Η οικονομία μας στις συμπληγάδες

Ιούλ 27th, 2006 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Οικονομικά, Πολιτική | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |
Του Πάνου Ευαγγελόπουλου

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης σαν ένας άλλος σύγχρονος Ιάσων προσπαθεί να περάσει την Αργώ, την Ελληνική οικονομία, από τις Συμπληγάδες Πέτρες. Το μυθικό στενό που σχημάτιζαν οι βράχοι των Συμπληγάδων ήταν αδιαπέραστο από την σφοδρή θαλασσοταραχή και τους δυνατούς και αντίστροφους ανέμους. Ένα τέτοιο παρόμοιο απροσπέλαστο πέρασμα προβάλλει σήμερα για την Ελληνική οικονομία. Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, επιχειρεί ο Γιώργος Αλογοσκούφης, μία ασφαλή διέλευση, καθιστώντας την σύγχρονη Αργώ, την οικονομία μας, όσο το δυνατόν πιο άτρωτη και ισχυρή.

Μολονότι το εγχείρημα είναι εξ αιτίας των αρχικών συνθηκών ιδιαίτερα επικίνδυνο για την θετική έκβαση του αποτελέσματος, παρ’ όλα αυτά κάτω από μία ολοκληρωμένη στρατηγική και έναν συγκροτημένο χειρισμό των στόχων και των εργαλείων της οικονομικής πολιτικής, θα ήταν δυνατόν η επιτυχής δρομολόγηση της Ελληνικής οικονομίας στην πορεία της αύξησης της παραγωγικότητας, της εκμετάλλευσης των δυναμικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της κατανίκησης των χρόνιων αδυναμιών και στρεβλώσεων που κυρίως παρήχθησαν από τον έλεγχο των αγορών από το κράτος, την γραφειοκρατία, τις συνδικαλιστικές ενώσεις και τον κομματικό ιμπεριαλισμό.

έχουμε μία συστηματική υπονόμευση των μεταρρυθμίσεων η οποία λαμβάνει διάφορες μορφές εξίσου δυσμενείς για τις αλλαγές που επιχειρούνται

Δεν είναι επαρκές για σήμερα να σταθούμε στα λάθη των κρατικοποιήσεων της δεκαετίας του ’70 και της κοινωνικοποίησης και της κομματικοποίησης της δεκαετίας του ’80. Είναι όμως σημαντικό να υπογραμμίσουμε και να επισημάνουμε ότι η ήπια και αργή φιλελευθεροποίηση της οικονομίας μας που επιχειρείται σήμερα δεν αρκεί για να κρατήσει σταθερή την πορεία της οικονομίας προκειμένου να κατορθώσουμε να περάσουμε τις Συμπληγάδες. Αντί να περικόψουμε τις αλόγιστες δαπάνες του δημοσίου επιλέξαμε να τις χαϊδέψουμε και να τις χρηματοδοτήσουμε επιπλέον με αύξηση του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων επιβαρύνσεων. Αντί να δώσουμε δύναμη στις διοικήσεις να καθηλώσουν τους μισθούς των ελλειμματοβόρων ΔΕΚΟ, τις επιτρέψαμε να πλειοδοτήσουν στις αυξήσεις. Λες και ο σταθμάρχης ή ο μηχανοδηγός του ΟΣΕ δεν έχει που την κεφαλήν κλίνειν μισθολογικά ενώ αντίθετα συνεισφέρει με το παραπάνω στην φθίνουσα και ασθμαίνουσα πορεία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων. Είναι πολλά τα παραδείγματα που θα μπορούσαμε να καταγράψουμε του εκτεταμένου οικονομικού ανορθολογισμού που διέπει την διαχείριση του στενού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά δυστυχώς προς αυτή την κατεύθυνση δεν διαπιστώνουμε καμία θετική εξέλιξη παρά την ρητορική αλλά και τις όποιες προσπάθειες που ειλικρινώς καταβάλει ο Υφυπουργός κ. Δούκας.

Από την άλλη πλευρά έχουμε μία συστηματική υπονόμευση των μεταρρυθμίσεων η οποία λαμβάνει διάφορες μορφές εξίσου δυσμενείς για τις αλλαγές που επιχειρούνται. Η εμμονή της ΝΔ σε ένα αόριστο ανθρωποκεντρικό κοινωνικό κέντρο την καθιστά ευάλωτη σε κάθε αλλαγή που θα ήθελε να επιχειρήσει. Η πιο σωστή συνιστώσα της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ για την απλούστευση του φορολογικού συστήματος και της ελάφρυνσης των φόρων, την φέρει κατηγορούμενη από ισχυρούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης για ζήλο υπέρ της πλουτοκρατίας. Δεν άκουσα κανέναν λοιπόν να ισχυριστεί ότι η καθολική μείωση των εταιρικών φόρων και στα διανεμόμενα κέρδη ενισχύει την χρηματαγορά, τους ιδιοκτήτες μετοχών, την διεύρυνση του θεσμού της εταιρικής ιδιοκτησίας σε μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού και την εδραίωση της έννοιας και της σημασίας του λαϊκού καπιταλισμού που οργανώνει με τον καλύτερο τρόπο τις ελεύθερες οικονομίες και τις ανοικτές κοινωνίες.

Αντ’ αυτού το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την πιο ατεκμηρίωτη κριτική, εισηγούμενο μία περίπλοκη και γραφειοκρατική διακριτική πολιτική φόρων κινήτρων που έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει παταγωδώς από όλες τις παρελθούσες κυβερνήσεις του. Στην προσπάθεια μάλιστα του ΠΑΣΟΚ δια την επινόηση νέων οικονομικών ιδεών που μάλλον αποσκοπούν στην χωρίς κόπο προσέλκυση ψήφων παρά στην ορθολογικότητα του οικονομικού συστήματος, προβάλλεται μεταξύ άλλων η συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα το διατυπώσω όπως ακριβώς ο λαός μας στα χωριά του πριν αρχίσει να συσσωρεύεται στις πόλεις. Δεν φθάνει που είναι τεμπέλης πρέπει να τον πληρώνουμε και από πάνω για να ζήσει! Η ταξινόμηση των οικονομικά ασθενεστέρων, η αντιμετώπιση των καταχρηστικών περιπτώσεων, τα σώματα που πρέπει να συσταθούν για την καταβολή της χορηγίας, την επίβλεψη και το έλεγχο όλων όσων εμπλέκονται, δυναμιτίζουν την δημιουργία και του πιο καλοκάγαθου συνταγματικού νομοθέτη.

Η οικονομία μας πρέπει με σταθερή και αταλάντευτη πορεία να διέλθει του περάσματος των Συμπληγάδων. Με το άνοιγμα και την απελευθέρωση των αγορών και την εδραίωση του κέρδους ως κινητήριου μοχλού για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μας, γρήγορα θα οδηγηθούμε σε μία ευρύτατη διάχυση των ωφελειών που θα λειτουργήσουν καταλυτικά υπέρ των μεταρρυθμίσεων και θα απαξιώσουν στη συλλογική συνείδηση το αναχρονιστικό κρατικιστικό παρελθόν μας.

—————————————————–
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Κέρδος» στις 22/7/2006

Ο Πάνος Ευαγγελόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ένα σχόλιο
Leave a comment »

  1. Kaloutsiko Libanisma.

Σχολιαστε