Η διεθνής κρίση… βοηθάει την Ελλάδα

Δεκ 16th, 2009 | | Κατηγορία: Τάκης Μίχας | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Αυτό που σώζει την Ελλάδα, προς το παρόν, από τον κίνδυνο της χρεωκοπίας είναι… η αρνητική διεθνής οικονομική συγκυρία! Όμως, όταν στο μέλλον η οικονομική συγκυρία βελτιωθεί, τότε ο κίνδυνος χρεωκοπίας της Ελλάδας γίνεται άμεσος!

Αυτό είναι το, αναμφίβολα, ανορθόδοξο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η πρόσφατη έκθεση της UBS για την κατάσταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα κίνδυνο άμεσης χρεωκοπίας. Αυτό οφείλεται, όπως είναι γνωστό, στους εξής τρεις παράγοντες:
α) το υψηλό έλλειμμα, 12% για το 2009
β) το μεγάλο δημόσιο χρέος που φτάνει το 113,4% του ΑΕΠ το 2009
γ) το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που φτάνει το 12% το 2009

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος χρεωκοπίας της χώρας είναι προ των πυλών

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος χρεωκοπίας της χώρας είναι προ των πυλών. Όμως, υπάρχει ένα στοιχείο που θα κάνει, στην προκειμένη περίπτωση, τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως π.χ. τη Γερμανία) να σπεύσουν να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεωκοπία. Το λεγόμενο «συστημικό ρίσκο» -δηλαδή, η προοπτική να λειτουργήσει η κατάρρευση της Ελλάδας ως ντόμινο, συμπαρασύροντας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που αντιμετωπίζουν παρόμοια (αν και ήσσονος έντασης) προβλήματα, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία.

Είναι προφανές ότι όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, τόσο πιο ευάλωτες είναι οι οικονομίες των άλλων χωρών και, κατά συνέπεια, τόσο πιο έντονο είναι το στοιχείο του «συστημικού ρίσκου». Άρα, στην παρούσα φάση, η περίπτωση να αφεθεί η Ελλάδα αβοήθητη στο δρόμο της χρεωκοπίας είναι πολύ μικρή. Οι άλλες χώρες θα σπεύσουν να βοηθήσουν.

Όμως, όχι για πάντα. Η καλή τύχη της Ελλάδας θα διαρκέσει όσο διαρκεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Όταν αρχίσει η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, τότε το «συστημικό ρίσκο», που συνεπάγεται μια ενδεχόμενη χρεωκοπία της Ελλάδας, θα έχει μειωθεί σημαντικά. Καθώς οι άλλες χώρες θα ισχυροποιούν τις οικονομίες τους, θα μειώνεται η πιθανότητα να συμπαρασυρθούν από την κατάρρευση της Ελλάδας. Στο βαθμό που θα έχει επιστρέψει η οικονομική ανάπτυξη στις χώρες της ΕΕ, η κατάρρευση της Ελλάδας δεν θα έχει πια επιπτώσεις ή θα έχει μικρότερες επιπτώσεις. Κατά συνέπεια, καμία χώρα δεν θα έχει κίνητρο να επωμισθεί το οικονομικό βάρος της διάσωσης της Ελλάδας. Αν, λοιπόν, η Ελλάδα δεν έχει βάλει τα οικονομικά της σε τάξη μέχρι τότε, η χρεωκοπία της τα επόμενα 5 έτη είναι περίπου βέβαια.

Αν, λοιπόν, η Ελλάδα δεν έχει βάλει τα οικονομικά της σε τάξη μέχρι τότε, η χρεωκοπία της τα επόμενα 5 έτη είναι περίπου βέβαια

Το δίλημμα, λοιπόν, που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες στην περίπτωση της Ελλάδας είναι το εξής: Αν αφεθεί να χρεωκοπήσει η χώρα, ενδέχεται να συμπαρασύρει μαζί της και άλλες οικονομίες της ευρωζώνης. Αν από την άλλη πλευρά, διασωθεί από τη χρεωκοπία η Ελλάδα με παρέμβαση άλλων χωρών, αυτό δημιουργεί ένα «κακό προηγούμενο» και παρέχει τα κίνητρα και σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν μια εξίσου ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική με αυτή της Ελλάδας, γνωρίζοντας ότι στο μέλλον θα σπεύσουν να τις σώσουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Μπρος γκρεμός, λοιπόν, και πίσω ρέμα!

Φυσικά, αυτό το δίλημμα μεταξύ «συστημικού ρίσκου» και «κακού προηγούμενου», δε μπορεί να διαρκέσει επ’ άπειρον. Σε αυτή τη φάση, υπερισχύει το «συστημικό ρίσκο». Όμως, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ θα έρχεται στο προσκήνιο ο δεύτερος κίνδυνος, του «κακού προηγούμενου». Και, τότε, τίποτα δε θα σώζει την Ελλάδα από τη χρεωκοπία.

Τάκης Μίχας

————————————————————–

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στο newstime.gr στις 13/12/2009

6 σχόλια
Leave a comment »

 1. Είναι η πολλοστή φορά που το ακούω, “δεν θα μας αφήσουν να χρεωκοπήσουμε γιατί δεν τους συμφέρει!”

  Υ.Γ. Βέβαια αυτός που θα χρεωκοπήσει είναι το ελληνικό κράτος, δεν είναι η Ελλάδα!

 2. ως συνηθως, μπαρούφες.

 3. Με άλλα λόγια, “στην αναμπουμπούλα, ο λύκος χαίρεται”, – άν και μάλλον ξεδοντιασμένος……

  – Αλλά, με περικοπές – έστω και 50% που προτείνουν ορισμένοι – δεν γίνεται τίποτα, εκτός άν με βεβαιώσουν οτι το τάδε συγκεκριμμένο χρέος την δείνα συγκεκριμμένη Τράπεζα ξεχρεώθηκε πάραυτα.

  Για να δουλεύουν οι Τράπεζες και οι “αγορές¨” Ομολόγων , πρέπει κάποια Κράτη (αν όχι όλα) να είναι ή να φαίνονται στο χείλος του γκρεμού……..
  – Επομένως,
  Και άν ακόμη δεν είμαστε , θα θέλουν να μας παρουσιάζουν στο χείλος του γκρεμού,

  Αρα, πρέπει να παραχθεί χρήμα (make money),
  δηλαδή, να αφήσουν καθε “άτομο¨ να δουλέψει, όπως θέλει, όπου θέλει, όσο θέλει, και αφήσουν κατα μέρος την φορο-στραγγαλιστική επιδρομή.

  Οταν όμως η ελληνική νοοτροπία είναι “για να έχεις χρήμα ή το κληρονομησες ή το έκλεψες” , , πως θα πάμε μπροστά ??????

 4. τεστ

 5. Σωστή γνωστή θεώρηση και όχι μπαρούφες όπως είπε κάποιος…

  Να σημειώσω ότι δεν μπορούν να μας βγάλουν έξω από την ΟΝΕ διότι δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες… και έχουμε και δικό μας VETO ώστε να απαιτείται αλλαγή των συνθηκών πράγμα εξαιρετικά δύσκολο…

  Πρακτικά, σε πρώτη φάση θα σωθούμε από τα εθνικά ομόλογα και σε δεύτερη από την αύξηση της παραγωγικότητας…

 6. Τα αριστερά ψεμματα της ΜΑΣΤΡΟΠΟΥ οικογένειας της Ελλάδος, του αληταρονίου της Κουμουνδούρου ΚΑΙ της τρελόγκας του Περισσού, ΤΕΛΟΣ. Ο παρασιτικός, λαμογιακός, αγράμματος και άξεστος αυτός ΛΑΟΣ πρέπει να εργασθεί όπως εργάζονται ΟΛΟΙ οι ΛΑΟΙ του Κόσμου.
  ΚΑΙ θα αναγκασθεί να εργασθεί διότι, εναλλακτικώς, υπάρχουν και τα 20-25% επιτοκια του ΔΝΤ, οπότε θα γελάσει κάθε πικραμένος

Σχολιαστε