Περί φυλαχτών

Σεπ 3rd, 2007 | | Κατηγορία: Ελλάδα | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

του Διονύση Γουσέτη1

Τα φυλαχτά αποτελούν προϊόντα της άγνοιας και του φόβου. Όσοι πιστεύουν σε αυτά, τα θεωρούν αντικείμενα ιερά, με δυνάμεις υπερφυσικές, για την προστασία από κακόβουλα πνεύματα, δαίμονες, ξωτικά, καλικάντζαρους, μαγείες, κατάρες, γητειές, το κακό μάτι, την κακιά αρρώστια κλπ. Από τις παλιές θρησκείες πέρασαν στους χριστιανούς, αν και πουθενά δεν προτρέπει ο Ναζωραίος λατρεία ή εμπόριο ιερών αντικειμένων. Στο βρόντο πήγε και η απόφαση του Συμβουλίου της Λαοδικείας (4ος αιώνας) να αποπέμπονται από τη θρησκευτική κοινότητα όσοι φορούν φυλαχτά.

Τα πιο προνομιούχα φυλαχτά είναι εκείνα που περιέχουν «τίμιο ξύλο», δηλαδή κομμάτι ξύλο από το σταυρό όπου σταυρώθηκε ο Χριστός. Η διάδοσή τους ξεκίνησε την επομένη της ανακάλυψης του τάφου του Χριστού από την αγία Ελένη, η οποία ήταν παρούσα όταν ο γιος της, άγιος και μέγας Κωνσταντίνος, διέτασσε να εκτελεστεί ο γιος του Κρίσπος. Η αγία βρήκε το σταυρό όταν, το 326, πήγε για προσκύνημα στους «Αγίους Τόπους». Μετά από θεία αποκάλυψη μάλιστα, βρήκε όλους τους τρεις σταυρούς του Γολγοθά και μπόρεσε να εντοπίσει τον σωστό με τη βοήθεια μιας νεκρανάστασης: αρχικά άγγιξε το νεκρό σώμα της χριστιανής χήρας Λιβανίας με δύο από τους σταυρούς, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, όταν όμως ήρθε σε επαφή με τον τρίτο σταυρό «εκείνη ζωντάνεψε και υμνούσε τον Κύριο».

Σύμφωνα με τον Κύριλλο Ιεροσολύμων, ήδη γύρω στο 350 ο κόσμος ήταν γεμάτος από κομματάκια του σταυρού. Έστελναν -ως ιδιαίτερη ένδειξη τιμής- ροκανίδια, μεγάλα και μικρά, σε αμέτρητες εκκλησίες, βασιλιάδες, πρίγκιπες και ιδιώτες. Τα κομμάτια του μετανάστευσαν με αμέτρητους προσκυνητές στα πιο μακρινά μέρη του κόσμου. Ωστόσο, ο σταυρός δεν λιγόστευε! Τα κομματάκια που κυκλοφορούν ευρέως σήμερα, δεν τα παρουσιάζουν πλέον ως γνήσια, ισχυρίζονται όμως ότι τα έχουν φέρει σε επαφή με τον πραγματικό σταυρό και γι’ αυτό το λόγο διαθέτουν κι αυτά υπερφυσικές δυνάμεις.

ο αρχιεπίσκοπος μέχρι τώρα έδειξε να στηρίζεται για την αποκατάσταση της υγείας του εξ ολοκλήρου στην επίγεια ορθολογική βοήθεια και καθόλου στη μεταφυσική επουράνια

Με αυτή τη διανομή φυλαχτών έγινε το πρώτο βήμα προς το συστηματικό κομμάτιασμα λειψάνων αγίων και άλλων πραγμάτων για λατρεία και για κατασκευή φυλαχτών. Στη συνέχεια, αρχίζουν να βρίσκονται όλα τα πιθανά «πράγματα Χριστού»: εργαλεία του μαρτυρίου, ρούχα κλπ. Η λατρεία του ακάνθινου στεφάνου αρχίζει μόλις τον 5ο αιώνα, εκείνη της λόγχης μόλις τον 6ο. Το 614 μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη η αιχμή της και το 10ο αιώνα ακολουθεί το κοντάρι, που στα τέλη του 15ου αιώνα, επί πάπα Ιννοκέντιου Θ’, καταλήγει στη Ρώμη. Τα ιερά καρφιά εξακολουθούν να βρίσκονται στον καθεδρικό ναό της Τρηρ. Ο άγιος μανδύας έρχεται εκεί γύρω στα 1100. Οι ευρέσεις «πραγμάτων Χριστού» συνεχίζονται έως και τον 15ο αιώνα!

Την ιστορία των φυλαχτών και του τίμιου ξύλου τη θυμήθηκα όταν διάβασα την εντυπωσιακή αποκάλυψη που μας έκανε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος φεύγοντας για το Μαϊάμι των ΗΠΑ, όπου τον περιμένει μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση στο συκώτι. Αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός του δώρισε το προσωπικό του φυλαχτό με τίμιο ξύλο. Περίεργη αποκάλυψη: ο αρχιεπίσκοπος μέχρι τώρα έδειξε να στηρίζεται για την αποκατάσταση της υγείας του εξ ολοκλήρου στην επίγεια ορθολογική βοήθεια και καθόλου στη μεταφυσική επουράνια. Δεν ακούσαμε ν’ ανάβει λαμπάδες σαν το μπόι του. Δεν μάθαμε να κρεμάστηκε σε κανένα εικονοστάσι τάμα ασημένιο συκώτι. Δεν τον είδαμε το δεκαπενταύγουστο στη Μεγαλόχαρη της Τήνου ξαπλωμένο μαζί με τους άλλους προσκυνητές, να περιμένει να περάσει η εικόνα πάνω του. Δεν ανακοινώθηκε καμιά προσκόμιση στον ασθενή οποιασδήποτε θαυματουργής εικόνας, ιερής κάρας, ιερού λείψανου, αγίας ζώνης, αγίου φωτός, αγιάσματος. Ούτε ανακοινώθηκε κανένα τάμα προς κάποιο άγιο, κανένα ευχέλαιο, κανένα τρισάγιο, κανένας εξορκισμός, καμιά βασκανία. Τίποτε από αυτά που προτρέπει ή έστω αποδέχεται η ελληνορθόδοξη εκκλησία για θεραπεία από ασθένειες δεν είδαμε.

Είναι η συνέχεια της «δεξιάς του Κυρίου», προς μεγάλη στενοχώρια της ακροδεξιάς του Κυρίου

Γιατί λοιπόν να αποκαλύψει, τελευταία στιγμή πριν την αναχώρηση, το δώρο του πρωθυπουργού; Ας με συγχωρήσει αν αμαρτάνω. Πιστεύω όμως ότι το πραγματικό δώρο δεν ήταν απ’ τον πρωθυπουργό προς τον αρχιεπίσκοπο, αλλά από τον αρχιεπίσκοπο προς τον πρωθυπουργό: τον ανέδειξε ως ευσεβή και φίλο του, δίνοντας σήμα στους «δικούς του» για ψήφο. Είναι η συνέχεια της «δεξιάς του Κυρίου», προς μεγάλη στενοχώρια της ακροδεξιάς του Κυρίου, που σε κάποιες νομαρχιακές εκλογές είδε το ποσοστό της να φθάνει το 14% χάρη στον αρχιεπίσκοπο. Για να μη θεωρηθούμε όμως εμπαθείς, ας δεχτούμε ότι το κατευόδιο του κ. Καρατζαφέρη μέχρι το αεροδρόμιο δεν υπέκρυπτε ιδιοτελείς προσδοκίες, αλλά οφείλεται στη μεγαλοσύνη του και έγινε με την ειλικρινή επιθυμία για ανάρρωση του αρχιεπισκόπου. Αυτή τουλάχιστον την επιθυμία, η στήλη τη συμμερίζεται.

———————————————————————-

 1. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ στις 25 Αυγούστου 2007 []

5 σχόλια
Leave a comment »

 1. Αποριας αξιον:
  πως γινεται ο προθυπουργος να εχει στην κατοχη του φυλαχτο με το τιμιο ξυλο και να μην ειχε τοσο καιρό ο χριστοδουλος που ειναι και χοτζαμ αρχιεπισκοπος?

 2. Συνεπώς, όσοι θεωρούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρόδωσε τον αγώνα τους για το θρήσκευμα στις ταυτότητες μη πιέζοντας τον Κωστάκη Καραμανλή να το επαναφέρει και αρκούμενος σε μερικά εκατομμύρια ευρώ, μπορούν να ψηφίσουν Καρατζαφέρη.

  ΥΓ Μπορεί και να θυμηθούν ότι η απαλοιφή του θρησκεύματος από τις ταυτότητες είχε συμφωνηθεί προεκλογικώς το 2000 και ο Κωστάκης Καραμανλής δημοσίως προώριζε τον Στέφανο Μάνο για αποδιοπομπαίο τράγο (Υπουργό Δικαιοσύνης) αν κέρδιζε εκείνες τις εκλογές. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος προτίμησε να μείνει εκτός κυβερνήσεως Σημίτη μετά τις εκλογές εκείνες και αποδιοπομπαίος τράγος διορίσθηκε ο Μιχάλης Σταθόπουλος. Ο Συνασπισμός, ώς συνήθως ήταν το τρίτο κυβερνητικό κόμμα.
  Μετά την λαϊκή αντίδραση και την υπαναχώρηση του Κωστάκη Καραμανλή από την διακομματική συμφωνία, χρειάσθηκε ο Κωστάκης Καραμανλής να ανανεώσει τα αντιεκκλησιαστικά διαπιστευτήριά του εκθέτοντας τον Γιάννη Τζαννετάκο στην θέση του υποψηφίου για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς.
  Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι τρία πολιτικά μας κόμματα δεν μπορούν να συννενοηθούν για πολλά σοβαρά θέματα, αλλά μπόρεσαν να συνεργασθούν για να “κοντύνουν” τον Αρχιεπίσκοπο.

 3. Φυλαχτά θα αρχίσουν να φοράνε οι πολιτικοί αρχηγοί με τέτοια ανώμαλη προεκλογική περίοδο. Τα πράγματα είναι ηλίου φαεινότερα:
  -Οι εκλογές του 2000 κρίθηκαν με πολύ μικρή διαφορά ,εν αντιθέσει με αυτές του 2004 ,όπου υπήρχε αγανάκτηση εις βάρος του ΠΑΣΟΚ. Οι φετεινές εκλογές διακατέχονται από ένα πνέυμα απογοήτευσης και από τα δύο κόμματα εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά σε ψήφους θα είναι πολύ μικρή. Μην περιμένετε λοιπόν ούτε από τους Ενετούς ούτε και από τους Βένετους να θυσιάσουν τους ψήφους των ευσεβών χριστιανών μέχρι να πεθάνει και ο τελευταίος από αυτούς.
  Για να απονείμουμε όμως τα του Καίσαρος τω Καίσαρι ,μην ξεχνάμε κάποιες πρωτοβουλίες κυρίως της κας Μπακογιάννη για διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας ,έστω και για τα μάτια του κόσμου.

 4. Δυστυχώς ζούμε σε μεσαίωνα ακόμα χρησιμοποιώντας τα Ιουδαϊκά απομηνάρια 🙁

 5. Αν ήταν μόνο το φυλακτό καλά θα ηταν. Εδώ από το Μαϊάμι θυμήθηκε να κάνει λόγο -απών- για επίθεση στην Ελλάδα. Πού το ήξερε; Το έζησε; Με τι στοιχεία μίλησε ο κ. Παρασκευαϊδης; Ποιες αποδείξεις διαθέτει; Ποιοι τον συμβουλεύουν; Ποιοι τον καθοδηγούν; Μήπως πρέπει να ξεχρεώσει στην κυβέρνηση τις οικονομικές βοήθειες που έλαβε;

Σχολιαστε