Ένα παραμύθι με «καλούς» και «κακούς» : Πώς είδε ο ελληνικός Τύπος τη διαμάχη για τη μεταρρύθμιση του αμερικάνικου συστήματος υγείας

Σεπ 17th, 2009 | | Κατηγορία: Κόσμος | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Όσοι εμπιστεύτηκαν την ενημέρωσή τους για τη μεταρρύθμιση του αμερικάνικου συστήματος υγείας στον ελληνικό Τύπο , είχαν τη τύχη να μεταφερθούν σε ένα συναρπαστικό εικονικό σύμπαν, που μοιάζει λες και βγήκε από χολυγουντιανό μπλοκμπάστερ ! Σε αυτό το παραμύθι ,που εκτυλίσσεται στις σελίδες των ελληνικών εφημερίδων, τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Υπάρχουν καλοί και κακοί, υπάρχουν οι Δυνάμεις του Φωτός που μάχονται με τις Δυνάμεις του Σκότους. Από τη μια μεριά, ο “προοδευτικός” και “πεφωτισμένος” πρόεδρος Barack Obama που καταβάλει ηρωικές προσπάθειες για να εισάγει και στις Η.Π.Α. το δημόσιο σύστημα υγείας. Από την άλλη, η Αυτοκρατορία του Κακού, οι “σατανικοί” και “αντιδραστικοί” Ρεπουμπλικάνοι, που με σύμμαχο τις αδίστακτες φαρμακοβιομηχανίες , έχουν εξαπολύσει μια ανελέητη προπαγανδιστική καμπάνια για να εμποδίσουν τους συμπολίτες τους να γίνουν κοινωνοί αυτού του…επίγειου παραδείσου, που ακούει στο όνομα ” κρατικό σύστημα υγείας”.

Περίεργο αλήθεια να αποκαλούνται φασίστες αυτοί που αντιτίθενται στην κρατική παρέμβαση στην οικονομία, όταν ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής πολιτικής φιλοσοφίας γνωρίζει πως κύριο χαρακτηριστικό του φασισμού (και του ναζισμού) ήταν η πίστη του στο ισχυρό κράτος!

Οι ελληνικές εφημερίδες , κάθε πολιτικής απόχρωσης, επιδεικνύοντας μια θαυμαστή ομοφωνία, καταγγέλλουν τον πρωτόγονο, γεμάτο μίσος, πολιτικό λόγο των αντιπάλων του προέδρου, δίνοντας έμφαση στο ότι κάποιες αντιπολιτευόμενες αμερικάνικες εφημερίδες και ραδιοφωνικοί σχολιαστές χαρακτήρισαν ως “ναζιστικό” το ObamaCare . Και εγώ μαζί τους… Αλλά, φυσικά, κανένα άρθρο Έλληνα δημοσιογράφου δε μας ενημέρωσε πως και οι υποστηρικτές του σχεδίου Οbama έκαναν ανάλογα σχόλια. Όταν η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, Nancy Pelosi χαρακτηρίζει “αντι-αμερικάνικη” κάθε αντίδραση στις προτάσεις Ομπάμα, ή όταν ο Δημοκρατικός Βουλευτής Brian Baird δηλώνει πως οι Ρεπουμπλικάνοι ακολουθούν “τακτικές Μελανοχιτώνων”, όλα αυτά με δυσκολία μπορούν να θεωρηθούν ως δείγματα …ήπιου και νηφάλιου πολιτικού λόγου. Εξάλλου, και τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. δε φείδονται παρόμοιων χαρακτηρισμών για τους πολέμιους των μεταρρυθμίσεων Obama: “αντιδραστικοί”, “ακροδεξιοί”, “εξτρεμιστές” , “γραφικοί”, “στα όρια του φασισμού” είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που αλιεύσαμε τις τελευταίες ημέρες στις σελίδες του ελληνικών εφημερίδων. Περίεργο αλήθεια να αποκαλούνται φασίστες αυτοί που αντιτίθενται στην κρατική παρέμβαση στην οικονομία, όταν ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής πολιτικής φιλοσοφίας γνωρίζει πως κύριο χαρακτηριστικό του φασισμού (και του ναζισμού) ήταν η πίστη του στο ισχυρό κράτος!

Όσο για τις συγκεντρώσεις των Αμερικανών πολιτών κατά του σχεδίου Obama, αυτές πια δεν είναι τίποτε άλλο παρά “εκδηλώσεις μίσους… από έξαλλους διαδηλωτές” , ενώ οι συμμετέχοντες είναι “ομάδες αγανακτισμένων πολιτών”, όπως αποκαλούνται υποτιμητικά από τον ελληνικό Τύπο, απηχώντας το χαρακτηρισμό “όχλος” που έδωσε στους διαδηλωτές, ο Πάπας της «προοδευτικής» διανόησης , Paul Krugman . Η ελιτίστικη Αριστερά των δημοσιογραφικών σαλονιών, σαν άλλη Μαρία Αντουανέτα, ανασηκώνει το φρύδι με έκδηλη υπεροψία κάθε φορά που η αντιδραστική και αμαθής «πλέμπα» τολμάει να διαμαρτύρεται εναντίον των “φωτισμένων” αποφάσεων που παίρνουν οι “προοδευτικές ” κυβερνήσεις . Βλέπετε, το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, οι διαδηλώσεις και η αυτοοργάνωση των πολιτών, καθοσιώνονται και αποτελούν νίκη της δημοκρατίας, μόνο όταν γίνονται από την Αριστερά και για τους ιδεολογικά «ορθούς» λόγους. Όταν αυτοί που διαμαρτύρονται ανήκουν στη συντηρητική ή στη φιλελεύθερη Δεξιά, τότε έχουμε πάντα να κάνουμε με “αγανακτισμένους πολίτες”, “προβοκάτορες” ή πιο απλά τον “χύδην όχλο”.

Η ελιτίστικη Αριστερά των δημοσιογραφικών σαλονιών, σαν άλλη Μαρία Αντουανέτα, ανασηκώνει το φρύδι με έκδηλη υπεροψία κάθε φορά που η αντιδραστική και αμαθής «πλέμπα» τολμάει να διαμαρτύρεται εναντίον των “φωτισμένων” αποφάσεων που παίρνουν οι “προοδευτικές ” κυβερνήσεις

Για τις ελληνικές εφημερίδες, πίσω από τις διαμαρτυρίες, κρύβονται τα πανίσχυρα λόμπι των ιατρικών, φαρμακευτικών και ασφαλιστικών εταιρειών. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο σύνθετη. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αν και αντιτίθενται σε κάποιες πτυχές της μεταρρύθμισης, υποστηρίζουν θερμά άλλα σημεία της , αφού τους παρέχει αφειδώς κρατικό χρήμα και επιδοτήσεις. Επιπλέον, τόσο η φαρμακοβιομηχανία, όπως εκπροσωπείται από την PhRMA, όσο και οι γιατροί, μέσω της American Medical Association, έχουν εκφράσει την υποστήριξή της στο σχέδιο Ομπάμα. Έτσι εξηγείται άλλωστε και το γεγονός πως , σύμφωνα με τους “New York Times”, οι “πτωχοί πλην τίμιοι” υποστηρικτές του Obama έχουν ξοδέψει 48 εκατομμύρια δολάρια σε διαφημιστικές καμπάνιες ενώ οι αντίπαλοί τους, που υποτίθεται πως στηρίζονται από τα μεγάλα συμφέροντα, έχουν ξοδέψει μόνο 9 εκ.

Το γεγονός είναι πως μια μεγάλη μερίδα του αμερικάνικου λαού, που σε κάποιες δημοσκοπήσεις φτάνει και το 60%, αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις Obama , ενώ σε πρόσφατη έρευνα της National Association for Business Economics περισσότεροι από τους μισούς οικονομολόγους που ερωτήθηκαν εκτιμούν ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα οδηγήσουν σε βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας. Προφανώς , σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, όλοι αυτοί είναι “Ναζί” ή στην καλύτερη περίπτωση, όργανα των φαρμακοβιομηχανιών. Στην πραγματικότητα όμως, είναι άνθρωποι, που , καλώς ή κακώς, ανησυχούν πως το σχέδιο του προέδρου θα αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, θα δημιουργήσει υπερβολική γραφειοκρατία, και θα χειροτερεύσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επιπλέον, πολλά αμερικάνικα think tanks δεν θεωρούν πως το κρατικό σύστημα υγείας θα λύσει τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, αλλά αντίθετα πιστεύουν πως αυτό θα γίνει με περισσότερη ελεύθερη αγορά. Ο καθένας μπορεί να έχει τις αντιρρήσεις του με αυτές τις προτάσεις αλλά το ζήτημα είναι πως δε φτάνουν ποτέ στις σελίδες των ελληνικών εφημερίδων. Τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. παρουσίασαν τους αντιπάλους του σχεδίου Obama σαν καρικατούρες, υποβίβασαν μια σύνθετη πραγματικότητα σε μια μανιχαϊστική μάχη του καλού με το κακό και εν τέλει οι Έλληνες αναγνώστες δεν έμαθαν ποτέ για το τί πιστεύουν οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης. Μακάριος μέσα στις “προοδευτικές” βεβαιότητές του, ο ελληνικός Τύπος παπαγαλίζει τα θέσφατα τις αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος και εγκαλεί τον Obama μόνο όταν δεν προχωράει αρκετά τολμηρά προς την κατεύθυνση του κρατικού παρεμβατισμού.

Την ίδια ώρα λοιπόν που στις Η.Π.Α., διεξάγεται ένα παθιασμένο debate για το ποιό σύστημα υγείας είναι το καλύτερο, έστω με ακρότητες και υπερβολές , κάποιες φορές, και από τις δύο πλευρές, στη δήθεν “πλουραλιστική” Ευρώπη ,για κάποια θέματα-ταμπού δεν επιτρέπεται να ανοίξει καμιά συζήτηση

Και για να μην αδικούμε τις ελληνικές εφημερίδες, το παραπάνω φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό . Στην, υποτιθέμενα , πιο φιλελεύθερη χώρα της Ευρώπης, τη Μ. Βρετανία , ο ευρωβουλευτής των Συντηρητικών, Daniel Hannan, τόλμησε να χαρακτηρίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας του ένα “λάθος εξήντα ετών” και μίλησε για τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, τη γραφειοκρατία και τα χαμηλά ποσοστά επιβίωσης από καρκίνους και εγκεφαλικά . Οι Εργατικοί ζήτησαν την κεφαλή του επί πίνακι, ο mainstream Τύπος του επιτέθηκε με σφοδρότητα, ενώ ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, David Cameron, χαρακτήρισε τις απόψεις του “εκκεντρικές”. Την ίδια ώρα λοιπόν που στις Η.Π.Α., διεξάγεται ένα παθιασμένο debate για το ποιό σύστημα υγείας είναι το καλύτερο, έστω με ακρότητες και υπερβολές , κάποιες φορές, και από τις δύο πλευρές, στη δήθεν “πλουραλιστική” Ευρώπη ,για κάποια θέματα-ταμπού δεν επιτρέπεται να ανοίξει καμιά συζήτηση . Και δυστυχώς ο Τύπος κάνει ότι μπορεί ώστε αυτές οι «ιερές αγελάδες» να παραμείνουν ανέγγιχτες!

Τηλέμαχος Χορμοβίτης

———————————————————–

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στη Metropolis Weekend, 11/9/2009 -13/9/2009

136 σχόλια
Leave a comment »

  1. Kapitalist,

    αυτό ακριβώς σημαίνει “ασφάλιση” ότι κάποιοι, οι τυχεροί, θα πληρώσουν παραπάνω εισφορές από ότι θα χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την περίθαλψη των άτυχων, των οποίων η σοβαρή ασθένεια κοστίζει περισσότερο από τις δια βίου εισφορές τους και καμιά φορά και επό το εισόδημά τους. Αν εσύ ισχυρίζεσαι λοιπόν ότι δε μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να παράσχει πραγματική ασφάλιση τότε άλλος ένας λόγος να αναλάβει το κράτος. Όσο για το τι είπες και τι δεν είπες, αντιγράφω από το ποστ σου “Η αγορά των εταιρειών ασφάλισης μάλιστα δεν χρειάζεται καν ιδιαίτερο κεφάλαιο, παραμόνο εμπιστοσύνη.”

  2. Κύριε Χορμοβίτη,

    δεν καταλαβαίνω γιατί συγχίζεστε. Κοντέβει να γίνει ο θυμός και ο παροξυσμός χαρακτηριστικό του πολιτικού λόγου των συντηρητικών, όπως είναι των αριστεριστών. Μήπως δικαίως σας κατατάσσει ο κύριος Χασαπογιάννης στην ίδια συνομωταξία? Και μήπως είναι η δήθεν αγανάκτηση επιτηδευμένη για να αποφύγετε συζήτηση επί της ουσίας?

    Το σύστημα που προτείνει ο Ομπάμα διαφέρει παρασάγκας από της Ελλάδας, και σημαντικά από αυτά που εφαρμόζονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
    Σταματείστε να προσπαθείτε να φοβήσετε τον κόσμο διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα!!!!
    Σταματείστε να παριστάνετε το θύμα!!!!

    Δεν σας κατηγόρησε κανείς για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. Έθεσα ξεκάθαρα 6 προβλήματα του υπάρχοντος συστήματος, και είπα ότι οποιοδήποτε σχέδιο λύνει αυτά τα προβλήματα εγώ θα το εξετάσω ανεξάρτητα αν εμπεριέχει περισσότερο ή λιγότερο κράτος. Και εσείς απαντήσατε με ένα λογίδριο που δεν παρουσιάζει κανένα τέτοιο σχέδιο. Η μόνη λύση που διαφαίνεται από τα γραφόμενά σας είναι να ψωνίζει καθένας χωριστά και να λαμβάνει αν χρειάζεται βοήθεια από το κράτος για να το κάνει. Η πρόταση αυτή λοιπόν δε λύνει τα προβλήματα 1-4 και κάνει ακόμα χειρότερο το 5.

    Και σας ξαναρωτάω, έχετε λύσεις που να αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα, ή απλώς αρνείστε λόγω ιδεολογικής προκατάληψης κάθε λύση που προέρχεται από το κράτος εις βάρος όσων υφίστανται τις συνέπειες αυτών των προβλημάτων?

    Τέλος, για να το ξεκαθαρίσω, είμαι υπέρ της πρότασης του Μπέκερ για μείωση των δοκιμών από το FDA, όχι αυτών που αφορούν την ασφάλεια των φαρμάκων κύριε Χασσαπογίαννη, αλλά αυτών που αφορούν την αποτελεσματικότητα (efficacy). Είμαι υπέρ των ορίων στις αποζημιώσεις για ποινική οδύνη και άλλων μέτρων που αυξάνουν το κόστος οδηγόντας στην άσκηση του λεγόμενου defensive medicine. Είμαι υπέρ της δημιουργίας ενιαίου γραφεικρατικού πλαισίου ώστε να μην αναγκάζεται ο ιατρός να απασχολεί 10 υπαλλήλους επειδή η κάθε ασφάλεια έχει διαφορετική διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών παροχής υπηρεσιών. Και είμαι υπέρ κινήτρων που θα οδηγησουν περισσότερους νέους στην ιατρική, καθώς σε αντίθεση με την Ελλάδα οι ΗΠΑ έχουν έλλειψη ιατρών, και από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Τα περισσότερα όμως από τα παραπάνω για να γίνουν απαιτούν τουλάχιστον πρωτοβουλία η ρύθμιση από το “κακό” κράτος.

  3. Όσο για το γιατί οι ασφαλιστικές εταιρίες πετάνε τη σκούφια τους, γιατί να μην την πετάνε? Θα αποκτήσουνε πρόσβαση σε 45 εκατομμύρια νέους πελάτες, μερικοί από τους οποίους όπως λέτε κακώς είναι ανασφάλστοι αφού μπορούν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα όταν τους συμβεί κάτι σοβαρό να πληρώνουν αυτοί που είναι ασφαλισμένοι τη νύφη λόγω της υποχρέωσης των νοσοκομείων να περιθάλψουν όσων η ζωή κινδυνεύει, το κόστος της οποίας μετακυλύεται στους ασφαλισμένους! Ας ωφελθούν οι εταιρίες, αρκεί ταυτόχρονα να αποκτήσουν και μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι στους πελάτες τους.

  4. @ ένας οικονομολόγος
    “4) Αν κάποιος αρρωστήσει, χάσει τη δουλιά του και την ασφάλεια, και θελήσει είτε να κάνει μόνος του είτε βρει μέσω της καινούργιας του δουλιάς δεν θα μπορέσει να αποζημιωθεί για τα έηοδα περίθαλψης καθώς οι εταιρίες δεν ασφαλίζουν pre-existing conditions.
    5) Αν κάποιος πιάσει δουλιά και η εταιρία του δεν προσφέρει group insurance θα είναι πολύ πιο ακριβό για αυτόν να ασφαλιστεί μόνος του λόγω του asymmetric information και κυρίως του προβλήματος του adverse selection.”

    Kρίνεται πως τα ανωτέρω δύο σημεία έχουν ήδη καλυφθεί με το ψηφισθέν από πρότερες κυβερνήσεις, περίφημο, HIPAA [το προφέρουν ‘χίπαα’, ακρωνύμιο του Health Insurance Portability and Accountability Act] το οποίο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ σε νοσοκομεία ή γιατρούς να δώσουν πληροφορίες προσωπικού, ιατρικού ή άλλου, περιεχομένου σε ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ χωρίς την πρότερη ΓΡΑΠΤΗ ΕΝΤΟΛΗ (όχι απλά έγκριση, αλλά εντολή) του εμπλεκομένου πολίτη, ΑΣΘΕΝΟΥΣ ή ασθενήσαντος.

    Από την ημέρα που η Βουλή των Αντιρποσώπων ψήφισε αυτήν τη ΠΡΑΞΗ, τα νοσοκομεία και γιατροί είναι σε διαρκή εγρήγορση 9σχεδόν πανικό, θα έλεγα) και δεν διαρρέουν πλέον τέτοιου είδους πληροφορίες. Κάτι τέτοιο συνιστά, πλέον, ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟ έγκλημα και από πλευράς παρόχου ΚΑΙ δέκτου της πληροφορίας!!

    Σε κάθε περίπτωση, συμφωνώ με την παγιοποίηση της ορθολογικής αντιμετώπισης των σημαντικών προβληγμάτων που θίγετε!

  5. erratum
    και δεν διαρρέουν πλέον τέτοιου είδους πληροφορίες -> και τέτοιου είδους πληροφορίες δεν διαρρέουν πλέον.

    (το ρήμα “διαρρέω” είναι αμετάβατον!!)

  6. Δεν άκουσα από κανέναν να προτείνει την κατάργηση της πληθώρας των κρατικών περιορισμών στην παραγωγή και πώληση των φαρμακευτικών προϊοντων, την κατάργηση ή την απλοποίηση των περίπλοκων κρατικών αδειών που χρειάζονται για ιδρυση νοσοκομείων ή για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του γιατρού ή του νοσηλευτή , με αυθαίρετα standards, που ορίζονται από το κράτος.”

    Το αποτέλεσμα φοβάμαι ότι θα ήταν να πολλαπλασιαστούν οι αλμπάνηδες που συνταγογραφούν με βάση τις προμήθειες που εισπράττουν από τις φαρμακοβιομηχανίες.

  7. @ οικονομολόγος
    “Τέλος, για να το ξεκαθαρίσω, είμαι υπέρ της πρότασης του Μπέκερ για μείωση των δοκιμών από το FDA, όχι αυτών που αφορούν την ασφάλεια των φαρμάκων κύριε Χασσαπογίαννη, αλλά αυτών που αφορούν την αποτελεσματικότητα (efficacy).”

    Τελικά, ΔΕΝ έχει σημασία εάν ο ελέγχων θα είναι Κυβερνητικό/Κρατικό Νομικό Πρόσωπο ή, πέστε, Ιδιωτικό not-for-profit Νομικό Πρόσωπο. Ποσώς με ενδιαφέρει, διότι ΔΕΝ έχει σημασία. Σημασία έχει να κάνει την δουλειά του σωστά, in a timely, efficacious and efficient manner.

    Για να σας φέρω ένα λαμπρό παράδειγμα, η JOINT COMMISSION που προβαίνει στον ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ και ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ όλων των νοσοκομείων της χώρας είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Τους τρέμουν οι παντες και ουδείς τους έχει κατηγορήσει ποτέ έστω και για ίχνος διαφθοράς.

    Κατ’ επέκταση, εάν το FDA θα κάνει ubcontracting ή όλωςδιόλου την δουλειά αυτή θα την αναλαμβάνουν ΜΗ κρδοσκοπικοί ιδιωτικοί οργανισμοί είναι ΑΔΙΑΦΟΡΟ.

    ΑΥΤΟ που έχει σημασία είναι να ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ το ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΩΣΤΑ και να προστατεύεται ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ.

    Οι βρωμιές και η ελευθεριότης που εισήχθησαν ΕΞ ΙΣΟΥ από κυβερνήσεις τύπου Reagan ή Bush υιού ή Παπανδρέου ΠΡΕΠΕΙ να εκλείψουν.

    ΕΜΕΙΣ λέμε

    ΟΧΙ στο βαθύ και ευρύ ΚΡΑΤΟΣ
    αλλά
    ΝΑΙ στην παρουσία λελογισμένων ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ και ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ για προστασία του αδαούς από τον αλητοπασόκο και τον gangster cowboy θρησκόληπτο ακροδεξιό.

    ETEΡΟΝ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ (Βασιλειάδου)

  8. Αυλωνίτης: “Αριστέα, απόψε θέλω να ντυθείς γκράν”
    Bασιλειάδου: “Γκράν κάσα;;;;”
    Αυλωνίτης: “Οχι γκράν πρί”
    Βασιλειάδου: “Ναι, ναι. Απόψε θα γίνει το ολοκαύτωμα του ζαρκαδίου που λένε”

    [“Ωραία των Αθηνών”, circa 1954]

  9. Αυτό που επιθυμεί ο Τ. Χορμοβίτης και το libertarian ilk του, και ας μην το εκφράζει ευθέως, είναι απλό και ηλίου φαεινότερον: Ένα σύστημα υγείας, προσφερόμενο από ιδιωτικές κλινικές, νοσοκομεία και κέντρα υγείας, σε συνεργασία με ένα επίσης ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης, χωρίς ή με ελάχιστες κρατικές ρυθμίσεις και κανόνες, ως προς το επίπεδο ή το κόστος των υπηρεσιών και των φαρμάκων. Εφόσον, βέβαια και πάντα, διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών προς τις εύπορες τάξεις και, παράλληλα, ανοίγει ένας νέος δρόμος για περαιτέρω φοροαπαλλαγές προς τις ίδιες τάξεις.

    Τα υπαρκτά προβλήματα ή αυτά που φυσιικά θα ανακύψουν λόγω του απαγορευτικού κόστους κάλυψης για ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, η ταξική διαστρωμάτωση και ανισότητες στην ποιότητα των υπηρεσιών, οι διακρίσεις, αυθαιρεσίες και αποκλεισμοί στη βάση των risk models που οι ασφαλιστικές εταιρίες χρησιμοποιούν, η διάθεση «φτηνών», αδοκίμαστων φαρμάκων σε απελπισμένους… ε, όλα αυτά ως δια μαγείας θα τα λύσει η ελεύθερη αγορά και οι δυνάμεις της. Και αν όχι η ελεύθερη αγορά, τότε η γενναιοδωρία και φιλανθρωπία των πλουσίων προς τους φτωχούς σε σύμπραξη, ενδεχόμενα, με την εκκλησία και τον θεό.

  10. Obama: Gov’t. role, not racism, behind public ire

    http://www.washingtontimes.com/news/2009/sep/19/obama-government-role-not-racism-behind-publics-ir/

    “The 24-hour news cycle and cable television and blogs and all this – they focus on the most extreme elements
    on both sides,” Mr. Obama said. “They can’t get enough of conflict. It’s catnip to the media right now.”

  11. Απολύτως συνωμοτικά, η Αριστέα βγαίνει από το ταξί και μπαίνει στο ξενοδοχείο, όπου πρόκειται να συναντήσει τον Νότη, τον μεγάλο εραστή. Aγέρωχη, με gala τουαλέτα, και plumes d’ Autriche στην coiffe, απευθύνεται στον receptionist:
    Αριστέα: “Δωμάτιο 22 περικαλώ”
    Receptionist: “Σας περιμένουν;;”
    Αριστέα: “Ναι γιατί;;; Λίγη σου πέφτω;;;
    Receptionist: “Οχι κυρία μου”
    Αριστέα: “Δεσποινίς περικαλώ. Κυρία θα με λες από αύριο”

    [“Ωραία των Αθηνών”, circa 1954]

  12. Aπόψε ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, της καλής εποχής.

    Βλέπετε, κάναμε τακτικά Oxford Debate στην τάξη.

    Αποτυχημένος πρωθυπουργός ο Καραμανλής, αλλά χειρίζεται καλά τον λόγο και, όπως είπε ο κύριος Μητσοτάκης γιά τον κύριο Παπανδρέου, “Το παιδί ΔΕΝ μπορεί”!

    Ενδεχεται οι συσχετισμοί να αλλάξουν ακόμα ΚΑΙ την τελευταία στιγμή, για το καλό της Ελλάδος, I hope.

  13. Πάρτε και λίγο από ΕΣΥ για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης:

    Απορία – Ανδρέας Συγγρός

  14. Ναι, υπάρχει αυτή η αμυδρή ελπίδα κανένα κόμμα να έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή και ταυτόχρονα να σημειωθεί ένα άνευ προηγουμένου ποσοστό αποχής-αποδοκιμασίας του πολιτικού συστήματος.

  15. Eίναι ΑΤΥΧΕΣΤΑΤΟ ότι στην Ελλάδα ΔΕΝ εκπροσωπείται η ΥΓΙΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, το Δόγμα του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου Theodore Roosevelt (όχι του Franklin, του Theodore). Βέβαια, ακόμα και αν υπήρχε τέτοια εκπροσώπηση, ο λαουτζίκος ΠΑΛΙ τους απατεώνες θα ψήφιζε, διότι οι απατεώνες τον ΒΟΛΕΥΟΥΝ

    ΑΛΛΑ

    δεν θα είχε το ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ του “ΤΙ να κάνω, όλοι ίδιοι είναι”.

  16. Μπα, το ατυχές είναι πως σε ένα τέτοιο blog, αντί για φιλελεύθερη σκέψη, έχουμε συζήτηση για την ΥΓΙΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ…

  17. Λογοκρίθηκα λόγω πουριτανισμού;

  18. Αυτή η «φιλελεύθερη σκέψη» δεν είναι τίποτε περισσότερο από αναμάσημα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ιδεολογίας που επιδιώκει την απορρύθμιση των καπιταλιστικών αγορών προς όφελος του κεφαλαίου, χωρίς έγνοια για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο, την κοινωνία και τη φύση και, έναντι προτάσεων, το ξανα-πακετάρισμα αποτυχημένων οικονομικών πειραμάτων των τελευταίων δεκαετίων.

  19. Eίπε ο Τheodore Roosevelt, o μέγας θεωρητικός του progressivism, “Oφείλω ίσην αφοσίωση στον ΕΡΓΟΔΟΤΗ και στον ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ, 50:50, και όχι 50,1 στο ένα και 49.9 στον άλλο”

    ΑΥΤΟ είναι και το Δόγμα Χασαπογιάννη.

  20. Με αυτήν την φιλοσοφία διαχειρίζομαι περιουσία προγόνων χρονολογούμενη από 1830, δλδ από δημιουργίας Ελληνικού Κράτους.

    Με βάση αυτή την φιλοσοφία κινήθηκαν οι ΗΠΑ στα καλά χρόνια ΚΑΙ μ’ αυτή την φιλοσοφία πορεύεται κατά βάση ο σπουδαίος αυτός ΛΑΟΣ που τιμώ και υπολήπτομαι βαθύτατα.

    Αυτή είναι η ΜΟΝΗ ΔΙΚΑΙΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ.

    Το ΑΔΙΚΟΝ, δηλαδή ή ανισομερής εύνοια της μιάς ή της άλλης πλευράς, ΟΥΚ ΕΥΛΟΓΕΙΤΑΙ

    Εδώ Manhattan. Kυρίες και Κύριοι, καλημέρα σας.

  21. ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  22. Στην πρώτη ενότητα ερωτήσεων, στην αντιπαράθεση “Καραμανλής versus Παπανδρέου” με διαιτησία κυρίας Χούκλη,
    ο κύριος Παπανδρέου λέει σε μιά στιγμή,
    “ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    χαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    Θα μου πείτε, η γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει.

    ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ είναι ότι ουδεμιά έκανε προσπάθεια να το διορθώσει, ΟΠΕΡ δηλοί in a crystal clear manner, ότι τούχαν γράψει κάτι, τόχε μάθει απέξω ή τέλος πάντων το διάβαζε και ΔΕΝ καταλάβαινε ΤΙ έλεγε ο ΙΔΙΟΣ!!!!!!!!!!!!!!

    Εδώ, κυρίες και κύριοι, ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ της ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ!!!!!

    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Προσωπικά, δε, είμαι ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ ότι στερείται του ΑΝΑΛΟΓΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΣΘΕΝΟΥΣ – καθότι το μήλο πέφτει ΠΑΝΤΑ κάτω απ’ τη μηλιά.

  23. Κύριε Αγγελάκη,

    θα έλεγα πως ατυχές είναι ότι στην Ελλάδα οι περισσότερες συζητήσεις αφορούν το πώς ο άνθρωπος θα εξυπηρετήσει οποιαδήποτε σκέψη/ιδεολογία, είτε φιλελεύθερη, είτε σοσιαλδημοκρατική, είτε κομμουνιστική, και όχι πώς θα εξυπηρετήσει η οποιαδήποτε ιδεολογία τον άνθρωπο. Ας μην βλέπουμε το δέντρο χάνοντας το δάσος. Η πολιτική και οι ιδέες είναι το όχημα, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ανθρώπου είναι ο προορισμός. Ας μην ξεχνάμε αυτό που τόσο εμφατικά και αποτελεσματικά μας δίδαξαν οι εμπνευσμένοι από την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου πρώτοι Αμερικανοί πραγματιστές: Pierce, James, Dewey, Emerson, Santayana, etc., αλλά και οι σύγχρονοι: Cornell West, και (judge) Richard Posner.

  24. Μια παραγραφος:
    “Αυτή η «φιλελεύθερη σκέψη» δεν είναι τίποτε περισσότερο από αναμάσημα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ιδεολογίας που επιδιώκει την απορρύθμιση των καπιταλιστικών αγορών προς όφελος του κεφαλαίου, χωρίς έγνοια για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο, την κοινωνία και τη φύση και, έναντι προτάσεων, το ξανα-πακετάρισμα αποτυχημένων οικονομικών πειραμάτων των τελευταίων δεκαετίων.”

    μια ακόμη:
    Αυτή η «σοσιαλδημοκρατική σκέψη» δεν είναι τίποτε περισσότερο από αναμάσημα της σοσιαλιστικης πολιτικής ιδεολογίας που επιδιώκει την “ρύθμιση” των καπιταλιστικών αγορών προς όφελος του “κόμματος” και των ημετερων, χωρίς έγνοια για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο, την κοινωνία και τη φύση και, έναντι προτάσεων, το ξανα-πακετάρισμα αποτυχημένων οικονομικών πειραμάτων των τελευταίων δεκαετίων.

    Η μεγαλύτερη δυστυχία είναι οτι εκτός των άλλων μονοπωλίων, θελετε να είστε και οι μονοδικοί αντιπρόσωποι του ελεήμωνος Θεου επι της γής. Η δική μας ιδεολογία δουλεύει για το κεφάλαιο, η δική σας για τους ανθρώπους, τις μητέρες τα παιδιά.

    “Μπα, το ατυχές είναι πως σε ένα τέτοιο blog, αντί για φιλελεύθερη σκέψη, έχουμε συζήτηση για την ΥΓΙΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ…”

    Δεν είναι ατυχές, ατυχές θα ήταν αν οι κύριοι ήταν μπλοτς που ποσταραν σε τυχαία μπλογκς. Η κατάσταση υποδηλώνει σαφή παθολογικά προβληματα.

  25. THE INTERNATIONAL EMBARRASSMENT OF THE WEEK.

    During his one-on-one debate with sitting primeminister Mr. Karamanlis, Mr. George Papandreou, Leader of the Main Opposition, President of the Panhellenic Socialist Movement and President of the Socialist International, said, “Labor cannot be taxed less than capital.”

    Thus, Mr. Papandreou becomes the first politician in modern western politics to act as an agent provocateur against himself, his own political party, his ideology and the Socialist International!

  26. L’ EMBARRAS INTERNATIONAL DE LA SEMAINE

    Pendant son tête-à-tête débat avec le Premier Ministre M. Karamanlis, le Leader de l’Opposition et Président de l’ Internationale Socialiste, M. George Papandreou a dit, “le travail ne peut pas être imposé moins que le capital.”
    Ainsi, M. Papandreou a fait l’histoire en devenant le premier politicien dans la politique occidentale moderne agir comme un agent provocateur contre lui, son Parti et l’ Internationale Soicaliste.

  27. Εγώ πάντως επροσκλήθειν για να ποστάρω, και μάλιστα ήμουν από τους εγγεγραμμένους συγγραφείς με κάποια κείμενά μου να υπάρχουν ακόμα στο αρχείο. Αυτό βέβαια όταν ο φιλελευθερισμός παρουσιαζόταν ως μια μεγάλη σκηνή σαν αυτή του κλασσικού φιλελευθερισμού όπου χωρούσαν οι κοινωνικοί φιλελεύθεροι και οι πραγματιστές με τους οικονομικούς ελευθεριστές. Όταν έκαναν hi-jacked το σάιτ οπαδοί της Ραντ και του Μίσες εξωβελίζοντας όσους θυμούνται ακόμα τους Ρώλς και Τζών Στούαρτ Μιλλ, ε, πήρα τα μπογαλάκια μου και έφυγα. Αν σας ενοχλούνε ακόμα και τα σχόλιά μου, να πάψω και αυτό να κάνω. Φιλελευθερισμός στην πράξη! Αχ Βολταίρε, θα τρίζουν τα κόκκαλά σου!!

  28. To άκρως σημαντικό για κάθε επιστήμονα είναι να επιβληθεί μέσω των ομολόγων του (peers) και, φυσικά, από έντυπα υψηλής τυποποίησης.

    Το e-rsooster είναι, μεν, vis-a-vis στην Ελληνική πραγματικότητα, από πολύ καλό έως άριστο, αλλά είναι ποικίλης ύλης, κοντολογίς δε στερείται και τυποποίησης (standardization). Τα κείμενα κυμαίνονται από παιδαριώδη έως σοφά και οι αρθρογράφοι, από την Πίτσα-Κίτσα έως τον διεθνή κολοσσό της δημοσιογραφίας και της ελεύθερης σκέψης κύριον κ. Τάκη Μίχα.

    Τι στενοχωριέστε λοιπόν;;;; Απεναντίας πρέπει να χαίρεσθε αγαπητέ διότι, εκ των έξω, μπορείτε να κάνετε αδέσμευτη κριτική – ένα μεγάλο δε atout αυτού το Site (και προς τιμήν τους) είναι ότι δεν ασκούν λογοκρισία.

    Οι οπαδοί της Rand, κυρίως στας Αμερικάς, είναι λαϊκά στρώματα του Νότου, κοινωνικές κατωτεριές. Στην Ελλάδα, οι Φιλελεύθεροι ήσαν ανέκαθεν ελάχιστοι διότι ΑΝΑΓΚΑΙΑ, αν και όχι και ικανή, προϋπόθεση του φιλελευθερισμού είναι η ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, και εν σειρά, αστική προέλευση. Η Ελλάδα είναι χώρα μίζερων μικροαστών, άρα ΔΕΝ μπορεί να έχει γνήσιους φιλελεύθερους.

  29. http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1086469

  30. http://www.youtube.com/watch?v=ONKxGko-JNI

    Πρόκειται για την ομιλία του Obama στο Κονγκρέσο για τη Μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας (1ο μέρος, τα επόμενα μέρη στους συνδέσμους δεξιά),
    Περιεχόμενο:
    – Ανάλυση του προβλήματος
    – Τι προτείνει
    – Διευκρινίσεις των σκοτεινών σημείων
    – Πόσο θα κοστίσει
    Μπορούμε να αντιπαραβάλουμε τον πολιτικο λόγο του με τα καθ’ ημάς.

    Όσο για το άρθρο, θα ήταν ίσως πειστικό αν είχε παραπομπές για όσα ισχυρίζεται, κυρίως για το ότι η φαρμακοβιομηχανία και οι ασφαλιστικές υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση. Ε, τότε, ποιος αντιδρά; Joe the plumber? Τελικά, η άλλη όψη του νεοφιλελευθερισμού είναι ο λαϊκισμός…

  31. “ο λαουτζίκος ΠΑΛΙ τους απατεώνες θα ψήφιζε…”
    “Οι οπαδοί της Rand, κυρίως στας Αμερικάς, είναι λαϊκά στρώματα του Νότου, κοινωνικές κατωτεριές. Στην Ελλάδα, οι Φιλελεύθεροι ήσαν ανέκαθεν ελάχιστοι διότι ΑΝΑΓΚΑΙΑ, αν και όχι και ικανή, προϋπόθεση του φιλελευθερισμού είναι η ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, και εν σειρά, αστική προέλευση. Η Ελλάδα είναι χώρα μίζερων μικροαστών, άρα ΔΕΝ μπορεί να έχει γνήσιους φιλελεύθερους.”,

    λαουτζίκος, κοινωνικές κατωρεριές, αστική συνειδηση, μίζεροι μικροαστοί, …

    αρκετά χαριτωμένη αυτή η πατερναλιστική και ελιτίστικη στάση του κ. χασαπογιάννη,… να υποθέσω ότι είναι υπέρ και ενός ολιγαρχικού πολιτεύματος, όπου η οικονομική, πνευματική, κλπ κλπ ελίτ, στην οποία σίγουρα θα συγκαταλέγει και τον εαυτό του, θα κυβερνά τις κοινωνικές κατωτεριές και το λαουτζίκο…

  32. @doultsinea
    “Όσο για το άρθρο, θα ήταν ίσως πειστικό αν είχε παραπομπές για όσα ισχυρίζεται, κυρίως για το ότι η φαρμακοβιομηχανία και οι ασφαλιστικές υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση. Ε, τότε, ποιος αντιδρά; Joe the plumber? Τελικά, η άλλη όψη του νεοφιλελευθερισμού είναι ο λαϊκισμός…”

    Η παραποίηση του άρθρου τι είναι;

    Από το άρθρο:
    “Για τις ελληνικές εφημερίδες, πίσω από τις διαμαρτυρίες, κρύβονται τα πανίσχυρα λόμπι των ιατρικών, φαρμακευτικών και ασφαλιστικών εταιρειών.”

  33. @alex

    Ξέχασες τις Μάζες 🙂

  34. Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι ασφαλιστικές η φαρμακοβιομηχανία και οι ιατροί είναι κατά της μεταρρύθμισης. Αλλά αυτό δεν δικαιώνει τους ομπαμανομικούς με κανένα τρόπο.

  35. @ alex

    Πιστεύω με πάθος στην Πολτεία του Αριστοτέλους, που είναι πολλά σκαλιά καλύτερη από την Δημοκρατία, συγκεκριμένα στην ισοτίμως συμμετοχική διακυβέρνηση από ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ:
    1 Ολιγαρχία ή μοναρχία
    2. Αριστοκρατία υπό την έννοια όχι των αριστοκρατών, αλλά των ΑΡΙΣΤΩΝ, δλδ meritocracy, και
    3. Λαϊκή ψήφο/συμμετοχή.

    Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ όμως είναι τόσο δυσεφάρμοστη, όσο και το Κοινωνικό Συμβόλαιο του Rousseau (που είχε ως υπόδειγμα το καντόνι της Γενεύης, δλδ μιά κοινωνία ευαρίθμων δημοτών). Ετσι επιλέγω την Δημοκρατία, η οποία είναι αισχρή και τυραννική, αλλά το καλύτερο από όλα τα εφαρμοσθέντα συστήματα.

    ΤΕΛΟΣ, ας σημειωθεί ότι οι Ιδρυτικοί Πατέρες των ΗΠΑ επηρεάσθηκαν πολύ από τις θέσεις του Αριστοτέλους. Απόδειξη αυτού είναι ότι εισήγαγαν τον ΘΕΣΜΟ των ΕΚΛΕΚΤΟΡΩΝ (ie των αρίστων ‘προεστών”), ο οποίος επέτρεπε (και επιτρέπει) σε περίπτωση πλάνης του Λαού να επεμβαίνουν οι εκλέκτορες και να μετατρέπουν/διαφοροποιούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Εν αρχή Αμερικανικού κράτους, ο κάθε εκλέκτωρ ψήφιζε κατά συνείδηση. Σήμερα, ισχυει ακόμα ό θεσμός αλλά ΤΥΠΙΚΑ μόνο, δλδ όλες οι εκλεκτορικές ψήφοι πάνε υπέρ του πλειοψηφίσαντος κόμματος στις καθ’ έκαστα Πολιτείες (the winner takes all). Aυτή δε η παραμόρφωση οδήγησε στο embarrassment τοθ 2000.

  36. Επειδή το άρθρο γράφτηκε για εφημερίδα και όχι για site, γι αυτό και δεν έχει links. Επειδή όμως τα ζητήσατε: 1) “…οι «πτωχοί πλην τίμιοι» υποστηρικτές του Obama έχουν ξοδέψει 48 εκατομμύρια δολάρια σε διαφημιστικές καμπάνιες ενώ οι αντίπαλοί τους, που υποτίθεται πως στηρίζονται από τα μεγάλα συμφέροντα, έχουν ξοδέψει μόνο 9 εκ.” ( http://www.nytimes.com/2009/08/16/health/policy/16ads.html?_r=4&sq=health%20care%20ads&st=cse&scp=1&pagewanted=all )
    2) “…οι γιατροί, μέσω της American Medical Association, έχουν εκφράσει την υποστήριξή της στο σχέδιο Ομπάμα.” ( http://www.usnews.com/articles/news/national/2009/07/29/ama-healthcare-reform-bill-a-starting-point.html )
    3) “Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αν και αντιτίθενται σε κάποιες πτυχές της μεταρρύθμισης, υποστηρίζουν θερμά άλλα σημεία της , αφού τους παρέχει αφειδώς κρατικό χρήμα και επιδοτήσεις. ” ( http://www.washingtonexaminer.com/opinion/blogs/beltway-confidential/The-health-insurers-are-not-anti-reform-52673342.html )
    4) Για τις φαρμοκοβιομηχανίες διαβάστε εδώ ( http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601103&sid=a2LmS5Qfv344 ) και εδώ ( http://www.nytimes.com/2009/08/06/health/policy/06insure.html?_r=2&ref=politics )
    Για τη στάση του ελληνικού Τύπου, πάρτε μια ιδέα με αυτά τα λινκς , http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=75436, http://diastaseis.blogspot.com/2009/08/blog-post_24.html, http://diastaseis.blogspot.com/2009/08/blog-post_14.html, http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_23/08/2009_326609, http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=2&artId=269090&dt=16/08/2009, http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=2&artId=269822&dt=23/08/2009

    Για τυχόν άλλες παραπομπές, που θα χρειαστείτε,. είμαι στη διάθεση σας.

Σχολιαστε