Κολοβές ακαδημαϊκές ελευθερίες

Ιούλ 19th, 2009 | | Κατηγορία: Διονύσης Γουσέτης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Πριν ένα περίπου χρόνο, όταν το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα Πανεπιστήμια ερχόταν στη βουλή για αναθεώρηση, η πρωτεύουσα συγκλονιζόταν από απεργίες, διαδηλώσεις, πορείες, καταλήψεις, καταστροφές. Το άρθρο δεν αναθεωρήθηκε. Έκτοτε παραβιάζεται συνεχώς και μεθοδικά, με την ωμή επέμβαση στις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Tο άρθρο 16 ορίζει ρητά ότι «η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες». Όμως, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Βελόπουλος, που εργολαβικά φυλάττει κατά φαντασίαν Θερμοπύλες, δε λογαριάζει κανένα σύνταγμα προκειμένου να σώσει το έθνος από την εκλογή της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου στη θέση επίκουρου καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το άρθρο δεν αναθεωρήθηκε. Έκτοτε παραβιάζεται συνεχώς και μεθοδικά, με την ωμή επέμβαση στις ακαδημαϊκές ελευθερίες

Τι αμάρτημα έχει κάνει η κα Ιωαννίδου; Κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Βελόπουλου της προσάπτει ότι ασχολείται με την προβολή της «μακεδονικής γλωσσικής μειονότητος», ότι είναι μέλος του ΚΕΜΟ (Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων), ότι κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Σωτ. Μπλέτσα, ο οποίος οργάνωσε συγκέντρωση «Βλάχων». Κοντολογίς, η κα Ιωαννίδου παραβίασε τον ιδεολογικό κώδικα του κ. Βελόπουλου και γι αυτό δεν δικαιούται θέση στο Πανεπιστήμιο.

Αν το θέμα εξαντλούνταν στον κ. Βελόπουλο, δεν θα άξιζε να απασχολήσει τους αναγνώστες. Η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ θα τον είχε βάλει στη θέση του, θυμίζοντάς του το άρθρο 16. Αντ’ αυτού όμως, ο υφυπουργός Σπ. Ταλιαδούρος τον δικαίωσε, απαντώντας: «Διαβιβάσαμε την ερώτησή σας στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να ενημερωθούν για τα από εσάς καταγγελλόμενα τα αρμόδια για την εκλογή και τον έλεγχο νομιμότητας όργανα». Συμφωνεί δηλαδή η κυβέρνηση ότι τα παραπάνω αποτελούν κριτήριο για την εκλογή και αντικείμενο ελέγχου νομιμότητας της υποψηφιότητας. Πράγμα που αποθράσυνε τον κ. Βελόπουλο, ο οποίος επανήλθε με ερώτηση για τον πανεπιστημιακό Γ. Κόκκινο.

Όχι, ο ορθόδοξος κ. Βελόπουλος δεν είναι μόνος. Έχει σύμμαχο την ορθόδοξη κομμουνίστρια βουλευτή Λιάνα Κανέλλη, που από το κανάλι Mega προειδοποίησε ότι η κα Ιωαννίδου είναι βαλτή από τις ΗΠΑ για να αναγνωριστούν τα «Σκόπια» ως Μακεδονία. Έχει τους Κνίτες που πέταξαν έξω από το πανεπιστήμιο τον καθηγητή Στεφάν Κουρτουά, για να μη δώσει διάλεξη με θέμα τη μαύρη βίβλο του κομμουνισμού. Έχει το ογκούμενο κύμα ξενοφοβίας που υπαγορεύει πολιτική σε μια ανερμάτιστη κυβέρνηση.

Μήπως γι’ αυτό αντιδρούν σε αγαστή αρμονία οι δυο ορθοδοξίες στην αναθεώρησή του και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων; Για να υπάρχουν μόνο τα δημόσια, που είναι του χεριού τους, να τα κακοποιούν;

Με την κα Ιωαννίδου, οι κ.κ. Βελόπουλος και Ταλιαδούρος ατύχησαν. Ίσως οι παρεμβάσεις τους να λειτούργησαν ως μπούμεραγκ, εξαγριώνοντας το εκλεκτορικό σώμα, που τελικά την εξέλεξε. Ωστόσο, οι μεθοδευμένες επιθέσεις εναντίον «εθνοπροδοτών» πανεπιστημιακών γενικεύονται. Το ΛΑΟΣ ξεσπαθώνει κατά του Δ. Χριστόπουλου, το «Πρώτο Θέμα» κατά των Αλ. Ηρακλείδη και Γ. Κόκκινου, ο Β. Κοτζαμάνης λοιδορείται κλπ. Για να μη μιλήσω για τη Μ. Ρεπούση, θύμα των πιο χυδαίων επιθέσεων.

Για να επιστρέψουμε λοιπόν στο άρθρο 16. Μήπως γι’ αυτό αντιδρούν σε αγαστή αρμονία οι δυο ορθοδοξίες στην αναθεώρησή του και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων; Για να υπάρχουν μόνο τα δημόσια, που είναι του χεριού τους, να τα κακοποιούν;

Διονύσης Γουσέτης

——————————————–

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 15/7/2009

8 σχόλια
Leave a comment »

 1. Ο άνθρωπος που βάζει “βέτο” στην εκλογή της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίας Ιωαννίδου, είναι ο ίδιος που έλεγε ότι οι Έλληνες καταγόμαστε από τον Σείριο. Για τους Έλληνες δεν ξέρω, αλλά ο Βελόπουλος σίγουρα είναι εξωγήινος.

 2. Το ΛΑΟΣ ξεσπαθώνει κατά του Δ. Χριστόπουλου, το «Πρώτο Θέμα» κατά των Αλ. Ηρακλείδη και Γ. Κόκκινου, ο Β. Κοτζαμάνης λοιδορείται κλπ. Για να μη μιλήσω για τη Μ. Ρεπούση, θύμα των πιο χυδαίων επιθέσεων.

  Που ο προβλημα ελευθερια λογου εχουμε, κανεις στο απυροβλητο αλλιως να ιδιωτευσει

  Μήπως γι’ αυτό αντιδρούν σε αγαστή αρμονία οι δυο ορθοδοξίες στην αναθεώρησή του και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων; Για να υπάρχουν μόνο τα δημόσια, που είναι του χεριού τους, να τα κακοποιούν;

  Μπα δηλαδη οποιος διαφωνει με τις ανοησιες του Ηρακλειδη, ειναι καταναγκην και κατα των ιδιωτικων ΑΕΙ?

 3. Τουλάχιστον το ΛΑΟΣ εκδηλώνει την διαφωνία του μια χαρά σύννομα. Θα εξετάσει κάποιος τις θέσεις του, θα αποφασίσει αν παραβιάζουν κάποιον νόμο/κανονισμό και θα πράξει αναλόγως.

  Έτη φωτός μπροστά από τα “πρωτόκολλα” και τις τακτικές των ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ίσως.

 4. Είναι απαράδεκτο ένα μάτσο ακροδεξιοί εθνικιστές, που με όπλο τον λαϊκισμό την πατριδοκαπηλία και τον θρησκευτικό φανατισμό, στρογγυλοέκατσαν στα βουλευτικά έδρανα, να κανονίζουν για το ποιος πανεπιστημιακός θα έχει την θέση επίκουρου στο πανεπιστήμιο.
  Από κει και πέρα πιστεύω, η «δημοκρατική» Ελλάδα πρέπει να προσέχει τα αμερικανόφερτα παπαγαλάκια που μασκαρεύονται σαν δήθεν προοδευτικοί και προωθούν βιβλία ιστορίας, τα οποία λένε πως η χούντα, αμερικανόφερτη και αυτή, ήταν σωτήρια για την Ελλάδα…….!

 5. Ἕνα βάσιμο ἐρώτημα θὰ ἦταν ἂν ἡ άκαδημαϊκὴ ἐλευθερία περιλαμβάνει τήν ἐλευθερία νά άμοίβεται κανεὶς ἀπὸ φορεῖς ξένων έθνικισμῶν. Δέν βλέπει, γιὰ παράδειγμα, ὁ ἀρθρογράφος κανένα κώλυμμα στὴν έκλογὴ σὲ θέση καθηγητοῦ ΑΕΙ προσώπου πού εἶχε διατελέσει στὸ παρελθὸν ἀναλυτὴς τῆς CIA ; Κι ἂν ἦταν καὶ πράκτορας καὶ καλύπτεται ἀπὸ δεσμεύσεις ποὺ παραμένουν ἐπισήμως μυστικές ;
  Ἄν, δηλαδή, ἡ κυρία Ρεπούση ἀποδειχθεῖ μετὰ 30 χρόνια ὅτι εἶχε λάβει χρήματα ἀπό, λόγου χάριν, τὶς ΗΠΑ, τὶ θὰ ὠφελήσει ἡ μετάνοια τότε, ζωὴ νἄχει, τοῦ ἀρθρογράφου ;
  Ὑπάρχει τὸ ἱστορικὸ προηγούμενο τῆς κατασυκοφαντήσεως ἀπὸ τοὺς ἐν Ἑλλάδι πράκτορες τῆς Ἀντάντ τῆς ἀντιβενιζελικῆς παρατάξεως κατὰ τὸν Πρῶτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ἡ Γαλλικὴ Βουλὴ ἐρεύνησε τὸ ζήτημα καὶ ἐψήφισε μομφὴ κατὰ τῶν ἐν λόγῳ πρακτόρων μετὰ ἀπὸ δέκα χρόνια, ἀλλὰ ἡ ζημία εἶχε γίνει. Μάλιστα, οἰ ἀποκαλύψεις τῶν τσαρικῶν ἀρχείων ἀπὸ τὰ νεαρά, τότε, σοβιέτ εἶχε βοηθήσει μεγάλως στὴν ἀποκάλυψη τῆς ἀληθείας. Μετά, οἱ Σοβιετικοὶ ἐνηλικιώθηκαν καὶ ἄρχισαν κι αὐτοὶ νὰ καλύπτονται. Τὸ ἀρχεῖο τοῦ ΚΚΕ σίγουρα θὰ περιέχει πολλὰ ἐνδιαφέροντα σχετικῶς.

 6. “Δέν βλέπει, γιὰ παράδειγμα, ὁ ἀρθρογράφος κανένα κώλυμμα στὴν έκλογὴ σὲ θέση καθηγητοῦ ΑΕΙ προσώπου πού εἶχε διατελέσει στὸ παρελθὸν ἀναλυτὴς τῆς CIA ;”

  Ο Στ.Γρανίτσας παραδίδει στο “τα άγρια και ήμερα του βουνού και του λόγγου” το εξής περιστατικό: πουλούσε κάποτε κάποιος αγριοκάτσικο που είχε γλιστρήσει και είχε τσακιστεί. Σε ερώτηση του αγοραστή πού το βρήκε, του απάντησε ότι έβαλε σαπούνι για να γλιστρήσει και να πέσει, οπότε όταν τον ρώτησε ο αγοραστής τι μάρκα σαπουνιού του απάντησε ο πωλητής “το κρέας να το φας θες ή για μπουγάδα;“. Οπότε – αν ξέραμε και το ονοματάκι αυτού που υπονοείται; – δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Ασυμβίβαστο υπάρχει με κάποιον που έχει μηδέν ακαδημαϊκό έργο – μπορούμε παρεπιμπτόντως να βρούμε πολλούς εθνικο-πατριώτες με μηδενικό επιστημονικό έργο. Το πανεπιστήμιο προσλαμβάνει με μόνο κριτήριο το επιστημονικό έργο, ή τέλος πάντων πρέπει να προσλαμβάνει με μόνο κριτήριο το επιστημονικό έργο και όχι το πού έχει δουλέψει μέχρι τότε κάποιος, παρεκτός και αν αυτό έχει άμεση επίπτωση στην ακεραιότητα του επιστημονικού του έργου. Έτσι, το να δουλέψεις λ.χ. στην ΕΥΠ ή στην Λεγεώνα των Ξένων ή όπου αλλού δεν έχει επίπτωση στο επιστημονικό σου έργο, εκτός και αν ήσουν καθηγητής ψυχοφαρμακολογίας λ.χ. και δοκίμαζες τα νέα σου φάρμακα σε μαύρα νομιστεράκια που αλληοαπάχθηκαν στην Ελλάδα και έπεσαν – όλως τυχαίως – στα χέρια σου.

  Στην προκειμένη περίπτωση ο πατριωτικός χώρος βλέπει παντού συνωμοσίες, απειλές, εβραιομασώνους κλπ. Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι έχουμε μπλέξει την ακαδημαϊκή ελευθερία με την ελευθερία του λόγου. Είναι αθέμιτο και αντιβαίνει και στο πνεύμα του Συντάγματος να κάνει ένας βουλευτής επερωτήσεις για τις πολιτικές πεποιθήσεις των διδασκόντων στο πανεπιστήμιο. Αν έχει να πει κάτι για τα ακαδημαϊκά προσόντα είναι ελεύθερος να καταθέσει ό,τι στοιχεία έχει. Το άλλο λέγεται κυνήγι μαγισσών και το κάνουν οι λαϊκιστές, εχθροί της παιδείας, της γνώσης και της επιστήμης, που είναι δυστυχώς η πλειοψηφία των πατριδοκάπηλων πολιτικών. Σκεφτείτε μόνο ποιες είναι οι προτάσεις τους για να γίνει το ελληνικό πανεπιστήμιο σύγχρονο.

  Προσωπικά βρίσκω περισσότερο ασυμβίβαστο λ.χ. καταχραστές να εκλέγονται στην έδρα του βουλευτή, αλλά τι να κάνουμε; Σκεφτείτε αύριο λ.χ. να λέει ο Βελόπουλος “δεν θέλω τον τάδε δικαστή στα έδρανα γιατί δεν παίρνει αποφάσεις που μου αρέσουν, και επεκτείνετέ το στο πανεπιστήμιο: “θα βγαίνουν μόνο επιστημονικές έρευνες που μου αρέσουν…

 7. Περὶ ἀκαδημαϊκοῦ ἐπιπέδου πράγματι ὁ λόγος. Τὸ βιβλίο τῆς κυρίας Ρεπούση, γιὰ παράδειγμα, παρουσιάζει ἰσχυρές ἐνδείξεις ὅτι συνετάγη καὶ ἐπεβλήθη ἡ ἔκδοσή του μὲ βάση σχέδιο κάποιας μυστικῆς ὑπηρεσίας. Μόνο οἱ ἀνόητοι ποὺ μισθοδοτοῦνται ἀπὸ μυστικὲς ὑπηρεσίες (αὐτεπιλεγμένο δεῖγμα) θὰ ἐνέκριναν τὴν σύνταξη βιβλίου αὐτῆς τῆς ποιότητος καὶ θὰ έξεβίαζαν τοὺς ὑπαλλήλους τοῦ Παιδαγωγικοῦ (λεγομένου) Ἰνστιτούτου διὰ τῶν στηλῶν τοῦ συγκροτήματος Λαμπράκη ὥστε νὰ ἐγκρίνουν τὴν ἔκδοσή του.
  Βέβαια, οἱ μυστικὲς ὑπηρεσίες δὲν ἔχουν τὸ μονοπώλιο τῆς ἀνοησίας. Τοὺς τὸ ἀμφισβητοῦν τὰ πανεπιστήμια ποὺ δὲν ἀξιολογοῦνται ἀπὸ κανέναν, ἀλλὰ χρηματοδοτοῦνται άπὸ ὅλους. Μὲ αὐτὴν τὴν λογικὴ τῆς άκαδημαϊκῆς έλευθερίας κάθε ἀνεπαρκὴς ἢ ὀκνηρὸς καθηγητὴ δὲν θὰ ἔχει παρὰ νὰ γρὰφει ἕνα ἄρθρο γεμᾶτο ἀνοησίες κάθε χρόνο καὶ νὰ φωνάζει πὼς δὲν διώκεται γιὰ τὴν τεμπελιὰ ἢ τὴν ἀνεπάρκειά του, ἀλλὰ γιὰ τὶς ἰδέες του.

 8. Νιεφσκι μου, ο συνωμοσιολογικος σου οιστρος που βλεπει πισω απο καθε τι στραβο την Νεα Δημοκρατια η καποιον Δεξιο τοποθετειται στην παραπανω κατηγορια. Εκτιθεσαι

Σχολιαστε