Τα μέτρα δεν είναι βιώσιμα

Μάι 15th, 2010 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Οικονομικά | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Πικρή γεύση και ποικίλα ερωτηματικά άφησε η εξαγγελία των μέτρων για την αντιμετώπιση του ελλείμματος από την Κυβέρνηση. Μια εικόνα του χαρακτήρα της επέμβασης δείχνει ο τρόπος χειρισμού των συντάξεων αλλά και του προβλήματος εισόδου των νέων στην παραγωγική διαδικασία.

Προκειμένου για τις συντάξεις, που εν πολλλοίς κυμαίνονται μεταξύ των 600 και 6.000 ευρώ, η Κυβέρνηση επέλεξε μια κάθετη παρέμβαση κατάργησης των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας (13ου και 14ου «μισθού»). Μάλιστα, προκειμένου για συντάξεις κατώτερες των 2.500 ευρώ προσέφερε και «στήριξη» με 200, 400 και 200 ευρώ αντιστοίχως, έναντι των καταργούμενων δώρων.

Ας δούμε τώρα μερικά αποτελέσματα της ρύθμισης αυτής. Πρώτον, ο λόγος υψηλών προς χαμηλές συντάξεις παραμένει στο σχετικά υψηλό 9 (από 10 που ήταν πριν). Δεύτερον, ένας συνταξιούχος των εξακοσίων ευρώ υποχρεώνεται να «συμβάλει» στο πρόβλημα των ελλειμμάτων με τετρακόσια ευρώ το χρόνο (οι καταργούμενοι 13ος και 14ος μισθοί ήσαν 1.200 ευρώ, ενώ τα προσφερόμενα δώρα είναι 800 ευρώ) και να τα βγάλει πέρα, σε ένα σαφώς δυσμενέστερο περιβάλλον (αύξηση ΦΠΑ κλπ), με λιγότερα, ενώ ήδη η θέση του ήταν δύσκολη.

η Κυβέρνηση μοιάζει να θεωρεί ιερό το λόγο 9 (έως10), υψηλών προς χαμηλές συντάξεις, και τα 600 ευρώ επαρκή για την ένταξη των νέων στην εναπομείνασα παραγωγική μηχανή της χώρας. Ταυτόχρονα θεωρεί τη σύνταξη των δυόμιση χιλιάδων οριακή, χρήζουσα ιδιαίτερης στήριξης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καθιέρωση νέου κατώτατου ορίου αμοιβών για νέους έως 26 ετών, στο ύψος των 600 ευρώ. Στο σημείο αυτό σκέπτομαι και διερωτώμαι: αν τη σύνταξη των 2.500 ευρώ η Κυβέρνηση θεώρησε ότι πρέπει να την στηρίξει με δώρα των 200, 400 και 200 ευρώ, τι είδους στήριξη προσφέρει στον νέο εργαζόμενο των εξακοσίων ευρώ? Η απάντηση είναι ότι η Κυβέρνηση δεν σκέφτηκε κάτι τέτοιο. Παραμένει τέλος ένα ουσιώδες ερώτημα. Ένα σύστημα, που από τη μια στηρίζει, με ειδικές προβλέψεις, συντάξεις των δυόμιση χιλιάδων, ενώ από την άλλη στέλνει τους νέους, άνευ ετέρου, στα εξακόσια, έχει καμιά πιθανότητα να είναι βιώσιμο? Δεν φαίνεται.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι η Κυβέρνηση μοιάζει να θεωρεί ιερό το λόγο 9 (έως10), υψηλών προς χαμηλές συντάξεις, και τα 600 ευρώ επαρκή για την ένταξη των νέων στην εναπομείνασα παραγωγική μηχανή της χώρας. Ταυτόχρονα θεωρεί τη σύνταξη των δυόμιση χιλιάδων οριακή, χρήζουσα ιδιαίτερης στήριξης. Στήριξης που, αντικειμενικά, θα προσφέρει ο εικοσπεντάρης των εξακοσίων ευρώ, αν είναι δυνατόν!

Και καλά η Κυβέρνηση, κινούμενη κατά πάσα βεβαιότητα με κριτήρια πολιτικού κόστους, υπηρετώντας τα γνωστά «κεκτημένα» (πρέπει κάποιος να τους πει ότι στον «Τιτανικό» δεν υπάρχουν κεκτημένα!) και άλλα τέτοια κοντόφθαλμα, πρότεινε αυτά τα μέτρα. Οι λεβέντες του ΔΝΤ και λοιπών οργανισμών, με διδακτορικά και διεθνή εμπειρία, δεν πρόσεξαν ότι τέτοιες ρυθμίσεις δεν είναι βιώσιμες (sustainable, στη γλώσσα τους)? Μήπως αντιμετώπισαν το όλο πρόβλημα από στενά λογιστική σκοπιά? Αυτοί λοιπόν θα φταίνε αν η Ελληνική περίπτωση αποδειχθεί η πιο ακριβή αποτυχία στην ιστορία του ΔΝΤ!

Γεώργιος Στάικος

34 σχόλια
Leave a comment »

 1. Πολύ σωστές οι επισημάνσεις του άρθρου. Τα μέτρα διέπονται από μια λογική του παραλόγου η οποία δυστυχώς δεν αφορά μόνο τις συντάξεις…

 2. Δεν πείστηκα από το άρθρο. Ο κ. Στάικος φαίνεται να επιχειρεί μια 1-προς-1 αντιστοιχία τού κατώτερου μισθού με τις χαμηλές συντάξεις, δηλαδή υποθέτει ότι οι ασφαλιστικές κρατήσεις από τον κατώτερο μισθό είναι αυτές που στηρίζουν τις συντάξεις κάτω των 2500 Ε. Τουλάχιστον, αυτό κατάλαβα ότι κάνει. Αλλά δε βλέπω γιατί κάτι τέτοιο απαραίτητα ισχύει.

  Intuitively, δε διαφωνώ ότι φαίνεται υπερβολικό να στηρίζονται οι συντάξεις των 2500 Ε στην κατάσταση που είμαστε. Δεν ήξερα μάλιστα ότι γίνεται αυτό, είχα σχηματίσει την εντύπωση ότι στηρίχθηκαν μόνο οι πολύ πιο χαμηλές συντάξεις, και πρόκειται για ενδιαφέρουσα πληροφορία. Αλλά το αυστηρά μαθηματικό επιχειρημα συνεχίζει να μού διαφεύγει.

  Για να έχω μια καλύτερη εικόνα τής κατάστασης, χρειάζομαι να γνωρίζω την κατανομή μισθών και συντάξεων σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό. Έχουμε τέτοια διαγράμματα;

 3. […] This post was mentioned on Twitter by ik_. ik_ said: Σύστημα που στηρίζει συντάξεις €2500, ενώ απότην άλλη στέλνειτους νέους στα €600, έχει πιθανότητα να είναι βιώσιμο? via http://bit.ly/cSOg6v […]

 4. Σχετικά με τους “κακούς γραφειοκράτες” του ΔΝΤ, είμαι σίγουρος ότι στις προτάσεις που έκαναν έθεσαν και κριτήρια βιωσιμότητας. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση τα έλαβε υπόψιν της.

  Αυτού λεχθέντος, είναι λογικότατο η κυβέρνηση να ευνοήσει τους συνταξιούχους σε σχέση με τους νέους εργαζόμενους διότι:
  1) οι συνταξιούχοι πληθύνονται (ψήφοι)
  2) οι συνταξιούχοι είναι πιο εξαρτημένη από την κοινωνική παροχή από ότι οι νέοι, οι οποίοι σε τελική ανάλυση μπορεί και να μεταναστεύσουνε ή να ζήσουν από την σύνταξη του μπαμπά (σίγουροι ψήφοι)
  3) οι νέοι ακόμα και εάν παίρναν 700-800-900 ευρώ είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν ριζοσπαστικές ποιλτικές λύσεις, σε αντίθεση με τους συνταξιούχους που είναι φύσει πιο συντηριτικοί (ακόμη πιο σίγουροι ψήφοι)

  Συμπέρασμα: Κάθε κόμμα που θέλει να μείνει στην εξουσία στον Δυτικό κόσμο, οφείλει να χαϊδεύει τους συνταξιούχους και να τσακίζει τους νέους.

  Τόσο απλό.

 5. Καλά, εἶχε ποτὲ κυβέρνηση στὴν Ἑλλάδα περικόψει ἀποδοχὲς ὑπαλλήλων ἢ συνταξιούχων ; Φυσικὸ δὲν εἶναι νὰ εἶναι ἡ ἀρχὴ δύσκολη ; Τώρα, νὰ πιανόμαστε ἀπὸ δύο πιθανὰ λάθη καὶ νὰ βγάζουμε τὸ ὅλο πρόγραμμα μὴ βιώσιμο εἶναι λογικῶς ἀνακόλουθο. Ἂν αὐτὰ ἦταν πράγματι τὰ σοβαρώτερα λάθη τοῦ προγράμματος ἐξυγιάνσεως, τότε τὸ πρόγραμμα εἶναι ἀπολύτως βιώσιμο.
  Πᾶμε νὰ τὰ δοῦμε : Γιὰ τοὺς συνταξιούχους μέχρι συντάξεων ὕψους 2500 εὐρὼ τὸν μῆνα ἴσως ἡ κυβέρνηση νὰ φάνηκε ὐπερβολικῶς εὐμενής. Ἐκτός, ὅμως, ἀπὸ τὰ πολιτικὰ κριτήρια ποὺ καταγγέλει ὁ ἀρθρογράφος πρέπει νὰ λάβει κανεὶς ὑπ’ ὅψιν δύο παραμέτρους : πολλοὶ συνταξιοῦχοι ἔχουν ἀνειλημμένες ὐποχρεώσεις, καὶ, ταυτοχρόνως, πολύ λιγότερες ἐναλλακτικὲς διεξόδους. Εἶναι, δηλαδὴ στὸν ἀκριβῆ ἀντίποδα άπὸ τοὺς νέους, οἱ ὁποῖοι καὶ νέα τέχνη μποροῦν νὰ μάθουν καὶ νὰ μετακινηθοῦν γεωγραφικῶς. Δι` ὅσους δὲν ἀρκοῦνται στὴν κοινὴ λογική, τήν διαφορὰ ἐξηγεῖ ἐπαρκῶς ἡ θεωρία τῶν πραγματικῶν δικαιωμάτων προαιρέσεως (real options) καὶ δὲν τὴν ἀπορρίπτει σημαντικὸ σῶμα ἐμπειρικῶν παρατηρήσεων. Εἶναι, λοιπόν, σαφές, ὅτι οἱ τεχνοκράτες δὲν παρασύρθηκαν καὶ τόσο ἀπὸ τοὺς μικροπολιτικοὺς τοῦ κυρίου Σταΐκου.

 6. Ά, μην στεναχωριέσαι Κυρ’ Σταϊκο και θα μου πάθεις και τίποτα! Δεν έχει πει το ΔΝΤ, οι Γερμανοί και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι ότι αν δεν αποδώσουν αυτά τα μέτρα, θα χρειαστούν και άλλα; Καλά το λέει ο κύριος Γεωργάνας: Είναι η πρώτη φορά που περικόπτονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων σε αυτήν την χώρα. Αφού δεν θα φτάσουν τα μέτρα και οι κώλοι είναι ακόμα παχουλοί, κάποιος θα κληθεί να τους περικόψει σύντομα (όχι βέβαια ο κύριος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει σκληρότερα μέτρα, οπότε μόλις τα υπογράψει, θα πρέπει να του βρούμε νέο όνομα – εγώ προτείνω το Παπαροκωνσταντίνου, του πάει γάντι).

  Εκεί που θα έπρεπε να δώσεις περισσότερο βάρος είναι η αύξηση του ΦΠΑ η οποία δεν είναι βιώσιμη, Μάλλον θα πρέπει να υπάρξει μείωση ταυτόχρονα με περισσότερες περικοπές… παχουλών οπισθίων…

 7. Αυτό που είναι παράλογο είναι οτι τα ίδια άτομα που δήθεν ανησυχούν για τους μισθούς και την διαβίωση των νέων ,στηρίζουν πολιτικές, όπως οι νόμοι για τους κατώτερους μισθούς και η ρύθμιση της αγοράς εργασίας, που δημιουργούν ανεργία και καταδικάζουν ένας μέρος του εργατικού δυναμικού στην υποαπασχόληση.

 8. Αυτό που δεν αναφέρει ο κύριος Στάικος είναι ότι ο λόγος μέσων συντάξεων προς μισθων στην Ελλάδα είναι ίσως ο υψηλότερος στον κόσμο (0,93! όταν της Ιταλίας – από τους πιο υψηλούς – είναι στο 0,67 αν θυμάμαι καλά).
  Κύριοι, ας υποθέσουμε ότι βγήκατε στη σύνταξη στα 53 από κάποιο δημόσιο ταμείο με εφάπαξ 300.000€ και σύνταξη 2.500ευρώ. Την ίδια χρονική ο υιός σας, πτυχιούχος ΑΕΙ, γεμίζει τις καφετέριες τις Αττικής, μη δεχόμενος να πάει να εργαστεί για 600-800€ το μήνα.
  Κύριε Γεωργανά θα μου επιτρέψετε να πω ότι έχετε δίκιο αναφορικά με τις υποχρεώσεις των γονέων των 2.500ευρώ, θα πρέπει να συντηρούν τα παιδιά τους που γεμίζουν τις καφετέριες μέχρι να αποφασίσουν που θα ανοίξουν την νέα καφετέρια που θα μαζέψει όλα τα λεφτά (και τα “μωρά”) με το εφάπαξ του μπαμπά.
  Το σύστημα είναι μη βιώσιμο όταν οι μεγαλύτεροι συντηρούν τους νεότερους. Νομίζω ότι αυτό είναι πέραν αμφισβήτησης

 9. Αγαπητέ κύριε Φιρίκη, ο συλλογισμός σου είναι σχεδόν ορθός. Αυτό που δεν υπολόγισες είναι ότι αυτοί οι συντηρητικοί γέροι είναι επίσης και εθνικιστές, πέραν του μέσου όρου. Αυτή είναι μία τρύπα που αν δεν την προσέξεις, όχι απλά πέφτεις μέσα, αλλά δεν ξαναβγαίνεις που να χτυπάς το κεφάλι σου.

  Πριν αναλάβει λοιπόν ο Αδωνις να τα γαμ…. όλα, βγές εσύ και εξήγησε στους παππούδες ότι χωρίς οικονομική σωφροσύνη, Ελλάδα γιοκ, και αυτοί να δείς που θα σε σιγοντάρουν. Άλλωστε πρέπει να αφήσουν και κάτι γιά τα εγγόνια τους, και αυτοί ξέρουν ίσως καλύτερα από εσένα ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική ή πολιτική. Είναι πάνω από όλα ηθική.

  Εκτός αν περιμένεις να αφήσεις το πεδίο ελεύθερο σε κάποιον εκκολαπτόμενο Αδόλφο… (ό Άδωνις δεν είναι γιά περισσότερα, το μόνο που κάνει είναι να χαλάει την πιάτσα) Τουλάχιστον εσύ έχεις περισσότερο νου από ένα τέτοιο άτομο. Μην την αφήσεις να πάει χαμένη…

 10. κύριε Χουχούλη,

  Εγώ δεν ξέρω από αυτά τα πράγματα, με τον μπαξέ μου ασχολούμαι (άρα μάλλον κάτι παράγω και περρισεύω σε αυτή την χώρα).

  Δεν νομίζω ότι οι συνταξιούχοι μας θα πέσουν στην αγκαλιά του Αδώνιδος. Δεν χρειάζεται, πέραν από την οπερεττική δεξία του ΛΑΟΣ υπάρχει και η σοβαρή (-φανής) δεξιά του ΠΑΣΟΚ. Και εθνικιστές και σοσιαλιστές (να δεις πως τον λέγαν…)!

  Για να γυρίσουμε και στα του άρθρου, θα ήταν όντως πολύ ενδιαφέρον κάποια στιγμή στο μέλλον να δούμε τι πρότεινε τελικά το ΔΝΤ και τι αποδέχτηκαν/τροποποίησαν οι κυβερνήται μας.

 11. Ελλάς, η χώρα των συνταξιούχων!!!!!

  Τελικά μου φαίνεται ότι το Αμερικάνικο όνειρο (δούλεψε σκληρά και θα βγάλεις λεφτά) δεν πιάνει μία μπροστά στο Ελληνικό (γλύψε τον σωστό άνθρωπο, δούλεψε 20 χρόνια σε μία ΔΕΚΟ και στα 50 σύνταξη 2500 και 300000 εφαπαξ).

  Κρίμα που δεν θα κρατήσει.

 12. Δεν ξέρω ΤΙ εννοεί ο αρθρογράφος με το unsustainability.
  Κρατώ, όμως, κάτι σηματικό. Οτι από τις συντάξεις και μόνο έχουμε ένα spectrum από 1 έως 10, μιά ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ, όπως θα έλεγε ο rebel.
  Δηλαδή, no more no less, όταν οι σοσιαλιστές (λέμε τώρα) πήραν στα χέρια τους την εξουσία
  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ με τα λεφτά του Κράτους
  AKOMA KAI όταν ήταν απολύτως στο χέρι τους να τα διαχειρισθούν με δικαιοσύνη (λέμε τώρα)
  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ για τον εργαζόμενο Λαό
  δημιούργησαν ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ που θα ζήλευε ακόμα ΚΑΙ το Manhattan

  ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΕ ζεις εσύ μας οδηγείς

  Ici La Capitale du Monde Libre. Mesdames et Messieurs bonjour.

 13. Ο Marx μίλησε γιά την ΤΑΞΙΚΗ

  το δε ΠΑΣΟΚ

  γιά την ΕΝΔΟΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ

 14. Κύριε Φιρίκη, ο μπαχτσές σου δεν βγάζει και πολλά αποτελέσματα, γιά αυτό και η Ελλάδα εισάγει και πάρα πολλά αγροτικά προϊόντα σήμερα. Εγώ ως ναυτικός έχω περισσέψει σε 6 ηπείρους, και έβλεπα την Ανταρκτική με τα μάτια μου πριν από κάτι μήνες. Αλλά πάλι πίσω γυρίζω και τα τρώω εντός έδρας συνήθως. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου μέχρι σήμερα ότι περισσεύω όμως. Σε κάθε περίπτωση, τρώς την σκόνη μου σε “περίσσευμα” προς την πατρίδα.

  Αυτός – πως τον ελέγανε – που ανέφερες έλεγε που και πού ότι ή η χώρα θα νικήσει το χρέος, ή το χρέος θα καταπιεί τη χώρα. Μέχρι που έβαλε και τον Σημίτη να καθαρίσει το χρέος αλλά… όπως όλοι οι πολιτικοί ηγέτες από την μεταπολίτευση και ύστερα, όταν έρχονταν η κρίσιμη ώρα των εκλογών, αφήνανε το χρέος να καταπιεί τη χώρα. Τελικά φτάσαμε στο σημείο ο Μπούλης να αφήνει το χρέος να τρώει την χώρα καθ’ όλη την διάρκεια της μη-θητείας του (καθότι, όπως γνωρίζουμε όλοι μας, αυτός δεν κυβέρνησε ποτέ, και γιά όλα έφταιγε το ΠΑΣΟΚ, ο Ρουσσόπουλος κ.τ.λ.)

  Κάτι πήγε να κάνει γιά μιά περίοδο ο βρυκόλακας των Χανίων. Έβαλε τον Σαμαρά να το παίζει εθνικιστής την ώρα που ο ίδιος προσπαθούσε να πετσοκόψει λίγο το κωλαράκι των δημοσίων υπαλλήλων. Δυστυχώς δεν το τράβηξε το σκοινί όσο έπρεπε, και σε συνδυασμό με τα ολέθρια αποτελέσματα της δικής του κουτοπονηριάς στο πολιτικό πεδίο, απέτυχε παταγωδώς και στα δύο μέτωπα. Αποδείχθηκε ότι δεν παρίστανε απλά τον Μαλάκα – ήτανε Μαλάκας. Ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Παπανδρέου χάσανε την ευκαιρία να του πάρουνε τα σώβρακα. Σύντομα δε ο Σημίτης διαδέχθηκε τον Παπανδρέου, αλλά αποδείχθηκε πολύ λίγος.

  Τουλάχιστον την περίοδο Βρυκόλακα-Σημίτη επιτεύχθηκε το πρώτο σοβαρό βήμα: Οι νέοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο δεν θα ήταν αγάδες όπως οι προκάτοχοι τους – τουλάχιστον όχι τόσο πολύ.

  @Black Swan

  Πού το θυμήθηκες τώρα αυτό το Αμερικάνικο όνειρο. Δεν φαντάζομαι στην Αμερική έ; Εκεί τα λεφτά τα μάζευαν κάτι μαϊντανοί σαν τον Μεϊντόφ – δόξα στον μήδενικό έλεγχο που πρέσβευαν οι Νεοφιλελεύθεροι αστέρες κάθε είδους, που πίστευαν ότι η αγορά αυτό-ελέγχεται!!! – και το Αμερικάνικο όνειρο κατέληξε στον πάτο κάτι βόθρων που είναι τόσο απύθμενοι και βρώμικοι, που είναι πλέον αδύνατο να το βρεί κανείς εκεί πέρα…

  …Πούστηδες Νεοφιλελεύθεροι, καταστρέψατε το Αμερικάνικο όνειρο, θάψατε και το Ελληνικό χρηματιστήριο επί Σημίτη, μη σώσετε και βρείτε ποτέ ησυχία στον τάφο σας, σαν την άδικη κατάρα να πλανιέστε πάνω από τα συντρίμμια σας…

 15. Κύριε Χασαπόγιαννη ορθά όσα λέτε, όμως δεν είναι καινούργια, και δεν λένε όλη την αλήθεια.

  Όταν τα πρωτοάκουσα από τον Πόντιο σοφό Βασίλειο τον Τριανταφυλλίδη, ήμουνα μικρό και χαζό και δεν τα καταλάβαινα καλά. Τα θυμάμαι ακόμα όμως γιατί με κάνανε να γελάω:

  “Με ρόλεξ στα χέρια και γούνες στους ώμους
  Ελάτε αδέρφια να βγούμε στους δρόμους”!!!

  Πέρα από αυτό όμως, ο Ανδρέας κέρδιζε τον βρυκόλακα γιά μία σειρά από λόγους, ξέρεις όμως ποιός ήτανε ο πιό σημαντικός;

  Ο Αντρέας ήτανε πιό φιλελεύθερος από τον Βρυκόλακα.

  Τι, δεν το πιστεύεις; Γιά κάνε τον κόπο να δείς στο πάνω δεξιό κομμάτι αυτής της ιστοσελίδας. Εκεί θα δείς μία σειρά από φάτσες με παράθεση σε κάποια από τα πιό γνωστά ρητά που εκφώνησαν. Πάρε πρέφα μία σκατόφατσα, που είναι η μόνη θηλυκιά στο τσούρμο. Το ρητό που της αποδίδεται λέει:

  “There can be no liberty, unless if there is economic liberty”
  “Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία, εκτός εάν υπάρχει οικονομική ελευθερία”

  Ο Αντρέας δεν την χώνευε την σκυλόφατσα, αλλά το ρητό της το εφάρμοσε με τον δικό του τρόπο: Μέχρι τότε η χώρα ήταν διαιρεμένη σε αριστερούς και δεξιούς. Οι δεξιοί καπάρωναν τις δημόσιες θέσεις, περίπου ανάλογα με τις ικανότητες τους: οι ικανοί στις καλές δουλειές, οι τενεκέδες σε αστυνομία, χωροφυλακή, στρατό και παρόμοιες υπηρεσίες.

  Ο Αντρέας όταν ανέλαβε έκανε ένα καλό και δύο κακά: Το καλό ήταν ότι έφερε κάποια ισονομία επιτρέποντας στους αριστερούς/κεντρώους να φάνε από την δημόσια πίτα. Το κακό ήταν ότι οι αριστεροί/κεντρώοι δεν μπήκαν σε θέσεις ανάλογα με τα προσόντα τους, και ότι ή πίτα δεν συμμαζεύτηκε αλλά ξεχείλωσε, αφού τώρα καί οι παλιοί δεξιοί αλλά και οι νέοι κεντρώοι/αριστεροί σκύλοι τρώγανε από αυτήν.

  Εάν συμμάζευε την πίτα διώχνοντας τους δεξιούς, δεν θα είχε πετύχει εθνική συμφιλίωση αλλά εκδικητικότητα. Αν έβαζε τους κεντρώους/αριστερούς σύμφωνα με τα προσόντα τους, πολύ λίγοι από αυτούς θα έμπαιναν στο δημόσιο επειδή οι διώξεις εναντίον τους έφταναν και στο πεδίο της εκπαίδευσης. Πως να έβρισκαν χρόνο σπουδάσουν σωστά οι αριστεροί/κεντρώοι όταν έκαναν αντίσταση στην χούντα και η τελευταία τους έχωνε στα μπουντρούμια, την ώρα που οι δεξιοί δεν αντιλήφθηκαν τί έγινε στο πολυτεχνείο επειδή τότε… σπούδαζαν.

  Και φυσικά ο Αντρέας μόνο μαλάκας δεν ήτανε. Ήξερε ότι αν άφηνε τους δεξιούς να αλωνίζουν στο δημόσιο, αυτοί θα του πριόνιζαν την καρέκλα εκ των έσω, ενώ αν τους επέτρεπε να συνυπάρχουν στο δημόσιο, θα μπορούσε να τους πάρει με το μέρος του – και μέχρι ένα σημείο το κατάφερε. Ο ίδιος ο Καραμανλής ενόσω ήταν πρόεδρος της δημοκρατίας με υπερεξουσίες που του επέτρεπαν να διαλύσει την βουλή, εκβίαζε τον Ανδρέα κάθε τρείς και λίγο, μέχρι που ο τελευταίος έκανε συνταγματική αναθεώρηση και ένα πρωθυπουργικό πραξικόπημα φέρνοντας την ύστατη στιγμή στην θέση του προέδρου τον Σαγανάκι με γυαλιά… Και φρόντισε να επεκτείνει την εκδίκηση του στον Καραμανλή με το να ψηφίζει εκλογικούς νόμους με στόχο να μην ανέβει ποτέ στην εξουσία το δημιούργημα του, η Νέα Δημοκρατία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία υποχρεώθηκε σταδιακά να γίνει η ουρά του ΠΑΣΟΚ και να ακολουθεί τις τακτικές του Αντρέα γιά να κρατηθεί στην εξουσία…

  …Και βέβαια το πρόβλημα με εσένα κύριε Χασαπόγιαννη είναι: Αν ήσουνα Αντρέας στην θέση του Αντρέα εκείνη την εποχή, πόσο διαφορετικά από αυτόν θα μπορούσες να κυβερνήσεις; Αυτό θέλω να με πείς, και άσε τις μπαρούφες περί σοσιαλισμού στην άκρη σε παρακαλώ.

  Επιστρέφοντας στο κύριο θέμα, ας δούμε γιατί ο Ανδρέας ήταν πιό φιλελεύθερος από τον βρυκόλακα. Μέχρι το 1981 η Δεξιά μονοπωλούσε την οικονομική ζωή του τόπου, μετά το 1981 ανέβηκαν και κεντρώα/”αριστερά” τζάκια στην εξουσία. Ως αποτέλεσμα είχαμε οικονομική ελευθερία, η οποία έφερε και πολλές άλλες ελευθερίες που φυτοζωούσαν μεταξύ 1975~1981. Τα δικαιώματα των γυναικών και των διάφορων μειονοτήτων άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά, και πολύ συχνά οι συντηρητικοί βάλανε στην άκρη τις ανελεύθερες αρχές τους γιατί δεν βρίσκανε πολύ χρόνο γιά τέτοια ενόσω ήταν απασχολημένοι με την κατάποση και χώνεψη της δημόσιας πίτας. Κάπως έτσι ο Αντρέας κατάφερε να γίνει το αφεντικό πείθοντας ότι είναι:

  Πιό Σοσιαλιστής από τον βρυκόλακα.
  Πιό Αριστερός από τον βρυκόλακα.
  Πιό Εθνικιστής από τον βρυκόλακα.
  Πιό Φιλελεύθερος από τον βρυκόλακα!!!

  Άντε μετά να σταυρώσει ψήφο ο βρυκόλακας απέναντι στον Αντρέα.

  Και όπως έλεγε και ο Πόντιος σοφός Βασίλειος Τριανταφυλλίδης, όταν μιλάει ο ψηλός, κλάνει μαλλί ο Αντρέας…

  …Κάπως έτσι κλάνει μαλλί ο Παπανδρέου junior junior, ο Μακεδονομάζος Σαμαράς, ο Αλέκα Στάλιν, ο Αλέκος Τρότσκι, ο Άη-Γιώργης της Αρβανιτιάς και ίσως και πολύ περισσότεροι, όταν μιλάει ο Περλίκος και η αγέλη του, σε αυτό τον ιστότοπο, και πέρα από αυτόν…

  Στην πράξη όμως, ο Αντρέας δεν μπορεί να θεωρηθεί ως Εθνικιστής, αφού άφησε το χρέος να φάει το κράτος και κατά προέκταση το έθνος – άρα έκανε ζημιά στο έθνος. Και όμως, ήταν εθνικιστής αφού επέφερε κάποια ισότητα η οποία δεν υπήρχε πρίν, έφερε στην Ελλάδα μία ελευθερία που της επιβάλλει το φυσικό της περιβάλλον, η ίδια της η γεωγραφία, πολύ περισσότερο όμως επειδή δημιούργησε τις συνθήκες εκείνες οι οποίες επέτρεψαν από τότε στον Πόντιο σοφό Βασίλειο τον Τριανταφυλλίδη να θίξει τα σφάλματα της διακυβέρνησης του, και επιτρέπουν σήμερα στον Λάκη με την υψηλή τηλεθέαση, στον παπουτσωμένο Αντώνη τον Θεσσαλονικέα και σε πολλούς άλλους να κυνηγάνε τους πολιτικούς όπως μία αγέλη αγριεμένων σκύλων κυνηγάει έναν δραπέτη φυλακών. Κάπου εκεί στην ίδιο συνασπισμό με τον Λάκη και τον Αντώνη, αλλά πολύ στην άκρη, βρίσκει κανείς και τον Περλίκο και την παρέα του, άλλα είπαμε, κλάνει μαλλί το σύστημα όταν σας ακούει και σας διαβάζει παλικάρια. Αν όμως δεν ήταν ο Αντρέας, ίσως και να μην μπορούσατε να κάνετε ούτε και αυτό…

  Γιά αυτό καλό θα κάνετε να αναγνωρίσετε στον Ανδρέα και κάποια θετικά αποτελέσματα, έτσι δεν είναι monsieur Χασαπόγιαννη. Τουλάχιστον εσύ ξέρεις που πάν τα τέσσερα, σε αντίθεση με κάτι άλλα μπουμπούκια εδώ μέσα…

  Υ.Γ.

  Άντε κυρ’ Περλίκο, δες τώρα πως θα χώσεις και τον Αντρέα στην διακήρυξη του κόμματος σου και την κληρονομιά του φιλελευθερισμού κ.τ.λ. όπως έβαλες και τον Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος δεν ήτανε φιλελεύθερος, κατά πως ισχυρίστηκε ένας αρθρογράφος πρόσφατα, αλλά στα σχόλια του αναγκάστηκε να αποδεχθεί ότι ήταν ο πιό φιλελεύθερος πολιτικός της εποχής του (sic!) Πώς έλεγε ο Τσώρτσιλ ότι η δημοκρατία είναι ένα άθλιο πολίτευμα, αλλά είναι το καλύτερο από όσα γνώριζε; Κάπως έτσι και ο Ελ. Βελ. με τον φιλελευθερισμό! Μετά βάλε και τον Τσώρτσιλ, γιατί έσωσε τον ελεύθερο κόσμο από τον Φασισμό, και την Ελλάδα ειδικότερα και από τον Κομμουνισμό (Γιάλτα, Δεκεμβριανά κ.τ.λ.) και αύριο μεθάυριο θα σε αναγκάσω να βάλεις και εμένα στην διακύρηξη σου…

 16. [Οι λεβέντες του ΔΝΤ και λοιπών οργανισμών, με διδακτορικά και διεθνή εμπειρία, δεν πρόσεξαν ότι τέτοιες ρυθμίσεις δεν είναι βιώσιμες (sustainable, στη γλώσσα τους)?]

  Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι καθαρά διακοσμητικός.

  Οι αντιλιμπεραλιστές γραφειοκράτες της “Ευρωπαικής Ένωσης” και το αντιλιμπεραλιστικό ελληνικό πολιτικό σύστημα έπρεπε, να μεθοδευτεί πάσει θυσία, να μείνουν στο απυρόβλητο. Αυτή την εντολή είχαν και τα μίντια του εγχώριου φασιστοειδούς νταβαντζίδικου παρεοκρατικού καπιταλισμού. Αποδιοπομπαίος τράγος σε κάθε περίπτωση έπρεπε, να αναδειχθεί μόνο το ΔΝΤ και όχι το χρεοκοπημένο αντιλιμπεραλιστικό ελληνικό πολιτικό σύστημα και οι αντιλιμπεραλιστές γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Έπρεπε δηλαδή να δειχθεί αφενός ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα δήθεν εξαναγκάστηκε από το ΔΝΤ στην λήψη των συγκεκριμένων μέτρων και αφετέρου ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών είναι μόνο καλοί Σαμαρίτες που έστω και δύσκολα προσέτρεξαν σε βοήθεια της Ελλάδας.

  Δείτε το βίντεο:

  http://bourchas.blogspot.com/2010/05/blog-post.html

 17. Ωραία, η Ευρώπη αυτοκτονεί, αφού χορεύει το χορό του Ζαλόγγου μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες…

  …Γίνεται όμως να αυτοκτονήσει οικονομικά η Ευρώπη και οι Η.Π.Α; Δεν γίνεται. Οπότε μάλλον το ΔΝΤ θα επαναδιαπραγματευτεί το δικό του χρέος με τους πιστωτές του, το αργότερο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας…

  …Αλλά όλα αυτά είναι μαλακίες ενόσω έχουμε κλιματικές καταστροφές στην πλώρη μας που δεν παίρνουν αναβολή ή επαναδιαπραγμάτευση…

 18. κ. Χουχούλη,

  λίγα λόγια για το μπαξέ μου. Παράγει θαυμάσια προϊόντα με τα οποία τρέφω το θείο κορμί μου για να μπορεί να εξάγει την σκέψη του σε όλη την υφήλιο.

  Πάντως εγώ δεν εννοούσα τον Ανδρέα, για τον οποίο κουβαλάτε πολλά ζαχαρωτά. Ας πούμε ότι είναι όπως τα λέτε. Παραδεχθείτε όμως ότι σε σχέση με τα κυβικά του και το αποτέλεσμα εζυγίσθη και εβρέθη ολιγοβαρής.

  Κατά τα άλλα εξαίσιο σχόλιο και αναμένω την τιτανομαχία σας μετά του κ. Χασαπογιάννη με αγωνία. Τώρα τρέχωστο μπαξέ να κόψω καμιά τσούσκα να συνοδέψει την ρακή!

 19. Σαγανάκι με γυαλιά

  Aυτο ειναι πραγματι ιδιοφυες

 20. Ακομα και η vitriolic θεια Φωτεινη [Γεννηματα] θα το ζηλευε

 21. Θα παρακαλουσα ευγενως να αποφευγονται αναφορες στο γαστρεντερικο συστημα. Οχι απο σεμνοτυφια, αλλα τοχω απο μικρος. Οταν ειχα τυμπανισμο, πηγαινα στην τουαλετα, κλειδωνα την πορτα, ζητουσα συγγνωμη και μετα ακολουθουσε βομβαρδισμος. Μετα ειχα τυψεις για μια βδομαδα, αλλα και βαθεια θλιψη διαπιστωνοντας τελικα οτι δεν διεφερα απο τους αλλους ανθρωπους

 22. @Μίλων Φιρίκης

  Σου το ορκίζομαι, δεν τα έχω βάλει με τον μπαξέ σου. Εύχομαι να συνεχίσει να παράγει θαυμάσια προϊόντα με τα οποία θα συνεχίσεις να τρέφεις τη θεϊκιά κορμάρα σου για να μπορείς να εξάγει την σκέψη σου σε όλη την υφήλιο. Πρόσεχε όμως, το κλίμα αλλάζει γοργά και οι εποχές έχουν πάψει να έρχονται στην ώρα τους από τότε που ήμουνα μικρό παιδί.

  Ο Ανδρέας ήταν ολιγοβαρής, και αυτό οφείλεται στο ότι δεν έπινε το αίμα των άλλων, αντίθετα με τον βρυκόλακα των Χανίων που έκανε μήνυση στο “Ποντίκι” επειδή αποκάλυψε ότι ο βρυκόλακας έχτισε βίλα με εφτά καμπινέδες!!! Όχι ότι δεν έτρωγε, απλά ήταν σχετικά λιτοδίαιτος… λωποδύτης. Πολλοί λένε ότι ο Τσοχατζόπουλος έφαγε πολύ περισσότερα… Η δικαιοσύνη να δούμε τι θα πει και άν θα βγάλει έστω ένα κιχ, έ Γιωρίκα;

  Ούτε η Οικογένεια Χασαπόγιαννη δεν χρειάζεται τόσους καμπινέδες!!!

  Σοβαρά τώρα, εγώ δεν προσπάθησα να φτιάξω μία αγιογραφία του Ανδρέα, απλά δεν μου αρέσει η Ελληνική συνήθεια του να κατηγορούμε άλλους, ειδικά τους νεκρούς που δεν μπορούν να απαντήσουν. Τα πράγματα είναι απλά monsieur Χασαπόγιαννης, αν νομίζεις ότι εσύ θα τα κατάφερνες καλύτερα από τον Αντρέα, πες μου πως θα το έκανες, και αν αποδείξεις ότι όντως έκανε τρομερά άστοχο χειρισμό της κατάστασης, μετά βγές και αναγόρευσε τον Αντρέα σε Darth Vader της Ελληνικής πολιτικής σκηνής.

  Στό τέλος τέλος φταίνε πιό πολύ αυτοί που ψηφίζουν, και οι ανίκανοι που αντιμετώπιζαν τον Ανδρέα ενώ δεν είχαν τα απαραίτητα επικοινωνιακά χαρίσματα γιά να τον ανατρέψουν. Γιά αυτό και δεν έχει ελπίδες η Ντορίτα, άσχετα από το πόσο δίκιο ή άδικο έχει ή από το εάν είναι αθώα περιστερά ή ένοχη καλιακούδα…

  @Χασαπογιάννης

  Το σαγανάκι με γυαλιά ανήκει στον λεκτικό πλούτο του Πόντιου σοφού Βασίλειου του Τριανταφυλλίδη. Ο Σαγανάκι με γυαλιά του έκανε μήνυση γιά αυτόν τον λόγο, και από τότε ο Βασιλάκης κλάνει μαλλί, ξέρεις τώρα…

 23. κ. Χουχούλη,

  Είσθε άδικος. Άνθρωπος με πρόβλημα στον προστάτη έχει χρειά πολλών αποπάτων στην οικία του (βίλλα, Θεέ μου τι απαίσια λέξις).

  Σχετικά με τον κ. Παπανδρέου, υπάρχει και η παραβολή των ταλάντων. Σε σχέση με τα τάλαντα που διέθετε, λίγα πέτυχε (ο δασύφρυδος εκ Κιουπ Κιοι π.χ. είχε μάλλον θετικότερο απολογισμό).

  Θα μπορούσε και καλύτερα, η ύβρις του ίσως ήταν στο γεγονός πως ερωτεύθηκε παράφορα τον εαυτό του. Και μιας και η συζήτηση το έφερε στις τουαλέττες, είχα πάντα την απορία του τι σκεφτόταν ο Αντρέας τις μοναδικές στιγμές που έμενε μόνος χωρίς τους παρατρεχάμενους. “Ποιος είμαι ο πούστης” θα εσκεφθετο, “η ΔΟΜΗ είμαι; Ότι και να τους κάνω γουστάρουν”. Κρίμα να τελευτήσει υποβοηθούμενος στην βρώση επιδορπίου, αλλά της έπαρσης ακολουθεί η πτώση. Και δεν μπορουσε να πάει και μόνος πια στην τουαλέττα.

  ΥΓ: Την Κλιματική Αλλαγή ας την αφήσουμε εκτός για την ώρα.
  ΥΓ2: Εάν δεν με απατά η μνήμη μου ο Κ. Σαρτζετάκης εμύνησε τον κ. Τριανταφυλλίδη για το εξώφυλλο δίσκου όπου ο καλλιτεχνης εμφανίζετο με πατομπούκαλα και ένα σταυρό 2 οκάδες, ως και ο Κ. Σαρτζετάκης είχε εμφανιστεί στο εξώφυλλο περιοδικού (του ΕΝΑ;) μετά από επίσκεψη στον Αθω.
  ΥΓ3: Είμαστε εκτός θέματος.

 24. H αληθεια ειναι πως ο Κωνσταντινος καραμανλης ηταν εξυπνος, αλλα οχι τρομακτικα εξυπνος και ΟΥΧΙ ΕΤΟΙΜΟΛΟΓΟΣ ενω ο αλλος ειχε κανει πολυετη practice στα πεδια του Berkeley με τα παιδια του Berkeley – ετσι ειχε εξελιχθει σε master της αντιπαραθεσης τυπου Οξφορδης [ντιμπειτ που λενε οι αγραμματοι Ελλαδιτες δημοσιογραφοι.
  Το τελος του Καραμανλη και η ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ (ψευδο)ΝΙΚΗ του ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΥ ξεκιναει με το ΤΡΑΓΙΚΟΝ ΛΑΘΟΣ του ΚΚ οταν διατυπωσε την ατελη προταση, “Ανηκομεν στην Δυση” δινοντας στον αλκοολικο την ευκαιρια να ξεστομισει το ΚΕΝΟΝ περιεχομενου, αλλα catchy για τα ιστορικα δεδομενα της μεταχουντικης περιοδου, “Η Ελλαδα ανηκει στους Ελληνες”
  Ο Χασαπογιαννης θα ειχε πει, “Ανηκομεν στην Δυση διοτι ΑΥΤΗ εχει ηδη ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΘΕΙ ανευ ορων ενω εμεις οι γηγενεις υπολειπομεθα” και δεν θαχε ΤΟΛΜΗΣΕΙ ο αλκοολικος (δυο μπουκαλια Whiskey ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ!!) να πει την ΙΣΤΟΡΙΚΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑΝ την οποια ο χυδαιος λαουτζικος θεωρησε ΣΟΦΙΑΝ!!!!!!

  Si c’ est possible !!!!!!!!!!!!!!!!!! Ο ακριτος και ανοητος αυτος Λαος

 25. ΔΕΝ μπορω να δεχθω ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΝ και ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΝ (εκ του φιλειν ανθρωπον, δεν μιλω για ‘αγαθοεργιες’) απο πλευρας ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ασε πια ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΝ.

  Τοχουμε πει μυριαδες φορες πως κεντρικα ΑΙΤΗΜΑΤΑ του σοσιαλισμου και ειδικα του κομμουνισμου, LOCI CLASSICI ησαν

  LOCUS CLASSICUS #1 : ΕΚΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ
  LOCUS CLASSICUS #2 : ΠΑΙΔΕΙΑ
  διοτι η παιδεια ειναι μακροπροθεσμα η μονη βεβαια οδος κοινωνικης και οικονιμκης ανελιξης του LUMPEN

  Aκομα και ο αρχιπροδοτης, αρριβιστας και σαλταδορος Ζαχαριαδης, οταν εστειλε τα παιδακια στο Παραπετασμα εγραψε ιδιοχειρως (παραφραζω, τοχω δει με τα ματια μου το σημειωματακι), “Παρακαλω να τους παρασχεθει η καλυτερη δυνατη μορφωση στην οποια ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ”. Αργοτερα, ο Φαρακος Γραμματεας της Νεολαιας του ΚΚΕ εμψυχωνε τους ΚΝΙΤΕΣ λεγοντας τους, “Πρωτοι στα Γραμματα Πρωτοι στον Αγωνα”

  Ο Παπανδρεου με τον ΑΙΣΧΡΟ ΝΟΜΟ 1982 και εν ΣΥΝΕΡΓΙΑ με την ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΑΝ (ΚΚΕ+ΣΥΝ) ΑΠΟΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕ την ΠΑΙΔΕΙΑ.

  Συμπερασμα: Δεν ηταν παρα ενας ΤΥΠΙΚΟΣ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ με χαμηλη αυτοεκτιμηση που κυνηγουσε την αποδοχη των ΑΛΛΩΝ και ηταν διατεθειμενος να κανει τα παντα για να τον λατρεψουν. Τυπικη συμεριφορα του αλκοολικου, για οσους ξερουν κομματακι ψυχολογια.
  Οι ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ ΟΥΔΕΝ οικοδομουν, ΜΟΝΟ να διαλυουν μπορουν, αλλα εχουν τρομακτικη ικανοτητα vis-a-vis ENDEARMENT. They are masters in endearing tehmselves to others. Aποδειξη της χαμηλης του αυτοεκτιμησης ειναι οτι παντρευτηκε μια λαικια ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ κουτσογυναικουλα, ΑΛΛΑ και ολες με τις οποιες ειχε κλινικες η αλλες σχεσεις ΠΡΙΝ η ΜΕΤΑ την κουτσογυναικουλα ησαν ΕΠΙΣΗΣ λαικαντζες τυπου ‘παρακατω-δεν-υπαρχει’

 26. endearing tehmselves to others -> endearing themselves to others

 27. @Μίλων Φιρίκης.

  “κ. Χουχούλη,

  Είσθε άδικος. Άνθρωπος με πρόβλημα στον προστάτη έχει χρειά πολλών αποπάτων στην οικία του (βίλλα, Θεέ μου τι απαίσια λέξις).”

  Εγώ νομίζω ότι έχει ανάγκη από ένα καλό νεκροταφείο. Στην ηλικία του δεν είναι γιά να βγαίνει στο γυαλί, και επίτέλους, αρκετά λεφτά έβγαλε από το Ελληνικό δημόσιο, βουλευτής από το 1947 (αν δεν κάνω λάθος) και με κρίματα (αποστασία) πού ούτε ο Χασαπογιάννης του συγχωρεί!

  “Σε σχέση με τα τάλαντα που διέθετε, λίγα πέτυχε”

  Πρώτον, ποτέ δεν είπα ότι πέτυχε πολλά. Δεύτερον, μην τα κρίνεις όλα από οικονομική σκοπιά. Και η εθνική συμφιλίωση δεν ήταν μικρο επίτευγμα, παρότι μας οδήγησε στα οικονομικά χάλια που βρισκόμαστε σήμερα. Μήν ξεχνάς ΠΟΤΕ ότι είναι ευκολότερο να λύνεις οικονομικά προβλήματα από το να λύνεις ανθρώπινα προβλήματα. Παρά τα χίλια μύρια ελαττώματα του, το γεγονός ότι βιώνουμε την πιό ειρηνική περίοδο από καταβολής της Ελλάδας περισσότερο από 3000 χρόνια πρίν, δεν είναι και λίγο. Μήν ξεχνάς ότι δεν ολίσθησε μόνο η Ελλάδα στο χρέος τότε, ο Ρήγκαν άφησε μία ακόμα πιό βαρειά κληρονομιά στις Η.Π.Α. Κάποια πράγματα ήταν και της εποχής. Και η κατάρρευση του δυτικού κόσμου δεν οφείλεται αποκλειστικά μόνο στην Ελλάδα, ούτε περιορίζεται σε αυτήν.

  Σού έχω πεί ποτέ ότι το Κιούπ Κόϊ είναι το νοτιότερο των Δαρνακοχωρίων; Το βορειότερο είναι το Βιζνίκ Κιόϊ.

  “Θα μπορούσε και καλύτερα”

  Ναί, αλλά πώς θα μπορούσε και καλύτερα δεν μου λέει κανένας. Ειδικά στο σημείο που έθιξα.

  “Υ.Γ.2” Σαρτζετάκης vs Τριανταφυλλίδης

  Μάλλον έχεις δίκιο. Εγώ τότε που έγιναν αυτά ήμουνα μικρό και χαζό όπως έχω πεί και αλλού.

  @Χασαπόγιαννης

  “ΔΕΝ μπορω να δεχθω…”

  Κανείς δεν σου ζήτησε να δεχθείς τίποτα. Αυτό που είπα εγώ είναι ότι ο Ανδρέας έπειθε καλύτερα:

  “Κάπως έτσι ο Αντρέας κατάφερε να γίνει το αφεντικό πείθοντας ότι είναι:

  Πιό Σοσιαλιστής από τον βρυκόλακα.
  Πιό Αριστερός από τον βρυκόλακα.
  Πιό Εθνικιστής από τον βρυκόλακα.
  Πιό Φιλελεύθερος από τον βρυκόλακα!!!

  Άντε μετά να σταυρώσει ψήφο ο βρυκόλακας απέναντι στον Αντρέα.”

  Και δεν φταίει μόνο ο λαουτζίκος που δεν ψήφισε τον βρυκόλακα. Φταίει και ο βρυκόλακας που δεν μπορούσε να πείσει κανέναν και γιά τίποτα.

  Πέρα από τα αλκοολίκια (που με απασχολούν όσο και οι πίπες της Λεβίνσκι στον Κλίντον, δηλαδή καθόλου, γιατί δεν είμαι μαλάκας νεοσυντηρητικός να κρίνω τους πολιτικούς από το πρίσμα της προσωπικής τους ζωής), δεν απάντησες ΚΑΘΟΛΟΥ γιά το πώς θα χειριζόσουνα ΕΣΥ την κατάσταση αν ήσουνα στην θέση του Ανδρέα. Να το θεωρήσω ως ήττα από μέρους σου;

 28. Υπερεβητε τα εσκαμμενα κυριε και σας καταργω

 29. Αμάν! Με καταργήσανε! Κλάνω μαλλί τώρα! Φρρρρρατς

  Άντε να πάω να πλέξω κάνα πουλόβερ τώρα με το μαλλί που έκλασα!

  Ποιός είσαι ρε Χασαπόγιαννη; Ο terminator Σβαρτζενέγκερ; Να βγαίνεις στο γυαλί και να λές “You have been terminated” και να ρίχνεις στο ψαχνό;

  Χέστηκα εγώ από το δικό σου το termination, μιλάμε γιά πολύ μαλλί τώρα…

 30. Ἐγκυκλοπαιδικῶς, ποιὸ καλὸ παιδὶ θὰ μοῦ ‘πεῖ τὶ σημαίνει ἡ λέξις «βίλλα» στὴν Κυπριακὴ διάλεκτο ;

 31. Είναι άσεμνη, αλλά δεν θυμάμαι πιό πολλά…

 32. E πες το επι τελους Γεωργιε του Ιακωβου, μας γκαστρωσες

 33. Μεταφορικῶς τὸ γράφετε, ἀλλὰ δὲν άπέχετε πολὺ ἀπὸ τὴν λύση τοῦ κουΐζ. Διότι πρόκειται ἀκριβῶς γιὰ τὸ στοιχεῖον ἐκεῖνο τῆς ἀνδρικῆς ἀνατομίας μὲ τὸ ὁποῖον ἑνίοτε ἐπέρχεται τὸ ἀποτέλεσμα γιά τὸ ὁποῖον μὲ ἐγκαλεῖτε. Μπορεῖτε νὰ φαντασθεῖτε τὴν σκηνὴ Ἐλλαδίτες ἀξιωματικοὶ τῆς μεραρχίας ποὺ ἔστειλε κρυφὰ στήν Κύπρο ὁ Γεώργιος Παπανδρέου νὰ ρωτοῦν τὶς κοπέλλες στὸ χωριὸ ἀπὸ τὸ ὁποῖο περνοῦσαν : «Ποῦ εἶναι ἡ βίλλα τοῦ Λεβέντη». Διότι ὁ ἐν λόγῳ πλούσιος καὶ έπιφανὴς προύχων τῆς μεγαλονήσου τοὺς εἶχε προσκαλέσει σὲ δεξίωση ! Ἀθελήτως ἔρχεται στὴν μνήμη ὁ ἀφορισμὸς τοῦ Τζώρτζ Μπερνάρντ Σῶ γιὰ τοὺς Ἄγγλους καὶ τοὺς Ἀμερικανούς : «Ἕνας λαὸς ποὺ τὸν χωρίζει ἡ ἴδια γλώσσα».
  Καὶ ἐπειδή, θὰ παρατηροῦσε κανεὶς ὅτι βγήκαμε έκτὸς θέματος, ἰδοὺ τὶ θὰ μᾶς ἀπήγγελε στὴν Κυπριακὴ ‘ντοπιολαλιά ὥστε νὰ μᾶς ἐπαναφέρει στὴν τάξη :
  ‘ὲν μᾶς ἐκάμ’ ἡ φτώchεια μας ch’ ἡ κακοριζιchiά μας
  σηκώστηchεν ch’ ἡ βίλλα μας νὰ σchίσει τὰ βραchιά μας !

 34. Καλά θυμόμουνα τελικά, απλά δεν ήμουνα σίγουρος…