Το συγγραφικό έργο του Milton Friedman

Καθώς το καθαρά επιστημονικό συγγραφικό έργο του Milton Friedman είναι πραγματικά αχανές και αφορά περισσότερο τους ειδικευμένους επιστήμονες, παραθέτουμε εδώ τα βιβλία του Milton Friedman που ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό:

*Capitalism and Freedom (1962) – Στο βιβλίο αυτό ο Friedman αναλύει την περίφημη πια θέση του ότι η οικονομική ελευθερία είναι σε ευθεία συσχέτιση με τις πολιτικές ελευθερίες και την δημοκρατική διακυβέρνηση. Γραμμένο σε μία εποχή όπου η Κεϋνσιανή οικονομική σκέψη κυριαρχούσε στην αμερικανική διανόηση, το βιβλίο αποτελεί μία πολεμική στην αυξανόμενη κεντρικοποίηση της οικονομίας και τον επακόλουθο περιορισμό των ελευθεριών. Το Capitalism and Freedom κρίθηκε ως το #10 στη λίστα των 100 καλύτερων μη-μυθιστορηματικών βιβλίων του 20ου αιώνα από το National Review.

*There’s No Such Thing as a Free Lunch (1975) – Το βιβλίο το οποίο εκλαΐκευσε τη σχετική οικονομική αντίληψη, ότι κανένα άτομο και καμία κοινωνία δεν μπορεί να κερδίσει κάτι δίχως να πληρώσει κάποιο κόστος. Ακόμη κι αν κάτι είναι φαινομενικά δωρεάν, πάντοτε υπάρχει κάποιο κόστος στο άτομο ή στο κοινωνικό σύνολο, το οποίο μπορεί απλά να είναι αφανές ή να κατανέμεται μεταξύ πολλών ατόμων έτσι ώστε να φαίνεται μηδαμινό.

*Free to Choose (1980)– Γραμμένο μαζί με τη γυναίκα του Rose Friedman και βασισμένο στην ομώνυμη τηλεοπτικά σειρά δέκα επεισοδίων που επίσης επιμελήθηκε το ζεύγος Friedman το 1980. Εδώ αναλύεται η αξία και η δυναμική της ελεύθερης αγοράς στην επίλυση προβλημάτων τα οποία καμία άλλη προσέγγιση δεν μπορεί να επιλύσει. Τόσο το βιβλίο όσο και η σειρά έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.

* Money Mischief: Episodes in Monetary History (1994)– Ξεκινώντας στις πρώτες 100 σελίδες με μία εξαιρετική ιστορική ανάλυση της νομισματικής ιστορίας της ανθρωπότητας, ο Friedman συνεχίζει αναλύοντας αποτελέσματα και επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, καταφέρνοντας να συσχετίσει με πειστικότητα φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους γεγονότα, όπως τις αμερικανικές εκλογές του 1892 με την πτώση της κυβέρνησης Chiang Kai-shek και την άνοδο του κομμουνισμού στην Κίνα.

* Two Lucky People: Memoirs (1998) – Τα απομνημονεύματα του ζεύγους Friedman.

Παύλος Μσάουελ

—————————————————————————
Σχολιάστε στην κεντρική σελίδα της συνεντεύξεως