Επιτέλους λίγη δημοκρατία

Νοέ 10th, 2007 | | Κατηγορία: Γενικά | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

του Γιώργου Καισάριου.1

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αυτό τον καιρό. Όχι για το ποιος θα εκλέγει αρχηγός η για το πως θα καταλήξει το ΠΑΣΟΚ (προσωπικά μπορεί και να διαλυθεί αν θέλει δε νοιάζομαι καρφί).

Το ενδιαφέρον για μένα είναι η διαδικασία με την οποία αποφάσισαν να εκλέξουν τον αρχηγό τους.

Ως γνωστό, η άποψη μου είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν έχουμε δημοκρατία. Δεν το λέω μόνο εγώ – πολλοί διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν και αξιολογούν την ποιότητα της δημοκρατίας στα διάφορα κράτη ανά την υφήλιο λένε ότι είμαστε για τα μπάζα.

Προτού συνεχίσω τον συλλογισμό μου, θα ήθελα να δείτε ένα διάγραμμα πιο κάτω. Αυτό το διάγραμμα δείχνει την σχέση δημοκρατίας και διαφθοράς.

Όπως δείχνει και το διάγραμμα, όσο περισσότερο λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, τόσο λιγότερη διαφθορά υπάρχει. Όσο λιγότερη διαφθορά υπάρχει, τόσο μεγαλώνει η οικονομική ευημερία. Αντιθέτως, όταν υπάρχει μεγάλη διαφθορά, η οικονομική ευημερία είναι λιγότερη.

Στην Ελλάδα, και σύμφωνα με πολλούς διεθνείς οργανισμούς που κάνουν αυτές τις αξιολογήσεις, είμαστε τελευταίοι μεταξύ των ανεπτυγμένων χορών και κάπου στη μέση της γενικής κατάταξης.

Για παράδειγμα η Φιλανδία (και γενικά οι σκανδιναβικές χώρες) αξιολογούνται σαν οι πιο δημοκρατίες χώρες στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο τότε που οι σκανδιναβικές χώρες είναι στις πρώτες θέσεις όσο αναφορά την οικονομική ευημερία. Επίσης δεν είναι τυχαίο που είμαστε τελευταίο στα πάντα μεταξύ ανεπτυγμένων χωρών και έχουμε σχεδόν το χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης.

Γιατί όμως παίζει ρόλο η δημοκρατική διαδικασία; Γιατί άραγε δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ανταγωνιστικά μια κοινωνία που έχει λιγότερη δημοκρατία (Ρωσία & Κίνα στις παλιές καλές μέρες για παράδειγμα);

Διότι απλά:

  • Η συλλογική έκφραση σχεδόν πάντα είναι πιο σωστή σε σχέση με την απόφαση ενός ατόμου
  • Όσο πιο δημοκρατική είναι μια χώρα τόσο πιο έντονη είναι η ατομική πρωτοβουλία.

Όταν μια κοινωνία παίρνει αποφάσεις από κοινού, τότε συνήθως αυτές τις αποφάσεις τις τηρεί. Όταν όμως τις αποφάσεις τις παίρνει ένας (η μια συγκεκριμένη ομάδα), τότε οι υπόλοιποι θα κοιτάξουν πως να παρανομήσουν.

Αποτέλεσμα είναι ότι, οι αποφάσεις που παίρνει μια μεμονωμένη ομάδα ατόμων (στενός κομματικός κύκλος κτλ), δεν εμπεριέχουν αξιοκρατία. Η αξιοκρατία είναι πολύ σημαντική, διότι χωρίς αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά.

Όταν δεν λειτουργεί η αγορά, τότε έχουμε διαστρέβλωση και δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε σωστά καταστάσεις. Για παράδειγμα, δεν προσλαμβάνονται τα κατάλληλα άτομα για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, η, ορισμένα κατασκευαστικά έργα τα παίρνουν ορισμένοι με κομματικά κριτήρια κτλ.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται μονοπώλια. Γενικά τα μονοπωλιακά καθεστώτα δεν είναι παραγωγικά και δημιουργικά και η απόδοση ανά μονάδα έργου είναι χαμηλή (σπατάλη).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι υπόλοιποι που δεν είναι στην κλίκα του μονοπωλίου, να μην προσπαθούν και να μην αναλαμβάνουν ρίσκο, διότι απλά ξέρουνε ότι το σύστημα είναι στημένο.

Αποτέλεσμα του ότι κανείς δεν ρισκάρει (επιχειρηματικά, κοινωνικά, ιδεολογικά). Μόνο αυτοί που έχουν τις δουλειές στην τσέπη (λόγου ότι ανήκουν στο μονοπώλιο η στην κλίκα) επενδύουν και μάλιστα χωρίς ρίσκο!! Οι υπόλοιποι απλά απέχουν από τη διαδικασία.

Αποτέλεσμα είναι ότι:

  • Η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο
  • Η παραγωγικότητα μειώνεται
  • Δεν παράγει πλούτο η χώρα
  • Οι πολίτες αργά και σταθερά φτωχαίνουν (συγκριτικά με άλλους)

Θα μπορούσα να μακρολογήσω και να γράψω άπειρους λόγους για τους οποίος δεν έχουμε δημοκρατία και αξιοκρατία (και γιατί αυτό η διαφθορά πάει σύννεφο) και γιατί αυτό είναι ζημιογόνο για τον τόπο. Αλλα ας περιοριστούμε στο αρχικό θέμα.

Το αρχικό θέμα είναι οι προκριματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

Οι εκλογές αυτές του ΠΑΣΟΚ είναι καλές για τη χώρα διότι :

  • Είναι μια δημοκρατική διαδικασία
  • Εμπεριέχει αξιοκρατία
  • Ο καλύτερος θα κερδίσει
  • Βγαίνουν όλα τα άπλυτα στη φόρα
  • Ο ηττημένος μάλλον θα αποσυρθεί και άρα θα δημιουργήσει ευκαιρίες για καινούργια πρόσωπα.

Ουσιαστικά αυτό που κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που γίνετε και σε πολλές άλλες χώρες. Το ονομάζουμε προκριματικές εκλογές. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, δεν αποφασίζει το κόμμα ποιος θα μπει στο ψηφοδέλτιο αλλα ο κόσμος με προκριματικές εκλογές. Στη συνέχεια οι ψηφοφόροι αποφασίζουν ποιος από τους δυο θα μπει στη βουλή η θα γίνει πρόεδρος.

Είναι αξιοκρατική αυτή η αναμέτρηση διότι δεν παρεμβαίνουν η κομματική ιεραρχία στην διαδικασία αλλα ο κόσμος. Αποτέλεσμα θα είναι ότι οποίος εκλεγεί, θα έχει τον σεβασμό των στελεχών αλλα και τον σεβασμό των ψηφοφόρων και μάλλον θα είναι η καλύτερη επιλογή σε σχέση με τις άλλες επιλογές.

Σχεδόν πάντα, ο καλύτερος κερδίζει από μια τέτοια αναμέτρηση. Καλύτερος εννοούμε ότι είναι πιο άξιος και καλύτερος από τους υπόλοιπους και άρα, θα κάνει καλύτερα την όποια δουλειά του ανατεθεί (είτε μιλάμε για την πολιτική η για τον ιδιωτικό τομέα). Διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε σε αυτή τη χώρα είναι ότι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις (τα πολιτικά στελέχη και όχι οι τεχνοκράτες) εκλέγονται με αναξιοκρατικές διαδικασίες και δεν είναι οι καλύτεροι που θα μπορούσαμε να έχουμε, άρα είναι αναποτελεσματικοί!!!

Κάτι άλλο σημαντικό από μια τέτοια διαδικασία είναι ότι βγαίνουν όλα τα άπλυτα στη φόρα. Επειδή όλες οι αναμετρήσεις και όλες οι εκλογικές διαδικασίες εμπεριέχουν χτυπήματα κάτω από τη μέση – σε τέτοιες αναμετρήσεις κατεβαίνουν οι μάσκες και βλέπουμε τους πραγματικούς χαρακτήρες των υποψηφίων. Αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε μια καλύτερη άπονη για τον χαρακτήρα του καθενός.

Συνήθως, ο ηττημένος πηγαίνει σπιτάκι του και έτσι αποσύρονται οι λιγότεροι ικανοί και δημιουργούνται ευκαιρίες για καινούργια πρόσωπα. Δημιουργική καταστροφή.

Αν και δεν ειμαι φίλος του ΠΑΣΟΚ (γενικά πιστεύω ότι όλοι είναι καραγκιόζηδες), εκτιμώ ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει κερδισμένο από αυτή τη διαδικασία από όλες τις πλευρές.

Το πρόσωπο που θα κερδίσει θα έχει την προτίμηση του λαού (και άρα δεν θα μπορεί κανένας να τον αμφισβητήσει) και επειδή η διαδικασία είναι δημοκρατική και αξιοκρατική, το πρόσωπο που θα εκλεγεί λογικά θα είναι καλύτερης ποιότητας από τον χαμένο και άρα αυτό θα είναι καλό για το ΠΑΣΟΚ αλλα και για την χώρα όποτε και αν γίνει αυτό το πρόσωπο πρωθυπουργός.

Προσωπικά θα ήθελα να δω προκριματικές εκλογές και στα υπόλοιπα κόμματα αλλα και σε επίπεδο βουλευτών. Θα ήθελα δηλαδή να δω βουλευτές από το ίδιο κόμμα να κοντράρονται μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει το χρίσμα του ψηφοδελτίου παρά να αποφασίζει το κόμμα ποιους θα βάλει.

Σήμερα αν κάποιος έχει είναι οικογενειακό όνομα, είναι δεδομένο ότι μπορεί να ακολουθήσει στα χνάρια του πατέρα του (η της μάνας του). Με ένα σύστημα όπου υπάρχουν προκριματικές εκλογές, το κόμμα παύει να μπορεί να διορίσει το όποιο πρόσωπο να τρέξει στην τάδε περιφέρεια κτλ.

Θα σταματήσουμε να βλέπουμε άσχετους και ανίκανους ανθρώπους να καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά σε αυτό τον τόπο. Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα, αλλα οι περισσότεροι που καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά είναι άχρηστοι.

Η κατάληξη είναι ότι αυτό που κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι απίστευτα καλό. Ελπίζω να ζηλέψουν και αλλα κόμματα και να ακολουθήσουν και ελπίζω (αν και δεν κρατάω την αναπνοή μου) να επεκταθεί αυτός ο ανταγωνισμός.

——————————————————————————

  1. Market-Talk.net []

8 σχόλια
Leave a comment »

  1. Δεν καταλαβαίνω πώς οι ΗΠΑ τοποθετούνται τόσο χαμηλά στο επίπεδο της διαφθοράς. Το να είναι τα μέλη της κυβέρνησής σου εξέχοντα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, η τάυτιση, δηλαδή, του κράτους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν είναι ατράνταχτο στοιχείο διαφθοράς; Δηλαδή διαφθορά υπάρχει όταν οι επιχειρηματίες χρηματίζουν τους πολιτικούς αλλά δεν υπάρχει όταν τους διορίζουν;

    Όσο για την Ελλάδα, ξανά-μανά αναπαράγεται το ίδιο παραμύθι ότι τάχα δεν λειτουργεί «σωστά» η δημοκρατία. Στη Βρετανία πχ. που σε παρακολλουθούν οι κάμερες σε κάθε σου βήμα ή που η αστυνομία μπορεί να σε πυροβολεί στο κεφάλι στα καλά καθούμενα γιατί σε θεώρησε «ύποπτο», ή πάλι στις ΗΠΑ που ανέχεται την ύπαρξη ενός Γκουαντανάμο η δημοκρατία λειτουργεί πιο «σωστά»;

  2. Στις ΗΠΑ η Γερουσία έχει αυτονομία σε σχέση με την κυβέρνηση και μπορεί να μπλοκάρει αποφάσεις του Προέδρου και η Δικαιοσύνη μπορεί να στείλει ακόμη και σύμβουλους του Προέδρου στην φυλακή. Στην Ελλάδα των…. Εθνικά Υπερήφανων Αθλητικών ”Άθλων” και της Προγονοπληξίας δεν υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ των τριών εξουσιών. Η αναξιοκρατία, η έλλειψη θεσμών και η ανομία εξέθρεψε τοπικά φαινόμενα τύπου Ζωνιανών που μόνο ”Αυτόνομα” της Ελληνικής πραγματικότητας δεν είναι. Είναι αποτέλεσμα της κατ’όνομα Ελληνικής Δημοκρατίας

  3. Επιτέλους λίγη δημοκρατία…λόγω Γιώργου!

  4. H ανάλυση σας είναι εντελώς απαράδεκτη, προτείνω να ξεκολλήσετε απο τις απόψεις της πρεσβείας και να διαβάσετε λίγο Νοαμ Τσόμσκι που επικρίνει σοβαρά το πολιτικό σύστημα στην Αμερική.
    Οι πολιτικές άτοπες και κατευθυνόμενες τοποθετήσεις κάθε άλλο παρά δίνουν λύση στα σοβαρά ζητήματα πολιτικά προβλήματα που έχει η χώρα.

  5. Giannis_Rebelos, ούτε η προσφυγή σε αυθεντίες και οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί δίνουν λύση στα σοβαρά προβλήματα της χώρας όμως δεν σου είπαμε να μην λες τη γνώμη σου.

  6. Οι Η. Π. Α. σίγουρα δεν αποτελούν παράδειγμα προς μίμυση σε ότι αφορά την διαφθορά. Είναι αφελέστατο να θεωρείς αδιάφθορη μια κυβέρνηση που καθορίζει σχεδόν εξ ολοκλήρου την εξωτερική και (όσο της το επιτρέπη η Κονγκρέσσο) εσωτερική πολιτική από εταιρίες και lobby.

    Το οικονομικό σύστημα των Η. Π. Α. έχει θετικά κι αρνητικά στοιχεία, αυτό που αναφέρεις θεωρώ, ότι είναι από τα αρνητικά.

  7. το πρόβλημα δε λύνεται αν βρεις κάποιον που να είναι χειρότερος. Μην επανέλθουμε στη λογική “υπάρχει και η Πορτογαλία”. Θα παρατήρησε όμως ο κύριος Καισάριος ότι τις εκλογές αυτές (του ΠΑΣΟΚ εννοώ) τις αντιμετώπισαν οι ψηφοφόροι σαν “αναγκαίο κακό”. Για τους περισσότερους αποτέλεσαν αφορμή για τη διάσπαση της λαϊκής βάσης και γενικότερα οι περισσότεροι που ψήφισαν θα προτιμούσαν να είχε παραιτηθεί ο Παπανδρέου για να μην είχαν μπει ποτέ σε αυτή τη διαδικασία. Δεν πρέπει να παίρνουμε σαν δεδομένο ότι τα κόμματα διακρίνονται από ενότητα και συγκαταβατικότητα και ότι οι βουλευτές πάνω από όλα βάζουν το κομματικό συμφέρον. Αν συνέβαινε αυτό ,πρώτοι θα ζητούσαν τις εσωτερικές εκλογές οι υποψήφιοι που είναι σίγουροι ότι θα εκλεγούν. Επειδή όμως οι βουλευτές είναι σίγουροι για την “πελατεία” που τους άφησε κληρονομιά ο μπαμπάς ή η μαμά μην περιμένετε να πάρουν την πρωτοβουλία για τέτοιες ενέργειες.

  8. «Ίδρυση»

    Θέλουμε μια αριστερά που σημαίνει και προϋποθέτει ως σκέψη και δράση τον άνθρωπο στο κέντρο του κόσμου των ιδεών.

    Θέλουμε μια αριστερά που αγκαλιάζει τα σύνολα που αυτός δημιουργεί οργανωμένος και ορμώμενος από τις ανάγκες του.

    Σύνολα που τοποθετούνται αυτοδίκαια στο κέντρο του κόσμου των εξελίξεων και σύνολα που επιδιώκουν την αλλαγή την γέννηση και την άνοιξη σε κάθε κατεστημένη ή υπάρχουσα δύναμη.

    Σε ένα αγώνα συνεχώς μεταλασσόμενο, σε ένα αγώνα συνεχές, με στόχο την πρόοδο προς την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Όλοι όσοι σταθούν εμπόδιο θα ονομάζονται συντηρητικοί.

    Σύνολα ανθρώπων όχι κατά ανάγκη κρατικά υποστηριζόμενα καθώς οι ανάγκες των ανθρώπων και των κρατών δεν ταυτίζονται, κατά ανάγκη.

    Σύνολα πολιτών, ενεργών, συμμέτοχων και συνυπεύθυνων για το μέλλον που έρχεται

    Στα πλαίσια αυτά εντοπίσαμε την ανάγκη του σύγχρονου ευρωπαίου πολίτη για συμμετοχή και για δράση στα πλαίσια μιας Ευρώπης που φτιάχνεται και διαμορφώνεται ακόμα.

    Μιας υπό διαμόρφωση Ευρώπης που ξεκίνησε και αυτή ως ιδέα με στόχο την ειρήνη και την ομόνοια των ανθρώπων. Μια ουσιαστικά πολύ καλή ιδέα.

    Μιας Ευρώπης που κατάντησε να είναι μια μονοσήμαντη οικονομική ζώνη νομισμάτων, τραπεζών, επιτροπών και οδηγιών φτώχιας. Μιας Ευρώπης όπου συνάνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο, πεινούν και ζουν από εισοδήματα κρατικής ελεημοσύνης. Όλα αυτά σε μια Ευρώπη με ένα πανίσχυρο νόμισμα.

    Μιας Ευρώπης όπου η τρίτη ηλικία παρουσιάζεται ως εχθροί μας -εχθροί του συνταξιοδοτικού συστήματος- καθώς θέλουν να ζήσουν και ζουν παραπάνω και που στα αλήθεια αυτοί ξέρουν ότι το ευρω έφερε την ακρίβεια και η απορύθμιση των αγορών την ασυδοσία.

    Μιας Ευρώπης όπου οι παραγωγικές ηλικίες δουλεύουν για συντηρούν την ανάπτυξη και τα κέρδη των τραπεζών. Παραγωγικές ηλικίες που εργάζονται ζώντας με το άγχος ότι μια μέρα οι επιχειρήσεις που αποτελούν χώροι δουλειάς τους, θα φύγουν από την ΕΕ. Μιας γενιάς που μεγάλωσε με το φόβο απο το φάσμα ανεργίας. Ένας φόβος που παραλύει την σκέψη το μυαλό και παγώνει το αίμα. Μιας Γενιάς που ακούει για τις επιχειρήσεις που απειλούν πως θα «φύγουν».

    Ώρα τους καλή λοιπόν να φύγουν.

    Στην Ευρώπη δεν θα πουλάνε ποια τίποτα. Γιατί είμαστε πάνω από όλα καταναλωτές και αυτό είναι η δύναμη μας.

    Μια ΕΕ που αντί να στοχεύει στην μείωση των ανισοτήτων στο εσωτερικό της αναζητεί την δημιουργία νέων καταναλωτικών αγορών για τα προϊόντα της εκτός ΕΕ ή και διευρύνεται

    Μια Ευρώπη που αντί να αναζητεί την αύξηση της καταναλωτικής δύναμης των πολιτών εκδίδει οδηγίες για λιτότητα, και οδηγίες για τον “Πολωνό υδραυλικό” και το πόσα αυτός θα αμείβεται για την εργασία του σε άλλες χώρες.

    Μιας Ευρώπης που ρίχνει σιωπηλά στο καιάδα του ενός τρίτου όσους για οποιονδήποτε λόγω βρέθηκαν έξω από την κοινωνία των δυο τρίτων, αλλά και δεν αφήνει τους νέους να μπουν.

    Μια Ευρώπης που το μέλλον για τα παιδιά μας διαγράφεται ζοφερό και δυσοίωνο. Αν μη τι άλλο θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο για αυτά.

    Μιας Ευρώπης που δεν χαμογελά και δεν συζητά για τα μεγάλα τα ωραία και τα αληθινά.

    Μιας Ευρώπης όπου η κοινωνική κινητικότητα και οι ίσες ευκαιρίες, δεν έχουν στόχο την πραγματοποίηση των ονείρων μας αλλά την επίτευξη της ασφαλούς ατομικοκότητας. Μια Ευρώπη που έκανε όνειρο μας την ασφαλή ατομικότητα.

    Μιας Ευρώπης στη φαντασία της commission και όχι στην φαντασία μας. Μα μιας Ευρώπης που θέλουμε στα αλήθεια να κατακτήσει την φαντασία μας

    Μια Ευρώπη τελικά νεοφιλελευθερη που προχωρά γιατί…

    Γιατί παράγει κέρδη.

    Κέρδη για λίγους

    Ας μην προχωρήσει λοιπόν εάν δεν μας συμφέρει όλους.

    Θεωρούμε λοιπόν ότι η αριστερά στα πλαίσια ενός διεθνισμού οδηγήθηκε σε μια Ευρώπη μονοσήμαντη και πολύ μακριά από το αρχικό μας ποθούμενο.
    Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αριστερά απο εδώ και πέρα εάν δεν καταγγέλλει αυτή την νεοφιλελεύθερη Ευρώπη.

    Σήμερα θεωρούμε ότι εξέλιπαν οι όροι της κοινωνικής ειρήνης με την αυτή την μονοσήμαντη Ευρώπη του Ευρώ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Αυτό είναι το κομβικό σημείο στα ενέργειες μας. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό ειρηνικό κίνημα που θα καταγγείλει την σημερινή νεοφιλελεύθερη ΕΕ και τους εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

    Θα καταγγείλουμε ακόμα και όλους αυτούς που χρόνια τώρα επιθυμούν να μας πείσουν ότι αριστερά σημαίνει οικολογία.

    Θα τονίσουμε ότι το «ξόδεμα του περιβάλλοντος» οφείλεται στον αδυσώπητο ανταγωνισμό καθώς κανείς δεν υποθηκεύει το μέλλον εκούσια εάν έχει εξασφαλίσει το Παρόν του. Εξασφαλίστε το Παρόν μας για να γίνουμε οικολόγοι και μην ζητάτε από τον πεινασμένο σήμερα να σκεφτεί το αύριο.

    Θα αναφέρουμε ακόμα ότι, οι «αστειότητες» περί «Πράσινης ανάπτυξης» το μόνο που θα φέρουν θα είναι ακρίβεια, μείωση της παραγωγής και των εισοδημάτων, ταξική διατροφή στις φτωχές χώρες και στα χαμηλά εισοδήματα, και τελικά διατροφικό απαρτχάιντ.

    Μέσω αυτών των ιδεών θα κάνουμε το παντεσπάνι ακριβότερο την στιγμή που κάποιοι από εμάς δεν έχουν ψωμί

    Θέλουμε μια πολιτική που επιβάλει την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου όπου η αριστερά θα παλεύει και θα συμμετέχει ή να ηγείται σε αυτή την προσπάθεια. Πλούτος θα παράγεται πάντα.

    Έχουμε κουραστεί να ακούμε και να διαβάζουμε υποτιθέμενες αριστερές δράσεις μέσα από της οποίες το μόνο που γίνεται είναι να ταυτίζεται η αριστερά με την οικολογία!

    Έχουμε κουραστεί να ακούμε και να διαβάζουμε για βιώσιμη ανάπτυξη και για ανανεώσιμες πήγες ενέργειας και να βλέπουμε μεγάλες περιβαντολογικές οργανώσεις να καλούν σε αγώνα για το περιβάλλον και την ίδια στιγμή που στην Ενωμένη Ευρώπη- πόσο μάλλον στο υπόλοιπο κόσμο- άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο και την πείνα!

    Θα καταγγείλουμε ακόμα όλους αυτούς που αρέσκονται σε αριστερή ή αντικαπιταλιστική ρητορεία πέρα από τα πλαίσια του «εφικτού».

    Θα καταγγείλουμε όλους του αντιευρωπαϊστές και εθνικιστές γατί είμαστε συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι πολίτες . Σκεπτικοί για την Ευρώπη ναι! Αλλά ευρωπαϊστές για μια άλλη Ευρώπη.

    Ιδρύεται blog Φιλοευρωπαιστων αλλά σκεπτικών πολιτών με στόχο να βγει στην κοινωνία με δράσεις από τις οποίες θα αναζητήσουμε σε εσάς την φωνή και την δύναμη για να φτιάξουμε την Ευρώπη που θέλουμε. Στις καρδιές καίει ήδη η φωτιά της Αλλαγής από όπου σας δίνουμε σπίθα.

    Πάρτε την και ανάψτε την δική σας φωτιά.

    Για το μελλον και ένα καλύτερο Αύριο.

    Δεν θέλουμε να βγούμε από την Ευρώπη θέλουμε ένα την φτιάξουμε όπως μας αρέσει.

    Πρώτη δράση η οργάνωση του blog (be)

    To Blue event θα ειναι μια μεγαλη διαδηλωση ελπίζουμε πανευρωπαική σε χρόνο που θα καθοριστεί απο την οργανωτική επιτροπή.

    Ζητάμε την συμετοχή σας στο αγώνα μας για το αύριο.

    Αναζητάμε την φωνής σας για να ταιριάξουμε πάνω της.

    Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ είναι μέλος της οργανωτικής Επιτροπής
    blue event Σκεπτικοί για την Ευρώπη.

Σχολιαστε