Ο ΛΑΟΣ στη Βουλή

Σεπ 27th, 2007 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Πολιτική | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

του Γιωργου Παγουλατου1

Τους είδαμε το βράδυ των εκλογών να παρελαύνουν θριαμβικά στα κανάλια, περιφέροντας τα αγαπημένα τους θέματα: το βιβλίο Ιστορίας, το «προδοτικό» Σχέδιο Ανάν, το «ξεπούλημα» της Μακεδονίας, την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρώπη, τους μετανάστες που μας έχουν κυριεύσει. Η είσοδός τους στη Βουλή δεν είναι απλώς μια ακίνδυνη προέκταση της τηλεοπτικής ελαφρότητας που τείνει να χαρακτηρίζει τον αρχηγό τους.

Κάποτε απεχθείς ιδέες εμφανίζονται με το καθημερινό πρόσωπο της κοινής λογικής. Εχουν την οικεία όψη του αυτοδημιούργητου πολιτικού που αστειεύεται στο τηλεπαράθυρο, που μιλά την απλή γλώσσα του προδομένου Ελληνα πατριώτη, του φοβισμένου μικροσυνταξιούχου, της ζορισμένης νοικοκυράς. Αλλωστε από την εποχή της Χάνα Αρεντ γνωρίζουμε πως η διαδρομή του ακραίου διέρχεται την οδό της κοινοτοπίας.

Οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ που είδαμε δεν αναδύθηκαν απλώς σαν γυμνές Αφροδίτες από τον χυλό του τηλε-λαϊκισμού. Ορισμένοι, χάρη στους οποίους το κόμμα εισήλθε στη Βουλή, έχουν διακεκριμένη πορεία στα άκρα της Δεξιάς. Το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη έχει κάθε δικαίωμα να αρνείται τον χαρακτηρισμό της ακροδεξιάς, ας το ονομάσουμε λοιπόν εθνικολαϊκιστικό ή υπερδεξιό, άλλωστε η πολιτική είναι η τέχνη του ευφημισμού. Είναι διεθνώς γνωστός ο πολιτικός λόγος της υπερδεξιάς. Πέραν της αισθητικής, οι ιδαλγοί της προσβάλλουν και τη λογική. Διογκώνουν και δαιμονοποιούν, εφευρίσκουν εχθρούς και συνωμοσίες. Εμφανίζουν παραπλανητικά την ομοιότητα ως ταυτότητα (ακούγοντας την εθνικιστική εσχατολογία νομίζει κανείς ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα στην εποχή των Βαλκανικών Πολέμων). Γυροφέρνουν τα πιο απίθανα και παρανοϊκά σενάρια («ο ξένος παράγοντας έκαψε την Πελοπόννησο λόγω του Σχεδίου Ανάν!»). Οσο πιο εξωφρενικός ο ισχυρισμός, τόσο πιθανότερο να γίνει πιστευτός. Εκφέρουν τις αποφάνσεις τους ως αποκαλυμμένες αλήθειες. Οποιος τις αμφισβητεί είναι είτε αφελής είτε αμφιβόλου πατριωτισμού. Η αντιπαράθεση προσωποποιείται, ο αντίπαλος δαιμονοποιείται. Οι σκοποί αγιάζουν τα μέσα. Το μαρτυρούν άλλωστε οι οβιδιακές μεταμορφώσεις. Ο σεβασμός στη διαδικασία, στα δικαιώματα, στην αξιοπρέπεια του αντιπάλου περιττεύει. Είδαμε νεοεκλεγέντα βουλευτή του ΛΑΟΣ να επιτίθεται με ιταμότητα στην πρώην υπουργό Παιδείας. Παρά τα όποια λάθη της, υπερασπίστηκε με σπάνια γενναιότητα όχι το βιβλίο Ιστορίας αλλά τη λειτουργία των θεσμών και την αυτονόητη αρχή ότι τα σχολικά συγγράμματα εκπονούνται και αναθεωρούνται μέσα από νόμιμες θεσμικές διαδικασίες αρμόδιων φορέων της πολιτείας και όχι υπό τις ιαχές του πλήθους.

«Ε και λοιπόν;», δικαιούται κανείς να αναρωτηθεί. Είχαμε πάντοτε κι έχουμε στο Κοινοβούλιο μια μειοψηφία πολιτικών του «δεν δικαιούσθε διά να ομιλείτε». Είχαμε κι έχουμε βουλευτές δυσανεκτικούς, που διαστρέφουν και συσκοτίζουν, που ψεύδονται και δημαγωγούν. Πολιτικούς, επίσης, που διαπλέκονται, κουρσεύουν πελατειακά το Δημόσιο, καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, χαρίζουν χρέη στις ποδοσφαιρικές ομάδες, σπαταλούν το δημόσιο χρήμα σε δημόσιες σχέσεις και έργα βιτρίνας, ανέχονται τη διαφθορά, αναπαράγονται φαυλοκρατικά, νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους. Τι χειρότερο μπορεί να φέρει ο ΛΑΟΣ;

ο ΛΑΟΣ, ως κοινοβουλευτικό κόμμα, είναι ένα σκαλί παρακάτω στην κλίμακα της πολιτικής απαξίας, γιατί επισφραγίζει πανηγυρικά την ίδια την αποτυχία της πολιτικής

Και όμως, ο ΛΑΟΣ, ως κοινοβουλευτικό κόμμα, είναι ένα σκαλί παρακάτω στην κλίμακα της πολιτικής απαξίας, γιατί επισφραγίζει πανηγυρικά την ίδια την αποτυχία της πολιτικής. Ενα κόμμα με θολή ιδεολογία που δεν λέει το όνομά της, με ανύπαρκτο πρόγραμμα, χωρίς πρόταση εξουσίας, χωρίς στοίχιση με πραγματικές κοινωνικές δυνάμεις. Ενα κόμμα απορριμματοδοχείο, που ψαρεύει στα θολά νερά της ανασφάλειας, του χαβαλέ, του φανατισμού και της άναρθρης διαμαρτυρίας.

Και ένας ιδεολογικός χώρος που κατευθύνει την πολιτική του επιρροή στην ενδοχώρα της πολιτικής απαιδευσίας και του σκοταδισμού. Που εξάπτει φόβους, κολακεύει τη μισαλλοδοξία, εμπορεύεται εθνικό και θρησκευτικό συναίσθημα κλείνοντας όμως πονηρά το μάτι στον χυδαίο φιλοτομαρισμό του νεοέλληνα. Ο λόγος του εμπεριέχει υποβόσκουσα την απειλή της βίας. Τα περιθώρια ανοχής έχουν εξαντληθεί. Αναρχικοί διαδηλώνουν; Σπάσε τους τα κεφάλια. Οι Σκοπιανοί προκαλούν; Δώσε τους ένα μάθημα. Οι Ευρωπαίοι πιέζουν; Βάλε τους στη θέση τους. Οι μειονοτικοί αντιμίλησαν; Πάτησέ τους. Μετανάστες διεκδικούν; Απέλασέ τους. Ολα είναι τόσο σίγουρα και απλά στο νοητικό σύμπαν της υπερδεξιάς. Λείπουν μόνο οι πατριώτες πολιτικοί για να εφαρμόσουν τις εθνικές λύσεις.

Ο υπερπατριωτισμός της υπερδεξιάς συσκοτίζει τον πραγματικό πατριωτισμό που έχει ανάγκη ο τόπος: έναν πατριωτισμό του πολίτη. Ενα πλέγμα σύγχρονων δικαιωμάτων έναντι του κράτους, που αντιστοιχούν σε συνεπείς υποχρεώσεις και ευθύνες του πολίτη απέναντι στην κοινωνία, σεβασμό στον νόμο και αγάπη για τον τόπο. Δεν αποκλείεται ο υπερπατριωτισμός του ΛΑΟΣ να ωριμάσει κι αυτός μια μέρα σε έναν τέτοιο σύγχρονο πατριωτισμό. Είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε.

Ο πολιτικός πολιτισμός προοδεύει προσπαθώντας να φωτίζει τις περίπλοκες και αντικρουόμενες όψεις της πραγματικότητας, να διαχειρίζεται τα προβλήματα με ανοιχτό δημόσιο διάλογο, με ένα ήθος που προϋποθέτει ότι δεν είμαστε αλάνθαστοι, ότι πρέπει να κρατούμε μια επιφύλαξη στη βεβαιότητά μας, να επιδιώκουμε να κατανοήσουμε το δίκιο του αντιπάλου, αναστοχαζόμενοι τις δικές μας εμπειρίες και πράξεις. Εμπεριέχει επίσης μια παιδαγωγική λειτουργία της πολιτικής, που κατεξοχήν επιτελούν οι κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις.

Φοβάμαι λοιπόν πως η Βουλή δεν θα γίνει καλύτερη από τη συμμετοχή του πέμπτου κόμματος, ούτε ο πολιτικός μας πολιτισμός πλουσιότερος. Ισως τα μικρόφωνα να υποφέρουν λίγο παραπάνω από τα υψηλά ντεσιμπέλ.

————————————————————-

 1. Ο κ. Γ. Παγουλάτος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών []

28 σχόλια
Leave a comment »

 1. Αντε το αερο΄πλανακι και δρομο

 2. [Και όμως, ο ΛΑΟΣ, ως κοινοβουλευτικό κόμμα, είναι ένα σκαλί παρακάτω στην κλίμακα της πολιτικής απαξίας, γιατί επισφραγίζει πανηγυρικά την ίδια την αποτυχία της πολιτικής.]

  Διαφωνώ!
  Το ΛΑΟΣ είναι ένα σκαλί παραπάνω από τους πολιτικούς “που διαπλέκονται, κουρσεύουν πελατειακά το Δημόσιο, καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, χαρίζουν χρέη στις ποδοσφαιρικές ομάδες, σπαταλούν το δημόσιο χρήμα σε δημόσιες σχέσεις και έργα βιτρίνας, ανέχονται τη διαφθορά, αναπαράγονται φαυλοκρατικά, νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους”.

  Ούτε το “ατυχές” 1897, ούτε η μικρασιατική καταστροφή, ούτε το δράμα της Κύπρου κλπ συνέβησαν εξαιτίας της ύπαρξης μικρών κομμάτων σαν το ΛΑΟΣ.
  Συνέβησαν από μεγάλα κόμματα εξουσίας τύπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που στο διαγκωνισμό τους για τη διατήρηση ή τη διεκδίκηση της εξουσίας και την άσκησή της με τον παραπάνω τρόπο, “επενδύουν” κι αυτά εξίσου με τον κάθε Καρατζαφέρη στην πατριδορητορεία των περίφημων “εθνικών θεμάτων”.
  Επιβεβαιώνοντας, έτσι, πλήρως την ρήση ότι “το τελευταίο καταφύγιο του κάθε απατεώνα είναι ο πατριωτισμός”.

 3. h yparksh tou laos-kabotzh fotografizei thn vathia krish-apotixia tou
  ekpedeutikou mas sistimatos

 4. Κύριε Παγουλάτε,

  Δεν είμαι ακροδεξιός, αλλά θεωρώ την παραπάνω θεώρηση σας προσβλητική και αντιδημοκρατική. Την παρουσιάζετε σαν να ειναι όλο το ΛΑΟΣ η Χρυσή Αυγή…!

  Αν θέλουμε μία δημοκρατική κοινωνία που να ακούγονται όλες οι απόψεις, πρέπει να δεχθούμε κι αυτές του ΛΑΟΣ είτε μας αρέσουν είτε όχι. Εξάλλου πήρε τις ψήφους του 4% της χώρας.

  Με κουράζει να βλέπω όλους τους “δημοκράτες” αυτής της χώρας που αντιστέκονται στο ΛΑΟΣ και τη παρουσία του στη Βουλή, και να ΜΗΝ δείχνουν την ίδια ευαισθησία και για την παρουσία του ΚΚΕ στη Βουλή. Ενός κόμματος, ιστορικού μεν, αλλά που δίχασε την Ελλάδα, υποτάχθηκε στις επιταγές της Σοβιετικής Ένωσης ή της μεταπολεμικής Βουλγαρίας και μέλη του οποίου έσφαξαν στην κυριολεξία πολλούς συμπατριώτες μας στον Εμφύλιο…

  Κι ενός κόμματος, που – παρά του ότι η Ελληνική Δημοκρατία ενέταξε κανονικά στις τάξεις της μετά το 1974, και φυσικά ακούει τις απόψεις του επί ίσοις όροις με τα άλλα κόμματα – συνεχίζει να είναι εμπόδιο στην όποια μεταρρύθμιση στην ελληνική κοινωνία, θεωρεί ότι η επιχειρηματική κοινότητα (η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας) “πίνει” το αίμα του λαού και αποτελεί την “πλουτοκρατία”, αντιτίθεται στη (θεσμοθετημένη) συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαική Ένωση και καλεί τους ψηφοφόρους του σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ!

  Μήπως κοιτάτε σε λάθος κατεύθυνση κύριε Παγουλάτε?

 5. Κυριε Δουκα τι σας κανει να νομιζετε οτι θα σας απαντησει ο Παγουλατος. Παντα εκ καθεδρας αρχιζουν και τσουβαλιαζουν ανθρωπους και συνειδησεις καποιοι καθηγητακοι στα ανυπαρκτα ελληνικα πανεπιστημια. Για τα οσα λεει αυτος ο απιστευτος (και αχτενιστος) ενα εχω να του πω

  Το σχεδιο αναν απορριφθηκε απο την συντριπτικη πλειοψηφια των Κυπριων. Ναι αυτων των περιεργων που μαλιστα τυχαινει να ψηφιζουν και το μεγαλυτερο κομμουνιστικο κομμα στην Ευρωπη. Ακροδεξιοι
  Το ιδιο σχεδιο αναν δεν το επικυρωσε το συμβουλιο ασφαλειας. Ακροδεξιοι
  Στο θεμα του σχολικου βιβλιου παλι η συντριπτικη πλειοψηφια του κοσμου ειχε ενστασεις. Ακροδεξιοι
  Στο θεμα της εισοδου της Τουρκιας στην ΕΕ η πλειοψηφια των Ευρωπαιων εχει αντιρρησεις. Ακροδεξιοι. Μερκελ και Σαρκοζι ακροδεξιοι.
  Ειναι βλεπετε απο τα νεα φυντανια της Καθημερινης, θα βγει και σε κανα Debate των Ειδικων (αποτυχημενο) για να εχει την λιγη προβολη του.
  Ακροδεξιοι παντου, παντου εχθροι του λαου οπως θα ελεγε ο Λενιν. Μην ανησυχειτε το ΚΚΕ δεν θα το πιασουν στο στομα τους διοτι εκει καποτε θητευσαν. Αν οι ακραιοι του ΛΑΟΣ σηκωνουν την μεζουρα της εθνικοφροσυνης, μονο που απιστευτοι τυπου ΠΑγουλατου την εχουν ανεστραμμενη. Παντου εχθροι, παντου σκουλικια α ρε δημοκρατη Παγουλατε.

 6. Καλα τα λές σαρδανάπαλε… Όντως ξεχνάμε ότι πολλοί εκ των σημερινών “δημοκρατών” (συμπεριλαμβανομένων και γνωστών δημοσιογράφων) ήταν μέλη της ΚΝΕ και στήριζαν τις απολυταρχικές της ιδέες…

  Υ.Γ. Όσο για το αν θα μου απαντήσει ή όχι ο κ. Παγουλάτος… Ελπίζω να έχει την ευαισθησία να βλέπει τα σχόλια στα άρθρα που δημοσιεύει και να δέχεται την όποια (καλόβουλη) κριτική στα γραφόμενα του.

 7. Το αν η παρουσία του λάος στη βουλή κάνει καλό ή κακό θα δείξει. Αν απομονωθούν οι ακραίες αναχρονιστικές και γελοίες απόψεις του από τα κόμματα εξουσίας τα οποία επιτέλους θα σοβαρευτούν, καλώς. Αν μεταθέσει όλο το παιχνίδι στο γήπεδό του, κακώς. Προς το παρόν φαίνεται το δεύτερο. Ο λόγος κατά τη γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος με αρχές στην πολιτική, και αν υπάρχουν λίγοι είναι στο περιθώριο. Οι υπόλοιποι είμαστε στην αγορά και δουλεύουμε. Και συμφωνώ ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα του αισχρού εκπαιδευτικού συστήματος, που σκοπός του είναι να παράγει υπηκόους και κρέας για τα κανόνια. Και στην παιδεία, όπως και στη δημόσια διοίκηση, η Ελλάδα είναι η συνέχεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τώρα έχουμε και Karacafer στη βουλή.

 8. Πάντα μου φαίνονταν παράξενο να υπάρχουν κομματικά στρατευμένοι ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι: είτε υπέρ ενός κόμματος είτε κατά. Από ανθρώπους που έχουν επιλέξει την επιστήμη και τις ιδέες ως πεδίο δράσης και επαγγέλματος, θα περίμενα ακριβώς αντιπαράθεση ιδεών, όχι αφορισμούς.
  Ο Κώστας ο Δούκας και ο σαρδανάπαλος έχουν δίκιο που επισημαίνουν τη μονομέρεια. Όμως εγώ εξακολουθώ και πιστεύω ότι η πολιτική και η δημοκρατία έχει μόνο να κερδίσει από την είσοδο νέων κομμάτων στη Βουλή. Διότι ο πλούτος των ιδεών, οι προγραμματικές συγκλίσεις και αποκλίσεις, η σύγκριση και η αντιπαράθεση λόγων και έργων, θα οδηγήσει σε πολυποίκιλες συμμαχίες, σε ζύμωση της πράξης, σε ουσιαστικότερο αποτέλεσμα από μια απλή διαχείριση. Η είσοδος μικρότερων κομμάτων, όσο και αν δεν αρέσουν οι απόψεις τους σε κάποιους, είναι ωφέλιμη και για τον πλουραλισμό και για την εξοικείωση των πολιτών με πολυκομματική Βουλή. Άντε και με απλή αναλογική!

 9. Στο σχόλιο του Γιώργου Μπούρχα: πράγματι (και προφανώς) τα μεγάλα κόμματα εξουσίας είναι εκείνα που κατεξοχήν ευθύνονται για τέτοιας κλίμακας εθνικά λάθη, εφόσον αυτά είναι εκείνα που κυβερνούν. Όμως κόμματα σαν το ΛΑΟΣ εκφράζουν ακριβώς το είδος της ανεύθυνης και εμπρηστικής εθνικολαϊκιστικής δημαγωγίας που δημιουργεί τις συνθήκες για υπερφίαλες και ανορθολογικές πολιτικές στο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων.

  Στον Κων/νο Δούκα: όχι δεν θεωρώ ότι όλο το ΛΑΟΣ είναι η Χρυσή Αυγή, αλλά ένα μέρος της φιλοξενείται στους κόλπους του, και πουθενά δεν αμφισβήτησα το δικαίωμα του ΛΑΟΣ να εκφράζει τις απόψεις του, όπως έχω κι εγώ το δικαίωμα να εκφράζω τη δική μου άποψη γι’ αυτές, και κυρίως για το ύφος και τα συμφραζόμενα των απόψεων αυτών. Όσο για το ΚΚΕ: δεν νομίζω ότι υπάρχει κόμμα με του οποίου τις θέσεις να διαφωνώ περισσότερο (περισσότερο και από κείνες του ΛΑΟΣ) σέβομαι όμως ότι εκφράζει υπαρκτά κοινωνικά στρώματα, που αισθάνονται ότι βρίσκονται στην απέξω και διεκδικούν, με υπέρμετρη ίσως μαχητικότητα, αυτά που θεωρούν ότι δικαιούνται, και το κάνουν με σοβαρότητα και χωρίς καραγκιοζιλίκια. Είναι ένας ιδεολογικός αντίπαλος που λέει το όνομά του και δεν τυλίγεται με την ελληνική σημαία πουλώντας υπερπατριωτισμό -αυτό εγώ το σέβομαι (παραπέμπω και στον σχετικό ορισμό του Σαμιουελ Τζάκσον που μας θυμίζει ο Γ. Μπούρχας).

  Στον Theodore: νομίζω ότι έχουμε διαφορετική ιδέα για το τί συνιστά κομματική στράτευση. Για να είμαι ακριβέστερος, ο δικός σας ορισμός της κομματικής στράτευσης είναι διαφορετικός από τον ευρέως αποδεκτό. Το να αντιτίθεται κανείς σθεναρά σε ένα ακραίο και φανατικό κόμμα δεν συνιστά κομματική στράτευση, ακριβώς το αντίθετο.

  Στον ευγενή και λεπταίσθητο Σαρδανάπαλο, και επειδή η ζέστη έχει ξαναφουντώσει τις τελευταίες μέρες, θα είχα να συστήσω λίγο anger management και ένα ωραίο δροσερό ντους.

  Γιώργος Παγουλάτος

 10. Eγω σας συστηνω να χτενιζεστε πριν βγειτε φωτογραφια και βεβαια καποτε να σχολιασετε και επι της ουσιας, αλλα απο οσο ξερω στα ελληνικα πανεπιστημια η κριση ειναι ειδος προς εξαφανισην

 11. Για να θέσουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, πιστεύω πως το ΛΑΟΣ ούτε ακροδεξιό μπορεί να χαρακτηριστεί (παρά την παρουσία κάποιων στελεχών) ούτε και επικίνδυνο επίσης για τη λειτουργία του πολιτεύματος και τη συνοχή της κοινωνίας μας. Το κόμμα αυτό όπως γράφτηκε σ’ ένα πολύ εύστοχο σχόλιο προσφάτως, είναι ο «αυριανισμός» της εποχής μας. Δηλαδή λαϊκισμός με δόσεις υπέρ-πατριωτισμού και κελευσμάτων αντίστασης στις δυνάμεις που μας «επιβουλεύονται». Επιπλέον, είναι μάλλον αντιδημοκρατικό να απαξιώνουμε την βούληση κάποιας μικρής έστω μερίδας του εκλογικού σώματος και να δαιμονοποιούμε καταστάσεις που καμία σχέση δεν έχουν με ευρωπαϊκά παραδείγματα όπως στη Γαλλία, την Αυστρία ή την Ολλανδία όπου ακόμα και εκεί η ακροδεξιά ξεφούσκωσε. Πολλά ίδια στοιχεία εξάλλου βρίσκουμε σε αφθονία και στο ΚΚΕ όπου και εκεί προφανώς δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος εγκαθίδρυσης σοβιετικού τύπου «δημοκρατίας».
  Αντιθέτως, η κουβέντα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στον ΣΥΝ και τον πολιτικό του λόγο ο οποίος έχει μετεξελίξει τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία στις σημερινές κοινωνικές ανάγκες και για αυτό άλλωστε παρουσιάζει και μεγαλύτερη δυναμική απ’ τα δυο προηγούμενα κόμματα. Η στείρα άρνηση στα πάντα σε συνδυασμό με ένα καμουφλαρισμένο μαρκετίστικο λόγο γεμάτο στερεότυπα, δημιουργεί ένα διαρκές κλίμα οξύτητας που ξεπερνά κατά πολύ την αντιπολιτευτική δράση προκαλώντας την οπισθοδρόμηση και τη στασιμότητα. Τα αποτελέσματα τα είδαμε πέρσι με το θέμα της παιδείας και απ’ ότι άκουσα στις προγραμματικές δηλώσεις το ίδιο μοτίβο θα επαναληφθεί και φέτος.

 12. [Είναι ένας ιδεολογικός αντίπαλος που λέει το όνομά του και δεν τυλίγεται με την ελληνική σημαία πουλώντας υπερπατριωτισμό -αυτό εγώ το σέβομαι (παραπέμπω και στον σχετικό ορισμό του Σαμιουελ Τζάκσον που μας θυμίζει ο Γ. Μπούρχας).]

  Δεν νομίζω ότι το ΚΚΕ έχει διαψεύσει τον Friedrich Hayek, που στο “The Road to Serfdom” περίπου βροντοφώναζε ότι ο εθνικισμός είναι ο υπέρτατος σοσιαλισμός!
  Όπως γράφει ο Τάκης Μίχας στο εξαιρετικό βιβλίο του “Η ανίερη συμμαχία”:
  [Η υιοθέτηση των εθνικιστικών απόψεων από το ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα παγιώθηκε στη στρατηγική του “Εθνικού Μετώπου” που ανακοινώθηκε στο δέκατο έκτο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο του 2000… Η ενότητα του “Εθνικού Μετώπου” θα εδραζόταν στην αντίληψη της “υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας” και την άρνηση “της υποταγής στα κελεύσματα των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ, της υποταγής στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, της εφαρμογής της Συμφωνίας του Μάαστριχτ”. Κατόπιν υπενθύμισε στους συνέδρους την “διαχρονική επικαιρότητα της προτροπής του Στάλιν…για την ανάγκη να υψωθεί η σημαία της εθνικής ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας”.]

 13. Ό λόγος ό πολιτικός δέν δύναται νά περιορίζεται σέ συγκεκριμένους μόνον τομείς αλλά πρέπει νά επεκτείνεται στό σύνολον τών θεμάτων πού απασχολούν τήν κοινωνία. Ή παράκαμψις τών προβλημάτων, ή αποφυγή λύσεων καί προτάσεων καί ή μετάθεσίς τους στό μέλλον, εξασφαλίζουν μέν μία παράταση χρόνου ήρεμης πολιτικής ζωής, αυτό όμως πού κατορθώνει ή συμπεριφορά αυτή είναι τά προβλήματα νά συσσωρεύονται, ενώ παραλλήλως αποφεύγοντας νά τοποθετηθούν μέ σαφήνεια επάνω στά σημαντικά θέματα νά πείθεται ή κοινωνία ότι αυτό προέρχεται όχι από τήν ανικανότητα κάποιων στελεχών, τά οποία θά μπορούσαν κάλλιστα νά αντικατασταθούν, αλλά ακόμα χειρότερα ότι είναι αποτέλεσμα κομματικής σκοπιμότητος.
  Υπήρξε πράγματι κενό πολιτικής καί τό κενό αυτό δέν φρόντισαν νά τό καλύψουν εγκαίρως τά κόμματα εξουσίας, παρ’ όλο ότι τά μηνύματα ήταν από καιρό εμφανή, μέ φυσικό επόμενο τό κενό αυτό νά σπεύση νά τό καλύψη ένας νέος πολιτικός σχηματισμός. Τό κόμμα αυτό εισήλθε στό κοινοβούλιο κατόπιν σαφούς λαϊκής εντολής καί οί αγωνιώδεις κραυγές καί οί απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί δέν βοηθούν καθ’όσον τό πρόβλημα πού προέκυψε καί εάν βεβαίως θά ήθελε κάποιος νά τό χαρακτηρίση έτσι, θά πρέπει νά τό χρεωθούν στό σύνολόν του αποκλειστικώς καί μόνον αυτοί οί οποίοι εδημιούργησαν τό έλλειμμα αυτό στήν πολιτική.
  Παρά ταύτα οί προγραμματικές δηλώσεις τής κυβερνήσεως εξακολουθούν νά μή μάς επιτρέπουν νά αισιοδοξούμε γιά άμεση λύση όσον αφορά τά φλέγοντα ζητήματα όπως τό ασφαλιστικό καί ή παιδεία καθ’ότι επιβεβαιώθη ή άποψις ότι ή κυβέρνησις θά συνεχίσει τήν διαχειριστική πολιτική χωρίς βαθιές τομές, γι’αυτό καί ή συχνή αναφορά στά στρογγυλά τραπέζια καί στούς κοινωνικούς εταίρους, μέ τούς οποίους ευελπιστούν ότι αυτήν τήν φορά θά τά βρούν επιτέλους καί θά συναποφασίσουν. Σέ διαφορετική περίπτωση, όπως καί κατά τό παρελθόν, θά αναβληθούν οί λύσεις γιά τίς επόμενες εκλογές, ξεχνώντας βεβαίως ότι ή λαϊκή εντολή είναι σαφής, δηλαδή νά κυβερνήσουν καί όχι νά συγκυβερνήσουν.
  Από τήν πλευρά του πάλι τό κόμμα τής αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, ανακρούοντας πρύμναν, ετοποθετήθη αναφανδόν υπέρ τής παλιάς του πολιτικής, όπως όμως πολύ σοφά είχε διακηρύξει ό ιδρυτής τού κόμματος αυτού, > καί επομένως ματαιοπονούν. Οί παλιές καλές ημέρες επέρασαν ανεπιστρεπτί καί τά >, κατά τήν προσφιλή έκφραση τού παρελθόντος, δείχνουν απλώς μία κίνηση πανικού καί πού δέν αποσκοπούν σέ τίποτε άλλο παρά σέ μία προσπάθεια νά καθησυχαστούν τά στελέχη εκείνα τά οποία έβλεπαν μέ ανησυχία τίς όποιες μεταρρυθμίσεις.
  Παρ’όλα αυτά εάν έστω καί τώρα αποφασίσουν νά καλύψουν τό κενό πολιτικής τό οποίο εδημιούργησαν, είναι βέβαιον ότι οί απολεσθέντες ψηφοφόροι θά επανακάμψουν στήν ζεστή αγκαλιά τών κομμάτων από τά οποία προέρχονται.
  Διάβασε ακόμα καί τό κείμενα Νο. 134 ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ στό http://www.k-skiadas.com

 14. Ο κύριος Καρατζαφέρης και η παρέα δείχνουν σε τι βούρκο έχει πέσει η Ελληνική κοινωνία. Όχι για τις πολιτικές του απόψεις, αλλά για το γεγονός ότι η χαζομάρα και τα καραγκιοζιλίκια έχουν πλέον καθιερωθεί σαν αντικείμενο συζήτησης σε αυτή τη χώρα.

  Όχι πως το ΠΑΣΟΚ & ΝΔ διαφέρουν πολύ στα καραγκιοζιλίκια και στη χαζομάρα από το ΛΑΟΣ, αλλά το ΛΑΟΣ έχει ξεπεράσει κάθε όριο που θα μπορούσα να φανταστώ.

 15. Το 1998, νομίζω, μετά από κάποιες διαδηλώσεις όπου το ΚΚΕ διαδήλωνε για Μακεδονία, ΝΑΤΟ ή δεν θυμάμαι τι άλλο, κυκλοφόρησε τότε η Χρυσή Αυγή με πρωτοσέλιδο “Επιτέλους,τα δυο μεγάλα ρεύματα, ο φασισμός και ο κομμουνισμός συναντώνται”. Το ΚΚΕ γέμισε τα τελευταία χρόνια με Ζουράρηδες- αποχώρησε μόνος τους, δεν τον έδιωξαν- Κανέλληδες και Καζάκους- τον καλό ηθοποιό που από πρωταγωνιστής σε ταινίες του Τζέημς Πάρις, στη συνέχεια έγινε πρόεδρος του λαϊκού δικαστηρίου κατά του Κλίντον και σήμερα είναι πρώτος στο Επικρατείας του ΚΚΕ. Ναι, λοιπόν, καλά θυμάται ο κύριος Μπούρχας και όσοι ξέρουν: το ΚΚΕ τυλίγεται με την ελληνική σημαία. Είδε ότι το να τυλίγεσαι με την Ελληνική σημαία είναι καλό, αφού το να χαϊδεύεις την αυταρέσκεια του λαού πάντοτε αποδίδει και κανένας δεν έχασε από αυτό. Κάποια άλλη στιγμή θα μπορούσαμε να πούμε και για την ουσιαστική σύμπλευση του με την Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, γι’αυτό και το ΚΚΕ ανταμοίβεται ανάλογα από την δεξιά. Γι’ αυτό εξάλλου έπιασαν όλους τους δεξιούς οι γεροντοέρωτες με τους κομμουνιστές.
  Υ.Γ. Έχοντας καλός μου φίλος γνωρίσει τυχαία τον “κύριο πρόεδρο” Στυλιανό Παττακό, στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ψήφιζε απάντησε το ΚΚΕ για την συνέπειά του… Καταλαβαίνω λοιπόν τους νεοδημοκράτες που “σέβονται” το ΚΚΕ. Ούτε στον λαϊκίστικο πατριωτισμό διαφέρει ουσιαστικά το ΚΚΕ από τη ΝΔ, αλλά και λειτουργεί ως λαγός της ΝΔ για την κατάληψη της εξουσίας. Η ταύτιση των δυο λοιπόν είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Καταλαβαίνω επίσης την απέχθεια προς το ΛΑΟΣ: όταν είσαι λαϊκιστής και πατριωτολάγνος- και ο λόγος της Νέας Δημοκρατία πατάει γερά σε αυτές τις δυο βάρκες- ενοχλείσαι από αυτόν που είναι μεγαλύτερος λαϊκιστής από σένα. Κατά τούτο βρίσκω ότι το ΛΑΟΣ στην βουλή είναι κάτι θετικό: είναι η Νέμεση της ΝΔ, που πήρε όποια θέση να΄ναι για ό,τι να’ναι τα τελευταία χρόνια, μόνο και μόνο για να κυβερνήσει. Ας θερίσει αυτό που έσπειρε και ας κοιταχτεί στον καθρέφτη της που είναι τα “άκρα” κατά Καραμανλή που είναι το ΛΑΟΣ- ας είχε βέβαια αυτό το θάρρος να μιλήσει για άκρα όταν έλεγε τα ίδια ο Καρατζαφέρης στο κόμμα του και να τον διαγράψει τότε, και όχι επειδή υπονόησε ότι αυτός και το δεξί του χέρι ήταν ομοφυλόφιλοι- δείγμα της ομοφοβίας της δεξιάς βάσης.

 16. Το ΛΑΟΣ δεν ειναι κομμα θεσεων και αρχων.
  Ειναι κομμα ευκαιριακο.

  Την απηχηση του τη χρωστα στο γεγονος οτι δεν αντιμετωπιστηκαν αποτελεσματικα θεματα που ειναι ψηλα στην ατζεντα πολλων πολιτων.

  Δεν ζει ολη η Ελλαδα στην Αθηνα ουτε το βασικο προβλημα ολων ειναι αν θα περασει στην ωρα του το λεωφορειο για να παμε απο την Καλλιθεα στη Νεα Σμυρνη.

  Υπαρχουν πολιτες που ζουν στην περιφερεια, που εχουν αλλη θεματολογια στην ατζεντα τους, που νοιωθουν ανασφαλεια, που αισθανονται την απουσια της πολιτειας, που στην τελικη νοιωθουν οτι τα συνορα στην περιοχη τους δεν εχουν λαβει την οριστικη τους μορφη.

  Ας μην κανουμε το λαθος να προσπαθουμε να εξηγησουμε την ψηφο των αλλων με τα δικα μας τα κριτηρια.

 17. Δεν ζει ολη η Ελλαδα στην Αθηνα ουτε το βασικο προβλημα ολων ειναι αν θα περασει στην ωρα του το λεωφορειο για να παμε απο την Καλλιθεα στη Νεα Σμυρνη.

  Υπαρχουν πολιτες που ζουν στην περιφερεια, που εχουν αλλη θεματολογια στην ατζεντα τους, που νοιωθουν ανασφαλεια, που αισθανονται την απουσια της πολιτειας, που στην τελικη νοιωθουν οτι τα συνορα στην περιοχη τους δεν εχουν λαβει την οριστικη τους μορφη.

  Αν το ΛΑΟΣ είναι το κόμμα του Βασιλάκη Καΐλα, της Μάρθας Βούρτση και του ακρίτα-που-δεν-ξέρει-που-θα-βρίσκονται-αύριο-τα-σύνορα, τότε πώς εξηγείται ότι το ΛΑΟΣ τους περισσότερους ψήφους με διαφορά τους πήρε στην Αθήνα, στον Πειραιά και στην Θεσσαλονίκη και τους λιγότερους στην περιφέρεια;

 18. Ρωτηστε αυτους που το ψηφισαν να σας πουν και οχι εμενα.

  Οποιος πραγματικα ανησυχει ας εστιασει στο να αντιμετωπιστουν οι ανησυχιες των πολιτων που ψηφισαν το ΛΑΟΣ αντι να αμφιβαλλει για το iq τους, το μορφωτικο τους επιπεδο, την κακη αισθητικη τους, κλπ.

  Το ιδιο ισχυει και για το ΣΥΡΙΖΑ και για ολα τα κομματα που ενδεχομενως να εμφανιστουν – οπως πχ η ΠΟΛΑΝ στο παρελθον – που δεν ειναι κομματα αρχων και θεσεων αλλα λαικιζοντας εκμεταλλευονται τη συγκυρια.

  Οπως ειπα, δεν εχουν ολοι οι πολιτες τις ιδιες αναγκες και την ιδια ατζεντα – ας μην προσπαθουμε με βαση τις δικες μας συχνα μυωπικες παραστασεις να κρινουμε τις αναγκες των αλλων.

 19. Για να γινω πιο ξεκαθαρος.

  Οταν ενας πολιτης ανησυχει πχ για το σκοπιανο η αντιμετωπιση απο τους αλλους – λοιπα κομματα,πολιτεια, τυπος – δεν μπορει να ειναι της μορφης “Τι ανησυχεις ρε αμορφωτε βλακα εθνικιστη πατριδοκαπηλε μακεδονομαχε χαλβα”

  Πρεπει να πειστει οτι δεν υπαρχει λογος ανησυχιας. Αν δεν μπορει να πειστει καλως ανησυχει. Επειδη λοιπον μεχρι στιγμης για τα θεματα που το λαικιζον ΛΑΟΣ δεν εχουν δοθει πειστικες εξηγησεις απο τους αρμοδιους οτι αντιμετωπιζονται σοβαρα ιδου και τα ψηλα ποσοστα.

  Το ιδιο συνεβη με την εκπαιδευτικη μεταρρυθμιση. Αντι να εξηγηθει με σωστο και καθαρο τροπο ποιοι ειναι οι 2-3 βασικοι στοχοι της αναλωθηκαμε σε συζητησεις επι συζητησεων για δευτερευοντα θεματα. Ιδου και ο ΣΥΡΙΖΑ 5%.

  Παρεμπιπτοντως, στους νομους της περιφερειας της Β Ελλαδας η ΝΔ υπεστη καθιζηση – που επισκιαστηκε απο την ακομη μεγαλυτερη πτωση του ΠΑΣΟΚ – και το ΛΑΟΣ πηρε ψηλα ποσοστα.

 20. Oταν ενας πολιτης ανησυχει πχ για το σκοπιανο

  Παρεμπιπτοντως, στους νομους της περιφερειας της Β Ελλαδας η ΝΔ υπεστη καθιζηση – που επισκιαστηκε απο την ακομη μεγαλυτερη πτωση του ΠΑΣΟΚ – και το ΛΑΟΣ πηρε ψηλα ποσοστα.

  Υπαρχουν πολιτες που ζουν στην περιφερεια, που εχουν αλλη θεματολογια στην ατζεντα τους, που νοιωθουν ανασφαλεια, που αισθανονται την απουσια της πολιτειας, που στην τελικη νοιωθουν οτι τα συνορα στην περιοχη τους δεν εχουν λαβει την οριστικη τους μορφη.

  Ενιδαφέρον:στην Χαλκιδική ανησυχούν περισσότερο για τα σύνορα από την Καστοριά, την Κοζάνη, την Φλώρινα, και άλλες παραμεθόριες περιοχές που το ΛΑΟΣ πήρε σαφώς χαμηλότερα ποσοστά. Στη Θεσσαλονίκη ανησυχούν 5 φορές περισσότερο από τη Χίο για τα σύνορα και το ίδιο και από τους Θεσπρωτούς και τους ροδίτες. Τα υψηλά ποσοστά του ΛΑΟΣ στη Β.Ελλάδα υπάρχουν σε πολύ λίγους νομούς και με διαφορά τα υψηλότερα βρίσκονται στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη. Αν το ΛΑΟΣ προσπαθεί να εμφανιστεί ως υπέρμαχος των εθνικών δικαιωμάτων, την περιφέρεια δεν την έπεισε καθόλου. Περισσότερο απευθύνεται σε ανθρώπους ανησυχούν για το πότε θα έρθει το λεωφορείο στη Νέα Σμύρνη.
  Πρεπει να πειστει οτι δεν υπαρχει λογος ανησυχιας. Αν δεν μπορει να πειστει καλως ανησυχει. Επειδη λοιπον μεχρι στιγμης για τα θεματα που το λαικιζον ΛΑΟΣ δεν εχουν δοθει πειστικες εξηγησεις απο τους αρμοδιους οτι αντιμετωπιζονται σοβαρα ιδου και τα ψηλα ποσοστα.
  Μπορείς να με πείσεις ότι δεν είσαι ελέφαντας; Πώς μπορεί κανείς να πείσει κανείς κάποιον ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν υπάρχει;

 21. Αν κατεβαινες στις εκλογες υποστηριζοντας οτι εισαι ελεφαντας δεν θα επαιρνες 4% αλλα πολυ λιγοτερο – ελπιζω.

  Οταν δεν μπορεις να πεισεις καποιον για κατι που τον ενδιαφερει και το εχει ψηλα στην ατζεντα του σημαινει οτι η δεν ισχυει αυτο το κατι για το οποιο προσπαθεις να τον πεισεις, η ισχυει αλλα δεν μπορεις να το εξηγησεις σωστα, η οτι ο ψηφοφορος ενδιαφερομενος ειναι ηλιθιος.

  Τις αποψεις περι γονιδιακης ηλιθιοτητας προσωπικα δεν τις ασπαζομαι.

 22. Πρίν κάν προλάβουμε να ακούσουμε τις αγορεύσεις των βουλευτών του ,ο κ.καθηγητής κατακευραυνώνει ότι ο ΛΑΟΣ είναι
  «ως κοινοβουλευτικό κόμμα, είναι ένα σκαλί παρακάτω στην κλίμακα της πολιτικής απαξίας»
  Και με αυτό τον επιστημονικό συμπέρασμα απαξίωνει και τους χιλιάδες συμπολίτες μας που το επιλέξανε για να τους εκπροσωπήσει! Ουάου , τι ελιτισμός !
  κ. Καθηγητά για ξαναδιαβάστε αυτά που γράψατε…
  Θολη ιδεολογία; Πιο θολή από του ΣΥΡΙΖΑ; Με τις τυχοδιωκτικές εκκλήσεις του γενειαφόρου αρχηγού του (με την τεράστια περιουσία που ασκεί από χόμπυ την πολιτική) στη γενιά των 700 Ευρώ και του «φοιτητικού» κινήματος ( υπάρχει ακόμα αυτό;).
  Με ανύπαρκτο πρόγραμμα; Γιατί σας πείραξε αυτό; Διαβάσατε το πρόγραμμα του ΚΚΕ; «Ανυπακοή» και όπου βγεί … φοβερή πολιτική ιδέα για τα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, πρέπει να ομολογήσω!
  Χωρίς στοίχιση με πραγματικές κοινωνικές δυνάμεις! Τι πολιτική ανάλυση, κ. καθηγητά!!!
  Γι’ αυτό οι «μη πραγματικές κοινωνικές δυνάμεις εξέλεξαν 10 βουλευτές! Αλλά ίσως παρ’ολη την αντιπάθειά σας στο νεοεισελθών κόμμα , ίσως εδώ να χτυπήσατε στόχο! Αλήθειες οι «πραγματικές κοινωνικές δυνάμεις» με προεξάρχοντες όλους τους κηφήνες εργατοπατέρες έχουν συνταχθεί πίσω από τα κόμματα εξουσίας ( αυτά που υποθέτω σύμφωνα με εσάς έχουν αξιόλογες προτάσεις πολιτικής! ) ώστε να βολέψουν στο Δημόσιο εαυτούς, παιδιά και εγγόνια!
  Αλήθεια αναλύσατε πόσοι από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ ήταν επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγεματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι και δεν έιχαν το προνόμιο του “μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει” ( προνομιο που ισχύσει και για σας τους Πανεπιστημιακούς φυσικά! )στον Δημόσιο σε σύγκριση με τα ποσοστά των αργόσχολων αντιπαραγωγικών τρωκτικών της φορολογίας μας που μεταπήδησαν στην πολιτική μέσα από τα «σοβαρότερα» κόμματα , ειδικά αυτά που αυτοαποκαλούνται «δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις».

  Επειδή όλοι εκ του αποτελέσματος των έργων κρίνονται ας αφήσουμε τους βουλευτές του ΛΑΟΣ να αρθρώσουν τον πολιτικό τους λόγο να δούμε τι έιδους πολιτική δράση θα αναπτύξουν στη κοινοβουλευτική τους θητεία και μετά να αρχίσουμε τα μοιρολόγια για την απαξία της σύγχρονης Βουλής!

 23. Αλήθεια αναλύσατε πόσοι από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ ήταν επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγεματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι και δεν έιχαν το προνόμιο του “μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει” ( προνομιο που ισχύσει και για σας τους Πανεπιστημιακούς φυσικά! )στον Δημόσιο σε σύγκριση με τα ποσοστά των αργόσχολων αντιπαραγωγικών τρωκτικών της φορολογίας μας που μεταπήδησαν στην πολιτική μέσα από τα «σοβαρότερα» κόμματα , ειδικά αυτά που αυτοαποκαλούνται «δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις».

  Συγγνώμη, αλλά το ΛΑΟΣ είναι γεμάτο με τα περισσέυματα της ΝΔ. Η πρόσφατη υπόθεση του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου δείχνει ποιος είναι δημόσιος υπάληλλος και ποιος ελεύθερος επαγγελματίας. Ένα κύριος που ήταν επί 15 χρόνια “συνεργάτης ευρωβουλευτών“, απέφυγε το στρατό ως “εργαζόμενος σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς” (όπου προφανώς προσελήφθει αξιοκρατικά!) και ενώ δεν είχε κάνει στρατό προσελήφθει στο Αττικό νοσοκομείο! Ο ίδιος ο Καρατζαφέρης ήταν επί χρόνια βουλευτής της ΝΔ και ως βουλευτής της ΝΔ είχε δηλώσει

  το ΠΑΣΟΚ βόλεψε 500.000 δικά του παιδιά, θα βολέψουμε και εμείς 500.000 δικά μας παιδιά στο δημόσιο και θα είμαστε πάτσι

  Ας μην προκαλείτε την μνήμη μας και ας μην υποτιμάτε την ευφυία μας.

 24. @ Tierschϋtzverein

  Ποιά περισεύματα της Ν.Δ ??? Στους τελευταίους “Φακέλλους” υπήρχε ενδεικτικά , γυναίκα υποψήφιος νομίζω , που ήταν παλαιό μέλος της ΚΝΕ !!! Προφανώς δεν έχεις μιλήσει με ψηφορόρους του ΛΑΟΣ τελευταία να δείς από που προέρχονται.

  Όσο για τις υποσχέσεις του Καρατζαφέρη,αν τις είχε κάνει,όσο ήταν βουλευτής της Ν.Δ δεν μου κάνουν εντύπωση.Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στα ίδια χνάρια βαδίζουν όσο αφορά την Δημόσια Διοίκηση.
  Αλλά αυτό τι σημαίνει ότι η παρουσία του στην Βουλή υποβαθμίζει την ποιότητα του κοινοβουλίου μας.

  Έλεος πλέον με το κόμπλεξ πρός την καραμέλα που βαφτίσαμε Άκρα Δεξιά!

 25. Έλεος πλέον με το κόμπλεξ πρός την καραμέλα που βαφτίσαμε Άκρα Δεξιά!

  Συ είπας. Μια που το έθεσες όμως, οι κύριοι κύριοι βουλευτές του ΛΑΟΣ Βορίδης και Πλεύρης που ανήκουν πολιτικά:
  α)στην άκρα Αριστερά
  β)στην σοσιαλδημοκρατία
  γ)στη λαϊκή δεξιά
  δ)στον φιλελευθερισμό
  ε)στην τζαμαχιρίγια του Καντάφι
  στ)σε κάτι άλλο;
  Ποιο κόμμα έχει βουλευτή που δήλωσε “ναι, είμαι ρατσιστής” μετά την πρώτη του εκλογή στη βουλή;
  α)το ΚΚΕ – σύμφωνα με τον συνομιλητή μας χώρος προέλευσης της πλειοψηφίας των μελών του ΛΑΟΣ
  β)ο ΣΥΡΙΖΑ
  γ)το ΠΑΣΟΚ
  δ)η ΝΔ
  ε)το ΛΑΟΣ
  στ)άλλο;
  Quiz: πώς λεγόταν το πρώην κόμμα νυν βουλευτή του ΛΑΟΣ και ποιο είχε κύριο σύνθημά του; Που θα το εντάσσατε πολιτικά;
  Υ.Γ. Όπως είπε και ο Καρατζαφέρης κάποτε:

  μπήκα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και δεν είδα τίποτα κακό. Ελληνικές σημαίες είδα, την Αγιά Σοφιά και την Ακρόπολη σε αφίσες είδα. Αυτά είναι παιδιά που αγωνίζονται για τον Ελληνισμό.

 26. Ένα ιδρυτικό στέλεγχος του ΛΑΟΣ εξομολογείται και χαρακτηρίζει τον χώρο του…

 27. Η Χ.Α. ήταν στημμένη οργάνωση από την ΕΥΠ όχι και καλά για να παλεύουν με τους ακρο-αριστερους και αναρχικούς αλλά για να διευκολυνθεί το φακέλωμα των ακροδεξιών και να ελέγχονται καλύτερα (ήδη από τις αρχές κάποιοι κλείνονταν φυλακές αφού αρχηγικά στελέχη-πράκτορες κάρφωναν). Εξού και γιατί η Χ.Α. διαθέτει ναζιστικό λόγο – μιλάμε για το πλέον περίεργο! – ποιος πραγματικά υπερεθνικιστής στην Ελλάδα θα είχε ναζιστικό ή φασιστικό λόγο; Σιγά σιγά θα μας βγάλουν Έλληνα ακροδεξιό με Βουλγαρικά η και Οθωμανικά ιδεώδη!!!

  Ενοείται ότι ό,τι κάνουν με τη Χ.Α. το κάνουν και με τις ακροαριστερές οργανώσεις έτσι ώστε να κλείνει η δαγκάνα και από τις δύο πλευρές. Όσοι έχουν μπει μέσα σε τέτοιες οργανώσεις σίγουρα έχουν προσέξει άτομα περίεργα να κινούνε τα νήματα (και πως χρόνια αργότερα αυτά τα άτομα βρίσκουν θέσεις στους πιο αντι-ακριαριστερούς χώρους.

  Όσοι τώρα κάθονται και ασχολούνται με όλα αυτά είναι απλώς βλάκες.

 28. ΣΤΟ ΛΑΌΣ

  ΛΑΌΣ, διαλαλείς πως είσαι ο μόνος
  που τους τα ψέλνεις μέσα στη Βουλή.
  Ε και; Να κάνει τι μπορεί όποιος λόγος;
  Χωρίς φτερά είναι αυτός πουλί.

  Μπορεί ο λόγος χρήματα να πάρει
  και να μοιράσει στο φτωχό λαό;
  Με λόγια τι αγοράζεις στο παζάρι;
  Ούτε κερί ανάβεις σε ναό.

  ΛΑΌΣ, του κόσμου τα παιδιά πεινάνε.
  Οι άρρωστοι πεθαίνουνε στο δρόμο.
  Τρέχουν τα χρέη΄ οι δανεισμοί πετάνε
  Η κρίση απελπισιά γεννάει και τρόμο.

  Και συ αισχρέ, μας λες πως τους τα ψέλνεις…
  Στα ψούιβιψ μας και συ και όποιος άλλος
  παρλάρει στη Βουλή της οικουμένης,
  όσο κι ας ειν’ μικρός κι όσο μεγάλος.

  Μα ΚουΚουΈ, ΠΑΣΟΚ, ΝΟΥ ΔΟΥ, ΣΥΡΊΖΑ,
  λόγια μας έχουνε όλοι χορτάσει.
  Λεφτά δε βλέπουμε. Κι ειν’ όλα γκρίζα
  όσα στο στόμα τους έχουνε πιάσει.

  Βρώμιε ΛΑΌΣ, τα λόγια ψήφους φέρνουν
  σε κείνους που τα λένε. Όμως φτώχεια
  και δυστυχιά σε μας και μίσος σπέρνουν
  καθώς Φθινόπωρο τα πρωτοβρόχια.

  Μάζεψ’ τα λόγια σου Καρατζαφέρη
  κι όλων των βουλευτών σου το μπλα μπλα-
  Ήρωας δεν είναι όποιος λόγια ξέρει
  μα όποιος με τα έργα του μιλά.

  Μα συ τα έργα των κουκουλοφόρων,
  των απεργών και των Αμυνομένων
  ζητάς να σταματήσεις-άνευ όρων-
  με ομιλιών τα λόγια οργισμένων.

  Εμείς ΛΑΟΣ, για λόγια έχουμε σφαίρες
  που σε κορμιά κι όχι σ’ αυτιά βυθίζουν
  και μετρημένες κάνουνε τις μέρες
  όσων μας κυνηγάνε και μας βρίζουν.

  Κι αυτές θα κάνουν ό,τι σεις, γουρούνια,
  δεν κάνατε όλα σας μες στη Βουλή
  με των τροπολογιών σας τα μιλιούνια
  ή με ενοχή σας μία σιωπηλή:

  το χρήμα θα μοιράσουμε σε όλους
  όσους δουλεύουν μες στη χώρα αυτή
  και πληρωμή όσοι το ’κλεβαν ως τώρα
  θα ’χουν μια σφαίρα στην κοιλιά καυτή.

  Γιώργης Χολιαστός

  [Δεν έχω σε καμία υπόληψη όσους μόνο λένε. Από τον πρώτο πολίτη της χώρας μέχρι τον τελευταίο, εμένα και σας όλων συμπεριλαμβανομένων.
  Από κείνους που ΚΆΝΟΥΝ κάτι πάλι, έχω σε υπόληψη μόνον εκείνους που κάνουν βήματα προς τα εμπρός (δολοφονίες πολιτικών, εμπρησμούς, απαγωγές και τα λοιπά γνωστά σε όλους) και όχι αυτούς που τρέχουν προς τα πίσω (όχι αυξήσεις μισθών, επίταση της φτώχειας, παράνομη νομοθεσία, καταστροφή της Παιδείας και τα λοιπά γνωστά σε όλους).
  Αυτό, καθώς και το γεγονός ότι τα στελέχη του ΛΑΌΣ υπερηφανεύονται γιατί «τους τα λένε» στη Βουλή, ήτανε το κέντρισμα για το γράψιμο αυτών των στίχων (και αφού «τα λένε» ησυχάζουν ότι έκαναν το καθήκον τους, όπως ησυχάζουν (;) το ίδιο και οι Πρεπολόγοι-οι πολιτικοί δηλαδή που λένε τι ΠΡΈΠΕΙ να γίνει).]

Σχολιαστε