Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα

“Not the Hawaiian artist David Friedman, or the composer David Friedman, or the fix-what’s-wrong-with- government David Friedman (050) or the fifteen year old David Friedman or the eighteen year old David Friedman or the legendary film pornographer David Friedman or even the economic journalist David Friedman but the anarchist-anachronist-economist David Friedman.”

Γιος του Milton και της Rose Friedman. Γεννήθηκε το 1945 και θεωρείται μια από τις δύο σπουδαιότερες μορφές (μαζί με τον Murray Rothbard) της αναρχοκαπιταλιστικής παράδοσης της εποχής μας.

Με σπουδές Φυσικής και Χημείας στο Χάρβαρντ και διδακτορικό στη Φυσική από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, η μόνη του εκπαίδευση στα οικονομικά ήταν από το νομπελίστα πατέρα του «στο τραπέζι του δείπνου». Αυτοδίδακτος οικονομολόγος, τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα τον οδήγησαν στην οικονομική ανάλυση του δικαίου. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στη νομική σχολή του πανεπιστημίου της Santa Clara στην California.

Ο γιος του, Patric, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, ασχολείται ενεργά με τις αναρχοκαπιταλιστικές ιδέες και τις δυνατότητες εφαρμογής τους. Το τελευταίο τεύχος (Φεβρουάριος 2009) του περιοδικού wired φιλοξενεί εκτεταμένο αφιέρωμα στην προσπάθειά του να κατασκευάσει αυτόνομες πλωτές κοινότητες. (δες: The Seasteading Institute).

Το συγγραφικό του έργου, αν και όχι τόσο γνωστό στο ευρύτερο κοινό όσο αυτό του πατέρα του Milton Friedman, αποτελεί σταθερή πηγή έμπνευσης για συγγραφείς, οικονομολόγους, και ακτιβιστές που προσπαθούν να απαντήσουν τα μεγάλα ερωτήματα του ουτοπικού φιλελευθερισμού.

The Machinery of Freedom: Guide to a Radical Capitalism

Στο κείμενο αυτό, ο David Friedman παρουσιάζει τον αναρχοκαπιταλισμό της σχολής του Σικάγο.

Το κράτος πρέπει να φύγει από τη μέση όχι γιατί είναι ‘κακό’ στην ουσία του, αλλά γιατί αυτή είναι η πιο αποδοτική επιλογή. Αν οι ιδέες του Milton Friedman σας φαίνονται ακραία φιλελεύθερες, μπροστά στις απόψεις του David Friedman φαίνονται διστακτικά συντηρητικές.

Διαβάστε επίσης online επιλεγμένα κεφάλαια του βιβλίου.

Hidden Order: The Economics of Everyday Life

Εγώ κι ο κόσμος. Πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω μου; Αυτό προσπαθεί να περιγράψει το βιβλίο αυτό και το πετυχαίνει σε εντυπωσιακό βαθμό. Απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν πως η επιστήμη των οικονομικών μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή μας ζωή.

Είναι θετικά προδιατεθειμένο προς την ελευθερία της επιλογής; Ίσως. Το σίγουρο είναι πως είναι αρνητικά προδιατεθειμένο προς την οικονομική άγνοια.

Διαβάστε το κεφ. 20 online: Rational Criminals and Intentional Accidents

Law’s Order: What Economics Has to Do with Law and Why It Matters

Εγώ κι ο νόμος. Με το βλέμμα πάντα στραμμένο στα εργαλεία των οικονομικών, ο David Friedman αναλύει το νομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Με τη φαντασία και την ευρηματικότητα που χαρακτηρίζει όλο το συγγραφικό έργο του David Friedman, το Law’s Order αποτελεί μια εξαιρετική εισαγωγή στην οικονομική ανάλυση του νόμου.

Διαβάστε ένα draft του βιβλίου online: Law’s Order (draft)

Future Imperfect: Technology and Freedom in an Uncertain World

Εγώ και το μέλλον. Στο κείμενο αυτό ο David Friedman στρέφει το βλέμμα του σε μια σειρά τεχνολογικών επαναστάσεων που μπορεί να συμβούν στο άμεσο μέλλον και τις επιπτώσεις τους.

Ο γνωστός οικονομολόγος N. Gregory Mankiw σχολιάζει:

“What a delightful and absorbing book! Friedman looks to the future with a science fiction writer’s sense of the possible combined with a social scientist’s understanding of what it all might mean.”

Διαβάστε το online: Future Imperfect: Technology and Freedom in an Uncertain World