Kαταρρίψατε τα blogs;

Ιούλ 4th, 2009 | | Κατηγορία: Πάσχος Μανδραβέλης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Εάν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς χρησιμοποιούσε υπολογιστή προφανώς δεν θα επαναλάμβανε τον αείμνηστο Δημήτρη Μαρούδα, ο οποίος στις τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής του είχε απαντήσει με το αφοπλιστικό: «θα καταρρίψουμε τους δορυφόρους». Ή έστω μπορούσε να ρωτήσει συναδέλφους του δικαστικούς, οι οποίοι κατά καιρούς επιχείρησαν να άρουν την ανωνυμία κάποιων blogs και βρέθηκαν μπροστά στον αδιαπέραστο τοίχο της αμερικανικής νομοθεσίας. Η αμερικανική νομοθεσία, κατά παράδοξο για τα ελληνικά ήθη, προστατεύει την ελευθερία του λόγου, ακόμη και αν αυτός είναι ανώνυμος και «ζωηρός», ο λόγος δηλαδή που στην Ελλάδα θεωρείται υβριστικός.

Η διακωμώδηση του κ. Λιακόπουλου παραμένει στο Διαδίκτυο -και γι’ αυτό, πρέπει εμείς όπως και οι Ιρανοί φοιτητές να ευχαριστούμε την φιλελεύθερη αμερικανική νομοθεσία- αλλά η υπηρεσία «blogme» κατέβασε ρολά και η υπόθεση του κ. Τσιπρόπουλου ακόμη δεν έχει εκδικασθεί σε πρώτο βαθμό

Οι ελληνικές διωκτικές αρχές βρέθηκαν πολλές φορές στη νέα πραγματικότητα, αλλά απ’ ό,τι δείχνει η εγκύκλιος Σανιδά, αρνούνται να μάθουν. Πριν από τρία χρόνια ο γνωστός από τις τηλεπωλήσεις των βιβλίων του (κάποια αναφέρονται στην εξωγήινη προέλευση των Ελλήνων!) κ. Δημοσθένης Λιακόπουλος υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων οι οποίοι διακωμωδούσαν μέσω blogs τη δημόσια παρουσία του. Η πιο σκληρή (αλλά και πιο διασκεδαστική) σάτιρα γινόταν από το funel. blogspot. com. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος απευθύνθηκε στην «εκδότρια» εταιρεία του blog (δηλαδή σε εκείνη που το φιλοξενεί), ζητώντας να μάθει ποιος κάνει την σάτιρα για να προσωποποιηθεί η μήνυση.

Φυσικά οι Aμερικανοί αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τα ίχνη του χρήστη και τελικά οι αρχές ξέσπασαν σε έναν άσχετο χρήστη, ο οποίος είχε μια χρήσιμη σε όλους υπηρεσία: ο επώνυμος υπολογιστής του κ. Αντώνη Τσιπρόπουλου αυτόματα αποδελτίωνε τα ελληνικά blogs, λειτουργούσε δηλαδή σαν τις πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης που λένε τι γράφουν οι εφημερίδες. Δηλαδή στον κόσμο των ΜΜΕ θα ήταν σαν να διώκεται ο κ. Λυριτζής της ΝΕΤ, για κάτι που έγραψε η «Καθημερινή».

Ανόητο, αλλά και η γελοιότητα έχει πραγματικά αποτελέσματα. Η διακωμώδηση του κ. Λιακόπουλου παραμένει στο Διαδίκτυο -και γι’ αυτό, πρέπει εμείς όπως και οι Ιρανοί φοιτητές να ευχαριστούμε την φιλελεύθερη αμερικανική νομοθεσία- αλλά η υπηρεσία «blogme» κατέβασε ρολά και η υπόθεση του κ. Τσιπρόπουλου ακόμη δεν έχει εκδικασθεί σε πρώτο βαθμό. Κι όλα αυτά σε μια χώρα που ομνύει στην πληροφορική εποχή και βλέπει οικονομικές ευκαιρίες στο Διαδίκτυο.

Στην Ελλάδα η σκληρή, ακόμη και χυδαία σάτιρα, επιτρέπεται μόνο σε celebrities τύπου Λάκη Λαζόπουλου

Στην περίπτωση όμως του blog «Press-gr» η ανωνυμία των συγγραφέων ήρθη επειδή η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρουσίασε ένα πραγματικό αδίκημα (ατεκμηρίωτο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, κάτι που θα κάνει τους Αμερικανούς επιφυλακτικότερους σε ελληνικά αιτήματα), αυτό της εκβίασης του δημοσιογράφου κ. Βασίλη Χιώτη. Αποδεικνύεται όμως έτσι, ότι σε πραγματικά αδικήματα, ή έστω όσα παρουσιάζονται ως πραγματικά, δεν υπάρχει καμιά ασυλία στο Διαδίκτυο. Οι ξένες αρχές και οι αμερικανικές εταιρείες συνεργάζονται αρμονικά. Δυσαρμονία υπάρχει σε ζητήματα που υπάρχει διαφορά προσέγγισης, όπως είναι η ελευθεριότητα του λόγου. Στην Ελλάδα η σκληρή, ακόμη και χυδαία σάτιρα, επιτρέπεται μόνο σε celebrities τύπου Λάκη Λαζόπουλου. Οι Αμερικανοί την προστατεύουν για οποιονδήποτε.

Η γνωμοδότηση Σανιδά όμως καθαυτή θα παραμείνει ως μνημείο σύγχυσης μιας κοινωνίας και των θεσμικών της εκφράσεων που προσπαθούν να βρουν δρόμο στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας επικοινωνίας και των νέων θεσμών που αυτά τα δεδομένα έκαναν αναγκαίους. Στη γνωμοδότηση μπλέκονται όλα: η παιδεραστία και η εξύβριση, οι ανεξάρτητες αρχές και τα τηλέφωνα, η Δικαιοσύνη και οι πάροχοι.

Διαβάζοντας τη γνωμάτευση φαίνεται ότι πρώτος στόχος του κ. Σανιδά δεν είναι τα blogs ούτε η ανωνυμία τους. Είναι οι ανεξάρτητες αρχές που θεσπίστηκαν ακριβώς, επειδή το νέο τοπίο των τηλεπικοινωνιών είναι πολύπλοκο και όλες οι δυτικές κοινωνίες αποφάσισαν να αναθέσουν την επιπλέον προστασία των δικαιωμάτων σε Ανεξάρτητες Αρχές

Αυτό δημιούργησε τα συνήθη ανακλαστικά στον κυβερνοχώρο: «Η μοναδική ασφάλεια του κ. Σανιδά απέναντι στη δυναμική του Διαδικτύου είναι η ακινησία», έγραψε σε blog ο ψευδώνυμος «SykoFantiS_Bastoyni». «Γιατί το κάνει αυτό; Για να φέρει και πάλι στο προσκήνιο τη βλακεία, τη κοινοτοπία, τη μετριότητα των κλασικών ΜΜΕ και να θέσει υπό διωγμόν την ευφυΐα, και την καινοτομία».

Αυτή είναι μάλλον η εύκολη εξήγηση. Διαβάζοντας τη γνωμάτευση φαίνεται ότι πρώτος στόχος του κ. Σανιδά δεν είναι τα blogs ούτε η ανωνυμία τους. Είναι οι ανεξάρτητες αρχές που θεσπίστηκαν ακριβώς, επειδή το νέο τοπίο των τηλεπικοινωνιών είναι πολύπλοκο και όλες οι δυτικές κοινωνίες αποφάσισαν να αναθέσουν την επιπλέον προστασία των δικαιωμάτων σε Ανεξάρτητες Αρχές. Αυτές συκοφαντήθηκαν από τα πρώτα βήματά τους, διότι αποκεντρώνουν την εξουσία. Και είναι ανθρώπινο: ουδείς θέλει κάποια ανεξάρτητη αρχή να μπαίνει στα πόδια του, όταν κάνει το θεάρεστο ή (ακόμη περισσότερο) όταν κάνει το λιγότερο θεάρεστο έργο του.

Για τον ευνουχισμό όμως των ανεξάρτητων αρχών χρειάζονται συνήθως κάποιες πραγματικές δυσλειτουργίες τους ή κάποιος φανταστικός μπαμπούλας. Ο σύγχρονος μπαμπούλας του Διαδικτύου, αυτός που γαργαλάει τα ΜΜΕ, τρομάζει τους πολίτες και αναφέρεται συχνά-πυκνά στη γνωμοδότηση Σανιδά, ακούει στο όνομα «παιδοφιλία». Εχουμε, όμως, το εξής παράδοξο: κάθε βδομάδα σχεδόν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακοινώνει την εξάρθρωση ενός «κυκλώματος παιδοφίλων». Κι εδώ πρέπει να αναρωτηθούμε: έχει η Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό παιδοφιλίας στον κόσμο, ή την αποτελεσματικότερη (σ’ αυτόν τον τομέα τουλάχιστον) αστυνομία του Κόσμου; Και στις δύο περιπτώσεις πάντως το έργο των αρχών δεν παρεμποδίζεται ούτε από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου ούτε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Εκεί που πιθανώς είναι τα δύσκολα, για τη Δικαιοσύνη, είναι να ανακαλύψει ποιος έκανε αυτή την εκπληκτική σάτιρα για το φαινόμενο «ο καιρός γαρ εγγύς»…

Πάσχος Μανδραβέλης

—————————————————————

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 2/7/2009

3 σχόλια
Leave a comment »

  1. Η εγκύκλιος Σανιδά περισσότερο μου θυμίζει το βιβλίο “Malleus Maleficarum” «Σφυρί των Μαγισσών», το οποίο ήταν ένα εγχειρίδιο που γράφτηκε τον μεσαίωνα από δύο… Σανιδάδες της εποχής, και περιέγραφε μεταξύ άλλων, μεθόδους εντοπισμού για το κυνήγι μαγισσών.

    Στη σύγχρονη ορολογία το «κυνήγι μαγισσών» αναφέρεται στη διενέργεια έρευνας και αντιμετώπισης υποτιθέμενων εχθρών, ιδιαίτερα όταν διεξάγεται με εξονυχιστικά μέτρα καταστολής.

  2. Πάσχο,

    Την μια συμφωνώ και την άλλη διαφωνώ μαζί σου οχι μόνο σε διαφορετικά κείμενα αλλα και μέσα στο ίδιο το κείμενο…

    Πράγματι το αυστηρό ύφος του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν εκφράζει σοβαρότητα στις πράξεις του ατόμου…

    Δυστυχώς αυτό είναι καθημερινό πρόβλημα της Ελληνικής δικαιοσύνης η οποία οχι μόνο δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων αλλα έχει κατέβει πολύ χαμηλά και συχνά ανακατεύει λάσπες και λήμματα…

    Όμως ας περιοριστώ στα ωραία του κυρίου Σανιδά.

    Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με την γνωμοδότησή του πλην της τελευταίας παραγράφου…

    «…Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αλλά και οποιαδήποτε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιονδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η περί άρσεως ή μη του απορρήτου απόφαση των οργάνων της Δικαιοσύνης είναι σύννομη ή όχι. Αυτό κρίνεται από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης. Ούτε όμως περαιτέρω η ρηθείσα Αρχή μπορεί να ελέγξει τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας για τη, σε κάθε περίπτωση, συμμόρφωσή τους προς τις αποφάσεις των οργάνων της Δικαιοσύνης. Εάν πράξει τούτο ενεργεί καθ’ υπέρβαση της δικαιοδοσίας της…»

    …όπου προτείνεται να μην επιτρέπεται ο έλεγχος του σύννομου της άρσης του απορρήτου…

    Αυτό είναι προφανώς πραξικοπηματική διάταξη που θα ζήλευε και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος…

    Το να διερευνάται το ποιον ενός ανωνύμου υβριστή είναι κατά την άποψή μου ευπρόσδεκτο και το τι ισχύει στις ΗΠΑ καθόλου δεν με ενδιαφέρει για να μην προσθέσω και κάτι καθόλου ευχάριστο για τα ήθη των Αμερικανών…

    Συγκεκριμένα αν υποφέρουμε απο την αθλιότητα των συνεχών διαδικτυακών επιθέσεων απο άθλια μηνύματα τάχατες εμπορικού ενδιαφέροντος είναι λόγω αυτής της ασύδοτης και χαχόλικης νομοθεσίας των ΗΠΑ.
    Απο την άλλη οι υποκριτικές αρχές των ΗΠΑ είναι οι πρώτες που παραβιάζουν τι αρχές τους και διαμορφώνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης ή βασανίζουν τάχατες «τρομοκράτες» ώστε να ομολογήσουν φανταστικές συμμετοχές τους σε τρομοκρατικές ενέργειες…

    Άλλωστε το Γκουαντάναμο γιαυτό φτιάχτηκε… Για να αποσπώνται ψευδείς ομολογίες απο φανταστικούς τρομοκράτες και να μην υπάρχει η δυνατότητα προφύλαξης των κατηγορουμένων απο τους συνηγόρους τους.. Πρόκειται για γκανγκστερικού τύπου πρακτική που εσείς κύριε Μανδραβέλη εκθειάζεται (δυστυχώς) ως Αμερικανικό πλεονέκτημα…

    Να μας λείπει επομένως το αήθες επίπεδο των γκανγκστερικών Αμερικανικών μεθόδων…

    Πιστεύω οτι ο Ομπάμα αν και παιδί του συστήματος (για τους αδαείς το σύστημα τον εκπαίδευσε και τον προώθησε… δεν εμφανίστηκε με παρθενογέννηση ο Ομπάμα…) θα αλλάξει κάποια απο τα άθλια αυτά δεδομένα της Αμερικανικής ασυδοσίας.

    Αλλά για να επανέλθω στα δικά μας…

    Το να παλεύει να φέρει κάποιος ένα επίπεδο στο Ελληνικό διαδίκτυο (blogging) στο οποίο κυριαρχεί η ανοησία και η ύβρης είναι ζητούμενο…

    Το να ελέγχει όμως την ασυδοσία της ελευθερίας χωρίς να επιτρέπει μέσα άμυνας θα αποβεί μοιραίο για την δημοκρατία μας.

    Αυτο περιμένουν οι χούλιγκαν και οι κουκουλοφόροι για να αυξήσουν το επιμίσθιο τους λόγω αυξημένης επικινδυνότητας του επαγγέλματος κύριε Μανδραβέλη…

    Ε οχι και να αυξήσουμε και το μισθό των παρακρατικών και των αληταράδων σε περίοδο κρίσης…

    Τις γνήσιες δημοκρατικές μας ελευθερίες να αυξήσουμε και να θωρακίσουμε…

    Η διατύπωση της παραγράφου τρία στην γνωμοδότηση του κυρίου Σανιδά ειναι κατάφορα αντιδημοκρατική και ο κύριος Σανιδά θα έπρεπε να διωχτεί αυτεπάγγελτα γιαυτή την άθλια αντιδημοκρατική πρότασή του…
    Το οτι αντικατεστάθη δεν αρκεί… Δεν αρκεί καθόλου διότι το ίζημα της αντιδημοκρατικότητας θα προστεθεί σε προηγούμενες και νεώτερες αντιδημοκρατικές διατάξεις και χωρίς τον κύριο Σανιδά..

    Δεν αρκεί να αντικαθίστανται οι Ανώτεροι Δικαστικοί Λειτουργεί, εστω με την δικαιολογία της λήξης της θητείας τους…

    Χρειάζεται και σκούπα για να καθαρίσει την κόπρο που συσσώρευσαν κατά την διάρκεια της θητείας τους… οι αποχωρούντες.

  3. …ve hav many ozher veys to make you talk (είχε πει ο αείμνηστος Πήτερ Σέλλερς):

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_04/07/2009_321027

Σχολιαστε