Οπαδοί ενός δικτάτορα

Οκτ 12th, 2008 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Κόσμος | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Μετά τη νίκη του κόκκινου στρατού επί των Ναζί και την απώθησή τους από τα σοβιετικά εδάφη που κατέκτησαν, άρχισαν τα μαζικά αντίποινα. Ολόκληροι πληθυσμοί εκατομμυρίων εξορίστηκαν στα γκουλάγκ επειδή κάποια μέλη τους συνεργάστηκαν με τους Ναζί την εποχή της ναζιστικής κατοχής. Όλοι μαζί στο ίδιο τσουβάλι. Το τσουβάλι περιείχε και έναν Τσετσένο που του είχε απονεμηθεί μετάλλιο για τη συμμετοχή του στη μάχη του Στάλινγκραντ. Το μετάλλιο δεν τον προστάτευσε από την κοινή μοίρα των Τσετσένων.

Ο πατερούλης Στάλιν όμως, έκρυβε και άλλες εκπλήξεις. Τεράστια ήταν η έκπληξη των αιχμαλώτων Σοβιετικών -στρατιωτών και άμαχων- όσων βρήκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως ο κόκκινος στρατός στο διάβα του προς Βερολίνο. Τους ανθρώπους αυτούς δεν τους θεώρησε αιχμαλώτους πολέμου που απελευθέρωσε, αλλά στην καλύτερη περίπτωση δειλούς που δεν τόλμησαν ν’ αυτοκτονήσουν παρά να συλληφθούν και στη χειρότερη προδότες. Αντί λοιπόν να γυρίσουν πίσω στα σπίτια και τους δικούς τους, βρέθηκαν και αυτοί στα γκουλάγκ. Στο μεταξύ, ο κόκκινος στρατός προέλαυνε προς το Βερολίνο, σκοτώνοντας και βιάζοντας, όπως ακριβώς έκαναν οι Ναζί στη δική τους προέλαση στη Σοβιετική Ένωση. Τα παραπάνω, μαζί με τις σφαγές των «κουλάκων» και τις δίκες της Μόσχας, είναι μερικά μόνο από τα κατορθώματα του πατερούλη. Γιατί όμως τα θυμήθηκα όλα αυτά;

Εδώ γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα ομόψυχης εθνικής υστερίας: τούτη τη φορά φιλοκομμουνιστικής. Όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, από το ΚΚΕ ως το ΛΑΟΣ καταψήφισαν σύσσωμα το δεύτερο κείμενο

Τα θυμήθηκα διότι πριν δυο χρόνια, το 2006, το Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισε δύο παράλληλα κείμενα: ένα που καταδίκαζε τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος και ένα που καταδίκαζε τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων. Μάλιστα, για να αποδώσει πλήρη δικαιοσύνη, η Συνέλευση αναγνώρισε πως, παρά τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων, κάποια ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα έχουν συμβάλει στην επίτευξη της δημοκρατίας.

Πουθενά στην Ευρώπη δε δημιουργήθηκε ζήτημα. Παντού τα δύο αυτά ψηφίσματα θεωρήθηκαν αυτονόητα, με μόνη την ευρωπαϊκή αριστερά να καταψηφίζει το δεύτερο. Εδώ γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα ομόψυχης εθνικής υστερίας: τούτη τη φορά φιλοκομμουνιστικής. Όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, από το ΚΚΕ ως το ΛΑΟΣ καταψήφισαν σύσσωμα το δεύτερο κείμενο. Υπήρξαν άνθρωποι καθ’ όλα δημοκρατικοί, που ανάλωσαν το χρόνο και τη φαιά ουσία τους για να αναλύσουν τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να απορριφθεί αυτό το δεύτερο κείμενο, αγνοώντας τη συνάφειά του με το πρώτο. Το δε ΚΚΕ αρνήθηκε ακόμα και να προσυπογράψει την απορριπτική απόφαση του «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ), επειδή αυτή υπεράσπιζε μεν τα κομμουνιστικά καθεστώτα, αλλά συγχρόνως καταδίκαζε το σταλινισμό. Περιείχε τη φράση: «Η καταδίκη των εγκλημάτων του σταλινισμού είναι αυτονόητη». Έτσι, το κείμενο του ΚΕΑ υπέγραψαν μόνο 36 ευρωβουλευτές της αριστερής ευρωομάδας από το σύνολο των 41. Το υπέγραψαν επίσης οι 8 Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι 8 από τους 11 ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Με την υπογραφή τους, όλοι αυτοί καταδίκαζαν «αυτονοήτως» το σταλινισμό (το ΚΚΕ υπέγραψε άλλο, φιλοσταλινικό, κείμενο).

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές που πριν δυο χρόνια καταδίκαζαν γραπτώς και αυτονοήτως τον σταλινισμό, τώρα έκαναν την πάπια

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη από το Συμβούλιο της Ευρώπης την πήρε η Ευρωβουλή στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, όμως πιο περιορισμένα: τώρα δεν αναφέρεται στα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα. Περιορίζεται στον Στάλιν. Συγκεκριμένα, 409 Ευρωβουλευτές -περισσότεροι από τους μισούς- κατέθεσαν την πρόταση «να ανακηρυχτεί η 23η Αυγούστου Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Εγκλημάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού». Περίμενα ότι, όσοι Έλληνες Ευρωβουλευτές υπέγραψαν την παραπάνω «αυτονόητη» καταδίκη του Σταλινισμού, θα προσυπέγραφαν, ως επίσης αυτονόητη, την πρόταση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης.

Αποδείχτηκα για μια φορά ακόμα αφελής. Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές που πριν δυο χρόνια καταδίκαζαν γραπτώς και αυτονοήτως τον σταλινισμό, τώρα έκαναν την πάπια. Τρεις ήσαν μόνον οι εξαιρέσεις: Εμμ. Αγγελάκας, Νικ. Βακάλης της ΝΔ και Γ. Γεωργίου του ΛΑΟΣ. Τους τρεις αυτούς -και όλους τους 409- τους «στόλισε» καταλλήλως ο Ριζοσπάστης, εξηγώντας ότι η πρόταση αυτή

«αποτελεί κλιμάκωση της προσπάθειας των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την ΕΕ να εξομοιώσουν τη βάρβαρη και απάνθρωπη φασιστική ιδεολογία που αποτελεί γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού, με τη βαθιά ανθρώπινη κομμουνιστική ιδεολογία που αποτελεί ό,τι πιο προοδευτικό γέννησε η ανθρώπινη σκέψη».

Αν δεν καταλάβατε καλά, η «βαθιά ανθρώπινη κομμουνιστική ιδεολογία που αποτελεί ό,τι πιο προοδευτικό γέννησε η ανθρώπινη σκέψη» είναι ο σταλινισμός. Ο σταλινισμός ζει, αυτός τους οδηγεί. Οδηγεί όμως και όλους τους υπόλοιπους Έλληνες Ευρωβουλευτές, πλην των παραπάνω τριών. Πιθανόν στο βωμό κάποιας ελληναράδικης αντιδυτικής ιδεολογίας. Πιθανόν ως (άνομη) συναλλαγή με το ΚΚΕ. Σε κάθε περίπτωση, καλύπτουμε ως χώρα έναν δικτάτορα ύστερα από μόλις 34 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας. Δείγμα καθυστέρησης κι αυτό της καθ’ ημάς ανατολής.

Διονύσης Γουσέτης

20 σχόλια
Leave a comment »

  1. Toυλάχιστον ο Κίσσιντζερ αναγνώριζε ότι το “δικό μας κάθαρμα” ήταν όντως κάθαρμα.

  2. Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Εγκλημάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού

    Για πολλούς λόγους θεωρώ λανθασμένη την τοποθέτηση ναζισμού και σταλινισμού στο ίδιο επίπεδο. Αυτό έχοντας υπόψη και τις διάφορες συνωμοσίες των εβραίων γιατρών αλλά και τις εκτοπίσεις των ελλήνων αριστερών – επίσης δεν σημαίνει οτι τα επιχειρήματα του ΚΚΕ δεν είναι γελοία στο συγκεκριμένο θέμα.

  3. “Στο μεταξύ, ο κόκκινος στρατός προέλαυνε προς το Βερολίνο, σκοτώνοντας και βιάζοντας, όπως ακριβώς έκαναν οι Ναζί στη δική τους προέλαση στη Σοβιετική Ένωση.”

    Χωρίς να παραγνωρίζω ότι ο σταλινισμός ήταν σαφέστατα ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, η εξομοίωση ναζισμού και σταλινισμού είναι μία από τις κύριες αφετηρίες επιχειρημάτων του κ. Γουσέτη. Αλλά είναι αυτό δικαιολογημένο επαρκώς; Μπορείτε να μας υποδείξετε τις πηγές σας κ. Γουσέτη; ειδικά τη φράση “όπως ακριβώς”.

    Φυσικά, οι θέσεις του Ριζοσπάστη είναι αηδιαστικά ανιαρές και φανερώνουν το μόνιμο πρόβλημα ψυχοπάθειας σε σχέση με τον καπιταλισμό.

  4. Ας πω το χιλιοειπωμένο επιχείρημα: τα δύο καθεστώτα ξεκινούσαν διαφορετικά. Ο μεν ναζισμός ξεκινούσε από το μίσος προς τους οποιουσδήποτε άλλους, ενώ ο κομμουνισμός ξεκινούσε για να φέρει έναν δίκαιο κόσμο. Στη πορεία βέβαια και ο κομμουνισμός ακολούθησε τον δρόμο όπου ο σκοπός αγίαζε τα μέσα. Ίσως έχει δικαιολογίες, πόλεμος γινόταν, ήταν όλοι εναντίον, αλλά το ένα έφερε το άλλο, ώσπου κατέληξε στα γκουλάγκ. Άλλο είναι να σε σκοτώνουν επειδή είσαι σλάβος ή εβραίος και άλλο επειδή είσαι εν δυνάμει εχθρός και σύμμαχος της αντίδρασης. Θα μου πεις, αν σε σκοτώσουν τι σε νοιάζει πως σε θεωρούν. Σωστό και αυτό…
    Και κάτι άλλο στο κείμενο. Απ’ότι ξέρω ο τακτικός γερμανικός στρατός δεν ακολούθησε πολιτική βιασμών, λόγω της αυστηρής πειθαρχίας του, πράγμα που δεν μπορεί να ειπωθεί για τον κόκκινο στρατό. Βέβαια τα καθάρματα οι ταγματασφαλίτες σε κάθε χώρα και ιδίως στην ανατολική Ευρώπη και τη βαλτική, ήταν παναγία βόηθα…

  5. Τα κονσερβοκούτια, πώς και ξέφυγαν από τον αρθρογράφο;

  6. Εντάξει, μου φαίνεται ότι μερικά άρθρα γράφονται μόνο και μόνο σε κουβέντα να βρισκόμαστε.
    Προφανώς τα εγκλήματα του Σταλινισμού είναι καταδικαστέα, όπως φαντάζομαι καταδικαστέα, από κάθε σώφρων πολίτη, είναι και τα εγκλήματα και το ξεκλήρισμα λαών από τον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Ε δηλαδή τι πρέπει τώρα, τα αυτονόητα να τα γράφουμε και στο κούτελο μας;
    Εδώ έχουμε την μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση, που δείχνει ότι ο καπιταλισμός μπατίρισε, και η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού ξεφτιλίστηκε. Εδώ έχουμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας των τραπεζών, αφού τα έφαγαν τα λεφτά του κοσμάκη κάποιοι λίγοι νόμιμοι απατεώνες, και το τίμημα θα το πληρώσουν και πάλι οι απλοί πολίτες, και εμείς εδώ γράφουμε άρθρα ιστορίας, και μάλιστα στρατευμένης ιστορίας.

    ΥΓ. Καλό είναι να γραφτεί και ένα άρθρο με θέμα κατά πόσο η πολιτική του Στάλιν, είχε σχέση με την κομμουνιστική ιδεολογία όπως την δίδαξε ο Μαρξ, ο Ένγκελς, και ο Λένιν, και εν τέλει κατά πόσο ο Σταλινισμός είχε σχέση με τον κομμουνισμό. Έτσι για να γράφουμε άρθρα ιστορίας, όχι όμως στρατευμένης ιστορίας.

  7. Κάτι τέτοιο πχ;

  8. Isidoros, δεν ξέρω, εάν είναι αυτονόητο ότι είναι καταδικαστέα τα εγκλήματα του Σταλινισμού γιατί οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο δεν υπέγραψαν το σχετικό ψήφισμα; Μήπως δεν το κάναν γιατί «δεν χρειάζεται να τα γράφουμε και στο κούτελο μας»; Δηλαδή ένα ψήφισμα που όλη η Ευρώπη κρίνει απαραίτητο, για την Ελλάδα είναι τόσο αυτονόητο που δεν χρειάζεται να μπούμε καν στον κόπο να το προσυπογράψουμε; Αν δεν διέκρινες την ειρωνία μου να στο πω ρητά, όπως το λέει και το άρθρο, ότι η μη-υπογραφή του ψηφίσματος δηλώνει ξάστερα ότι τα εγκλήματα του Σταλινισμού *δεν* είναι καταδικαστέα για την πλειοψηφία του Ελληνικού πολιτικού κόσμου. Αυτό εσύ το θεωρείς λανθασμένο ή απλά αυτονόητο;

  9. Isidoros, σου προτεινω να τρεξεις λοιπόν στην (στις) τραπεζες σου και να αποσυρεις ολα τα χρηματα σου.
    Να σπευσεις επιπλέον να προμηθευτεις εφοδια και προμηθειες, γιατι αφου ο καπιταλισμος μπατιρησε, δεν μπορεί, κάποια καταστροφή θα μας βρει, ένας πόλεμος κάτι τελος πάντων εξαιρετικά δραματικό. Υποθετω όμως πως συνεχιζεις την ζωη σου οπως πριν και ελπίζεις (όπως όλοι μας υποθετω) να δοθούν απαντήσεις και να παρθούν μετρα για την τελευαταία κρίση στο χρηματοποπιστωτικό σύστημα (αν δεν καταλαβες, σου προτείνω εδω μια σοβαρή και μετρημένη σταση αντιμετωπισης των πραγματων με την τελευταία μου προταση – αλλιώς μάλλον για ριζοσπάστη σε βλέπω).
    Το επιχειρημα όμως περι παρερμηνείας των αρχών και των θέσεων (έλεος!!) απο τον Σταλιν της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής θεωρίας, μόνο για 15χρονους του μαθητικού της ΚΝΕ κάνει, με το συμπάθειο βεβαια. Δεν ειναι του παρόντος να αναλύσουμε αν η συγκεκριμένη φιλοσοφική θεωρία οδηγει σε τόσο εγκληματικές πραξεις, αλλά το γεγονός πως όπου εφαρμοστηκαν παρόμοια καθεστωτα (και όχι μόνο στην προ ή μετα Σταλιν εποχή στην Ρωσια) επέφεραν επαχθή εγκλήματα στο συνολο του πληθυσμού, αλλού περισσοτερο και αλλού λιγότερο. Ε! νομίζω κάτι λιγουλάκι δειχνει αυτό. Εκτος αν εχεις καποιο αρθρο εμπεριστατωμενο με θεμα πως εφάρμοσαν τις θεωρίες του Μαρξ και του Ενγκελς (ο Λενιν την διδαξε και την εφαρμοσε) ο Χονεκερ, ο Πολ Ποτ, ο Τσαουσεσκου, ο Γκεοργκιου, ο Χοτζα, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ (αυτός καταγραφει ακομα) και βέβαια ο αγαπημενος του Τσιπρα, τιτανας ανθρωπιστης, Μαο. Οχι, ο Σταλινισμός δεν εχει καμια σχεση με τον κομμουνισμό, ουτε ο Μαοισμος, ουτε ο Τσαουσεσκισμός, ουτε Χοτζισμός, κοκ. Για όνομα του Θεού. Το συστημα όλων των προηγούμενων ήταν λάθος.

    Επρεπε να παιξουν με βαθός στην αμυνα και οχι με δυο στην ευθεία.

  10. Θα συμφωνούσα να καταδικαστεί επίσημα κάθε είδους ολοκληρωτισμός, κάθε είδους γενοκτονία, κάθε είδους σφαγή σε οποιαδήποτε ιστορική περίοδο με τον όρο η κάθε χώρα να αποδεχτεί τα εγκλήματα που έχει κατά στη διάρκεια της ιστορίας σε βάρος του λαού της ή άλλων λαών.
    Κι αφού βάζουμε στο ίδιο ιστορικό τσουβάλι φασισμό και κομμουνιστική ιδεολογία, ας χώσουμε μέσα και όλα τα υπόλοιπα συστήματα (ή μήπως υπάρχουν κάποια με “λευκό ιστορικό μητρώο”;). Η Δρέσδη, ας πούμε, μας λέει κάτι; Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι; Οι Ινδίες ;Το Βιετνάμ;
    Οποιος κάνει συμψηφισμούς ας τους κάνει συνολικά και όχι εν μέρει. Πέρα από ιστορικό χρόνο και χώρο. Ή τα ισοπεδώνουμε όλα ή δεν τα ισοπεδώνουμε. Μισές δουλειές θα κάνουμε;

  11. “Μπορείτε να μας υποδείξετε τις πηγές σας κ. Γουσέτη; ειδικά τη φράση “όπως ακριβώς”.”

    Πρόχειρα: http://www.amazon.co.uk/Berlin-Downfall-1945-Antony-Beevor/dp/0140286969

    Κυκλοφορεί και στα ελληνικά.

  12. Με κάλυψε ο Anemos στο παραπάνω σχόλιο. Το να καταδικάζονται εγκλήματα διαφέρει από το να συμψηφίζονται ιδεολογίες εκ του πονηρού. Γιατί όχι κι η Χιροσίμα λοιπόν; Γιατί όχι το ξεκλήρισμα των Ινδιάνων; Γιατί όχι οι διωγμοί των Παλαιστινίων; Γιατί όχι το απαρτχάιντ;

    Φυσικά και δεν θεωρώ τον Στάλιν “πατερούλη”, ούτε την “πολιτιστική επανάσταση” του Μάο γιορτή δημοκρατίας. Όμως είναι προσβολή στα εκατομμύρια νεκρών της τότε Σοβιετικής Ένωσης το να τσουβαλιάζονται στο ίδιο ψήφισμα με τους δολοφόνους τους.

  13. Tα ψηφίσματα είναι προιόν σημερινών πολιτικών σκοπιμοτήτων.Η Νέα Δημοκρατία σε κεντρικό επίπεδο -όχι οι δύο που ψήφισαν-δεν θέλει πια να κάνει αντικομμουνιστική πολιτική γιατί δεν τη χρειάζεται και την βλάπτει.
    Το ΠΑΣΟΚ επισης διεκδικεί αριστερές ψήφους και χωρίς αυτές δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές.
    Τώρα αφού βγαίνουν πρώην αριστεροί σαν το συγγραφέα και κατηγορούν και τους δεξιούς ότι δεν είναι αρκετά αντικομμουνιστές τα έχουμε δει όλα.

  14. Απ’ότι ξέρω ο τακτικός γερμανικός στρατός δεν ακολούθησε πολιτική βιασμών, λόγω της αυστηρής πειθαρχίας του, πράγμα που δεν μπορεί να ειπωθεί για τον κόκκινο στρατό.
    Έχεις ακούσει ποτέ για τα Einsatzgruppen;Παρεπιμπτόντως αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους του ‘Β Παγκοσμίου Πολέμου: ότι η Wehrmacht δεν έκανε εγκλήματα, μόνο τα SS και άλλες τέτοιες ομάδες. Στην Ελλάδα μερικά από τα χειρότερα εγκλήματα όπως Κομμένο, Καλάβρυτα, Μεσόβουνο κλπ. διεπράχθησαν από την Wehrmacht.

    Πρόχειρα

    O Beevor δεν είναι ιστορικός. Το αντίστοιχο θα ήταν να επικαλείσαι τα έργα ενός κριεσιονιστή για την εξέλιξη ή τα έργα ενός υποχονδρίου για την ιατρική. Παρεπιμπτόντως επειδή με ενδιάφερε και το έψαξα, στο κεφάλαιο που αναφέρεται στους βιασμούς Γερμανίδων από Ρώσους – που έγιναν και έγιναν ομαδικά – επικαλείται για τα νούμερα που παραθέτει μια εργασία γερμανών γιατρών που δεν είχε δημοσιευτεί σε peer reviewed journal. Άντε και αναφορά στα απομνημονεύματα της Σάρα Πέιλιν και της κυρα-κατίνας την επόμενη φορά… Πάντως η αμνήστευση του ναζισμού που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια με την σχετικοποίησή της θα βγάλει τουλάχιστον κάτι καλό: τα τελευταία 5 χρόνιαζ βγαίνουν και μερικές έρευνες της προκοπής για την τύχη των γερμανών της ανατολικής ευρώπης, που υπέφεραν κυρίως στα χέρια των – μη κομμουνιστών – Πωλωνών και των – μη κομμουνιστών – Τσέχων και Σλοβάκων – και λιγότερο στα χέρια των – κομμουνιστών – Ρώσων.

  15. Επί της ουσίας δεν διαφωνούμε σε κάτι. Όσο για το είναι ή όχι ιστορικός ο Beevor, στην wikipedia λέει ότι έχει σπουδάσει και ότι διδάσκει ιστορία. Αν στο μεσοδιάστημα έκανε τον καραβανά, δεν νομίζω ότι αφαιρεί κάτι από την γενική αξιοπιστία του.

  16. o beevor didaskei istoria se panepistimio men alla den exei spoudasei de . aplos egine diasimos kai ton piran , genika einai tis modas bgazoume enan demi istoriko anatheorei tin istoria , kai ginete star, Kata protimisi einai o istorikos einai kai sigrafeas mithistorimaton gia na exei oraio grapsimo . Les kai i europi den exei istorikous tis prokopis kai prepei na efebriskei diaforous. I gynaika tou einai sugrafeas kai auti kai eugenikis katagogis eksou kai ta kone .

  17. Vrennus έχεις χάσει το μπούσουλα. Η σχεδόν ανακλαστική αντίδραση υπέρ του σταλινισμού δεν είναι καλό σημάδι…

  18. … ένιωσα …
    … έκπληξη …
    … το πρώτο – μετά την ανάγνωση του κειμένου σας, κ. Γουσέτη …
    … ανησυχία …
    … το δεύτερο – μετά από “δεύτερη” σκέψη, για το πώς και το γιατί γράφτηκε το κείμενο αυτό, κ. Γουσέτη …
    … πιστεύω ότι εάν αναφερόμαστε σε κάποιον άλλον, άγνωστο συγγραφέα, θα μιλάγαμε για “καραμπινάτη” περίπτωση, κ. Γουσέτη, ιδεοψυχαναγκαστικής προσωπικότητας …
    … το κείμενο – δράστης μάς δίνει – μακριά από σας κ. Γουσέτη – το “στίγμα” ενός συγγραφέα που καλύπτει ένα φάσμα δεικτών που αναφέρονται στον ιδεοψυχαναγκασμό …
    … π.χ. : επιθετικότητα, ανταγωνιστικότητα και ανυπομονησία …
    … υπερβολικά υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό και τους άλλους…
    … άσκηση αυστηρής κριτικής στον εαυτό ή τους άλλους όταν δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του …
    … δυσκολία κατανόησης της διαφορετικότητας…
    … απροθυμία να επιτρέπει στους άλλους να παίρνουν πρωτοβουλίες…
    … δυσκολία να αναθέσει στους άλλους κάποιο καθήκον ή εργασία εκτός και αν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα ακολουθήσουν με ακρίβεια τον δικό του τρόπο …
    … αξιολόγηση των προσώπων, των γεγονότων και των περιστάσεων με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα…
    … υπολανθάνουσα και συγκαλυμμένη βίωση, θυμού και οργής για όσους και όσα δεν είναι όπως θα έπρεπε…
    … να το ξαναπώ: δεν αφορά εσάς κ. Γουσέτη η περιγραφή αυτή, αλλά έναν άγνωστο συγγραφέα που θα υπέγραφε το κείμενο αυτό…
    … αλλά να ομολογήσω ότι η έκπληξής μου ήταν μεγάλη …
    … παρ’ όλα τούτα …
    … έρρωσθε …

  19. ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ.Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΙΔΕΧΘΕΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.

  20. Είμαι σαφώς αντι-αριστερός αλλά δεν θα τολμούσα να θεωρήσω καλλίτερο τον ναζισμό σε σχέση με τον κομμουνισμό του Στάλιν. Επροκειτο για μια κόπια . Μ’αλιστα για όσους ασχολούνται με τις λεπτομέρειες της ιστορίας το κόκκινο της σημαίας των Ναζί καθιερώθηκε απ τον ίδιο τον Χίτλερ που εκτίμησε ότι η ολοκόκκινη σημαία των κομμουνιστών ήταν ένα εντυπωσιακό σύμβολο για τις μάζες . Από εκεί και πέρα , μέθοδοι και πράξεις βαρβαρότητας βάδιζαν παράλληλα και στα δύο στρατόπεδα . Μόνο λεκτικά και για τους αφελείς που βλέπουν τα ιδεολογικά συνθήματα αλλά αδιαφορούν για τις πρακτικές (γιατί άραγε 😉 , υπήρχε διαφορά μεταξύ τους .

    Τώρα το κατά πόσο ο Στάλιν ήταν συνέχεια ιδεολογική των Λένιν κλπ….είναι “ακαδημαϊκόν θέμα”. Ο Στάλιν βγήκε μέσα από τους μηχανισμούς του Λένιν και στηρίχτηκε σαν πατέρας του Κομμουνισμού επί πολλά χρόνια κι από εκατομμύρια οπαδούς της αριστεράς οπότε τελικά καθιερώθηκε σαν ο συνεχιστής του Λένιν.

    Αλλά δεν θα τολμούσα να επιλέξω τον ‘καλλίτερο’ ανάμεσα στα δύο τέρατα του Ναζισμού και του Σταλινισμού. Είναι ανάγκη να επιλέξουμε ;
    Μπορούμε όμως να πούμε ετούτο , για όσους πάλι έχουν ξεφυλλίσει έντονα την ιστορία. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ βοηθήθηκαν σε κρίσιμες στιγμές από την …Δύση ! Δεν θα έφταναν εκεί που έφτασαν αν η Δύση διπλωματικά είχε παίξει αλλοιώς τα χαρτιά της. Οι γκάφες ήταν πάμπολλες

Σχολιαστε