Τα επαγγελματικά δικαιώματα
Δεκ 25th, 2009 | Διονύσης Γουσέτης| Κατηγορία: Διονύσης Γουσέτης | Email This Post | Print This Post |Απεργία διαρκείας κηρύσσουν τα ΤΕΙ, διότι δεν έχουν αναγνωριστεί, έπειτα από δεκαετίες, επαγγελματικά δικαιώματα για 23 ειδικότητές τους. Δεν πρόκειται για αμέλεια. Στην πραγματικότητα ο αγώνας τους διαρκεί από τη δεκαετία του ’60, όταν οι τότε υπομηχανικοί ζητούσαν δικαίωμα να υπογράφουν κι αυτοί μελέτες για πολυκατοικίες, ενώ ο νόμος προέβλεπε μέχρι… διώροφο. Η στενότητα της ελληνικής παραγωγής είχε από τότε κάνει την εμφάνισή της. Και το μεγαλύτερο μέρος μιας μικρής πίτας το παίρνει ο ισχυρότερος. Στην περίπτωση, το ΤΕΕ.
Ο καιρός πέρασε. Η παραγωγή στένευε ολοένα και περισσότερο. Το ίδιο και η ανασφάλεια. Οι σπουδές ήταν η μόνη διέξοδος για ανεύρεση εργασίας. Μέχρι που οι διπλωματούχοι μηχανικοί έφθασαν στους 1 προς 47 εργαζομένους, ενώ στην Ευρώπη είναι 1:150. Η αγορά φράκαρε. Και όχι αποκλειστικά για τους μηχανικούς. Τότε, μία μόνο σωτηρία απέμενε για όλους: η θέση στο Δημόσιο. Ο λυσσαλέος αγώνας γι’ αυτή τη θέση έφερε ένα σωρό στρεβλώσεις. Τον γιγαντισμό του Δημοσίου. Τον γιγαντισμό των μεταπτυχιακών, για να μαζευτούν μόρια για τον διορισμό. Την άνθηση των πελατειακών σχέσεων. Το κύμα της μετανάστευσης διπλωματούχων ανέργων, που βέβαια σπούδασαν με χρήματα των φορολογουμένων – μια ακόμα επένδυση χαμένη. Τον μαρασμό της οικονομίας που φέρνει ο κρατισμός. Και προφανώς την όξυνση του αγώνα για επαγγελματικά δικαιώματα. ΑΕΙ και ΤΕΙ ολοένα αυξάνονται, αφού δεν ιδρύονται για τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας, αλλά για τις ανάγκες της οικονομίας των σουβλατζήδων και των ενοικιαζόμενων δωματίων της περιφέρειας. Κάποια στιγμή, τα ΤΕΙ κατάφεραν από ανώτερες να ονομαστούν ανώτατες σχολές. Τα ΑΕΙ αντεπετέθησαν με τον ισχυρισμό ότι διεξάγουν έρευνα, ενώ τα ΤΕΙ εκπαιδεύουν τεχνίτες. Η ανωτατοποίηση, όμως, δεν λέει τίποτα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, που θα δώσουν στους αποφοίτους τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για θέση στο Δημόσιο. Ετσι, φτάνουμε στην εξαγγελθείσα απεργία.
Ωστόσο, οι αδικημένοι των ΤΕΙ, τα θύματα των ΑΕΙ και του ΤΕΕ δεν διστάζουν να γίνουν και εκείνοι θύτες, όταν κάποιοι άλλοι εμφανίζονται στον ορίζοντα, διεκδικώντας και αυτοί μια θέση στον ήλιο του Δημοσίου: «Θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με χιλιάδες σπουδαστές και πτυχιούχους μέχρι την τελική δικαίωση», βροντοφώναξε η τριμελής γραμματεία της συνόδου των προέδρων ΤΕΙ, όταν προέκυψε θέμα αδειοδότησης των κολεγίων.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στους εταίρους μας να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα. Μοιάζει ότι έτσι θα σταματήσει αυτός ο χωρίς νόημα καυγάς για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Μάταιη ελπίδα. Διότι χωρίς νόημα είναι για τους εταίρους μας που διαθέτουν παραγωγή. Και στην παραγωγή, για να βρεις θέση κανένας δε σε ρωτάει ποια είναι τα επαγγελματικά σου δικαιώματα. Σε ρωτάει αν ξέρεις να κάνεις τη δουλειά. Οι εταίροι μας δεν έχουν ιδέα από Δημόσιο, ΑΣΕΠ και έλλειψη παραγωγής. Διότι δεν διεξάγουν αγώνα ενάντια στα ντόπια και ξένα μονοπώλια και τις ξένες επενδύσεις που έρχονται να πιουν το αίμα του εργάτη.
Διονύσης Γουσέτης
——————————————————
Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 16/12/2009
– Πολύ καλό άρθρο που περιγράφει μια τραγική πραγματικότητα….
Ολο αυτο το πλέγμα διαφορετικών κατηγοριών ανωτέρας/ανωτάτης κλπ, είναι κατασκεύασμα παρεμποδίσεως και όχι κατοχυρώσεως επαγγελματικών δικαιωμάτων..
– Και , φυσικά, ακόμη και οι ονομασίες αυτές των διαφόρων θα είχαν κάποιο νόημα άν η μία διεδέχετο την άλλη.
Π.Χ., Λύκειο, μετά ΤΕΙ, όποιος μετά ήθελε, ΑΕΙ κλπ.
– Και όλο το συνονθύλευμα έχει – όπως σωστά επισημαίνει ο αρθρογράφος – αντικείμενο μια καλύτερη θέσι ή ακόμη ένα επίδομα……………στο Δημόσιο !!
– Ας ελπίσουμε οτι κάτι θα βελτιωθεί……………
Eάν είχανε στο παρελθόν επαγγελματικά δικαιώματα συνδεδεμένα με συγκεκριμένες σπουδές, τότε, η Ελλάδα θα είχε στερηθεί τον ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΝ ο οποίος ΔΕΝ είχε πτυχίο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Η Πορνανδρέου Λαμογιακή Διεθνής κατέστρεψε την Ελλάδα
Σωστά τα λέτε. Ειδικά αυτά τα …διδακτορικούλια με τη σέσουλα (προς απόκτηση μορίων) είναι σκέτη γελειότητα.
Από την άλλη, “κανονικά” μεταπτυχιακά του εξωτερικού δεν “αναγνωρίζονται”. Π.χ. πτυχιούχος ελληνικού πανεπιστημίου (όχι πολυτεχνείου) που έκανε μεταπτυχιακό σε κάποιο αντικείμενο μηχανικού στο εξωτερικό δεν έχει δικαίωμα ούτε στο δημόσιο να προσληφθεί (βάσει αυτού του μεταπτυχιακού) ούτε ως ελεύθερος επαγγελματίας να εργαστεί καθώς το δημόσιο (βλ. ΤΕΕ) του απαγορεύει να κάνει μελέτες (βάσει του μεταπτυχιακού του) αν το πρώτο του πτυχίο δεν έχει τη σφραγίδα του ΤΕΕ…
Για να καταλάβω, φταίει το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος επειδή οι Πολιτικοί άνοιξαν σχολές στην κάθε γωνιά της χώρας δίδοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους του 10 (και πιο κάτω) να αποκτήσουν πτυχίο;
Το γεγονός πως μέχρι και τις αρχές του 20ου αι. σημαντικές μορφές Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων δεν είχαν το ανάλογο δίπλωμα, όπως ο μέγας μέγας Isambard Brunel ή ο Frank Lloyd Wright δεν νομιμοποιεί τον κάθε ανεπαρκή σε γνώσεις όπως τον ΤΕΙτζή να υποκρίνεται τον Μηχανικό. Τότε, πλην των Γάλλων (Ponts et Chaussées, École Polytechnique, Beaux-Arts) και λίγο αργότερα των Γερμανών, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ αρκετές Σχολές. Αν περνούσες από εξετάσεις τον Brunel ή τον Wright, ο μεν πρώτος θα σου υπολόγιζε με ευκολία έναν φορέα, ο δε δεύτερος θα σου σχεδίαζε μια καταπληκτική οικοδομική λεπτομέρεια. Όμως αυτή δεν είναι η περίπτωση των ΤΕΙτζήδων: αυτοί έχουν περάσει από κρίση. Και η κρίση λέει πως δεν είναι επαρκείς για μηχανικοί ή αρχιτέκτονες. Ως μηχανικοί είναι μέτριοι με πτυχίο.
Αντί λοιπόν να φτιάξουμε σχολές Τεχνιτών και Artisans τους οποίους έχει ανάγκη η παραγωγή αν θέλει να αποκτήσει ποιότητα, ζητούν διάφοροι καλόκαρδοι να τρέψουμε Εργοδηγούς, Διακοσμητές και άλλους κακόμοιρους σε Μηχανικούς και Αρχιτέκτονες! Έτσι, με το ραβδάκι της καλής (αριστερής-είμαι-κοίτα-τωρα-φιλελεύθερη) Νεράιδας!
Ναι, να ανοίξει το Επάγγελμα σε ανθρώπους που μπορούν να αποδείξουν, έστω και με εξετάσεις τις ικανότητες τους. Γνωρίζω άνθρωπο που τελείωσε Φυσικός και έκανε μεταπτυχιακό Μηχανολογίας στην Αγγλία. Σχεδιάζει και υπολογίζει (με τα χέρια μάλιστα) κλιβάνους και παρόμοια αλλά δεν μπορεί να υπογράψει. Για την περίπτωσή του θα συμφωνήσω πως το σύστημα είναι άδικο.
Όσο για το «μονοπώλιο» του ΤΕΕ, αυτό το δημιουργεί το Κράτος: π.χ. για κάθε αμοιβή οικοδομικής άδειας προκαταβάλλει ο Μηχανικός το 10%. Και είναι 20% όταν πρόκειται για παροχή υπηρεσιών σε άλλο Μηχανικό, απόδειξη που περνά ο δεύτερος στα έξοδά του τα οποία αφαιρεί από τα έσοδα του, δηλ. τις αμοιβές του. Ορίζοντας έτσι το ΤΕΕ το ελάχιστο της αμοιβής, κάνει δουλεία του υπουργού των Οικονομικών: δηλ. ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την φοροδιαφυγή. Γιατί λοιπόν φταίει το ΤΕΕ; Όταν δεν δίδεται το δικαίωμα στο Μηχανικό να πληρωθεί σε είδος (barter, troc) ή να κάνει καλύτερη τιμή σε έναν αιώνιο πελάτη του; Π.χ. το 1910 ο αρχιτέκτων Adolf Loos σχεδιάζοντας στη Michaelerplatz της Βιέννης τον οίκο ραπτικής Goldman & Salatsch, πήρε ως αντάλλαγμα το ισόβιο δικαίωμα να ράβεται εκεί. (Άντε εξήγησε στους «οικονομολόγους» και στους οικονομικούς κρατικούς υπαλλήλους)
Ένα Τεχνικό Επιμελητήριο ουσιαστικά προσφέρει εγγυήσεις για τον Μηχανικό. Πως θα καταλάβει ο αδαής πελάτης πως ο μηχανικός που προσλαμβάνει έχει τις ικανότητες; Μετά την πτώση του κτηρίου ή του γεφυριού; Θα πει κάποιος: να πληρώνει ο οιονεί μηχανικός «ασφάλεια οικοδομής». Δηλαδή τα χρήματα σε φέρνουν πίσω από τον Κάτω Κόσμο; Φανταστείτε τέτοιες «ασφάλειες» στην Ελλάδα με την σεισμική της δραστηριότητα: θα γίνει ο παράδεισος των χρηματιστηριακών προϊόντων υψηλού ρισκού!
Κύριοι, το επάγγελμα του Μηχανικού «άνοιξε» όταν ο πρώην υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτης ελέω Λαού μηχανικός, ανέλαβε να «παραλάβει» τα «Μεγάλα Έργα» αντί μηχανικών του ΤΕΕ. «Παραλαβή» σημαίνει έλεγχος. Δηλαδή ο κ. Λαλιώτης ήλεγξε την στατική επάρκεια των ολοκληρωμένων έργων. Να κοιμάστε ήσυχοι! Η Ελλάδα χτίζεται όπως τα μοναστήρια: με «τη βοήθεια της Παναγιάς» που διώχνει τους «κακούς δαιμόνους» από τα θεμέλια !
Ευτυχώς που την γέφυρα του Ρίου την έφτιαξαν Γάλλοι,«σατανικοί μηχανικοί», απόφοιτοι της Ponts et Chaussées…
Προς κον Σιβρίδη
Τι εννοείτε ”οι Πολιτικοί άνοιξαν σχολές στην κάθε γωνιά της χώρας δίδοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους του 10 (και πιο κάτω) να αποκτήσουν πτυχίο;”
Φυσικά το πρόβλημα σας είναι οι σχολές των ΤΕΙ και οχι των ΑΕΙ που και αυτές ανοιξαν σε κάθε γωνιά της χώρας . Οσο για τους ανθρώπους του “10” που αποκτούν πτυχίο, θυμηθείτε ότι το ΤΕΕ δέχεται σαν μέλη του απόφοιτους ξένων πανεπιστημίων, που στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν ανάξιοι να εισαχθούν έστω και σε ΤΕΙ.
Πότε ακριβώς οι ΤΕΙτζήδες πέρασαν από κρίση και δεν είναι επαρκείς; Πώς να περάσεις από κρίση όταν το ΤΕΕ αρνείται ακόμα και το δικαίωμα να εξεταστείς από αυτό, προκειμένου να σε κάνει μέλος του; Φυσικά το ΤΕΕ διεξάγει εξετάσεις παρωδία για τους απόφοιτους των Πολυτεχνείων, ώστε να αποκτήσουν όλοι τους αδεια άσκησης επαγγέλματος. Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ έχουν κριθεί από την αγορά εργασίας (αυτή που υπάρχει) και αν ποτέ το ΤΕΕ θελήσει να τους εξετάσει ως πρως τις γνώσεις τους, θα εκπλαγεί πόσοι από αυτούς έχουν τις γνώσεις ώστε να θεωρηθούν Μηχανικοί.
Σε κάθε περίπτωση το ραβδάκι της καλής Νεράιδας έδωσε στα μέλη του ΤΕΕ επαγγελματικά δικαιώματα πέραν του γνωστικού τους αντικειμένου.
Συγκεκριμένα :
-Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί έχουν και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και το αντίστροφο.
-Οι Ναυπηγοί έχουν και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα αμφοτέρων των παραπάνω ειδικοτήτων.
-Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες και Τοπογράφοι έχουν μερικώς αλληλοεπικαλυπτόμενα επαγγελματικά δικαιώματα .
-Σύμφωνα με το Ν. 6422/34, Πολιτικοί, Αρχιτέκτονες και Τοπογράφοι μηχανικοί έχουν δικαίωμα μελέτης σε “μικρές ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις” (άρθρο 3), ενώ Μηχανολόγοι και Ηλεκτρολόγοι Μηχ/κοι έχουν δικαίωμα μελέτης σε “απλές χημικές εγκαταστάσεις”.
Φαίνεται από τα παραπάνω, πως τα επαγγελματικά δικαιώματα στην χώρα μας δεν εξαρτώνται από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών, την επαγγελματική εμπειρία και τις εξετάσεις που δίνει κανείς, αλλά από νόμους, προεδρικά (και βασιλικά) διατάγματα και εγκυκλίους.
Η πανίσχυρη συντεχνία του ΤΕΕ πιέζει την εκάστοτε κυβέρνηση (και πετυχαίνει) να νομοθετεί υπέρ των αποφοίτων των Πολυτεχνείων και κατα όλων των άλλων. Το ΤΕΕ δεν στρέφεται μόνο ενάντια στους “ΤΕΙτζήδες” που θεωρεί παρακατιανούς, αλλά και ενάντια στους απόφοιτους τμημάτων Πληροφορικής και Περιβαντολλογικών σπουδών ελληνικών Πανεπιστημίων (που δεν είναι όμως Πολυτεχνικές σχολές) , διότι εποφθαλμιούν και τα δικά τους επαγγελματικά δικαιώμα.
Οι Βρυξέλες έχουν καταδικάσει την Ελλάδα για τη μη έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ και σίγουρα θα την καταδικάσουν ξανά σε ότι αφορά τα κολέγια. Αυτό ασφαλώς δεν γίνεται επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει εκπτώσεις στην ποιότητα των κατασκευών, αλλά φυσικά για να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.
Από τη στιγμή που τα επαγγελματικά δικαιώματα εξαρτώνται από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών και την επαγγελματική εμπειρία, μπορεί να εξασφαλιστεί και η ποιότητα των κατασκευών.
Όσο για την γέφυρα του Ρίου , γιατί ευτυχώς που την έφτιαξαν Γάλλοι; Δυστυχώς δεν την έφτιαξαν Έλληνες, εκτός και αν νομίζετε ότι οι Έλληνες Μηχανικοί είναι ανεπαρκείς στο σύνολό τους.
Τα ΤΕΙ ειναι ενα εκπαιδευτικο παραδοξο. Μια συντομη γνωριμια μου με αυτα μου εδειξε πως ειναι χειροτερα και απο την Παντειο.
Διαφωνώ κάθετα και με τις 2 μεριές όταν αυτές υποστηρίζουν μόνο τον εαυτό τους. Γιατί απλά έχουν και οι 2 μερικώς τουλάχιστον λάθος. Κατ’ αρχήν κύριε laskos υπάρχουν Τ.Ε.Ι. τα οποία στην ειδικότητά τους είναι καλύτερα από κάποια αντίστοιχα Πανεπιστήμια. Δεν μιλάω συγκεκριμένα περί μηχανικών (με τον τίτλο) αλλά γενικότερα. Π.χ. το Τ.Ε.Ι. Αθήνας Πληροφορικής είναι πολύ γνωστό και στην αγορά εργασίας ότι προτιμάται κατά πολύ σε σύγκριση με άλλα Α.Ε.Ι (π.χ. Καποδιστριακό όσο και αν σας ακούγεται μουφιά μόνο τίτλο έχει). Είναι απλά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Υπάρχουν πάρα πολλές σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ που είναι για τα μπάζα και ανεξάρτητα με τον τίτλο τους. Εγώ Προσωπικά όταν βλέπω έναν Πανεπιστημιακό και μιλάει με τον όρο ΤΕΙτζής κτλ σκάω στα γέλια. Έχω δει πολλούς Πανεπιστημιακούς να ξέρουν το 1/100 απο τους ΤΕΙτζήδες για να μην πω και απο ΙΕΚτζήδες. Άτοπος ο όρος του ΤΕΙτζή… Και όποιος τον χρησιμοποιεί δείχνει την πεδία του…
Και τώρα η άλλη πλευρά. βλέπω τους ανθρώπους που έχουν τελειώσει ΤΕΙ λογιστικής ή διοίκησης επιχειρήσεων και τρελένονται που δεν μπορούν να θεωρηθούν οικονομολόγοι όπως οι της ΑΣΟΕ… οι τους μηχανολόγους από ΤΕΙ που δεν μπορούν να θεωρηθούν σαν του ΕΜΠ κτλ. Παιδιά… μην τα ισοπεδώνουμε όλα!!! Έλεος δηλαδή! Αν σας ενδιαφέρει πια τόσο πολύ να αποκτήσετε αυτά τα δικαιώματα, δώστε κατατακτήριες όπως δώσανε κάποιοι στην θέση σας διαβάστε 3-4 χρόνια ακόμα και αφήστε την γκρίνια. Κάποιοι διαβάσανε πολύ κάποτε για να μπουν εκεί που μπήκαν. Όταν κυνηγάς ΤΥΠΙΚΑ δικαιώματα θα πρέπει να έχεις ΤΥΠΙΚΑ προσόντα. Δεν λέω ότι αυτό είναι καλό ή κακό. Έτσι είναι φτιαγμένος ο κόσμος. Τι να κάνουμε. Έτσι όπως το πάμε οι του ΙΕΚ θα ζητάνε να φτιάχνουνε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Πρέπει να υπάρχει μία τάξη και μία ιεραρχία. Αν θες να ανεβείς στην ιεραρχία κάνε την ανάλογη προσπάθεια. Σκάσε και κολύμπα που λένε και οι πατεράδες μας. Στο κάτω κάτω δεν μπορούμε όλοι (και δεν πρέπει) να έχουμε «ηγετικά» δικαιώματα. Μου τελειώνει ο άλλος τει μηχανολογίας στην κοζάνη και θέλει να μου φτιάξει πύραυλο. Όχι φίλε μου αν θέλεις να το κάνεις δώσε κατατακτήριες και διάβασε κιάλλο. Σίγουρα δεν διαφωνώ με το να γίνονται εξετάσεις στο ΤΕΕ. Δεν διαφωνώ αλλά ούτε συμφωνώ. Γιατί όλοι ξέρουμε σε ποια χώρα ζούμε και όλοι ξέρουμε ότι βρήκα γνωστό στο ΤΕΕ θα με χώσει και θα πάρω δικαιώματα. Κάποια πράγματα πρέπει να είναι ως έχουν. Οι σκουπιδιάριδες σκουπιδιάριδες οι υπάλληλοι υπάλλλοι, τα στελέχη στελέχη, οι εφοπλιστές εφοπλιστές κτλ.
Δεν θέλω να πω πολλά περισσότερα. Νομίζω ότι τα πράγματα είναι ολοφάνερα. Ζητώ συγγνώμη για ορθογρφικά λάθη. Ο χρόνος ήταν περιορισμένος την ώρα που έγραφα αλλά ήθελα να απαντήσω…
Διαφωνώ κάθετα και με τις 2 μεριές όταν αυτές υποστηρίζουν μόνο τον εαυτό τους. Γιατί απλά έχουν και οι 2 μερικώς τουλάχιστον λάθος. Κατ’ αρχήν κύριε laskos υπάρχουν Τ.Ε.Ι. τα οποία στην ειδικότητά τους είναι καλύτερα από κάποια αντίστοιχα Πανεπιστήμια. Δεν μιλάω συγκεκριμένα περί μηχανικών (με τον τίτλο) αλλά γενικότερα. Π.χ. το Τ.Ε.Ι. Αθήνας Πληροφορικής είναι πολύ γνωστό και στην αγορά εργασίας ότι προτιμάται κατά πολύ σε σύγκριση με άλλα ΓΝΩΣΤΑ Α.Ε.Ι . Είναι απλά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Υπάρχουν πάρα πολλές σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ που είναι για τα μπάζα και ανεξάρτητα με τον τίτλο τους. Εγώ Προσωπικά όταν βλέπω έναν Πανεπιστημιακό και μιλάει με τον όρο ΤΕΙτζής κτλ σκάω στα γέλια. Έχω δει πολλούς Πανεπιστημιακούς να ξέρουν το 1/100 απο τους ΤΕΙτζήδες για να μην πω και απο ΙΕΚτζήδες. Άτοπος ο όρος του ΤΕΙτζή… Και όποιος τον χρησιμοποιεί δείχνει την πεδία του…
Και τώρα η άλλη πλευρά. βλέπω τους ανθρώπους που έχουν τελειώσει ΤΕΙ λογιστικής ή διοίκησης επιχειρήσεων και τρελένονται που δεν μπορούν να θεωρηθούν οικονομολόγοι όπως οι της ΑΣΟΕ… οι τους μηχανολόγους από ΤΕΙ που δεν μπορούν να θεωρηθούν σαν του ΕΜΠ κτλ. Παιδιά… μην τα ισοπεδώνουμε όλα!!! Έλεος δηλαδή! Αν σας ενδιαφέρει πια τόσο πολύ να αποκτήσετε αυτά τα δικαιώματα, δώστε κατατακτήριες όπως δώσανε κάποιοι στην θέση σας διαβάστε 3-4 χρόνια ακόμα και αφήστε την γκρίνια. Κάποιοι διαβάσανε πολύ κάποτε για να μπουν εκεί που μπήκαν. Όταν κυνηγάς ΤΥΠΙΚΑ δικαιώματα θα πρέπει να έχεις ΤΥΠΙΚΑ προσόντα. Δεν λέω ότι αυτό είναι καλό ή κακό. Έτσι είναι φτιαγμένος ο κόσμος. Τι να κάνουμε. Έτσι όπως το πάμε οι του ΙΕΚ θα ζητάνε να φτιάχνουνε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Πρέπει να υπάρχει μία τάξη και μία ιεραρχία. Αν θες να ανεβείς στην ιεραρχία κάνε την ανάλογη προσπάθεια. Σκάσε και κολύμπα που λένε και οι πατεράδες μας. Στο κάτω κάτω δεν μπορούμε όλοι (και δεν πρέπει) να έχουμε «ηγετικά» δικαιώματα. Μου τελειώνει ο άλλος τει μηχανολογίας στην κοζάνη και θέλει να μου φτιάξει πύραυλο. Όχι φίλε μου αν θέλεις να το κάνεις δώσε κατατακτήριες και διάβασε κιάλλο. Σίγουρα δεν διαφωνώ με το να γίνονται εξετάσεις στο ΤΕΕ. Δεν διαφωνώ αλλά ούτε συμφωνώ. Γιατί όλοι ξέρουμε σε ποια χώρα ζούμε και όλοι ξέρουμε ότι βρήκα γνωστό στο ΤΕΕ θα με χώσει και θα πάρω δικαιώματα. Κάποια πράγματα πρέπει να είναι ως έχουν. Οι σκουπιδιάριδες σκουπιδιάριδες οι υπάλληλοι υπάλλλοι, τα στελέχη στελέχη, οι εφοπλιστές εφοπλιστές κτλ.
Δεν θέλω να πω πολλά περισσότερα. Νομίζω ότι τα πράγματα είναι ολοφάνερα. Ζητώ συγγνώμη για ορθογρφικά λάθη. Ο χρόνος ήταν περιορισμένος την ώρα που έγραφα αλλά ήθελα να απαντήσω…
Γιά να ΜΗ τσακώνεσθε, τα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ δικαιώματα θα ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ για όλους. Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ δίνουν παιδεία, ΟΧΙ επαγγελματικά δικαιώματα. ΚΑΙ αυτό που ήξερε το ΤΕΕ και άλλες επαγγελματικές συντεχνίες καλό ειναι να το ΞΕΧΑΣΟΥΝ. Μετά το Δίπλωμα θα υπάρχουν ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ γιά αυτούς που θα επιθυμούν να κατοχυρωθούν επαγγελματικά. ΔΕΝ έχει σημασία ΠΟΥ σπούδασες, ΑΛΛΑ ΤΙ έμαθες and how you applied yourself
ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΣ
Overall, η ΜΠΕΡΜΠΑΝΤΕΙΟΣ κατωτάτη, η Χαροκόπειος Οικιακών Βοηθών και πλείστα των ΤΕΙ είναι για τα πανηγύρια. Υπάρχουν περίπου 200-300 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ επίκουροι καθηγητές στα ΤΕΙ με ΜΟΝΟ πτυχίο πανεπιστημίου 4 ετούς φοίτησης!!!!!!!!!!
“Μετά το Δίπλωμα θα υπάρχουν ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ γιά αυτούς που θα επιθυμούν να κατοχυρωθούν επαγγελματικά. ”
Ποιός θα καταρτίζει τα θέματα των εξετάσεων;
Για να δούμε τι θα δούμε…
anti-vampir Φεβρουαρίου 23rd, 2010 3:48 μμ :
«Μετά το Δίπλωμα θα υπάρχουν ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ γιά αυτούς που θα επιθυμούν να κατοχυρωθούν επαγγελματικά. »
Ποιός θα καταρτίζει τα θέματα των εξετάσεων;
To ΕΜΠ τις είχε (δεν ξέρω αν τις διατηρεί), τα ονομαζόμενα “ΟΚΤΑΩΡΑ”, ειδικές εξετάσεις αν και θα έπρεπε να διεξάγονται από το ΤΕΕ. Οι δικηγόροι τις έχουν μιά ζωή, στο τέλος της ασκήσεως, άσχετο εάν όλοι τις περνούν. Τα θέματα θα τα καταρτίζουν προφανώς οι διάφοροι διαπιστευμένοι επαγγελματικοί φορείς, πχ ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), κοκ.
Στας Αμερικάς, ΟΛΟΙ οι φοιτητές της Ιατρικής, στο τέλος του 2ου έτους, στο 4ο έτος και στο τέλος της 1ης χρονιάς ειδίκευσης, ΔΙΝΟΥΝ τα ονομαζόμενα National Boards, δηλαδή εξετάσεις αξιολόγησης ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ που διεξάγονται σε ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ανεξαρτήτως των τοπικών σε κάθε Ιατρική Σχολή στην λήξη κάθε semester. ΑΥΤΟ εξηγεί εν μέρει ΚΑΙ το ΥΨΗΛΟΤΑΤΟ επίπεδο tvn ιατρικών σπουδών στις ΗΠΑ, Με άλλα λόγια, οι αναπόφευκτες αυτές εξετάσεις ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ την ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ (standardization) του curriculum και του επιπέδου σπουδών σε όλες τις περίπου 120 σχολές (compare with 4700 colleges and universities!).
ΟΝΤΑΣ συνεπειοκράτης, δεν ενδιαφέρομαι ΠΟΙΟ σχολείο τέλειωσες, ΑΛΛΑ ΤΙ είδους ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ έχεις ώστε να ΜΗ βλάψεις την Κοινωνία. Αν, λοιπόν, οι εξετάσεις είναι πράγματι σοβαρές και υψηλού επιπέδου ΚΑΙ τις περάσεις, ΓΙΑΤΙ όχι, ο απόφοιτος του ΤΕΙ ΜεSHeνικόλλλλλλλα Kαρδίτσης να έχει τα ΙΔΙΑ δικαιώματα με τον απόφοιτο ΕΜΠ.
Nα ΛΕΙΠΟΥΝ οι κατοχυρώσεις με βάση ΜΟΝΟ την απόκτηση πτυχίου. Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ κατοχύρωση απορρέει ΜΟΝΟ από την κρίση των ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ σου (peers) και του ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΥ αντίστοιχου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ
Περίπου το ίδιο σύστημα υπάρχει και στην M Βρετανία με τα Chartered Institutes μηχανικών, λογιστών, χρηματιστών κτλ και τις οποιες ακριβώς ίδιες εξετάσεις πρέπει να περάσει και ο απόφοιτος του Cambridge University και ο απόφοιτος του Wolverhampton University αν θέλει να είναι qualified στο αντικείμενο του.
Αν δεν ξεχωρίζει βαθμολογικά ο κακός, από τον μέτριο, από τον άριστο, οι εξετάσεις είναι άχρηστες. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους επαγγελματικούς φορείς.
Υπάρχει ποιοτικός διαχωρισμός από την στιγμή που δεν μιλάμε για 1-2 διαγωνίσματα, αλλα για συνεχείς εξετάσεις με αυξανόμενη δυσκολία οι οποιες σε πολλές περιπτώσεις και ανάλογα με την εμπειρία του πτυχιούχου παίρνουν αρκετά χρονια.
Τώρα σε ότι έχει να κάνει με τους επαγγελματικούς φορείς μπορούν πολύ εύκολα να παραδίδουν τα εξεταζόμενα θέματα στο αρμόδιο υπουργείο και κράτος να έχει την εποπτεία των εξετάσεων.
Eτσι είναι, ακριβώς έτσι. Με πιάνει ΤΡΟΜΟΣ και μόνο με την σκέψη εκελινων των εξετάσεων γιά αναγνώριση του πτυχίου και αδειοδότηση. Εγραφα επί ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ μέρες από 8 πμ έως 5 πμ. ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ!!!!