Η Ν.Δ. ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΚΑΙ ΤΟ Κ.Κ.Ε.

Οκτ 13th, 2005 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Πολιτική | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Το τελευταίο χρονικό διάστημα σε συνεντεύξεις τους υψηλά κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δημοσιοποιούν σκέψεις, προθέσεις και προτάσεις εν όψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2006.

Σ’ αυτές περιέχονται σχεδιασμοί και στρατηγικές που έχουν ως κύριο στόχο την “εξολόθρευση” του αντιπάλου, μέσω του χρωματισμού των νομών και των πόλεων με μπλε ή πράσινο χρώμα αναλόγως του “νικητή” και τη δημιουργία δομικών εσωτερικών προβλημάτων του, που θα οδηγήσει σε κρίση ηγεσίας, προσανατολισμού και ηγεμονίας στο πολιτικό σκηνικό.

Σ’ αυτό το σκηνικό εμφανίσθηκαν σκέψεις για την τακτική που θ’ ακολουθήσουν τα δύο κόμματα, οι οποίες είναι πολιτικά αμοραλιστικές και αγγίζουν τα όρια του τυχοδιωκτισμού. Ίσως κατετέθησαν έγκαιρα για να διερευνηθούν οι πιθανές αντιδράσεις του εκλογικού ακροατηρίου και να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

Οι σχεδιασμοί που επικεντρώνονται στο σκοπό “νίκη πάση θυσία”, συμπεριλαμβάνουν εκλογικά παζάρια, “δωρεές” νομαρχιών και δήμων, ανταλλαγές ψηφοθηρικής υποστήριξης με αποδέκτη… το Κ.Κ.Ε. Πρόκειται για μία πρωτοφανή και προκλητική τακτική σκοπιμότητας, χωρίς αρχές και περιεχόμενο, που πλήττει βαρύτατα την πολιτική ηθική, ακυρώνει τις ιδεολογικές συνιστώσες αυτών των κομμάτων και τραυματίζει βαρύτατα τα πρόσωπα των ηγετών τους.

Ποια είναι τα πεδία, τα θέματα, οι δράσεις στις οποίες υπάρχει συναντίληψη μεταξύ ενός συντηρητικού, ενός σοσιαλδη-μοκρατικού και ενός κομμουνιστικού κόμματος;

Είναι αδιανόητο οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και οι σκοτεινοί σχεδιασμοί υψηλόβαθμων στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ερήμην της βούλησης των μελών του και της στάσης και των επιθυμιών των πολιτών, να έχουν ως μοναδικό κίνητρο την επιβίωση των κομματικών γραφειοκρατιών και των εκλεκτών τους υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων. Η σύγχυση, ο πανικός και η αήθης στάση τους, είναι πραγματικά προκλητικά.

Ποια είναι τα πεδία, τα θέματα, οι δράσεις στις οποίες υπάρχει συναντίληψη μεταξύ ενός συντηρητικού, ενός σοσιαλδημοκρατικού και ενός κομμουνιστικού κόμματος;

Σε ποια μείζονα και κρίσιμα σημεία της τοπικής αυτοδιοίκησης -ρόλος, αρμοδιότητες, φόροι και τέλη, δημοτικές επιχειρήσεις, εκλογικός νόμος κ.α.- έχουν κοινή άποψη τα τρία κόμματα;

Τελευταία, αυτή η θεώρηση της κεντρικής καθοδήγησης των δύο μεγάλων κομμάτων, υιοθετήθηκε και παπαγαλίζετε και από περιφερειακά τους στελέχη. Με κοινό άξονα την άποψη ότι “τα προβλήματα των πόλεων είναι κοινά για όλους και δεν έχουν χρώμα”. Οι μαθητευόμενοι μάγοι των περιφερειακών κομματικών γραφειοκρατιών “ανακάλυψαν την -πολιτική- Αμερική”. Διακηρύσσουν το αυτονόητο και κρύβουν το σημαντικό: το γεγονός ότι οι προτάσεις για την επίλυσή τους είναι διαφορετικές και τις περισσότερες φορές συγκρουσιακές. Οι προτάσεις των στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που δραστηριοποιούνται στις νομαρχίες και τους Δήμους είναι σε ευθεία και γενικευμένη αντιπαράθεση με αυτές των στελεχών του Κ.Κ.Ε.

Φαινόμενο που είναι λογικό και αυτονόητο.

Το Κ.Κ.Ε., με την κρατικίστικη αντίληψή του, με το συγκεντρωτικό χαρακτήρα του και την αντιπαλότητά του σε οτιδήποτε εμπνέεται και αναφέρεται στην αγορά, στον ανταγωνισμό και τη βιωσιμότητα των μονάδων και των οργανισμών, αντικρούει τις πρακτικές και λειτουργίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι προϊόντα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η δημοκρατία για να λειτουργήσει με επιτυχία έχει ως προαπαιτούμενο τις διακριτές ιδεολογικές και πολιτικές πλατφόρμες και δράσεις των πολιτικών σχηματισμών. Οποιαδήποτε απόπειρα βιασμού τους και χυδαίας ομογενοποίησής τους είναι αντιδραστική και αντιδημοκρατική.
Το Κ.Κ.Ε. παραμένει σταθερό και συνεπές με την ιδεολογία του. Η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορούν να εμφανίζονται ως “κινούμενη -πολιτική- άμμος”. Τα παράγωγα αυτής της στάσης θα τα πληρώσουν στο μέλλον ακριβά.

2 σχόλια
Leave a comment »

  1. Χμμ, πάντα έτσι δεν ήταν;

  2. Υπάρχει ένα βιβλίο με τίτλο
    Σσσ… μας ακούει ο κόσμος
    αξίζει να του δώσετε την προσοχή σας

Σχολιαστε