Η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά

Δεκ 13th, 2009 | | Κατηγορία: Πολιτική | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Ο Αντώνης Σαμαράς ψηφίστηκε σχεδόν από 400.000 ανθρώπους, τους μισούς από όσους ψήφισαν για την εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. Η νίκη του δεν είναι απλώς πανηγυρική, αλλά σχεδόν συντριπτική. Οχι μόνο δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, αλλά η διαφορά με την συνυποψήφιά του ανέρχεται στο 11%. Πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να τον αμφισβητήσει πλέον μέσα στη Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον μέχρι τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Δεν έχασε όμως μόνο η Ντόρα Μπακογιάννη. Εχασαν εξίσου ολοκληρωτικά και οι φιλελεύθεροι που παραμένουν στη Ν. Δ. ή ήλπιζαν να επιστρέψουν σ’ αυτήν

Δεν έχασε όμως μόνο η Ντόρα Μπακογιάννη. Εχασαν εξίσου ολοκληρωτικά και οι φιλελεύθεροι που παραμένουν στη Ν. Δ. ή ήλπιζαν να επιστρέψουν σ’ αυτήν. Αν και μάλλον αποτελούν ένα είδος υπό εξαφάνιση, έζησαν σε χειμερία νάρκη κατά την περίοδο Καραμανλή και τώρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στήριξαν την Ντόρα Μπακογιάννη. Η ήττα τους είναι μεγαλύτερη από εκείνη της κ. Μπακογιάννη, αν δούμε ότι το «αντιφιλελεύθερο» μπλοκ στη Νέα Δημοκρατία (Σαμαράς & Ψωμιάδης) συγκέντρωσε σχεδόν 61%. Αν σκεφτεί κανείς ότι την κ. Μπακογιάννη ψήφισαν και πολλοί που τον φιλελευθερισμό μόνο ακουστά τον έχουν, το συμπέρασμα είναι απογοητευτικό: ο εισοδισμός των φιλελευθέρων στη Νέα Δημοκρατία έφτασε στο οριστικό τέλος του.

Βέβαια εδώ θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει ότι και ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε και δηλώνει φιλελεύθερος και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις παρουσίασε λεπτομερώς τις απόψεις του για το περιεχόμενο της δικής του εκδοχής του φιλελευθερισμού. Η δική του εκδοχή δεν φαίνεται να διαφέρει και τόσο πολύ από εκείνη της Ντόρας Μπακογιάννη ή ακόμα και από εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, γιατί θορυβήθηκαν τόσο οι φιλελεύθεροι της Νέας Δημοκρατίας και γιατί αυτοί που θορυβήθηκαν είναι οι πραγματικοί φιλελεύθεροι, ενώ ο κ. Σαμαράς και οι υποστηρικτές του δεν είναι.

Νομίζω ότι δύο ήταν τα κρίσιμα σημεία:

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, γιατί θορυβήθηκαν τόσο οι φιλελεύθεροι της Νέας Δημοκρατίας και γιατί αυτοί που θορυβήθηκαν είναι οι πραγματικοί φιλελεύθεροι, ενώ ο κ. Σαμαράς και οι υποστηρικτές του δεν είναι

– Ο Αντώνης Σαμαράς αντιμετώπισε τους φιλελεύθερους από εχθρικά έως άδικα. Η δήλωσή του στη Λάρισα ότι «αυτό που ο ίδιος ζητάει και θα επιδιώξει είναι η διάχυση του εισοδήματος από πάνω προς τα κάτω, όχι σαν τους νεοφιλελεύθερους που θέλουν οι πολλοί να δημιουργούν και οι λίγοι να εισπράττουν» μόνο κακόπιστη μπορεί να θεωρηθεί. Εγώ δεν ξέρω κανέναν φιλελεύθερο που να «θέλει» όσα του καταλόγισε ο κ. Σαμαράς.

– Κάποιες θέσεις του Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο δεν είναι φιλελεύθερες, αλλά είναι και αντίθετες προς τις φιλελεύθερες ιδέες.

Συνήθως, όταν κάποιος κερδίσει εκλογές και μάλιστα συντριπτικά, όλοι σπεύδουν να τον κολακεύσουν, υιοθετώντας το -υποκριτικό πολλές φορές- ύφος κολακείας της πλειοψηφίας που τον στήριξε. Κάποιοι άλλοι είναι έτοιμοι να ξεσπάσουν κατά της ανοησίας της πλειοψηφίας που δεν συμμερίζεται τις δικές τους απόψεις.

Εγώ που ούτε ψήφισα ούτε καταψήφισα τον Αντώνη Σαμαρά σκέφτομαι να κάνω κάτι άλλο. Να περιμένω τις επόμενες κινήσεις του που θα αποδείξουν εάν είναι πράγματι φιλελεύθερος ή όχι.

– Αν είναι πραγματικός φιλελεύθερος (οποιασδήποτε εκδοχής) θα θέσει σαν προτεραιότητά του την προστασία του κράτους δικαίου και ιδίως την καταπολέμηση της οποιασδήποτε μορφής παράνομης και αυθαίρετης βίας.

– Αν είναι πραγματικός φιλελεύθερος δεν θα φοβηθεί την ελεύθερη αγορά και θα χρησιμοποιήσει το κράτος για να την βοηθήσει να παραγάγει πλούτο και όχι για να την αντικαταστήσει.

– Αν είναι πραγματικός φιλελεύθερος δεν θα φοβηθεί την ελευθερία, αλλά θα αφαιρέσει όσα εμπόδια της θέτουν ο ηθικισμός, ο πατερναλισμός και η άγνοια.

Ολα αυτά βέβαια αν θέλει να θεωρείται φιλελεύθερος, όχι με τα δικά του ή με τα δικά μου κριτήρια, αλλά με τα κριτήρια που η ίδια η έννοια και η ηθική της ελευθερίας καθορίζουν.

Αριστείδης Χατζής

——————————————————————————–

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 1/12/2009

130 σχόλια
Leave a comment »

 1. Ξέφυγε η συζήτηση και δεν μου απάντησε κανείς αν είναι ταιριαστό για την Ελλάδα θέαμα, αν θα είναι επιθυμητή εξέλιξη, να βλέπουμε μουσουλμάνους να αυτομαστιγώνονται με λεπίδες στους δρόμους της Αθήνας.

 2. laskos,

  Οι απόψεις που διατυπώνεις εσύ μαζί με άλλους δυο-τρεις και τον κούκο εδώ μέσα συνοψίζονται στο “Πατρίς, Θρησκεία, …” του Γ. Παπαδόπουλου. Στο Σαμαρά βρήκατε έναν βιώσιμο εκφραστή, πίσω από ένα δήθεν νεωτερίστικο και δημοκρατικό προσωπείο και μια προοπτική εξουσίας, ούτως ώστε η μιζέρια της Ελλάδος να συνεχιστεί εις το διηνεκές. Τα περί Ρωμαϊκών-Βυζαντινών αυτοκρατοριών, Μεδιολάνων, και το τι γίνεται σήμερα στις ΗΠΑ, Αγγλία, Νορβηγία, κτλ. είναι σάλτσες και πράσινα άλογα και τα ακούω βερεσέ.

  Το ΚΚΕ παίρνει χρήματα από το κράτος, όπως και το ΛΑΟΣ, η ΝΔ & το ΠΑΣΟΚ. Κακώς. Αυτά περί “νομικών δεσμεύσεων” είναι αστεία. Και ο νόμος και το σύνταγμα αλλάζουν, αν υπάρχει πολιτική βούληση. Να βγεί αύριο ο Παπανδρέου να κάνει την εκκλησία ΝΠΙΔ, που θα πληρώνει τους παπάδες και τα σχολεία της από την περιουσία της και από τον οβολό του “90% του πληθυσμού” που την ακολουθεί πιστά, και όχι από τους φόρους ενός “10%” απίστων. Να συνεισφέρει μόνον σε περιπτώσεις διατήρησης μνημείων αρχαιολογικών σημασίας και ιστορικών κειμηλίων, και όχι για τη συντήρηση κακόγουστων τσιμεντόλιθων, που η Ιεραρχεία έχτισε σε κάθε γωνιά με το έτσι θέλω, και όπου δεν πατάει κανείς πριν ή μετά την ανάσταση.

  Όπως επίσης να καταργήσει και την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, τις βουλευτικές συντάξεις, και όλα αυτά τα ιερά άβατα του πολιτικού μας συσήματος. Σε διαβεβαιώνω ότι θα έχει το “90%” του λαού σύμφωνο και για τα τρία μέτρα. Τώρα, ενόψει χρεοκοπίας, είναι μοναδική ευκαιρία.

 3. “Ξέφυγε η συζήτηση και δεν μου απάντησε κανείς αν είναι ταιριαστό για την Ελλάδα θέαμα, αν θα είναι επιθυμητή εξέλιξη, να βλέπουμε μουσουλμάνους να αυτομαστιγώνονται με λεπίδες στους δρόμους της Αθήνας.”

  Δε σου απάντησε κανείς επειδή το επιχειρήμα αυτό δεν είναι άξιο σχολιασμού!

 4. @rebel@work Δεκεμβρίου 18th, 2009 11:07 πμ

  ΣΩΣΤΟΣ!

 5. Αλλού τα trolls. Εδώ είναι σοβαρό site.

 6. [Ομοίως πιστεύετε ότι είναι ταιριαστό θέαμα να αυτομαστιγώνονται οι μουσουλμάνοι με λεπίδες στους δρόμους της Αθήνας και να εκτινάσσονται παντού αίματα, όπως απαιτεί το θρησκευτικό έθιμο κάποιας σέκτας τους;]

  Μόνο στις Φιλιππίνες και μόνο Χριστιανούς καθολικούς γνώριζω, να αυτομαστιγώνονται και να μπήγουν καρφιά στα χέρια τους. Κάθε Πάσχα κάνουν λεπτομερέστατα zoom στις πληγές τους τα ελληνικά χριστεπώνυμα μίντια.

 7. http://sfrang.blogspot.com/2008/06/blog-post_28.html

 8. και τα ακούω βερεσέ.

  Εμ εδω εσυ ακους και πιστευεις τον πλεον αποτυχημενο πολιτικο οικονομολογο τον Καρλ Μαρξ. Λογικο ειναι να τα ακους βερεσε. Για το Μαρξισμο τα παντα ειναι παλη των ταξεων, ιστορια, κουλτουρα, παιδεια δευτερευοντα. Μεχρι οι αθεοφοβοι απορριπτουν την γεωπολιτικη ως επιστημη!!!!!!!! Εμ να μου πεις Λυσενκο και τα κολοκυθια που θα συνηθισουν το κρυο.
  Τα θρησκεια, πατριδα, οικογενεια δεν ειναι ιδιοκτησια του Παπαδοπουλου, οπως ουτε η κοινωνικη ευαισθησια την οποια νομιζετε οι Μαρξιστες οτι την εχετε μονοπωλιο. Τωρα για την μισθοδοσια των παπαδων, Μαζι σας να γινει ΝΠΙΔ, αλλα ας μου πει κανεις τι θα γινει με την εκκλησιαστικη περιουσια γιατι οι μαρξιστες με την εννοια τηε ιδιοκτησιας δεν τα πανε καλα ουτως η αλλως, οι φιλελευθεροι που κλεινουν τα ματια σε ουσιαστικα ιδιοκτησιακα δικαιωματα της εκκλησιας ειναι for contempt.

  Eπειδη Μαριε εχω διαβασει ιστορια, οτι αναφερεις ειναι μετα τον ειρηνικο μαζικο εκχριστανισμο της αυτοκρατοριας που σηματοδοτηθηκε την ανοδο του Φλαβιου Κωνσταντινου. Μετα οι χριστιανοι αυτοκρατορες αποφασισαν πως η νεα θρησκεια ειναι το νεο συνεκτικο στοιχειο της αυτοκρατοριας και οι παλαιοι διωκτες των χριστιανων, οι ειδωλολατρες εγιναν τωρα διωκομενοι. Απλα τα πραγματα

 9. Λασκο αυτο που ακριβως θελω να τονισω ειναι πως μεχρι τον 4ο αιωνα δεν μπορουμε να μιλαμε για εκχριστιανισμο της αυτοκρατοριας.Αυτος εγινε με βιαια μεσα αργοτερα.Μεχρι σε αυτο το σημειο μπορουμε απλα να μιλαμε για μια θρησκεια η οποια ειχε μια μεριδα του πληθυσμου με το μερος της.Το ιδιο ισχυε και για αλλες θρησκειες την ιδια εποχη οπως ο Μιθραισμος η λατρεια της Κυβελης κλπ.Η εξουσια μετα τον Κωνσταντινο ο οποιος σημειωτεον εγινε χριστιανος λιγο πριν πεθανει “επενδυσε”πανω στο νεο που εφερνε ο χριστιανισμος και αποφασισε να τον χρησιμοποιησει προς οφελος της.Τωρα δεν μπορει να απαντησει κανεις στο ερωτημα ποια θα ηταν η μετεπειτα πορεια των πραγματων αν αυτο δεν ειχε συμβει.Μπορει ο χριστιανισμος να ηταν μια θρησκεια με πολλους πιστους μπορει και να ειχε εξαφανιστει.Η ιστορια καταγραφει γεγονοτα,υποθεσεις ειναι δυσκολο ως αδυνατο να γινουν..

 10. Λασκο αυτο που ακριβως θελω να τονισω ειναι πως μεχρι τον 4ο αιωνα δεν μπορουμε να μιλαμε για εκχριστιανισμο της αυτοκρατοριας

  Κανεις λαθος, μεγαλο λαθος, απολυτο λαθος. Η αυτοκρατοριο ητο εκχριστιανισμενη τοτε. Μαλιστα εξεπλαγησαν οι τοτε επισκοποι απο τον διωγμο του Διοκλητιανου

 11. @ logios

  [Anfang Juni aber geschieht etwas, das alle Augenzeugen nachhaltig schockiert und das die religiöse Toleranz der überwiegend katholischen Dorfbewohner an ihre Grenzen bringt:]
  General-Anzeiger
  26.06.2008

  Δεν το γνώριζα, αλλά βρίσκω ενδιαφέρουσες τις φασιστοειδείς αντιδράσεις της καθολικής κοινότητας του Ersdorf στην άσκηση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας των μουσουλμάνων και της ανεξιθρησκείας.

  Ο John Locke (θεμελιωτής του Διαφωτισμού, του πολιτικού φιλελευθερισμού και του δικαιώματος της ανεξιθρησκείας) στη «Δεύτερη Πραγματεία Περί Κυβερνήσεως» θεωρούσε τον Καθολικισμό ως «θρησκεία που είναι η προθυμότερη να εισαγάγει την απολυταρχία», ενώ στην «Epistola de Tolerantia», με την οποία θεμελιώνει την αρχή της θρησκευτικής ανοχής, εξαιρεί του δικαιώματος ανοχής όχι τους Εβραίους ή τους Μωαμεθανούς ή τους ειδωλολάτρες ιθαγενείς της Αμερικής, αλλά μόνο τους Καθολικούς, επειδή τους θεωρεί πολιτική ομάδα, της οποίας η νομιμοφροσύνη δεν ανήκει στην εθνική κοινότητα της χώρας τους, αλλά σε ένα ξένο ηγεμόνα, τον Πάπα της Ρώμης και επιπλέον, επειδή αρνούνται οι ίδιοι, όπου κυριαρχούν, το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας στους άλλους.

 12. @laskos

  Επειδή φαίνεται να συμφωνούμε για το μισθολογικό των παπάδων και την κατάργηση της φορολογικής ασυλίας της εκκλησιαστικής περιουσίας και εισοδημάτων, απομένει το θέμα της ιδιοκτησίας της. Είμαι κατά μιας ισοπεδωτικής δήμευσης. Η εκκλησία ας κρατήσει τα οικόπεδα, χωράφια, κτίρια και διαμερίσματά της, αλλά η αξιοποίησή τους να υπάγεται στον έλεγχο που πρέπει (ή, καλύτερα, θα έπρεπε) να υπάγονται όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις- χωρίς αυθαιρεσίες και με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον, την πολεοδομία, κτλ.

  Δεν θα ξεχάσω από τα παιδικά μου χρόνια που η εκκλησία έκτισε ένα τσιμεντένια αυθαίρετο τερατούργημα καταμεσίς του πάρκου της παραλίας της Θεσσαλονίκης, εκεί που πηγαίναμε εκδρομές με το σχολείο και παίζαμε μπάλα, παρά τις αντιδράσεις και κινήσεις κατοίκων. Η αντιαισθητική αυτή τσόντα κοσμεί ακόμα την παραλία μας. Βάλανε και σημαίες της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

 13. Σιγά τα ωά!!
  ΟΛΗ η Θεσσαλονίκη, εξαιρουμένης της Πλατείας Αριστοτέλους και πέντε δέκα νεοκλασσικών πολυκατοικών στην παραλία είναι ένα ΕΞΑΜΒΛΩΜΑ, ένας βαλκανικός μπερντές.
  Το ίδιο ισχύει και για την Αθήνα φυσικά.
  Αγράμματος χυδαίος λαουτζίκος begets αγράμματον χυδαίον λαουτζίκον! Δέκα εκατομμύρια ΑΠΟΛΥΤΕΣ κατωτεριές!

 14. ΟΛΗ η Θεσσαλονίκη, εξαιρουμένης της Πλατείας Αριστοτέλους και πέντε δέκα νεοκλασσικών πολυκατοικών στην παραλία είναι ένα ΕΞΑΜΒΛΩΜΑ, ένας βαλκανικός μπερντές.

  Συμφωνώ απόλυτα.

 15. ”Κάποιες θέσεις του Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο δεν είναι φιλελεύθερες, αλλά είναι και αντίθετες προς τις φιλελεύθερες ιδέες.”

  Κυριε Χατζη σας εκτιμω αλλα αυτο το αρθρο ειναι περιπου αγιογραφια του Σαμαρα.
  Μιλατε σοβαρα οταν λετε οτι θα περιμενετε να δειτε αν ειναι φιλελευθερος ή οχι?

  Ειναι δυνατον να ειστε τοσο επιεικης με αυτο το παλιοκομματικο υπερσυντηριτικο κακεκτυπο του ?

  Ειναι δυνατον να λετε οτι θα περιμενουμε να δουμε τι θα κανει και μπορει και να τον ψηθισουμε?

  Ποιον? Εναν αποδεδειγμενα ακροδεξιο, υπερεθνικιστη, κρατιστη?

  Απογοητευτικο αρθρο απο εναν πολυ καλο αρθρογραφο και επιστημονα.

 16. ”κακετυπο του Αβερωφ” ηθελα να πω.
  Υπενθυμιζω επισης οτι στο ερωτηματολογιο της ΟΝΝΕΔ πριν τισ εσωκομματικεσ εκλογες ο Ψωμιαδης εδωσε πιο φιλελευθερες απαντησεις απο το σαμαρα.

  Οι ευαγγελιστες υπερυντηρικτικοι στις ΗΠΑ μοιαζουν ultra liberals μπροστα του.

 17. Κατά την προσωπική μου άποψη ο κ.Σαμαράς ως προς τα οικονομικά είναι σαφώς φιλελεύθερος, ως προς τα υπόλοιπα οι απόψεις ποικίλουν.

  Ως προς το συγκεκριμένο θέμα των Σκοπίων που γίνεται λόγος για τον εθνικισμό του. Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου ακραιφνώς φιλελεύθερο. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει στο να θεωρώ την επιχειρηματολογία του υβριδικού κρατιδίου των Σκοπίων από αστεία ως γελοία. Πρόκειται για ένα κρατίδιο αποτελούμενο από βουλγαρικά και αλβανικά φύλα το οποίο για να δικαιολογήσει την ύπαρξη και την ομοιογένεια του ως κράτος και ως “έθνος” έχει υιοθετήσει μια ιστορικά παντελώς αβάσιμη επιχειρηματολογία περι “μακεδονικής καταγωγής” η οποία είναι αίολη από παντού.

  Αυτό με κάνει και εμένα εθνικιστή, υπερσυντηρητικό και άρα όχι φιλελεύθερο εξ’ορισμού επειδή δεν δέχομαι την επιχειρηματολογία των Σκοπίων;

 18. Ναι. Αλλά γιατί αποκαλείτε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας “υβριδικό κρατίδιο”?

 19. Εν ΑΡΧΗ ήν η Ελληνική Γλώσσα

  το οποίο για να δικαιολογήσει την ύπαρξη και την ομοιογένεια TOY ως κράτος ->
  το οποίο για να δικαιολογήσει την ύπαρξη και την ομοιογένεια TOY ως κράτΟΥΣ

  Στην παραπάνω φράση “το κράτος” είναι προσδιοριστικόν μιάς ιδότητάς, δηλαδή της ομοιογλενειάς ΤΟΥ. Αφού το “ΤΟΥ” είναι σε πτώση ΓΕΝΙΚΗ και ο προσδιορισμός ευθυγραμμίζεται στην ίδια πτώση.

  Παραδείγματα
  Ο κύριος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός (ονομαστική – ονομαστική)
  Ο κύριος Παπανδρέου υπό την ιδιότητά ΤΟΥ ως πρωθυπουργΟΥ (γενική – γενική)
  Ο Χ Λαμπράκης ως εκδότης ενέχεται σε σκάνδαλα κατά του Εθνους (ονομαστική – ονομαστική)
  Ο Χ λαμπράκης υπό την ιδιότητά ΤΟΥ ως εκδότΗ ενέχεται σε σκάνδαλα κατά του Εθνους (γενική – γενική)

  Σας παρακαλώ γονυπετής σεβασθείτε την ιερότατη γλώσσα μας!

  Εδώ Πλατεία Ρηγίλλης. Κύριες και Κύριοι, καλημέρα σας!

 20. erratum
  Kύριες -> Κυρίες

 21. @ Γ Καλάρην

  ΚΑΙ μόνο με το να αποκαλείτε την γείτονα χώρα “κρατίδιο των Σκοπίων” συνιστά από μέρους σας ΚΑΤΑΦΩΡΗ παραβίαση των τρεχόντως ισχυουσών συμφωνιών σε επίπεδο ΟΗΕ και λοιπών Διεθνών Οργανισμών.
  Προς το παρόν το όνομα της χώρας αυτής σε διμερές, διεθνές, πολυμερές, διπλωματικό, εμπορικό, πολιτιστικό κλπ επίπεδο είναι ΠΓΔΜ, Former Yugoslav Republic of Macedonia.

  Εις πείσμα σας, κύριε Καλάρη, η Ελλάς θα ακολουθήσει (ΘΕΛΕΙ δεν ΘΕΛΕΙ) τους κανόνες της Πολιτισμένης Δυτικής Κοινωνίας

  ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 22. Συμπέρασμα du jour:

  Πατριωτικόν εστί το ορθώς ομιλείν την Ελληνικήν Γλώσσαν

 23. @Κώστας Α. Χασαπογιάννης

  Σωστές οι γραμματικές σας παρατηρήσεις (κεκτημένη ταχύτητα). Ως προς το θέμα μας, εγώ φυσικά και δεν έχω πρόβλημα να αποκαλώ το κράτος αυτό με την επίσημη ονομασία του στον ΟΗΕ. Το ίδιο αυτό κράτος ομως αναιρεί τον ΟΗΕ όταν το συνταγματικό του όνομα διαφέρει από το επίσημο του στον οργανισμό (παγκόσμια πρωτοτυπία), και προσπαθεί με διμερείς συμφωνίες στην ουσία να παρακάμψει τον ΟΗΕ( ή την ΕΕ) και να δημιουργήσει τετελεσμένα.

  Είναι άλλο πράγμα το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών το οποίο είναι απολύτως σεβαστό και άλλο η ιστορική κλοπή. Σλαβικά φύλα εμφανίστηκαν στην περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας μετά τον 6ο αιώνα μ.χ όπως γνωρίζουν όλοι οι σοβαροί ιστορικοί επιστήμονες της γης και τα σλαβικά αυτά φύλα δεν είχαν την παραμικρή γλωσσική και πολιτισμική σύνδεση με το αρχαίο κράτος της Μακεδονίας. Η επαρχία τους γνωστή ως Vardar ή Vardaska μετονομάστηκε σε Μακεδονία σε μια νύχτα από τον Κροάτη στρατάρχη Τίτο το 1944 ο οποίος ήθελε να περιορίσει τη Σερβική επικράτεια η οποία θα καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος του νέου ομόσπονδου κράτους (η vardaska ήταν τμήμα της Σερβίας).

  Αν κάποιος έχει το δικαίωμα του κριτή των φιλελεύθερων, ως άλλος Πάπας, μπορεί να με καταδικάσει ως μη φιλελεύθερο και να με ρίξει στην πυρά επειδή ασκώ κριτική στις παρόλες της ΠΓΔΜ.

 24. Kυριε Καλαρη επειδη πρεπει να ειμαστε αντικειμενικοι η κλοπη της ιστοριας εκ μερους των Σκοπιων η ΠΓΔΜ συνισταται στο γεγονος πως επιχειρειται η κλοπη μερους της ιστορικης ελληνικης παραδοσης.Οσον αφορα τον γεωγραφικο προσδιορισμο η περιοχη αναφερονταν σαν Μακεδονια απο την ρωμαικη περιοδο και επειτα,το Βαρντασκα που λετε ειναι μια ονομασια η οποια επιβληθηκε στην περιοχη τα ετη 1934-1941 οταν η δικτατορια της Γιουγκοσλαβιας επεβαλε σε ολες τις νυν χωρες της περιοχης ονοματα γεωγραφικα προσδιορισμενα και συγκεκριμενα ονοματα προερχομενα απο ονομασιες περιοχων με στοχο να “ψαλιδιστουν” ετσι οι εθνικισμοι των λαων της περιοχης.Βαρντασκα για παραδειγμα σημαινει η περιοχη του Βαρδαρη η αλλιως Αξιου.Εξ’ου λοιπον και ο χαρτης που παρουσιασε ο Καρατζαφερης και χρονολογειται το 1934,ο οποιος χαρτης αποτελει εκτοτε τεκμηριο ας πουμε για τους υποστηρικτες της αποψης αυτης.

 25. Λασκο για το θεμα του εκχριστιανισμου κλπ αν και η κουβεντα θα ηταν πολυ ενδιαφερουσα καποια στιγμη να γινει,καταλαβαινεις πως ειναι λιγο ατοπο να συνεχιστει στο παρον τοπικ,για αυτο επελεξα να μην συνεχισω.Απανταω λιγο αργα βεβαια αλλα δεν ειχα προσεξει το ποστ σου.

 26. @ Γ Καλάρην

  Κύριε Καλάρη,
  1) η γείτων χώρα βρίσκεται, όπως σεις ομολογείτε ανενδοίαστα επί Μακεδονικού εδάφους, όπερ ομού με την αρχή της αυτοδιάθεσης-προσδιορισμού (self-determination) της επιτρέπει την χρήση του ονόματος “Μακεδονία” κατ’ ελάχιστον ως συνθετικού.
  2) η Ελλάς θα μπορούσε να εγείρει αξιωσεις για την ονομασία το 1944 όταν ο Τίτο δημιούργησε την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Μακεδονίας – αλλά τότε φοβόταν ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη [μεταξύ κατεργαραίων, ε;;]
  3) ενόσω οι ίδιοι παρουσιάζονται ως Σλάβοι, κατελθόντες και εποικήσαντες την περιοχή πολύ μετά τους Φίλιππον, Μέγα Αλέξανδρο κλπ, κάθε από μέρους τους “δανεισμός”, υποκλοπή όπως θέλετε το ονομάζετε της ιστορίας μας συνιστά ΩΜΗ ΗΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ τους – όπως έλεγε και ο μακαρίτης Αγγελος Ελεφάντης.

 27. Βy the way, η λέξη είναι VARDARSKA και όχι Vardaska.

 28. @marios @Κώστας Α. Χασαπογιάννης

  Συμφωνώ απόλυτα με τις προσθήκες σας κύριοι. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω επι του θέματος παρα μόνον ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός στο όνομα της χώρας, χωρίς αναφορά σε “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα από τους γείτονες, με βρίσκει σύμφωνω ως λύση.

  Άρα είμαι εθνικιστής, και αν συμφωνείτε και εσείς με αυτή τη θέση, είστε και εσείς εθνικιστές, κατά τη λογική κάποιων σχολιαστών του forum!!

 29. σύμφωνω—–>σύμφωνο

 30. ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ
  ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΡΗΤΗ –ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΡΗΤΗ

  KΡHTH ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ.
  ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟ ΕΥΡΩ . ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΟΝΤΕΝΕΓΡΟ
  ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.TAX FREE ZONE.
  ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΜΟΡΑ.
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ – ΝΗΟΛΟΓΙΣΗ ΠΛΟΙΩΝ
  • ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΝΤΑΙΝΕΡ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
  • OFFSHORE ΕΤΑΙΡΙΕΣ – ΝΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ.
  • ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ.
  • ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ.
  ΜΕ ΣΥΣΡΑΤΕΥΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Η ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΙΣΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΙΣΟΣ.
  ΑΠΗΛΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ – ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΩΣ ΤΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑ.
  ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΦΥΤΕΥΤΟΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΕΛΛΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΒΙΛΝΤΕΝΜΒΡΕΡΚ ΚΑΙ ΜΑΣΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΑΣ,ΥΠΟΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΙΛΛΟΥΜΙΝΑΤΙ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΚΟΣΜΙΩΣ.
  ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΛΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΗΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ.
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΗ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΛΛΟΣ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ. Ο ΟΡΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΚΟΣ.
  Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ.
  Η ΚΡΗΤΗ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΥΤΩΝ.
  ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΤΥΠΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΗΞΗ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΠΗΝΘΗΡΑΣ.
  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΕΤΕ ΠΙΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΑ ΚΑΤΙΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΑΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΩΣ ΑΝΩΝΗΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ 11 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΑΣ ΒΟΗΘΟΥΣ.
  ΤΩΡΑ ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ. Η ΑΝΟΧΗ ΚΡΑΤΗΣΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ
  ΧΑΡΙΝ ΣΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΙΝΑ.

  ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΗΣ ΑΧΥΡΑΝΘΡΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΟΝΟΥΝ ΣΥΝΗΔΗΣΕΙΣ.
  ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.

  ΑΚΟΚΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΙΝΚ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΛΙΓΟ ΝΑ ΜΑΘΗΣ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ.

  http://www.humanlife.gr/forums/index.php?showtopic=195

  ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ Η ΚΡΗΤΗ ΠΡΕΠΕΙ
  ΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΘΗ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟΝ ΔΥΝΑΤΟΝ.

  ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΡΙΟ? ΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΣΑΜΕ?

  Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΣ ΞΑΝΑΔΩΣΩΜΕ ΝΟΗΜΑ.
  Η ΚΡΗΤΗ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΛΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΙΑ Α ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ .

  ΣΗΦΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
  sifiseleftheros@ymail.com.sg

Σχολιαστε