Περισσότερες σπατάλες, νέοι φόροι

Αυγ 30th, 2008 | | Κατηγορία: Πάσχος Μανδραβέλης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Η αυγή του 2004 μας βρήκε όλους με χρέη μέχρι τον λαιμό. Δεν μιλάμε για τα δάνεια που πήραν κάποιοι για να χτίσουν σπίτι, να καταναλώσουν ή να πάνε διακοπές. Στο κάτω κάτω της γραφής εκείνοι έκαναν τους λογαριασμούς τους. Πήραν πιθανώς κάποιο ρίσκο και υπολόγισαν ότι η κατανάλωσή τους τότε ήταν προτιμότερη, από τα χρέη που θα έπρεπε να αποπληρώσουν αργότερα. Κάποιων η επιλογή ήταν ανόητη, αλλά όλων ήταν θεμιτή. Μεγάλα παιδιά είναι όσοι τρέχουν στα γκισέ της τράπεζας και κανενός τρίτου (πέραν δηλαδή των ιδίων και της τράπεζας) δεν του πέφτει λόγος αν κάποιος δανείζεται σήμερα για να πληρώσει αύριο.

Το 2004 όμως κάθε Ελληνας (άνδρας, γυναίκα και παιδί, γέρος ή μωρό) χρωστούσε χωρίς να το θέλει 16.700 ευρώ. Τόσο μας αναλογούσε από το δημόσιο χρέος, τότε. Ηταν ένα μεγάλο ποσό, μεγαλύτερο από τα ετήσια εισοδήματα πολλών νοικοκυριών. Αν ήταν ατομικό χρέος, οι νοικοκύρηδες αυτού του τόπου -και είναι πολλοί- θα είχαν χάσει τον ύπνο τους. Αφήστε το γεγονός ότι οι γνωστές δικηγορικές εταιρείες εκφοβισμού των δανειοληπτών θα τους είχαν ταράξει στα τηλέφωνα και τα βρισίδια.

Το 2004 εξελέγη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποσχόμενη να κόψει 10 δισ. ευρώ από τις σπατάλες του Δημοσίου. Ετησίως. Προσοχή: όχι από παραγωγικές επενδύσεις, από την Παιδεία ή την Υγεία, αλλά από σπατάλες. Αυτό σήμαινε εξοικονόμηση για κάθε Ελληνα 1.000 ευρώ κατ’ έτος. Δηλαδή σήμερα -τέσσερα χρόνια μετά- θα έπρεπε καθ’ ένας από εμάς να χρωστάει 12.700 ευρώ. Μεγάλο ποσό και αυτό, αλλά σίγουρα καλύτερο από τα 16.700 ευρώ που μας φέσωσαν οι σπατάλες του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που σήμερα καθένας μας χρωστάει 25.200 ευρώ, που σημαίνει ότι το υποχρεωτικό χρέος σε κάθε πολίτη είναι κατά 8,5 χιλιάρικα μεγαλύτερο. Πολλά περισσότερα χρήματα από όσα βγάζει κατ’ έτος ένα μέλος της διαβόητης «γενιάς των 700 ευρώ». Το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε από τα 167,7 δισ. ευρώ το 2003 σε 251,9 δισ. ευρώ φέτος. Και το χειρότερο: ο χρόνος δεν έχει κλείσει ακόμη.

Με δεδομένο λοιπόν ότι οι δημόσιες επενδύσεις έμειναν στα ίδια επίπεδα, το επιπλέον δημόσιο χρέος των 85 δισ. μπορεί να θεωρηθεί νέα σπατάλη. Είναι φανερό επομένως γιατί πρέπει να μπουν επιπλέον φόροι

Βέβαια, πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις δανείζονται παραγωγικά. Κάποιοι παίρνουν ένα σπίτι ή επεκτείνουν την επιχείρηση τους και για να το κάνουν πρέπει να δανειστούν. Υπολογίζουν ότι η επένδυσή τους θα αποδώσει τόσο, ώστε να βγάλουν τα χρωστούμενα και να τους μείνει κάτι. Υπ’ αυτήν τη λογική θα είχε νόημα να φεσωθούμε λίγο παραπάνω, έστω και αν κανείς δεν μας ρωτάει αν επιθυμούμε τέτοια χρέη. Και όμως: το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2003 ήταν 8,5 δισ. ευρώ και το 2007 είναι 8,7 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο στην τετραετία επενδύσαμε 8,5 δισ. ευρώ ανά έτος: Ισα βάρκα, ίσα νερά…

Με δεδομένο λοιπόν ότι οι δημόσιες επενδύσεις έμειναν στα ίδια επίπεδα, το επιπλέον δημόσιο χρέος των 85 δισ. μπορεί να θεωρηθεί νέα σπατάλη. Είναι φανερό επομένως γιατί πρέπει να μπουν επιπλέον φόροι. Αν οι σπατάλες – σύμφωνα με όσα έλεγε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία- ήταν το 2004 10 δισ. ευρώ/έτος, η αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 85 δισ. (50% σε τέσσερα χρόνια!) δείχνει ότι οι σπατάλες έφτασαν τα 30 δισ. ευρώ/έτος.

Γι’ αυτό αναμείνατε τον ταχυδρόμο. Η πρώτη λυπητερή έρχεται…

———————————————————————————

Σημειώσεις:

Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 26/8/2008

4 σχόλια
Leave a comment »

  1. Το εξοργιστικό είναι ότι αυτά τα χρήματα δεν θα αποδοθούν σε παραγωγικές επενδύσεις αλλά απλά για να κλείσουν “τρύπες”. Το έτι εξοργιστικότερο δε είναι ότι αν κάποιος οικονομικός διευθυντής μιας οποιασδήποτε ιδιωτικής επιχείρησης παρουσίαζε τέτοια αποτελέσματα, ο Γενικός του ή θα τον έστελνε εκείνη τη στιγμή σπίτι του ή θα του έδινε μια διορία πολύ λιγότερη από την ανοχή του Ελληνικού λαού προς τη ΝΔ για να το διορθώσει.

    Αλήθεια ο κος Αλογοσκούφης γιατί παραμένει στη θέση του μετά από μια τέτοια αστοχία; Γιατί δεν βγαίνει να εξηγήσει έστω στον Ελληνικό λαό τι έφταιξε; Ποιος του είπε του κου Αλογοσκούφη ότι περισσεύουν λεφτά στον καθένα μας να του τα δίνει και αυτός να τα διαχειρίζεται με τόση επιπολαιότητα; Τι θέλει τέλος πάντων από τη ζωή μας αυτός ο κύριος και οι συν αυτώ οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια κάνουν συνεχώς γκάφες, λέγανε (και δικαίως) ότι το κακό ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για όλα πριν το 2004 (είκοσι και βάλε έτη στην εξουσία ήταν αυτά οπότε το επιχείρημα στέκει) και από τότε συνεχώς δίνουν την εντύπωση ότι είναι ανίκανοι, ολίγον τεμπέληδες, ολίγον βάζουν το δάχτυλο στο μέλι (τρία κοινοτικά πακέτα φάγανε σου λέει οι προηγούμενοι, να μη βάλουμε κι’΄εμείς λίιιγο το δαχτυλάκι στο μέλι;) και ότι γενικά δεν ελέγχουν τον κρατικό μηχανισμό που παρέλαβαν. Κάποιος είπε το 2005 ότι η ΝΔ είναι στην Κυβέρνηση αλλά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ναι, αλλά πέρασαν 3 χρόνια και μια ανανέωση της λαϊκής εντολής από τότε.

    Ας το πει κάποιος στη ΝΔ ότι ο Ελληνικός λαός της έδωσε μέγιστα περιθώρια ανοχής διότι όντως πολλοί αξιωματούχοι του ΠΑΣΟΚ ήταν προκλητικότατοι. Επίσης, η ΝΔ υπήρξε άτυχη διότι ο Α.Γ.Παπανδρέου, με πάρα πολύ εύστοχες κινήσεις και με δυνατότητα πλήρους εκμετάλλευσης των κονδυλίων της τότε ΕΟΚ με ανύπαρκτους ελέγχους δημιούργησε ένα πολύ ωραίο στρατό πραιτοριανών ψηφοφόρων στο Δημόσιο από τα λιμασμένα στίφη της “Αλλαγής”. Αυτό κράτησε αρκετά ώστε το ΠΑΣΟΚ να έχει μια κοινοβουλευτική ασυλία, με λίγα λόγια, είδε και έπαθε η χώρα να επιστρέψει στον ομαλό κύκλο της κυβερνητικής διαδοχής από τους φανατικούς που το ψήφιζαν “μονοκούκι”.

    Καλώς ή κακώς η περίοδος αυτή έληξε το 2004 και το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε από τα όποια ανομήματα του κάνοντας όντως και τα όποια καλά έκανε στη χώρα. Δυστυχώς, η διάδοχη κατάσταση μας δίνει την εντύπωση οτι η ΝΔ συμπεριφέρεται λες και βγήκε από μια χρονοδίνη κατευθείαν από το 1981. Σαν αν μην πέρασαν εικοσιπέντε και βάλε χρόνια. Λες και δεν έχουν γεννηθεί άλλο ένα εκατομμύριο Έλληνες από τότε οι οποίοι τώρα είναι σε ηλικίες αρχικής ένταξης στον όποιο κοινωνικό ιστό. Λες και τα νέα παιδιά δεν έχουν δυνατότητες πολλαπλάσιας μόρφωσης και ανάπτυξης κριτικής σκέψης (καταραμένο Ιντερνετ και καταραμένοι bloggers :)) ή δεν ζουν στο πετσί τους την περίφημη “ισχυρή Ελλάδα”. Λες και τα σχεδόν έως καταφανώς εχθρικά (άλλη φάση αυτό) ΜΜΕ (τα οποία όμως “φαγώθηκε” η ΝΔ να ιδρυθούν το 1988-1991) δεν έχουν τους τρόπους να σε ανακαλύψουν πριν καν εσύ βάλεις το δάκτυλο στο μέλι και να σε…ξεσκίσουν ανάλογα και γι’ αυτό ο Ελληνικός λαός δεν τα πολυ-πιστευει μεν, ξέροντας ότι παίζουν το παιχνίδι τους, αλλά όταν βρε αδερφέ μιλάμε για σκάνδαλο των ομολόγων και κουμπάρους, εχθρικό, ξε-εχθρικό το κανάλι, το σκάνδαλο ΔΕΝ κρύβεται).

    Δυστυχώς, η ΝΔ δεν καταλαβαίνει ότι αυτοί που την ψήφισαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ΔΕΝ είναι ένας στρατός πραιτοριανών και διορισμένων αλλά σκεπτόμενοι άνθρωποι πολλοί από τους οποίους τώρα δεν ανησυχούν αν θα συνεχίσουν να κατέχουν τα προνόμια τους κάποιοι απίθανοι τύποι που στον ιδιωτικό τομέα δεν θα ήταν ούτε κλητήρες και οι οποίοι μας διασκέδαζαν στα “παράθυρα” των 8:30κα΄ποια χρόνια τώρα. Τους ανησυχεί η ακυβερνησία. Διότι γι’ αυτούς η χώρα δεν είναι ένα πεδίο νομής εξουσίας αλλά το όχημα μέσα στο οποίο πορεύονται, ζουν τη ζωή τους, παράγουν, εργάζονται, διασκεδάζουν, χαίρονται, λυπούνται, παντρεύονται, δημιουργούν απογόνους και κάποια στιγμή απέρχονται από τον μάταιο τούτο κόσμο. Και το όχημα πλέον μπάζει νερά. Η μόνη απαίτηση που έχουν πλέον από το κράτος είναι με τον ένα και τον άλλο τρόπο, να υπάρχει, για όποιον προσπαθεί αρκετά, η δυνατότητα να δημιουργήσει κάτι στα πλαίσια της σύντομης ζωής του, χωρίς πολλές εκπλήξεις, χωρίς απειλές, χωρίς τραγικές ανατροπές ή άλλες εκπλήξεις οι οποίες σε πιο ομαλά περιβάλλοντα θα ήταν ενδεχομένως δυνατόν να προβλεφθούν. Και το πρόβλημα της διαφθοράς ας πούμε δεν είναι ότι υπάρχει αλλά -προσέξτε!- είναι ότι στην Ελλάδα το βρίσκει μπροστά του και ο μη διεφθαρμένος ο οποίος σε κάποια άλλη χώρα θα μπορούσε να επιλέξει να μη συναλλαγεί άνομα και ναι μεν δε θα γινόταν ζάπλουτος αλλά τουλάχιστον θα μπορούσε να υπάρξει.

    Αυτό που φυσικά φαίνεται να ανησυχεί τη ΝΔ είναι το ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες δεν εκφράζονται επί τη βάσει κομματικών προτιμήσεων αλλά σαν ελεύθεροι πολίτες. Με την τακτική της η ΝΔ κάνει κάτι ακόμα πιο χειρότερο από το να στέλνει –όπως και το ΠΑΣΟΚ- πλανημένους οπαδούς στα θολά δίχτυα του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΛΑΟΣ. Εξωθεί μια ακραία κατάσταση στα άκρα προσπαθώντας να μη δυσαρεστήσει κανένα –και κυρίως, και αυτό είναι προς ψυχιατρική διερεύνηση- η ΝΔ προσπαθεί να ευχαριστήσει ή να κατευνάσει κατά κανόνα εκείνους που είναι ορκισμένοι εχθροί της ή απλά δεν έχουν καταθέσεις στη δική της πελατειακή τράπεζα.

    “Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι”.

  2. Κύριε Πάσχο,

    ωραία τα λέτε, άλλα όταν πάνω από τους μισούς έλληνες τρώνε/στηρίζονται στους φόρους ή ψηφίζουν τους δικούς τους ανθρώπους πώς να αντιστρέψεις το κλίμα?

    Δυστυχώς δεν φταίνε οι πολιτικοί, φταεί η κοινωνία. Πρώτος νόμος των οικονομικών είναι ότι οι άνθρωποί αντιδρούνε σε κινήτρα… Στην ελλάδα δυστυχώς τα κινητρά των πολιτών είναι να κάνουν απεργία και να γκαρίζουν…

    Ποίος πολιτικός που νοιάζεται για το πολιτικό μέλλον του μπορεί να βγει δημόσια και να πει ότι πρέπει να γίνει κάθαρση στο δημόσιο? Ποίος μπορεί να δηλώσει ότι θα απολύσει άτομα από μη παραγωγικές “επιχειρήσεις”?

    Σαν πολίτης καταλαβαίνω ότι η κοινωνία ψηφίζει τους πολιτικούς ηγέτες που την εκφράζουν… Όταν λέω τις προσωπικές απόψεις μου για φορολογία και ανταγωνισμό και επενδύσεις με κράζουν ως “καπιταλιστικό γουρούνι”. Δεν ξέρω για γουρούνι πάντως το καπιταλιστή το θεωρώ κοπλιμέντο…

    Θα ήμουν πολύ πιο ευχαριστήμενος έαν η κυβερνήση ήταν τουλάχιστον ΕΝΤΙΜΗ και έλεγε ότι θα προσλάβουν και αλλους δημόσιους υπαλλήλους, τους έδινε ένα κουτάλι και τους έλεγε να σκάψουν ένα τούνελ.

    Θα ήταν πιο έντιμο. Θα είχαμε από την μια δημόσιες επιχειρήσεις χωρίς να έχουν περισσότερους εργαζόμενους από όσους χρειάζονται και από την άλλη τους αχρηστούς να πληρωνόνται για να χάνουν το χρόνο μας(και όχι τον δικό μας).

    Υπάρχει μια διαφορά: Το να δημιουργείς θέσεις “εργασίας” διαφέρει από το να “χαμηλώνεις” ανεργία!!!

  3. “Ποίος πολιτικός που νοιάζεται για το πολιτικό μέλλον του μπορεί να βγει δημόσια και να πει ότι πρέπει να γίνει κάθαρση στο δημόσιο? Ποίος μπορεί να δηλώσει ότι θα απολύσει άτομα από μη παραγωγικές “επιχειρήσεις”?”

    O ίδιος πολιτικός που βγάζει προκυρήξεις για νέους υπαλλήλους σε ένα καταχρεωμένο, αγενές, άσχετο κλπ
    δημόσιο, και επιβάλει στους υπόλοιπος να το συντηρούν, ο ίδιος πολιτικός που η κυβέρνηση του και το υπουργείο του πληρώνει ακόμα και ιδιωτικά parking για τους υπαλλήλους του, αν και αυτό χρωστάει ακόμα και τα φάρμακα των ασφαλισμένων του, ο ίδιος πολιτικός που έχει ένα ιδιωτικό τομέα που στενάζει και προσπαθεί να καταλάβει την έννοια του “εφάπαξ” στο δημόσιο και τελικά τον πραγματικό μισθό του δημοσίου υπαλλήλου και το ωράριό του, ο ίδιος πολιτικός που δημόσια λέει ότι το “μαύρο ταμείο”, η οικονομική ενίσχυση sic από “θαυμαστές” του, είναι κοινή πρακτική όλων των κομμάτων κλπ κλπ …

  4. Aπό την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ σήμερα..
    “Aργυρό μετάλλιο στη… φτώχεια παίρνει, μεταξύ των 27 χωρών – μελών της E.E., η Eλλάδα με το 21% του πληθυσμού (832.456 νοικοκυριά και 2.088.701 άτομα) κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Iνστιτούτου Eργασίας της ΓΣEE που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, η Eλλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο, μετά τη Λετονία (23%), ποσοστό φτώχειας στην E.E. και, πάντως, κατέχει το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των «15» παλαιών χωρών – μελών της Eυρωπαϊκής Eνωσης…”
    Την γνωρίζετε τη Λετονία ??
    Και συνεχίζει η εφημερίδα..
    Στα επίπεδα του 1984
    “H Eκθεση της ΓΣEE διαπιστώνει, τέλος, υποχώρηση στα επίπεδα του 1984 της αγοραστικής δύναμης των μισθών στην Eλλάδα με τις μέσες μηνιαίες αποδοχές να διαμορφώνονται φέτος στα 1.668 ευρώ για πλήρη απασχόληση (έναντι 2.366 ευρώ κατά μέσο όρο στα κράτη – μέλη της E.E). ”
    Μέσες μηνιαίες αποδοχές 1.668 ευρώ… Ξέρετε πολλούς που να παίρνουν τέτοιους μισθούς, ειδικά
    στον ιδιωτικό τομέα ;

Σχολιαστε