Ελλάδα, Τουρκία και δικαιώματα

Νοέ 17th, 2006 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Πολιτική | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

του Τάκη Μίχα*

Αναμφίβολα, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών προτού γίνει μέλος του κλαμπ των Βρυξελλών. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να σταματήσουν οι δίκες διάφορων πολιτών, οι οποίοι τυχαίνουν να έχουν διαφορετικές από τις κρατούσες απόψεις στα περίφημα «εθνικά θέματα».

Ομως, η επιμονή πολλών Ελλήνων να εκπληρώσει η Τουρκία τις προαναφερθείσες υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε. κρύβει μια ισχυρή δόση υποκρισίας. Διότι ανάλογες καταστάσεις -δηλαδή δίκες αντιφρονούντων- συνέβαιναν μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα, δηλαδή μόλις πριν από καμιά δεκαριά χρόνια.

Ας κάνουμε λοιπόν μια σύντομη αναδρομή στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν. Ας πάμε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν στην εξουσία ήταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη:

* Τον Ιανουάριο του 1992, έξι μέλη της οργάνωσης ΟΑΚΚΕ καταδικάσθηκαν σε 6,5 μήνες φυλάκιση έκαστος, επειδή τοιχοκόλλησαν αφίσες που έγραφαν: «Οχι στους πατριώτες. Αναγνωρίστε τη Σλαβομακεδονία!» Το δικαστήριο έκρινε ότι οι αφίσες αυτές αποτελούν προσβολή των αρχών, προκαλούσαν διχόνοια μεταξύ των πολιτών και τους προέτρεπαν σε πράξεις βίας.

* Τον Μάιο του 1992 οι Στρατής Μπουρνάζος, Χριστίνα Τσαμούρα, Βαγγελιώ Σωτηροπούλου και Μαρία Καλογεροπούλου καταδικάστηκαν σε 19 μήνες φυλακή επειδή διένειμαν ένα φυλλάδιο με τίτλο «Οι γείτονές μας δεν είναι εχθροί μας. Οχι στον εθνικισμό και στον πόλεμο». Το φυλλάδιο έκανε έκκληση για ειρήνη στα Βαλκάνια και καταδίκαζε τόσο την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας όσο και την πολιτική της απέναντι στις μειονότητες. Το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους για διασπορά ψευδών ειδήσεων, για παρακίνηση των πολιτών σε πράξεις βίας, για πρόκληση διχόνοιας και για διατάραξη των σχέσεων της Ελλάδας με φιλική χώρα (δηλ. τη Σερβία του Μιλόσεβιτς).

* Τον Δεκέμβριο του 1992 ο 17χρονος μαθητής Μιχάλης Παπαδάκης καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση επειδή μοίραζε μια προκήρυξη η οποία ανέφερε: «Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι εγκληματίας πολέμου. Η Μακεδονία ανήκει στον λαό της». Το δικαστήριο έκρινε μεταξύ άλλων ότι η προκήρυξη προκαλούσε διχόνοια μεταξύ των πολιτών και ότι διατάρασσε την τάξη.

* Τον Μάιο του 1993 πέντε μέλη της ΟΣΕ (Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση) δικάστηκαν επειδή σύμφωνα με το κατηγορητήριο διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες που μπορούσαν να βλάψουν τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας. Το αδίκημα για το οποίο παραπέμπονταν ήταν η έκδοση ενός φυλλαδίου με τίτλο «Η κρίση στα Βαλκάνια: Το Μακεδονικό θέμα και η εργατική τάξη».

σε όλη αυτή την περίοδο μόνο ένα στέλεχος της αυτοπροσδιοριζόμενης τότε ως «φιλελεύθερης» κυβέρνησης εξέφρασε αντιρρήσεις για τις δίκες των αντιφρονούντων

* Τον Μάιο του 1993 δύο Σλαβομακεδόνες πολιτικοί ακτιβιστές, οι Παύλος Σιδηρόπουλος και Τάσσος Μπούλης, καταδικάστηκαν σε πεντάμηνη φυλάκιση και σε πρόστιμο 100.000 δραχμών επειδή δήλωσαν στο περιοδικό «ΕΝΑ» ότι «αισθάνονται Μακεδόνες» και επειδή ισχυρίστηκαν ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο «Μακεδόνες» στην Ελλάδα. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δυο κατηγορούμενοι διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες «για τη μη ελληνικότητα της Μακεδονίας» και την ύπαρξη μιας «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Επίσης έκρινε ότι με τις πράξεις τους οι δύο ακτιβιστές προκαλούσαν διχόνοια μεταξύ των Ελλήνων, εισάγοντας διακρίσεις μεταξύ Ελλήνων και Σλαβόφωνων.

Σε σχέση με τα προαναφερθέντα θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής δύο σημεία:

Πρώτον, ότι αυτές οι δίκες ελάμβαναν χώρα όχι σε μια χώρα που είναι υποψήφιο μέλος της Ε.Ε., όπως είναι η Τουρκία, αλλά στην Ελλάδα που ήταν ήδη 10 έτη μέλος της Ε.Ε. και όπου βασικά δικαιώματα όπως η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης είχαν -υποτίθεται- κατοχυρωθεί!

Δεύτερον, ότι σε όλη αυτή την περίοδο μόνο ένα στέλεχος της αυτοπροσδιοριζόμενης τότε ως «φιλελεύθερης» κυβέρνησης εξέφρασε αντιρρήσεις για τις δίκες των αντιφρονούντων.

Η υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού, που σε συνέντευξή της είχε δηλώσει ότι οι δίκες αποτελούν «λάθος», κατηγόρησε τους αστυνομικούς που έκαναν τις συλλήψεις για «στενοκεφαλιά» και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κατηγορούμενοι θα αθωωθούν.

Αυτές οι καταστάσεις φυσικά αποτελούν, προς το παρόν τουλάχιστον, παρελθόν στην Ελλάδα. Οπως αύριο θα αποτελούν παρελθόν και στην Τουρκία. Οχι φυσικά διότι θα έχει συντελεστεί καμιά ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι κυρίαρχες ιδεολογίες των δύο χωρών αντιλαμβάνονται τα «εθνικά θέματα», αλλά επειδή ο φόβος της απώλειας του πακτωλού των κοινοτικών κονδυλίων θα έχει αμβλύνει τις αντιδράσεις τους.

—————————————————————-
*www.tmichas.wordpress.com
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στις 15/11/2006

28 σχόλια
Leave a comment »

 1. Δεν εγκρίνω τη λογική “ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλλέτω” σε αυτή την περίπτωση. Επίσης να επισημάνω ότι όλα τα αναφερθέντα περιστατικά συνέβησαν την ίδια περίοδο και είχαν ως σημείο αναφοράς το ίδιο ζήτημα (εκτός από ένα). Φυσικά είναι ντροπή για μια χώρα να συμβαίνουν αυτά όχι επειδή υπάρχει η ΕΕ αλλά επειδή υπάρχουν τα ατομικά δικαιώματα λόγου και έκφρασης που δεν χρειάζονται καμία ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα για να γίνουν σεβαστά. Αν λοιπόν η κυβέρνηση της Τουρκίας ή η ΕΕ ενδιαφέρεται πραγματικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γείτονα χώρα ας φρόντιζε μέσω της ανθρωπιστικής παιδείας να εμπνεύσει στους Τούρκους την αναγώριση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.
  Όσο η Τουρκία είναι δέσμια των στρατηγών και των μουφτήδων ,τόσο θα υπάρχουν κυνηγημένοι συγγραφείς.

 2. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΕ ΟΤΙ ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΜΙΛΤΟΝ ΦΡΙΝΤΜΑΝ?

  ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ Η “ΕΓΚΡΙΤΗ” ΜΕ ΕΝΑ ΤΙΤΛΟ ΚΑΤΙ ΣΑΝ: “ΠΕΘΑΝΕ Ο “ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ” ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΟΣΕΤ” !!! ΤΟΣΑ ΣΤΕΝΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ.

 3. Αλλο ενα καλο σχόλιο! Η τουρκια παντως δεν ειναι Ευρώπη, εδω δεν ειναι η Ελλάδα του σκυλάδικου και του βλακα που παιρνει το αμαξι να παει κολωνακι-ομονοια στις 12 το πρωι. Θελει δουλειά ακομα

 4. Δεκτές οι παρατηρήσεις

  Ολοι αυτοί φυλακίστηκαν κανονικά ή κατόπιν αναστολής
  αθωώθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι;

  Υπάρχουν λευκά κελιά στην Ελλάδα;

  Υπαρχει 20 % του πληθυσμού,που δεν μπορεί να μιλήσει
  στη γλώσσα του;

  Υπάρχει η μόνιμη απειλή του Στρατού;;

 5. Συγχαρητήρια, κύριε Μίχα, από καρδιάς!

 6. Υπάρχουν ακόμα στον ποινικό μας κώδικα κατηγορίες όπως:

  -προσβολή των αρχών
  -πρόκληση διχόνοιας μεταξύ των πολιτών
  -διασπορά ψευδών ειδήσεων
  -διατάραξη των σχέσεων της Ελλάδας με φιλική χώρα

 7. Σωστός κι ο Γιάννης βέβαια. Αλλά δεν πρέπει να μας αρκεί αυτό. Κι είναι απαραίτητα αυτά τα κείμενα, για να μην ξεχνιόμαστε.

 8. Nai re Giannh sthn ellada ola maura kai araxna aporw pws zoume se tetoia διχτατορια με τοσο λιγη πγοιοτητα ζωης κατα Σημιτην βεβαιως βεβαιως.
  Τακη Μιχα σε πηραμε χαμπαρι τζανεμ, ποσσα παιρνεις απο τις πρεσβειες που ειναι τα ποθεν εσχες σου? Ποια ειναι η απηχηση σου ρε κακομοιρε στο 0,01% του Κολωνακιου που σε εχω πετυχει να καθεσαι διπλα μου και εχω συγκρατηθει να μην σε λουσω με Περιε και με μπριοσκ. Τωρα που ψοφησε ο Σλομπο εχεις βαλθει με τους Τουρκους αλλαξες μαγαζι απο οπου τα παιρνεις.
  Μια ειναι η λυσις Τακη Μιχα ενα νεο 1897 και ενας λαος που θα σας κανει τους κωλους κατακοκκινους, μετα απο τονους μαλακιας που τον ταιζετε.
  Και επι του προκειμενου, θεωρω πως ειναι αθλιο να δικαζονται για τις ανοησιες που πεταξαν 10 καφριδια της ανυπαρκτης εξωκοινοβουλευτικης χαζοαριστερας αυτης που καιει πανεπιστημια και καταστηματα. Το αρθρο σου Μιχα ειναι υποβολιμιαιο θελει να μας βαλει στην ιδεα να αρχιζουμε να αναγνωριζουμε ετσι για πλακα λες και δεν ξερουμε τι σπεκουλα παιζεται με τις μειονοτητες στα Βαλκανια απο παντου μειονοτητες. Αλλα επειδη μπορει να εισαι πουλημενος δεν σημαινει πως εισαι και ηλιθιος, ξερεις πολυ καλα τι παιζεται με μειονοτητες και τα ανθρωπινα δικαιωματα τους. Τα οποια μπαι δεν γουει τωρα θυμηθηκες για τους κουρδους, γραψε καμμια ανιερη συμμαχια για τους Κεμαλοφασιστες και το πως δωροδοκουσαν μελη του κογκρεσου. Αλλα εκει δεν σε παιρνει βλακα θα σου κοπει το παιυρολ στην Τζερναλ και στις πρεσβειες.
  Δεν πειραζει Τακη Μιχα, επειδη η απηχηση σου ειναι της πλακας δεν ειναι επικινδυνος εισαι απλα γραφικος αλλα να ξερεις πωε εχει και ο καιρος γυρισματα και θα θελα να δω τι θα κανετε οταν θα τρεχετε να κρυφτειτε¨

 9. Μεγάλη σημασία έχουν και τα γεγονότα που διαχέονται και περιβάλλουν τις δικαστικές αποφάσεις ως επάλληλοι κύκλοι στην υπόλοιπη κοινωνία, π.χ. απομακρύνσεις δημοσιογράφων, πολιτικών στελεχών, καθηγητών πανεπιστημίου, κλπ. Πιθανόν να γραφούν εν ευθέτω χρόνω, όταν οι καταπιεστικοί μηχανισμοί προσεγγίσουν αυτούς τους οποίους αντιπαλεύουν.

  Παρακάτω ακολουθεί μία παράγραφος την οποία θεωρώ συμπληρωματική στο θέμα,
  …”Αφήστε τους διαδρόμους των Βρυξελλών και τις ευρωπαϊκές καγκελαρίες στις φαρισαϊκές κινήσεις τους έναντι της Τουρκίας. Κοιτάξτε πιο κοντά: ριζοσπαστικές θέσεις ουσίας διατυπώθηκαν, μέσα στην πυκνή ατμόσφαιρα συμβολισμών των τελευταίων δέκα ημερών γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, γύρω από τη διπλή τριγωνική σχέση ΕΕ – Τουρκίας – Κύπρου και ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας, την άλλη (αχνή, αλλά ουσιαστικότατη) τριγωνική σχέση που εμπλέκει ΝΑΤΟ (και Ουάσιγκτον).”..[(βλ.Α.Παπαγιαννίδη στο Βήμα 11/11,)]

 10. An8ellhna ραγιά τόσο πολύ φοβάσε; και κυκλοφοράς με τη κουκούλα του δοσίλογου; προχώρα παρακάτω και εξήγησε τι σημαίνει;
  “θα θελα να δω τι θα κανετε οταν θα τρεχετε να κρυφτειτε”

 11. Γι’ αυτό σαν άλλη Τσουδερού (μήπως είσαι ΚΟΔΗΣΟ και δεν το ξέρεις;) που “ήταν η μόνη που αντέδρασε”, έκανε την γνωστή προσφώνηση στον Πρόεδρο η σημερινή “Τσουδερού” (Άννα Ψαρούδα Μπενάκη)

  …τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη

  …τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης.

 12. @κ Μίχα,τα δικαστικά γεγονότα που παραθέτεις, περιορίζονται στο 92-93, αυτό υπονοεί συνειρμούς με κυβερνητικές πολιτικές ή έχουν ανεξάρτητη λειτουργία;

 13. Τρομοκρατη εξηγουμαι. Ενας απο τους λογους της παρακμης αυτης της χωρας αν θελεις ο κυριοτερος ειναι αυτο το μεταπολιτευτικο δημοσιογραφικο κατεστημενο το οποιο εχει παραλυσει την σκεψη του κοσμου. Αυτο το σκυλολοι λοιπον θα πρεπει να ειναι η πρωτοι οι οποιοι θα πρεπει να οδηγηθουν σε ενα Γουδι για να ξεμπερδευουμε μαζι τους μια και καλη.
  Εξηγουμαι περαιτερω. Υπαρχουν τρεις τυποι καρκινικων κυτταρων στην ελληνικη παραδημοσιογραφια με την καταληξη ισμος.

  Πρετεντερισμος. Ητοι πως γλυφω το συστημα και με υφος χιλιων καρδιναλιων το παιζω ανεξαρτητος εξυγχρονιστης, ενω στην ουσια ειμαι πουλημενος σε συμφεροντα. Ομνυω στην αντικειμενικη δημοσιογραφια με το ενα χερι και με το αλλο πιανω το πραμα του καθε Λαμπρακη και το βαζω στο στομα.

  Κωστοπουλισμος. Ητοι πεομετρια, πως αχρηστευω καθε διαδικασια σκεψης με το να πουλαω φθηνο λαιφσταιλικι και να αχρηστευω μια ολοκληρη γενια. Δηλαδη τους σημερινους 30-40 που μεγλωσαν με τις ονειρωξεις του ΚΛΙΚ για διμετρες γκομενες και χρυσα ρολεξ για πρωινο. Η γενια της ανεργιας μετα χαχαχαχα.

  Τακο Μιχισμος. Πεμπτη φαλαγγα, θα ηταν επικινδυνος αν ειχε επιρροη. Απλα κατανταει παπαγαλακι της καθε πρεσβειας και ειναι γραφικος.

  Χατζηνικολακισμος. Πως γινεται μαλακας ενας σοβαρος δημοσιογραφος, πως αποδομει ενα σοβαρο προφιλ και συναγελαζεται με κακαουνακηδες και λαικιζει ασυστολα.

  Ευαγγελατισμος. Alias Εισαγγελατισμος enough said.

  Αυτη η συμμορια που λες τωρα εχει αρχισει να φαινεται, οι αναθυμιασεις απο τον τηλεοπτικο βορβορο τους εχουν ξεμπροσταισει. Το αποστημα θα σπασει και φαινεται απο τις ακροαματικοτητες και τις κυκλοφοριες των εφημεριδων. Κανεις πλεον δεν τους παιρνει σοβαρα η τουλαχιστον εχουμε αρχισει να μην τους πολυ παιρνουμε. Και ξερεις ποια ειναι η αποδειξη οτι η σαπιλα βγηκε στη φορα? Το ελεεεινο αποκυημα της δημοσιογραφιας που λεγεται πρωτο θεμα. Αυτη η φυλλαδα που ειναι μονο για κωλοχαρτο αποδυκνειει ποσο εχουν φαει τις σαρκες μεσα απο την κατρακυλα του τυπου. Μονο ταμπλοιντ και Θεμα πουλανε πλεον. Η υστατη παρακμη δηλαδη. Αλλα σε καθε δραση υπαρχει και αντιδρση, τα Ιμια θα ησαν μια λυσις αιματηρος αλλα ωρες ωρες ευχομαι τι καλα που θα ηταν να ειχαμε χασει. Ξερεις γιατι? Γιατι ολα αυτα τα σαπροφυτα που θα την κοπανουσαν στον ηχο της πρωτης σειρηνας μετα τον πουλο που θα τρωγαμε στα πεδια των μαχων δεν θα τολμαγαν να πατησουν πισω. Θα πηγαιναν στον διαολο και θα μας αφηναν ησυχους.

  Λοιπον αγαπητε τρομοκρατη επειδη αυτη η συμμορια καποτε θα δει εναν κοσμο που τον εχουν ταισει με παραμυθια να θεριευει θα δεις εκει γελια. Να δουμε που θα κρυβονται, οχι μονο αυτοι αλλα και τα πολιτικα ορφανα και ανηψια της ολιγαρχιας του Καραμανλο-Παπανδρεο-Μητσοτακισμου. Η Ελλαδα ξυπνησε απο το ληθαργο με ενα 1897 να εισαι σιγουρος πως κοντα ειμαστε σε ενα νεο.

 14. Εχω μία απορία για σένα και για όσους επιθυμούν.
  Λές, ότι το δημοσιογραφικό κατεστημένο έχει παραλύσει τη σκέψη του (ελληνικού) κόσμου,
  άρα το δημοσιογραφικό καταστημένο ευθύνεται για τον αντιαμερικανισμό στην ελλάδα;
  Αυτός είναι ο λόγος που “εκτοπίζονται” οι δημοσιογράφοι εκτός κατεστημένου; όπως ο Τ.Καμπύλης,η Μ.Κορομηλά,ο Θ.Τριαρίδης, κ.ά
  Εσύ μπορεί να κάνεις πλάκα, άλλοι όμως κινούνται υπόγεια στο σκοτάδι, ύπουλα και ανέντιμα.

 15. Ο An8ellhnas γράφει: «ένας απο τους λογους της παρακμης αυτης της χωρας αν θελεις ο κυριοτερος ειναι αυτο το μεταπολιτευτικο δημοσιογραφικο κατεστημενο το οποιο εχει παραλυσει την σκεψη του κοσμου.»

  Κατόπιν, δίνει και τη λύση του προβλήματος: «Αυτο το σκυλολοι λοιπον θα πρεπει να ειναι η πρωτοι οι οποιοι θα πρεπει να οδηγηθουν σε ενα Γουδι για να ξεμπερδευουμε μαζι τους μια και καλη.»

  Και εξηγείται: «Υπαρχουν τρεις τυποι καρκινικων κυτταρων…» και συνεχίζει περιγράφοντας τους τύπους αυτούς των καρκινικών κύτταρων που φαίνεται να είναι μάλλον πέντε και όχι τρεις.

  Δε μου κάνει εντύπωση βέβαια ότι δεν ξέρει ούτε να μετράει μέχρι το πέντε. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως νομίζει ότι ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα είναι σε λήθαργο, αυτός είναι ξύπνιος.
  Αν το να είσαι ξύπνιος βέβαια σημαίνει να είσαι χαμένος στις πατριωτικο-φασιστικές νεφέλες του An8ellhnas και να ονειρεύεσαι τη φυσική εξόντωση αυτών που διαφωνούν μαζί σου, τότε προτιμώ τον ‘ύπνο του δικαίου’. …Ίσως θα έπρεπε να αρχίσω να παρακολουθώ και τον Ευαγγελάτο.
  Όσο για τα Ίμια, με μεγάλη ευκολία μας λέει ο κ. An8ellhnas ότι θα ήταν η λύση. Δε μας λέει όμως ποιο πρόβλημα θα έλυνε ένας τέτοιος πόλεμος. Ενδιαφέρον έχει και να μαθαίναμε που ήταν κρυμμένος ο κ. An8ellhnas εκείνη την περίοδο. Γιατί συνήθως αυτοί που είναι κρυμμένοι πίσω από τις σκιές τους είναι αυτοί που κάνουν (κατόπιν εορτής πάντα) τους ήρωες και τους υπερπατριώτες. Τους έχω δει πολλές φορές μπροστά μου να δείχνουν με το δάκτυλο το «πεδίο της δόξας», την ώρα που αυτοί τρέχουν προς τα πίσω.

 16. “προκαλούσαν διχόνοια μεταξύ των πολιτών”
  “διατάραξη των σχέσεων της Ελλάδας με φιλική χώρα”
  “διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες «για τη μη ελληνικότητα της Μακεδονίας»”

  Μα… υπάρχουν αυτές οι κατηγορίες!;;; Είναι παράνομο να ισχυριστώ ότι οι ΠΓΔΜήτες είναι Μακεδόνες και όχι “Σκοπιανοί”; Δικαίωμά μου. Λέω κάτι που είναι μπαρούφα; Δεκτόν! Δεν είναι έγκλημα όμως! Με την ίδια λογική όλα τα εθνίκια που βγαίνουν στην ΤιΒί και μας πρήζουν τον εγκέφαλο με θέματα όπως “καταγόμαστε από τον Σείριο” ή “είμαστε η ανώτερη φυλή” θα έπρεπε να κάνουν φυλακή και όχι να πουλάνε κ μούρη.

  Δύο μέτρα και δύο σταθμά προφανώς. Το ένα είναι “ανθελληνικόν” (πρβλ. προσβολή της “τουρκικότητας”) ενώ το άλλο μας χαϊδεύει τα αυτιά και επιτρέπει να συνεχίσουμε τον ύπνο του δικαίου!

  Αγανάκτηση!

  Υ.Γ. Εννοείται πως οποιαδήποτε χώρα δεν τηρεί τα κριτήρια, να μην μπει. Οι αρχές της Ε.Ε. “υποτίθεται” πως είναι αποδοχή της διαφορετικότητας κ αυτό γίνεται μόνο μέσα από την κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών.

 17. Οι αρχές της Ε.Ε. “υποτίθεται” πως είναι αποδοχή της διαφορετικότητας

  Μάλλον την επιβολή συγκεκριμμένης ομοιογένειας επιδιώκουν! Γι’ αυτό και οι αντιδράσεις…

 18. Αν νομιζεις Σαρηγιαννιδη οτι με εξυπναδες τυπου δεν ξερεις να μετρας να διαβαζεις να γραφεις κλπ μπορεις να αντιμετωπιζεις τον συνομιλητη σου, να βρασω τα πτυχια σου και την μορφωση σου. Επι του προκειμενου να απαντησω στα ενδιαφεροντα σχολια σου.

  Καταρχην αν ημουν ελληναρας και πατριδοκαπηλος δεν θα ελεγα καλυτερα να χαναμε, μαλλον το αντιθετο.

  Δευτερον αν εσυ εισαι ευχαριστημενος με το επιπεδο της ελληνικης δημοσιογραφιας τι να κανω μπορει να μην περασες μικρος ανεμοβλογια.

  Εσεις δεν ειστε που παραπονιεστε για αντιμερικανισμους, αντιεβραισμους κλπ. Και γω μαζι σας ειμαι, που οφειλεται αυτο ρε ? Τι ταιζουν τον κοσμο καθε μερα.
  Παραγεται πολιτικη η κατινισμος στα καναλια? Ποιο ειναι το προτυπο του νεου και νεας φερελπι-φερελπιδος που προβαλλεται? Να γινει γαμιας τυπου Κωστοπουλου, η πουτανα απο αυτες που κανουν εξωφυλλα? Ποιο ειναι το προτυπο κοινωνικης ανελιξης? Δεν ειναι ο Πρετεντερισμος δηλαδη η ανευ ορων γλυψα? ΣΟυ αρεσει η δημοσιογραφια τυπου Ελευθεροτυπιας? Σου αρεσει ο λαικισμος του Χατζηνικολαου? Αυτοι ρε Σαρηγιαννιση δεν καλουσαν τις αρχες να κανουν διατιμηση?

  Τοτε τι μου λες. Αν σου αρεσει η κατασταση αυτη παω πασο. Τωρα για τα Ιμια, εκεινη την εποχη ημουν σε ηλικια που θα με εστελνε first line αρα δεν το λεω ελαφρα την καρδια αλλα πραγματικα δεν μπορω να βρω μια αλλη περιπτωση ωστε ο παλαιοκομματισμος στην ελλαδα να παρει δρομο και να δωσει δυνατοτητα να γινουμε σοβαρη ψωρα. Η ελληνικη ιστορια απεδειξε δυστυχως οτι Βενιζελοι ερχονται μονο μετα απο Στρατιωτικους Συνδεσμους και 1897. Αν ειναι να φυγει η φαυλοκρατια, εκτος και αν εισαι ευχαριστημενος με το Παπανδρεο-Μητσοτακο-Καραμνλοσοι ας φυγει και ετσι

 19. Ο Τριαριδης και ο καμπυλης εχουν αποψεις τις οποιες θεωρω αστειες, γελοιες και αναξιες σχολιασμου. Παρολα αυτα δεν τους θεωρω επικινδυνους απλα γραφικους. Δεν ειναι προτυπα ανηκουν σε ενα ιδιοτυπο περιθωριο κατ εμε. Αυτοι που με ενοχλουν ειναι ειδικα ο Πρετεντερισμος και ο Κωστοπουλισμος εκει ειναι ο κινδυνος για τα εγκεφαλικα κυτταρα και οχι ο Τριαριδης. Απαντηση προς τρομοκρατη.

 20. Αγαπητέ κ. An8ellhnas,

  Διαφωνώντας με την άποψή σας, δε σημαίνει ότι εγκρίνω το επίπεδο της ελληνικής τηλεόρασης, ούτε και τους δημοσιογράφους που φαίνεται να την καθοδηγούν.
  Αυτό όμως δε σημαίνει – σε καμία περίπτωση – ότι θα μπορούσα να συμφωνήσω με απόψεις που τους θέλουν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Από στρατιωτικούς συνδέσμους και πραξικοπήματα, το μόνο που έρχεται είναι περισσότεροι στρατιωτικοί σύνδεση και περισσότερα πραξικοπήματα, Όχι καλύτερη δημοκρατία, ούτε καλύτερη τηλεόραση.

  Επίσης δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι είναι οι δημοσιογράφοι που έχουν φέρει την Ελλάδα στο σημερινό της χάλι. Σας πέρασε απ’ το μυαλό ότι μπορεί να συμβαίνει και ακριβώς το ανάποδο; Ότι δηλαδή επιπλέουν αυτοί οι δημοσιογράφοι – και αυτοί οι πολιτικοί – επειδή ακριβώς οι έλληνες πολίτες τους προτιμούν;

  Υ.Γ. Το σχόλιό μου περί αριθμών ήταν όντως κάτω από τη ζώνη και ανακαλώ αν σας πρόσβαλα. Θα πρέπει κι εσείς όμως να αναρωτηθείτε αν τα σχόλιά σας για όλους αυτούς τους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και του κ. Μίχα που τυχαίνει να συμφωνώ με το παραπάνω κείμενό του, είναι του επιπέδου που ζητάτε από τους συνομιλητές σας. Όσο για τα πτυχία μου, δεν είναι αρκετά για βράσιμο. Ούτε ‘coup a soup’ δε θα βγάζατε.

 21. Μάλλον έχουμε φύγει από το θέμα. Ας ξαναγυρίσουμε λοιπόν

  Το λυπηρό με τον Μίχα, όπως του έγραψα και στην απάντηση για το άρθρο του στην WSJ (http://e-rooster.gr/11/2006/362) , είναι ότι έχει μπερδέψει το ουσιαστικό Φιλελεύθερος με το Ατλαντιστής. Δυστυχώς μάλλον και πολλοί άλλοι αυτοαποκαλούμενοι φιλελεύθεροι.

  Αν το δείτε από αυτή την πλευρά θα καταλάβετε γιατί νοιώθει τόσο πολύ την ανάγκη να μας κάνει να νοιώσουμε ότι δεν είμαστε και πολύ καλύτεροι από τους Τούρκους και πως θα πρέπει για αυτό να τους βάλουμε στην Ευρωπαϊκή αγκαλιά μας.

  Μην τον βρίζετε λοιπόν για αυτό. Απλά θυμίστε του πόσο σέβονται εκεί στις ΗΠΑ τα ανθρώπινα δικαιώματα στα θέματα εθνικής ασφάλειας (http://en.wikipedia.org/wiki/Patriot_Act) ή ακόμα και όταν κάποιος απειλεί την φήμη του προέδρου τους (http://en.wikipedia.org/wiki/Judith_Miller_%28journalist%29).

 22. Γιωργο Σαρηγιαννιδη καταρχην θα σε παρακαλουσα να μην με αποκαλεις κυριο δεν ειμαστε σε επισημο γευμα. Χαλαρη κουβεντα κανουμε.
  Τωρα αυτα που λες ειναι σωστα σε Δημοκρατια και οχι σε “δημοκρατια” οπως ειναι η Ελλαδισταν. Γιατι για μενα δεν ειναι Δημοκρατια¨

  1)Να σε λενε Παπανδρεου, Μητσοτακη, Καραμανλη για να γινεις πολιτικος.

  2)Δεν χρειαζεται να εισαι πρωην αποτυχημενος πολιτικος για να εισαι Προεδρος της Δημοκρατιας οπως Σταφανοπουλος.

  3)Οτι δεν χρειαζεται να εισαι τσατσος του καθε καναλαρχη για να εχεις τηλεοπτικο χρονο.

  4)Δεν χρειαζεται να εισαι φελλος για να επιβιωνεις.

 23. Συντομες απαντησεις στο σχολιασμο;

  1)Περι “φιλοατλαντισμουυ” :Εχω γραψει απειρα-και μεχρι παρεξηγησεως -κειμενα στη νΕλευθεροτυπια σχετικα με τις παραβιασεις των ατομικων δικαιωματων απο την κυβερνηση Μπους και τις σαφεστατα αντιελευθεριακες δραστηριοτητες του λεγομενου “ισραηλινου λομπι” στις ΗΠΑ.

  2)Στοχος του σχολιου δεν ειναι τοσο η συγκριση των δυο χωρων οσο το γεγονος οτι δεν υπηρξε καμμια αντιδραση απο τον φιλελευθερο χωρο και τους εκφραστες του.Ουτε ο Ανδριανοπουλος ουτε ο Μανος ουτε η Μπακογιαννη εξεφρασαν δημο=ια τις αντιρρησεις τους.Οι μονες αντιδρασεις προηλθαν απο τον χωρο κυριως της πανεπιστημιακης αριστερας με την μορφη της συλλογης υπογραφων συμπαραστασης.

 24. Λυπάμαι, αλλά τα επιλεγμένα παραδείγματα του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ, με τα οποία εν πολλοίς συμφωνώ, φοβάμαι ότι υποκρύπτουν άλλη μία μεγαλύτερη υποκρισία. Δηλαδή οι Αριστεροί και οι πάσης φύσεως εθνοπροδότες (διότι μόνο τέτοιοι αναφέρονται στα παραδείγματα) δικαιούνται να έχουν απεριόριστη ελευθερία εκφράσεως, ενώ οι υπόλοιποι(Εθνικιστές κλπ) δικαιούνται τόση ελευθερία,όση τους επιτρέπουν η Αριστερά και οι άλλες “δημοκρατικές δυνάμεις”…..; Έλεος πια.Δικαίωμα για να εκφράζονται έχουν αυτοί και ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΙ, οι οποίοι απόλυτα ενστερνίζονται την αποστροφή του William Allen White,
  “Η ελευθερία είναι το μοναδικό πράγμα που δεν μπορείς να έχεις
  εκτός αν είσαι πρόθυμος να το παραχωρήσεις στους άλλους”.

 25. Μάλλον υπάρχουν δύο ειδών αγαθά, η ελευθερία έκφρασης και η ισχύς της εξουσίας. Αν οι “εθνικιστές” αδιαφορούν για την ελευθερία έκφρασης τους φταίει η προσκόληση στους πολιτικά ισχυρούς και όχι οι “δημοκρατικές δυνάμεις”.
  Δε μπορούμε να τάχουμε όλα στη ζωή.
  Αυτό δεν είναι κι το αποτέλεσμα του εμφυλίου; δυστυχώς!!

 26. “απάντηση προς τρομοκράτη”, μάλλον δεν κατάλαβες anthellhnα, to
  σωστό, αν το θές συγκοπτόμενο χωρίς ν’ αλλοιώνεις σκόπιμα το πνεύμα, γράφεται, “Απάντηση Πρός Αντιτρομοκράτη”.

  Να προσθέσω και ένα επίκαιρο σχόλιο απο τη Κύπρια μητέρα του αγρίως δαρμένου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, >

 27. mea culpa

 28. Look at, the best strategy available now, one that may not have worked ten
  years ago and may not work ten years from now is to bring Turkey into Europe,
  once Europe has a new Constitution. A lot of groups in Turkey view the EU as
  liberators from the mullahs & generals: Greeks, Syriacs, Jews, Armenians and
  indeed, the most oppressed minority of all, businessmen. Bringing Turkey
  into the EU would open up the market for Greek business and would guaranty
  the freedom and authority of the Patriarchate throughout Europe, which drives
  Rome and Moscow to distraction. Thirdromism confirms Slavs view Greeks with
  perennial disdain and just want to assimilate Greece into the big pan-Slob
  obschina. Slavs would not buy Greek goods but Turkic countries are
  downmarket for Greece and have a high growth, like China, India. Greece is
  the largest investor in Bulgaria and the second largest in Ukraine; Greece
  can do the same in Turkey. You have to realise the Black Sea Development Bank
  is in Thessaloniki and Ozal went out of his way to get Greece to join. From
  the point of view of Greece and the other European countries neighboring
  Turkey: it makes more sence to push Turkey up the Maslovian hierarchy than to
  risk having a bunch of wild explosive ayatollahs right next door. Bring all
  the ex-soviet captive nations of the Black Sea into the EU and NATO and the
  Black Sea will once again be a Byzantine lake, the Pontos Ev-xenos
  (hospitable – which so annoyed panSlob Obolensky p234 ByzCmw). The Greeks
  took over the original Byzantine Empire from within and would probably do the
  same again. Besides, I thought extreme Greek nationalists believed (I do
  not) that there were millions of hidden Greeks in Turkey waiting to rise up –
  so what better way that to have EU membership free them at last? The Turks
  really are just passing through Asia Minor and have been trying to go live
  with their fellow steam-bathing reindeer-herders up north all along.
  Bringing Turkey into Europe will open Turks to migration to Teutonic and
  Slavic lands, and Greeks to go back to Asia Minor. And besides, given how
  Greeks and Russians are so enamored of the Palestinquians, whats the big deal
  in living surrounded by these quasi-muslim crypto-Greek Turks, anyway? And
  those who want to create a Kurdish stae in Iraq must realise they will also
  create an Iraqi Turmen state in the southwest that wants to join Turkey,
  right?

Σχολιαστε