Η τέχνη της θεσμικής ανικανότητας

Μαρ 7th, 2009 | | Κατηγορία: Χαρίδημος Τσούκας | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Ανικανότητα είναι η αδυναμία να παράγεις αποτελέσματα που να ανταποκρίνονται στις προθέσεις σου. Θεσμική ανικανότητα είναι η αδυναμία ενός θεσμού να διεκπεραιώνει με επιτυχία βασικές πτυχές της αποστολής του. Αν λ.χ. η εγκληματικότητα ανεβαίνει, αν δραπετεύουν οι κρατούμενοι, ή αν οι αστυνομικοί δεν γνωρίζουν πώς και πότε να χρησιμοποιούν τα όπλα τους, τότε η Αστυνομία ως συγκροτημένος θεσμός μάλλον πάσχει από ανικανότητα: δεν εκπληρώνει με επάρκεια το ρόλο της.

Η θεσμική ανικανότητα προκύπτει με τόσο επιδέξιο τρόπο όσο και η ικανότητα: συλλογικές δραστηριότητες αποτελούμενες από αναποτελεσματικές ρουτίνες, χαμηλής ποιότητας διοίκηση, ανεπαρκείς υποδομές, και μια κουλτούρα αδιαφορίας, δημιουργούν αποτελέσματα τα οποία υπολείπονται των επιθυμητών

Η θεσμική ανικανότητα προκύπτει με τόσο επιδέξιο τρόπο όσο και η ικανότητα: συλλογικές δραστηριότητες αποτελούμενες από αναποτελεσματικές ρουτίνες, χαμηλής ποιότητας διοίκηση, ανεπαρκείς υποδομές, και μια κουλτούρα αδιαφορίας, δημιουργούν αποτελέσματα τα οποία υπολείπονται των επιθυμητών. Προκειμένου να διαιωνίζεται, η θεσμική ανικανότητα δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτή, γι αυτό και στηρίζεται σε συμπεριφορές απόκρυψης: οι θεσμικά ανίκανοι προσποιούνται ότι κάνουν κάτι, αλλά δεν το κάνουν• έχουν, υποτίθεται, τα απαραίτητα συστήματα, αλλά δεν τα χρησιμοποιούν• ψηφίζουν νόμους, αλλά δεν τους εφαρμόζουν. Η θεσμική ανικανότητα καμουφλάρεται με επιδέξιο τρόπο• χρειάζεται τέχνη για την αναπαραγωγή της.

Τα παραδείγματα αφθονούν. Κατά δική του ομολογία, ο ειδικός φρουρός που, τελείως απροσδόκητα, πυροβόλησε και σκότωσε (έστω δι εξοστρακισμού) τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, δεν είχε ποτέ επανεκπαιδευθεί στη χρήση όπλων στα εννιά χρόνια που εργαζόταν στην Αστυνομία. «Η εκπαίδευσή μας, όντως, είναι προβληματική», ομολογεί ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών κ. Βασίλης Ντούμας («Νέα», 15.12.2008).

Ο νόμος του 2003 επέβαλλε την ψυχιατρική εξέταση όλων των αστυνομικών προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανότητά τους να οπλοφορούν. Ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ, τη στιγμή μάλιστα που σχετικές έρευνες δείχνουν ότι το επίπεδο ψυχικής υγείας των αστυνομικών, πιθανότατα λόγω συνθηκών εργασίας, είναι χαμηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού.

Ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ, τη στιγμή μάλιστα που σχετικές έρευνες δείχνουν ότι το επίπεδο ψυχικής υγείας των αστυνομικών, πιθανότατα λόγω συνθηκών εργασίας, είναι χαμηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε υπάλληλο ασφαλείας της πρεσβείας των ΗΠΑ ήταν γνωστό στους συναδέλφους του ότι ήταν ψυχικά άρρωστος (έπασχε από «ψυχωσική συνδρομή σχιζοφρενικού τύπου», αποφάνθηκαν οι ψυχίατροι της ΕΛΑΣ μετά το συμβάν). Ενημερώθηκε μάλιστα τρεις φορές από την πρεσβεία, σε ανύποπτο χρόνο, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων (!), ο οποίος ωστόσο δεν ενημέρωσε τους προϊσταμένους του, απέσυρε προσωρινά τον αστυνομικό από τις βάρδιες έξω από την κατοικία του Αμερικανού πρέσβη, και τον επανέφερε αργότερα!

Μετά την πρώτη εναέρια απόδραση Παλαιοκώστα ελήφθησαν κάποια μέτρα στις φυλακές, αλλά δεν έγινε το σημαντικότερο: δεν εκπονήθηκε ένα επιχειρησιακό σχέδιο εμπλοκής των φρουρών σε περιπτώσεις από αέρος αποδράσεων φυλακισμένων. Στο δύσκολο ερώτημα «Τώρα, τι κάνουμε; Πως ματαιώνουμε την απόδραση;», οι αρμόδιοι δεν έχουν απάντηση.

Προσέξτε το μοτίβο: οι διαδικασίες που θεσπίζονται (όταν θεσπίζονται) είναι κυρίως εικονικές – υφίστανται επειδή «πρέπει» να υφίστανται, δίνουν την εντύπωση του οργανωμένου κράτους, επιτελούν κυρίως «νομιμοποιητική» έναντι της κοινής γνώμης λειτουργία. Στην πράξη όμως είναι απαρχαιωμένες ή δεν χρησιμοποιούνται, ή, απλώς, δεν υπάρχουν. Το χειρότερο: οι αρμόδιοι προσποιούνται ότι οι θεσμοί λειτουργούν! Οι εξωτερικοί φρουροί φυλακών οπλοφορούν, αλλά δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν όταν φυλακισμένοι δραπετεύουν με ελικόπτερα! Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ως «σύγχρονο» που θέλει να εμφανίζεται, καθιερώνει την ψυχιατρική εξέταση των αστυνομικών, αλλά δεν ενδιαφέρεται να την εφαρμόσει – αρκεί που υπάρχει ο νόμος! Η διευθυντική ιεραρχία είναι εικονική: υπάρχει η «εικόνα» του προϊσταμένου αλλά είναι μόνο βιτρίνα, δεν ανταποκρίνεται σε διακριτά διευθυντικές λειτουργίες και ευθύνες.

Στην Ελλάδα, μετά το 1974, έχει εμπεδωθεί μια πρωτοφανής παρανόηση (δεν είναι η μόνη): η δημοκρατικά ελέγξιμη βία του κράτους δικαίου (ακόμα κι όταν χρησιμοποιείται εσφαλμένα) εξισώνεται με τη θεσμικά ανέλεγκτη βία των τραμπούκων και κακοποιών

Τα πράγματα στις δημόσιες υπηρεσίες ασφαλείας είναι τραγικότερα απ’ ότι φαίνονται, επειδή αφενός μεν παρέχουν ένα βασικό αγαθό σε ένα σύγχρονο κράτος (την ασφάλεια των πολιτών), αφετέρου δε διότι η θεσμική ανικανότητά τους πολλαπλασιάζεται από τον καρκίνο της δημόσιας ζωής, τον διαβρωτικό κομματισμό, και μια εσχάτως διευρυνόμενη απονομιμοποίηση, η οποία παράγει χαμηλή επαγγελματική αυτο-εκτίμηση, νευρικότητα και σύγχυση.

Στην Ελλάδα, μετά το 1974, έχει εμπεδωθεί μια πρωτοφανής παρανόηση (δεν είναι η μόνη): η δημοκρατικά ελέγξιμη βία του κράτους δικαίου (ακόμα κι όταν χρησιμοποιείται εσφαλμένα) εξισώνεται με τη θεσμικά ανέλεγκτη βία των τραμπούκων και κακοποιών. Το αποτέλεσμα; Σε ότι αφορά στην οπλοχρησία, οι διωκτικές αρχές είναι αμήχανες: αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα όπλα τους, ακόμα κι όταν αυτό επιβάλλεται, όπως λ.χ. στην απόδραση επικίνδυνων φυλακισμένων. Αυτή η αμηχανία έχει επενδυθεί με ένα ψευδοπασιφιστικό ιδεολόγημα, σύμφωνα με το οποίο ο φρουρός μιας φυλακής δεν πρέπει να πυροβολήσει τον δραπέτη Παλαιοκώστα, γιατί η «ανθρώπινη ζωή είναι ιερή».

Η σύγχυση είναι πλήρης. Ναι, πράγματι, για τον Αρχιεπίσκοπο η ζωή του Παλαιοκώστα είναι (και πρέπει να είναι) ιερή. Για τις διωκτικές αρχές, όμως, οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές: προέχει η προστασία της έννομης δημόσιας τάξης, έστω κι αν αυτή, σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να συνεπάγεται τραυματισμό και, δυνητικά, αφαίρεση ζωής. Το κράτος δικαίου δεν εξαλείφει τη βία, αλλά την εκλογικεύει, της θέτει κανόνες, οι φορείς της λογοδοτούν.

Στην Ελλάδα έχουμε πρόσοψη κράτους, αλλά όχι κράτος

Στις ώριμες δημοκρατίες, με ένα ανεπτυγμένο κράτος δικαίου και ευυπόληπτες υπηρεσίες ασφαλείας, τα παραπάνω είναι αυτονόητα. Σε μας δεν είναι. Στην Ελλάδα έχουμε πρόσοψη κράτους, αλλά όχι κράτος. Πολλοί κρατικοί θεσμοί λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που ξοδεύουν ενέργεια όχι για να διαχειρίζονται τα συλλογικά προβλήματα αλλά για να αποκρύπτουν τη χρόνια ανικανότητά τους. Το ενδιαφέρον ερώτημα δεν είναι γιατί δραπετεύουν οι φυλακισμένοι στην Ελλάδα, αλλά γιατί αυτό δεν συμβαίνει συχνότερα.

Χαρίδημος Τσούκας

33 σχόλια
Leave a comment »

 1. Συγχαρητήρια γιά το άρθρο σας κύριε Τσούκα.
  Ο Δημόσιος τομέας δεν λειτουργεί διότι δεν υπάρχει το κίνητρο της αξιοκρατικής ανέλιξης (και του νόμιμου κέρδους) και δεν υπάρχει το αντικίνητρο της απόλυσης. Όσο δεν υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα τα ανθρώπινα όντα δεν έχουν λόγο να είναι παραγωγικά. Απλώς κάνουν οτι δουλεύουν και στο τέλος του μήνα πηγαίνουν και παίρνουν τον μισθό που όλοι οι υπόλοιποι τούς δίνουν από το υστέρημά τους.
  Και πάλι θερμά συγχαρητήρια.

  Μανώλης Στειακάκης (www.kede.gr)

 2. Το άρθρο για να εξυπηρετήσει το κεντρικό του επιχείρημα παραβλέπει βασικά γεγονότα. Έτσι, δεν είναι όλα αποτέλεσμα θεσμικής ανικανότητας. Τι γίνεται λ.χ. με τον αστυνομικό που τράβηξε όπλο επειδή του έξυσαν τον καθρέφτη, μια μέρα πριν το περιστατικό στην πρεσβεία; Με τον αστυνομικό που δολοφόνησε, πριν καμιά εβδομάδα, αυτόν που τον έπιασε να κλέβει πρόβατα και αποπειράθηκε να δολοφονήσει τους μάρτυρες που περνούσαν; Τι γίνεται με τον αυτοστραγγαλισμό του Αφγανού πριν λίγες μέρες, τον θάνατο που την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε στο ακροατήριο του Ρωσοπόντιου αθλητή που “κατάπιε πλαστική σακούλα”, τους 3 Πακιστανούς που πέθαναν όταν “έπεσαν στο ρέμα όταν πήγαν να κάνουν την ανάγκη τους”, τον φοιτητή που τον δείρανε πριν λίγες μέρες στην Θεσσαλονίκη και μετά τον κατηγόρησαν για απείθεια – αθώωθηκε – τον προχθεσινό ξυλοδαρμό στην Πάτρα πάλι άλλου πολίτη κ.ο.κ. Σκεφτείτε ότι τα περισσότερα από αυτά συνέβησαν σε πολύ πρόσφατο χρονικό διάστημα και η λίστα είναι κάθε άλλο παρά εξαντλητική.

  Κάθε εβδομάδα αναφέρονται νέα κρούσματα βίας και παραβατικότητας από αστυνομικούς, αν πούμε ότι “ντεν ξέρουν” το κάνουμε μόνο για να εθελοτυφλούμε. Εδώ ο αστυνομικός πόυ ήταν υπεύθυνος της ασφάλειας του τότε υφυπουργού δημοσίας τάξης Μαρκογιαννάκη και για λίγο διάστημα μετά του υπουργού πολιτισμού Βουλγαράκη ήταν μεγαλέμπορος κόκας και είχε τοποθετηθεί σε τέτοια υψηλόβαθμη θέση. Αν το πρόβλημα περιοριζόταν ότι μερικοί υπεύθυνοι δεν ξέρουν να κάνουν καλά την δουλειά τους και βαριούνται να την κάνουν τα πράγματα θα ήταν καλά. Αλλά υπάρχει και ευρέως διαδεδομένη παραβατική συμπεριφορά που δεν έχει να κάνει με το ότι “ντεν ξέρουν τα παιδιά”. Μεταφέρετε το αντίστοιχο επιχείρημα, ότι δλδ η γενικευμένη ανομία είναι προϊόν άγνοιας, στις πολεοδομίες ή τις εφορίες και θα καταλάβετε το άτοπο του επιχειρήματος και ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η θεσμική ανικανότητα, όταν προσπαθεί να εξηγήσει κάποιος την γενικευμένη παραβατική συμπεριφορά από τους υποτιθέμενους φύλακες του νόμου και της δημόσιας τάξης. Μπορεί όμως να εξηγήσει μεμονωμένα περιστατικά. Όπως ο Κορκονέας είχε πάει για να σκοτώσει, έτσι δεν χωράει καμιά δικαιολογία για αντίστοιχες συμπεριφορές που πολλαπλασιάζονται τραγικά. Θεσμική ανικανότητα εντοπίζεται ίσως όταν ο αστυνομικός δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του όταν τον πυροβολούν τρομοκράτες, όπως λ.χ. στο αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού και στην επίθεση στην Αλεξάνδρας. Δεν χρειάζεται εκπαίδευση κάποιος για να ξέρει ότι δεν πυροβολεί τον συμπολίτη του γιατί “έχει παραβατική συμπεριφορά” ή ότι δεν τον βασανίζει ή τον (αυτο)στραγγαλίζει επειδή είναι αλλοδαπός! Τι εκπαίδευση χρειάζεται για να μην είσαι δολοφόνος ή βασανιστής; Τι εκπαίδευση χρειάζεται για να μην έχουμε ελληνικά Αμπού Γράιμπ κάθε εβδομάδα; Αν, τέλος πάντων, όπως λέει το άρθρο, εμείς νομιμοποιήσουμε την αστυνομική βία, θα πάψουν οι Κορκονέηδες να δολοφονούν αθώους πολίτες;

  Μια τελευταία παρατήρηση: για τον Κορυδαλλό, να πω ότι ευτυχως οι φρουροί δεν πυροβόλησαν – γι’αυτό και αθωώθηκαν στο δικαστήριο! – αφού θα είχαμε μια νέα 11η Σεπτεμβρίου με πολλά πολλά θύματα, και τα παιδιά που ήταν στο γειτονικό γήπεδο. Εδώ η θεσμική ανικανότητα εντοπίζεται στην ΥΠΑ, αφού τουλάχιστον μετά την 11η Σεπτεμβρίου δεν μπορεί ένα ελικόπτερο ή άλλο εναέριο μέσο να σηκώνεται και να πηγαίνει όπου θέλει. Αν στην θέση των συνεργών των Ριτζάι-Παλιοκώστα ήταν ένας μουτζαχεντίν ζωσμένος εκρηκτικά, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν τραγικό.

 3. Και για την ιστορία, η απόπειρα απόδρασης δεν τιμωρείται με την ποινή του θανάτου, αλλά με ένα χρόνο φυλάκιση. Τέτοια σκέφονται οι Κορκονέηδες και έχουμε φαινόμενα όπως την δολοφονία, πριν κάτι χρόνια, 17χρονου Ρωσοποντίου στην Θεσσαλονίκη επειδή ο αστυνομικός ισχυρίζονταν ότι ο νεαρός έκλεψε κασετόφωνο και μετά, όταν ο αστυνομικός που δολοφόνησε συνάνθρωπό του βγήκε αθωωμένος από τα δικαστήρια, οι συνάδελφοί του τον χειροκροτούσαν. Απορημένη η χαροκαμένη μάνα ρωτούσε τότε: γιατί τον χειροκροτούν, έκανε κάτι καλό και τον χειροκροτούν; Στο άρθρο, όταν οι Κορκονέηδες δολοφονούν το κάνουν είτε γιατί “δεν ξέρουν” είτε γιατί “έτσι πρέπει” και “εμείς καταλαβαίνουμε λάθος τον ρόλο τους”. Το 1995 αστυνομικοί μπήκαν στον καταυλισμό των τσιγγάνων στον Ασπρόπυργο και τον διάλυσαν τελείως με την δικαιολογία ότι έψαχναν 2 καταζητούμενους. Όταν ρώτησαν τον πρώην αποτυχημένο υπουργό δημοσίας τάξης Παπαθεμελή γιατί το έκαναν αυτό η απάντηση ήταν “τι θέλετε, η αστυνομία να μοιράζει σοκολάτες;” Το άρθρο αυτό πρόκειται με δυο λόγια για μια ιδεολογική απενοχοποίηση των δολοφονιών από την αστυνομία στην Ελλάδα, με κάπως πιο εκλεπτυσμένα επιχειρήματα από αυτά που ακούμε συνήθως. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι τι πιστεύει ο καθένας μας, εκτός ίσως στο βαθμό που η ιδεολογική απενοχοποίηση της αστυνομικής βίας γεννά ατιμωρησία και νέα κρούσματα δολοφονιών, βασανισμών κ.ο.κ. Το πρόβλημα είναι να αναγνωρίσει κάποιος υπεύθυνος πολιτικός καταρχάς ότι υπάρχει πρόβλημα. Γιατί μέχρι τώρα λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι όλα θέμα άγνοιας.

 4. Κύριε Τσούκα,

  Ασχοληθήκατε με ένα πολύ σημαντικό θέμα της Ελληνικής δημόσιας ζωής που όμως επηρεάζει και την ιδιωτική.

  Είναι ίσως το κορυφαίο θέμα [που θα έπρεπε να απασχολεί τους Eλληνες και όταν ακούω τη σιχαμερή εκλογολογία των πολιτικάντηδων της εποχής συμπεριλαμβανομένης εκείνης των δυο κομμάτων εξουσίας ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

  Η σκέψη σας συνοψίζεται ασφαλώς στο «Στην Ελλάδα έχουμε πρόσοψη κράτους, αλλά όχι κράτος…»

  Τα παραδείγματα σας βέβαια δεν θα μπορούσαν να έχουν μια ικανή ποικιλία αλλά είναι ενδεικτικά ακριβώς του δηθενισμού της ελληνικής κοινωνίας…

  Ο δηθενισμός επεκτείνεται και σε πολλούς άλλους τομείς όπως π.χ. στην εκπαίδευση που εσείς υπηρετείτε…

  Στις μέρες μας το θέμα της εκπαίδευσης είναι εξαιρετικά επίκαιρο και δεν σας κρύβω πόσο με στενοχωρεί η έλλειψη σοφίας απο τους Ελλήνες πρυτάνεις οι οποίοι αναμασούν παλαιές θέσεις ανίκανοι να συμβαδίσουν με τις επιταγές της εποχής…

  Θα πω μόνο αυτό:

  Ο κύριος Μπαμπινιώτης, που πασχίζει ενάντια στο κατεστημένο, εξήγγειλε τον μόνο ουσιαστικό εκσυγχρονισμό με το να δώσει στο σύστημα (αντιγράφοντας απο τους βρετανούς) τη δυνατότητα ο καθείς να ξεκινά την βασική πανεπιστημιακή παιδεία ανεξαρτήτως ηλικίας αρκεί να διαθέτει τα αναγκαία πειστήρια γνώσης (A levels)

  Είμαι ένας απο εκείνους που ξεκίνησαν την πανεπιστημιακή τους παιδεία σε μεγάλη ηλικία στην Αγγλία και έχω γνώση των πλεονεκτημάτων του συγκεκριμένου συστήματος. Ουδείς ποτέ με ρώτησε την ηλικία μου… Τις ικανότητες / γνώσεις μου ήθελαν μόνο να γνωρίζουν.

  Οι εδώ Πρυτάνεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων αδιαφορούν γιαυτή την κορυφαία ανάγκη…

  Όμως δεν θα επεκταθώ άλλο εδώ στα εκπαιδευτικά…

  Θα σας παρακαλέσω όμως να δείτε ακριβώς για τους παραπάνω λόγους το θέμα απονομής της Ελληνικής δικαιοσύνης.

  Λυπάμαι κύριε Τσούκα που στην Ελλάδα δεν απονέμεται δικαιοσύνη… Διαθέτουμε ενα τραγελαφικό σύστημα που προσπαθεί να πείσει τους αδαείς ότι καταβάλει τις επιβεβλημένες σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση…

  Όμως μόνο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο μπορεί να ισχυριστεί κανείς οτι τα πράγματα είναι αποδεκτά…

  Η εξήγηση έγκειται στο ότι σε πρωτοβάθμιο επίπεδο οι νέοι δικαστές δεν έχουν ακόμα φθαρεί… Ειναι αγνοί και έντιμοι… δεν έχει παρεισφρήσει σε αυτούς το λερό Μασονικό δόγμα…, η ιδιοτέλεια και η πολιτική εντολή «του άγει και φέρει»

  Δεν έγιναν (οι νέοι δικαστές) τόσο γελοίοι ώστε να απαιτούν (=θεσπίζουν) εν καιρώ κρίσης τεράστιες αυξήσεις αμοιβών και να τις παίρνουν και αναδρομικά…

  Κύριε Τσούκα, αν δεν καθαρίσει το δικαστικό σώμα απο το σκουπιδαριό , αν δεν υπάρξει κάθαρση όπως έγινε κάποτε στην Ιταλία (αν και εν τω μεταξύ η διαφθορά επανήλθε με το Μπερλουσκόνιο δόγμα εξουσίας – Είπε π.χ. για τον περιβόητο συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο του «Γόμορρα» ότι εξευτέλισε με τα όσα γράφει την Ιταλία…)

  Παρεπιμπτόντως, δείτε παρακαλώ την εξέχουσα ταινία «Il DIVO» με τις πάμπολλες αναφορές στην διαφθορά της Ιταλικής πολιτικής.

  Ο λόγος της σημασίας που έχει η δικαστική κάθαρση είναι εξαιρετικά απλός…

  Αν δε φοβάσαι ως πολίτης την απονομή δικαιοσύνης και αν δεν πιστεύεις οτι το άδικο και το ελεεινό θα ανακαλυφθεί και θα τιμωρηθεί θα το ξανακάνεις…

  Αντιλαμβάνομαι οτι πρώτα πρἐπει να ανακαλυφθεί η παρανομία και μετά να αποδοθεί δικαιοσύνη… Άρα θα πρέπει να υπάρχει και ένα αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης.

  Όμως αν ξέρει ο οιοσδήποτε ότι και να ανακαλυφθεί δεν θα τιμωρηθεί η ανακάλυψη των ανομιών του και η διαπόμπευσή του θα είναι άνευ ουσίας…

  Θα έχετε πιστεύω ακούσει περιπτώσεις υπαλλήλων των οικονομικών εφορειών που αγοράζουν τις θέσεις που εκτίθενται σε παράνομη προσοδοφορία (=λάδωμα) όπως σχεδόν οι ταξιτζήδες τις άδειες ΤΑΧΙ.

  Μη φαντασθείτε οτι πρόκειται για σπάνια περιστατικά ενώ είναι γνωστό ότι έχουν καταγγελθεί απο μέσα, απο άτομα δηλαδή που υπηρετούν στις οικονομικές εφορίες..

  Όμως το κορυφαίο θέμα στις μέρες μας είναι το ΣΤΕ…

  Δεν απονέμει δικαιοσύνη το ΣΤΕ, κύριε Τσούκα.

  Αν διαβάσατε την εισήγηση του Σπύρου Μαρκάτη θα σιχαθήκατε που ζείτε σε αυτή τη χώρα…

  Και όμως τα μέλη του ΣΤΕ ακολουθούν τις εισηγήσεις των εκάστοτε συμβούλων κατά 95% !!!

  Έτσι ο κάθε χυδαίος παραγοντίσκος και ο καθε ιδιοτελής ή και παρανοικός, πολιτικάντης προσφεύγει στο ΣΤΕ ακόμα και αν ξέρει ότι αυτό που επιδιώκει είναι παράλογο…

  Αν το ΣΤΕ δεν αποφασίσει κατά 95 % υπερ της παρανοϊκής του προσφυγής, που προφανώς είναι προστατευμένη πίσω απο εύηχες ερμηνείες άρθρων του συντάγματος, θα καθυστερήσει τόσο στην απόφαση που η ζημιά θα έχει γίνει… Τέτοια είναι η περίπτωση του Κυνηγού ενάντια στον Φωτοβολταικό σταθμό της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.

  Σε κάθε περίπτωση, ο θεσμός θα δίνει την εντύπωση ότι εξυπηρετεί το περί δικαίου αίσθημα των αδαών Ελλήνων… ενω στην πραγματικότητα θα εξυπηρετεί την ιδιοτέλεια συνήθως μιας φανατικής φράξιας ἠ πολιτικής παρίας που δεν θα έχει ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να πρωτοστατήσει υπέρ της κάθε ανώριμης τοποθετησής της.

  Εδώ αναφέρομαι ειδικά στον συστηματικό πολιτικαντισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

  Σημαντικά και τα στοιχεία που παραθέτει ο Nievskii (Μαρτίου 8th, 2009 3:19 μμ) που δημιουργούν ερωτηματικά, οχι όσον αφορά την εγκυρότητα αλλά την πηγή προελευσής τους…

  Ποια είναι άραγε η συγκεκριμένη πηγή…

  Δεν φαντάζομαι να εγερθεί δημοσιογραφικό απόρρητο…

  Τα απόρρητα τέλος στο διαδίκτυο…

 5. @Nievskii: Με όλο το συμπάθιο νομίζω ότι παρερμηνεύεις πλήρως το πνεύμα του άρθρου. Το άρθρο πουθενά δεν αναφέρει ούτε και υπονοεί ότι τα εγκλήματα ή η υπέρβαση εξουσίας των αστυνομικών πρέπει να μην τιμωρούνται επειδή δεν ισχύουν οι χ – ψ προϋποθέσεις ορθής λειτουργίας της Υπηρεσίας τους. Ούτε και αναφέρει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν (ή μη) ως άλλοθί τους στα δικαστήρια.
  Αυτό που υπαινίσσεται είναι ότι είναι πολύ απλοϊκή η θεώρηση του “κακού” αστυνομικού (ενός, και δεύτερου και τρίτου…) που μόνος αυτός έχει την προσωπική ευθύνη, ενώ βρίσκεται σε ένα σύστημα που είναι ορθά (τάχα) φτιαγμένο και ο κακός αστυνομικός με τη βία ή την ανικανότητά του το δυσφημεί στα μάτια της κοινής γνώμης… Γιατί αυτή είναι η λογική που προσπαθούν να περάσουν οι πολιτικάντηδες. “Εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε, αλλά…. (οι κακοί αστυνομικοί σκοτώνουν, οι κακοί εφοριακοί λαδώνονται, κοκ…) Άρα, εμείς δεν έχουμε ευθύνη. Ότι είναι δυνατόν να γίνει το κάναμε. Πήραμε “μέτρα”, αλλά αυτοί οι κακοί εκεί κάτω (που προφανώς αυτο-προσλήφθηκαν, αυτο-μισθοδοτούνται και ενσυνείδητα αυτο-απαξιώνονται καθημερινά) μας χαλάνε το μαγαζί και δυσφημούν τη σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει… Ή ίσως, το γυρνάνε σε ένα ημί-ρατσιστικό του στυλ “τι να κάνουμε; αυτή είναι η Ελλάδα / οι Έλληνες…”

  Ρωτάς, “αν εμείς νομιμοποιήσουμε την αστυνομική βία, θα πάψουν οι Κορκονέηδες να δολοφονούν αθώους πολίτες;”
  Κατ’ αρχάς η κρατική βία σε μια δημοκρατία είναι -εξ’ορισμού- νομιμοποιημένη. Η υπέρβαση της βίας, στην οποία εσύ αναφέρεσαι, εξ’ ορισμού και πάλι είναι καταδικαστέα και τιμωρήσιμη. Το άρθρο δεν ζητά να δικαιολογήσει / νομιμοποιήσει την υπέρβαση της βίας. Απεναντίας ζητά να περιορίσει τη βία, καθιστώντας την ελέγξιμη και “προβλέψιμη”. Θέτοντάς την εντός ενός θεσμικού πλαισίου το οποίο αυτή τη στιγμή λείπει ή υπάρχει μόνο κατ’ επίφαση (για να παραφράσω την έκφραση του κου Τσούκα, υπάρχει πρόσοψη ελέγχου και όχι έλεγχος).

 6. Δεν παρεξήγησα τίποτα. Παρεξηγεί όποιος δεν διαβάζει το άρθρο. Μια γραμμή μόνο από το άρθρο φτάνει:
  η δημοκρατικά ελέγξιμη βία του κράτους δικαίου (ακόμα κι όταν χρησιμοποιείται εσφαλμένα) εξισώνεται με τη θεσμικά ανέλεγκτη βία των τραμπούκων και κακοποιών.

  Σύμφωνα με το άρθρο μια εγκληματική ενέργεια – που βαπτίζεται “λάθος” και όχι έγκλημα! – που διαπράττεται από αστυνομικό, εφόσον διαπράττεται με την στολή του, είναι κάτι που πρέπει να έχουμε ανοχή, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλης μορφή εγκληματική βία. Εντάξει, το καταλάβαμε ότι ένας μπάτσος δεν μπορεί να κάνει έγκλημα, μόνο “σφάλματα”. Και, ναι, λοιπόν, με την ανοχή και την (συν)ενοχή απέναντι στην αστυνομική βία και ταυτόχρονα με την μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε άλλης μορφή παραβατικότητα, θα λυθεί το πρόβλημα. Σκεφτείτε τώρα ότι αντί, αυτός που έχει οριστεί να προστατεύει τον νόμο και τον γνωρίζει καλύτερα απόλους μας να τιμωρείται αυστηρότερα, να λέμε ότι πρέπει να του δείχνουμε και μεγαλύτερη ανοχή, γιατί δεν μπορούμε να τον εξισώσουμε με τους άλλους κακοποιούς! Τι λογική είναι αυτή; Έχει δίκιο ο Χ.Τσούκας; Ή μήπως αυτός που σπάει τον νόμο εν γνώσει του και ενώ έχει ταχτεί να τον προστατεύει είναι χειρότερος από τον χειρότερο τρομοκράτη και πρέπει να τιμωρείται σκληρά; Διαλέγει ο καθένας σε τι από τα δυο πιστεύει. Στην πρώτη περίπτωση ο νόμος εξυπηρετεί μια ανώτερη σκοπιμότητα, το τρίτο ράιχ, το έθνος, την πατρίδα, την σημαία, την ασφάλεια ή τι άλλο, οπότε η αξία του είναι εργαλειακή, βλέποντας την ανώτερη αξία που εξυπηρετείται και μπορεί να παρακαμφθεί για άλλες σκοπιμότητες. Να θυμήθουμε δηλαδή και το “εάσομεν τους νόμους καθεύδειν” του μακαρίτη του Χριστόδουλου – ας αφήσουμε τους νόμους να κοιμηθούν. Στην δεύτερη περίπτωση ο νόμος είναι θεσπισμένος από όλους και οφείλουν να τον σέβονται όλοι γιατί είναι αυτό που μας κάνει όλους συμπολίτες και δίνει χώρο για όλους στην κοινωνία. Διαλέξτε, λοιπόν, ποια οπτική ασπάζεστε. Τον δρόμο του τρίτου ράιχ, ή την ισονομία της δημοκρατίας. Στην Ελλάδα, για διάφορους λόγους, δεν υπάρχει ανοχή απέναντι στους Κορκονέηδες, με αποκορύφωμα τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008. Μπορούμε βέβαια, πιστοί στο πνεύμα του άρθρου να ζητήσουμε κάτι αντίστοιχο σε αυτό που είπε ο Μπέρτολντ Μπρεχτ στις αρχές της Ανατολικής Γερμανίας κάποτε: αν δεν σας αρέσουν αυτά που πιστεύει ο λαός, αλλάξτε λαό. Και λίγα όμορφα λόγια για την λειτουργία της βίας στην δημοκρατία και ένα όχι στο far west των Κορκονέηδων μπιστολέρο τα γράφει πολύ όμορφα ο j95 εδώ.

  Το δεύτερο σημείο του επιχειρήματος για τον δημοκρατικό έλεγχο της βίας, είναι εκ του πονηρού. Η αστυνομική βία, σύμφωνα με το άρθρο, πρέπει να υπάρχει επειδή είναι καλύτερη από άλλες μορφές εγκληματικής βίας και επειδή είναι ελέγξιμη. ;Oταν όμως φωνάζουμε, το άρθρο μας λέει ότι δεν πρέπει να φωνάζουμε, αφού η βία είναι δημοκρατικά ελέγξιμη! Δλδ όταν δεν υπάρχει αστυνομική βία υπάρχει πρόβλημα αφού είναι καλύτερη από άλλες μορφές βίας, και όταν υπάρχει πρέπει να αδιαφορούμε αφού μπορούμε ανά πάσα στιγμή να την ελέγξουμε. Παραδοξολογία; Πονηριά; Αν κάτι είναι ελέγξιμο πρέπει να το ελέγχουμε και όχι να έχουμε δυνητικό λόγο στον έλεγχό του. Η διαδικασία του ελέγχου, όπως καλύτερα από μένα ξέρει ο Χ.Τσούκας, είναι μια διαρκής διαδικασία που δεν σταματά στην λεκτική επιβεβαίωση του δικαιώματος να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο. Ας μας πει ο Χ.Τσούκας στην Αγγλία που διδάσκει τι σχέση έχει ο αστυνομικός με τον πολίτη και ποια στην Ελλάδα; Αν στην Αγγλία γίνεται φασαρία επειδή βγαίνει ένα βίντεο και λέει κάποιος εγγλέζος μπάτσος την κακή λέξη paki, στην Ελλάδα τι γίνεται όταν τρώνε έναν paki τον μήνα; Η πονηρία του άρθρου στο δίλημμα αστυνομική βία ή άλλη βία έγκειται στο ότι το άρθρο θεωρεί χωρίς την ύπαρξη υπερβάσεων της βίας(=σφαλμάτων) είναι σίγουρο ότι θα γεμίσουμε με ανεξέλεγκτη βία από όλους τους άλλους! Σαν τον προστάτη που πάει στο μαγαζί και του λέει: πρέπει να μου τα σκάσεις γιατί αν δεν μου τα σκάσεις κάποιος άλλος(κακός) θα σου κάνει κάτι πολύ κακό. Πρέπει, σύμφωνα με την λογική του άρθρου, ακόμα, και αν είναι δικαίωμά μας να ζητάμε περιορισμό των αστυνομικών υπερβάσεων, να μην κάνουμε κάτι τέτοιο, γιατί τότε -φτου,κακά – είμαστε φίλοι των τρομοκρατών και των κακοποιών. Σοβαρά; Το επιχείρημα ποιο είναι ακριβώς, πέρα από τις φτηνές κατηγορίες που απευθύνονται στο θυμικό;

 7. Πέραν του ότι το θέμα του άρθρου είναι τελείως διαφορετικό και εσύ έχεις πιαστεί από ένα παράδειγμα, επιμένω και πάλι ότι παρανοείς. Στη φράση:
  η δημοκρατικά ελέγξιμη βία του κράτους δικαίου (ακόμα κι όταν χρησιμοποιείται εσφαλμένα) εξισώνεται με τη θεσμικά ανέλεγκτη βία των τραμπούκων και κακοποιών.

  …ταυτίζεις απ’όσο καταλαβαίνω τη θεωρητική έννοια της “βίας” με μία “πρακτική” -και μάλιστα στρεβλή εκδήλωσή της, αυτή της εγκληματικής ενέργειας. Το άρθρο δε λέει ότι η εγκληματική ενέργεια του αστυνόμου πρέπει να συγχωρείται ή να δικαιολογείται (προσωπικά συμφωνώ μαζί σου ότι αν αποδεικνύεται σκόπιμη εγκληματική ενέργεια η ποινή πρέπει να είναι ακόμη αυστηρότερη απ’ ότι σε άλλες περιπτώσεις).
  Λέει ότι η έννομη βία του κράτους δικαίου (η υπό προϋποθέσεις ασκούμενη και πάντα ελέγξιμη / τιμωρήσιμη βία) είναι άλλο πράγμα από την άνομη βία του οποιουδήποτε τραμπούκου ή κακοποιού που εκ φύσεως είναι εκτός οποιουδήποτε δημοκρατικού ελέγχου.
  Η έννομη βία μπορεί να συνιστά εγκληματική ενέργεια, ενώ η έκνομη εξ’ ορισμού ανήκει σ’αυτή την κατηγορία.

 8. @Nievskii (Μαρτίου 10th, 2009 7:47 μμ )

  Αν το ερώτημα είναι η παραβατικότητα των δυνάμεων καταστολής ή των όποιων κρατικών λειτουργών, των δικαστών συμπεριλαμβανομένων, διότι αυτοί είναι πολύ ποιο επικίνδυνοι απο τον οιοδήποτε αστυνομικό (η λέξη Μπάτσος δεν με εκφράζει…) αν θελήσουν να κάνουν κακό, τότε δεν θα διαφωνήσω ότι αυτή πρέπει να ελέγχεται και να τιμωρείτεαι απο τα επι τούτου όργανα ελέγχου…

  Οι παραβατικοί αστυνομικοί π.χ των πολιτειών των ΗΠΑ ελέγχονται απο το FBI .

  Οι Τράπεζες ελέγχονται (υποτίθεται) απο την ΚΤΕ

  Οι οικονομικές καταστάσεις των εταιριών απο τους ελεγκτές λογιστές ή ορκωτούς λογιστές και οι ορκωτοί απο την Accounting and Auditing Oversight Board κ.λπ.

  Άλλο ο έλεγχος της παραβατικότητας των οργάνων και άλλο η αυστηρότητα με την οποία επιβάλουν τους νόμους… Το δεύτερο σχετίζεται με τον επαγγελματισμό και την εκπαίδευση αλλά και με το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων…

  Δεν κατηγορείς π.χ. τις δυνάμεις καταστολής αν έδειραν ένα άτομο που πετούσε μολότοφ διότι δεν αντιλαμβάνομαι πόσο λιγότερο οδυνηρό είναι το να καείς απο φωτιά απο να φας μερικές μπατσιές…

  Όμως μια επαγγελματική δύναμη καταστολής επειδή λειτουργεί με σχέδιο και επαγγελματισμό εξουδετερώνει σε ελάχιστο χρόνο τους παραβάτες του νόμου και της τάξης…

  Στην Ελλάδα φαίνεται οτι μας αρέσει το θέατρο και στήνουμε παραστάσεις γάτων με ποντικούς και ὀταν τελικά συλλαμβάνοντα τα ποντίκια, αφήνονται ελεύθερα με συνοπτικές διαδικασίες διοτι δεν αποδεικνύεται αρκούντως το αδίκημα, δεν γίνεται δηλαδή εφικτή η αντιστοίχηση της βλάβης με τον δημιουργό της βλάβης…

  Πρόκειται για τραγελαφική ανεπάρκεια του νόμου αλλά κανείς δεν ερυθριά για το γεγονός ενώ οι δικαστές περί άλλων ιδιοτελών θεμάτων τους τυρβάζουν…

  Το εύλογο θα ήταν, αν κάποιος κάψει ένα περιουσιακό στοιχείο να πληρώνει για τις καταστροφές του.

  Σε μία ευνομούμενη κοινωνία θα πρέπει να υπολογίζονται οι ζημιές και να καλείται ο ένοχος, ή εφ’οσον είναι ανήλικος ο έχων την επιμέλεια, να πληρώσει το τίμημα… πολύ πιθανό στην ασφαλιστική εταιρεία που κάλυψε αρχικά τις ζημιές.

  Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει άρα δεν έχουμε απονομή δικαιοσύνης…

  Στην πραγματικότητα έχουμε μπαχαλοδημοκρατία και αυτό θα φέρει με απόλυτη βεβαιότητα εκείνη τη δύσκολη κατάσταση που οι περισσότεροι απευχόμαστε αλλά κάποιοι, ολίγοι επιζητούν και σας λέω ότι την χρηματοδοτούν κιόλας…

  Ρωτήστε τους μπαχαλάκηδες για το χαρτζιλίκι τους και την πηγή του…

  Απο την άλλη να ρωτήσω τους ευαίσθητους, αν σε περίπτωση ἐκτακτων περιστατικών εθνικού επιπέδου θα πάνε να αντιμετωπίσουν την σκληροτράχηλη τουρκική απειλή με κραυγές φτερών και πούπουλων που δυστυχώς ακούγονται ολοένα και συχνότερα μεταξύ του νεανικού Ελληνικού πληθυσμού…

  Λυπάμαι αλλά σε μια ευνομούμενη κοινωνία οι μπαχαλάκηδες δεν έχουν θέση, δεν είναι αποδεκτό να γίνονται της μόδας και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με καλές προθέσεις… αν και πάντα εντός του ισχύοντος δικαίου…

  Όμως είμαστε μακριά απο το να ισχυριστούμε ως χώρα οτι βελτιώνουμε τις δημοκρατικές μας δομές… Θάλεγε κανείς ότι όλοι τρέχουμε ζαλισμένοι προς το φως των «πολυβόλων»

  Πριν μερικούς μήνες τρέχαμε αντίστοιχα προς τον φοβερό γκρεμό… της οικονομικής καταστροφής και ιδού, οι έχοντες το επιμελώς διαφυλαγμένο μετρητό είναι έτοιμοι να μας εξαγοράσουν ως σκλάβους επι δουλεία…

  Επι αυτού χαρακτηριστική ήταν η σύμπνοια του Obama με τον Gordon Brown που αποφάσισαν να ξεκάνουν το σκοτεινό τραπεζικό σύστημα (παρατραπεζικό σύστημα των τραπεζικών παραδείσων) που αντιστέκεται τώρα στον προγραμματισμό τους…

  They decided to «Outlaw the Shadow Banking System» and Obama said:

  I know they are gearing up, all those used in the old way of doing business, for a fight as we speak… My message to them is this:

  “So am I”

  Αυτή την στιγμή στη χώρα μας θέλουμε τέτοιους πολιτικούς που με καθαρό λόγο θα πουν στους ασύδοτους εκφραστές της παραπολιτικής υποκουλτούρας των μπαχαλάκηδων και των λοιπών τρωκτικών:

  Ελάτε, σας περιμένω…

 9. Το ερώτημα περί της της ανικανότητας των θεσμών τίθεται πιστεύω σε λάθος βάση. Κατά την άποψη μου θα έπρεπε να τεθεί ως εξής:Τι είναι εκείνο που δημιουργεί την ανικανότητα ενός θεσμού Α) το οργανωτικό και διαχειριστικό έλλειμα; ή Β) η έλλειψη αποδοχής του θεσμού από την κοινωνία. Το άρθρο περιορίζει την ανάλυση στο πρώτο προφανώς θεωρώντας δεδομένο το δεύτερο . Μόνο που στην περίπτωσή μας δεν μιλάμε για δυτικές κοινωνίες όπου οι θεσμοί εμπεδώθηκαν απο τα κάτω. Στην Ελλάδα οι θεσμοί γενικότερα εισήχθησαν από τα πάνω. Αυτό δημιούργησε και δημιουργεί καχυποψία και απείθεια. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η καχυποψία τροφοδοτεί το οργανωτικό και διαχειριστικό έλλειμα και τούμπαλιν. Η καχυποψία και η έλλειψη αποδοχής των θεσμών στη χώρα μας γενικεύεται σε όλους τους θεσμούς και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και στρώματα και είναι διαχρονική. Σε μια κοινωνία η αποδοχή ενός θεσμού προυποθέτει την διεισδυτικότητά του στα μέλη της. Στην Ελλάδα όμως αυτό που συμβαίνει είναι ότι απλά δεν έχουμε μία αλλά πολλές παράλληλες κοινωνίες όπου παρατηρείται το φαινόμενο το ίδιο άτομο να συμμετέχει σε περισσότερες της μιάς. Τηρούμε δηλαδή διπλά και τριπλά βιβλία . Υπάρχει η κοινωνία της νομιμότητας ,η κοινωνία της παρανομίας η κοινωνία της ανοχής , η κοινωνία της δυσανεξίας και όλα αυτά είναι ισότιμα και αποδεκτά. Για να υπάρξει συνεπώς αποδοχή των θεσμών (με την προυπόθεση ότι αυτοί είναι σωστά δομημένοι και διαφανείς) και να μπορέσουν αυτοί να λειτουργήσουν πρέπει να γίνει ελκυστικότερη η νομιμότητα από την παρανομία. Πρέπει να πάψει να συμφέρει η παρανομία και αυτό να εμπεδωθεί. Καμμιά αστυνομία δεν πρόκειται να γίνει αποτελεσματική όσο και αν οργανωθεί και αποκτήσει επιχειρησιακή ικανότητα , αν η κοινωνία αποδέχεται την παρανομία και την επιβραβεύει. Το παιχνίδι πιστεύω κερδίζεται πρώτα στην κοινωνία. Αν καταπολεμηθεί αυτή η παθογένεια και βελτιωθεί το θέμα της διαφάνειας της συμμετοχής και του δημοκρατικού ελέγχου θα αποκτήσουμε αξιόπιστους και λειτουργικούς θεσμούς.

 10. Η τεχνη της θεσμικης ανικανοτητας ειναι το αποτελεσμα της τεχνης της ατομικης χειραγωγησης που πολυ πετυχημενα παιζουν οι πολιτικαντηδες για χρονια. Δεν αποτελει ανικανοτητα η μη λειτουργια των θεσμων, αποτελει επιλογη διακομματικη. Και η παρασταση παιζεται πολυ πετυχημενα γιατι πολυ απλα οι Ελληνες πολιτες ειμαστε ανικανοι -δεδομενης και της παιδειας που λαβαμε στο Ελληνικο σχολειο- να διακρινουμε απλες εννοιες, καταστασεις και προσωπα, όπως το τι ειναι ΄΄προοδευτικο΄΄ και τι αντιδραστικο… Σε ενα λαο τοσο ανορθολογικα σκεπτομενο δεν εκπλησει η ακριτη καταναλωση των προιοντων εικονικης πραγματικοτητας που μας ταιζουν τα Μεσα Μαζικης Αποχαυνωσης και οι Πολιτικαντιδες φεουδαρχες…

  04 March 2009 17:43

  Defkalion said…
  Η τεχνη της θεσμικης ανικανοτητας ειναι το αποτελεσμα της τεχνης της ατομικης χειραγωγησης που πολυ πετυχημενα παιζουν οι πολιτικαντηδες για χρονια. Δεν αποτελει ανικανοτητα η μη λειτουργια των θεσμων, αποτελει επιλογη διακομματικη. Και η παρασταση παιζεται πολυ πετυχημενα γιατι πολυ απλα οι Ελληνες πολιτες ειμαστε ανικανοι -δεδομενης και της παιδειας που λαβαμε στο Ελληνικο σχολειο- να διακρινουμε απλες εννοιες, καταστασεις και προσωπα, όπως το τι ειναι ΄΄προοδευτικο΄΄ και τι αντιδραστικο… Σε ενα λαο τοσο ανορθολογικα σκεπτομενο δεν εκπλησει η ακριτη καταναλωση των προιοντων εικονικης πραγματικοτητας που μας ταιζουν τα Μεσα Μαζικης Αποχαυνωσης και οι Πολιτικαντιδες φεουδαρχες…

 11. Η έννομη βία μπορεί να συνιστά εγκληματική ενέργεια, ενώ η έκνομη εξ’ ορισμού ανήκει σ’αυτή την κατηγορία

  Δεν υπάρχει καμιά παρανόηση:ο Χ.Τσούκας ζητά να υπάρξει περισσότερη βία, νόμιμη ή παράνομη.

  Αφού λέει τα εξής:

  η σύγχυση είναι πλήρης. Ναι, πράγματι, για τον Αρχιεπίσκοπο η ζωή του Παλαιοκώστα είναι (και πρέπει να είναι) ιερή. Για τις διωκτικές αρχές, όμως, οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές: προέχει η προστασία της έννομης δημόσιας τάξης, έστω κι αν αυτή, σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να συνεπάγεται τραυματισμό και, δυνητικά, αφαίρεση ζωής. Το κράτος δικαίου δεν εξαλείφει τη βία, αλλά την εκλογικεύει, της θέτει κανόνες, οι φορείς της λογοδοτούν.

  προσθέτει:
  Το ενδιαφέρον ερώτημα δεν είναι γιατί δραπετεύουν οι φυλακισμένοι στην Ελλάδα, αλλά γιατί αυτό δεν συμβαίνει συχνότερα.

  Αυτό διαβάζεται πολύ εύκολα με βάση τα όσα γράφει παραπάνω αφού θεωρεί τους πυροβολισμούς ως μέσο αποτροπής της απόδρασης: το ενδιαφέρον ερώτημα δεν είναι γιατί δεν πυροβολούν τα σώματα ασφαλείας στην Ελλάδα, αλλά γιατί αυτό δεν συμβαίνει συχνότερα

  Η βία που ασκείται από τα σώματα ασφαλείας μπορεί να είναι εγκληματική ή μη, πράγματι. Εφόσον οι φρουροί του Κορυδαλλού αθωώθηκαν από την κατηγορία του να μην πυροβολήσουν και ο Χ.Τσούκας ρωτάει γιατί δεν πυροβόλησαν, σημαίνει ότι πιστεύει ότι πρέπει να είναι αδίκημα να μην πυροβολούν. Δεν είναι λεκτική ακροβασία το παραπάνω: έχουμε μια κοινή γνώμη που αντιδρά έντονα εναντίον του υπουργού που προαναγγέλει διώξεις και καταδίκες των υφισταμένων του από την “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη. Φυσικά, πρωτοετής φοιτητής νομικής ξέρει ότι μετά από τέτοιες δηλώσεις, όποιος καταδικαστεί θα πάει στα ευρωπαικά δικαστήρια και μετά από αυτό τα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα ζητήσουν να επαναληφθεί η δίκη. Αυτό όμως ο Χ.Τσούκας κάνει σαν να μην υπάρχει. Η ορθή μη χρήση βίας στα πλαίσια του υφισταμένου νομικού πλαισίου κρίνεται ιδιαίτερα αρνητικά από τον Χ.Τσούκα, αφού πιστεύει ότι τα σώματα ασφαλείας πρέπει να πυροβολούν όποιον διαπράττει πλημμελήματα, αφού προέχει της ανθρώπινης ζωής η έννομη τάξη. Θα αντιπαρέλθω την ανατριχιαστική αυτή ατάκα, αλλά να πω ότι το άρθρο ρητά λέει ότι αφού δεν καταδικάστηκαν οι εξωτερικοί φρουροί από το δικαστήριο και κακώς δεν πυροβόλησαν, το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να αλάξει και να υποχρεώνει τα σώματα ασφαλείας να πυροβολούν περισσότερο. Και ατιμώρητα.

  Το αν μια πράξη είναι εγκληματική όχι εξαρτάται και από το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Κοινώς: το αν κάτι είναι έγκλημα ή όχι έχει να κάνει με την πρακτική των δικαστηρίων και το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Στην Ελλάδα που η παραβατική συμπεριφορά των μπάτσων συστηματικά δεν τιμωρείται και γενικά τα δικαστήρια δεν πολυτιμωρούν ττους αστυνομικούς – εξάλλου ποιον να καταδικάσεις, όταν ο μόνος μάρτυρας κατηγορίας είναι στα θυμαράκια – να μην μιλήσουμε για τα έρμα τα υπηρεσιακά συμβούλια, το τελευταίο που μας λείπει είναι να αλλάξουμε και τους νόμους για να πυροβολούν οι μπάτσοι ελεύθερα.

  Αν τον Χ.Τσούκα τον ενοχλεί ότι οι φρουροί δεν υπερέβησαν το υπάρχον νομικό πλαίσιο, ένα πράγμα μόνο μπορεί να σημαίνει: ότι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει θεσμική ατιμωρησία των πιστολέρο και των αστυνομικών judge and executioner. Στην προσπάθεια βέβαια να πούμε ότι το νομικό πλαίσιο για την ατιμώρητη χρήση βίας πρέπει να αλλάξει, λέμε ότι όταν καταπατείται πρόκειται είτε για τρελούς, που αν τους μαζέψουμε δεν θα έχουμε πρόβλημα, είτε για ανεκπαίδευτους, που αν τους εκπαιδεύσουμε δεν θα έχουμε πρόβλημα – τώρα πόσο ανεκπαίδευτος είναι στην χρήση των όπλων κάποιος στρατόκαυλος χρυσαυγίτης σαν τον Κορκονέα που και στις ειδικές δυνάμεις του στρατού υπηρέτησε, και 9 χρόνια στο πεζοδρόμιο είχε, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι οι μπάτσοι που πυροβολούν ή απλά δολοφονούν ανθρώπους μέρα μεσημερι μέσα στο Κέντρο της Αθήνας, ούτε τρελοί είναι όλοι, ούτε ανεκπαίδευτοι. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα παραδείγματα της προηγούμενης εβδομάδας που παρέθεσα! Θα κουραστούμε και δεν θα εξαντλήσουμε το θέμα μόνο και μόνο αν πάμε 1 μόνο μήνα πίσω.

  Αν ο Χ.Τσούκας έπαιρνε παράδειγμα από την Αγγλία που διδάσκει, θα έβλεπε ότι υπάρχουν δυο βασικά προβλήματα στην ελληνική αστυνομία που παραβλέπει το άρθρο: η πολύ εκτεταμένη διαφθορά, η οποία δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την εκπαίδευση, και η πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου απέναντι στην αστυνομία, που ειλικρινά με περισσότερους πυροβολισμούς και περισσότερη ατιμωρησία – αφού η υγεία, η σωματική ακεραιότητα, η ζωή κλπ δεν είναι προτεραιότητες – δεν θα λυθεί. Πείτε μου σε τι διαφέρει το “είχε παραβατική συμπεριφορά” του Κορκονέα για τον Αλεξη Γρηγορόπουλο με το “προέχει η έννομη τάξη από την προστασία της ζωής“, εκτός και αν πράγματι διαβάζουμε το απολογητικό υπόμνημα του Κορκονεά!

  Αλλά μια και μιλάμε για εκπαίδευση, ας σκεφτούμε λ.χ. ότι το ελληνικό κράτος θεωρεί ότι οι ειδικοί φρουροί που έχουν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις του στρατού, έχουν 6 μήνες λιγότερη εκπαίδευση και προτεραιότητα στην πρόσληψη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα σύγχυσης που προκύπτει όπως στο παραπάνω άρθρο: εκπαίδευση του αστυνομικού δεν είναι η εκπαίδευση στα όπλα. Αν το τελευταίο καταφύγιο ενός αστυνομικού είναι τα όπλα, όπως λέει ο Χ.Τσούκας, τότε οι αστυνομικοί εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να έχουν την τριβή που έχει ένας εγκληματίας σαν τον Ριτζάι στα όπλα, αν αυτό είναι το ζητούμενο. Προφανώς η απάντηση δεν είναι να κυκλοφορούν ελεύθεροι σκοπευτές ανάμεσά μας, όπως προτάθηκε και αυτό κάποια στιγμή, και να κάνουμε την Αθήνα μια νέα Φαλούτζα και ένα νέο Στάλινγκραντ – ελπίζω τουλάχιστον να γυριστεί και καμιά καλή ταινία με τον ηρωικό μπάτσο-ελεύθερο σκοπευτή που θα φάει τα περισσότερα νομιστεράκια. Αντίθετα, τι μήνυμα μπορεί να δίνει κάποιος σε στρατόκαυλους χρυσαυγίτες Κορκονέηδες όταν του λέει ότι εκπαίδευσή του ενάντια στους εχθρούς της πατρίδας είναι ισότιμη με εκπαίδευση ενάντια στον πληθυσμό; Γιατί στην Κρήτη λ.χ. έχουμε αρκετά επεισόδια όπου αστυνομικοί δολοφόνησαν αθώους πολίτες, αλλά δεν έχουμε κανένα περιστατικό όπου να τρώνε, από “εξοστρακισμό” που λέει και ο Τσούκας, Ζωνιανίτη; Δεν σας προβληματίζει αυτό καθόλου;

  Μπορεί κάποιος να δει ότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης στην αστυνομία και να πει ότι αυτό οφείλεται στον μεγαλύτερο βαθμό στις υπερβάσεις της αστυνομίας και στην διαφθορά της. Μπορεί κάποιος να το διαβάσει ανάποδα και να πει ότι η αστυνομία δεν γαμάει και δέρνει ,δεν ανοίγει αρκετά κεφάλια, όπως λέει ο Χ.Τσούκας: να πάρουμε αρκετά μέτρα ώστε οι αστυνομικοί μας να πυροβολούν ακατάσχετα, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους πολίτες. Επειδή, όμως, law and order ερήμην του πληθυσμού δεν υπάρχει, και επειδή οι επιθυμία του 70 συνταξιούχου οπαδού του Καρατζαφέρη να αισθάνεται “ασφάλεια” δεν συμπίπτει με την δική μου επιθυμία να μην με πυροβολούν όταν πηγαίνω να πιω τον καφέ μου επειδή “επιδεικνύω παραβατική συμπεριφορά” ή όπως πιο όμορφα το λέει ο Χ.Τσούκας “η ανθρώπινη ζωή είναι πιο κάτω από…”(συμπληρώστε το κενό με ό,τι σας αρέσει) βρίσκω το άρθρο του Χ.Τσούκα να απάδει προς την ένοια του δημοκρατικού κράτους δικαίου και του δικαιώματος των πολιτών να απολαμβάνουν τα αγαθά ενός τέτοιου κράτους. Τον Δεκέμβριο ο Πάκης Παυλόπουλος είπε ότι η αστυνομία αμύνεται και ότι θίχθηκε πολιτικά. Θα μπορούσε να πει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη – αφού κανείς δεν τον προσέβαλλε – και ότι η αστυνομία είναι κοντά στους πολίτες, αφού οι πολίτες δεν είναι ο εχθρός για να αμύνεσαι. Μετά την παντελή αποτυχία αυτής της πολιτικής έχουμε το ζόμπι της μαύρης αντίδρασης να περιφέρεται ακόμα σαν ιδεολογία σε λίγα, ευτυχώς, άρθρα. Ας ψοφήσει και αυτό να τελειώνουμε και ας πάμε παρακάτω.

 12. Δεν είναι να πεις κάτι, πριν λίγες ώρες είχαμε πρώτα τα τζιμάνια που πετούσαν χημικά μέσα στο υπουργείο ναυτιλίας και κολλητά τον μπάτσο που τράβηξε πιστόλι και άρχισε τα πιστολίδια με ληστή μέσα στο κατάστημα του Γερμανού που γινόταν ληστεία με αποτέλεσμα μια 32χρονη έγγυο νεκρό. Το ποιος τελικά πυροβόλησε την άτυχη γυναίκα λίγη σημασία έχει αφού το να ανταλάσσεις πυροβολισμούς όντας με πολιτικά – που σημαίνει ότι ο ληστής δεν σε έχει εντοπίσει – σε χώρο γεμάτο κόσμο πώς μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς; “Αμυνόμενη αστυνομία”;Ναι λοιπόν, δεν γουστάρουμε να τραβάνε οι μπάτσοι πιστόλια, γιατί όταν τραβάνε οι μπάτσοι πιστόλια προστατεύουν την έννομη τάξη και όχι την ανθρώπινη ζωή που λέει και ο Χ.Τσούκας. Οποιαδήποτε άλλη κουβέντα πλέον δεν χωράει, σταματώ να μην τριτώσει το κακό σε ένα 24ωρο. Όχι άλλες παράπλευρες απώλειες!

 13. @Nievskii (Μαρτίου 12th, 2009 11:43 μμ)

  Με πολύ στενοχώρια έμαθα το γεγονός..

  Είναι αλήθεια οτι ο αστυνομικός με πολιτικά έχει άλλους κανόνες εμπλοκής.

  Όμως ας μην είμαστε αφελείς…

  Ξεχάσαμε φαίνεται οτι στις αεροπορικές πτήσεις υπήρχαν αστυνομικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την έξαρση των αεροπειρατειών την δεκαετία του 80… αλλά και μετά το διαστροφικό 9/11 που υποτίθεται οτι υλοποίησε η Al Qaeda…

  Το θέμα είναι οτι η αντίδραση ενάντια στους ληστές διαμορφώνει μια διαφορετική κατάσταση εμπλοκής για την οποία στην Ελλάδα δεν υπάρχει η σχετική επάρκεια στην αντιμετώπισή της…

  Πρόκειται για νεο γεγονός… στη χώρα μας…

  Είναι πολυ πιθανό οι ληστές, ο πυροβοληθείς ληστής, να κτύπησε την κοπέλα σε αντίδραση τραυματισμού του… κλασσική ανθρώπινη αντίδραση… Το άτομο σε κίνδυνο κτυπά άλλον για να προκαλέσει αντίστοιχο ή μεγαλύτερο κακό…

  Όμως δεν πρέπει να αποκλειστούν οι κανόνες εμπλοκής ούτε απο αυτο το περιστατικό…

  Προσωπικά επιθυμώ οι αστυνομικοί (ούτε οι μπάτσοι ούτε μπασκίνες… λέξεις που εκφράζουν πολιτισμική χυδαιότητα…) να είναι έτοιμοι για εμπλοκή ανα πάσα στιγμή και παντού… ΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ…

  Θέλω όμως να εκπαιδεύονται σκληρά και γιαυτό διότι απαιτείται διαφορετική γνώση, εμπειρία και δεξιοτεχνία.
  Θα πρότεινα μάλιστα ο μισθός τους να εξαρτάται απο την ικανότητα τους να αντιμετωπίζουν σε συνθήκες εμπλοκής πολυαριθμότερες και βαρύτερα εξοπλισμένες ομάδες ληστών και γενικότερα παραβατικών.
  Ο εκπαιδευμένος πρέπει να καταβάλει κατά πολύ ισχυρότερο φαινομενικά αντίπαλο.

  Η αδρανοποίηση εμπλοκής των Αστυνομικών δηλώνει αφέλεια… και όσο και αν καλλιεργείται απο μειονότητες δεν έχει καμία πιθανότητα επικράτησης… ως αποδεκτής πολιτικής της οιασδήποτε αστυνομίας…

 14. Δεν ξαναμιλάω γμτ, είπα να μην τριτώσει το κακό, δεν έγινε την ίδια μέρα, έγινε την επομένη: αστυνομικός πυροβόλησε ιδιοκτήτη καφετέριας στο Μοναστηράκι

  Kαι αυτόν τον αστυνομικό πάνε να τον βγάλουν τρελό επειδή λέει είχε πάρει θεραπεία για κατάθλιψη. Τον αστυνομικό στην πρεσβεία τον έβγαλαν τρελό, τον αστυνομικό που έκλεβε πρόβατα τον έβγαλαν τρελό, τον αστυνομικό που πυροβόλησε σήμερα τον βγάζουν τρελό. Έλεος με το στίγμα που πάνε να ρίξουν στους ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα για βραχυπρόθεσμα πολιτικά ωφέλη ώστε να μην πάρει το βάρος του φταιξίματος η αστυνομία. Μετά τα μεμονωμένα περιστατικά ανακαλύψαμε τους ψυχοπαθείς. Πέρα το αντιεπιστημονικό του πράγματος, ας μας εξηγήσουν οι κύριοι αυτοί αν το 13% του πληθυσμού της Ελλάδας που πάσχει από κατάθλιψη παίρνει ένα κουμπούρι και πυροβολεί όποιον του χρωστάει λεφτά. Αν είχαμε 3 ψυχασθενείς να πυροβολούν τον τελευταίο μήνα συμπολίτες τους, ε λοιπόν, ήταν και οι 3 μπάτσοι. Αν πρέπει λοιπόν να ψάξουν μια ιδιότητα που πρέπει να προβληματίσει τα ΜΜΕ και τον Χ.Τσούκα για προδιάθεση προς την βία είναι αυτή του έλληνα αστυνομικού, όχι αυτή του πάσχοντος από κατάθλιψη, αφού οι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν πυροβολούν όποιον τους χρωστάει λεφτά επειδή έχουν κατάθλιψη! Οι άνθρωποι με κατάθλιψη αν κάνουν κάτι, αυτοκτονούν οι ίδιοι, δεν “αυτοκτονούν” τους άλλους. Και τον Κορκονέα δλδ τρελό πήγαν να τον βγάλουν με κάτι ιστοριούλες για παραισθήσεις που είχε στην φυλακή. Αλλά όπως είχε τεθεί κάποτε αρμοδίως, όταν πήγαν οι αγράμματοι αρθρογράφοι των ΜΜΕ να βγάλουν τρελό τον Tony Blair, από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αγγλίας για τέτοιες ανοησίες:

  Such a view is of course deeply offensive to people who actually experience mental illness. As well as painting an inaccurate and confused picture it adopts old-fashioned notions of moral degeneracy and satanic influence.

 15. Φυσικά κάθε άλλο από “τρελός” δεν ήταν ο μπάτσος που πυροβόλησε τον καταστηματάρχη, και ήταν και προϊστάμενος αστυνομικού τμήματος παρακαλώ, αλλά όλα αυτά περνάνε στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων, για δε τα κανάλια απλά δεν αναφέρονται. Από το σημερινό ΒΗΜΑ:

  Σύμφωνα με συναδέλφους του ο εν λόγω αξιωματικός τα προηγούμενα χρόνια είχε υπηρετήσει στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα. Τότε, όπως λένε, είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία ότι έπαιρνε χρήματα για «προστασία» νυκτερινών κέντρων διασκέδασης της περιοχής. Οι πληροφορίες αυτές εξανάγκασαν τους προϊσταμένους του να κρίνουν πως έπρεπε να μετακινηθεί και τελικά μετατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ωρωπού.

  Ανθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι όσο διάστημα ήταν στον Ωρωπό γνωρίστηκε με έναν εργολάβο οικοδομών και από κοινού πλησίασαν τον ιδιοκτήτη της καφετέριας και τον έπεισαν να τους δώσει ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό προκειμένου να επενδυθεί σε ακίνητα.

  Ο χρόνος περνούσε και η επένδυση δεν γινόταν. Ο επιχειρηματίας όταν αντιλήφθηκε ότι τα λεφτά είχαν «κάνει φτερά» αποφάσισε να απευθυνθεί στην Αστυνομία και να καταγγείλει τον Αστυνόμο Α΄, ο οποίος μετατέθηκε εκ νέου στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης. Εκτοτε βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστωθεί η βασιμότητα της καταγγελίας.

  Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ο συνάδελφός τους προσποιούμενος ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα πήρε αναρρωτική άδεια από την οποία επέστρεψε προχθές και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ένοπλη επίθεση να σχετίζεται με την καταγγελία του επιχειρηματία.

  Αυτά τα φαινόμενα με απλούς όρους λέγονται διαφθορά. Ένας διεφθαρμένος αστυνομικός είναι και εξ ορισμού αναποτελεσματικός στην άσκηση των καθηκόντων του, αφού κάνει τα “στραβά” μάτια απέναντι σε αυτό από το οποίο υποτίθεται ότι μας προστατεύει. Έτσι λ.χ. αν στην Ελλάδα έχουμε γύρω στις 110-120 δολοφονίες τον χρόνο, κατά μεγάλη πλειοψηφία οφείλονται στο οργανωμένο έγκλημα – στα περιστατικά οικογενειακής βίας πρωταγωνιστούν πάλι οι αστυνομικοί με το 10% των συζυγοκτονιών να διαπράττονται από αστυνομικούς! Θέλει εκπαίδευση βέβαια να μην κακοποιείς την γυναίκα σου ή να μην την δολοφονείς… Αν δεν υπήρχε διαφθορά στην αστυνομία το οργανωμένο έγκλημα δεν θα μπορούσε να έχει αυτήν την έκταση που έχει στην Ελλάδα. Για κάθε Παλαιοκώστα και Ριτζάι υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο υποστήριξης που λειτουργεί και με την ανοχή πολλών διαφθαρμένων κρατικών υπαλλήλων. Μια ματιά στο βασίλειο του οργανωμένου εγκλήματος, την παραλιακή λεωφόρο των Αθηνών θα πείσει και τον τελευταίο δύσπιστο.

 16. @Nievskii (Μαρτίου 15th, 2009 11:25 πμ)

  Γνωρίζεις οτι ο χρηματισμός των αστυνομικών είναι ένα απο τα δυο μεγαλύτερα προβλήματα της Ελληνικής αστυνομίας.

  Το άλλο είναι η έλλειψη ικανής εκπαίδευσης.

  Πρακτικά η Ελληνική αστυνομία έχει επαρχιώτικη δομή και νοοτροπία, πράγμα που διαπιστώνεις όταν πας να πάρεις ένα χαρτί στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα.

  Η μοναδική εξαίρεση τα τελευταία χρόνια είναι ο εξοπλισμός / στολή και οι πανέμορφες κοπέλες που γίνονται αστυνομικίνες…

  Τα εχω χάσει μερικές φορές… κάποτε ξέχασα τι ήθελα στη θωριά μιας αστυνομικίνας…

  Η πρόσφατη ανάκληση ειδικών απο την Αγγλία πιστεύω οτι θα βοηθήσει αλλά εκείνο που χρειάζεται η αστυνομία άμεσα είναι η δημιουργία ενός σώματος ειδικών αστυνομικών που θα δημιουργηθεί με άλλα κριτήρια μόρφωσης και εκπαίδευσης (άριστοι των αρίστων) για να παρεμβαίνουν σε κάθε δύσκολη περίσταση και να ελέγχουν τους πάντες, κάθε μορφή και είδος αστυνόμευσης στη χώρα… απο λιμενικούς μέχρι την προεδρική φρουρά…

  Επιπλέον στην αναβάθμιση της κοινωνικής αστυνόμευσης θα βοηθήσει η ένταξη εγχρώμων και ξένων που θα πλησιάζουν τους παραβατικούς υπό άλλες συνθήκες επικοινωνίας..

 17. Νιεφσκι μην σφιγγεσαι μια θεση στο ψηφοδελτιο του Συριζα την εχεις εξασφαλισμενη

 18. Κι από πότε το να κατέβεις στο ψηφοδέλτιο ενός οποιουδήποτε κοινοβουλευτικού κόμματος είναι κακό; Ή πρέπει να είμαστε όλοι χρυσαυγίτες και νοσταλγοί του βασιλιά;

 19. Κανενα προβλημα απολυτως, απλα ο ηδη τσαλαπατημενος ελληνικος φιλελευθερισμος δεν θελει και αλλους να τον σκυλευουν. Η θεση σου ειναι ξεκαθαρα προς ΟΑΚΚΕ, Συριζα μερια

 20. Ασε που μερικα απο τα πιο φιλελευθερα καθεστωτα στην Ευρωπη εχουν βασιλια

 21. Αν είναι έτσι να ξαναφέρουμε τον βασιλιά στην Ελλάδα για να δούμε (φιλελεύθερη) μέρα. Όσο για το τι ρολάκι πρέπει να βαράει ο καθένας μας ας πάρει ο καθέ υποκριτής το ρολάκι που πασάρει στον εαυτό του και μόνον στον εαυτό του. Ας αφήσει τους άλλους στην ησυχία τους. Η υποκρισία του να υποδεικνύεις στους άλλους τι πρέπει να πιστεύουν ή τι πρέπει να λένε είναι κακιά πληγή. Δείχνει κακό χαρακτήρα, εκτός των άλλων. Αυτά τα έκαναν οι κάθε λογής πατερούληδες και οι (φιλελεύθεροι) ελεώ Θεού μονάρχες, γιατί νόμιζαν ότι είναι κάτι ανώτερο και παραπάνω απόλους τους άλλους. Εσένα που υποδεικνύεις σε τρίτους τι πρέπει να λένε και που πρέπει να ανήκουν και τι να πιστεύουν ποιος σε κρίνει; Ο εαυτός σου;

 22. Ενταξει εγω ειμαι παλιοχαρακτηρας, με τον φιλελευθερισμο εσυ τι σχεση εχεις

 23. Δεν ξέρω, βγάλε το φιλελευθερόμετρο και πες μας πόσο τον έχεις…τον φιλελευθερισμό και πες μας πόσο δεν τον έχουμε. Αφού εσύ αναδεικνύεις τον εαυτό σου σε υπέρτατο κριτή της ιδεολογίας όλων ξέρεις καλύτερα από εμάς. Το αποδεικνύουν οι ανακριτικού χαρακτήρα ερωτήσεις: “πες μας πόσο τον έχεις γιατί αλλιώς…” Κάνεις λες και είναι δικό σου το μαγαζί και πρέπει να ζητάμε την άδειά σου για να πιστευούμε σε ο,τιδήποτε! Αλλά από την άλλη πιθανότατα θα πιστεύεις ακόμα ότι “τα Σκόπια με το όνομα παραχαράσσουν την ελληνική ιστορία που ξεκινά από τους Νέφιλιμ 100,000 χρόνια πριν”. Εντάξει, εσύ τον έβγαλες τον φιλελευθερισμό ως ιδεολογία. Αν πάλι δεν είναι έτσι και θες να είσαι πρόβατο στο οποιοδήποτε μαντρί πάλι επιτρέπεται. Θα μπορούσες κάλλιστα να είσαι πρόβατο στο μαντρί του σταλινισμού/των φιλομοναρχικών/των πασόκων/των ναζί και να λοιδωρείς όλους όσοι δεν είναι αρκετά σταλινικοί/φιλομοναρχικοί/πασόκοι/ναζί και να μην έχει καμιά διαφορά με τώρα και να λοιδωρείς όσους δεν θεωρείς αρκετά σταλινικούς/φιλομοναρχικούς/πασόκους/ναζί. Αν τώρα το να σου λέμε κάτι είναι για το καλό σου και το πώς μπορείς να διορθωθείς και εσύ το απορρίπτεις είναι πρόβλημα δικό σου. Το να διορθωθείς όντως “παλιοχαρακτήρας” όπως λες για καλό είναι, όχι για κακό. Καλό θα κάνει στο παιδί σου, στην γυναίκα σου, στους φίλους, σε όσους συνεργάζεσαι, στους υφισταμένους σου και σε όσους εξυπηρετείς στην δουλειά σου και μέσω της ανταμοιβής που θα παίρνεις θα ζεις και εσύ καλύτερα. Το να γνωρίσεις τον εαυτό σου είναι βήμα προς την αυτοπραγμάτωση και την ευτυχία.

 24. Ναι ρε Νιεφσκι υπαρχει ενα στοιχειωδες φιλελευθερομετρο, δεν μπορει να ισχυριστει ενας ΚΚΕς οτι ειναι φιλελευθερος, Οσο για τα αλλα μεινε στα φιλελευθερα γραπτα σου για την Φαλουτζα της ανω Κουτρουβαλας στην Ηλεια και τις αντιδεξιες κραυγες σου.

 25. Πες το ντε τόση ώρα, και μην μας ταλαιπωράς, ότι σε καίει που την λέμε στον κουρασμένο πρωθυπουργό που έπαιζε play-station όταν καιγόταν η Ελλάδα! Πρόπερσι αυτή η κυβέρνηση έκαψε την ύπαιθρο, πέρυσι έκαψε την Αθήνα. Αν μη τι άλλο αυτή η κυβέρνηση έχει σχέδιο, σε αντίθεση με το Ιράκ που λίγο-πολύ οι καταστροφές ακολουθούσαν τυχαίο πρότυπο. Όσον αφορά τους ΚΚΕέδες, ως γνωστόν(;) το ΚΚΕ έχει εχθρό του τον νεοφιλελευθερισμό και ένα ΚΚΕς απλά δεν θέλει να λέγεται τέτοιος. Βέβαια, κολεγιές με την ΝΔούλα κάνει το ΚΚΕ, όπως στην περίπτωση του Γερμανού ή όταν η Τυποεκδοτική έπαιρνε λεφτά για να τυπώνει κρατικά φυλλάδια και δάνεια του αναπτυξιακού νόμου σε χρόνο ρεκόρ ή όταν η Ντόρα αγόραζε ακίνητα του ΚΚΕ στην Αθήνα ή όταν η ΝΔούλα αποζημίωνε το ΚΚΕ για το ιστορικό του αρχείο που αποτελεί ουσιαστικά ιδιωτική συλλογή ή πιο παλιά όταν συγκυβερνούσαν ΝΔ-ΚΚΕ το 1990. Απότι βλέπεις ΚΚΕς δεν είμαι, γιατί αν ήμουν ΚΚΕς θα τα πήγαινα μια χαρά με την ΝΔούλα.

  Ευτυχώς βέβαια που υπάρχουν οι ακροδεξιοί στο διαδίκτυο για να μας λένε ποιος είναι τι ιδεολογικά, γιατί αν βγάλουμε και μετρήσουμε τα φιλελευθερόμετρα και ποιος τον έχει ποιο μεγάλο τον φιλελευθερισμό δεν βγάζουμε άκρη. Αντί επιλόγου, λοιπόν, σε ένα τυχαίο εθνικοπατριωτικοδεξιοακροδεξιό blog μπορείς να βρεις αυτά:
  Επισης αν απαντησεις,θα ηθελα ενα σχολιο για τα κολλητηλικια με τους ημιπαρανοικους του ΟΑΚΚΕ.Καλα εσεις της ΦΣ ειστε απλα ημιμαθεις και κολημενοι,αλλα τρελλοι δεν ειστε.Με τα μουρλα του ΟΑΚΚΕ πως σας ηρθε ομως;Η αρχηγαρα το σκεφτηκε να τους καλεσει στο συνεδριο;
  Πες μου μόνο αν είσαι ο ίδιος Πρωτεσίλαος:
  Η θεση σου ειναι ξεκαθαρα προς ΟΑΚΚΕ, Συριζα μερια
  Ή μήπως είσαι συντελεστής άλλου blog παραπλήσιου ιδεολογικού προσανατολισμού;

 26. Ασε ρε Νιεφσκι τα συνδρομα καταδιωξης, κανενα μπλογκ δεν εχω και ουτε τον πρωτεσιλαο ξερω. Βεβαια απο μια ματια το να ειστε οι ΦΙΣυμμαχιτες σε γκρουπακι που δειχνει αλυτρωτικους χαρτες των Σκοπιανων ειναι κυριως πολιτικο φαουλ (αν ψευδονται οι του μπλογκ να ανοιξει το γκρουπ να το δουμε τωρα). Ασε δε που το γκρουπακι ειναι κλειστο, πολυ διαφανεια ρε αδερφακι μου.
  Η παρτη σας Νιεφκσι ειναι για το 0.1% που περιλαμβανει και τους μπεκρηδες η τους τυφλους που σας εριξαν, περιφερετε την ασημαντοτητα σας (πολιτικη παντα) με δηλωσεις υπερ καθε Τσαμη, Σλαβομακεδονα. Το μονο που καταφερνετε ειναι να βουλιαζετε στην γραφικοτητα.
  Τα αλλα ξερασματα οτι η κυβερνηση εκαψε την χωρα, τα αφηνω για να τα βλεπει ο κοσμος και να γελαει καθως και σε ψυχιατρους που θα εξετασουν ποση μεγαλη ψυχοπαθολογια κουβαλας. Σε εδειρε μικρος κανας δεξιος και εχεις παθει ψυχολογικο?

 27. Μια ερώτηση και σε αποδεσμεύω, αρκεί να μου απαντήσεις: αδελφέ Ακάκιε, από το κελί σου στο Βατοπαίδι μέσα γράφεις αυτά τα “φιλελεύθερα” που γράφεις ή από το γραφείο του υπουργού της ΝΔούλας που απέκτησε 53 σπίτια με τον προσωπικό του κόπο;

 28. @Nievskii (Μαρτίου 26th, 2009 12:35 πμ)

  Μπορεί να έχουμε διαφωνήσει σε αρκετά αλλά είσαι σίγουρα έξυπνος άνθρωπος και διαβασμένος.

  Δεν αντιλαμβάνομαι επομένως σε τι οφείλεται η διαμάχη σου με έναν ΣΥΡΙΖΑΙΟ (έστω του ΟΑΚΚΕ—ποιος τους δίνει σημασία…) που όμως έχει το δικαίωμα να λέει ελεύθερα τη γνώμη του.

  Τη γνώμη του αντιμαχόμεθα, τις ιδέες του που πιθανόν να θεωρούμαι ανεφάρμοστες ή και κλούβιες… Οχι το οτι είναι ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ή ΟΑΚΚΕΟΣ

  Ας είναι και ΚΟΛΟΚΥΘΕΟΣ (αυτό το κόμμα θα έχει σουξέ αλλα κανείς δεν σκέφτηκε να το υιοθετήσει…)
  Καλλίτερα… αφου έτσι δίνει βάση σε αντίλογο…

  Όσον αφορά την επισήμανσή σου στο χυδαίο περιεχόμενο του

  http://macedonia-greece.blogspot.com/2009/03/o.htm

  για τον κύριο Περλικό, ο ιδιοκτήτης του εμφανίζεται ψυχικά διαταραγμένος…

  Σιγά μη θεωρήσω ότι ένας ψυχοδιεστραμμένος, που τάχατες υποστηρίζει την Μακεδονία, δίνει αξία στον Πατριωτισμό των Ελλήνων.

  Αυτός θα λάκιζε σαν γαλοπούλα (ξέρεις ότι είναι τα ποιο ηλίθια πτηνά..) αν ήταν να παει να πολεμήσει για τα ελληνικά ιδεώδη…

  Να πω επίσης ότι δεν συμφωνώ σε όλα με την Φ.Σ. αλλα χάριν στον Περλικό έχουμε το εξαιρετικό e-roster και μια πολύ ευφυή καμπάνια απέναντι σε «κάθε νόσο και κάθε μαλακία» όπως αυτή με το ψευδεπίγραφο ενδιαφέρον για τους κορμοράνους του βοτανικού (ΟΥΑΙ γραμματείς και φαρισαίοι Ελληνες Δ… )

  Δεν συμφωνώ όμως με τις θέσεις της Φ.Σ. απέναντι στις απαιτήσεις των ομοφυλόφιλων (πρόσεξε οχι στην ομοφυλοφιλία) ούτε στις ελευθέριες τοποθετήσεις τους για τα Σκόπια…

  Να αποδεχτώ όμως οτι:

  Τα Σκόπια τα έστησε ο Τίτο και όλοι ξέρομαι το γιατί…

  Ως οντότητα είναι ανύπαρκτοι και προσπαθούν να την διαμορφώσουν μέσω του Μακεδονισμού…

  Αν είμαστε ποιο έξυπνοι εμείς οι Ελληνες, θα τους συγχωνεύαμε (ενσωματώναμε) όπως κάναμε και με την Μακεδονία του Αλεξάνδρου τα χρόνια του Φιλίππου, Ελληνικοποιώντας την με τον πολιτισμό μας και οχι με τα όπλα μας ενώ εκείνοι μας νίκησαν και μας εξουδετέρωσαν στρατιωτικά…

  Στη προκείμενη περίπτωση τα Σκόπια ούτε στρατιωτικά θα μας εξουδετέρωναν ούτε πολιτισμικά…

  Θα είχαμε έτσι εξασφαλίσει εκ προοιμίου δυο νίκες…

  Το κακό είναι οτι στην πραγματικότητα κυβερνώμεθα (αγόμεθα και φερόμεθα) απο φίλη του κυρίου Μπους του επονομαζόμενου και Ηλιθίου και επομένως ηλίθια είναι και η εξωτερική μας πολιτική…

  Nievskii,

  Αφου τα ξέρεις αυτά γιατί βαράς σε λάθος κατευθύνσεις…

  Λεω εγώ…

 29. Εγώ είμαι ψυχικά διαταραγμένος κύριοι. Και ο Φώτης που διαφημίζει την Βορεια Ελλάδα ως Σκοπιανό έδαφος είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας;;;
  http://3.bp.blogspot.com/_2oeLbEhyIs8/Sbm9MzjwhaI/AAAAAAAAFlk/tuGkkmjS0tM/s1600-h/Captured7.jpg

  Εγώ απλά του απάντησα ότι αν θέλει να κάνει δώρο στους Σκοπιανούς ας ξεκινήσει από την οικογένειά του και για τη Μακεδονία θα φροντίσουμε εμείς που ζούμε στα σύνορα και πληρώνουμε τους φόρους για να γυρνούν με PORSCHE τα λαμόγια της Εκάλης που έχουν παράγει κι έχουν προσφέρει τόσα πολλά σ’αυτόν τον τόπο.

  Μετά το “Αφιέρωμα” μας το έκαναν prive το group του Φώτη του Φωστήρα για ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ τι ρόλο παίζει το νούμερο στην πραγματικότητα. Οι clown δεν έχουν καμία δουλειά στην πολιτική.

 30. Και τέλος όποιος θεωρεί ότι το http://macedonia-greece.blogspot.com/2009/03/o.html
  έχει οποιαδήποτε σχέση με αριστερά, δεξιά, ακροδεξιά και άλλους τέτοιους διαχωρισμούς που χρειάζονται οι καθυστερημένοι για να ξέρουν που να κάτσουν στη Βουλή… είναι ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ λόγω του ότι προέρχεται από αιμομικτική σχέση. Είναι εύκολο να κολλάς ετικέτες που δεν αποδεικνύονται και μάλιστα δεν υπάρχουν ούτε καν οι ενδείξεις. Οι ακροδεξιοί διαφημίζουν την ακροδεξιά και οι αριστεροί την αριστερά. Εγώ ασχολούμαι με τη Μακεδονία και ΔΕΝ έχει γλιτώσει κανείς την κριτική λόγω κομματικής τοποθέτησης. Κι ας είναι από το ΛΑΟΣ κι ας είναι κι από της μάνας του το …ντίρι-ντίρι.
  Τέλος για κάποιους war heros που μιλούν υποθετικά…ενημερώνω ότι στην οιογένειά μου χάθηκε ΠΟΛΥΣ κόσμος και για την Ελλάδα αλλά και για λογαριασμό το ΚΚΕ. Επέζησαν κάποιοι φιλήσυχοι κεντρώοι που σιχαίνονται τα όπλα κι έτσι προέκυψα κι εγώ. Ναι , ανήκω στο 80% των Ελληνων που ΔΕΝ θα σκότωναν ούτε μύγα για λογαριασμό του Στάλιν, ή του Χίτλερ, ή του μεγάλου ηγέτη του Περλικού.
  Του καθενός η οικογένεια ξέρει τι έχει προσφέρει σ’αυτόν τον τόπο σ’αίμα αλλά και σε φόρους.
  Δυστυχώς όμως… μας διοικούν αρχι-τεμπέλαροι που δεν έχουν κολλήσει ποτέ τους ένσημο ούτε στον εαυτό τους και ούτε καν σε τρίτους.
  Τις σχέσεις της ΦΙΣ με ιδρύματα SOROS και προστατευόμενες από τον SOROS οργανώσεις τις έχουμε επισημάνει από καιρό. Για να καταλάβει κανείς από που χάνει το αυτοκίνητο λάδια…πρέπει να είναι ΕΚΤΟΣ του οχήματος. Κι αυτός είναι ο λόγος που σε κάποιους ΔΕΝ φτάνει η ενημέρωση. Πόσοι κολλητοί του Περλικού ήξεραν ότι δημοσίευσε φωτογραφίες της Βόρειας Ελλάδας υπό κατοχή της FYROM;
  Είναι κι αυτό στα πλαίσια συνεργασίας με το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ; Πόσοι ξέρουν ότι η ΕΥΓΕΝΙΑ ΝΑΤΣΟΥΛΙΔΟΥ από τον Βορρά είναι και μέλος του Ουρανίου Τόξου και μιλάει για Μακεδονικό Έθνος με επίσημη γλώσσα τη Βουλγαρική;
  Να μιλήσουμε κι εμείς για Πελοποννησιακό Έθνος με επίσημη γλώσσα την Αλβανική; Αυτό επιδιώκεται… να γίνει η Ελλάδα μπάχαλο;

 31. @Makedon (Μαρτίου 26th, 2009 7:24 μμ )

  Μακεδονομάχε ηρέμησε διότι αντι να κανεις την Ελλάδα μπάχαλο έχεις κάνει ήδη το μυαλό σου μπάχαλο και χρειάζεσαι λίγη ξεκούραση για να ηρεμήσεις…

  Να σου θυμίσω οτι το e-rooster απαιτεί απο τους συμμετόχους πολιτισμό…

  Για κοκορομαχιίες υπάρχουν πολλά άλλα κοτέτσια να επισκεφθείς και να ξεθυμάνεις…

  Νάσαι καλά.

 32. Merika margaritaria sto diktuo me sxolia dika mou

  http://www.bulls.gr/read_op.php?m=2,13&oid=318

  Ο σημερινός πόλεμος (sto iraq), όπως και οι άλλοι που θα ακολουθήσουν (εφόσον οι ηγεσίες των κρατών-παριών δεν αλλάξουν στάση), είναι ένα απαράιτητο βήμα για την εγγύηση της ασφάλειας του παγκόσμιου συστήματος. Και τα αμερικάνικα συμφέροντα στην διατήρηση αυτής της ασφάλειας είναι αφάνταστα μεγαλύτερα από απλά μερικά κοιτάσματα πετρελαίου, που αποτελεί πολύ πιο δευτερεύον ζήτημα. Έτσι κι αλλιώς τέτοια κοιτάσματα μπορούν να εξασφαλίσουν και με άλλους τρόπους και με πολύ μικρότερο κόστος, η ένταξη όμως του Ιρακ στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας απαιτεί την απομάκρυνση της ηγεσίας του, που όσο παραμένει συνιστά μόνιμη απειλή. Και είναι κρίμα η μυωπική στάση της Ευρώπης, που στο όνομα κάποιων βραχυπρόθεσμων οφελών, όπως συμβόλαια άντλησης πετρελαίου, αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση των όρων μιας κοινής συλλογικής ασφάλειας. Σήμερα παρακολουθούμε μια νέα φάση ενός πολέμου που άρχισε την 11/9/2001 και σίγουρα θα έχει και άλλες φάσεις. Το ζήτημα είναι αν θα συνταχθούμε με την προσπάθεια εξασφάλισης των απαραίτητων συνθηκών για την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας μας ή θα στρατευθούμε (έστω και με διαδηλώσεις) στο πλευρό των τρομοκρατών, των φονταμενταλιστών, των δικτακτόρων και όλων όσων σήμερα έχουν (ή θα αποκτήσουν αύριο) την δυνατότητα να μας βλάψουν. Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν, όχι αυτούς που τους καταλαμβάνει κοιμόμενους.
  Τέλος οι κινδυνολογίες για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών (edw gelame 600.000 nekroi einai oi ektimhseis), μίνι-πυρηνικών, ολοκαυτωμάτων κτλ απλά διαψεύδονται από τα γεγονότα. Ας έχουμε υπόψη μας ότι οι Αμερικανοί θα βρίσκονται στην περιοχή και μετά τον πόλεμο και γι’αυτό προσέχουν τις κινήσεις τους, ενώ ο συρφετός του αντιαμερικανισμού θα βρει άλλες αφορμές να δέιξει το μένος του και γι’αυτό ανεύθυνα λέει ότι θέλει. Ευτυχώς που τα γραπτά μένουν όμως (όπως στο πολύ καλό βιβλίο του Π.Βασιλάκη «Καλά να πάθουν» όπου είναι μαζεμένα τα κυριότερα από τα εμετικά άρθρα της ελληνικής «διανόησης» μετά την 11/9).

  tade efh perlikos en eth 2004, anohtos, blakas, praktorakos h poulhmenos. Den ekshgeitai alliws.

 33. @qwerty (Μαρτίου 28th, 2009 6:09 πμ )

  Το κείμενο που κατέθεσες ως κείμενο του Φώτη Περλικού αποτελεί ανάλυση διεθνών σημαντικών αναλυτών που εχω κατ επανάληψη συναντήσει σε ξένα οικονομικά περιοδικά κύρους…

  Η αναφορά του Περλικού είναι απλή αναδημοσίευση αυτών των αναλύσεων.

  Τα δικά σου όμως σχολεία είναι εκτός απο χυδαία και αστήρικτα…

  Υβρίζεις χωρίς βάση και αιτιολογία αλλά και χωρίς αιδώ..

  Εαν εναντιωνόσουνα στις θέσεις του Περλικού μπράβο σου…

  Το ότι όμως στηριγμένος στην ανωνυμία και χρησιμοποιώντας γελοία Greeklish υβρίζεις και μόνο, σε υποβιβάζει στην τάξη των τεράτων διότι τα ζώα είναι αγαθά και καλοπροαίρετα…

Σχολιαστε