Ο Ανδρέας και ο ριζοσπαστισμός των μικροαστών
Ιούλ 30th, 2007 | Τάκης Μίχας| Κατηγορία: Ελλάδα, Πολιτική | Email This Post | Print This Post |του Τάκη Μίχα*
Μετρημένοι στα δάχτυλα του χεριού είναι οι Έλληνες πολιτικοί με τους οποίους μπορείς να πιεις έναν καφέ και να έχεις μετά την αίσθηση ότι δεν έχασες την ώρα σου. Ο Θόδωρος Πάγκαλος ανήκει στις εξαιρέσεις. Οταν λοιπόν πρόσφατα μου πρόσφερε έναν καφέ, μου ανέλυσε την πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία του «ριζοσπαστισμού των μικροαστών» πάνω στην οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου βάσιζε την πολιτική του στρατηγική:
«Μια φορά με κάλεσε ο Ανδρέας και μου ζήτησε να γίνω υφυπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις. “Μα πρόεδρε”, του είπα, “εγώ έχω διαφορετικές θέσεις για την ΕΟΚ από εσάς. Εγώ υποστηρίζω την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες”. Ο Ανδρέας με κοίταξε και μου είπε. “Θόδωρε, ποιοι νομίζεις ότι μας εκλέγουν; Δεν είναι ο πυρήνας των σκληρών οπαδών μας αλλά το 10% των μικροαστών που σήμερα ψηφίζουν εμάς και αύριο κάποιους άλλους. Αυτοί λοιπόν οι μικροαστοί έχουν έναν ιδιότυπο ριζοσπαστισμό. Επιθυμούν να ακούνε και να λένε άλλα από αυτά που στο τέλος γίνονται. Τους αρέσει να ακούνε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την ΕΟΚ, όμως επιθυμούν να παραμείνουμε στην ΕΟΚ. Θέλουν να ακούνε ότι θα αποχωρήσουμε από το ΝΑΤΟ, όμως επιθυμούν να παραμείνουμε εκεί”».
Απ’ αυτήν τη σκοπιά, συνέχισε ο κ. Πάγκαλος
«είναι λάθος να λέμε ότι ο Ανδρέας δεν έκανε αυτά που υποσχόταν. Απλώς ο Ανδρέας γνώριζε τον ριζοσπαστισμό των μικροαστών και προσάρμοζε την εκλογική του στρατηγική ανάλογα».
Η στρατηγική αυτή -την οποία σήμερα έχουν πλέον υιοθετήσει όλοι- είναι, κατά την άποψή μας, ιδιοφυής βραχυπρόθεσμα και καταστροφική μακροπρόθεσμα. Διότι μακροπρόθεσμα αυτά που μετράνε είναι τα λόγια και όχι τα έργα. Η συνεχής επανάληψη μιας συγκεκριμένης συνθηματολογίας -ανεξάρτητα από το πόσο την πιστεύει κανείς στο πρώτο στάδιο-μακροπρόθεσμα φυλακίζει τη σκέψη, αποδυναμώνει τη λογική και ενοχοποιεί την αντίρρηση. Με άλλα λόγια, αυτή η στρατηγική θέτει τις βάσεις του ολοκληρωτισμού.
Παρ’όλο που ασφαλώς θα ήταν υπερβολή να μιλάει κανείς για «ολοκληρωτισμό» στην Ελλάδα, εν τούτοις υπάρχει ένας πολύ σημαντικός τομέας όπου οι συνθήκες είναι «σοβιετικές» και κάνουν την Ελλάδα να διαφέρει από τα άλλα κράτη της Δύσης: πρόκειται για τον τομέα των λεγόμενων «εθνικών θεμάτων».
Αρχίζοντας με την ενημέρωση, είναι γεγονός ότι τα περισσότερα ΜΜΕ, κρατικά ή μη, δεν βλέπουν τον ρόλο τους ως την παροχή αντικειμενικής πληροφόρησης αλλά ως την καλλιέργεια ενός εθνικιστικού φανατισμού. Μία έκφανση αυτού του γεγονότος είναι ότι το ρεπορτάζ πνίγεται στο σχόλιο («Προκλητικές» δηλώσεις Γκιουλ, «Νέο ατόπημα» των Σκοπίων, «άστοχες» δηλώσεις Ράις κ.λπ.). Μία άλλη έκφανση του φαινομένου είναι η παρουσίαση απόψεων ή ισχυρισμών γεγονότων. Κλασικό σαν παράδειγμα το «τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο». Αυτή η «είδηση» δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Η ακριβής διατύπωση είναι «Το ΥΠΕΘΑ ισχυρίζεται ότι τουρκικά κ.λπ.». Η πραγματικότητα είναι ο ισχυρισμός, όχι η πτήση, το οποίο φυσικά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Ενα άλλο στοιχείο που καθιστά τις συνθήκες στην Ελλάδα «σοβιετικές» είναι ότι αν ένας ιδιώτης τολμήσει να διαφοροποιηθεί στα «εθνικά θέματα» από την επίσημη άποψη, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και επαγγελματικά προβλήματα. Όπως συνέβη πρόσφατα με τον επιχειρηματία Γ. Καριπιδάκη, που τόλμησε να δηλώσει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι διαφωνεί ανοιχτά με την ελληνική πολιτική στο Μακεδονικό. Πριν αλέκτορα φωνήσαι αναγκάστηκε -μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί τις αφόρητες πιέσεις από το ΥΠΕΞ…- όχι απλώς να ανακαλέσει την αρχική του δήλωση αλλά και να δηλώσει ότι «η θέση του ταυτίζεται με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης»! Θα πρέπει να πάμε πολύ πίσω, στη Σοβιετική Ενωση του Στάλιν, για να βρούμε ανάλογες δηλώσεις μετάνοιας!
Όμως, το στοιχείο που πραγματικά διαφοροποιεί την Ελλάδα από τη Δύση είναι η παντελής έλλειψη σάτιρας των «εθνικών απόψεων». Από τον Λ. Λαζόπουλο μέχρι τον Γ. Μητσικώστα, συμπεριλαμβανομένων και των καλοκαιρινών επιθεωρήσεων, δεν πρόκειται ποτέ και πουθενά να βρει κανείς σάτιρα της «εθνικής άποψης» (για το Μακεδονικό, για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, για την Ελληνική Επανάσταση, για το Κυπριακό, για τη «συνέχεια» του Ελληνισμού κ.λπ.). Η σάτιρα έχει πάντοτε ως στόχο είτε τους «εχθρούς» είτε τους ντόπιους «υποκριτές» και «μειοδότες» που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα «εθνικά ιδεώδη» -ποτέ όμως δεν θα βρει κανείς μια διακωμώδηση ή σάτιρα αυτών καθαυτών των «εθνικών ιδεωδών» και των «εθνικών απόψεων», όπως βρίσκει κανείς στις ΗΠΑ και στις άλλες δυτικές χώρες.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα ούτε έχει ούτε πρόκειται ποτέ να έχει Μόντι Πάιθονς. Εδώ ίσως έγκειται η πεμπτουσία του σύγχρονου νεοελληνικού ολοκληρωτισμού.
——————————————————————————–
*www.tmichas.wordpress.com
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 27/07/2007
Κι εγώ θα ήθελα να δώ τους Ελληνικούς Μόντυ Πάιθονς. Αλλά θα ήθελα να δώ και την Ελλάδα να προβάλλει την στρατιωτική της ισχύ, αν όχι χιλιάδες μίλια από τις ακτές της, όπως η χώρα των Μόντυ Πάιθονς στα νησιά Φώκλαντ, τουλάχιστον στα 12 μίλια …
Οι ισχυροί έχουν την πολυτέλεια να γελούν με τα χάλια τους. Και δικαιολογούνται απολύτως να γελούν και με τα χάλια των καραγκιόζηδων. Οι καραγκιόζηδες, όμως, έχουν συναίσθηση της ξεφτίλας τους και δεν έχουν περιθώριο να γελούν γι’ αυτήν. Γι’ αυτό και οι κ.κ. Λαζόπουλος, Μητσικώστας επιλέγουν να σατιρίσουν τους αυτοπροσδιοριζομένους ως σκεπτομένους, ψαγμένους, εκσυγχρονιστές κλπ. που νομίζουν ότι απευθύνονται όχι σε λαό, αλλά σε σύναξη πρωτοετών φοιτητών, τους οποίους θα ψαρώσουν με την αστραπηβόλο σκέψη τους. Αυτό βγάζει γέλιο, αυτό κάνουν.
Και δεν είνι λογικό να παραπονείται κανείς για νεοελληνικό ολοκληρωτισμό επειδή οι απόψεις του δεν έχουν απήχηση, αν και δημοσιεύονται στην Ελευθεροτυπία. Άλλοι για να βάλουν τις απόψεις τους στην Ελευθεροτυπία έκαναν φόνο (17Ν).
Απλά είμαστε όλοι χαχόλοι και δεν παίρνουμε χαμπάρι από το τι γίνεται γύρω μας. Το ότι κάτι δεν έχει απηχηση δεν έχει σχέση με εκσυγχρονιστές, ψαγμένους κλπ. Εχει να κάνει με την ισοπεδωμένη αποβλάκωση που περνάει στην Ελλάδα σαν έιδηση, ιδέα η και εξυπνάδα. Ο Μίχας μπορεί να γραήει στην “Ε”. Αλλά για σκεφτείτε τι άλλο γράφεται εκεί. Μιά ποσοτική αξιολόγηση και μονο αποδεικνύει γιατί οι απόψεις του δεν έχουν απήχηση. Οσο για το “εύρημα” για τους τρομοκράτες είναι ατυχέστατο. Γράφονται στην “Ε” πολύ πιό ακράια από τις ανοησίες του Γιωτόπουλου και της παρέας του. Αν ο κάθε οργανοπαίκτης, άνεργος κόπανος (που έχει όμως βίλα στους Λειψούς) και κηροποιός θα έπρεπε να γράφει σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας τότε η αποβλάκωση θα έφτανε στον ουρανό. Εξ άλλου ο Μίχας έχει βγάλει και κανένα Πανεπιστήμιο, έχει διαβάσει και μερικές δεκάδες βιβλία. Οι συμπλεγματικοί τρομοκράτες της παρέας του Κουφοντίνα πέραν του να είναι κοινωνικό περιθώριο τι θα είχαν να αυνεισφέρουν σεένα έντυπο; Ελεος…
Εγώ θα συμφωνήσω με το άρθρο του Μίχα, και απλά θα προσθέσω, ότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα, οι κυβερνώντες μας και ίσως οι περισσότεροι πολιτικοί μας, αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα με εθνικιστική, ψευτοηρωική, κοντόφθαλμη νοοτροπία.
Ευτυχως που υπαρχουν τα αρθρα του Τακη του Μιχα να απαντουν με τον καλυτερο τροπο στην κοντοφθαλμη λογικη ορισμενων εθνικιστων και ψευτοπατριωτων.
Πολυ σωστά τονίζει οτι το σημερινο status quo (κυβερνηση,ΜΜΕ κλπ) στην Ελλάδα, στα εθνικα θέματα, ακολουθεί πολιτική ΄΄Σοβιετικου ολοκληρωτισμου΄΄. Αυτο όμως εντάσσεται στην πολιτική στρατηγική του ΄΄ριζοσπαστισμού των μικροαστών΄΄, όπως λέει ο Μίχας. Στο τέλος, όμως (αφου έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι) γίνεται το σωστό. Όπως, παλιότερα με την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, έτσι και τώρα (θέλουν δεν θέλουν οι εθνικιστές) θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει,δηλαδή: Αναγνώριση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και αποδοχή του Σχεδίου Ανάν στην Κύπρο. Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!
Oπως και να έχουν τα πράγματα τα ΜΜΕ είναι opinion makers (ή τουλάχιστον αυτός είναι ο σκοπός) και όχι μέσα ενημέρωσης. Οσο για τον Πάγκαλο γνωρίζει καλά πως να τραβά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του με τις εμπρηστικές του δηλώσεις ώστε να είναι πάντα στο προσκήνιο. Ενας απίθανος θεατρίνος είναι.
Προσωπικά δεν τρέφω καμμία εκτίμηση για το πρόσωπο του, κυρίως μετά την πατάτα Οτσαλάν.
Πως να κάνεις σάτιρα για ένα τέτοιο θέμα που μας ντρόπιασε όλους;
H την Κύπρο; H τον ξεριζωμό της Μικράς Ασίας;
Ως λαός έχουμε τρομερές ενοχές για το πως χειριστήκαμε τα εθνικά μας ζητήματα. πχ Mπορεί να ξεχάσει κανείς τα Ιμια, τους ηλίθιους χειρισμούς και το εξευτελιστικό ευχαριστώ στους Αμερικανούς;
Σκέφτομαι πως οι Σκοπιανοί μαθητές διδάσκονται πως ο Αλέξανδρος ήταν δικός τους και πως απλά είχε διδαχτεί τα ελληνικά και πως στα σχολεία τους έχουν χάρτες με τα υπό κατοχή εδάφη που φτάνουν μέχρι την Λαμία. Μπορεί να γελάσει κάποιος μ’αυτό;
Νεοελληνικός ολοκληρωτισμός είναι υπερβολική λέξη, αλλά και πάλι τον προτιμώ από την οσφυοκαμπτική μετριοπάθεια και την πλήρη ισοπέδωση της ελληνικής ιδέας. Πως να το κάνουμε, είμαστε πρώτα απ’όλα Ελληνες και μετά πολίτες του κόσμου. Και δυστυχώς εμείς οι ίδιοι είμασταν πάντα οι εχθροί του εαυτού μας.
Ναι, το ΥΠΕΞ άσκησε “αφόρητες πιέσεις” στον ..Καριπιδάκη, αλλά ξέχασε τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. που υπερψήφισαν την έκθεση Μέγιερ, η οποία τελειώνει οριστικά το θέμα (το ζήτημα του ονόματος δεν αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της FYROM στην ΕΕ).
Τις δικές του θέσεις (και της Ελευθεροτυπίας) ακολουθεί το ΥΠΕΞ, δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρεται.
Αγαπητή μου ellinida, φαντάζομαι ότι οι αγαπημένοι σου πολιτικοί είναι ο Καρατζαφέρης, ο Παπαθεμελής, και ο Ψωμιάδης.
Ήθελα να ήξερα τι προτείνετε εσείς, που θεωρείτε λάθος τους χειρισμούς Σημίτη στο θέμα τον Ιμίων; Μήπως πόλεμο;
Πόσο πιο σωστό και διπλωματικό χειρισμό περιμένατε από έναν πολιτικό, που ήταν μόλις τριών ημερών πρωθυπουργός;
Όσο για τα θέματα του Κυπριακού και του Σκοπιανού, μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας. Οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και της Ελλάδας έπρεπε να υποστηρίξουν ξεκάθαρα το σχέδιο Άναν και οι Ελληνοκύπριοι έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου, αν πραγματικά θέλουν ακόμη ένωση με την βόρεια Κύπρο.
Για τα Σκόπια το λάθος έγινε από το 1992, τότε που είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε στην σύνθετη ονομασία, όπως νομίζω, ότι είναι και το σωστότερο.
Lucifer, η απάντηση βρίσκεται στο άρθρο: “Επιθυμούν να ακούνε και να λένε άλλα από αυτά που στο τέλος γίνονται”.
ellinida, οι 10 τελευταίες λέξεις σου τα λένε όλα. Οι πιο φανατικοί ελληναράδες σήμερα ζητάνε για το κυπριακό αυτά που μας πρόσφεραν το 65 και για το μακεδονικό αυτά που απορρίψαμε το 92. Έτσι δουλεύει το μυαλό τους (σας), με μερικές δεκαετίες καθυστέρηση.
Aγαπητέ Ισίδωρε, ωραίο το να κολλάει κάποιος ταμπελάκια, αυτό δείχνει πόσο στενά όρια έχει. Tα ονόματα που αναφέρεις του θεωρώ γραφικούς, όσο γραφικούς θα θεωρούσα και σας τους Πασόκους αν δεν είσασταν επικίνδυνοι.
Να υποθέσω πως είστε ένας Πασόκος οσφυοκάμπτης;
Το σχέδιο Ανάν ήταν κατάπτυστο. Αλλά βέβαια δεν είσαι Κύπριος, ούτε στην Κύπρο ζεις, ούτε σου πήραν το σπίτι και σκότωσαν τους δικούς σου. Με ποιά λογική το 20% θα είχε την ίδια δύναμη με το 80%; Τέσπα δεν θα κάτσω να αναλύσω το σχέδιο Ανάν.
Εξάλλου είπα κι’εγώ, εμείς οι είμαστε οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού μας. Μόνοι μας βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας.
Aγαπητέ dog
Το δίκιο δεν έχει χρόνο. Οτι ήταν δίκαιο τότε είναι και τώρα.
Σας υπόσχομαι να προσπαθήσω να γίνω μοντέρνα όπως εσείς. Να συμφωνώ με ότι μου λένε οι ξένες δυνάμεις.
Τι πάει να πει φανατικός ελληναράς; Σε λίγο θα απολογούμαστε γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας.
Όχι μόνο δεν έχουν χιούμορ, όχι μόνο δεν μπορούν να ανεχτούν τη σάτιρα (για αυτά τα θέματα ταμπού), αλλά (απ’ ό΄τι φαίνεται) δεν μπορούν να ανεχτούν καν την ιδέα ότι θα μπορούσαν τα θέματα αυτά να είναι αντικείμενο σάτιρας!
Ιδανικοί υπήκοοι, πλήρως “προγραμματισμένοι” και (εθνικώς) περήφανοι γι’αυτό!
…Και φυσικά (παραλίγο να το χάψουμε / παραβλέψουμε αυτό) το ότι άλλα θέλουν να ακούνε και άλλα να γίνονται δεν αφορά φυσικά το σκληρό πυρήνα (35%) των συγκροτημένων, διανοούμενων και συνειδητοποιημένων οπαδών μας, ούτε φυσικά και τη μεγάλη πλειοψηφία του υπερήφανου και τετραπέρατου λαού μας, αλλά μόνο μια μικρή μειοψηφία (10%) που τη μία ψηφίζουν εμάς και τη μία κάποιους άλλους (τους λεγόμενους και “παλάντζες”, κατά Κουίκ).
Προς ελληνιδα:
Γραφο ανωρθογαρφα γειατη θαιλο να καταστραιψο τιν παναιμωρφι αιλινικι γλοσα, γειατη αιτσει θαιλη ω Κεισεινγκερ.
Σοβαρα τωρα. Να ρωτησω πως διαολο επελεξες αυτο το εξαιρετικα πρωτοτυπο νικ;
Το σχέδιο Ανάν ήταν κατάπτυστο.
———Μαιστα. Εχετε καμμια καλυτερη λυση; Πως θα χαρακτηραζετε καποιον που συμφωνει στο σχεδιο Αναν και μετα διαφωνει; Γνωριζετε το ποιον του Τασσου; Γνωριζατε οτι ειχε απειλησει να μαζεψει ολους τους Τ/Κ και να τους σκοτωσει αμα καναν αποβαση οι Τουρκοι οταν τα παλλουκαρια μας εκκαθαριζαν Τ/Κ χωρια;
Αλλά βέβαια δεν είσαι Κύπριος, ούτε στην Κύπρο ζεις, ούτε σου πήραν το σπίτι και σκότωσαν τους δικούς σου
——–Προφανως ουτε και σεις, αλλιως θα αυτοπροσδιοριζοσταν Κυπραια, οχι Ελληνιδα.
Με ποιά λογική το 20% θα είχε την ίδια δύναμη με το 80%; Τέσπα δεν θα κάτσω να αναλύσω το σχέδιο Ανάν.
——–Σωστα. Πρεπει να το διαβασει κανεις πρωτα.
@Ellinida
Πατριωτισμός είναι να βάζεις το μελλοντικό συμφέρον της πατρίδας σου πάνω απο το συναισθημά σου.
¨Εχω αρκετούς φίλους κύπριους και όλοι παραδέχονται ότι το σχέδιο Ανάν είναι ότι καλύτερο μπορούν να πάρουν χωρίς πόλεμο αλλά θα το καταψηφίσουν γιατί δεν θέλουν ένωση, το επόμενο σχέδιο θα είναι χειρότερο για να μην πώ οτι η επόμενη κίνηση θα είναι η αναγνώριση, και ας μην ξεχνάμε οτι το σχέδιο ανάν το συντάξαμε εμείς με τον Κληρίδη αλλά εκεί που αντιδρούσαν οι τούρκοι σαν μωρά και τους είχαμε στην γωνία μας έφεραν τούμπα. και χέστηκα για την κύπρο η ελληνική ξεφτίλα στον ΟΗΕ με στεναχωρεί. Αν θετέ πόλεμο με την τουρκία πείτε το ανοιχτά και ξεκινήστε να κατατάσσεστε στον στρατό για εκπαίδευση.
υ.γ. Περισότεροι κύπριοι πέθαναν στον εμφύλιο παρά στον αττίλα.
Ναι, αλλά μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος (που μας τάλεγε τόσα χρόνια), δε χρειάζεται να μιλάει για ολοκληρωτισμό.
“….. τον επιχειρηματία Γ. Καριπιδάκη, που τόλμησε να δηλώσει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι διαφωνεί ανοιχτά με την ελληνική πολιτική στο Μακεδονικό. Πριν αλέκτορα φωνήσαι αναγκάστηκε -μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί τις αφόρητες πιέσεις από το ΥΠΕΞ…-…”
Ολίγον ατυχές το παράδειγμα, διότι δεν είναι συγκεκριμμένος στις απόψεις του, μπορεί εύκολα να συντρέχει ίδιον όφελος. Δεν θεωρώ ωστόσο θεμιτές τις πιέσεις, διότι δεν μπορεί να υπάρξει ζήτημα.
Οι αδυναμίες έρχονται απο την κατασταλτική πρακτική και ταυτόχρονα την απουσία επιστημονικά αποδεικτικού λόγου,(αλήθειες). Η μέθοδος της ισχύος αφορά εσωτερική κατανάλωση, οι οποίες στο εξωτερικό μεταβάλλονται σε yes or no, ναί και όχι, άνευ επιχειρημάτων. Οταν, ακόμη και οι πολιτευτές δεν έχουν δικαίωμα έκφρασης διαφορετικών απόψεων σε διεθνή ζητήματα, μετατρέπεται η πολιτική σε διοίκηση νομαρχίας, δια τούτο και τη θεωρούμε ύψιστο και υπερεκτιμημένο πολιτικό θεσμό!
Οι μόνοι που έχουν λόγο, είναι η νέα γενηά των πολιτικών οικογενειών. Διαφαίνεται βεβαίως μία νέα μεταπολίτευση της μεταπολίτευσης εκ των έξω.
Αγαπητή ΄΄Έλληνίδα΄΄ από την Κύπρο προφανώς θα ξέχασες ότι μας φωνάζετε Ελλαδίτες. Η Κύπρος δεν έχει καμια σχέση με την Ελλάδα, είναι ανεξάρτητο κράτος-μέλος της ΕΕ και θα πρέπει να σταματήσει πια να υπάρχει η παρωχημένη αντίληψη στον πολιτικό κόσμο ΄΄Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται΄΄. Η Ελλάδα θα σταματήσει συμπαρίσταται στην Κύπρο. Ως εδώ πια! Η Κύπρος να αναλάβει τις ευθύνες της.
Να υπενθυμίσω ότι εθνικιστές Έλληνες, δηλαδή η ελληνική Χούντα και εθνικιστές Κύπριοι(Σαμψών και Γρίβας) πρόδοσαν την Κύπρο στους Τούρκους.
αετόπουλο
Το σχέδιο Ανάν το διάβασα, εσείς το διαβάσατε; Μπα μάλλον όχι, αφού είπε ο αρχηγός οκ, είναι οκ ε; Εκείνος ξέρει καλύτερα.
Politakis
Και πάνω από το συναίσθημα του λαού μήπως;
E αφού το είπαν οι φίλοι σας, τι χρειαζόταν η ψήφος του Κυπριακού λαού;
Μεταρρύθμιση
Πλάκα έχει γιατί μάλλον άσχετος είσαι. Οι Κύπριοι φωνάζουν ΕΜΑΣ Ελλαδίτες και θεωρούν ότι είναι Ελληνες. Επίσης έχουν και τις δικές μας εθνικές εορτές, και αν δεν το ήξερες πολέμησαν σε κάθε πόλεμο της Ελλάδας. Τα διαβατήρια τους έγραφαν υπηκοότητα Ελληνική πριν δημιουργηθεί το Κυπριακό κράτος. Και φυσικά όλοι ξέρουμε γιατί έγινε το Κυπριακό κράτος, ή μήπως όχι;
Μάλιστα πολύ ωραία όλα αυτά, πλάκα έχει ο αντίλογος αλλά βαριέμαι και δεν θα συνεχίσω. Το νικ μου το διάλεξα όταν πλακωνόμουν με Αμερικανάκια σε ξένα φόρα και το κράτησα. Αλλά βρίσκω πως αρκετά έχω τσακωθεί στο διαδίκτυο και βαριέμαι πλέον, προτιμώ να διασκεδάζω. Ετσι δεν θα συνεχίσω, κάντε παιχνίδι μόνοι σας.
Καλημέρες.
Τι να πείς και εσυ απο την ζωή σου ρε Ελληνίδα, το μόνο που ξέρεις είναι να τσακώνεσαι με αμερικανάκια, Για να λες αυτά που λες δεν πρέπει να ξέρεις και πολλούς κύπριους. Οι κύπριοι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους έλληνες αλλά θεωρούν ότι είναι ξεχωριστό κράτος, για να συμπληρώσω μας μισούν κιόλας διότι μας θεωρούν υπεύθυνους για την κατάσταση της Κύπρου. Όχι όλοι μόνο τα τσιράκια του μακάριου, αυτό που δεν λέγετε όμως είναι οτι ο μεγαλύτερος υπεύθυνος του κυπριακού είναι ο Μακάριος. Ήθελε να βάλει την Κύπρο στην σφαίρα επιρροής των ΕΣΣΔ όταν την κυριαρχία στην μεσόγειο την είχαν οι Άγγλοι με τους Αμερικάνους. Μετά και κατα την διάρκεια του πραξικοπήματος κάθεται και δηλώνει δημόσια οτι κινδυνεύουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι απο το πραξικόπημα και καλεί τις άλλες δυο εγγυήτριες δυνάμεις(Αγγλία, Τουρκία) να επέμβουν, στα γραπτά του Μακάριου στιρήχθηκαν οι τούρκοι αλλά αυτά τα ξεχάσαμε. ΟΙ κύπριοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους δεν θα του μπεμπεκίζουμε για μια ζωή. Ας είχανε ηγέτη σαν το Βενιζέλο που ένωσε την κρήτη με την ελλάδα και όχι τον μακάριο που μετά την απελευθέρωση δημιούργησε κράτος για να διοικεί ο ίδιος.
ΟΙ κύπριοι χάσανε την ευκαιρία τους να πάρουν έστω και κάτι πίσω και να γίνουν ξανά έστω και εν μέρη κυρίαρχοι στο νησί τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η επίσημη θέση της τουρκίας είναι το όχι, το ναί το ψήφισαν οι Τουρκοκύπριοι διότι θέλουν να απαλλαγούν απο την Τουρκία. Πλέον θα γίνει η διχοτόμηση θα αναγνωριστεί η τουρκοκυπριακή πλευρά και θα λήξει το θέμα.
Και ναι ελληνίδα μου το συμφέρον του τόπου είναι πάνω απο το πρόσκαιρο συναίσθημα του λαού.
Αγαπητέ κύριε Antonis Politakis,
Ποιος ακριβώς ορίζει ποιο είναι το συμφέρον του τόπου ; Προφανώς κάποιοι φωτισμένοι διανοητές και όχι η χυδαία πλέμπα που παρασύρεται από τα πρόσκαιρα συναισθήματά της.
Και αυτή η άστατη κοινή γνώμη έχει το θράσος να εμποδίζει τους μεγαλοφυείς χειρισμούς των φωτισμένων. Τι φρικτό, αλήθεια, να πρέπει να εξηγήσεις τους χειρισμούς σου στο ανίδεο πλήθος που σε εμπιστεύθηκε και σε εξέλεξε και σε πληρώνει και θα πληρώσει και τυχόν λάθη σου.
Και όταν τα συμφέροντα του τόπου αλλάξουν, οι άσχετοι να σε κατηγορούν για υπαναχώρηση και να πρέπει να τους τα εξηγήσεις πάλι από την αρχή.
Κι από πάνω να παραπονείσαι για ολοκληρωτισμό ! Ναι ο λαός είναι τύραννος των φωτισμένων. Ολοκληρωτικός τύραννος !
ΥΓ Το Κυπριακό ανακινήθηκε με πρωτοβουλία του Παπάγου που αγνόησε τις αντιρρήσεις του Μαρκεζίνη. Ο Μακάριος βρέθηκε επι κεφαλής περίπου κατά λάθος. Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι η ανατροπή του Μαρκεζίνη το 1973 από τον Ιωαννίδη οδήγησε στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και στην Τουρκική εισβολή. Ας ξέρουμε τι γράφουμε πριν κατηγορήσουμε τους Κυπρίους. Η ευθύνη των Ελληνικών κυβερνήσεων για την Κύπρο είναι υπαρκτή και πολύ μεγάλη. Σεις φαίνεται να υιοθετείτε τις επικρίσεις Ιωαννίδη και της χούντας κατά του Μακαρίου.
Και η απειλή για διχοτόμηση θα είχε γίνει πραγματικότητα, αν δεν δημιουργούσε ένα εφιαλτικό προηγούμενο για πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Αν γινόταν δεκτή, θα δικαιωνόταν μεταθανατίως ο Αδόλφος Χίτλερ για την εισβολή του στην Τσεχοσλοβακία ώστε να απελευθερώσει τους καταπιεζομένους Σουδήτες.
Ευτυχώς, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη λύσει δύο πολύ σημαντικά προβλήματα για την Κύπρο. Η απειλή για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων δεν υπάρχει αφού καμμία χώρα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να εξοντώσει τους πολίτες της. Δεύτερον, το άνοιγμα των συνόρων στην Κύπρο έχει εξαφανίσει την οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και την συνακόλουθη οικονομική τους εξαθλίωση. Η οικονομία τους πάει, πλέον, πολύ καλά. Δεν εξαρτώνται από την Τουρκία, ούτε οικονομικώς, ούτε στρατιωτικώς.
Να δεχτω οτι οντως τα μακροχρονια συμφεροντα χαρασσονται απο μια πεφωτισμενη ελιτ. Αλλα υπαρχει ελιτ στην ελλαδα, ας αντιπαραθεσουμε ονοματα στον ιδιο επαγγελματικο κλαδο της εγχωριας και της Αμερικανικης ελιτ.
Δημοσιογραφοι Γουωλτερ Λιπμαν βερσους Πρετεντερη
Υπουργοι εξωτερικων Ντην Ατσεσον, Τζον Φοστερ Νταλες βερσους Ντορα, Παγκαλος κλπ
Επιχειρηματιες Αβερελ Χαριμαν βερσους Μπομπολας, Κοκκαλης κλπ
Αρχηγοι κρατων Ρηγκαν, Τρουμαν, Νιξον βερσους Ανδρεας Παπανδρεου, Μητσοτακης κλπ
Μηπως ειναι λιγο απογοητευτικη η αντιπαραθεση και δεν ειναι διαφορετικα τα μεγεθη, μπορει καλλιστα στην θεση του Ρηγκαν να βαλει καποιος τον Λη Κουαν Γιου της Σιγκαπουρης. Και βεβαια μην μιλησουμε για πανεπιστημιακους Ρεπουση γερα χτυπα τα αχαμνα.
Βεβαια οι κουτροφραγκοι εχουν εναν Ρανσιμαν, εμεις ξεμειναμε με Ρεπουση και βεβαια με την “αστικη” ταξη του ρουστερ, της ΦΙΣ και λοιπων “φιλελευθερων” δυναμεων που υιοθετουν τις αποψεις των τευχων του Ριζοσπαστη και του ΚΚΕ του Μεσοπολεμου για Μακεδονικο και Μικρασια. Και βεβαια δεν αισχυνονται να εχουν τον Ελευθεριο Βενιζελο ως πολιτικο τους ταγο.
Εδω να μου πεις η Θατσερ βγαινει σοσιαλφιλελευθερη και προφυλακτικα με γευση κοκα κολα, δεν θα δικαιωνονταν το ΚΚΕ υστερα απο 80 χρονια?
Η ιδιοφυια του Θοδωρου Παγκαλου στη συγκεκριμενη περιπτωση περιγραφει μια κατασταση αλλα δεν δειχνει ισως σκοπιμα , τους πραγματικους υπαιτιους… Γιατι πχ ο Αριστοφανης , ο πιο σημαντικος απο ολους ανεξαιρετως τους αρχαιους τραγωδους δεν διδασκοτανε στα σχολεια μας και ποιον αληθεια οφελησε η απουσια απο τη βασικη εκπαιδευση της Λυσιστρατης και των Αχαρνεων..
Ποιοι φοβοντουσαν το λαικο ενστικτο που καταλαβαινε χιλιαδες χρονια πριν οτι ο πολεμος ειναι μεσο πλουτισμου της ολιγραχιας και οτι η λαικη αντιδραση ειναι οσο παλια οσο η ιδια η εξουσια και απο το παρασκηνιο καθοριζει με τη σταση της τη φωνη του λαου και τη δυναμικη παρεμβαση για τη διορθωση της πορειας με την ανατροπη της καθεστυκιας ταξης .
Η αριστερα βρισκεται παντου εγκλωβισμενη σε στερεοτυπα και δεν φαινεται ακομα ικανη ν’αντισταθει ιδεολογικα στην παραποιηση της αληθειας που επιβαλλεται απο τους ολιγαρχες ,μεσω του ελεγχου της πληροφοριας …
Καμμια πολιτικη αλλαγη δεν θα γινει πριν ο ιδιος ο λαος βρει τον συντονισμο του μεσα απο κοινα αιτηματα και στοχους που θα οδηγουν σε ανατροπη του γυαλινου πλαισιου μεσα στο οποιο εγκλωβιζονται σημερα τα ονειρα και οι ελπιδες του…
Τοσο η ΝΔ οσο και το Πασοκ ειναι δεσμιοι του παρελθοντος τους και δεν φαινεται να μπορουν να συγκινησουν το λαο μας
Ευτυχώς που οι νοσταλγοί του Αβέρωφ και του Σαμαρά μπήκαν για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας! Ουστ!
Επειδή ο Martingale μίλησε για ελίτ ξέχασε να συμπεριλάβει τον εκλεκτό Σαμαρά ο οποίος συμμετείχε παλιότερα στην ετήσια συνεύρεση της παγκόσμιας ελίτ, δηλαδή της λέσχης Μπίλντεμπεργκ.
Martingale:
Πέρα από τη χιουμοριστική προφανώς διάθεση του σχολίου, οφείλω να πω ότι δε γνωρίζω κανέναν φιλελεύθερο που να έχει τον Ελευθέριο Βενιζέλο ‘ως πολιτικό του ταγό’.
Προς Μartingale και Σαρηγγιανίδη
Επειδή έγινε λόγος για τον Βενιζέλο έχω να θυμίσω στους δυο παραπάνω ότι οι πολιτικές του και η σκέψη του έγιναν σχολείο για τους μετέπειτα Έλληνες ηγέτες.
Βενιζέλος σημαίνει να αρπάζεις τις ευκαιρίες στον αέρα, να κάνεις ορθή πρόγνωση και ανάλυση κόστους-οφέλους και να έχεις την ικανότητα και την τόλμη να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις σε συνθήκες ατελούς πληροφόρησης. Όλα αυτά τα εξέφραζε ο Βενιζέλος!
Βενιζέλος σημαίνει επιστήμη και τέχνη της διαχείρισης του πολιτικού χρόνου. Το timing, o χρόνος είναι το παν στην πολιτική.
Ο Βενιζέλος ανέλαβε υψηλό ηθικό ρίσκο σε πολλές τολμηρές κινήσεις του αλλά βασικά δεν υπερέβη τα ηθικά και συνταγματικά όρια πλην μιας περίπτωσης, η οποία ήταν ασύμβατη με τον φιλελευθερισμό του. Είναι η συμμετοχή του, άμεση το ΄35 στα στρατιωτικά κινήματα των βενιζελικών αξιωματικών.
70 χρόνια μετά η Ελλάδα γνώρισε σημαντικούς ηγέτες. Κανείς όμως δεν ήταν Βενιζέλος.
70 χρόνια μετά ο Βενιζέλος αποτελεί ένα σχολείο μελλοντικών ηγετών ικανών όπως αυτός να μετατρέπουν τα προβλήματα σε ευκαιρίες, τις κρίσεις σε νέες δυνατότητες, τα λάθη σε καινοτομίες, τις αποτυχίες, σε επιτυχίες.
Κυριε Σαρηγιαννιδη σας παραπεμπω στο λινκ
http://e-rooster.gr/10/2006/349
Παντως και ο Μανος και ο Ανδριανοπουλος αισθανονταν αρκετα ανετα με τον Αντωνη Σαμαρα ακομα και σαν κομματικο δελφινο. Βλεπεις η εξουσια γαρ
Όπως σχολίασα στο blog του συγγραφέα:
Η Ελλάδα ζει εδώ και αρκετά χρόνια το “United We Stand” που με κάνει και ανατριχιάζω όταν το βλέπω σαν αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος αυτοκινήτου εδώ στις ΗΠΑ από την εποχή του 9/11. Για αυτό και από τα ΜΜΕ μας ταϊζουν την παράνοια ότι “δεχόμαστε επιθέσεις” (κυρίως από την Τουρκία) και ότι ο ενδοτισμός στα “εθνικά θέματα” θα οδηγήσει σε υποδούλωση στα ξένα συμφέροντα-βλέπε Μακεδονικό ζήτημα. Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας με λίγα λόγια.
Και αν δεν έφτανε αυτό έχουμε να υποφέρουμε τις “εθνικές επιτυχίες” κυρίως σε αθλητικά γεγονότα με τους αθλητές να έχουν τους υπουργούς παραμάσχελα μη χάσουν το 15λεπτο δόξας. Είμαστε στο 2007 και όποτε ομάδα είτε επαγγελματική είτε εθνική κερδίζει κάτι έτοιμα τα συγχαρητήρια “τηλεγραφήματα”* από τους αρχηγούς κομμάτων. Μετά βαϊων και κλάδων να υποδεχτούμε του γενναίους εθνικούς ήρωες στο αεροδρόμιο κοκ. Για να ολοκληρωθεί η σοβιετική εικόνα, ας θυμηθούμε τους στρατιωτικούς τίτλους που είχαν δοθεί παλαιότερα σε χρυσούς ολυμπιονίκες.
*Ελπίζω να μην είναι ακόμα κυριολεκτικά τηλεγραφήματα 🙂
-Simon @ atheoi.ORG
Εγώ απλά ανατριχιάζω βλέπωντας εν κατακλείδι τον τρόπο με τον οποίο ο λαοπλάνος Ανδρέας χρησιμοποιώντας ένα μηχανισμό κοινωνικής μηχανικής κρατήθηκε στην εξουσία.
Θα ήθελα να ήξερα ποιά άλλα μυστικά πήρε μαζί του στον τάφο αυτός ο άνθρωπος που κατώρθωσε να περιπλέξει μια χώρα τόσο πολύ που ψαχνόμαστε ακόμα για τι ποιός ή/ και τι φταίει.
Ξέρω ότι απευθύνομαι σε ορθολογιστές και σκεπτικιστές οι οποίοι μισούν τη συνωμοσιολογική σκέψη αλλά φοβάμαι ότι είναι καιρός πλέον να ενώσουμε τις τελείες. ¨Οχι τόσο εμείς αλλά οι υπόλοιποι που μας διαβάζουν.
Σε κάποιο B-movie της δεκαετίας του 80 ακούγεται η φράση:
“Everything went wrong by the numbers and that takes planning”
Αυτή η φράση μου έρχεται στο νού για τη δεκαετία του 80. Καμμία σχέση με την ατσουμπαλωσύνη της post-milennium ΝΔ. Εδώ βλέπω συστηματική προσπάθεια που έχει αφήσει ρίζες, παραφυάδες και συνεχιστές…
Στα τετριμμένα τώρα, οι Βενιζέλος και Πάγκαλος, όπως και ο Γιωργος Α Παπανδρέου υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είναι μέλη μιας dream team μαζί με άλλους πχ της ΝΔ. Τώρα είναι απλά δέσμιοι ενός κόμματος στο οποίο στην ουσία έχει επαλέλθει ο λαϊκισμός. Μπορεί βέβαια να τους βγεί το χαρτί, μπορεί όμως και όχι. Το 2007 ΔΕΝ είναι 1981.
Αλλά εδώ είναι Ελλάδα και όλα γίνονται. Βέβαια, όποιος και να βγεί στις επόμενες εκλογές η Ελλάδα θα την πληρώσει…
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας κ. Μίχα. Ένας άνθρωπος όμως που γράφει με τέτοια τόλμη δε μπορεί να βλέπει τα ζητήματα μόνο “δημοσιογραφικά”.
Καταλαβαίνετε τί εννοώ ! Εκλογές έρχονται κ.Μίχα και η πραγματικότητα είναι πού σκληρή!! όπως και η προφανής πρόκληση!
O Τάκης Μίχας σπούδασε Εθνολογία και Φιλοσοφία στα πανεπιστήμια του Άρχους (Δανία), Ντουμπρόβνικ (Κροατία) και Σαντα-Κρουζ, (Καλιφορνια). Έχει εργασθεί σε Δανικές και Ελληνικές εφημερίδες. Σήμερα εργάζεται στην Ελευθεροτυπία ενώ παράλληλα αρθρογραφεί στην Wall Street Journal (Europe). Το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο δημοσιογραφίας του ιδρύματος Μπότση.
Μετρημένοι στα δάχτυλα του χεριού είναι οι Έλληνες πολιτικοί με τους οποίους μπορείς να πιεις έναν καφέ και να έχεις μετά την αίσθηση ότι δεν έχασες την ώρα σου. Ο Θόδωρος Πάγκαλος ανήκει στις εξαιρέσεις. Οταν λοιπόν πρόσφατα μου πρόσφερε έναν καφέ, μου ανέλυσε την πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία του «ριζοσπαστισμού των μικροαστών» πάνω στην οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου βάσιζε την πολιτική του στρατηγική:
“Ο Ανδρέας με κοίταξε και μου είπε. “Θόδωρε, ποιοι νομίζεις ότι μας εκλέγουν; Δεν είναι ο πυρήνας των σκληρών οπαδών μας αλλά το 10% των μικροαστών που σήμερα ψηφίζουν εμάς και αύριο κάποιους άλλους. Αυτοί λοιπόν οι μικροαστοί έχουν έναν ιδιότυπο ριζοσπαστισμό. Επιθυμούν να ακούνε και να λένε άλλα από αυτά που στο τέλος γίνονται. Τους αρέσει να ακούνε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την ΕΟΚ, όμως επιθυμούν να παραμείνουμε στην ΕΟΚ. Θέλουν να ακούνε ότι θα αποχωρήσουμε από το ΝΑΤΟ, όμως επιθυμούν να παραμείνουμε εκεί”.
ΣΧΟΛΙΟ ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΩΣ : Εάν γνωρίζατε την κτηνώδη “πεζότητα του” κυρίου Θ. Παγκάλου του 2.ου από τα προχουντικά χρόνια που ερωτοτροπούσε με την αριστερά. Αν σας είχα μαζί μου, μικρό παιδί τότε με κοντό παντελόνι τραβώντας της 5:00΄.ε το πρωΐ γιά την οικοδομή και στις 7:00΄.α το βράδυ στο σχολείο, και τον συναντούσαμε στο κτίριο της ΠΕΙΡΑΙΩΣ θα βλέπατε ένα κτήνος με παντελή έλειψη αυτοεκτιμήσεως και ένα νευρωσικότατο άτομο προσπαθώντας με χίλιους μοίριους τρόπους να προβάλει ως ο περισπούδαχτος. Από τότε ψιλοψιλιαζόμουνα την κενότητά του τώρα επαναβεβαιώνω τον αριβισμό ενός τέτοιου υπανθρούπου που είναι το όπιό του η “απαξίωση” όλων των υπολοίπων. Ξαναπροσέξτε καλά – καλά τα δύο ΤΑΦ που σχηματίζουνε : αφρίδια-μάτια με τη μύτη και αντιστρόφως ==> τα χείλη με τη μύτη και την τρίτη διάσταση του ή αλεώς πως το Ντοστογιέφσκιο ψυχόγραμμα του και θα επαναδιαπιστώσεται πολλά. Αυτά εάν σας ενδιαφέρει κάποιο βάθος και όχι τα αμοιβαία (!!) φλιναφήματα
Συχχωρήστε μου τις όποιες αναρθογραφίες ή σολικισμούς. δόστε τα στονκύριο Πάγκαλο γιά να γελάσει. ΠΙΣΤΑΛΚΑΣ Αντώνης Αργολίδος 18, 11523, Αθήνα
pistalka@otenet.gr
/