Κατηγορούν την Ελλάδα για την «ελλιπή παρουσία της Ε.Ε. στη Γεωργία»

Αυγ 16th, 2008 | | Κατηγορία: Τάκης Μίχας | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Η ελληνική κυβέρνηση είχε πρωτοστατήσει σε προσπάθειες να αποθαρρυνθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να αυξήσει την παρουσία και τις αρμοδιότητές της στη Γεωργία και στις περιοχές της Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας, σύμφωνα με έκθεση του αγγλικού think-tank «European Council Foreign Relations» που γνώρισε ευρεία δημοσιότητα στον διεθνή Τύπο.

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται κατηγορηματικά ότι αυτό συνέβη. Τον Ιανουάριο του 2007 ο ειδικός αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον Νότιο Καύκασο, ο Σουηδός Πίτερ Σέμνεμπι, υποστήριξε ότι η Ε.Ε. θα έπρεπε να αναβαθμίσει την παρουσία της αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, πρότεινε να ληφθούν μεταξύ άλλων τα εξής δύο μέτρα:

α) Να επεκτείνει η εξαμελής ομάδα διαχείρισης των συνόρων, η οποία είχε στείλει η Ε.Ε. στη Γεωργία, τις δραστηριότητές της και στα σύνορα της Οσετίας και της Αμπχαζίας. Μέχρι τότε η ομάδα διαχείρισης συνόρων της Ε.Ε. συμβούλευε την κυβέρνηση της Γεωργίας μόνο για συνοριακά θέματα με άλλες χώρες, όπως π.χ. την Αρμενία. Η νέα αυτή πρόταση θα επέκτεινε τώρα τις αρμοδιότητες της ευρωπαϊκής ομάδας και στη διαχείριση των συνόρων με τις δύο προβληματικές περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

β) Να σταλούν δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε. σε μια αποστολή συλλογής πληροφοριών (fact finding mission) στις δύο υπό απόσχιση περιοχές.

Οι προτάσεις του ειδικού αντιπροσώπου είχαν στόχο να ενισχύσουν το διεθνές προφίλ της Ε.Ε. με την ανάληψη ενός πιο ενεργού ρόλου στη διαμάχη της κυβέρνησης της Γεωργίας με τις δύο περιοχές. Οπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η κυβέρνηση της Ρωσίας δεν αντιμετώπισε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τις νέες πρωτοβουλίες της Ε.Ε., καθ’ όσον έχει την πάγια άποψη ότι ο Καύκασος ανήκει στη σφαίρα επιρροής της.

Στην αποφυγή της υιοθέτησης των προτάσεων πρωτοστάστησε, σύμφωνα με την έκθεση του ECFR, η Ελλάδα, επικαλούμενη την ανάγκη «συλλογής περισσότερων πληροφοριών»

Την άνοιξη του 2007 το συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. ανέβαλε την έγκριση των προτάσεων του ειδικού αντιπροσώπου. Στην αποφυγή της υιοθέτησης των προτάσεων πρωτοστάστησε, σύμφωνα με την έκθεση του ECFR, η Ελλάδα, επικαλούμενη την ανάγκη «συλλογής περισσότερων πληροφοριών». Το επόμενο έτος υιοθετήθηκε η πρόταση -όμως μόνο κατά το ένα σκέλος της, δηλαδή την επέκταση των αρμοδιοτήτων της επιτροπής διαχείρισης των συνόρων. Το δεύτερο σκέλος, δηλαδή η αποστολή δύο αξιωματούχων της Ε.Ε. στις υπό απόσχιση περιοχές, απορρίφθηκε.

Κωλυσιεργία

«Οταν η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει -λόγω της κωλυσιεργίας ορισμένων μελών της- ένα χρόνο να υιοθετήσει ένα τόσο απλό τεχνικό μέτρο», μας λέει ο συντάκτης της έκθεσης Νίκι Ποπέσκου, «πώς μπορεί να αναμένει κανείς ότι θα μπορέσει ποτέ να διαμορφώσει μια ενιαία εξωτερική πολιτική για τον Καύκασο ή για οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου;».

Ομως από την πλευρά τους ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι αρνήθηκαν σε δηλώσεις τους στην «Ε» ότι προσπάθησαν να μπλοκάρουν με οποιοδήποτε τρόπο τις προτάσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου. «Αντίθετα, τον ενισχύσαμε στις προσπάθειές του», μας δήλωσαν.

Πάντως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο, ο τελευταίος απέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του ECFR. «Δεν θυμάμαι» μας είπε «τι ακριβώς ειπώθηκε στις συζητήσεις».

Σχολιαστε