Όταν δεν υπάρχει ντροπή, όλα επιτρέπονται!

Σεπ 14th, 2008 | | Κατηγορία: Χαρίδημος Τσούκας | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Κοιτάξτε τι ποιότητας άνθρωποι μας κυβερνούν! Προσέξτε τι είδους πολιτικοί διαχειρίζονται τις τύχες της πατρίδας μας! Παρατηρήστε τι εμετικές δικαιολογίες χρησιμοποιούν άπληστα άτομα που έχουν εκλεγεί να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον!

Η συγκομιδή είναι ογκώδης τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε σημείο που να είναι δύσκολα εποπτεύσιμη. Κουμπάρος του κ.Τσιτουρίδη, (πρώην) υπουργού Απασχόλησης, εμπλέκεται σε μείζων σκάνδαλο οικονομικού εκβιασμού. Ο υπουργός διορίζει κομματικό του φίλο εκ Θεσσαλονίκης σε διοικητικό συμβούλιο ταμείου του ΙΚΑ, για να κατηγορηθεί κι αυτός, στη συνέχεια, για εμπλοκή στο ίδιο σκάνδαλο. Οι κομματικές διοικήσεις συνταξιοδοτικών ταμείων που ο κ.Τσιτουρίδης διόρισε διώκονται για κακή διαχείριση της περιουσίας τους με την εμπλοκή τους στο πρωτοφανές σκάνδαλο των ομολόγων. Ο υπουργός, ατάραχος, βλέπει σε όλα αυτά «σκευωρίες» σε βάρος του.

Ο κ.Μαγγίνας, ένας αξιοπρόσεκτος γίγαντας της εγχώριας βλαχοπολιτικής, χτίζει παράνομα σπίτι στους πρόποδες του Υμηττού με άδεια αναψυκτηρίου, στο οποίο απασχολεί, όντας υπουργός Απασχόλησης ο ίδιος, ανασφάλιστους αλλοδαπούς. Ο κ.Σουφλιάς, υπουργός Χωροταξίας παρακαλώ, χτίζει σπίτι στην Ανάβυσσο χωρίς νόμιμη οικοδομική άδεια. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής, άμισθος σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ.Κεφαλογιάννης, διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος, κατηγορούμενος ότι άσκησε πιέσεις σε δύο αστυνομικούς να αποσύρουν τις καταθέσεις τους εναντίον χασισοκαλλιεργητή της περιοχής Μυλοποτάμου Κρήτης, προκειμένου ο τελευταίος να απαλλαγεί από κάθε κατηγορία.

Ο κ.Λιάπης, (πρώην) υπουργός Μεταφορών, συναγελάζεται στη Γερμανία με τον επικεφαλής της, εξ όσων είναι γνωστά μέχρι στιγμής, πλέον διεφθαρμένης εταιρίας στη χώρα. Ο (πρώην) βουλευτής κ.Τσουκάτος, το δεξί χέρι του (πρώην) πρωθυπουργού κ.Σημίτη, ομολογεί ότι παρέλαβε για λογαριασμό του κόμματός του ένα σεβαστό ποσό χρημάτων από τον τόσο «γενναιόδωρο» σε πολιτικούς και κόμματα διευθύνοντα σύμβουλο της Ζήμενς κ.Χριστοφοράκο. Ο κ.Μητσοτάκης ο νεότερος, ανατέλλων εθνοπατέρας, λαμβάνει πιστωτικά τιμολόγια από την εταιρία που έταξε σκοπό της ζωής της την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα», ενώ η αδελφή του, των εξωτερικών υποθέσεων της χώρας επιλαμβανομένη, είχε απλήρωτα τιμολόγια στη διαβόητη Ζήμενς. Αποκαλύπτεται ότι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων πολιτικών επιχορηγούνται γενναιόδωρα από τον Γερμανικό κολοσσό.

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ.Παυλίδη, (πρώην) υπουργού Αιγαίου, διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για εκβιασμό και δωροληψία. Μετά την παραίτηση του στενότερου συνεργάτη του, ο υψηλόφρων υπουργός τον διορίζει σύμβουλό του, σε μια συγκινητική πράξη υπεράσπισης του «παιδικού φίλου» του, όπως ομολόγησε ο ίδιος. Ο βουλευτής Έβρου κ.Γεροντόπουλος καταθέτει τροπολογία στη Βουλή για τον αποχαρακτηρισμό έκτασης υγροβιότοπου στη Χαλκιδική, προκειμένου να καταστεί δυνατή η οικιστική εκμετάλλευσή της. Σε μια σπάνια στιγμή αυτογνωσίας, ο βουλευτής δεν διστάζει να αποκαλέσει τον εαυτό του «χαζό» για την πράξη του αυτή, υπενθυμίζοντας σε όλους το επίπεδο πολλών εκπροσώπων του έθνους.

Ο πολιτικός δεν ενεργεί απλώς ως ιδιώτης που μεγιστοποιεί το ατομικό ή οικογενειακό του όφελος, αλλά, πρωτίστως, ως άνθρωπος που μεριμνά, στο μέγιστο βαθμό, για τα κοινά της «πόλεως»: δίνει πρώτος αυτός το ηθικό παράδειγμα στη συμμετοχή στα δημόσια βάρη, ο λόγος του παιδαγωγεί, ο βίος του εμπνέει τους πολίτες. Υπακούμε όχι μόνο στους γραπτούς νόμους της «πόλεως» λέει ο Περικλής στον «Επιτάφιο», αλλά και σε εκείνους που «ενώ είναι άγραφοι, επιφέρουν πανθομολογούμενη καταισχύνη (των παραβατών)»

Ο υπουργός Ναυτιλίας κ.Βουλγαράκης, καλομαθημένος ήδη από τη δεκαετία του 1990 να παρακάμπτει ευσχήμως τις δημόσιες υποχρεώσεις του (ειδικός νόμος πέρασε επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη προκειμένου να υπηρετήσει ελάχιστη στρατιωτική θητεία, αφότου η ανυποταξία του ήρθε στο φως ενόσω ο ίδιος ήταν βουλευτής), συστήνει εταιρίες διαχείρισης ακινήτων για να μειώσει τους φόρους που, ως φυσικό πρόσωπο, θα πλήρωνε από τις αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων του. Ήταν η καλύτερη «λογιστική επιλογή», λέει, καθότι «σκοπός αυτών των εταιριών ήταν η διαχείριση και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της οικογένειάς μου, ώστε να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν το μέλλον των τεσσάρων παιδιών μου». Τον διαχειριστή της εταιρίας του τον διορίζει ο κ.Βουλγαράκης πρόεδρο του ΝΑΤ. Δυστυχώς δεν απεκάλυψε τι τύχη επεφύλαξε στον κηπουρό του, στον μπατζανάκη του, ή στην καθαρίστριά του.

Ναι, τέτοιους ανθρώπους εκλέγουμε να μας εκπροσωπούν και να μας κυβερνούν! Πολιτικοί πυγμαίοι όχι μόνο εγνωσμένης διαχειριστικής ανεπάρκειας, αλλά ηθικώς αμβλύνοα άτομα δίχως αίσθηση μέτρου, διάκρισης του προσωπικού από το δημόσιο συμφέρον, της φιλίας από την υπουργία, της πατρικής φροντίδας από την πολιτική ηγεσία• ανίκανοι να διακρίνουν τις ποινικές από τις πολιτικές ευθύνες και, ακόμη χειρότερα, διανοητικά ανήμποροι να κατανοήσουν τη διαφορά του «νομίμου» από το «ηθικό».

Το εξέφρασε εύγλωττα ο καλοζωισμένος υπουργός Ναυτιλίας: «[οι πράξεις μου] είναι νόμιμες και, άρα, ηθικές». Ίσως η παρατεταμένη ευζωία και ο συναγελασμός με ολιγόνοες διασημότητες στη νυχτερινή ζωή της Μυκόνου έχουν στομώσει την οξύνοια του κ.Βουλγαράκη: αδυνατεί να καταλάβει ότι ο πολιτικός δεν κρίνεται μόνο για τη νομιμότητα αλλά και για την ηθική βαρύτητα των πράξεών του. Ένας υπουργός που συστήνει εταιρίες διαχείρισης ακινήτων για να αποφύγει την πληρωμή φόρων, δεν κάνει απλώς μια «λογιστική επιλογή» όπως κάθε πολίτης, αλλά, ως πολιτικός ηγέτης, δίνει, εκών άκων, το παράδειγμα στους πολίτες: φοροαποφύγετε. Ο πολιτικός δεν ενεργεί απλώς ως ιδιώτης που μεγιστοποιεί το ατομικό ή οικογενειακό του όφελος, αλλά, πρωτίστως, ως άνθρωπος που μεριμνά, στο μέγιστο βαθμό, για τα κοινά της «πόλεως»: δίνει πρώτος αυτός το ηθικό παράδειγμα στη συμμετοχή στα δημόσια βάρη, ο λόγος του παιδαγωγεί, ο βίος του εμπνέει τους πολίτες. Υπακούμε όχι μόνο στους γραπτούς νόμους της «πόλεως» λέει ο Περικλής στον «Επιτάφιο», αλλά και σε εκείνους που «ενώ είναι άγραφοι, επιφέρουν πανθομολογούμενη καταισχύνη (των παραβατών)». Υποψιάζομαι, όμως, ότι να παραπέμπεις ανθρώπους σαν τον κ.Βουλγαράκη στον «Επιτάφιο» είναι τόσο αποτελεσματικό όσο να ζητάς από τον Θέμο Αναστασιάδη να διαβάσει τον Κάντ.

Η μακαρίτισσα η γιαγιά μου δεν είχε διαβάσει ούτε Κάντ ούτε Θουκυδίδη, αλλά μπορούσε διαισθητικά να διακρίνει το σωστό από το λάθος. «Όταν δεν υπάρχει ντροπή όλα επιτρέπονται», έλεγε. Δυστυχώς, στη Βουλή των Ελλήνων η «ντροπή» δεν περισσεύει…

Χαρίδημος Τσούκας

————————————————————————————-

Σημειώσεις:
Συντετμημένη και ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή του άρθρου αυτού δημοσιεύθηκε στο Κέρδος στις 6/9/2008

4 σχόλια
Leave a comment »

 1. Το «μείζων σκάνδαλο» εὶναι μάλλον «μείζον».
  Αλλά η δημοκρατία δεν είναι να κυβερνούν οι άριστοι. Είναι να κυβερνούν αντιπρόσωποι του λαού.
  Έχει κανείς αμφιβολία ότι οι μέσοι ψηφοφόροι είναι «όχι μόνο εγνωσμένης διαχειριστικής ανεπάρκειας, αλλά ηθικώς αμβλύνοα άτομα δίχως αίσθηση μέτρου, διάκρισης του προσωπικού από το δημόσιο συμφέρον, της φιλίας από την υπουργία, της πατρικής φροντίδας από την πολιτική ηγεσία• ανίκανοι να διακρίνουν τις ποινικές από τις πολιτικές ευθύνες και, ακόμη χειρότερα, διανοητικά ανήμποροι να κατανοήσουν τη διαφορά του «νομίμου» από το «ηθικό».» ;
  Το ενδιαφέρον στην δημοκρατία είναι ότι και έτσι ακόμα υπερέχει κάθε τυραννίας. Κάθε προσπάθεια να ηθικοποιήσουμε την πολιτική ζωή την κάνει πιο ανήθικη.

 2. Κύριε Τσούκα,

  κάθε φορά που σας διαβάζω αισθάνομαι οτι παίρνω το αναγκαίο για την ημέρα «χάπι ανθρωπιάς και κοινής λογικής». Φαίνεται οτι και τα δυο λείπουν απο την καθημερινότητά μας και δεν έχω παρά να σας διαβάζω για να τονώνω τον ασθενικό εαυτό μου…

  Όμως, πέρα απο την κριτική για την αθλιότητα που μας περιβάλει, πρέπει να ασχοληθούμε πρωτίστως με ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα μας βγάλουν απο το αδιέξοδο…

  Για τον λόγο αυτό, έστειλα στον Στέφανο Μάνο, το ακόλουθο σχόλιό μου στο άθρο του, στην Καθημερινή της 14/09/2008, για το «Πως οραματίζομαι την τρίτη λύση» που θα βρείτε στην διεύθυνση:

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_14/09/2008_284705

  Το κείμενο αυτό, του Στέφανου Μάνου, αν και διακρίνεται απο τον γνωστό του ρεαλισμό, έχει ισχυρό το στοιχείο του ρομαντισμού.

  Άλλωστε και η προσπάθειά του να δημιουργήσει το κόμμα των Ταύρων στο παρελθόν είχε ισχυρό το στοιχείο του ρομαντισμού σε μια εποχή μειωμένων προσδοκιών.

  Η σκέψη του περιστρέφεται γύρω απο τα ισχυρά ειδικά πλεονεκτήματα των Ελλήνων.

  Πράγματι η εξειδίκευση της χώρας στην ανάπτυξη υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακών σπουδών, απόλυτα συνδεδεμένων με την αρχαιολογική έρευνα και εργασία για τους απανταχού του κόσμου αρχαιολόγους είναι εξαιρετική…

  Άλλωστε η Ελλάδα καμία ελπίδα δεν είχε στην Βιομηχανική εποχή και ούτε φαίνεται ότι θα έχει στην εποχή των υπηρεσιών…

  Άπειρες διατάξεις, πολυπληθείς και αντικρουόμενοι νόμοι σε ένα απίθανο συνοθύλευμα που προάγει μόνο την προσφορά χαμηλού επιπέδου νομικών υπηρεσιών που δίνουν δουλειά σε ημιμαθείς δικηγόρους, απόφοιτους των Ελληνικών πανεπιστημιακών σχολών, διαμορφώνουν ενα πραγματικό ναρκοπέδιο στην οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών…

  Ο ξένος δεν είναι διατεθειμένος να περπατά σε ναρκοπέδιο ακόμα και οταν λαμβάνει τις καλύτερες των υπηρεσιών.

  Στην Ελλάδα όμως δεν λαμβάνει ούτε καν καλές υπηρεσίες ενώ και οι χώροι ή το περιβάλλον παροχής υπηρεσιών είναι άθλιο, σε μια Αθήνα που χαρακτηρίζω ανεπιφύλακτα ως την ποιο πρόστυχη Ευρωπαϊκή πόλη, απο πλευράς υποδομών και συνθηκών ζωής, εκτός αν υπάρχει κανείς που νομίζει οτι το μόνο μέλημα των ξένων είναι τα παρεϊστικα ταβερνάκια με τις λιπαρές μπριτζόλες και τις κρασοκατανύξεις…

  Όσον αφορά την Ναυτιλία, ναι και αυτή έχει προοπτική αλλά φαίνεται να παραβλέπει ο Μάνος οτι η Ναυτιλία μαζί με τον Τουρισμό είναι οι πηγές που κλείνουν έτσι και αλλιώς την τεράστια τρύπα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών…

  Ήδη οι πλοιοκτήτες επενδύουν στη χώρα δραματικά παρά το οτι παρενοχλούνται από τους κρωγμούς των ΚΚΕδων και των ΣΥΡΙΖΑδων, που δεν εννοούν να καταλάβουν (ασφαλώς χάριν πολιτικής σκοπιμότητας) πως λειτουργεί ο σημερινός επιχειρηματικός κόσμος…

  Συνιστώ εδώ σε όλους και κυρίως στον Στέφανο Μάνο, να διαβάσει κατεπειγόντως το βιβλίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο «Γόμορρα» που αναφέρεται στις δραστηριότητας της Ναπολιτάνικης Μαφίας.

  Το πρωτο κεφάλαιο αναφέρεται στην Δραστηριότητα των Μαφιόζων που ελέγχουν τον κυρίαρχο όγκο του παραγόμενου ρούχου υψηλής ραπτικής παγκοσμίως. Απο τα περίχωρα της Νάπολης ξεκινούν τα αντίγραφα των Οίκων Υψηλής Ραπτικής (μαϊμούδες καλύτερες απο τα πρωτότυπα μαζί με τα πρωτότυπα… που κερδίζουν με ένα ειδικό μίγμα πλειστηριασμών και δουλείας) για ολόκληρο τον κόσμο…

  Η Ατζελίνα Ζολί φόρεσε σε μια απο τι περίφημες νύχτες των Όσκαρ ένα Ταγιέρ υψηλής ραπτικής ραμμένο κατά παραγγελία απο Μαφιόζο ράφτη !!!

  Το σύστημα της Ναπολιτάνικης Μαφίας (Καμόρρα) είναι εξαιρετικά ισχυρό με κάθε δραστηριότητά του να έχει κύκλο εργασιών πάνω απο 30 δις δολάρια τον χρόνο!!!

  Η ανταγωνιστικότητά του σε όλους του τομείς είναι συγκλονιστική αλλά οι μέθοδοί του άθλιες… και εγκληματικές αν και άκρως φιλελεύθερες επιχειρηματικά… Εκεί η Μαφία έχει στήσει ένα παγκόσμιο εργαστήρι νεοφιλελευθερισμού!!! Όσοι αδίστακτοι πιστοί ας προσέλθουν…

  Με άλλα λόγια, όταν έχουμε δίπλα μας ένα τόσο ισχυρό πυρήνα εγκληματικού φιλελευθερισμού που δεν κτυπιέται ούτε απο τους Κινέζους (Οι Κινέζοι είναι προς το παρόν μαθητές των Ιταλών ενώ απο την Νάπολη, μεσω της COSCO, εισάγουν τα περισσότερα εμπορεύματά τους παράνομα στην Ευρώπη) εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε κανένα περιθώριο να τους ανταγωνιστούμε βάσει της νομιμότητας εκτός απο τομείς που δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί η Μαφία, όπως ο Πολιτισμός μας, που στηρίζεται στην Αρχαιότητα, ο Τουρισμός των νησιών, εφόσον τα νησιά μας δεν μετατραπούν σε οικιστικές χαβούζες τύπου Μυκόνου και η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε σημείο που θα αντικαταστήσει τις ενεργειακές μας ανάγκες 100% σε δέκα χρόνια… Ναι σε δέκα χρόνια όπως υποσχέθηκε ο Obama στους Αμερικανούς υιοθετώντας σχετική πρόταση του Al Gore.

  Το θέμα όμως είναι μεγάλο για να εξαντληθεί εδώ…

 3. Πες τα και διαλάλησέ τα Χρυσόστομε! Και μόνο που τα διαβάζουμε μπουκώνουμε.
  Το επικίνδυνο είναι που νιώθουμε εγκλωβισμένοι και χωρίς ελπίδα.Ηντροπή περίσσεψε.Το ανίθηκο έγινε ηθικό
  από τη βάση ως την κορυφή.Κι έχει τη μεγαύτερη ευθύνη η κορυφή.

 4. Στην κατασταση που κανει ο κΤσουκας υπαρχουν τοσοι απο τη ΝΔ αλλα μονο ενας του ΠαΣοΚ και αυτος οχι για προσωπικο πλουτισμο.Τα στελεχη της ΝΔ ασχετα με τις λεκτικες ηθικολογιες τους εχουν κληρονομικοτητα στη ευνοιοκρατια και και στον υλικο ωφελιμισμο

Σχολιαστε