Επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα

Ιούν 13th, 2007 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Οικονομικά | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

του Πάνου Ευαγγελόπουλου*

Η πορεία των επενδύσεων στη χώρα μας μολονότι προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας, ποτέ δεν ήταν ευνοϊκή αλλά ούτε καν επαρκής για να στηρίξει τα ελληνικά προϊόντα όχι μόνον στις δύσκολες και απρόσιτες πολλές φορές διεθνείς αγορές, αλλά ακόμη και στην εγχώρια αγορά στην οποία έχει διαμορφωθεί μία σταθερή εικόνα υποχώρησης της ελληνικής προστιθέμενης αξίας που έχει έναν άμεσο πολύ αρνητικό αντίκτυπο στο ολοένα και πιο διευρυμένο ελλειμματικό ισοζύγιο πληρωμών.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας έρχεται αντιμέτωπος με αυτό το μείζον θέμα της ανάπτυξης της οικονομίας μας με το νέο του βιβλίο, «Ξένες Άμεσες Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα» (εκδόσεις Παπαζήση, 2007), το οποίο θα παρουσιάσουν οι κκ. Νίκος Χριστοδουλάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Πάνος Καζάκος, στη Στοά του Βιβλίου, στις 19 Ιουνίου. Ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας συνεργάτης αυτής της φιλόξενης στήλης του «Κέρδους» τον τελευταίο χρόνο κοσμεί με τα άρθρα του την προσπάθεια εμπέδωσης σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό των πορισμάτων και των ερευνών της σύγχρονης οικονομικής επιστήμης όπως διαμορφώνεται σε έναν κόσμο ανοιχτών οικονομικών συναλλαγών, αυξημένης αλληλεπίδρασης μεταξύ των χωρών και εναλλασσόμενων επιταχυνόμενα οικονομικών ευκαιριών που μεταβάλλουν βίαια την αξία της χρήσης των πόρων της εργασίας και του κεφαλαίου. Ασχολούμενοι με το βιβλίο του από τη μια πλευρά δίνει την ευκαιρία στη στήλη να του ανταποδώσει για τη συνεισφορά του και από την άλλη να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στο ακανθώδες πρόβλημα της μειωμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις είναι μία διαρκής ροή κεφαλαίων πλανητικής υφής που ψάχνει την κατάλληλη κοίτη επενδυτικού ποταμού που θα κάνει γόνιμα τα χέρσα εδάφη της εγχώριας αδιαφορίας και απραξίας

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις είναι πάντα ένα σημαντικό κομμάτι του συνόλου των επενδύσεων αλλά η ιδιαίτερη αξία τους, που τις καθιστά ποθητές από τις κυβερνήσεις και των πιο ανεπτυγμένων χωρών, προκύπτει από τη βιβλική αναφορά ότι πέφτουν στην οικονομία υποδοχής ως Μάννα εξ ουρανού. Η ισχυρή παρομοίωση που χρησιμοποιώ θέλει να δείξει τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, τα οποία αν για μια μεγάλη χώρα συντελούν στην ανανέωση του ισχυρού της επενδυτικού ιστού, για μία μικρή οικονομία πανταχόθεν ανοικτή στον παγκόσμιο ανταγωνισμό όπως η χώρα μας, είναι ικανά να ανατρέψουν την επενδυτική ερήμωση, την εγχώρια στασιμότητα και τη φοβική εθνική απομόνωση από τα παγκόσμια οικονομικά δρώμενα. Προς επίρρωση των παραπάνω δεν είναι τυχαίο ότι ο συγγραφέας του βιβλίου αναφέρει πρώτα τα παραδείγματα των μικρών χωρών της Ιρλανδίας και του επενδυτικού θαύματός της αλλά και της Πορτογαλίας. Από αγροτικές χώρες, φτωχές και άμορφες οικονομικά, μετατράπηκαν σε μοντέρνες οικονομίες με επενδυτική προσωπικότητα, ξεπερνώντας τη χώρα μας κατά πολύ στον μακρύ οικονομικό δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας δεν αρκείται όμως μόνο στα παραδείγματα των μικρών χωρών, αλλά προχωρά και στην ανάλυση των άμεσων ξένων επενδύσεων και των θετικών τους επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα των πιο μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελούν τους οικονομικούς στυλοβάτες της. Δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Με τον τρόπο του ο συγγραφέας δείχνει αλλά και υπογραμμίζει ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις δεν είναι το Μάννα εξ ουρανού μόνον για τους λαούς των απανταχού Δαυίδ αλλά και για τους Γολιάθ του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις είναι μία διαρκής ροή κεφαλαίων πλανητικής υφής που ψάχνει την κατάλληλη κοίτη επενδυτικού ποταμού που θα κάνει γόνιμα τα χέρσα εδάφη της εγχώριας αδιαφορίας και απραξίας. Άσχετα με το μέγεθος της χώρας υποδοχής, οι ανοιχτές και ελεύθερες αγορές δίνουν τη δυνατότητα μέσα από την άνετη ροή του διεθνούς κεφαλαίου να αναδειχθούν στο διεθνές επενδυτικό προσκήνιο όλες εκείνες οι περιπτώσεις που στα χέρια των εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων, ισχνών ή σθεναρών, υποτιμούνται και τελικά απαξιώνονται. Αν, λοιπόν, για μια μεγάλη χώρα οι μειωμένες άμεσες ξένες επενδύσεις είναι ένα συγκρίσιμο κόστος ευκαιρίας, τότε για μία μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, αυτό αποτελεί ένα συντριπτικό οικονομικό μειονέκτημα.

Ο σοφός Αρχιμήδης ισχυρίστηκε ότι αν έβρισκε τον τόπο να στηρίξει τον μοχλό θα γύριζε ολόκληρη τη γη. Με τον ίδιο τρόπο και εμείς μπορούμε να ανατρέψουμε την επενδυτική μας καχεξία, αν επιτέλους τοποθετήσουμε στη χώρα μας τον μοχλό των ξένων άμεσων επενδύσεων.

———————————————————————————
* Ο κ. Πάνος Ευαγγελόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Το άρθρο Δημοσιεύτηκε στην οικονομική εφημερίδα Κέρδος στις 9-6-2007.

5 σχόλια
Leave a comment »

 1. Οσο κι αν φαινεται ορατο το κερδος ,
  απο το ενδεχομενο για ξενες επενδυσεις ,
  εντουτοις αξιζει τον κοπο να σταθουμε στην υποδομη της ντοπιας οικονομιας και κυριως της νοοτροπιας της τοπικης επιχειρηματικοτητας, για να μην αποβει μοιραιο χτυπημα για την εθνικη ανεξαρτησια της Χωρας μας!!!
  Το παρελθον δειχνει οτι καθε αλλο απο ετοιμοι ειμαστε!
  Το 1989 δεχομαι τηλεφωνημα σο παρισι απο φιλο Οικονομολογο, για να μισθωσω για 6 χρονια το ακριβοτερο καταστημα στην Ελληνικη Επικρατεια ανα τετραγωνικο μετρο..
  Ο ιδιοκτητης μια ανωνυμη εταιρια , παρουσιαζε σαν υποψηφιο ανταγωνιστη τον Ηλια Λαλουνη..
  15 χρονια αργοτερα , και ενω περιμενω την ευρεση νεου μισθωτη για να μου πληρωσει τον αερα της 12 ετιας , μια που η εταιρια παρα τα 90.000.000 μισθωματα, για 20τμ καταστημα χωρις καν τουαλετα και βιτρινες, οχι μονο δεν πληρωσε τα κατα το νομο, αλλα εκανε οτι ηταν δυνατο ,για να μας οδηγησει σε καταστροφη , προκειμενου να φερει σαν νεο μισθωτη τον Λαλαουνη, οχι στο απεναντι καταστημα ,οπως ειχε υποσχεθει και αθετησε , αλλα στο δικο μας!
  Αν το συμβαν αφορουσε αποκλειστικα και μονο μια παρανομα ενεργουσα Α.Ε δεν θα εμπαινα καν στον κοπο να το αναφερω σε Ελληνικη κλιμακα..
  Το δραματικο στην ιστορια, ειναι οτι για να επιτευχθει η εξαπατηση, χρησιμοποιηθηκε το ιδιο το κρατος, οταν ανοιγει με Ευρωπαικες επιχορηγησεις το σημαντικοτερο προιστορικο μουσειο του πλανητη, μετα απο πιεσεις διεθνων αρχαιοφιλων , αλλα στην συνεχεια διωχνεται απο τα καθηκοντα της η αξια υπουργος Ελισαβετ Παπαζωη, που υλοποησε το εργο, για να αφησει στη συνεχεια στο ελεος των απατεωνων ταξειδιτικων πρακτορων , την επισκεψιμοτητα του…
  Η εταιρια που μισθωνε το καταστημα μας , εβαλε ξεναγους στους οποιους εκχωρησε επαγγελματικο χωρο , να διαδιδουν ψευδως,
  οτι τα ευρηματα βρισκονται στο μουσειο της αθηνας ,για να μειωνουν την φερεγγυοτητα των δικων μας εμπορικων προτασεων ,
  που συνδεονταν με την επισκεψιμοτητα του εθνικου μνημειου , με προφανη σκοπο να εξυπηρετησουν τα συμφεροντα μιας τοπικης ολιγαρχιας, η οποια συνδεεται με την τοπικη αυτοδιοικηση και απο κοινου με τους πρακτορες ταξειδιου, λυμαινονται τον τοπικο τουρισμο της Σαντορινης!
  Σε ενα μονο παραδειγμα , ο επενδυτης ,
  εν προκειμενω ο υποφαινομενος , αναγκαστηκε σε εξωση απο την επιχειρηση του , παρα το γεγονος οτι ειναι ο πρωτος Ελληνας δημιουργος κοσμηματων με διεθνη κατοχυρωση και αναγνωριση επι 15 συνεχη ετη , με πελατεια καθηγητες πανεπιστημιων και προμηθευτης του Υπουργειου Εξωτερικων της Ελλαδας βρεθηκε απεναντι σε ενα κρατος αδυναμο να αντιδρασει στους τοπικους μεγαλοκαρχαριες, που οχι μονο δεν μπορεσε να επιβαλει τα νομιμα, αλλα ουτε καν να υπερασπιστει τις Ευρωπαικες πολιτιστικες επενδυσεις για τις οποιες ελαβε χρηματα για την αναπτυξη της Οικονομιας του!!!!
  Ειναι λοιπον λογικο και θεμιτο να διαπιστωσει ο υποψηφιος επενδυτης τον αυξημενο ρισκο και την αφερεγγυοτητα μιας Χωρας στην οποια ο πολιτικος κοσμος στο συνολο του , δεν εχει τον ελεγχο , ο οποιος βρισκεται στα χερια μιας τοπικης ολιγαρχιας μεσαιωνικης υφης,δογματικης, οπισθοδρομικης και μονοπωλιακης ,
  με προσβαση στην εξουσια , η οποια θα καθοριζει με μαφιοζικους κανονες , την αποδοση της επενδυσης του ,η μαλλον ,το ποσο καιρο θα χρειαστει για να αναγκασουν τον επενδυτη να φυγει οσο πιο μακρυα μπορει, για να ξεχασει το παθημα του!!!!

 2. Οι τόνοι που είναι τους έφαγε η μαρμάγκα;

 3. Αυτό σε πείραξε από την ασυναρτησία του παραπάνω μυνήματος; 🙂

 4. Ολοι οι υπολογιστες δεν εχουν τα ιδια προσοντα σε ολες τις γλωσσες!
  “ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΣ= πτηνο με μακρυ λαιμο, που εχει το χαρακτηριστικο να χωνει το κεφαλι της μεσα στην αμμο, προφανως για να αποφυγει ενα δυσαρεστο ερεθισμα , που υποκυπτει στην αντιληψη του ”
  Απο το λεξικο των νεοφιλελευθερων, περι κοινωνιας της ζουγκλας και “σχεση καπιταλισμου και ελευθεριας δρασης και επιχειρειν “,
  σε περιβαλλον που απεχει αρκετα χιλιομετρα απο την πρωτευουσα…

 5. Σας καλω να επσκεφθειτε την ιστοσελιδα του Υπουργειου Πολιτισμου της Ελλαδας

  http://www.culture.gr και να πατε στο προιστορικο μουσειο της ΘΗΡΑΣ [θηρα προιστορικο μουσειο] στα Ελληνικα και μετα στα Αγγλικα..

  Θα διαπιστωσετε ολο το μεγεθος της διαπλοκης στη Χωρα μας, αφου στα μεν ελληνικα γραφει οτι απο το Δεκεμβριο του 2006 το μουσειο ειναι κλειστο γιατι υπηρξε προβλημα με τα ηλεκτρολογικα , ενω στα αγγλικα για να μην αποκαρδιωθουν οι επισκεπτες, απολυτως τιποτα!!!!!

  Κυριε Καραμανλη, το βραδυ του 2004 οταν εκλεγηκατε πρωθυπουργος , δηλωσατε και σας ειδαν ΟΛΟΙ στην τηλεοραση, πως η σημαντικοτερη Ελληνικη βιομηχανια δεν ειναι ο τουρισμος αλλα ο πολιτισμος!!!!Εκτελεσατε ολυμπιακους αγωνες με το μουσειο της Αθηνας κλειστο ενω τα φυλαδια και τα συγγραματα των αρχαιολογων σας εγραφαν οτι οι τοιχογραφιες βρισκονται ακομα στην Αθηνα!!!!

  Οσα κοροιδα πηγαν και εκαναν ουρα στο αρχαιολογικο μουσειο ηδη καταλαβαν για τη Χωρα μπαχαλο προκειται…

  Οσοι δε ηρθαν στη Σαντορινη ,κανεις σας δεν φροντισε να τους πει να πανε στο μουσειο οπου τοτε ηταν ανοιχτο , αλλα τους βαζατε στα πουλμαν για να πληρωσουν το χαρατσι και τους πηγαινατε στο γιαπι του Ακρωτηριου με κινδυνο της ζωης τους οπως φανηκε αργοτερα οταν επεσε η στεγη στο κεφαλι τους…..

  Στη θεση σας θα ντρεπομουνα να ειμαι πρωθυπουργος μιας Χωρας μελους της Ε.Ε που δεν μπορει να επισκευασει σε 7 ολοκληρους μηνες οποιαδηποτε βλαβη στα ηλεκτρολογικα των Εθνικων της μνημειων και μαλλιστα οταν αυτα χτιστηκαν με φορους 500.000.000 πολιτων της Ε.Ε!!!!!

  Αλλα και αν ακομα η βλαβη ειναι οντως τοσο σημαντικη, γιατι στην αγγλικη μεταφραση δεν το γραφετε για να αναβαλουν το τεξειδι τους τα θυματα της ανυπαρκτης πολιτικης σας για τον Πολιτισμο που δεν σας ανηκει , αλλα ο ιδιος ορισατε επισημα τον εαυτο σας σαν φυλακα των εθνικων μας συμφεροντων και πολιτιστικων καταβολων!!!!!Ντροπη σε ολου σας κυριοι της ΝΔ…

  Ποτε η Ελλαδα δεν θα μπορουσε να παει πιο χαμηλα…

Σχολιαστε