει ή σατιρίζει. Οταν γιά παράδειγμα αναφέρεται σε «γυφτοσκοπιανούς» ΟΥΔΟΛΩΣ το εννοεί εκείνος, ΑΛΛΑ αναφέρεται στο πώς εννοεί, χαρακηρίζει και στοχοποιεί τους πολίτες της FYROM μιά ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΗ και πολιτικά ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΗΣ ΜΕΡΙΔΑ του αγράμματου Λαού που περιλαμβάνει από Ανθιμο, «Πανάρα», Σαμαρά και κουτσογυναικούλες Shhaλλλονικιές με λάβαρα τύπου «Μολών Λαβέ» εν μέση Πλατεία Αριστοτέλους, μέχρι την τρελόγκα [διάβαζε τον πέμπτο πολίτη κατά την Συνταγματική Τάξη] που μασάει τσίχλα στην διάρκεια επισήμων λειτουργιών του Κράτους.

  Εχω διαπιστώσει πως, ως τυπικός Ελλαδίτης, διαβάζετε επί τροχάδην και, in result, καταμαρτυρείτε σε τρίτους πράγματα στα οποία η θέση τους είναι ΑΝΤΙΔΙΑΜΕΤΡΙΚΗ!!!!!!

  Haste makes waste, φίλτατε!

 33. Ελληνιστί, όποιος βιάζεται, σκοντάφτει!

 34. @ marios
  Η μπορει να γνωριζετε αλλα ο ιδεολογικος φανατισμος να μην σας επιτρεπει αντικειμενικες κρισεις.

  1) Σας απαγορεύω κύριε να είστε ασεβής απέναντί μου. Απαιτώ το ίδιο sense of decorum με το οποίο απευθύνομαι σε σας.
  2) Ανθρωποι που είναι προσηλωμένοι στο μέτρο, το μέσον [μεταξύ δύο άκρων] και, πολιτικά, ΑΚΡΙΒΩΣ στο Κέντρο, αποκλείεται, by definition, να είναι φανατικοί. Ως επιστήμων, είμαι φανατικός εναντίον δύο πραγμάτων α) της διαστρέβλωσης των τεκμηριωμένων γεγονότων και β) στην κλοπή της δικής μου ή και τρίτων περιουσίας, ειδικά δε όταν με κλέβουν κοιτάζοντάς με στα μάτια και δίδοντάς μου ΚΑΙ μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας!!!
  3) Ο γράφων δεν είναι αριστερός, μήτε δεξιός, δεν είναι κεντροδεξιός, μήτε κεντροαριστερός. Την οποιαδήποτε έμπνευσή μου, την αντλώ, φιλοσοφικά και αισθητικά, από τον Voltaire, πολιτικά δε, από τους Theodore Roosevelt και Χαρίλαον Τρικούπην.

  ΑΛΛΑ, για να κλείσουμε ΚΑΙ το θέμα με την Παιδεία. Εντός Ελλάδος υπάρχουν πέντε, δέκα, είκοσι, ευάριθμοι ανάμεσα στις χιλιάδες, τέλος πάντων, πανεπιστημιακοί που πράγματι είναι άριστοι των αρίστων, world-class creme de la creme, αλλά αυτό (η εξαίρεση δηλαδή) απλώς επιβεβαιώνει/επαληθεύει τον κανόνα, ήτοι την επιστημονική ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ αθλιότητα και εξαθλίωση του μέσου πανεπιστημιακού. Τέλος, η νεολαία που αποφοιτά από τα Ελληνικά πανεπιστήμια, ΔΕΝ γνωρίζει Ελληνικά, ΔΕΝ γνωρίζει Αγγλικά και ΔΕΝ φέρει μηδέ σε βάθος χιλιοστού κατάρτιση επί του γνωστικού της αντικειμένου – for a fact! Εξαιρούνται εδώ, ορισμένοι απόφοιτοι της Ιατρικής Αθηνών, ορισμένοι του ΕΜΠ και sporadically των Πανεπιστημίων Κρήτης, Γεωπονικού και Πατρών.

  Αυτά ΔΕΝ τα λέει ο γράφων (από την προσωπική του εμπειρία), αλλά το Shanghai Report και πολλοί ανεξάρτητοι διεθνείς οργανισμοί τεκμηρίωσης.

 35. Τολμω να πω πως τα περιφερειακα ΑΕΙ λιτουργουν πολυ καλυτερα απο τα κεντρικα. Μπορω να αναφερω για τις αψογες ηλεκτρονικοποιημενες γραμματειες στον Παν Αιγαιου ηδη απο το 1999 οταν σε πολλα κεντρικα Α8ηναικα ΑΕΙ ακομα υπαρχει η δικτατορια της γραμματειας

 36. Δεν μπορω να γνωριζω αν υπαρχουν καθηγητες στο ΟΠΑ χωρις να ξερουν οικονομετρια. Δεν θα με εκπληξει βεβαια σαν γεγονος καθοτι η αξιολογηση ειναι ανυπαρκτη. Μπορω να αναφερω βεβαια τραγελαφικες περιπτωσεις στο ΟΠΑ οπως αυτην φοιτητοπατερα (βαλτου απο τον πτυτανη) ο οποιος ηταν σε μεταπτυχιακο χωρις πτυχιο. Χρωσταγε 1-2 μαθηματα και χωρις να ειχε τυπικα εκπληρωσει την υποχρεωση του για πτυχιο, μετειχε ταυτοχρονα σε εξετασεις τοσο σε προπτυχιακο τοσο και σε μεταπτυχιακο.
  Το αλλο που ανεφερα για το ολοκληρωμα δεν ειναι προς ψογον της αποφοιτου. Το γεγονος οτι επελεγη και κατα συνεπεια πηρε μεταπτυχιακο με αντιγραφη σε τμημα που απαιτουσε την γνωση μαθηματικων makes my argument. Πηραν μια ασχετη, εβγαλαν μια πιο ασχετη. Φυτοζωει σημερα σε θεσουλα σε ιδιωτικη εταιρεια.

 37. @ Χασαπογιάννη, Λάσκο

  περι αστυνομίας, αγραμματοσύνης, παιδείας κλπ.

  Είναι γνωστό ότι στην Αστυνομία έχουν παρεισφρήσει ακροδεξιά στοιχεία. Οι εικονες όπου μέλη της χρυσής αυγής εφορμούσαν μέσα από τις γραμμές των αστυνομικών είναι γνωστές σε όλους. Οι ζαρντινιέρες, ο εξεφτελισμός κρατουμένων σε αστυνομικά τμήματα, οι εικόνες πάνοπλων αστυνομικών να σαπίζουν στο ξύλο ανθρώπους που μόλις έχουν συλλάβει είναι εξίσου γνωστές σε όλους. Ποια ουσιαστική τιμωρία τους έχει επιβληθεί??? Έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν επιβάλλεται στους αστυνομικούς και στα ματ να φορούν σε ευδιάκριτο σημείο της στολής τους τον αριθμό τους? Τα περιστατικά όπου έμποροι ναρκωτικών που έχουν συλληφθεί αποδρούν μέσα από τα αστυνομικά τμήματα είναι επίσης γνωστά. Το γεγονός ότι ούτε ένας χούλιγκαν δεν έχει συλληφθεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα επισης. Εδώ, οπαδοί των «αιωνίων» συμπλέκονται συστηματικά, η αστυνομία γνωρίζει εκ των προτέρων ότι έχει κανονιστεί σύρραξη και κάθεται και βλέπει. Τα (φασιστικά) πεπραγμένα της αστυνομίας κύριε Χασαπογιάννη δημοσιοποιούνται πιο εύκολα ΜΟΝΟ εάν έχουν καταγραφεί σε κάμερα. Γι” αυτό και η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που βλέπουμε. Δεν μπορώ λοιπόν να βρώ καμιά δικαιολογία ούτε για το τρόπο λειτουργιας της ελληνικής αστυνομίας ούτε για τον εκφασιμό της ούτε για την ανικατότητά της. Πάντως σίγουρα γι” αυτά δεν φταίνε οι πολίτες (αγράμματοι και μη).

  «ΟΛΗ η Ελλάδα αποτελείται από ανελεύθερους πολίτες, δηλαδή άτομα με mentalitέ δούλου-τυράννου καθότι άνθρωπος αγράμματος ξύλον απελέκητον»

  Εάν υποθέσουμε ότι η θέση σας αυτή ισχύει, ποιος φταίει κύριε Χασαπογιάννη? Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι μακάρι το πρόβλημα της β” βάθμιας και γ” βάθμιας παιδείας στην Έλλάδα να ήταν οι καταλήψεις και το άσυλο. Κατ” αρχής για τα περι ασύλου, ότι τάχα μου η αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει μέσα στο πανεπιστήμιο και να συλλάβει κουκουλοφόρους. Στη Σταδίου, στη Πανεπιστημίου και στο Σύνταγμα, οπου δεν υπάρχει άσυλο, τι τους εμποδίζει να τους συλλάβουν?

  Η όποια μεταρύθμιση στην Παιδεία θα όφειλε να αρχίσει από την αρχή δηλαδή από το δημοτικό. Ποιος ευθύνεται που 40 χρόνια τώρα δεν έχει γίνει τίποτε? Γιατί τόσο ΝΔ όσο και ΠΑΣΟΚ μεταρύθμιση φαίνεται να εννοούν την μερική αλλαγή της διδακτέας/εξεταστέας ύλης, την αλλαγή κάποιων βιβλίων και το εάν θα έχουμε ή όχι εξετάσεις. Ποια εμπεριστατωμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια για την αναβάθμιση της Παιδείας στην Ελλάδα? Κύριε Χασαπογιάννη, επειδή -εάν έχω καταλάβει καλά- ζείτε στην Αμερική, γνωρίζετε το Science for All Americans, Project 2061 του American Association for the Advancement of Science (http://www.project2061.org/ ) ??? Πείτε μου ποια αντίστοιχη προσπάθεια έγινε ποτέ στην Ελλάδα προκειμένου να καταστρωθεί και να υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου ένα επιτελικό σχέδιο αντιμετώπισης του λειτουργικού, επιστημονικού κλπ αναλφαβητισμού των νέων που συστηματικά καταγράφεται σε όλες τις έρευνες που πραγματοποιεί η PISA? Και εδώ οι πολίτες φταινε? Γνωρίζετε ότι όλα τα τελευταία χρόνια χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ έδιναν περισσότερα κονδύλια για την έρευνα απ” όσα εδινε και δίνει η ελλάδα?

  Οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί είναι υπέρ της αξιολόγησης , ΥΠΟ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

  1. η αξιολόγηση να διεξάγεται με κύριο στόχο την ερευνητική αριστεία και το διδασκαλικό έργο και όχι το πόσα χρήματα εισρέουν στο ίδιο το πανεπιστήμιο από τα διάφορα ερευνητικά του προγράμματα.
  2. η αξιολόγηση να διεξάγεται προκειμένου να εντοπιστούν προβλήματα και ελλείψεις ώστε αυτές να βελτιωθούν αλλά να μην σχετίζεται (και να μην επισείεται ως πέλεκις η…) μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων που υστερούν. Ποιο είναι το παράλογο σ” αυτό? Στο ίδιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει και στην Αγγλία, γι” αυτό και δικό τους σύστημα αξιολόγησης αλλάζει. Θα συμφωνήσετε μαζι μου ότι δεν ΠΟΣΔΕΠοκρατούνται τα αγγλικά πανεπιστήμια.

  Γράφει ο Λάζαρος Απέκης σε βιβλίο του (μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κάποιος μαζί του για τη γενικότερη στάση του όταν ήταν πρόεδρος της ποσδεπ, αλλά δεν έχει άδικο για τα παρά κάτω…)

  «Για να έχει νόημα η αξιολόγηση ή αποτίμηση των λειτουργιών ενός ΑΕΙ θα πρέπει να έχει νόημα ταυτόχρονα και μια διαδικασία αφ’ ενός αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της αποτίμησης, αφ΄ετέρου μια διαδικασία «καταλογισμού» των συμπερασμάτων της αποτίμησης στο ίδρυμα αυτό.

  Όμως, ποιούς όρους και προϋποθέσεις της λειτουργίας του ελέγχει ένα ελληνικό ΑΕΙ, ώστε να «αξιολογηθεί» και να του «καταλογισθούν» τα συμπεράσματα μιας «αξιολόγησης»;

  Τις υποδομές και τους εξοπλισμούς για την εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξής του;
  Το εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό υποστήριξης που είναι απαραίτητο για να αναπτύξει σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους διδασκαλίας;
  Τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών που αναλαμβάνει κάθε χρόνο την εκπαίδευσή τους και που μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα και τη στάθμη των σπουδών που τους παρέχει;
  Το υπόβαθρο γνώσεων και παιδείας των νεοεισερχόμενων φοιτητών που είναι απαραίτητο για την ποιότητα και τη στάθμη των σπουδών που παρέχει;
  Το θεσμικό πλαίσιο που εξασφαλίζει την ακαδημαϊκή λειτουργία του, προστατευμένο από ρόλους και λειτουργίες νέες και ασύμβατες με την αποστολή του;
  Τον αριθμό υποτροφιών για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του;
  Τη χρηματοδότηση βασικών λειτουργιών του, όπως της ακαδημαϊκής έρευνας, ώστε να μην υποχρεώνονται οι ακαδημαϊκοί του διδάσκαλοι να αναζητούν κάποιο χρηματοδότη προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να ασκούν αυτή τη ζωτικής σημασίας λειτουργία, με δραματικές συνέπειες για το χαρακτήρα του πανεπιστημίου;
  Τη συμμετοχή στη διαμόρφωση της «εθνικής πολιτικής» για τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, ώστε να συμμετέχουν και στον «καταλογισμό» των συμπερασμάτων μιας «αξιολόγησης»;
  Όταν ένα ελληνικό ΑΕΙ δεν έχει ούτε κάν την ευθύνη συμμετοχής στην εξασφάλιση αυτών των καθοριστικών προϋποθέσεων και όρων λειτουργίας του, πως είναι δυνατόν να έχει νόημα μια «αξιολόγησή» του και ποιός θα μπορούσε να είναι ο στόχος της, οι συνέπειές της;

 38. ιδού και ένας ακόμη πολεμος, μία ακόμη επανάσταση δια στόματος Άνθιμου…’αλλως, Ανθίμου παραλλήρημα

  (από τον ιστοτόπο της εφημερίδας Έθνος)

  ««Επανάσταση», όπως την αποκάλεσε, κατά της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και των όσων ακούγονται περί απομάκρυνσης των εικόνων από τα σχολεία, κήρυξε από άμβωνος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος και κάλεσε και τους πιστούς να αντιδράσουν και να διαμαρτυρηθούν κατά αυτών των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.
  Στο «πύρινο» κήρυγμά του από τον άμβωνα του Ι.Ν. της Παναγίας Αχειροποιήτου, ο κ. Ανθιμος κατήγγειλε την κυβέρνηση για αντισυνταγματική μεταφορά της Εκκλησίας στην κατηγορία των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, προκειμένου να τη φορολογήσει περισσότερο. «Οπως ένας έμπορος, ένας πραματευτής, ένας επιχειρηματίας, ένας που έχει γραφείο», σχολίασε, προσθέτοντας πως ακόμα και σ” αυτούς δεν θα τριπλασιαστεί η φορολόγηση όπως στην εκκλησία.
  Για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των εικόνων από τις σχολικές αίθουσες, επικαλέστηκε τη «γενική επανάσταση» που έγινε σε ανάλογη απόφαση στην Ιταλία και κάλεσε και εδώ τους πιστούς να διαμαρτυρηθούν και να αντιδράσουν.
  «Δηλαδή, τώρα σας απασχολεί να βγάλετε τις εικόνες, να βγάλετε τον σταυρό από τη σημαία. Θα καταργήσετε και τη σημαία σιγά σιγά, θέλετε να ακούτε μόνο τι λένε οι Τούρκου, οι σύμμαχοί μας εντός εισαγωγικών για το θέμα των μουσουλμάνων», είπε έντονα φορτισμένος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, και πρόσθεσε:
  «Τι άλλο θα κάνετε επιτέλους προκειμένου να γίνετε αρεστοί σε αυτό το φαινόμενο που λέγεται παγκοσμιοποίηση ή υποδεέστερα Ε.Ε.;».
  Ο κ. Ανθιμος διερωτήθηκε «γιατί στην Εκκλησία;», υποστήριξε πως φτάνουν στα αφτιά του πληροφορίες και για άλλες πρωτοβουλίες και μίλησε για δύσκολο και έντονο αγώνα που ο ίδιος θα δώσει «μέχρι θυσίας και μέχρι θανάτου» για να τις αποτρέψει.»

 39. Ο Απεκης κρυβεται πισω απο το δαχτυλο του. Υπαρχουν δεκαδες συστηματα αξιολογησης ετοιμα προς αντιγραφη, τα αλλα ειναι δικαιολογιες.
  Απο κει και περα οι καταληψεις ειναι σημαντικες διοτι δειχνουν αντικοινωνικες νοοτροπιες, απουσια σεβασμου στο δημοσιο χρημα (και υστερα περιμενουμε τους πολιτικους μας να το σεβονται), νταηλικι και καφριλα. Μετα ερχεται ο ελληνικος στρατος που ισχυουν οι νομοι της λουφας και του παλιου και δενει πακετο. Κοινωνικοποιησαμε τον νεο στην λουφα. Ιδου ο χτιστης αυθαιρετου κυριοι

 40. Και ο Απεκης βρισκει την λυση σε ολα. Λεφτα, λεφτα, λεφτα , λεφτα. Λυπαμαι κυριοι αλλα το ακαδημαικο καθηκον ειναι υπερανω χρηματων. Ενας επιστημονας με Ε, μπορει να παραγει και χωρις δεκαρα παραπανω απο τον κανονικο του μισθο. Ο Απεκης δεν ζητησε ποτε αλλαγη πλαισιου οπως ασυλο κλπ, θελει πιο πολλα λεφτα για να συνεχιστει το παρακρατικο συστημα Παντειου αλα Μεταξοπουλος.

 41. όπως γνωρίζεις όμως δεν υπάρχει πλέον απέκης, αφού τη πλειοψηφία στη ποσδεπ την έχει πια ένα αμάλγαμα που προέκυψε απο συνεργασία πασοκ, νδ και ανανεω΄των του συν. Δεν αρνούμαι τις όποιες ευθύνες των πανεπιστημιακών. Απλά λέω ότι οι ευθύνες της Πολιτείας είναι μεγαλύτερες και περισσότερες.

 42. …και λέω ότι δεν έχει εκπονηθεί από κανένα ένα σχεδιο δράσης για την αναβάθμιση τοσο της β” βάθμιας όσο και της γ” βάθμιας παιδείας. εάν οι όποιες “μεταρρυθμίσεις» που προτείνονται,μ περιορίζονται στο τρόπο εισαγωγης στα πανεπιστήμια και στο εάν η όχι θα ισχύει το άσυλο δεν πρόκειται να πάμε πουθενά.

 43. ΝΑ συμφωνησω με την αναβαθμιση β βαθμιας εκπαιδευσης ομως προς ποια κατεεθυνση. Εισηγουνται οι δυναμεις της προοδου του 12 χρονο υποχρεωτικο σχολειο που θα ειναι μια καταστροφη αφου αυτο σημαινει προαγωγη για ολους. Το σημαντικοτερο ειναι η αναβαθμιση της τεχνικης εκπαιδευσης στην Ελλαδα γιατι δεν εχουμε ελλειψη επιστημονων αλλα τεχνικων. Απο τους πρωτους παραγουμε μπολικους και πολυ κακους.

 44. Προς Χασαπογιαννη
  Δεν διεκρινα πουθενα στα γραπτα μου ελλειψη σεβασμου προς εσας.Αντιθετως αυτο διακρινω στα δικα σας γραπτα οποτε τα παραληρηματα σας δεν εχουν ουσια.Εν πασει περιπτωσει επικαλειστε διεθνεις εκθεσεις για να αιτιολογησετε πως οι ελληνες καθηγητες και φοιτητες ειναι παντελως ανιδεοι.Προφανως οι διεθνεις εκθεσεις αξιολογουν πανεπιστημια και φοιτητες απο ολον τον κοσμο με καποια κριτηρια.Ισως να βγαινουν οι ελληνες φοιτητες χαμηλοτερα κατα μεσο ορο,ομως το γενικοτερο συμπερασμα πας ελληνας φοιτητης απο που προκυπτει.Δηλαδη σε αυτον τον συλλογισμο που βρισκεται η επιστημονικη τεκμηριωση σας κ.Χασαπογιαννη?Και ακομη και αν δεχτουμε οτι οι ελληνες φοιτητες σε σχεση με τους ξενους συναδελφους τους ειναι υποδεεστεροι,για αυτο τι ευθυνεται?Ο δημοσιος χαρακτηρας των πανεπιστημιων η η Αριστερα?Μετα θεωρειτε ασεβεια εκ μερους μου να σας προσαπτω ιδεολογικο φανατισμο……Ξερετε κατι κ.Χασαπογιαννη με τον τροπο που λειτουργουν σημερα τα πανεπιστημια και προσοχη δεν αναφερομαι στη χρηματοδοτηση αλλα στις μεθοδους διδασκαλιας και εξετασης των φοιτητων και κομματα να μην υπηρχαν στις σχολες παλι τα ιδια αποτελεσματα θα ειχαμε.Οσο για τα ιδιωτικα πανεπιστημια ειναι το λιγοτερο αφελης οποιος νομιζει πως δεν υπαρχουν στην Ελλαδα απο τις αρχες της προηγουμενης δεκαετιας ακομη.Ξερετε κ.Χασαπογιαννη πως λειτουργουν ολα τα χρονια κ.Χασαπογιαννη.Ως δοχεια αποτυχοντων- και δεν ειναι αυτο μομφη σε καμια περιπτωση προς τα παιδια αυτα-στις εισαγωγικες εξετασεις.Η λειτουργια αυτων των ιδρυματων στηριζεται στο να προσελικυουν οσα παιδια για τοχ,ψ λογο δεν περασαν στη σχολη της αρεσκειας τους και να τους υποσχονται πτυχια τα οποια ως εκ θαυματος ολοι παιρνουν.Για αυτο κ.Χασαπογιαννη θα μου επιτρεψετε να ζητησω αλλη φορα να μην ειστε τοσο υπερβολικος στην κριση σας και το σημαντικοτερο μην υποτιματε την καθημερινη εμπειρια των συνομιλητων σας.Ευχαριστω.

 45. Προς κ.Χασαπογιαννη παλι
  Το σαρκαστικο χαρακτηρα του αρθρου του κ.Γουσετη τον αντιληφθηκα.Δεν ειναι το θεμα μου τοσο οι χαρακτηρισμοι του οσο τα μηνυματα του κειμενου.Αυτα κρινω.Και αν το θελετε και αλλιως το υφος του κειμενου ειναι αλληλενδετο με τα μηνυματα του.Ο κ.Γουσετης επιχειρωντας να ασκησει κριτικη την οποια εγω θεωρω υπερβολικη σε πολλα σημεια χρησιμοποιει αυτο το υφος.

 46. @ laskos

  …προς την κατεύθυνση της Γενικής Παιδείας με κεφαλαία. Ούτε της τεχνικής εκπαίδευσης, ούτε της επαγγελματικής κατάρτισης, ούτε των εγκυκλοπαιδικών γνώσεων. Δεν παραγνωρίζω τη σημασία των τελευταίων, μιλάω όμως για τις
  «βασικές, ουσιαστικές και θεμελιώδεις εκείνες γνώσεις που θα διαμορφώσουν ελεύθερες προσωπικότητες, θα ασκήσουν το κριτικό πνεύμα και θα παραδώσουν στη κοινωνία πολίτες οι οποίοι βασισμένοι στο κοινό και θεμελιώδη αυτό πυρήνα γνώσης θα έχουν τη δυνατότητα, στις μεγαλύτερες τάξεις, στο πανεπιστήμιο και στη ζωή γενικότερα, να τον διευρύνουν συνεχώς ακολουθώντας τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, ταλέντα, ικανότητες και σχέδια για το μέλλον» (ελεύθερη μετάφραση από Hunt, A., Challenges for science education, In: Challenges of science education, Education Committee Forum, 30 March 1999, Strasbourg, Council of Europe Publishing, Nov. 1999, 19)
  Για να καταλάβεις τι εννοώ, ρίξε για παράδειγμα μια ματιά στις ώρες διδασκαλίας που αναλογούν σε θρησκευτικά, ιστορία, βιολογία, μαθηματικά και φυσική από τη γ δημοτικού μέχρι τη γ λυκείου. Θα δεις ότι ώρες διδασκαλίας της ιστορίας είναι ίδιες με εκείνες των θρησκευτικών, ότι οι ώρες διδασκαλίας της βιολογίας αποτελούν μόλις το 1/3 με 1/4 εκείνης των θρησκευτικών. Θα δεις επιπλέον ότι αστρονομία δεν διδάσκεται καθόλου στα σχολεία παρά μόνο ως μάθημα επιλογής. Μιλάω για το είδος εκείνο της Παιδείας που θα μάθει στους μαθητές να σκέφτονται, να κρινουν και να αξιολογούν και όχι να παπαγαλίζουν. μιλάω με άλλα λόγια για τη πλήρη αποσύνδεση της β” βάθμιας εκπαίδευσης απο τη τριτοβάθμια ώστε να πάψει επιτέλους να αποτελεί ένα προπαρασκευαστικό κέντρο για την εισοδο στο πανεπιστήμιο. Το ότι δεν έχει γίνει τίποτα απ” όλα αυτά, επαναλαμβάνω δεν φταίνε ούτε οι πολίτες ούτε η κακιά Αριστερά.

 47. τέλος, αναφορικά με το επίπεδο των ελλήνων φοιτητών που έχουν θιξει οι κ.κ. Χασαπογιάννης και Μάριος:

  έκανα το πρώτο μου πτυχιο φυσικής στην Αγγλία, όπου οι σπουδές τότε ήταν τριτοετούς διάρκειας. Όταν στη συνέχεια έκανα μάστερ αστρονομίας, οι έλληνες φοιτητές που είχαν έρθει από την Ελλάδα για μεταπτυχιακά στην Αγγλία, έχοντας σπουδάσει σε ελληνικά πανεπιστήμια τεταρτοετούς διάρκειας, «έπιαναν πουλιά στον αέρα». Μαθήματα που διδασκόμασταν σε επιπεδο μάστερ στην Αγγλία, εκείνοι ήδη τα κατείχαν, για να μη πώ «έπαιζαν στα δάκτυλα». Οπότε καλό είναι να είμαστε λίγο περισσότερο προσεκτικοί σε αυτό το θέμα.

  αναφορικά, τέλος με το επίπεδο των καθηγητών, είναι μήπως η Πολιτεια άμοιρη ευθυνών για τα πολλά και τρανταχτά φαινόμενα νεποτισμού (χαρακτηριστίκό παράδειγμα η «αγία οικογένεια” στο θεολογικό του Παν. Αθηνών), που έχουν παρατηρηθεί?

 48. «Λογικόν συμπέρασμα»

  Μαθαίνοντας αστρονομία αποκτάς κριτικόν πνεύμα.

  Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς!

 49. Μήπως διακρίνω έλλειψη αντίλογου και επιχειρημάτων? Γι” αυτό μήπως καταφεύγουμε σε ειρωνίες? Απομονώσατε μιαφράση και με κολλήσατε στο τοίχο…ευγε! Ίσως εντέλει λίγη αστρονομία να σας έκανε καλό…εκτός και εάν μπερδεύετε την αστρονομία με την αστρολογία, οπότε αυτομάτως δικαιωνετε τη θέση μου για την κατάντια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

  Όπως και να’χει μαθαίνοντας αστρονομία αποκτάς κριτικόν πνεύμα δυσανάλογα μεγαλύτερο από εκείνο που αποκτάς μαθαίνοντας θρησκευτικά. Με αναγκάζετε εδώ να σας υπενθυμίσω τα περί αγεωμέτρητων και Ακαδημίας, τα οποία παρά το πνεύμα σας (το οποίο επιδεικνύετε με κάθε ευκαιρία) έχετε, φαίνεται, ξεχάσει.. Με αναγκάζετε επίσης να σας υπενθυμίσω τη μεγάλη κουβέντα που έχει ανοίξει στις ΗΠΑ με αφορμη το παράδειγμα της Πολιτείας Κάνσας των ΗΠΑ, η οποία έγινε ο περίγελος του κόσμου όταν αφαίρεσε από την σχολική διδακτική ύλη τόσο τη θεωρία της εξέλιξης στη βιολογία όσο και τις κοσμολογικές θεωρίες γέννησης και εξέλιξης του Σύμπαντος. Αυτό που λέω είναι ότι δυστυχώς είμαστε ήδη στα μισά του δρόμου προς το Κάνσας αφού ούτε Αστρονομία ούτε Κοσμολογία διδάσκονται στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, παρά μόνο ως μάθημα επιλογής. Για τη θεωρια της εξέλιξης στη βιολόγία βέβαια ούτε λόγος να γίνεται.

 50. Τα μαθήματα επιλογής ήταν η μοναδική σωστή μεταρρύθμιση που έχει γίνει στο χώρο της παιδείας. Από εκεί και πέρα άνθρωποι που αρνούνται την αξιολόγηση των καθηγητών ας μην παριστάνουν ότι κόπτονται για τους μαθητές.

 51. Ανδρέα ζεις εσυ μας οδηγείς

 52. @ Χασαπογιάννη
  άλλα λόγια ν” αγαπιόμαστε….
  @stirner
  εάν αναφέρεστε σε μένα πουθενά δεν αρνήθηκα την αξιολόγηση των καθηγητών. Αξιολόγηση όμως με βάση το ερευνητικό και διδασκαλικό τους έργο…

 53. Ολοι οι διδάσκοντες των Ελληνικών πανεπιστημίων, όπως και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι άριστοι άρα η αξιολόγηση είναι εκ του πονηρού του κάθε φιλελεύθερου

  Ολοι οι φοιτητές είναι άριστοι, άρα καταργούμε τις εξετάσεις

  Ακούς εκεί να αξιολογείται ο πανεπιστημιακός μεταξύ άλλων και βάσει των χορηγιών και χρηματοδοτήσεων που προσελκύει!!! Το χρήμα διαφθείρει, είναι κακό πράγμα ΜΕΧΡΙΣ, εννοείται, την ώρα της προσωπικής μας πληρωμής. Τότε κάνουμε κατάληψη και απεργία.

  Οι Ελληνες είμαστε ανώτερη φυλή. Αρα πρέπει να μας απασχολεί ΜΟΝΟ η παραγωγή φρέσου αέρα και η κατανάλωση των αγαθών ΑΛΛΑι όχι η παραγωγή αγαθών ή η παραγωγή ΠΛΟΥΤΟΥ. Πλούτον θα παράγουν για μας οι δούλοι μας ή τα κορόϊδα.

  Ανδρέα ζεις εσυ μας οδηγείς

 54. Δε νομιζω κανεις να ανεφερε αυτα που γραφει ο κ.Χασαπογιαννης στις πρωτες προτασεις.Λοιπον για να αποσαφηνιστουν καποιες αποψεις.ΝΑΙ στην αξιολογηση με κριτηρια το ακαδημαικο και ερευνητικο εργο.Αυτο δεν μπορει να κριθει βασει των χρηματοδοτησεων γιατι πολυ απλα ξερει ο καθενας φιλελευθερος και μη πως οι χρηματοδοτησεις ειναι αποτελεσμα επιλογων ορθολογικων οντων.Αυτο με λιγα λογια σημαινει πως οι χρηματοδοτες δεν εχουν ως κριτηριο ποια ερευνα ειναι ωφελιμη για το κοινωνικο συνολο αλλα ποια για τη δικη τους τσεπη.Βεβαια θα μου πει καποιος για θετικες εξωτερικοτητες κτλ ομως αυτο δεν ειναι βεβαιο οτι θα συμβαινει σε καθε περιπτωση.

 55. Μια και η συζήτηση εκφυλίσθηκε από εγκάθετους κακόπιστους βερμπαλιστές θα φαιδρύνω κομμάτι την ατμόσφαιρα.
  Η μάνα μου είχε μανία με την εγκυκλοπαιδική μόρφωση.

  Circa 1960, στο Παρίσι. Μπαίνουμε στο Louvre, sto ante room, στο κέντρο του οποίου βρισκόταν η Venus de Melo και στην γωνία δεξιά, η Victoire de Samothrace. Μου λέει, «Θα σε αφήσω τώρα να μελετήσεις επισταμένως τα δύο αγάλματα όση ώρα θες. Και όταν γυρίσω θα μου πεις ποιό σου άρεσε πιό πολύ και γιατί;;»

  Γυρίζει σε μισή ώρα και με κοιτάζει, «Λοιπόν;;;»
  Απαντώ, «Συναρπαστικες οι πτυχές του χιτώνα της Νίκης σαν το κύμα του Αιγαίου, αλλά μου άρεσε πιό πολύ η Αφροδίτη»
  «Γιατί;;» ρώτησε
  «Διότι, διότι …… , είναι χοντρή σαν και σένα»

  χααααααααααααααχαχαχαχαχαχα

 56. «Ολοι οι διδάσκοντες των Ελληνικών πανεπιστημίων, όπως και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι άριστοι άρα η αξιολόγηση είναι εκ του πονηρού του κάθε φιλελεύθερου
  Ολοι οι φοιτητές είναι άριστοι, άρα καταργούμε τις εξετάσεις»

  είτε συνειδητά διαστρέφετε αυτά που λέω είτε πραγματικά δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Για να καταλήξουμε στο σωστό συμπέρασμα θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη προτροπή του μεγάλου ντετεκτιβ Σέρλοκ Χολμς: When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.
  I will leave this as an exercise to those who read this blog.

  «Αρα πρέπει να μας απασχολεί ΜΟΝΟ η παραγωγή φρέσου αέρα και η κατανάλωση των αγαθών ΑΛΛΑι όχι η παραγωγή αγαθών ή η παραγωγή ΠΛΟΥΤΟΥ. Πλούτον θα παράγουν για μας οι δούλοι μας ή τα κορόϊδα.”

  Ποτέ δεν μιλησα για ΜΟΝΟ το ένα ή ΜΟΝΟ το άλλο. Απλώς, πάνω απο τη παραγωγή αγαθών και τη παραγωγή πλούτου βάζω τη παραγωγή γνώσης, η οποία αποτυπώνεται μόνο από το ερευνητικό έργο του κάθε επιστήμονα, με τις δημοσιεύσεις του με άλλα λόγια σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

 57. για την αξιολόγη των πανεπιστημιακών έχω το εξής παράδειγμα:
  πανεπιστημιακός με ελάχιστες, σχεδόν καμία, δημοσιεύσεις προσέλκυσε χρηματοδότηση απο ιδιωτική εταιρία για την ανάπτυξη «καινοτόμων διαφημιστικών πινακίδων». “Ετερος πανεπιστημιακός πραγματοποιεί έρευνα συνεργαζόμενος με ερευνητική ομάδα του CERN και έχει δημοσιεύσει πολλές πρωτότυπες εργασίες του σε διεθνή περιοδικά, συμβάλλοντας στη διεύρυνση των γνώσεων μας για τα φυσικά φαινομενα. Για μένα δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των δύο. Ο δεύτερος σαφώς υπερέχει ,και σε μια αξιολόγηση, όπως την εννοώ εγώ τουλάχιστον, αυτό θα έπρεπε να αποτυπωθεί.

  «Οι Ελληνες είμαστε ανώτερη φυλή»
  δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο για να μου το καταλογίζετε. Τέτοιες δηλώσεις τις αφήνω για τους οπαδούς του Λιακόπουλου και του Άνθιμου.

 58. Η αριστερα εχει συνταχθει με τον ακραιο συντηρητισμο της μη αξιολογησης. Η αριστερα μονο οταν ειναι οι μισθοι των εκπαιδευτικων. Ποτε η αριστερα και οι εκπαιδευτικοι γενικοτερα εκαναν απεργιες, καταληψεις κλπ με αμιγως εκπαιδευτικα αιτηματα, τα οποια δεν κοστιζουν ουτε μισο ευρω? Μηπως ποτε?

  Μηπως γιατι η αποσυνδεση λυκειου και εισαγωγης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα στερησει απο χιλιαδες απατεωνες δασκαλους-καθηγητες να κανουν ιδιαιτερα με μαυρα λεφτα?

  Μηπως πως αν τεθουν κριτηρια και κανονισμοι θα πρεπει να αρχισουν να σκεφτονται σαν παιδαγωγοι οι οποιοι πρεπει να ειναι ευπρεπως ενδεδυμενοι, ξυρισμενοι και γενικα να εχουν κυρος? Την στιγμη που πηγαινουν στο σχολειο με την εμφανιση του σκυλαδικου η του μπαρ?

  Μηπως γιατι αν για παραδειγμα τεθουν εκπαιδευτικοι κανονισμοι δεν θα μπορει ο καθε δασκαλος με προφαση τον πολεμο στο Ιρακ να βγαζει παιδακια κατω των 10 ετων να διαδηλωνουν για μια χωρα την οποια δεν μπορουν να βρουν στον χαρτη, πορωνοντας αγουρα μυαλα και ψυχες?

  Μηπως γιατι θα πρεπει να τελειωνει καποτε ο τρισαθλιος συνδικαλισμος των μαθητων, αλλη μια πορωση κομματισμου ακομα και σε 15χρονα?

  Μηπως γιατι μια σχολικη μεταρρυθμιση, θα απαιτουσε τους καταληψιες και τους τραμπουκους να πληρωνουν για τις καταστροφες που προκαλουν, χωρις αυτο να θεωρειται διωξη κατα της ελευθεριας οπως υποστηριζουν οχι δυστυχως αφελως οι δημαγωγοι και οι γονεις τους?

  Μηπως για το οτι η παιδεια μας θελει εντατικοποιηση? Οχι με το να βαλουμε υπερβολικες ωρες διδασκαλιας, αλλα να κανουμε το αλμα στην ποιοτητα των γνωσεων?

  Μηπως γιατι θα πρεπει να φυγει η νοοτροπια του χαρουμενου σχολειου? Το σχολειο ειναι μερος που ασκουμαστε και κουραζομαστε. Δεν ψοφαμε κιολας, αλλα προετοιμαζει υποτιθεται για το τι θα αντιμετωπισουμε.

  κλπ κλπ κλπ

 59. Πάνω απόλα, αν είχαμε δασκάλους και αν είχαμε και γονείς – διότι οι τελευταίοι είναι απαραίτητοι

  ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ εδώ μέσα ΠΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΟΥΝ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ

  την ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ εννοιολογική ΔΙΑΦΟΡΑ ανάμεσα στα ρήματα

  ΔΙΑΣΤΡΕΦΩ και ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΩ

  Επαναλαμβάνω, λοιπόν, Ανθρωπος αγράμματος ξύλον απελέκητον

 60. ΚΑΙ οφείλω να πω ότι τις μεγαλύτερες γραμματικές αρλούμπες εδώ μέσα τις πετούν χρονίως οι τρεις λαλίστατοι κομμουνιστές.

 61. Τα τελευταια σχολια ξεχειλιζουν απο φιλελευθερισμο.Φιλελευθερα σχολεια οπου οι μαθητες θα ειναι με σκυμμενο το κεφαλι και οτι πει ο δασκαλος.Παρακαλω οχι απαντησεις.Ας απαντησει τουλαχιστον καποιος σοβαρος οχι κατι λασκοι και χασαπογιαννηδες που το μονο που θελουν ειναι απλα η αντιδραση για την αντιδραση.Και οποιος απνταει παρακαλω ας απανταει σε αυτα που γραφουμε οχι να βγαζει συμπερασματα απο το μυαλο του τι εννουμε και βασει αυτων να απανταει.Ευχαριστω.

 62. Οχι θα δημιουργει το σχολειο κομματοσκυλα απο τα 10 τους ετη κατα την γνωμη σας. Που ακουστηκε σχολικος συνδικαλισμος με ΜαΚι (το μαθητικο της Νεας Δημοκρατιας), ΚΝΕ κλπ. Θυμαμαι στις καταληψεις του σχολειου μου στους Αγιους Αναργυρους να μπαινουν ΚΝΙΤΕΣ για διαφωτηση. Τι δουλεια εχουν στο σχολειο μπορει να πει κανεις?

 63. φωτιση ας ακολουθησω το ερρατουμ

 64. ενώ τις μεγαλύτερες νοητικές αρλούμπες οι τρεις εξίσου λαλίστατοι φιλελεύθεροι

 65. ας δούμε εν συντομία τις ασυναρτησίες που παπαγάλισα…

  1. μίλησα για τον εκφασισμό και την αναποτελεσματικότητα της αστυνομίας
  2. μίλησα για την ανάγκη μεταρρύθμισης στη β” βάθμια εκπαίδευση
  3. μίλησα για την ανάγκη αξιολόγησης των πανεπιστημιακών με βασικο κριτήριο το επιστημονικό τους έργο
  4. με συγκεκριμένα παραδείγματα προσπάθησα να δείξω ότι καλό είναι να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις του τύπου «όλοι οι έλληνες φοιτητές και όλοι οι πανεπιστημιακοί» είναι το ένα ή το άλλο..

  ένας άνθρωπος με Παιδεία θα επέλεγε να απαντήσει με επιχειρήματα και να συμφωνήσει, να διαφωνήσει ή να αντιπροτείνει. Ο κ. Χασαπογιάννης, αντιθέτως, επέλεξε αρχικά να ειρωνευτεί , στη συνέχεια να προσβάλλει τέλος, σε μια ακόμη προσπάθεια επίδειξης γνώσεων (άθλημα το οποίο του είναι ιδαιτέρως προσφιλές) να μας παραδώσει και κάποια μαθήματα περί τρομακτικής εννοιολογιής διαφοράς κλπ κλπ κλπ.

  Του αφιερώνω το παρά κάτω από το Λεξικο Μπαμπινιώτη:
  διαστρέφω: 1. διαστρεβλώνω (βλ. λ.): ~ την αλήθεια/ την πραγματικότητα / τα λόγια κάποιου
  διαστροφή: 1. η διαστρέβλωση, εσκεμμένη παραποίηση λόγου ή κειμένου, για να προκύψει συμπέρασμα που δεν υπήρχε στις προθέσεις του ομιλητή ή του συγγραφέα. ΣΥΝ. αλλοίωση, νόθευση
  2. η σεξουαλίκη ικανοποίηση με τρόπους κλπ κλπ κλπ

 66. τέλος, επειδή έχω και πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνω από το να αντιδικώ χωρίς λόγο με το κ. Χασαπογιάννη, δεν πρόκειται να επανέλθω στη συγκεκριμένη συζήτηση. ΄
  Χαιρετώ……

 67. Απαράδεκτο άρθρο, ανάξιο σχολιασμού!

 68. Ένα φαινόμενο του ρούστερ που έχει καταντήσει μονότονο και ενοχλητικό είναι αυτό των καινοφανών «πετυχημένων» που ωρύονται για την κατάντια της Ελλάδας και τους εδώ υπανάπτυκτους ιθαγενείς. Σε τελική ανάλυση δεν με απασχολεί εαν κάποιος με ή χωρίς καβάτζα πήγε στο εξωτερικό και πέτυχε λίγα ή περισσότερα πράγματα. Θα περίμενα όμως να έχει διευρύνει λίγο παραπάνω τους διανοητικούς του ορίζοντες από το να επιδίδεται όλη την ώρα σε ισοπεδωτικούς αφορισμούς. Μου προκαλούν την ίδια αλγεινή εντύπωση με τους εν Ελλάδι μίζερους, με τη διαφορά ότι οι μίζεροι αυτοί «αναβαπτίστηκαν» τώρα στο εξωτερικό και απέκτησαν επιπλέον «γαλόνια», άρα και δικαιώματα να κρίνουν αφοριστικά καταστάσεις των οποίων τις περισσότερες φορές η πολυπλοκότητα τους διαφεύγει. Δυστυχώς κάθε άλλο παρά εισαγωγή ανοιχτής, φρέσκιας και σύγχρονης σκέψης, την οποία τόσο χρειάζεται η πολύπαθη Ψωροκώσταινα, μπορούν όλα αυτά να σημαίνουν.

 69. Η Ελλάδα διαθέτει το 29ο καλύτερο πανεπιστημιακό σύστημα στον κόσμο σύμφωνα με τους «Τimes»

 70. H 29η θέση σημαίνει απλά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο του ανεπτυγμένου κόσμου. Από εκεί και πέρα, αυτό θα έλλειπε να μην έχει η χώρα καλύτερο πανεπιστημιακό σύστημα από χώρες με μικρότερο ΑΕΠ! Το θέμα βέβαια είναι αν θέλουμε να συγκρίνουμε την Ελλάδα με χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου για να προσπαθούμε για κάτι καλύτερο, ή με φτωχές χώρες για να αισθανόμαστε υπερήφανοι και λεβέντες ως Έλληνες.

 71. Αυτό που πρέπει να λάβει κανείς υπόψην του στην κατάταξη αυτή είναι ότι η 29η θέση δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη για μία χώρα που επενδύει ελάχιστα στην έρευνα και στην παιδεία, μαστίζεται δε από χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και αντιπαραγωγική νοοτροπία. Επίσης το πανεπιστήμιο Αθηνών π.χ. κατέχει τη 200ή θέση στα 12000 πανεπιστήμια παγκοσμίως και στα 4500 όλης της Ευρώπης.Τα αναφέρω όλα αυτά ως αντίδραση στον αφοριστικό μηδενισμό και στην ολοκληρωτική απαξίωση που επιδεικνύουν κάποιοι, με έναν ελιτισμό εντελώς άχρηστο και εν πολλοίς, μίζερο. Από εκεί και πέρα παρα πολλά πρέπει να αλλάξουν, αλλά ας ριψοκινδυνεύσω μία πρόβλεψη: αν ως χώρα επενδύσουμε περισσότερο στην έρευνα και στην παιδεία, τα αποτελέσματα θα είναι καταρχάς θετικότατα και πιθανόν να αποτέλεσουν την καμπή για μία μακροπρόθεσμη ανάκαμψη.

 72. Σχετικό και το παρακάτω. Η κατάσταση είναι μάλλον πολύ κρισιμότερη απ” ό,τι φαίνεται:

  http://www.ft.com/cms/s/0/c7e784b4-cdd2-11de-95e7-00144feabdc0.html?ftcamp=rss

 73. Γενικά, η Ελλάδα επενδύει περισσότερα χρήματα στην εκπαίδευση από χώρες εκτός ανεπτυγμένου κόσμου. Από εκεί και πέρα, η εκπαιδευτική υστέρηση της χώρας σε σχέση με τον ανεπτυγμένο κόσμο δεν είναι αποκλειστικά θέμα δαπανών (παρά το γεγονός ότι η χώρα θα μπορούσε και θα έπρεπε να επενδύει περισσότερα).

 74. Οι προλετάριοι των πανεπιστημίων, οι οργανώσεις των επαναστατών, οι υπερπατριώτες στρατιωτικοί και πολιτικοί, η Χρυσή Αυγή, οι αντιεξουσιαστές, οι μετανάστες των συμμοριών, αγωνίζονται όλοι μαζί για την καθήλωση της χώρας στην κακομοιριά και την υπανάπτυξη. Στο ίδιο χαράκωμα βρίσκονται οι εργατοπατέρες του δημοσίου, που υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια τα παχυλά «κεκτημένα».

  Δεν είναι περίεργη (και συνάμα εξοργιστική) καμιά, μα καμιά, αναφορά στις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων και της πολιτικής εξουσίας?

 75. Ἂν ἐννοεῖτε ὅτι οἱ κυβερνήσεις καὶ ἡ πολιτικὴ ἐξουσία φταῖνε ποὺ τοὺς ἀνέχονται ὅλους αὐτοὺς, μαζί σας.
  Μόνο πού, στὴν πραγματικότητα, οἱ κυβερνήσεις καὶ ἡ πολιτικὴ ἐξουσία εἶναι, τελικῶς, ὁ λαὸς. Αὐτὸς τὰ θέλει, αὐτὸς καὶ τὰ λούζεται.

 76. Επισης ειναι εξοργιστικη η απουσια αναφορας στους «επιχειρηματιες»τυπου Λαναρα που εισεπραξαν εκατομμυρια ευρω απο αναπτυξιακους νομους για να κλεισουν αργοτερα τις επιχειρησεις τους η να τις μεταφερουν σε αλλες χωρες.Εξοργιστικη ειναι και η ελλειψη αναφορας στις γνωστες αγνωστες εταιριες που με συμφωνιες κυριων ρυθμιζαν τις τιμες αγορας βασικων αγαθων οπως το γαλα αλλα και στις εταιριες που αποδεδειγμενα το δικτυο τους χρησιμευσε απο καποιους ωστε να παρακολουθειται η πολιτικη,δημοσιογραφικη και στρατιωτικη εξουσια της χωρας αλλα δεν βοηθησαν τις ερευνες.Εξοργιστικη επισης ειναι και η ελλειψη αναφορας στους κερδοσκοπους του χρηματιστιριου που πριν δεκα χρονια «συνεβαλαν»ωστε το ποσοστο αυτοκτονιων μισθωτων και εργαζομενων να αυξηθει κατακορυφα αλλα και στους κερδοσκοπους της γης που εδω και μια πενταετια καθε καλοκαιρι πυρπολουν δαση για να τα μετατρεψουν σε οικοπεδα.Και μην ξεχασουμε κ.Γουσετη τον πολεμο ορισμενων παλι επιχειρηματιων που εκμεταλλευομενοι το θεσμο της υπεργολαβιας δημιουργουν τα σκλαβοπαζαρα του αιωνα μας και οποιος αντιδρα βλεπε Κουνεβα την παθαινει οπως την παθαιναν οι Νεγροι σκλαβοι στις νοτιες ΗΠΑ οταν αντιδρουσαν.

 77. Καλα αυτοι που γραφουν αυτα τα αρθρα απορω πως πηραν πτυχιο Δημοσιογραφιας. Μαλλον τον πηραν απο τα Εργαστηρια Ελευθερων Σπουδων «ο Γκαιμπελς». Οποιος εχει ανοιξει αυτους τους δεικτες θα διαπιστωσει πως τα μεγαλα κεντρικα πανεπιστημια της Ελλαδας συγκρινονται με τα τελευεταια πολιτειακα των ΗΠΑ, η καποια αγνωστα Ιταλικα σε πολεις που τις ξερει μονο η μαφια. Συντροφοι δεν χρειαζεται να χρυσωνετε το χαπι.

  Δευτερον οι αριστεροι εχουν λογω ιστορικου υλισμου μια μανια με τα χρηματα. Λενε πως αν δωσεις περισσοτερα λεφτα θα φτιαξουν τα πραγματα. Αυτο ειναι μια πασιφανης ανοησια. Φερ ειπειν δωστε μερικα δις ευρω στο χειροτερο εν Ελλαδι πανεπιστημιο, την Παντειο, με πρυτανη τον Μεταξοπουλο. Μαθαμε οτι καποια λεφτα εγιναν χεστρες πολυτελειας, καποια Φερραρι και καποια στην UBS. Ας τα δωσουμε στο πολυτεχνειο το οποιο την στιγμη που καιγοταν ο μουτζουρωμενος πρυτανης Μουτζουρης, ελεγε οτι δεν συνεβαινε τιποτα. Ας δωσουμε λεφτα στο Παν. Θεσσαλονικης οταν την στιγμη που ο αριστερος γαλλος ιστορικος Στεφαν ΚΟυρτουα (Μαυρη Βιβλος του Κομμουνισμου) εδινε διαλεξη, ΚΝΙΤΕΣ και λοιποι τραμπουκοι με τσαμπουκα ακυρωσαν την διαλεξη. Ο δε βουλευτης του ΚΚΕ και καθηγητης Χουρμουζιαδης ειπε πως ο Κουρτουα δεν ειναι «υγειης σκεψη». Αν νομιζετε οτι σε θεσμικο πλαισιο, ξεπεσμου, αλητειας και τραμπουκισμου τα λεφτα θα αλλαξουν τιποτα ειστε γελασμενοι.

  Θυμιζουν τραγικα τον καθε δασκαλακο, τον καθε Μπρατη οι οποιοι ανεκαθεν απεργουσαν με αποκλειστικα οικονομικα αιτηματα. Ουδεποτε μιλησαν η εστω διαδηλωσαν για αξιολογηση του εργου τους. Τα κροκοδειλια δακρυα για την παιδεια να λοιπουν. Ειδικα απο τους νταβατζηδες της.

 78. θα διαπιστωσει=>εχει διαπιστωσει

 79. Kαι να μην ξεχασουμε τον πολεμο των μεταφορικων εταιριων που παραβιαζουν τον ΚΟΚ και σπερνουν τον ολεθρο στις εθνικες και επαρχιακες οδους βλεπε Τεμπη 2003,στους «οπαδους»που γλιτωνουν την καταδικη τους ο κοσμος να χαλασει,στους εμπορους ναρκωτικων που δραπετευουν με ταυτοτητα απο το αστυνομικο τμημα(εγινε και αυτο) αλλα και στους δεσμοφυλακες που βασανιζουν κρατουμενους.

 80. Mε λιγα λογια εχουμε εναν φιλελευθερο ο οποιος αγνοει στην κριτικη του πραγματα που κανονικα η ιδεολογια του του επιβαλλει να τα θιξει.Τωρα γιατι αυτο δε συμβαινει ας απαντησει ο ιδιος αρθογραφος.

 81. Και ας μην ξεχασουμε τα μικροβια, τα οποια που και που σκοτωνουν στις μολυνσεις

 82. Και ας μην ξεχασουμε το σχολιο 68 του φιλου sanctuary.Laskos απευθυνεται και σε εσενα.Οσο για την ειρωνια σου απλα δεν εχεις κατι να απαντησεις,οποτε αδυναμια δειχνει και οχι μαγκεια.

 83. @Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας

  Ο λαός εδώ και 35 χρόνια καλείται να επιλέξει, κάθε φορά με μια τις από δεκάδες μεταπολιτευτικές παραλλαγές ενός καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, το ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας, και μια πολιτική εξουσία χωρίς όραμα, εσωστρεφή, που συντηρείται και αναπαράγεται – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

 84. H Eλλάδα είναι πλέον, ευτυχώς από οικονομική άποψη, ατυχώς για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας, υπό την αυστηρή κηδεμονία της ΕΕ.
  Το επόμενο βήμα, αναπόφευκτα, θα είναι η είσρηξη (implosion), όπως έγινε και με το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

 85. Πρακτικώς, συνδυασμός ευημερίας επιπεδου Manhattan x 2 με κοινωνικά προνόμια Κομμουνισμού ουδαμού προσφέρεται, είναι αδύνατος.
  Τέλος, συνδυασμός ευημερίας επιπέδου Manhattan x 2 με κοινωνικά προνόμια Κομμουνισμού ΣΥΝ αργομισθία είναι midsummer night’s dream – και ατυχώς ο Shakespeare έχει προ πολλού αναχωρήσει!

 86. επειδή πολλά ακούστηκαν για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημιών, την έρευνα, τη παραγωγή αγαθών και τη παραγωγή πλούτου, τις ιδιωτικές εταιρίες στα πανεπιστημια κλπ, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δει κανείς πως αντιμετωπίζει το θέμα η αμερικάνικη Επιτροπή για την Οικονομική Ανάπτυξη (Committee for Economic Development, CED), ένας ανεξάρτητος οργανισμός, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου συμμετέχουν εν ενεργεία ή πρώην πρόεδροι, CEO’s και μέλη οικονομικών κολοσσών όπως για παράδειγμα των Shell, Ford Motor Company, BankAmerica Corporation, Texaco Inc κ.α. Δεν πιστεύω να τουςκατηγορήσετε και αυτούς ως κομουνιστόπληκτους και φερέφωνα του Απέκη και του Τσίπρα…

  Η Επιτροπή Έρευνας και Πολιτικής της CED στην «Δήλωση Πολιτικής» (policy statement) για τη σημασία της βασικής έρευνας στις ΗΠΑ διαπιστώνει τα εξής αυτονόητα:
  I. Παρ’ όλο που ορισμένες μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις βρήκαν άμεσες πρακτικές εφαρμογές, κατά κανόνα τα αποτελέσματα της βασικής έρευνας αξιοποιούνται αρκετά χρόνια αργότερα. Συχνά μάλιστα, τα μεγαλύτερα οφέλη παρουσιάζονται εκεί που δεν τα περιμένει κανείς. Θεμέλιο των περισσότερων τεχνολογικών ανακαλύψεων είναι η βασική έρευνα.
  II. Τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την βασική έρευνα είναι ιδιαιτέρως υψηλά, ενώ η κρατικά χρηματοδοτούμενη βασική έρευνα δίνει μεγάλη ώθηση στην τεχνολογική ανάπτυξη και στην καινοτομία που αναπτύσσεται από τον ιδιωτικό τομέα.
  III. Η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την βασική έρευνα είναι απαραίτητη για όλα τα επιστημονικά πεδία. Παρ’ όλο που είναι κατανοητό ότι κάθε κράτος θέτει ορισμένες προτεραιότητες για τη χρηματοδότηση της βασικής έρευνας, οι οποίες και αντικατοπτρίζουν τις ευρύτερες ανάγκες και απαιτήσεις των επί μέρους κοινωνιών, η υποβάθμιση ορισμένων επιστημονικών πεδίων είναι λανθασμένη και αντιπαραγωγική αφού συχνά η τεχνολογική πρόοδος προκύπτει από τον συνδυασμό επιστημονικών ανακαλύψεων σε διαφορετικά πεδία έρευνας.
  IV. Η βασική επιστημονική έρευνα διενεργείται κυρίως εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των κρατικών ερευνητικών κέντρων. Η επιστημονική γνώση που προκύπτει από τη βασική επιστημονική έρευνα είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και αποτελεί αυτό που συχνά ονομάζεται «κοινό καλό». Γι αυτό και ο σημαντικότερος χρηματοδότης της βασικής έρευνας είναι το κράτος. «Η CED διαφωνεί ριζικά με τη νέα τάση, (της μόδας ανάμεσα σε ορισμένους σχολιαστές) που υποστηρίζει ότι η κρατική χρηματοδότηση της βασικής έρευνας δεν είναι καθόλου απαραίτητη στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς και ότι ο περιορισμός των κεφαλαίων για τη βασική έρευνα θα έχουν ελάχιστο οικονομικό αντίκτυπο αφού η καινοτομία βασίζεται κυρίως στην υπάρχουσα τεχνολογία».
  V. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η τάση να αυξάνονται οι κρατικές δαπάνες σε ορισμένους τομείς της εφαρμοσμένης έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης με την αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο βελτιώνει την διεθνή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. «Η CED δεν πιστεύει ότι εθνικά προγράμματα ανταγωνιστικότητας έχουν τα ίδια ισχυρά δικαιώματα για κρατική χρηματοδότηση που έχει η βασική έρευνα. Παρ’ όλο που όσοι υποστηρίζουν τα προγράμματα ανταγωνιστικότητας συχνά χρησιμοποιούν την ίδια γλώσσα για να υποστηρίξουν τη θέση τους – ότι, δηλαδή, δημόσιες επιδοτήσεις είναι απαραίτητες για να εξισορροπήσουν τα ανεπαρκή ποσοστά χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα σε τομείς αιχμής (market failures) – εμείς θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου πειστικό. Πραγματικά, κρατικά κονδύλια για προγράμματα αυτού του τύπου … πολύ συχνά στηρίζουν έρευνα την οποία ο ιδιωτικός τομέας θα είχε χρηματοδοτήσει από μόνος του, ή έρευνα η οποία δεν «αξίζει» της δημόσιας ή ιδιωτικής χρηματοδότησης. Με λίγες εξαιρέσεις, δεν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχολείται με την άμεση χρηματοδότηση αυτού που εμείς θεωρούμε ότι είναι λειτουργία του ιδιωτικού τομέα – η ανάπτυξη δηλαδή και εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας» .
  VI. Οικονομικά κριτήρια απόδοσης για την χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων στη βασική έρευνα είναι ιδιαίτερα αντιπαραγωγικά αφού κάτι τέτοιο αφ’ ενός θα μείωνε δραστικά το χρονικό ορίζοντα υλοποίησής τους, αφ’ ετέρου θα περιόριζε την έρευνα σε επιστημονικά πεδία έρευνας των οποίων το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο εξ’ αρχής. Αυτό είναι προφανές ότι αντιβαίνει στην ίδια τη φύση της επιστημονικής έρευνας.
  VII. Η διείσδυση και συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τα πανεπιστήμια δύναται να προκαλέσει conflicts of interest ανάμεσα στα πανεπιστήμια και στο ερευνητικό προσωπικό από τη μια και στα συμφέροντα του συνεργαζόμενου ιδιωτικού φορέα από την άλλη. Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να ενθαρρυνθούν κατά τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, έτσι ώστε να αναπτύξουν και να βελτιώνουν συνεχώς πολιτικές (policy) και διαδικασίες για μεταφορά τεχνολογίας και τη σύναψη σχέσεων με την βιομηχανία και τον ιδιωτικό τομέα, τέτοιες όμως που να μην διακυβεύεται και να τίθεται σε κίνδυνο η θεμελιώδης εκπαιδευτική και ερευνητική τους αποστολή και ανεξαρτησία.

  references:
  1. Committee For Economic Development, America’s Basic Research: Prosperity Through Discovery-A Policy Statement, by the Research and Policy Committee of the Committee for Economic Development, 1998, http://www.ced.org/docs/report/report_basic.pdf .
  2.Committee for Economic Development, “America’s basic research: prosperity through discovery”, Science and Technology Policy Yearbook, 1999, American Association for the Advancement of Science, http://www.aaas.org/spp/yearbook/ .

 87. Με αφορμή σχόλιο κ. Γεωργάνα και άλλων

  Συμφωνώ απολύτως. Συνυπεύθυνοι για όλη αυτή την κατάσταση είναι 50:50 ο Λαός και οι Πολιτικοί. Τώρα, το ποιός έκανε την αρχή, δλδ η κότα ή το αυγό, είναι ακαδημαϊκού και μόνο ενδιαφέροντος.

  Δεν θάταν υπερβολή, ή ακριβέστερα είναι μαθηματικώς βέβαιο, να πούμε ότι αν ο Αριστοτέλης κατέβαινε στις Ελληνικές εκλογές θά μαυριζόταν! Να το επαναλάβουμε προς εμπέδωση: ο Ελληνικός Λαός ΑΠΑΙΤΕΙ

  1) Αργομισθία (γι αυτό και όλοι κόπτονται για το Δημόσιο)
  2) Ευημερία Manhattan x 2 (ενόσω ο καφές, που στοιχίζει 2 ευρώ στο Manhattan, κοστίζει 5 ευρώ στην Αμφισσα και οι καφετέριες είναι γεμάτες, by definition, δεν υπάρχει φτώχεια στην Ελλάδα)
  3) Kομμουνιστικού τύπου κοινωνικά προνόμια.

  Οποιος του υπόσχεται ΚΑΙ τα τρία ψηφίζεται, όποιος όχι ΚΑΤΑ-ψηφίζεται. C” est tout.

 88. Χαρηκα πολυ και συμφωνω με το παραπανω Μαριε. Απλα εσεις ουτε βασικη ερευνα δεν θελετε σε αυτην την χωρα, μηδε εφαρμοσμενη. Αποδειξις η συνεχης καταστροφη των χωρων των πανεπιστημιων, ο κομματισμος και η αναξιοκρατια.
  Παντως ενδιαφερον ειναι οτι οι κομμουνιστες της παρεας χρησιμοποιουν επιχειρηματα απο οργανισμο στον οποιο ταμιας ειναι ο David Shaw, ητοι ενας απο τους μεγαλυτερους εν ζωη χρηματιστηριακους κερδοσκοπους.

  Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να ενθαρρυνθούν κατά τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, έτσι ώστε να αναπτύξουν και να βελτιώνουν συνεχώς πολιτικές (policy) και διαδικασίες για μεταφορά τεχνολογίας και τη σύναψη σχέσεων με την βιομηχανία και τον ιδιωτικό τομέα, τέτοιες όμως που να μην διακυβεύεται και να τίθεται σε κίνδυνο η θεμελιώδης εκπαιδευτική και ερευνητική τους αποστολή και ανεξαρτησία.

  Εδω ουτε καν αυτο δεν θελετε. Και συμφωνω με Χασσαπογιαννη και τον πραφραζω στην παιδεια. Ολοι θελουν τα ελληνικα πανεπιστημια να ειναι Χαρβαρντ αλλα να τελειωνουν σε Χ χρονια οπου Χ>3, να εχουν ασυλο ωστε να σπανε, να μην μπαινει το μπρρρ κακο κεφαλαιο. Δηλαδη περιμενουν να πιασουν τον παπα απο τα cojones του, η οραματιζομενοι εαυτον τους ως αρχαιους Αθηναιους με μια στρατια ειλωτων να δουλευουν για αυτους. Μηπως λεγεται οκνηρια και για τους πολιτικους που την θωπευουν, αλητεια?

 89. Η βασική έρευνα, ειδικά στο μοντέλο μεγάων ζώων, όπως το κυνός είναι πολύ δύσκολη δουλειά, είναι τρόπος ζωής, απαιτεί αφοσίωση – είναι βαρειάάάάάάάά καλογερική. Την έκανα για πολλά χρόνια και γνωρίζω. Μακάρι να υπήρχαν τέτοιοι ερευνητές, μακάρι. Θα γυρίζαμε τον κόσμο ανάποδα να τους βρούμε χρήματα. Θα δεσμευόμουνα προσωπικώς να γυρίσω τον κόσμο ανάποδα προς τον σκοπό αυτό.

  Μακάρι!

 90. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρξουν κάποια πρώτα δείγματα σοβαρότητας και σεβασμού του πανεπιστημιακού χώρου και των λειτουργιών του πριν αρχίσει οποιαδήποτε αύξηση, έστω ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΕΥΡΩ, επιχορηγήσεων στα ΑΕΙ. Πρέπει πρώτα απόλα δάσκαλοι και φοιτητές να μάθουν να προστατεύουν με ΠΑΘΟΣ την ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ τους περιουσία, ως κόρην οφθαλμού. ΔΕΝ ανήκει σε άλλους, δικιά τους είναι! ΟΤΑΝ καταστρέφεις το σπίτι σου ΔΕΝ εκδικείσαι, αυτοκτονείς!!!

  Πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτός ο σκοπός των ΑΕΙ δηλαδή
  1) Η αναπαραγωγή της υπάρχουσας γνώσης και
  2) Η δημιουργία νέας γνώσης, πολιτισμού, αισθητικής ΚΑΙ αρχών!

  Βεβαίως, τα πανεπιστήμια είναι χώρος διακίνησης ιδεών ΑΛΛΑ ΟΧΙ επίλυσης κάθε πολιτικού/κοινωνικού προβλήματος. Και, ακριβώς, προς προστασία της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, προέκυψε τον Μεσαίωνα η Αρχή του Ακαδημαϊκού Ασύλου [που by the way, αφορά ΜΟΝΟ στην Ανώτατη Παιδεία], ήτοι η προστασία ΑΤΟΜΩΝ [διδάσκοντος και διδασκομένου] από αυθαιρεσίες τρίτων και από ΔΙΩΞΗ για τις ΙΔΕΕΣ τους και ΟΧΙ προστασία ή ασυλία των τυχόν ποινικών τους πράξεων .

  Ουδείς δικαιούται να καταστρέφει (ποινικό αδίκημα), μηδέ να κάνει κατάληψη εμποδίζοντας έστω και τον ΕΝΑ ΦΟΙΤΗΤΗ που απαιτεί συνέχιση των παραδόσεων (ποινικό αδίκημα ΚΑΙ πάραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Το φοιτητικό σώμα ΔΕΝ είναι συντεχνία , και το πανεπιστήμιο δεν είναι επιχείρηση όπου νομιμοποιείται το picketing, παρότι ακόμα και εκεί έχει δικαιώματα ο απεργοσπάστης. Εάν έστω και ένας φοιτητής δεν επιθυμεί διακοπή μαθημάτων, επιβάλλεται η εφαρμογή της Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διεξαγωγή των παραδόσεων κανονικώς.

  Στην Ελλάδα όλες οι λέξεις έχουν χάσει την σημασία τους. Οι καθηγητές, ως εργαζόμενοι μπορούν να απεργήσουν. Οι φοιτητές, από την άλλη, ΑΠΕΧΟΥΝ των μαθημάτων οσάκις επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν για θεμιτούς λόγους, αλλά, εξ ορισμού, δεν μπορούν να ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ αφού ΔΕΝ εργάζονται, αλλά φοιτούν!!! ΚΑΙ το δικαίωμα του ΦΟΙΤΑΝ ουδείς μπορεί να αφαιρέσει από ΚΑΝΕΝΑ. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελευθερίας του ατόμου! PERIOD.

  Μιλούν όλοι για υποχρηματοδότηση λες και το χρήμα θα λειτουργούσε ως πανάκεια. Παρότι το μέσο επίπεδο Κρατικής χρηματοδότησης στα παν. της ΕΕ είναι περίπου όσο και το 3,5% της Ελλάδας, ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι πιό κοντά στο 5-5,5% λόγω πρόσθετης χρηματοδότησης από ΜΗ κρατικές πηγές. Εχουν, λοιπόν, ένα λειτουργικό πλεονέκτημα. Αν, όμως, εμείς προβαίναμε σε αυξήσεις χωρίς ΡΙΖΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ και προ παντός χωρίς ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 1982, είναι ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΣ βέβαιο, πως ακόμα και μετά διπλασιασμό στα κονδύλια των ΑΕΙ, η κατάσταση θα έμενε ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια – ΜΠΑΧΑΛΟ και ΜΠΑΧΑΛΑΚΗΔΕΣ! Επ” αυτού, εξ όσων γνωρίζω, συμφωνεί απόλυτα και ο Θοδωρής Πάγκαλος – δεν μασάει .

  Για να αρχίσει, λοιπόν, μεταρρύθμιση, πρέπει να γίνει ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ προσπάθεια rapprochement από όλες τις πλευρές Η θα είναι αναπόφευκτη η μειοτική τακτική του «ροπάλου».

  Παραδείγμaτος χάριν, διαμαρτύρονται ορισμένοι ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η αξιολόγηση εφόσον τα ιδρύματα δεν είναι ανεξάρτητα. Μα σύσσωμος ο προοδευτικός κόσμος τα θέλει ανεξάρτητα, αλλά αυτοί οι ίδιοι είναι που ΔΕΝ το επιθυμούν. ΚΑΙ δεν το επιθυμούν διότι ανεξαρτησία σημαίνει ΑΡΣΗ της χρηματοδοτικής εξομοίωσης, ανταγωνισμός, εντατικοποίηση κλπ κλπ. Ο φόβος ανταγωνισμού, άλλωστε, είναι και ο βασικός λόγος που οι διδάσκοντες των ΑΕΙ δεν επιθυμούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, άσχετο αν κόπτονται να δηλώνουν αγαθές προθέσεις, δλδ ότι «νοιάζονται» γιά το επίπεδο των σπουδών – λες και δεν υπάρχει τρόπος θεσμοθέτησης κριτηρίων τυποποίησης σπουδών (standardization) !!

  Συμπερασματικά, η Παιδεία στην Ελλάδα χρειάζεται ΑΛΛΑΓΗ εκ ΘΕΜΕΛΙΩΝ. Εύχομαι να ΜΗ χρειασθεί να γίνει δια της βίας.

 91. ΚΑΙ να πούμε και κάτι άλλο με το όνομά του που πρέπει να γνωστοποιήσουμε στους κύκλους της ΕΕ. Στην Ελλάδα, συγκροτημένες και επώνυμες ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ/ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ, στα πανεπιστήμια αλλά και εκτός, σε κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής (πχ «φτωχοί» μεγιστάνες του πλούτου του ΟΛΠ, ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες and so on) έχουν

  ΑΚΥΡΩΣΕΙ την ΣΥΝΘΗΚΗ των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ και, «εν ονόματι του δικαίου», έχουν ειρωνικά ΚΑΤΑΛΥΣΕΙ το δίκαιον, καταστρέφοντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες!

  Η ΕΛΛΑΣ τελεί ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗΝ.

 92. @laskos

  εάν αναφέρεστε στο policy statement της CED, εγώ το έγραψα. Και το έγραψα με αφορμή το γεγονός ότι από τα σχόλια τα δικά σας και άλλων μου δίνετε την εντύπωση ότι παραγνωρίζετε τη σημασία της βασικης έρευνας και της ΚΡΑΤΙΚΗΣ χρηματοδότησής της, δίνοντας υπερ του δέοντος σημασία στη παραγωγή αγαθών και πλούτου, ενώ παράλληλα μιλάτε για είσοδο επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια χωρις όρους και προϋποθέσεις (με άλλα λόγια ανεξελεγκτη), ενώ όταν μιλάτε για αξιολόγηση εννοείτε κυρίως τα πόσα χρήματα θα εισρεύσουν στα πανεπιστήμια από τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Αναφορικά με τον David Shaw: δεν ξέρω εάν όταν γράφτηκαν τα παραπάνω ήταν στην CED (μιλάμε για 1998-99). Το γεγονός όμως ότι η CED λέει 5 αυτονόητα πράγματα αναφορικά με την έρευνα και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, με τα οποία τυγχάνει να συμφωνώ, δεν λέει από μόνο του τίποτα. Εξάλλου τα επιχειρήματα αυτά, δεν τα ανακάλυψε ξαφνικά η CED. Είχαν διατυπωθεί περίπου 10 χρόνια πριν στην Magna Carta των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων το 1988 στη Μπολώνια, (δείτε λινκ). (σημείωση: βασισμένοι στη Magna Carta αντιδρούν οι δικοί μας πανεπιστημιακοί στη ισοδυναμία πτυχίων από δημόσια πανεπιστήμια και ιδιωτικά. Γιατί πείτε μου πιο ιδιωτικό «πανεπιστήμιο» στην Ελλάδα υπακούει σε αυτές τις θεμελιώδεις αρχές που διατυπώνονται στη Magna Carta. ) Τέλος, θα ήθελα να σας παρακαλέσω laskos να μη βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα για το θέλουμε και τι δεν θέλουμε. Με άλλα λόγια δεν είναι σωστό να κατηγορείτε κάποιον που έχει διαφορετικές ιδέες από εσάς ότι θέλει τη καταστροφή των πανεπιστημίων, απλά και μόνο επειδή δεν συμφωνεί μαζί σας.

  «Για να αρχίσει, λοιπόν, μεταρρύθμιση, πρέπει να γίνει ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ προσπάθεια rapprochement από όλες τις πλευρές”

  συμφωνώ, απλά να υπεμθυμίσω ότι ποτέ δεν μίλησα μόνο για αύξηση της χρηματοδότησης

  http://www.magna-charta.org/pdf/mc_pdf/mc_greek_mod.pdf
  η Magna Carta έχει απ” ό,τι φαίνεται διατυπωθεί και στα αρχαία ελληνικά! για όσους θέλουν να το δούν κι αυτό πηγαίνετε στο http://www2.unibo.it/avl/charta/altre/Greek(ancient)1.htm

 93. Οταν μιλαω για αξιολογηση, εννοω τι παραγει ο καθε καθηγητης απλα πραγματα. Δηλαδη επστημονικο εργο. Το οτι φοβαστε οτι οι επιχειρησεις θα αλωσουν την ακαδημαικη ελευθερια ειναι απλα μια δικαιολογια για την στασιμοτητα. Θυμαστε στις εκλογες του 2007 οταν το ΠΑΣΟΚ ηταν στα προθυρα της διαλυσης, στην προεκλογικη εκστρατεια εκανε αυτοκτονικες κινησεις. Η Ελλας αυτοκτονει με τον ιδιο τροπο, ενα πλαισιο ιδεων που θελει το ασπιλο πανεπιστημιο μακρυα απο καθε παραγωγικη διαδικασια με την επιφαση της ακαδημαικης ελευθεριας. Και ολα αυτα απο αυτους οι οποιοι δεν παραγουν τιποτα!
  Αν θελουν να δουν εστω και ενα ευρω θα αξιολογηθουν ολοι και δεν ισχυει πως καθε ερευνα θελει τρελη χρηματοδοτηση. Ποση χρηματοδοτηση θελει ενας μαθηματικος για ενα μολυβι και χαρτι? Ποση ενας φιλολογος για να ψαχνει βιβλιοθηκες παλι με μολυβι και χαρτι? Η καραμελα της χρηματοδοτησης αφορα κυριως Πολυτεχνεια και Ιατρικες σχολες. Τα αλλα γιατι πατωνουν? Γιατι η Παντειος δεν εχει παραξει τιποτα σοβαρο? Ποσα λεφτα να δωσουμε στον Βελτσο για να γραφει παπαριες στα ΝΕΑ? Το κοστος ειναι το μολυβι, η ξυστρα και η γομα?
  Η χρεωκοπια της παιδειας ειναι ενα φαινομενο σπειροειδες προς τα κατω και αυτοτρφοδοτουμενο. Αφου πρωτα εκμαυλισει συνειδησεις και νοοτροπιες στα ανω, τις αναπαραγει προς τα κατω. Οταν οι δασκαλοι στο σχολειο συμπεριφερονται σαν λαχαναγοριτες περιμενει κανεις οι μαθητες να ειναι διαφορετικοι? Οταν οι Πανεπιστημιακοι εχουν ονειρο μια ιδιοτυπη μονοπωλιακη σοβιετια στην οποια πληρωνονται χωρις να κρινονται κανοντας ταυτοχρονα επαναστατικη γυμναστικη, περιμενετε κατι καλυτερο απο τους φοιτητες?

 94. Δεν μίλησα μόνο για χρηματοδότηση και νομιζω πως όσα έχω πει ως τώρα για αυτό το ζήτημα μόνο για στασιμότητα δεν έχω μιλήσει. όμως το ότι η Πολιτεία, τόσο επι πασοκ όσο και επί νδ, στους διάφορους κατ” επίφαση διαλόγους για τη Παιδεια, όσο και στα σχέδια νόμου για την έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση που έχουν εκπονηθεί ως τώρα αγνοούν συστηματικά και αρνούνται να αποδεχτούν τις θεμελιώδεις αρχες της Magna Carta, θεοποιώντας τη Διαδικασία της Μπολώνια (Bologna Process). Αυτό κάτι λέει….εάν ήμουν πανεπιστημιακός αυτές οι θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου θα ήταν αδιαπραγμάτευτες και η παραβίασή του αιτία «πολέμου»….
  λέει ο κ. Χασαπογιάννης: «Συμπερασματικά, η Παιδεία στην Ελλάδα χρειάζεται ΑΛΛΑΓΗ εκ ΘΕΜΕΛΙΩΝ.»

  συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω. Θα συμφωνήσετε όμως και εσείς ότι η ΑΛΛΑΓΗ αυτή μόνο σε βάθος χρόνου μπορεί να επιτευχθεί και μόνο μέσα από το ΔΙΑΛΟΓΟ. Παράδειγματα, η ανανγώριση ισοτιμίας μεταξύ δημόσιων πανεπιστημιων και ιδιωτικών κολεγίων (τα πρώτα με 4ετεις σπουδες και παραγωγή έρευνας, όποια και αν είναι αυτή, τα δεύτερα με τριτοετείς σπουδες, χωρίς διεξαγωγή έρευνας και συχνά με διδακτικό προσωπικό που δεν έχει καν διδακτορικό), και η απαίτηση για αξιολόγηση των δημόσιων πανεπιστημίων (όχι όμως και των ιδιωτικών). Οι πανεπιστημιακοί σου λέν: ας λειτουγήσουν τα ιδιωτικά κολλέγια, το πτυχίο όμως που απονέμουν δεν μπορεί να είναι ισοδύναμο εκείνου των δημόσιων πανεπιστημίων. ας αξιολογηθει το διδακτικό και ερευνητικό μας έργο, δεν μπορεί όμως τα ιδιωτικά να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Γιατι η Πολιτεία έχει αρνηθεί τα πιο πάνω αυτονόητα? Εάν τα δεχόταν, οδίαυλος του διαλόγου θα ανοιγόταν, αλλά και το πρώτο βήμα για τη ριζική μεταρύθμιση της γ’βαθμιας παιδείας θα πραγματοποιούνταν.

  λέει τέλος ο Jože Mencinger (Institut für nachhaltige Wirtschaftsentwicklung)
  Invited plenary lecture at the symposium“Socio-economic perspectives in the Life Sciences” Vienna, 16thFebruary 2004.

  On September 1988, eleven years before the Bologna declaration the “Magna Carta Universita-tis” was signed in Bologna by the rectors of the European universities who gathered to celebrate the 900 anniversary of the Bologna university. Four major principles were proclaimed by them: – First, Universities are autonomous, differently organized institutions. – Secondly, research and teaching are inseparable. – Thirdly, freedom in research and training is a fundamental principle. – Fourthly, university is the trustee of the European humanist tradition.

  Are these four principles, on which European universities are founded, threatened? If so, by whom or by what? Are they promoted or threatened with the goals or tools of the Bologna declaration signed eleven years later in 1999 in the same place by 29 European ministers of higher education? The major goals of the Bologna declaration are: to create a European Higher Education Area in order to enhance the employability and mobility of citizens, and to increase the international competitiveness of European higher education. According to the Bologna declaration the tools by which Europe would reach the so called knowledge based society in 2010 are: (1) the adoption of comparable degrees by the diplomasupplement, (2) the introduction of two levels of study across all countries, (3) the credit systemcompatible with ECTS system, (4) the European dimension in quality assurance, and (5) the elimination of obstacles to free mobility of students, teachers, researchers and administrative staff.I do not want to claim that the principles of Magna Carta are threatened by the goals or by the tools of the Bologna declaration, but I question whether the two documents are compatible, the former stressing autonomy and diversity, inseparability of research and teaching, freedom of research, and humanist tradition, while the latter stressing competitiveness and mobility. First, the idea behind the Bologna declaration is that everything can be solved by demand and supply, and that universities should be organized on the same principles and should competeas companies do. In fact, most universities perform a mixture of non-profit and profit services.What is the appropriate mixture of both cannot be said without considering the historical heri-tage and mission of a university in question. There are universities who have to provide education for which there would be no demand by the market such as philosophy, history and many other subjects which however preserve the humanist tradition which is requested by MagnaCarta. …. John Stuart Mill, one of the most passionate promoter of the “laissée-faire” was however con-vinced that education is a public good which cannot be left to demand and supply, because knowledge is a condition for independence and assistance to be made able to function without assistance. Academic capitalism is but trying to put universities on the market, so that universities should constantly adapt its supply to demand and produce what is called “human capital”.Unfortunately, human capital has become more and more similar to raw materials entering university and leaving it as a finished product for corporations. This implies that universities should close down less profitable departments where costs per student are high. Accordingly, teachers would loose their decisive role in the university matters and should become “just intime workers” hired and fired by those who run a university as any other business with the only goal – maximization of profits and shareholders’ value. …

 95. Ας υποθεσουμε οτι το αλλο μαγαζι, δηλαδη τα ιδιωτικα κολλεγια πουλανε πτυχια για ταπετσαρια. Το μαγαζι με το καλο δωρεαν προιον το δημοσιο πανεπιστημιο πουλαει πτυχια Ρολλς Ρους. Σουπερ λουξ και φοβερα και τρομερα. Τι το κοφτει τι πουλαει ο αλλος?
  Απλα προφασεις για να μην αξιολογηθουν.

 96. Καλώς να αξιολογηθούν όλα τα ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά. Να μην ξεχνάμε όμως ότι τα δημόσια λειτουργούν με λεφτά που δίνει ο φορολογούμενος θέλει δεν θέλει, ενώ τα ιδιωτικά τα χρηματοδοτεί μόνο όποιος θέλει. Αυτό δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις αξιολόγησης και λογοδοσίας για τα κρατικά πανεπιστήμια, όπως για οποιονδήποτε διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα. Πρέπε να τελειώνει επιτέλους το πάρτυ που γίνεται σε βάρος του φορολογούμενου. Επί πλέον, γιατί τα ιδιωτικά να μην μπορούν επί της αρχής να είναι ισότιμα με τα δημόσια? Δεν μπορούμε να αποφασίζουμε a priori ότι δεν θα είναι, μόνο και μόνο επειδή είναι ιδιωτικά. Αυτή είναι λογική για ηλίθιους ή για λαμόγια. Ας υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, και ας κρίνουμε κάθε σχετική προσπάθεια επί της ουσίας και κατά περιπτωση. Και για να μην μπερδεύομαστε, αυτό αφορά τη δυνατότητα ίδρυσης ανεξάρτητων ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η περίπτωση των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων είναι διαφορετική, Καλό είναι να μην τα μπλέκουμε.

 97. Και αλήθεια, αυτή η «Magna Carta» για τα πανεπιστήμια που εφαρμόζεται? Μήπως σε αυτά τα πανεπιστήμια?:
  http://www.gurforum.org/2009/08/12/%CE%B7-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%B9/comment-page-10/#comment-50335
  Όπως λέει και ο λαός, δεν αφήνουμε τα ψόφια?

 98. Η ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ θα γίνει σε βάθος χρόνου. Είναι ΑΠΛΗ, απλούστατη στην σύλληψή της. Με πρώτο και άμεσο στοιχείο την ;άρση του περί ΑΣΥΛΟΥ ΝΟΜΟΥ και την δημιουργία όπως και στας Αμερικάς university campus police, δηλαδή ανήκουσα στο πανεπιστήμιο και απαντούσα στην ιεραρχία του πανεπιστημίου. Οποιος καταλαμβάνει πηγαίνει αυτόφωρο (ποινικό) και όποιος καταστρέφει αποπέμπεται for life εκ του πανεπιστημίου και ο γονέας του πληρώνει τις βλάβες, αλλέως φυλακίζεται.

  ΟΥΔΕΝ είναι προς διαπραγμάτευση. Οι ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ δεν έχουν δικαιώματα. Τα ΑνΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ που κατελύθησαν από ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ όλων των κομμάτων, το δικαίωμα στο ΦΟΙΤΑΝ, η ΚΟΣΜΙΟΤΗΣ των κτιρίων και σεβασμός τους κλπ κλπ είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ. Το πραγματικόι άσυλο ως εφαρμόζεται στην Ευρώπη είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜαΤΕΥΤΟΝ. Η ποινικοποίηση της ΑΛΗΤΕΙΑΣ είναι αδιαπραγμάτευτη.

  ΟΤΑΝ μιλώ για rapprochement αναφέρομαι σε ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ διάλογο vis-a-vis στα curricula, την σταδιακή ανεξαρτητοποίηση, διαχείριση πόρων, διάρθρωση διοίκησης κλπ., με άλλα λόγια ακαδημαϊκά, διοικητικά και διαχειριστικά θέματα ώστε να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι ΔΥΟ σκοποί του πανεπιστημίου στο πλαίσιο πάντα του συλλογικού συμφέροντος.

 99. Η βασική, λοιπόν, ΑΛΛΑΓΗ θα γίνει αυθωρεί και παραχρήμα

 100. Μου άρεσε το laissέε faire χαααααααααααααααααααααααααααααχαχαχαχαχαχα

 101. Ακομα και για τα πανεπιστημια που μπορει να εφαρμοζεται η Μαγκνα Καρτα, εχουν λυθει τα θεσμικα τους ζητηματα, οπως ασυλο, τραμπουκισμοι και αξιολογηση. Οι εδω θρασεις με προφασεις προσπαθουν να υπερασπιστουν το ραχατι τους και τον κοπροσκυλισμο τους. Στην πραγματικοτητα ειδικα συντηρητικο βρισκω να αντιτιθεται καποιος με το συστημα των πιστωτικων μοναδων. ects.

 102. @ daydream

  Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν και μπορούν βα προστεθούν, πέραν των κριτηρίων τυποποίησης σπουδών και άλλοι μηχανισμοί.
  Βασικός γνώμονας πρέπει να είναι πάντα η τεκμηρίωση του γνωστικού επιπέδου των αποφοίτων και όχι «το δίκαιο» με βάση κατοχύρωση των κεκτημένων (πχ «είναι άδικο αφού μπήκα στην Νομική Αθηνών να μπω στην ίδια μοίρα με τον απόφοιτο της Βουλγαρίας») – τα γνωστά..

  Στας Αμερικάς γιά παράδειγμα, εάν θες να ασκήσεις το επάγγελμα του δικηγόρου, πεστε, στην Πολιτεία Arkansas, υποχρεούσαι να δώσεις εξετάσεις σε Arkansas State Bar είτε έχεις τελειώσει την Νομκή του Harvard είτε την Νομική του Παν. Αθηνών και μόλις περάσεις, αποκτάς άδεια άσκησης. Αυτό όχι μόνο λειτουργεί ως προσθετος τρόπος αξιολόγησης σπουδών καθ έκαστα πανεπιστημίων, αλλά μέσω ανατροφοδότησης (feedback) προκαλεί λειτουργικές προσαρμογές στις σχολές προέλευσης (curricula, χρηματοδότηση, ζήτηση, αριθμό εισαγομένων κλπ) .

  Κάτι καλό που έχουμε στην Ελλάδα (ή σχεδόν καλό) είναι το ΑΣΕΠ. Εάν οι εξετάσεις είναι σωστές (ως προς το περιεχόμενο) και αδιάβλητες, ο καλός θα πρωτεύσει και είναι άνευ σημασίας αν τέλειωσε την Σχολή Κομμωτικής Πέτρου Αμαράντου ή την Μπερμπάντειον Κατωτάτην ή την Χαροκόπειον Κατωτάτη Οικιακών Βοηθών – irrelevant. Σωστά;

  Εξ αιτίας δε αυτού (να το κάλλος του φιλελευθερισμού) θα προκύψει ΑΥΤΟΡΡΥΘΜΙΣΗ. Εάν οι πρωτοι εισερχόμενοι, χρόνο με χρόνο, προέρχονται από την Σχολή Κομμωτικής, ο Αμάραντος θα γίνει περιζήτητος και θα αναβαθμισθεί σε Universitέ Pierre Amarant, τα δίδακτρα θα πάνε στα ύψη και η κρατική αντίστοιχη σχολή θα περιπέσει σε αφάνεια και ΠΛΗΡΗ ανυποληψία.

 103. erraum
  βα -> να

 104. Αυτή δε η τελευταία μορφή αξιολόγησης, έμμεσης, πλην απολύτως αντικειμενικής είναι σε διάφορες παραλλαγές κομβική στην μεθοδολογία αξιολόγησης πανεπιστημίων κλπ. ΚΑΙ ο λόγος που την φοβούνται τα λαμόγια είναι η αντικειμενικότητά της που ΔΕΝ επιδέχεται μήτε αμφισβήτηση μήτε ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ με λογής-λογής εκπτώσεις και ελαφρυντικά.

  Θα πει ο άλλος, «Μα πώς να αποδώσω με ηλιθίους ή αδιάφορους φοιτητές;» Απάντηση, «Να μη τους περάσεις και να προσπαθήσεις να κάνεις την διδασκαλία σου ελκυστική, συναρπαστική, να τους εμπνεύσεις Η να ανεβάσεις τα κριτήρια εισόδου στο Τμήμα σου» κλπ κλπ

  Να, λοιπόν, ένα άλλο καλό της ανεξαρτητοποίησης – ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ τις ΤΥΧΕΣ τους.

 105. ΚΑΙ, ιστορικά, όταν ο ΕΛΛΗΝΑΣ ελέγχει απόλυτα και αποκλειστικά την ΤΥΧΗ του, μεγαλουργεί

 106. C” est tres simple ως θα έλεγε ο αγαπητός κ. Σιβρίδης.

 107. Katalipseis agglikon panepistimion
  http://occupations.org.uk/
  http://en-gb.facebook.com/group.php?gid=46788527758
  http://en-gb.facebook.com/group.php?gid=126620265110
  http://lseoccupation.blogspot.com/
  http://reoccupied.wordpress.com/
  ki alles polles
  gia na min legontai malakies gia ta panepistimia

 108. Οι προλετάριοι των πανεπιστημίων, οι οργανώσεις των επαναστατών, οι υπερπατριώτες στρατιωτικοί και πολιτικοί, η Χρυσή Αυγή, οι αντιεξουσιαστές, οι μετανάστες των συμμοριών, αγωνίζονται όλοι μαζί για την καθήλωση της χώρας στην κακομοιριά και την υπανάπτυξη.

  O Δ. Γουσέτης ξέχασε να προσθέσει στις παραπάνω ομάδες του συμβασιούχους του Δημοσίου… Περίεργο.

  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1073978&lngDtrID=244

 109. Τα stages (μαθητείες) του Δημοσίου και οι stagiaires («μαθητευόμενοι») είναι μιά
  περίπτωση ΠΡΟΪΟΥΣΑΣ ΑΠΑΤΗΣ
  με συνενόχους
  1) τις άθλιες κυβερνήσεις των ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ του ΠΑΣΟΚ και των ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ της ΝΔ
  ΚΑΙ
  2) τον ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟ λαουτζίκο.

  Θεραπεία: Απόλυση αυθωρεί και παραχρήμα. Η ΕΕ εντέλλεται «Λαμογιά τέλος». Το Κόμμα της Μείζονος Σχετικής Πλειοψηφίας, δηλαδή το 34% των Ελλήνων με δικαίωμα του εκλέγειν ΣΥΜΦΩΝΕΙ. Συνεπώς, το Κόμμα της Ελάσσονος Σχετικής Πλειοψηφίας, δλδ το ΠΑΣΟΚ, οφείλει να το εκτελέσει

 110. Ιn line with the above,
  η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ότι το Επίδομα Αλληλεγγύης συνιστά ΑΠΑΤΗ
  η Μείζων Σχετική Πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού θεωρεί επίσης ότι το Επίδομα Αλληλεγγύης συνιστά ΑΠΑΤΗ

  Συνεπώς, η Ελάσσων Σχετική Πλειοψηφία οφείλει να εκτελέσει τις εντολές της ΕΕ ΚΑΙ της πλειοψηφίας του Λαού και να άρει το ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ επίδομα.

  Η οικιακή βοηθός μου, η Μαργαρίτα και ο σύζυγός της που ανήκουν στους «ΦΤΩΧΟΥΣ» που θα λάβουν αυτό το επίδομα, έχουν on paper εισόδημα 10.600 ευρώ ετησίως, αλλά in actuality, 39.500 ευρώ ετησίως.

  Εχουν αυτοκίνητο 2000 κυβικών, πάνε στην Αλβανία 4 φορές το χρόνο, πάνε στην Αράχωβα την Πρωτοχρονιά (200 ευρώ την βραδυά), πάνε σε τετράστερο στο Πορτο-Χέλι το καλοκαίρι (200 ευρώ την βραδυά χ 10 μέρες) και στέλνουν τον ρέμπελο κανακάρη στο Βρεταννικό Συμβούλιο για Αγγλικά (250 ευρώ το μήνα).

  ΚΑΙ ΜΟΝΟ τα χρήματα που πληρώνουν για τα Αγγλικά του γιού (και πληρώνουν και άλλα για κιθάρα κλπ κλπ) ΑΠΟΔΕΙΚΥΝΟΥΝ ΠΕΡΙΤΡΑΝΩΣ ότι ΔΕΝ μπορεί να έχουν εισόδημα μόνο 10.600 ευρώ το χρόνο.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ του 1981 ΔΕΝ μπορεί να εμπαίζει τον Ελληνικό Λαό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Τέλος οι εμπαιγμοί. Από τώρα και στο εξής, ΟΛΑ, καθημερινώς θα πηγαίνουν χαρτί και καλαμάρι στη ΕΕ.

 111. Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ του 1981 πρέπει να βάλει ΚΑΛΑ στο μυαλό της πως ΔΕΝ υπάρχουν απόλυτα φτωχοί στην Ελλάδα. Υπάρχουν μόνο λειτουργικά φτωχοί (δηλαδή άτομα που απλώς ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ χωρίς να ΔΙΑΒΙΩΝΟΥΝ άνετα) και αυτοί είναι περίπου 5-8% του Λαού. For a fact!

 112. Επειδή δε λειτουργική φτώχεια είναι θόλωμα, όρος flou artistique, καθότι αποτελεί θέμα ερμηνείας του καθενός, ΔΕΝ νομιμοποιείται καμμιά κυβέρνηση, οπουδήποτε στην Δύση, να τροφοδοτεί την λειτουργική φτώχεια – την απόλυτη φτώχεια ασφαλώς, την λειτουργική φτώχεια ΟΧΙ.

  Επί πλέον, ουδείς νομιμοποιείται να παίρνει χρήματα από αυτούς που έχουν on paper εισόδημα 40.000 και να τα δίνει σ” αυτούς πούχουν on paper 10, αλλά in actuality, επίσης 40.

  ΑΥΤΟ είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΙΣΧΡΟΤΗΣ!

 113. Μόνο ποὺ δὲν άνατρέπεται μὲ σχόλια σὲ φόρουμ. Εἶναι κανένας ἕτοιμος γιὰ καταλήψεις ἐφοριῶν καὶ ΙΚΑ ; Ἂν ὄχι, εἶναι ἄξιος τῆς τύχης του.

 114. Εγώ είμαι. Και στις 6 Δεκεμβρίου φθάνω στας Αθήνας. Να καταλάβουμε την Εφορία Μονίμων Κατοίκων Εξωτερικού. Πόσοι απαιτούνται για να έχει legitimacy η κατάληψη;

 115. Ἐδῶ θὰ σᾶς γελάσω. Τὴν τεχνογνωσία τὴν ἔχει ὁ κύριος Τσίπρας. Συνεπῶς, πρῶτα πρέπει νὰ γραφτοῦμε σὲ καμμιὰ συνιστῶσα τοῦ ΣΥΡΙΖΑ γιὰ νὰ μάθουμε τήν τέχνη. Ὅπως βλέπετε, στὴν Ἑλλάδα τἀγαθὰ κόποις κτῶνται.

 116. Xααααααααααααααχαχαχαχαχα.
  Πάντως το εννοώ κύριε Γεωργάνα και θέλω να πιστεύω πως και σεις το εννοείτε.

 117. Τὶ καθόμαστε, λοιπόν ;

 118. Τις διευθύνσεις, τα τηλέφωνά και e-mail διεύθυνσή μου έχει η σελίδα μου στο facebook, αλλά δεν έχω πρόβλημα (χαρά μου, in fact) να επικοινωνήσω μαζί σας αν μου δώσετε τα δικά σας

 119. Προηγεῖται ἡ δρᾶσις ἀγαπητέ. Θὰ ἐγγραφῶ στὴν συνιστῶσα καὶ σᾶς ἐνημερώνω …

 120. χρειάζεστε για τους λογαριασμούς σας, εάν ναι, επικοινωνήστε μαζί μας στο dora.financialcenter @ gmail.com με τις απαιτούμενες ποσό και διάρκεια .

Σχολιαστε