«Μεταρρυθμιστές όλων των κομμάτων αλληλοϋποστηριχθείτε»

Οκτ 31st, 2009 | | Κατηγορία: Μάρκος Δραγούμης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Εξαιρετικό το άρθρο του καθηγητή κ. Γιώργου Παγουλάτου στο φύλλο της ‘Καθημερινής’ της 18-10-09 που επικαιροποιεί την διάκριση του Νικηφόρου Διαμαντούρου σε Έλληνες ‘μεταρρυθμιστές’ και ‘παρωχημένους’. Όντως, με τη χώρα σήμερα να έχει ζήσει πολλές δεκαετίες σε ειρήνη, ασφάλεια και δημοκρατία, με τις εθνικιστικές εξάρσεις να έχουν κοπάσει και τη σύγκρουση Κομμουνισμού- Εθνικοφροσύνης να έχει περάσει στο μουσείο της ιστορίας οι Έλληνες όντως διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Οι μέν «μεταρρυθμιστές» είναι εξωστρεφείς, εξευρωπαϊσμένοι, υπέρ της αξιοκρατίας και της τήρησης του νόμου από όλους και για όλους, ενώ οι «παρωχημένοι» είναι εσωστρεφείς, καχύποπτοι έως εχθρικοί προς ότιδήποτε ‘ξενο’, υπέρ της οικογενειοκρατίας, του αναξιοκρατικού πελατειακού συστήματος, της ελαστικής εφαρμογής των νόμων, του προστατευτισμού από παρεμβάσεις ‘ξενες προς την νοοτροπία μας’ υπέρ της διατηρήσεως των ‘κεκτημένων’ (διάβαζε προνομίων) διαφόρων ομάδων και της ταυτίσεως όλων των ανωτέρω με τον ‘Ελληνισμό’ που απειλείται από κάθε ‘ξενόφερτη’ αλλαγή.

Οι παρωχημένοι μη μπορώντας να δικαιολογήσουν την πολιτική τους θα επιτεθούν σε ορισμένους μεταρρυθμιστές προσωπικώς, θυμίζοντάς τους τα δικά τους αμαρτήματα σ’ αυτόν το τομέα από το παρελθόν. Το επειχείρημα αυτό είναι έωλο

Το πρώτο δείγμα της διαμάχης μεταξύ των δύο τάσεων εκδηλώθηκε με την υπόθεση των stages . Οι «παρωχημένοι», που μάχονται για τη διατήρησή τους στο δημόσιο τομέα και θεωρούν σωστό ότι η Νέα Δημοκρατία διόρισε χιλιάδες δικούς της με αυτό το σύστημα αφού προκηρύχθηκαν οι εκλογές, είναι έξαλλοι διότι η νέα κυβέρνηση κατάργησε επιτέλους αυτό το αίσχος. Ευτυχώς οι «παρωχημένοι» είναι μειοψηφία ακόμη και μέσα στη Ν.Δ. Το συμπέρασμα είναι απλό. Απο δώ και μπρός τέρμα στις διακρίσεις συντηρητικός-προοδευτικός η δεξιός – αριστερός. Από δω και μπρός οι μεταρρυθμιστές όλων των κομμάτων πρέπει να συνεργασθούν για να χαλαρώσει (τουλάχιστον) η χειρολαβή των «παρωχημένων» στον αναπνευστικό σωλήνα της χώρας.

Κάτι ακόμα. Οι παρωχημένοι μη μπορώντας να δικαιολογήσουν την πολιτική τους θα επιτεθούν σε ορισμένους μεταρρυθμιστές προσωπικώς, θυμίζοντάς τους τα δικά τους αμαρτήματα σ’ αυτόν το τομέα από το παρελθόν. Το επειχείρημα αυτό είναι έωλο. Σημασία έχει να γίνει η αλλάγή αυτή καθ’εαυτή, όχι το βιογραφικό εκείνων που την αποτολμούν η την στηρίζουν. Το σύνθημα είναι: «Μεταρρυθμιστές όλων των κομμάτων αλληλοϋποστηριχθείτε». ‘Ισως έτσι γίνει πράξη κάποτε το όραμα του Καποδίστρια για την Ελλάδα.

Μάρκος Δραγούμης

Σχολιαστε