«Φώς! Περισσότερον φώς»

Ιούλ 4th, 2009 | | Κατηγορία: Μάρκος Δραγούμης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Ένα χαρακτηριστικό της ανθρώπινης συμπεριφοράς (ατομικής, οικογενειακής, κοινωνικής αλλά και πολιτικής) είναι ότι στις δύσκολες στιγμές «τελειώνουν τα ψέματα» κατά το κοινώς λεγόμενον. Έτσι στην Ιρλανδία π.χ. όπου οι ψηφοφόροι έπαιξαν « εν ου παικτοίς» και απέρριψαν με δημοψήφισμα τη Συνθήκη της Λισαβώνας, τώρα που βουλιάζει η οικονομία τους και συνειδητοποίησαν πόσο ανάγκη έχουν την Ευρωπαϊκή Ένωση , το ξανασκέφτονται το πράγμα. Κατά την διαδικασία της «δημιουργικής καταστροφής» που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό κατά τον Joseph Schumpeter, οι κρίσεις οδηγώντας τις πεπαλαιωμένες επιχειρήσεις στη χρεοκοπία, ανοίγουν το δρόμο στην καινοτομία και στις Microsoft του κόσμου τούτου. Στην Ελλάδα η κρίση μας οδηγεί να ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό την πυρίτιδα και την Αμερική δηλαδή την ανάγκη περιστολής της φοροδιαφυγής, της δημόσιας σπατάλης, της διαφάνειας και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας.

Στην Ελλάδα η κρίση μας οδηγεί να ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό την πυρίτιδα και την Αμερική δηλαδή την ανάγκη περιστολής της φοροδιαφυγής, της δημόσιας σπατάλης, της διαφάνειας και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας

Καίριο στοιχείο είναι η αύξηση της διαφάνειας. Το λαμόγιο η λαμόγειο είναι ένα ερπετο-θηλαστικό του Θιβέτ με μεγάλα αυτιά που ζη σε υπόγειους τόπους, τρέμει το φως και θεριεύει στο σκοτάδι. Ακριβώς όπως ο Χριστοφοράκος που κυριαρχεί στην ειδησεογραφία αυτές τις μέρες. Ωστόσο επικρατεί μια κάποια σύγχυση ως προς τι ακριβώς θα πρέπει να του καταλογισθεί.

Κατ’ αρχήν μια μεγάλη εταιρεία όπως η Siemens έχει βεβαίως κάθε δικαίωμα να ενισχύσει οικονομικά όποια φιλανθρωπική, περιβαλλοντική η πολιτική οργάνωση θέλει, αρκεί η δωρεά της να είναι δημόσια και ελέγξιμη κατά πόσον εμπίπτει η όχι στο αδίκημα της δωροδοκίας. Πληρώνοντας, όπως θρυλείται, 152 βουλευτές και 12 υπουργούς (αμφοτέρων των Ελληνικών κομμάτων εξουσίας) ο Χριστοφοράκος είχε οπωσδήποτε κάτι στο μυαλό του το οποίο καλό θα ήταν να διευκρινισθεί. Προφανώς ήθελε να «τα έχει καλά» με όποιο από τα δύο κόμματα κυβερνήσει τη χώρα έτσι ώστε αυτό να ευνοήσει την κατάλληλη στιγμή την Siemens έναντι των ανταγωνιστών της. Όπως και αν έχει το πράγμα τα πραγματικά γεγονότα πρέπει πια να έρθουν στην επιφάνεια.

Στο μεταξύ εμφανίζεται ο κ. Τσουκάτος ό οποίος μας δίνει επιτέλους κάτι χειροπιαστό να εξετάσουμε. Ο άνθρωπος δηλώνει απερίφραστα ότι ως «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη πήρε από τον Χριστοφοράκο 1 εκατομμύριο μάρκα το 1999 και τα κατέθεσε στα ταμεία του κόμματος. Οι ταμίες του ΠΑΣΟΚ λένε ότι ο Τσουκάτος τους έδινε κατά καιρούς μεγάλα ποσά από διάφορες πηγές αλλά ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν αυτήν την συγκεκριμένη κατάθεση, πόσο μάλλον την προέλευσή της. Το θέμα όμως είναι αλλού. Ο Χριστοφοράκος, άνθρωπος της πιάτσας, λαμόγιο ολκής, πονηρός και καπάτσος, δεν ήταν ποτέ δυνατόν να επαφίεται στην αξιοπιστία του κ. Τσουκάτου , για να σιγουρευτεί ότι η «δωρεά» του έπιασε τόπο. Θα πρέπει οπωσδήποτε να εξασφάλισε ότι την έχουν πληροφορηθεί και οι «έχοντες και κατέχοντες» τη δύναμη και το πουγκί του ΠΑΣΟΚ. Φαντάζεται δηλ. κανείς ότι ο Χριστοφοράκος και οι Γερμανοί προϊστάμενοί του θα μπορούσαν ποτέ να ρισκάρουν ότι τη στιγμή που θα χρειάζονταν την «εύνοια» της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εις βάρος των ανταγωνιστών τους θα αντιμετώπιζαν δηλώσεις σαν τις σημερινές ότι «τα βιβλία του κόμματος δεν δείχνουν να έχει υπάρξει κατάθεση ποσού προερχόμενου από την Siemens;”

θα πρέπει επιτέλους να εξασφαλισθεί νομοθετικώς πλήρης δημοσιότης, μέσω του Διαδικτύου, στα οικονομικά των κομμάτων

Ο κ.Σημίτης δήλωσε ότι «λυπάται» όταν έμαθε τι έκανε ο Τσουκάτος όταν ήταν ο έμπιστός του στο κόμμα. Το θέμα όμως είναι να ερωτηθεί συγκεκριμένα αν ήξερε η έστω αν υποψιαζόταν ότι ο κ.Τσουκάτος πήρε το 1999 όντως ένα μεγάλο ποσό από την Siemens και το κατέθεσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Η απάντησή του θα έχει πολύ ενδιαφέρον διότι πρόκειται για έντιμο πολιτικό. Η ίδια ερώτηση πρέπει να υποβληθεί σε υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αρχίζοντας από τον κ. Πάγκαλο ο οποίος δήλωσε ότι έχει ο ίδιος ενισχυθεί οικονομικά από επιχειρηματίες στους προεκλογικούς του αγώνες.

Γενικότερα θα πρέπει επιτέλους να εξασφαλισθεί νομοθετικώς πλήρης δημοσιότης, μέσω του Διαδικτύου, στα οικονομικά των κομμάτων ακριβώς όπως την μεθοδεύει ο κ. Παπαθανασίου για τα οικονομικά των επιχειρήσεων. Όταν η Siemens «αγκαλιά με τα λαμόγια – χτίζει ανώγεια και κατώγεια» οι Έλληνες έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν «περισότερον φώςι» όχι όπως το ζητούσε ο Γκαίτε πεθαίνοντας αλλά όπως το ζητούν από τους απογόνους του και από τους κυβερνώντες τους οι ‘Ελληνες που διατηρούνται επιμελώς στο σκοτάδι. Ειδεμή ας κληθεί επιτέλους ο κ. Τσουκάτος να σχηματίσει δικομματική κυβέρνηση στηριζόμενη στις 152 ψήφους των ευεργετηθέντων βουλευτών από τον κ,.Χριστοφοράκο για να θριαμβεύσουν για άλλη μια φορά στην Ελλάδα τα δικαιώματα του ανόμου.

Μάρκος Δραγούμης

Ένα σχόλιο
Leave a comment »

 1. Μισθαρχίδες και τσουπόπτερα

  Στη χώρα του φωτός
  προφανώς η εντατική διαφάνεια
  τυφλώνει τους πολίτες.
  Ω μισθαρχίδες και τσουπόπτερα
  κρυφά και ενδόμυχα
  τη δόξα σας την κάναμε υπόδειγμα.
  Πόσοι δεν ονειρεύονται μιαν αρπαχτή;
  Μιαν αμοιβόμενη θέση κρατική;
  Ω μισθαρχίδες και τσουπόπτερα
  Τι περιμένετε;
  Και ναυαρχίδες κι ελικόπτερα
  κι οσες απόμειναν προμήθειες κρατικές, μεγάλες και μικρές,
  να ροκανίσετε;

Σχολιαστε