Υπάρχει έξοδος από το Βαλτοπέδιον;

Σεπ 30th, 2009 | | Κατηγορία: Μάρκος Δραγούμης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

“Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν τις υπόσχεσαι για τρίτη φορά” είπε πρόσφατα ο κ. Ανδρουλάκης στην τελεόραση. Στο μεταξύ μόνιμη σχεδόν επωδός σε όλες τις επιθέσεις της αντιπολιτεύσεως κατά του κ. Καραμανλή είναι ότι “δεν έκανε τίποτα από όσα υποσχέθηκε για πεντέμισυ χρόνια”. Το παράπονο αυτό θα ήταν δικαιολογημένο προερχόμενο από απογοητευμένους οπαδούς της ‘Νέας Δημοκρατίας’ αλλά όχι και από το ΠΑΣΟΚ το οποίο αντετάχθη ευθύς εξ αρχής τόσο σε αυτό τούτο το πρόγραμμα της ΝΔ όσο και στην εκτέλεση του την οποία πολέμησε λυσσαλέα μέσα και εξω από τη Βουλή. Θα περίμενε λοιπόν κανείς – εάν το ΠΑΣΟΚ είχε συνέπεια – να λέει σήμερα πάνω κάτω τα εξής:

Το περίεργο είναι οτι ο ΓΑΠ τα μασσαέι ακόμη και εκεί που έχει πεί κάτι σωστό όπως οι επιφυλάξεις του για την υπόθεση εκτροπής του Αχελλώου, ένα έγκλημα που προωθεί ο Σουφλιάς για χάρη των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας

“Ψηφίστε μας γιατί αποδειχτήκαμε μια καλή αντιπολίτευση. Χάρη σε μας η ΝΔ δεν τα κατάφερε να ‘επανιδρύσει το κράτος’ και να κυβερνήσει όπως το σχεδίαζε και το είχε εξαγγείλει.. Χάρη σε μας μόλις και μετα βίας κατάφερε τελικώς να ιδιωτικοποιήσει την Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ και τα λιμάνια . Χάρη σε μας, αν μας ψηφίσετε, θα τα φέρουμε και πάλι όλα υπό τον έλεγχο του κράτους. Χάρη σε μας, και τις διαδηλώσεις που οργανώσαμε η εκπαιδευτική ‘μεταρρύθμιση’ περιορίστηκε στο ελάχιστο, η αξιολόγηση των πανεπιστημιακών καρκινοβατεί ενώ των δασκάλων και των καθηγητών ματαιώθηκε. Χάρη σε μας το άσυλο έμεινε στην ουσία απαραβίαστο καθώς οι πρυτάνεις δεν τολμούν να ζητήσουν την επέμβαση της αστυνομίας καθότι τρέμουν την επέμβαση των φοιτητών.”

“Ψηφίστε μας διότι χάρη σε μας δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα στον κρατικό μηχανισμό, καθώς συνεχίστηκαν να δίνονται ενισχύσεις σε αγρότες που παράγουν προϊόντα τα οποία δεν βρίσκουν αγοραστές,. Χάρη σε μας διατηρήθηκαν στη ζωή επιχειρήσεις που αλλοιώς θα χρεωκοπούσαν, χάρη σε μας το ξένο κεφάλαιο δεν τα κατάφερε να εξασφαλίσει ασυδοσία στην Ελλάδα και χάρη σε μας δεν λειτούργησαν αχαλίνωτοι οι νόμοι της αγοράς όπως το ήθελε η ΝΔ. Είχαμε βέβαια και αποτυχίες. Έτσι δεν μπορέσαμε να επιβάλουμε τους αρίστους περιβαλλοντικούς όρους για την λειτουργία του αγωγού Μποργκάς- Αλεξανδρούπολη, αλλά ως η μελλοντική κυβέρνηση αυτού του τόπου θα επιφέρουμε τις αναγκαίες αλλαγές. Ωστόσο είχαμε και επιτυχίες. Από κοινού με τους συνδικαλιστές διατηρήσαμε στη ζωή όλα τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα , τις αναπηρικές συντάξεις και γενικώς όλα τα λαϊκά κεκτημένα. Ψηφίστε λοιπόν ΠΑΣΟΚ για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο”

η διαφορά των δύο ηγετών είναι ότι ο μέν κ. Καραμανλής ξέρει ότι έχει αμαρτήσει και υπόσχεται έμπρακτη μετάνοια ενώ ο κ. Παπανδρέου εκθειάζει την αμαρτία ως αρετή και υπόσχεται την συνέχισή της

Ωστόσο το εκπληκτικό είναι ότι ενώ ο Καραμανλής κατηγορείται ότι χρειάστηκε πεντέμισυ χρόνια για να αποδειχθεί ότι η πολιτική του για “επανίδρυση του κράτους” ήταν “έπεα πτερόεντα” ο Γιώργος Παπανδρέου αθετεί την πολιτική του κατά τη διάρκεια αυτής καθ’ εαυτής της προεκλογικής περιόδου. Έτσι αφού εξαπέλυσε την ανοησία του για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τον αγωγό Μποργκάς-Αλεξανδρούπολη το πήρε κάπως πίσω στην τηλεμαχία του με τον Καραμανλή. Καλώς, έκανε, θα πείτε, αλλά δυστυχώς τούτο συνέβη όχι διότι κατάλαβε ότι είπε ανοησία αλλά επειδή οι σύμβουλοί του τον προειδοποίησαν ότι αν επιμείνει, τούτο θα τον βλάψει προεκλογικά. Όσο για τις επανακρατικοποιήσεις δεν μιλάει κανένας πλήν πότε-πότε του Γιώργου και βεβαίως όχι η κυρία Κατσέλη που γνωρίζει ότι λεφτά για κάτι τέτοιο δεν θα υπάρξουν στην υπερχρεωμένη Ελλάδα. Το περίεργο είναι οτι ο ΓΑΠ τα μασσαέι ακόμη και εκεί που έχει πεί κάτι σωστό όπως οι επιφυλάξεις του για την υπόθεση εκτροπής του Αχελλώου, ένα έγκλημα που προωθεί ο Σουφλιάς για χάρη των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας οι οποίοι επιμένουν να σπαταλούν τόννους νερού για να καλλιεργούν βαμβάκι κακής ποιότητος, πανάκριβο, το οποίο κανένας δεν θέλει να αγοράσει. Προφανώς, όπως και ο Σουφλιάς έτσι και ο ΓΑΠ δεν επιθυμεί να δυσαρεστήσει αυτούς τους αποτυχημένους καλλιεργητές.

Σ΄αυτό το Βαλτοπέδιο που έχει οδηγηθεί η πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας η διαφορά των δύο ηγετών είναι ότι ο μέν κ. Καραμανλής ξέρει ότι έχει αμαρτήσει και υπόσχεται έμπρακτη μετάνοια ενώ ο κ. Παπανδρέου εκθειάζει την αμαρτία ως αρετή και υπόσχεται την συνέχισή της. Η διαφορά μας από το «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν» του Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι σήμερα δεν χρειάζεται να μας σώσει εκ των υστέρων κάποιος ‘Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος’ διότι αυτός ευτυχώς υπάρχει ήδη: είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μήπως θα πρέπει ο κ. Αλμούνια να στείλει στην Αθήνα μια επιτροπή που θα ελέγχει τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους; Προσωπικώς, ομολογώ ότι ανυπομονώ να πουν επιτέλους το «ναι» οι Ιρλανδοί στη Συνθήκη της Λισσαβώνας και να βρεθούμε σύντομα υπό την στενότατη δυνατή εποπτεία των Βρυξελλών, όποιος και εκλεγεί τελικώς πρωθυπουργός στην Ελλάδα.

Μάρκος Δραγούμης

5 σχόλια
Leave a comment »

 1. υπενθυμίζω στο κ. Δραγούμη ότι οι βασικές υποσχέσεις καραμανλή κινήθηκαν στον άξονα καταπολέμηση της διαφθοράς-σεμνα και ταπεινά-επανίδρυση του κράτους, για τα οποία όχι μόνο δεν έκανε τίποτα τα 5,5 χρόνια διακυβέρνησής του αλλά τα πράγματα έγιναν ακομη χειρότερα. Και γι’ αυτό φταίει η “κακή” αντιπολίτευση??? Άστοχο το άρθρο και ιδιαιτέρως απολογητικό για τη ΝΔ, λες και δεν κυβερνούσε αυτή το τόπο……
  “ο μέν κ. Καραμανλής ξέρει ότι έχει αμαρτήσει και υπόσχεται έμπρακτη μετάνοια” πάμε στη τρίτη εκλογική αναμέτρηση που μας υπόσχεται έμπρακτη μετάνοια και μας έχει κοροιδέψει…πόσες ακόμη είστε διατεθημένος να του αναγνωρίσετε??? Και πόσα ακόμη σκάνδαλα θα έπρεπε να έχουν γίνει επι διακυβέρνησής του για να αρχίσετε να έχετε αμφιβολίες ώς προς την ειλικρίνειά της???

 2. na pairnoume pipes stous rosous oloi mazi prepei na to kanei ki o giorgakis oloi mazi kaneis na min einai boukomenos na toys paraxorisoyme kai to ethniko edafos

 3. O filos Alex ta leei mia xara peri diafthoras…

  Oso yia ta ypoloipa, diladi epi 5 xronia eixe isxyri aftodynami kyvernisi kai den mporouse na kanei ergo logw tis antipolitefsis? Ti igetis einai aftos tote, tou glykou nerou mipws? Einai san na mas lete oti to pasok kyvernouse ola afta ta xronia. An einai etsi, as tous dwsoume loipon tin kyvernisi kai typika mpas kai ginei kai kamia allagi kai proodos ta epomena xronia.

 4. Oraia ta lete kyrie Dragoumi.
  Gia to oti o Karaman-Ali apodeihtike ena avoulo kai deilo anthropaki pou den tolmise na kanei shedon tipota apo ayta pou yposhethike ftaiei i adipoliteysi.
  Sas enimerono oti se oles tis hores oi adipoliteysi kanei kritiki kai opou theorei diafonei me tin kyvernisi.
  To epiheirima ”thelame alla den mas afise to pasok” les kai to pasok itan kyvernisi einai epipedou giakoumatou kai heirotera.
  Sygharitiria gia tin vatheia skepsi sas….

 5. Ο κος Καραμανλής ετοιμάζεται για την οριστική μετακόμισή του στη Ραφήνα. Αυτό όχι μόνο δεν τον χαλάει, αλλά είναι εμφανής η ανακούφιση και η λύτρωσή του από τα βάρη της πρωθυπουργίας, η οποία κατά ομολογία του ίδιου, τον κούρασε… Αν εσείς κε Δραγούμη βλέπετε στον κο Καραμανλή “έμπρακτη μετάνοια”, εγώ δεν βλέπω τίποτε άλλο από έναν αποχωρούντα άεργο πρωθυπουργό που παίζει την τελευταία πράξη του δράματός του με ύφος καραμπουζουκλή στα προκλητικά για την ψευδολογία τους τηλεοπτικά σποτ και στον στημένο τηλεοπτικό “διάλογο με τους πολίτες”.

  Στις 4 Οκτώβρη μαζί με αυτόν ελπίζουμε να ησυχάσουμε και από τα επίσης προκλητικά για τη κοινή μας λογική υπερασπιστικά άρθρα σας για την τρισάθλια εξαετία της ΝΔ.

  Ύστερα σου λένε για φιλελευθερισμό στην Ελλάδα…

Σχολιαστε