Αυτοκαταστροφική μανία

Δεκ 27th, 2009 | | Κατηγορία: Χαρίδημος Τσούκας | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Τον αναζήτησα τη Δευτέρα το πρωί στο γραφείο του, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήξερα ότι είναι πρωινός τύπος και του άρεσε ιδιαίτερα να δουλεύει το πρωί. Τηλεφώνησα πολλές φορές, αλλά δεν το σήκωνε κανείς. Παραξενεύτηκα. Του τηλεφώνησα στο κινητό. «Έχουμε κατάληψη, δεν ξέρεις;», μου είπε. Δεν ήξερα. «Για ποιο λόγο;», ρώτησα; «Δεν είμαι σίγουρος, αλλά έχω την εντύπωση ότι έχει να κάνει με την επέτειο του φόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πέρυσι τον Δεκέμβριο».

«Καλά είναι δυνατόν να τιμά κανείς την επέτειο ενός φονικού με κατάληψη;», ρώτησα. «Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι; Ένα μνημόσυνο, μια εκδήλωση, μια συγκέντρωση;». «Μη ρωτάς εμένα», μου είπε μελαγχολικά ο συνομιλητής μου. «Ρώτα τα εικοσάχρονα παιδιά που τα κάνουν αυτά». «Και όταν το γραφείο σου είναι κατειλημμένο πως δουλεύεις;», ρώτησα με προσποιητή αφέλεια.

Έβγαλε έναν αναστεναγμό, σιώπησε για μερικά δευτερόλεπτα, και συνέχισε με πιο ζωηρή φωνή: «Να σου πω κάτι; Εγώ έχω πολλά πράγματα να κάνω, μην αμφιβάλλεις. Διαβάζω, γράφω, κάνω βόλτες, επισκέπτομαι εκθέσεις ζωγραφικής, βλέπω ασθενείς στο ιδιωτικό μου ιατρείο, πληρώνομαι για τις γνωματεύσεις μου, καλά περνάω…. Το θέμα είναι άλλο. Τα παιδιά που έφτυσαν αίμα για να μπουν στην Ιατρική πότε θα μάθουν Ιατρική; Τι γιατροί θα γίνουν; Γιατί οι παράπλευρες δραστηριότητές μου να γίνονται το κύριο έργο μου; Γιατί να μην μπορώ να κάνω τη δουλειά μου, διδακτική και ερευνητική, απρόσκοπτα; Γιατί με πληρώνει ο φορολογούμενος; Για να κάθομαι σπίτι μου και να πλουτίζω από τους ιδιωτικούς ασθενείς μου; Όχι βέβαια.…».

Πήρε μια ανάσα και συνέχισε: «Κάτι βαθιά λάθος υπάρχει σε αυτή τη χώρα. Τα παιδιά που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει ακαδημαϊκή αριστεία, έρευνα, και ιατρική είναι τόσο παραπλανημένα που δεν καταλαβαίνουν ότι μόνο στον εαυτό τους κάνουν κακό. Οι γονείς τους όμως γιατί σιωπούν; Η κοινωνία γιατί δεν εξεγείρεται; Εντάξει, εμείς είμαστε το «κατεστημένο», δεν έχουμε ανάγκη. Τα παιδιά όμως έχουν ανάγκη από τη γνώση μας και την εμπειρία μας. Δεν σκέπτονται το μέλλον τους;».

Ο τόνος της φωνής του υψώθηκε κι άλλο, ήταν φανερό πως ήταν ενοχλημένος. «Χρειάστηκε να πάρω ένα φάκελο κι έπρεπε να ζητήσω την άδεια των καταληψιών να μου επιτρέψουν να μπω στο γραφείο μου», συνέχισε. «Ένοιωσα να εξευτελίζομαι. Παιδιά που θάπρεπε να με ακούν με σεβασμό, να κρέμονται από τα χείλη μου για γνώσεις, να διεκδικούν το χρόνο μου, έχουν μετατραπεί σε φοιτητικές «μιλίτσια». Όταν η σχέση δασκάλου-μαθητή εκπίπτει σε αυτό το επίπεδο, είναι ποτέ δυνατόν να υπάρξει κοινότητα μάθησης και έρευνας, είναι ποτέ δυνατόν το πανεπιστήμιο να επιτελέσει την αποστολή του;»

Τον άφησα να μιλάει, ήθελε να τα πει. Ήταν κάτι περισσότερο από θυμωμένος• ήταν απογοητευμένος, στα όρια της παραίτησης. Τον άκουγα σκεπτόμενος πόσο τυχερός είμαι που δεν εργάζομαι σε κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, πόσο ορθή ήταν η απόφασή μου να παραιτηθώ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο πριν από 11 χρόνια.

Έκλεισα το τηλέφωνο με ένα αίσθημα μελαγχολίας. Σκεπτόμουν ότι ο συνομιλητής μου είναι καθηγητής Ιατρικής παγκόσμιας ακτινοβολίας. Πλήθος διεθνών βραβείων και διακρίσεων κοσμούν το γραφείο του. Το ερευνητικό του έργο είναι σημείο διεθνούς αναφοράς. Σε διεθνή συνέδρια είναι περιζήτητος ομιλητής. Ξένα πανεπιστήμια επιζητούν τη συμμετοχή του σε διαλέξεις και σεμινάρια. Φαρμακευτικές εταιρίες είναι διατεθειμένες να τον χρυσοπληρώσουν για μερικά λεπτά συνομιλίας που ενδεχομένως τους δώσουν νέες ιδέες για φάρμακα. Ασθενείς από όλο τον κόσμο ζητούν τις συμβουλές του.

Όλοι ζητούν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του. Όλοι, εκτός από τους φοιτητές του! Οι ψευδο-φοιτητικές τσογλανοπαρέες που διαφεντεύουν τα ελλαδικά πανεπιστήμια κάνουν ό,τι μπορούν για να μην προφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στους φοιτητές και στην κοινωνία ένας άνθρωπος με το δικό του αναγνωρισμένο τάλαντο. Είναι σα να έχεις στα χέρια σου ένα θησαυρό και να τον πετάς γιατί δεν ξέρεις την αξία του. Τι αυτοκαταστροφική μανία: να απαξιώνεις τους θεσμούς σου, να σπαταλάς δυσεύρετο ανθρώπινο ταλέντο, να τρως τις σάρκες σου…

Χαρίδημος Τσούκας

17 σχόλια
Leave a comment »

 1. Aνοησιούλες τώρα, κύριε Τσούκα!

  Η τάξη με αστική συνείδηση έχει φύγει από την Ελλάδα εδώ και 28 χρόνια.
  Από τους παραμείναντες:
  Γιοί και κόρες υπηρετριών και δωσιλόγων οι διδάσκοντες,
  Γιοί και κόρες υπηρετριών και δωσιλόγων οι διδασκόμενοι,
  Υπηρέτριες και δωσίλογοι οι γονείς τους.

  Καθώς λέγει ο εξαίρετος και λαμπρός κύριος κύριος Αλέκος Παπαδόπουλος, εδώ έχουμε να κάνουμε με lumpen με λεφτά, μιά ατέλειωτη τάξη που προέκυψε στην Ελλάδα μετά το 1981 – την ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΣΟΚΑΡΙΑ.

  Προχθές είπε από τηλεοράσεως, σε gros plan, ο λατρευτός μου Λεωνίδας Λουλούδης, Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, “Μεταξύ Πανεπιστημίου και Ασύλου, επιλέγω Πανεπιστήμιο”.

 2. Το υπό κ. Α Παπαδοπούλου είναι το “Lumpen ε λεφτά”, οι λοιποί χαρακτηρισμοί ΔΙΚΟΙ μου.

 3. κ.Χασαπογιαννη με το lumpen με λεφτα, θα αναφερεσθε στους ψευδο-καθηγηταδες, τσογλανοπαρεες που διαφεντευουν τα ελλαδικα πανεπιστημια, καθηγητες παγκοσμιου ακτινοβολιας με πληθος διεθνων βραβειων και διακρισεων!.
  Κ.Χασαπογιαννη μην απαξιωνεις τους θεσμους ! Λιγος σεβασμος, στους καθηγητες που το ερευνητικο τους εργο ειναι σημειο διεθνους αναφορας και στο δραμα που ζουνε, να μην μπορουν να μεταδωσουν την πολυτιμη γνωση τους στους φοιτητες.

 4. Δεν τρέφω καμιά συμπάθεια προς το φίλο του κ. Τσούκα, όσο ικανός δάσκαλος και ερευνητής και διακεκριμένος γιατρός και να είναι. Η ευθύνη αυτής της κατρακύλας βαρύνει περισσότερους τους πολιτικούς και διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο παρά τους φοιτούντες σε αυτό.

  Τι έκανε, πως αντιδρούσε, ο φίλος του κ. Τσούκα όλα αυτά τα χρόνια και δεκαετίες της παρακμής και απορρύθμισης?

 5. Ειναι υπαρκτο προσωπο καταρχην ο φιλος του κ.Τσουκα?

 6. “Ειναι υπαρκτο προσωπο καταρχην ο φιλος του κ.Τσουκα?”

  Ξέρεις πολλούς γιατρούς να στεναχωριούνται επειδή τους πληρώνει ο φορολογούμενος για να πλουτίζουν απ’ τους ιδιωτικούς ασθενείς τους;

 7. To start with, and for all intents and purposes, there is no (bench/basic science or clinical) medical research in Greece, whatsoever!

 8. Σε fiction literature το κειμενο ειναι καλογραμμενο!
  Εχουμε τιποτα σε poetry?

 9. Λαϊκίζουν δε οι καθηγητές, συχνά περισσότερο, από τους φοιτητοπατέρες και καμαρώνουν ή επαίρονται γι’ αυτό.
  “Νεαρός” (δηλαδή 40άρης) καθηγητής του Τμήματος Μουσικής ή Μουσικολογίας ή Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού, που στοιχηματίζω ότι παίρνει ναρκωτικά, μου διηγήθηκε, ενόσω βρισκόταν σε κατάσταση μέθης στη διάρκεια κοινωνικής σύναξης και, υποθέτω, θέλοντας να εξομολογηθεί την επιτρεπτικότητα του χαρακτήρα του , το εξής:
  Του τηλεφωνεί αγωνιούσα φοιτήτρια για να μάθει αν πέρασε το μάθημά του.
  Της απαντά, “Περιμένετε να συμβουλευθώ τα χαρτιά μου”
  Επανέρχεται μετ’ ολίγον και της ανακοινώνει θριαμβευτικώς, “Περάσατε με 8”. Ικανοποιημένη τότε εκείνη, αλλά ειλικρινής, αποκρίθηκε, “Ε μα δεν έγραψα και για 8 κύριε καθηγητά”.

 10. Προς το φιλο που εγραψε το σχολιο νο 6
  Για αυτον τον λογο ρωταω αν ειναι υπαρκτο προσωπο ο φιλος του κ.Τσουκα.

 11. Μια μικρή παρατήρηση. Ο φίλος μου είναι απολύτως υπαρκτό πρόσωπο, και ο διάλογος έλαβε χώρα έτσι όπως τον περιγράφω. Αναφορικά με τις επιστημονικές περγαμηνές του συνομιλητή μου τίποτα δεν αίναι αναληθές. Κανένα στοιχείο της συνομικλας μας δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας. Τα δικά μου, προσωπικά, σχόλια είναι εμφανώς διακριτά.

 12. Συγγνώμην για τα ορθογραφικά λάθη στο παραπάνω σχόλιο. Γράφτηκε εν τάχει…Το παραθέτω εκ νέου, δίχως λάθη:

  Μια μικρή παρατήρηση. Ο φίλος μου είναι απολύτως υπαρκτό πρόσωπο, και ο διάλογος έλαβε χώρα έτσι όπως τον περιγράφω. Αναφορικά με τις επιστημονικές περγαμηνές του συνομιλητή μου, τίποτα δεν είναι αναληθές. Κανένα στοιχείο της συνομιλίας μας δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας. Τα δικά μου, προσωπικά, σχόλια είναι εμφανώς διακριτά.

 13. Καλως κυριε Τσουκα.Διαβασα μολις τωρα το σχολιο σας.Αναφορικα με το κειμενο παντως εφοσον λετε οτι ο φιλος σας ειναι υπαρκτο προσωπο,το μονο που μπορω να πω ειναι πως το εν λογω προσωπο μαλλον αποπειραθηκε να κρυψει το κεφαλι του στην αμμο.Το να λεει καποιος καθηγητης πανεπιστημιου πως το κυριοτερο που τον εμποδιζει να δινει καλες διαλεξεις κα να κανει γενικοτερα ερευνα,ειναιοι φοιτητες ειναι λαθος.Υπαρχουν πολλοι παραγοντες που δυσχεραινουν το εργο αυτο αλλα περα απο αυτο ειναι υπευθυνος και ιδιος.Εκανε αυτος κατι για να αλλαξει η κατασταση προς το καλυτερο?Εκανε κατι για να αποκτησουν οι φοιτητες ενδιαφερον για το μαθημα του?Μην πολιτικοποιουμε τα παντα.Το αν ο μεσος φοιτητης ενδιαφερεται για το μαθημα του Χ δεν εχει να κανει τοσο με πολιτικες θεσεις και αποψεις του καθενος οσο με ζητηματα που αφορουν αμεσα την εκπαιδευτικη διαδικασια.Και κατι ακομα,εφοσον βλεπω οτι παρακολουθειται το μπλογκ.Δεν με βρισκουν συμφωνο δυο σημεια.Πρωτα πρωτα θεωρω βαρυ το χαρακτηρισμο τσογλαναρια εκ μερους σας.Εξαλλου αναφερεστε οχι σε ενα αλλα σε πολλους φοιτητες.Μην επιστρεφουμε σε παλιοτερες σκοτεινες εποχες οπου οποιος φοιτητης εξεφραζε κατι διαφορετικο αυτοματως χαρακτηριζονταν τσογλανι και αλητης.Το δευτερο ειναι αυτο που γραψατε πως αισθανεστε ευτυχης που φυγατε απο το ελληνικο πανεπιστημιο πριν 11 χρονια.Δε θελω να ειμαι αδιακριτος και να σχολιαζω προσωπικες επιλογες απλα θελω να πω πως στη θεση σας μονο ευτυχης δε θα ημουν.Οσα προβληματα και αν εχει το πανεπιστημιο οσο και αν δεν συνφωνουμε με τον τροπο λειτουργιας ειναι αυτο που λεει το ονομα του.Χωρος μελετης και επιστημονικης ερευνας.Ελπιζω να διαβαστει το συγκεκριμενο σχολιο απο τον κ.Τσουκα.

 14. Επειδή φαντάζομαι εύκολα για ποιο υπαρκτό πρόσωπο μιλάμε, ενδεικτικά να πω:
  (α) τον έχουν πετάξει από την αρχισυνταξία περιοδικού πάνω στο αντικείμενό του, επειδή δημοσίευε μόνο κολλητούς του. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έγινε “παρεξήγηση“.
  (β)ανερυθρίαστα λέει στο κείμενο ο καθηγητής αυτός, ότι έχει παράνομο ιατρείο (απαγορεύεται από τον νόμο) και ξέρω ότι ζητάει και την μάνα του και τον πατέρα του
  (γ)ανερυθρίαστα λέει στο κείμενο ο καθηγητής αυτός, ότι παίρνει μαύρα από τις φαρμακευτικές (σύμβουλος για ανάπτυξη νέων φαρμάκων;!)
  (δ)δεν πατάει φοιτητής στο γραφείο του γιατί βρίζει χυδαία όχι μόνο τους φοιτητές, όχι μόνο τους ειδικευόμενους στην κλινική του, αλλά και αυτούς τους καθηγητές. Όταν ήμουν φοιτητής, είχε πει σε ειδικευόμενη που φορούσε κοντή φούστα “πώς είσαι έτσι μωρή πουτάνα;”. Αυτό δεν είναι το μόνο κρούσμα βέβαια χυδαίας συμπεριφοράς από τον συγκεκριμένο.

  Μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλά επειδή τα (β) και (γ) απαγορεύονται αυστηρά για τους καθηγητές – αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα – ενώ το (γ) είναι μάλλον και ποινικό αδίκημα, εκτός από το αδίκημα της φοροδιαφυγής, και επειδή έχουμε μια ομολογία στον Χ.Τσούκα, καλώ τον Χ.Τσούκα να καταθέσει ό,τι γνωρίζει στις πανεπιστημιακές αρχές, στον εισαγγελέα και στην εφορία. Αν σέβεται τον νόμο. Εάν πιστεύει ότι ο νόμος ισχύει για όλους το ίδιο. Έτσι θα κάνει καλό στο πανεπιστήμιο, με το να ξηλωθεί ένας καθηγητής που παραβαίνει τον νόμο χωρίς να φοβάται για τίποτα.

 15. ΚΑΙ γιατι εντυπωσιάζεστε κύριε ιατρικάριε

  ΑΥΤΗ είναι η ενιαία συμπεριφορά της ΚΑΤΩΤΕΡΗΣ κοινωνικής τάξης δηλαδή του 90-95% του Ελλαδικού Λαού.

 16. Well, Mr Χασαπογιάννης, ο συγκεκριμένος είναι από αστική οικογένεια και ήταν καθηγητής ες τας ΗΠΑ για αρκετά χρόνια. Εάν ήταν από τα Κράβαρα θα ήταν εντάξει δηλαδή να συμπεριφέρεται έτσι, αλλά η καμήλα μόνο την δική της καμπούρα δεν βλέπει μου φαίνεται

 17. Δεν ξέρω για ποιόν μιλάτε ΚΑΙ δεν θέλω να μάθω. Πάντως, στην προσωπική μου κρίση, υπάρχει ΑΣΥΜΒΑΤΟΝ μεταξύ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ και ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

Σχολιαστε