ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυγ 15th, 2004 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Πολιτική | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Από τα πρακτικά της Βουλής

Βύρων Πολύδωρας (ΝΔ)

«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα της παιδικής αθωότητας παλαιομαρξιστικού τύπου. Να σας θυμίσω ορισμένα ονόματα: Κασόγκι, Σόρος, Χάλακ και άλλα».

Χάρης Καστανίδης (ΠΑΣΟΚ)

«Ανάμεσα στην παιδική αθωότητα του μαρξισμού και την ενοχή του νεοφιλελευθερισμού, προτιμούμε την πρώτη»

Είναι εντυπωσιακό στην Ελλάδα να βλέπει κανείς να γίνονται όλα ανάποδα. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την οικονομική πολιτική γνωρίζαμε ότι τον νόμο για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων τον είχε έτοιμο ο τότε υπουργός των Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και παρά τις όποιες αντιδράσεις από ορισμένα υψηλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα περνούσε με την υποστήριξη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο νόμος δεν ήρθε ποτέ στην βουλή διότι προκηρύχθηκαν εσπευσμένα εκλογές.

Προς τι λοιπόν όλες αυτές οι αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ? Όλοι επίσης γνωρίζουμε ότι ο Κώστας Σημίτης και ο Νίκος Χριστοδουλάκης πήραν πολλά και εντυπωσιακά φιλελεύθερα μέτρα και συνεργάστηκαν απ΄ ευθείας ή άφησαν τους άμεσους επιτελείς τους να συνεργαστούν με δεδηλωμένους φιλελεύθερους αλλά και νεοφιλελεύθερους οικονομολόγους. Τέλος ο Γιώργος Παπανδρέου δημόσια προσκάλεσε για συνεργασία τους επιφανέστερους πολιτικούς που υποστηρίζουν την ελεύθερη αγορά επί δεκαετίες στην Ελλάδα τον νεοφιλελεύθερο Ανδρέα Ανδριανόπουλο και τον φιλελεύθερο Στέφανο Μάνο.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθηγητής κ. Γιώργος Αλογοσκούφης ανοίγει σιγά-σιγά την βεντάλια της οικονομικής πολιτικής ανάμεσα σε πολιτικούς σκοπέλους αλλά κυρίως και πιο επικίνδυνα ανάμεσα σε οικονομικούς υφάλους.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης παρά τις όποιες αποκλίσεις στην ακτοπλοΐα, στην επιβολή ελεγχομένων αυξήσεων στις τιμές των ΔΕΚΟ και άλλα επιμέρους θέματα είναι θετικά και φιλελεύθερα! Εάν μάλιστα η κυβέρνηση επιτύχει εκτός των Ελληνικών και την προσέλευση αλλοδαπών κεφαλαίων από το εξωτερικό είναι πιθανόν η καθαρή εισροή να υπερβεί τα 150 δις. Ευρώ. Εάν περιοριστεί μόνον στην προσέλευση των Ελληνικών κεφαλαίων που κυρίως φυγαδεύτηκαν εξ αιτίας της συνεχούς διολίσθησης της δραχμής επί δύο και πλέον δεκαετίες αλλά και για φορολογικούς λόγους με δυσκολία θα επιτύχει τον στόχο των 50 δις. Ευρώ.

Οι ρυθμίσεις για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων είναι απόλυτα επιτυχείς! Ήπιες και κλιμακούμενες τόσο γι΄ αυτούς που δηλώνουν κάτω από τους μοναδικούς συντελεστές καθαρού κέρδους όσο και γι’ αυτούς που δηλώνουν πάνω από στους συντελεστές. Εξάλλου πάντα μία διοικητική ρύθμιση για την οικονομία δεν είναι ποτέ άριστη παρά μόνον η δεύτερη καλύτερη λύση και ως τέτοια κρίνεται επιτυχής! Πως θα ήταν δυνατόν με τέτοια αθλία δημοσιονομική κατάσταση και το έτος 1998 να βαίνει προς παραγραφή να αφήνονταν τα πράγματα στον αργό και μη διαφανή τακτικό έλεγχο.

Πρέπει να εισαχθεί ο αποτελεσματικός και ταχύς αυτοέλεγχος με απευθείας είσπραξη των εσόδων από την επιχείρηση στο δημόσιο ταμείο! Τουλάχιστον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις… Είναι σημαντικό να δει κανείς πόσες επιχειρήσεις δεν προσέτρεξαν να μπουν στην περαίωση 1993-1998 με αποτέλεσμα το υπουργείο να ανακοινώσει παράταση της παραγραφής την τελευταία στιγμή μέχρι 28-02-2004 που όμως δεν είχε καμία δημοσιονομική σημασία αφού προκηρύχθηκαν εκλογές και χιλιάδες επιχειρήσεις μείνανε ανεξέλεγκτες με αρκετές χρήσεις στην απόλυτη λήθη της παραγραφής.

Το Δημόσιο όταν προσπαθεί να συλλέξει φόρους κάτω από απηνή δημοσιονομική πίεση το κάνει με ωμό και βάναυσο τρόπο. Από την άλλη όταν ένας υπουργός όπως ο Γιώργος Αλογοσκούφης προσπαθεί να το κάνει με ελαχιστοποίηση των βαρών και με κάποιο μάλλον καλό κριτήριο όπως ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους τον λιθοβολούμε άκριτα πράγμα που θα επιφέρει χειρότερα μέτρα την επόμενη φορά που το δημόσιο ταμείο θα είναι ακόμη πιο άδειο… Χρειάζεται λοιπόν σύνεση και ξεκάθαρη υποστήριξη στα σωστά μέτρα!!!

Τα τελευταία νέα έρχονται από την εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Η νέα ιδέα που συζητείται είναι το δημόσιο να παραμείνει μονομέτοχος της ΕΤΑ και η τελευταία να προχωρήσει στην εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στα ακίνητα της σε ιδιώτες. Αν με αυτόν τον τρόπο η ΕΤΑ περιοριστεί σε έναν πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων που θα κάνει επιτυχή και προσοδοφόρα για το δημόσιο deals με ιδιώτες τότε αυτό φαίνεται μία λαμπρή ιδέα και αποτελεσματικότερη από αυτήν της μετοχοποίησης και της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο. Μικρό μέγεθος της ΕΤΑ με πολύ χώρο για άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα με την ίδρυση πολλών κατά τόπους ιδιωτικών εταιρειών εκμετάλλευσης των ακινήτων της ΕΤΑ. Το κράτος κρατά το eminent domain και οι επιχειρηματίες το καθιστούν παραγωγικό και κερδοφόρο! Είναι μία ακόμη μορφή άσκησης πολιτικής περιουσιακών δικαιωμάτων για την επικερδή εκμετάλλευση των αδρανών κρατικών ακινήτων.

Ίδωμεν…

Σχολιαστε