ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 1200 ΕΥΡΩ = ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Οκτ 24th, 2004 | | Κατηγορία: Οικονομικά | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Δύο τινά συμβαίνουν ή το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ο πρωταθλητής του λαϊκισμού ή τα στελέχη του δεν έχουν την παραμικρή ιδέα από Οικονομικά (μάλλον και τα δύο). Πως αλλιώς εξηγούνται οι προτάσεις του για κατώτερο μισθό 1200 ευρώ και πάγωμα των τιμών;

Ακόμα και ένας πρωτοετής του Οικονομικού γνωρίζει ότι κάθε αύξηση στην τιμή ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας, συνοδεύεται από μείωση της ποσότητας που ζητείται.

Η επιβολή ενός κατώτερου μισθού στην Αγορά από εξωγενείς παράγοντες -όπως το Κράτος- έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Οι μηχανισμοί της Αγοράς, η προσφορά και η ζήτηση για συγκεκριμένες ικανότητες, είναι που καθορίζουν την τιμή της εργασίας, δηλαδή τον μισθό. Οι εργοδότες επιχειρούν να αγοράσουν συγκεκριμένη εργασία στην μικρότερη διαθέσιμη τιμή, ενώ τα άτομα που πωλούν την εργασία τους, προσπαθούν να βρουν τον εργοδότη που κάνει την μεγαλύτερη προσφορά.

Όταν η κυβέρνηση αυξάνει, δια της βίας, την τιμή ενός αγαθού (όπως η εργασία) πάνω από την τιμή της αγοράς, η ζήτηση για αυτό το αγαθό πέφτει, και ένα μέρος από την προσφορά μένει απούλητο. Για τον εργάτη, που η εργασία του δεν αξίζει την νέα τιμή που έχει επιβληθεί, σημαίνει ανεργία. Η εφαρμογή κατώτερου μισθού 1200 ευρώ, βλάπτει ακριβώς αυτούς που θέλει να βοηθήσει, τους ανειδίκευτους εργάτες, τους νέους υπαλλήλους που έχουν λίγη εμπειρία και γενικότερα όσους είναι λιγότερο προσλήψιμοι.

Οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να προβούν σε μείωση προσωπικού (λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, δίχως αυτή να συνοδεύεται και με την αύξηση της ίδιας της παραγωγής) ή να προσλαμβάνουν λιγότερους υπαλλήλους (επειδή αναγκάζονται να πληρώνουν έναν στην τιμή των δύο). Το Κράτος λόγο της αυξανόμενης ανεργίας, θα αναγκαστεί να αυξήσει και τους φόρους, για να στηρίξει τους. άνεργους που δημιουργεί μια τέτοια νομοθεσία.

Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, μη μπορώντας να περάσουν αυτό το νέο οικονομικό βάρος στον καταναλωτή για να αντισταθμίσουν τα έξοδα (εφόσον το ΚΚΕ ζητάει και το πάγωμα των τιμών), θα κλείσουν, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

Δαμηλάκης Νίκος
Οκτώβριος 2004

Σχολιαστε