Αττικη 2050 μ.Χ. – Το Μεγαλο Σχεδιο
Ιούν 20th, 2006 | Σωτηρης Γεωργανας| Κατηγορία: Ελλάδα, Οικονομικά, Περιβάλλον | Email This Post | Print This Post |Πως ονειρευεστε την πολη που θα ζουν τα παιδια σας?
Aυτο το αρθρο ξεκινησε με αφορμη μια πτηση πανω απο την Αθηνα. Τωρα που δημοσιευονται τα σχεδια για το Ελληνικο, ειναι εξαιρετικα επικαιρο. Δυστυχως τα σχεδια φαινονται να ειναι ενα μιγμα κακου συμβιβασμου και ελλειψης οραματος. Το πρωην αεροδρομιο του Ελληνικου μπορει να γινει ενας μοχλος που θα αλλαξει την Αθηνα και ισως την Ελλαδα για παντα. Ανταυτου αυτην την στιγμη σχεδιαζεται ενα αχρηστο παρκο, θυμα στον βωμο της μεγαλομανιας και του χαζοτοπικισμου που δερνει την χωρα …
Πετουσα χτες πανω απο την Αθηνα και ετυχα σε μια απο τις σπανιες περιπτωσεις που ο αεροδιαδρομος περνα πανω απο ολοκληρη την πολη, απο Μεσογεια προς Ελευσινα.
Ειναι τροφη για πολλες σκεψεις να βλεπεις αυτην την σουπα ασπρων σπιτιων να βραζει μες στον ηλιο. Τα μεγαλου μεγεθους1 προβληματα και δυνατοτητες της πολης γινονται ξεκαθαρα ακομα και στο πιο απειρο ματι. Κατι που προσεξα παλι και με προβληματιζει καιρο ειναι η περιοχη του Ελαιωνα, η περιοχη δεξια της Πειραιως πηγαινοντας απο Ομονοια προς Πειραια. Μιλαμε για εναν τεραστιο χωρο, με μεγαλα οικοπεδα, αναρχα ριγμενα απο δω κιαπο κει2, γεματα βρωμικες χρησεις και αυθαιρετα κτιρια. Απο την αλλη αυτος ο χωρος ειναι κυριολεκτικα διπλα στο κεντρο της Αθηνας, λιγα χιλιομετρα απο την πολυπαθη Ομονοια και τις πυκνοκατοικημενες περιοχες γυρω της.
Προφανης σπαταλη χωρου? Τριτοκοσμικη εικονα στο κεντρο μιας ευρωπαϊκης πρωτευσουσας?
Για σας ισως, αλλα οχι για τους ταγους της Πολιτειας μας που ανεχονται αυτο το χάλι εδω και τοσα χρονια. Ας ριξουμε μαζι μια ματια στην Αττικη, με την βοηθεια των δορυφορικων απεικονισεων απο το google.
Η Αττικη! Προσεξτε ποσο περιορισμενη ειναι η Αθηνα μεσα στα βουνα της και ποσος χωρος υπαρχει αριστερα και δεξια, στα Μεσογεια και στο Θριασιο Πεδιο. Στην μεση περιπου της αθηνας κατι μοιαζει να ειναι διαφορετικο, ειναι ο Ελαιωνας.
Ο Ελαιωνας απο κοντα. Μια εικονα αξιζει οσο χιλιες λεξεις… Για να καταλαβετε το μεγεθος του Ελαιωνα, το Πεδιο του Αρεως ειναι ο μικρος πρασινος χωρος στην δεξια πανω γωνια. Ο αναξιοποιητος Ελαιωνας ειναι υπερδιπλασιος απο ολον το κεντρο, απο την Λεωφορο Αλεξανδρας ως το Καλλιμαρμαρο!
Οι εικονες νομιζω επιβεβαιωνουν την εντυπωση που ειχα απο το αεροπλανο.
Κατα περιεργη συμπτωση, διαβασα προσφατα ενα αρθρακι στην Ελευθεροτυπια για το θεμα. Εκει μπορειτε να διαβασετε ομορφα την ιστορια ολων των Σχεδιων Αναπλασης της Περιοχης. Βαρια λογια, με στολισμενες ονομασιες, για να καλυψουν την αδυναμια των κυβερνωντων να κανουν αυτο που ο Σ.Μανος3 ειδε τοσο καθαρα 26 (!) χρονια πριν, οταν σε ενα φυλλαδιο το 1979 περιεγραφε που πρεπει να γινει το νεο αεροδρομιο της Αθηνας (στα Σπατα οπως τελικα εγινε το 2001, χαρη στον Μπαμπουλα των Ολυμπιακων Αγωνων) και καθοριζε τις γραμμες του Αττικου Μετρό (το οποιο παρομοιως εγινε σε πρωτη φαση το 2001.).
Ποσες καταστροφες χρειζομαστε για να συνειδητοποιησουμε το αυτονοητο? Ποσες περιοχες πρεπει να καταντησουν οικολογικοι και οικιστικοι εφιαλτες για να βαλουμε μυαλο? Γιατι πρεπει το 2006, εχοντας δει τοσα, να επαναλαμβανουμε τα ιδια λαθη? Καλα, ακομα δεν μπορουμε να δουμε την αξια του πραγματισμου και του ορθολογισμου?
Τι μας λεει ο ιδιος πραγματισμος και το ανοιχτο μυαλο που ας υποθεσουμε οτι εχουμε τωρα, αλλα μας ελειπαν το 1979, για την Αθηνα? Ξανακοιταξτε την αεροφωτογραφια. Παρατηρειστε τεσσερις περιοχες προσεκτικα. Ελαιωνας, Ελληνικο, Μεσογεια, Θριασιο Πεδιο. Δειτε το σαν ενα μεγαλο παζλ. Υπαρχει κατι στον Ελαιωνα (ενοχλητικη βιομηχανια), αλλα δεν ταιριαζει. Κατι δεν υπαρχει τοσο στο Θριασιο πεδιο (βιομηχανια), αλλα του ταιριαζει αριστα. Κατι υπαρχει στο Ελληνικο και λειπει στο κεντρο της Αθηνας και στον Ελαιωνα (ελευθερος χωρος). Κατι υπαρχει στα Μεσογεια αλλα λειπει σε ολη την Αθηνα (χωρος για δημιουργια ανετων, καθαρων, πρασινων κατοικημενων περιοχων. Μαλιστα στα Μεσογεια υπαρχει χωρος για περιοχες κοντα στην θαλασσα και φτιαγμενες απο το μηδεν, χωρις περιορισμους στα σχεδια πολεων που καταληγουν στους γνωστους ρυμοτομικους εφιαλτες.). Μετακινειστε τα κομματια με τον προφανη τροπο και θα εχετε το Μεγαλο Σχεδιο για την Σωτηρια4 της Αττικης. Η Αθηνα ειναι ωριμη για μια αστικη αναγεννηση, οπως ηταν το Παρισι το 1850 επι Βαρωνου Ωσμαν ή η Νεα Υορκη το 1930 επι Ρομπερτ Μοουζες. Το μονο που θελουμε ειναι αποφασιστικοτητα και φαντασια.
Το μεγαλο Σχεδιο
Καταρχας αναλαμβανει μια εταιρεια (στα προτυπα της ΕΑΧΑ) τον σχεδιασμο και ολη την διαχειριση του εργου. Δινονται ολες οι απαραιτητες αρμοδιοτητες και διασφαλιζεται η διαφανεια με καθαρους ορους για την αναθεση εργων. Οι απαλλοτριωσεις γινονται μαζικα και με τους ιδιους ορους για ολους, ωστε να μην προσπαθησουν οσοι ιδιοκτητες μεινουν τελευταιοι να εκβιαζουν το κοινωνικο συνολο, απαιτωντας τεραστια ποσα για το κομματι γης τους.
Τα εργα:
Στο Ελληνικο και στον πρωην ιπποδρομο
Η περιπτωση του Ελληνικου
Το θεμα του Ελληνικου ειναι περιπλοκο. Εμπλεκονται τοπικοι αρχοντες, πολιτες, οπαδοι του αεραθλητισμου, μεγαλομανεις πολιτικοι, οικολογοι κτλ Το μονο που δεν εχει ακουστει εως τωρα δυστυχως ειναι η φωνη της λογικης. Το Ελληνικο δεν κανει ουτε για αεροδρομιο, ουτε για μητροπολιτικο παρκο. Για αεροδρομιο δεν κανει επειδη ειναι διπλα σε κατοικημενες περιοχες και μαλιστα υψηλης αξιας. Για παρκο δεν κανει επειδη ειναι πολυ μακρια απο το κεντρο και μαλιστα καλυπτεται απο βουνο (οποτε τα οφελη απο την υπαρξη δασους δεν θα πηγαινουν στην υπολοιπη πολη ευκολα).
Αν επιμενουμε να γινει δασος στην περιοχη, μια
καλη ιδεα ειναι να δεντροφυτευτει η τεραστια εκταση του Υμηττου πανω απο την Γλυφαδα που εχει μεινει ξερη. Αν επιμενουμε οτι υπαρχει αναγκη για δευτερο αεροδρομιο στην Αθηνα (παρα τα συμφωνηθεντα στην συμβαση του Ελ.Βενιζελος), ας αξιοποιηθει το στρατιωτικο αεροδρομιο της Ελευσινας που ειναι ηδη σε βιομηχανικη περιοχη.
Το σιγουρο ειναι οτι το Ελληνικο δινει μια σπανια ευκαιρια για αστικη ανανεωση στην Αθηνα, μια ευκαιρια που δεν μπορουμε να χασουμε!
Για το Ελληνικο εχουμε μιλησει ηδη διεξοδικα, εδω. Μια συνοψη υπαρχει στο κουτακι δεξια.
Προτεινουμε: Χτισιμο προτυπης περιοχης 1ης κατοικιας με ηπια δομηση σε περιπου 2000 στρεμματα. Χτιζονται ενα ή δυο, πολυ μεγαλα εμβληματικαΓια τα προτερηματα των ουρανοξυστων εχουμε μιλησει αναλυτικα σε αρκετα αρθρα. Το βασικο προτερημα που πρεπει να τονιστει εδω περα, ειναι οτι το δημοσιο θα κερδισει πολλα χρηματα για τα υπολοιπα εργα, θυσιαζοντας ομως εναν πολυ μικρο χωρο. Το σταθερο προβλημα των ουρανοξυστων, οτι κρυβουν την θεα στα γειτονικα κτιρια, λυνεται θαυματουργα με το Σχεδιο μας, μιας και γειτονες δεν υπαρχουν, παρα μονο παρκα! κτιρια απο γνωστο αρχιτεκτονα (πχ Γκερυ, Κοουλχας, Χαντιντ, Φοστερ, Πιανο, Πέι, Καλατραβα, Λιμπεσκινντ) κατοπιν διεθνους διαγωνισμου, με χωρους για γραφεια, Συνεδριακο Κεντρο, μεγαλο ξενοχοδοχειο και χωρους διασκεδασης (κλαμπ, εστιατορια, κινηματογραφοι, ισως καζινο).
Στεγαζονται επιτελους 2 ή 3 μεγαλα υπουργεια που εχουν διασκορπισμενες υπηρεσιες σε ολη την Αθηνα, σε ενιαια ομορφα, λειτουργικα, οικολογικα κτιρια.
Μεταξυ γραφειων και χωρων κατοικιας δημιουργειται ενα προτυπο παρκο. Το εμβαδο του δεν χρειαζεται σε καμμια περιπτωση να ειναι περισσοτερο απο περιπου 1000 στρεμματα (5 φορες το μεγαλυτερο παρκο της Αθηνας σημερα!). Ειναι υπεραρκετο για μια τοσο αραιοκατοικημενη περιοχη της Αθηνας η οποια σημειωτεον ειναι προικισμενη με μια τεραστια εκταση γης που αντι να ειναι παρκο, μενει εντελως παρατημενη και ξερη: τον Υμηττο.
Φυσικα οπως παντα φροντιζουμε για τις μεταφορικες υποδομες, ωστε να μην δημιουργουμε περισσοτερα προβληματα απο οσα λυνουμε και το κυριοτερο να αποτρεπουμε την χρηση ΙΧ. Ετσι, η επεκταση της γραμμης του Μετρο και το Τραμ (που ειναι ηδη σχεδιασμενες) φροντιζουν για την Αριστη Συνδεση της περιοχης με την υπολοιπη Αθηνα.
Στοχος μας εκτος απο τα προφανη οφελη για τους κατοικους ειναι, αυτο το συμπλεγμα να κερδισει αρχιτεκτονικα βραβεια και να γινει νεο αξιοθεατο και πολος αναπτυξης στην πολη (βλεπε Λα Ντεφανς στο Παρισι, το σχεδιο @22 στην Βαρκελωνη, Σημειο Μηδεν στην ΝΥ, Μπουρτζ αλ αράμπ στο Ντουμπαι, Ποτσνταμερ Πλατς στο Βερολινο). Αρκετα με την εικονα της Αθηνας ακροπολη, χαος, βρωμια, γρηκ σουβλακι και φυγαμε για τα νησια.
Το Σχεδιο 22@ στην Βαρκελωνη:
Οπως εχουμε αναλυσει διεξοδικα και σε αλλο αρθρο, η πολη της Βαρκελωνης εχει μια εντυπωσιακη ικανοτητα να μεταμορφωνει χωρους. Το εντυπωσιακο Σχεδιο 22@ στην Βαρκελωνη εχει σαν στοχο να φτιαξει εναν πολο υψηλης τεχνολογιας στην πολη. Παιρνοντας μια παλια βιομηχανικη περιοχη κοντα στο κεντρο της πολης, οι αρχες εκαναν τα σταθερα τους βηματα: Καθαρισαν την περιοχη, εφτιαξαν τους δρομους και τις υποδομες, καθορισαν τις χρησεις γης και επετρεψαν το χτισιμο μεγαλων κτιριων. Σε συνεργασια με αυτους η εταιρεια υδατων της πολης εφτιαξε στην περιοχη τα κεντρικα της γραφεια με εναν μνημειωδη ουρανοξυστη στην αποληξη δυο μεγαλων δρομων. Ετσι το κτιριο ειναι ορατο απο μεγαλο μερος της πολης και σηματοδοτει την περιοχη.
Το αποτελεσμα ειναι το επιπεδο της περιοχης να ανεβει κατακορυφα, οι κατασκευαστικες εταιρεις να σπευδουν να δημιουργησουν γραφεια και κατοικιες. Και βεβαια σιγα σιγα εταιρεις τηελπικοινωνιων και τεχνολογιας οπως η Deutsche Telekom συρρεουν να επενδυσουν στην περιοχη. Το αποτελεσμα: μια καταπληκτικη γειτονια για να ζεις και εργαζεσαι, πολλες νεες δουλειες και αναπτυξη για την πολη. Εκει που πριν 10 χρονια υπηρχε αποβιομηχανιση και βρωμια, σημερα υπαρχει δυναμικη αναπτυξη και πανακριβα διαμερισματα. Ολοι κερδιζουν (εκτος απο τους ανταγωνιστες της Βαρκελωνης βεβαια).
Πρεπει να αρχισουμε να προβαλουμε και ενα μοντερνο, δυναμικο προσωπο τοσο στους ξενους επισκεπτες οσο και στους ντοπιους. Ετσι ωστε να μπορουμε επιτελους να ειμαστε περηφανοι για κατι που καταφεραμε σαν συνολο πολιτων, και δεν εγινε πριν 2500 χρονια!
Τα χρηματα απο το Ελληνικο πανε σε ενα ειδικο ταμειο με αυστηρα καθορισμενους σκοπους και αρμοδιοτητες, παρομοιο με το Ταμειο Πετρελαιου της Νορβηγιας. Σκοπος ειναι να καλυτερευσει η ζωη στην ευρυτερη περιφερεια της Αθηνας. Γιατι τοσες μελετες βρισκουν οτι οι ελευθεροι χωροι ανα κατοικο στην Αθηνα ειναι απο τους χαμηλοτερους στην ΕΕ. Και σαν απαντηση προοτεινεται απο πολλους ενα γιγαντιαιο παρκο στο Ελληνικο που δεν βοηθαει κανεναν, παρα μονο τους γειτονικους του δημους! Αυτο ειναι παραλογο! Πρεπει να επηρεασουμε την καθημερινοτητα του καθε Αθηναιου, ειδικα αυτων που μενουν στις πιο πυκνοκατοικημενες και υποβαθμισμενες περιοχες, σε γειτονιες που δεν αρμοζουν στην πρωτευουσα ενος ευρωπαϊκου κρατους. Καλη ιδεα λοιπον ειναι με τα κεφαλαια αυτα, για αρχη, να απαλλοτριωνονται εκτασεις στον Ελαιωνα (βλεπε κατω) και στα αλλα μερη της Αθηνας, όπου υπαρχουν ελευθερα οικοπεδα. Προσφατη μελετη που δημοσιευτηκε στην Ελευθεροτυπια βρηκε οτι υπαρχουν 2000 στρεμματα ελευθεροι χωροι στην Αθηνα, που προς το παρον μενουν αναξιοποιητοι (χρησιμοποιουνται ως υπαιθριοι χωροι σταθμευσης ή χειροτερα σαν μινι χωματερες). Ειναι προφανες οτι η απαλλοτριωση αυτων των χωρων θα βελτιωσει σημαντικα την πολη. Κατα δευτερον το Σχεδιο προβλεπει να αρχισουν σιγα σιγα να επιλεγονται στρατηγικα και κατοικημενα τετραγωνα και να κατεδαφιζονται. Σε αυτους τους χωρους κατοπιν να γινονται παρκα, χωροι αναψυχης, πλατειες, σχολεια και ιδρυματα που δωριζονται απο ιδιωτες οπως το Μουσειο Μοντερνας Τεχνης Γουλανδρη ή η Νεα Εθνικη Βιβλιοθηκη.
Στον χωρο του πρωην ιπποδρομου στην Καλλιθεα, γινεται κατι παρομοιο σε μικροτερη κλιμακα. Ενα καλο κομματι γινεται παρκο. Το υπολοιπο γινεται χωροι γραφειων (ενας ή δυο ουρανοξυστες διπλα στην Συγγρου ειναι σιγουρα αποδεκτος, θα φερει πρακτικοτητα, ομορφια και πολλα εσοδα) και κατοικιας. Το παρκο παλι δημιουργειται αναμεσα στα γραφεια και τις κατοικιες.
Ελαιωνας – Αστικη Αναπλαση
Το γηπεδο του Παναθηναϊκου
Η μεταφορα του γηπεδου του Παναθηναϊκου ειναι μια καλη πρωτη κινηση για την αναβαθμιση του Ελαιωνα. Θα φερει εμπορικη κινηση και ενδιαφερον στην περιοχη.
Μονο που πρεπει να προσεξουμε πολυ να γινει σαν μερος του Μεγαλου Σχεδιου και οχι αποσπασματικα. Δεν γινεται ας πουμε να εχουμε γηπεδο, χωρις προσβασεις, χωρους σταθμευσης, πεζογεφυρες κτλ Δεν κανει να πολεοδομηθει η περιοχη διπλα στο γηπεδο μιζερα, χωρις προβλεψη για φαρδια πεζοδρομια και ανοιχτους δρομους.
Η καλυτερη λυση αστικης αναπλασης για μια περιοχη υπο αποβιομηχανιση, οπως βρηκε ο Εκονομιστ σε ομορφη ερευνα τουΕνα πολυ ενδιαφερον αρθρο του Εκονομιστ περι προγραμματων αστικης αναπλασης ανα την Ευρωπη (στο τευχος 2. Απριλ
και συμφωνα με την πλουσια ευρωπαϊκη εμπειρια σε εργα αστικης αναπλασης, ειναι μια καλη δημοσια επενδυση σε υποδομες (οδικες συνδεσεις και μετρό), συνδυασμενη με ενα νεο πολιτιστικο κεντρο που θα τραβηξει νεο κοσμο. Ισως ενα μουσειο μοντερνας τεχνης που να ειναι αρχιτεκτονικο κοσμημα. Οι ιδιωτες οταν ολα ειναι ετοιμα ερχονται απο μονοι τους και επενδυουν πολλαπλασια ποσα σε κατοικιες, εμπορικες και γραφειακες χρησεις. Αυτο πως μεταφραζεται για μας?
Οι βιομηχανιες του Ελαιωνα πρεπει να μετακομισουν σε οργανωμενα βιομηχανικα παρκα, εκτος κεντρου. Οι υψηλης τεχνολογιας καθαρες εγκαταστασεις (αν υπαρχουν) πανε προς τα Μεσογεια. Οι πιο ρυπαινουσες βιοτεχνιες προς Ελευσινα-Μεγαρα ή Οινοφυτα. Δημιουργειται τρενο προς και τις δυο περιοχες για ανετη μεταφορα των εργαζομενων που δεν επιβαρυνει την πολη.
Ολοι οι χωροι που απελευθερωνει η βιομηχανια στον Ελαιωνα απαλλοτριωνονται (φυσικα στις τιμες που επικρατουν προ της ενταξης στο σχεδιο πολεως). Η περιοχη πολεοδομειται απο την αρχη με υποδειγματικο σχεδιο, πλουσιους ελευθερους χωρους, ευρυχωρα πεζοδρομια και δρομους. Διαλεγουμε καποια στρατηγικα σημεια με καλη προβολη (ας πουμε στο τελος ενος μεγαλου δρομου) και φτιαχνουμε τα μνημειωδη κτιρια που αναφερθηκαν (ενα μουσειο Γκουγκενχαϊμ θα ηταν το αριστο). Κατοπιν και αφου εχουν γινει ολες οι υποδομες, δινονται σε ιδιωτες ολα τα οικοπεδα για κατασκευη προτυπων κατοικιων. Τελος υπαρχει και μια πολυ προσφατη, θαυμασια προταση για διδυμους πυργους στον Ελαιωνα. Η μετατροπη μιας φτηνης βιομηχανικης περιοχης σε προτυπη περιοχη κατοικιας και γραφειων, τοσο κοντα στο κεντρο της πολης (ο Ελαιωνας ξεκιναει λιγα χιλιομετρα απο την Ομονοια!) δημιουργει τεραστιες υπεραξιες που το δημοσιο θα μπορεσει να δρεψει. Ετσι, και σε συνδυασμο με τα κεφαλαια απο το Ελληνικο, το ολο Σχεδιο γινεται οικονομικα βιωσιμο.
Αλλα και στην υπολοιπη Αθηνα, συμφωνα με το Σχεδιο ελευθερωνονται χωροι απο τα μεταστεγασμενα υπουργεια που πανε στο Ελληνικο. Οσο εχει νοημα, και εαν βρισκονται σε κορεσμενες περιοχες, τα κτιρια κατεδαφιζονται και μενουν πλατειες, ελευθεροι χωροι για αθληση και παρκα για χαλαρωση. Αλλιως στεγαζονται στα απελευθερωμενα κτιρια παιδικοι σταθμοι, νοσοκομεια, πανεπιστημια και αλλες δημοσιες υπηρεσιες της Αθηνας κτλ που σημερα συχνα βρισκονται σε εντελως ακαταλληλα κτιρια.
Λοιπες Απαραιτητες Παρεμβασεις
1) Τροχαια και λοιπες υπηρεσιες διατηρησης ταξης και καθαριοτητας
Ο,τι δρομους και υποδομες και αν φτιαξουμε, χωρις καποια επιβολη της ταξης στην πολη, τα οφελη ακυρωνονται. Παρατηρειστε ενα ρυακι που τρεχει. Οταν το νερο ειναι λιγο, η ροη ειναι κανονικη και το νερο προχωραει γρηγορα. Οταν το νερο αυξηθει αρκετα, εχουμε την λεγομενη τυρβωδη ροη (εξου και η λεξη turbo, τουρμπινα). Στην τυρβωδη ροη, το νερο κινειται μεν πολυ, αλλα δεν προχωραει γρηγορα, γιατι κινειται χαοτικα προς πολλες κατευθυνσεις, αντι να προχωραει ομαλα προς τα μπροστα. Νομιζω η κινηση στην Αθηνα ειναι σε παρομοιο σταδιο. Τα αυτοκινητα κινουνται τοσο χαοτικα, που οι χρονοι μετακινησης αυξανονται πολυ χωρις λογο. Αν επιβαλλοντουσαν οι βασικοι κανονες (δεν οδηγουμε αργα και αριστερα, δεν διπλοπαρκαρουμε ποτεΕιδικα το διπλοπαρκαρισμα σε κεντρικους δρομους εχει καταστροφικα αποτελεσματα. Οταν οι ανοιχτες λωριδες ενος δρομου αυξομειωνονται απο 2 σε 3 και τουμπαλιν, η κινηση ειναι χειροτερη αποτι αν ειχαμε μονο δυο λωριδες!, δεν περναμε με κοκκινο με αποτελεσμα να μενουμε στην μεση του δρομου και να κλεινουμε το καθετο ρευμα κτλ) θα ειχαμε πολυ πιο στρωτη ροη.
Για την καθαριοτητα ισχυει επισης κατι παρομοιο. Η πολη ειναι βρωμικοι γιαυτο και οι Αθηναιοι την ρυπαινουν? Ή οι Αθηναιοι ρυπαινουν επειδη η πολη εινα βρωμικη? Τα προβληματα ειναι αλληλενδετα, γιαυτο χρειαζεται συστηματικος καθαρισμος αλλα και επιβολη της ταξης. Μια βολτα στο κεντρο της Αθηνας δειχνει ξεκαθαρα οτι υπαρχουν κασταστηματα ή πολιτες που συστηματικα ρυπαινουν. Πρεπει να πληρωνουν το κοστος που προκαλουν στην κοινωνια!Μια καλη ιδεα για το μελλον ειναι να αρχισουν οι πολιτες να πληρωνουν οι ιδιοι για την αποκομιδη των σκουπιδιων με βαση τον ογκο τους, οπως γινεται πχ στην Γερμανια.
2) Γενικη εκστρατεια εκπολιτισμου του κοινου.
Γιατι το μεγαλο προβλημα της Αθηνας… ειναι οι Αθηναιοι! Οσο κι αν ξοδευουμε σε οδοκαθαριστες, αν οι Αθηναιοι πετουν τα σκουπιδια τους στον δρομο και αφηνουν τους σκυλους να κοπραινουν στα πεζοδρομια, η πολη θαναι βρωμικη.
Οσα μετρό κι αν φτιαξουμε, αν δεν μαθουν οι ανθρωποι να αφηνουν τους επιβατες να κατεβουν, πριν προσπαθησουν να μπουν στο βαγονι, η ζωη μας θα ειναι δυσκολη και αγχωδης.
Οσο μεγαλοι και να ειναι οι δρομοι, αν υπαρχουν αντικοινωνικα ζωα που διπλοπαρκαρουν για να παρουν τσιγαρα στην Κηφισσιας μερα μεσημερι, οι δρομοι μας θα ειναι πηγμενοι. Θεωρω οτι με καθε μεγαλο εργο οι εκστρατειες εκπολιτισμου του κοινου πρεπει να ξεκινουν κατευθειαν. Εργα οπως το Μετρό, δημιουργουν αποδεδειγμενα νησιδες πολιτισμου και λογικης. Οι πολιτες οταν τα πρωτοχρησιμοποιουν, δεν εχουν ακομα μια κυριαρχη συμπεριφορα, εναν τροπο σκεψης, δεν εχουν εκφυλισει ακομα τους κανονες λειτουργιας. Σε αυτην την ευαισθητη στιγμη, το κρατος πρεπει να φαινεται αποφασισμενο να επιβαλει τον σεβασμο των κανονων. Με την επιδειξη αποφασιστικοτητας, η αναγκη για πραγματικη καταστολη ελαχιστοποιειται.Θαυμασιο παραδειγμα η Γερμανια. Σε αυτην την χωρα οι ανθρωποι, ακομα και οι φρεσκοι μεταναστες τηρουντ τους κανονες σε καταπληκτικο βαθμο. Οχι επειδη ομως υπαρχει αστυνομια σε καθε γωνια (στην Ισπανια ή στην Ελλαδα βλεπω σιγουρα περισσοτερη αστυνομια) αλλα επειδη εχει φτιαχτει μια κυριαρχη κουλτουρα. Οι πολιτες ξερουν οτι το γερμανικο κρατος δεν παιζει, και το κρατος σεβεται τους πολιτες του επειδη ξερει οτι ξερουν να συμπεριφερονται σωστα.
Αποτελεσματα
Αυξηση ΑΕΠ χαρη στις νεες εγκαταστασεις ξενων εταιρειων στους ειδικους χωρους, χαρη στην αυξημενη οικοδομικη δραστηριοτητα, και χαρη στον επιπλεον τουρισμο λογω Συνεδριων.
Αναπνεει η Αθηνα στο κεντρο, αλλαζει ο Ελαιωνας, αναβαθμιζονται υποβαθμισμενες περιοχες, ανακουφιζονται ταλαιπωρημενοι πολιτες. Δημιουργουνται νεες γειτονιες, θαυμασιες για να ζεις, κοντα στο κεντρο και με λογικες τιμες.
Αυξηση αποτελεσματικοτητας της πολης συγκοινωνιακα (αποκεντρωση υπουργειων και γραφειων), πολιτιστικα (χωροι διασκεδασης με σωστες αδειες) και αισθητικα (νεα ομορφα κτιρια).
Αυξανεται η τεχνογνωσια Ελληνων κατασκευαστων και αρχιτεκτονων. Μπαινει η Αθηνα στον παγκοσμιο χαρτη συνεδριων, επιχειρηματικου τουρισμου και γενικα πρωτοποριας. Βαζουμε τε θεμελια σιγα σιγα για να κανουμε μια Αθηνα – παγκοσμια πολη.
Συνεπειες και οφελη
Τα οφελη απο το Σχεδιο ειναι τεραστια, ειναι ικανα να εκτοξευσουν την Αθηνα απο μια περιφερειακη και καθυστερημενη μεσαιου μεγεθους πολη, σε μια πρωτοποριακη, δυναμικη ευρωπαϊκη πρωτευουσα. Ειναι εκεινη η δημιουργικη κλωτσια που πολλοι θαυμασαν στην Βαρκελωνη και περιμεναν να δοθει και στην Αθηνα με τους Ολυμπιακους Αγωνες. Αυτο που δεν καταλαβαν ειναι οτι χωρις μεγαλοπνοη, δημιουργικη σκεψη δεν αλλαζει μια πολη και μια κουλτουρα. Ριχνοντας καταρρακτες χρηματων για να αναπαραγουμε την μιζερη νοοτροπια μας, την ανυπαρκτη αρχιτεκτονικη σκεψη, το μηδενικο οραμα, η πολη δεν βελτιωνεται, απλως μεγεθυνει την ασχημια της.
Το Σχεδιο θα παρει χρονια, δεκαετιες, αλλα οσο ολοκληρωνεται, η πολη θα μεταμορφωνεται. Και δυστυχως δεν υπαρχει αλλος τροπος να αλλαξει η πολη. Οι αποσπασματικες, χωρις προοπτικη προσπαθειες εως τωρα, μονο μπαλωματα μπορεσαν να γινουν. Και η πολη εχει αρχισει να θυμιζει σχιζοφρενικο Φρανκενσταϊν με σκορπιες παρεμβασεις αναμεσα σε παλια τερατουργηματα. Το μονο που χρειαζεται ειναι να συνειδητοποιησει ο καθε υπευθυνος οτι η Αθηνα χρειαζεται οργανωμενη μακροπροθεσμη δραση. Φτανει πια η κατασταση με τον καθε πολιτικο που θελει να αφησει το σημαδι του, οπως τα σκυλια μαρκαρουν την περιοχη τους ουρωντας σε καθε γωνια. Ηρθε η ωρα να δρασουμε συλλογικα, για την πολη μας. Να αφησουμε επιτελους το σημαδια μας αλλαζοντας δραματικα τον χωρο που ζουμε, για εμας και τα παιδια μας…
—————————————————-
Πηγες:
Κοιταξτε και εδω μια θαυμασια εξομοιωση της Αθηνας οπως φαινεται απο τον αερα.
Μερικες φωτογραφιες απο τα σημερινα χάλια του Ελαιωνα.
Πληροφοριες για την αναπλαση των Ντοκλανντς στο Λονδινο, με το Canary Wharf να εχει γινει απο τα μεγαλυτερα επιχειρηματικα κεντρα της Ευρωπης.
Αρθρο περι της αναγεννησης της περιοχης του Μπερσυ στο Παρισι.
Αρθρο στα ΝΕΑ για την ελλειψη πρασινου στην Δυτικη Αττικη και περι χώρων που ανηκουν στο δημοσιο και μπορουν να απελευθερωθουν αμεσα.
Δημοσκοπηση:
< ?php jal_democracy(10); ?>
Σημειωσεις:
- Τα μικρου μεγεθους προβληματα οπως η βρωμια, τα μιζερα πεζοδρομιακια κτλ ευτυχως κρυβονται οταν καποιος κοιταει απο ψηλα. [↩]
- Παρεπιμπτοντως ο λογος για την πληρη αναρχια και την οικολογικη καταστροφη ειναι οτι η περιοχη δεν ηταν στο Σχεδιο πολης. Αν θελετε στην Ελλαδα να καταστρεψετε μια περιοχη, αρχιστε απλα να την “προστατευετε” με πολλους παραλογους νομους. [↩]
- Και ακομα δεν μπορειτε να παραδεχτειτε οτι δεν ειναι τυχαιο οτι ενας ανθρωπος σαν τον κ.Μανο εχει προσφερει τοσα στην χωρα? Τυχαιο ειναι οτι οι σοσια-ληστες και οι λαϊκοδεξιοι εθνοπατερες ποτε δεν σκεφτηκαν παραγωγικα και δημιουργικα για την χωρα? [↩]
- Μπορει σωτηρια να ακουγεται υπερβολικο. Ομως αν η Αττικη συνεχισει οπως σημερα, συντομα η κατασταση θα ειναι μη αναστρεψιμη. Αντιθετα αν αρχισουμε να εργαζομαστε τωρα για το μελλον μας, σε 50 χρονια ισως η πολη θα ειναι ανεκτη [↩]
Λέγοντας απαλλοτριώσεις εννοείς εξαγορές ή με το ζόρι; Στην δεύτερη περίπτωση διαφωνώ με το σχέδιο*.
Δεύτερον πέραν των κρατικών κτηρίων (υπουργεία) χτίζονται και άλλα κτήρια από το Κράτος (κατοικίες, χώροι διασκέδασης); Στην δεύτερη περίπτωση διαφωνώ με το σχέδιο. :Ρ
Γενικά πιστεύω ότι θα έπρεπε να αρθούν οι περιορισμοί που θέτει το Κράτος γενικότερα (ύψος κτηρίων, κτίσιμο σε περιοχές γύρω από την Αθήνα etc) και να αναπτυχθεί ελεύθερα από τους πολίτες της (το Κράτος απλά να θέσει μερικούς απλούς κανόνες και να φτιάξει διάφορες υποδομές -δρόμους etc-).
*Σοσιαλιστή :Ρ The plans differ, the planers are all alike…
Σ’ευχαριστώ για την 4η απάντηση στο poll. Πρέπει να με είχες στο μυαλό σου… :p
Πέρα απ’την πλάκα, καλά τα λες και φαίνεται και απόλυτα λογική η τεκμηρίωση που δίνεις σε σχέση με τα παραδείγματα των άλλων πόλεων. Όμως το πρόβλημα, αν έχω καταλάβει καλά, είναι αλλού. Η [ευρύτερη] Αθήνα αποτελείται από πολλούς Δήμους που δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουν ο ένας με τον άλλο 100%. Ο καθένας συμφωνεί μονάχα αν θα έχει άμεσα προτερήματα (πχ οι Δήμοι γύρω απ’το Ελληνικό συμφωνούν για πάρκο καθότι θα αναβαθμίσει την ποιότητα των ιδίων) και αρνείται πεισματικά αν δεν του αποφέρει κέρδος.
Μήπως χρειάζεται η Νομαρχία Αττικής να οργανώσει έναν οργανισμό (ή έστω ένα απλό συνέδριο!) για τη συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών και σχεδίων; Κάτι σαν το Greater London Authority που να οργανώνει μακρόπνοα σχέδια χωρίς να μπαίνει στις μικροπολιτικές των Δήμων που αναμφίβολα θα έχουν αλληλοσυγκρουόμενα ενδιαφέροντα.
Η γοητεία του κεντρικού σχεδιασμού… Η λύση στα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που δημιουργούν οι μικρές αποσπασματικές παρεμβάσεις, δεν είναι η μεγάλη παρέμβαση. Είναι η απελευθέρωση των χρήσεων γης, η κατάργηση των πολεοδομικών περιορισμών και η ελεύθερη λειτουργία της αγοράς. Το να προσπαθούμε να σχεδιάσουμε σήμερα μια πόλη που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 2050 είναι τόσο ουτοπικό και επικίνδυνο σαν να λέμε ότι κάποιοι ανάλογοι κεντρικοί σχεδιαστές το 1956 θα μπορούσαν να προβλέψουν τις ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας του 2006!
εμμ λιμπε η διαφορα ειναι λεπτη: ας πουμε στον Ελαιωνα ενας καθορισμος χρησεων γης ισοδυναμει με αναγκαστικη απαλλοτριωση? (αφου η βιομηχανια θα απαγορευεται στην περιοχη, η σημερινη βιομηχανια θα πρεπει να φυγει). Η πολεοδομηση μιας περιοχης?
Για τις κατοικιες οχι, σαφως δεν θελω το κρατος ή χειροτερο κανας οργανισμος εργατικης κατοικιας να τις χτισει. Οπως ειπα, θα γινουν διαγωνισμοι για τα μεγαλα κτιρια και οι κατοικιες θα κατασκευαστουν απο ανεξαρτητους, με καποιες προϋποθεσεις βεβαια (κοιταζα τωρα την Ηλιδα στο Μαρουσι και ενω ειναι ολοκαινουρια περιοχη, τα πεζοδρομια και παλι ειναι 20 εκατοστων! Αυτο πρεπει να το αποφυγουμε!)
Κενσαϊ πιστευω και γω στην αναγκη μητροπολιτικου δημου. αλλα για το Σχεδιο ενας οργανισμος σαν την ΕΑΧΑ θα πρεπει να ειναι αρκετος.
Φωτη, νταξει ταχουμε πει αυτα. Δεν μπορεις να προβλεψεις τις αναγκες με την εννοια οτι θα προβλεψεις τι ακριβως σπιτια θα θελει ο κοσμος ή κατι τετοιο. αλλα σιγουρα μπορεις να προβλεψεις οτι ο κοσμος θα θελει πρασινο, πεζοδρομια, μεταφορικες υποδομες κτλ Η ελευθερη αγορα λογω τεραστιων εξωτερικοτητων ειναι ανικανη να τα προσφερει αυτα σε ικανοποιητικο βαθμο. Θα προτεινα να ριξεις μια ματια στην ιστορια της Νεας Υορκης που τοσο αγαπα και η Ρανντ 😉 και πως χτιστηκαν πχ οι μεγαλες γεφυρες της…
Το ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο από τα γούστα του κόσμου. Δεν είσαι σε θέση να προβλέψεις τι μορφές επιχειρηματικότητας θα έχουν επικρατήσει σε 50 χρόνια. Δεν είσαι σε θέση να προβλέψεις τι ανάγκες θα έχουν σε υποδομές. Ούτε ποιές υποδομές χρειάζονται, ούτε σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να στραφούν, ούτε ποιές ανάγκες να καλύψουν. Αντίθετα η αγορά μπορεί να μεταβάλεται και να ανταποκρίνεται σε αλλαγές αναγκών. Αν θέλεις να μειώσεις τις εξωτερικότητες, φρόντισε να μειώσεις τους περιορισμούς, να βελτιώσεις την πληροφόρηση, να απλοποιήσεις την γραφειοκρατία και την εξουσία της πολεοδομίας (να μειώσεις τα ανταλλακτικά έξοδα), όχι να φτιάχνεις νέα, ακόμα μεγαλύτερα και δεσμευτικότερα σχέδια.
Πχ, δεν είσαι σε θέση να πεις ότι σε 50 χρόνια μια πόλη του μεγέθους της Αθήνας θα προσφέρει οικονομίες κλίμακας στις υπηρεσίες που θα παρέχονται τότε, ώστε να καθίσταται συμφέρουσα η ζωή σε μια τέτοια πόλη, ή πόλεις των 100 με 200 χιλιάδων θα είναι αποτελεσματικότερες. Αν η εξέλιξη κατευθυνθεί σε άλλο δρόμο από αυτόν που εκλαμβάνεις ως προφανή, τότε θα έχεις σπαταλήσει απίστευτους πόρους και ενεργητικότητα της ελληνικής κοινωνίας σε σε υποδομές που θα μοιάζουν με λευκούς ελέφαντες. Όσο πιο κεντρικά, συνολικά και μακροπρόθεσμα αποφασίζεις τόσο μικρότερη σχέση έχουν οι αποφάσεις με τις ανάγκες των κατοίκων.
Κοιτά την δική σου σύγκριση μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού.
Σωτήρη προσωπικά διαφωνώ με τον εκ των προτέρων καθορισμό χρήσης γης . Έχω στο μυαλό μου συγκεκριμένες υποθέσεις των λεγόμενων “βιομηχανικών πάρκων”, που έθιξαν άμεσα τα συμφέροντα των ιδιοκτητών( όπου ο πολίτης δεν μπορεί πια να πουλήσει τη γη του σε σούπερ μάρκετ έναντι ιλιγγιώδους ποσού!!!). Για την ακρίβεια θεωρώ τη λύση του καθορισμού χρήσεων σαν μια απόπειρα “βελούδινου” κεντρικού σχεδιασμού που μόνο γραφειοκρατικές επιπλοκές μπορεί να δημιουργήσει. Το βασικό κριτήριο για τη χρήση της γης θα πρέπει να είναι η μη προσβολή των δικαιωμάτων των πρότερων γαιοκτητόρων στις γύρω περιοχές.
Εχω δουλειά και γι’ αυτό μην περιμένετε πολλά από μένα μέχρι το τελος της επόμενης βδομάδας. Εν τάχει ένα ΜΕΓΑΛΟ μπράβο στο Σωτήρη. Επιτέλους, (άλλος ένας) άνθρωπος μετά τον Μανώλη Αναστασάκη (τον αρχιτέκτονα των διδυμων πύργων του Ελαιώνα) που τολμάει να προτείνει κάτι.
Ενώ στην αρχή δεν θα πολυσυμφωνούσα να κτιστεί πολύ από την έκταση του Ελληνικού με το σκεπτικό ότι πολλά από τα εξ ανταλλαγής τετραγωνικά θα… χανόταν στο δρόμο, εν τούτοις οφείλω να πω ότι το σχέδιο του Σωτήρη αξίζει μεγίστης προσοχής γιατι έχει αρχή, μέση και τέλος.
Δυστυχώς, το μόνο που φαίνεται να καίει τους δημοτικούς άρχοντες μας είναι οι μετονομασίες οδών. Ευτυχώς που άλλος εδώ, άλλος εκεί εμφανίζονται προτάσεις. Το θέμα είναι να εξηγήσουμε στην τεχνηέντως εξαθλιωμένη, εξαχρειωμένη και εξαθλιωμένη μάζα ότι το μεγάλο που είναι αληθινά ωραίο ΔΕΝ είναι κακό πράγμα. Το συναίσθημα που νοιώσαμε με το Ολυμπιακό Στάδιο εκείνη τη “μαγική” νύχτα των Ολυμπιακών είναι από καιρό γνωστό σε άλλες χώρες και λέγεται “αστική υπερηφάνεια” (urban pride). Καιρός να αρχίσουμε να το αισθανόμαστε συχνότερα. Το δικαιούμαστε, όσο και αν οι βολεμένοι άρχοντες μας μας το στερούν με την αδράνεια τους.
Μπράβο Σωτήρη, μπράβο Φώτη Περλικέ και μπράβο Μανώλη Αναστασάκη. Ανέλπιστα,σιγά-σιγά, και σταθερά, πληθαίνουμε, ακουγόμαστε…
Μακάρι αυτό να συνεχιστεί…
καταλαβαινω περιπου τι εννοεις αλλα οχι που το πας. Δεν ζητησα επμβασεις Παρισινου στυλ που θα σχεδιαζουμε ακριβως ποιος θα μεινει που, ποιο γραφειο θα παει που.
αλλα τις υποδομες, δηλαδη το σχεδιο πολης και τα μεσα μαζικης μεταφορας, ε αυτα μπορουμε να τα φτιαχνουμε με αρκετη βεβαιαοτητα. Η Αθηνα δεν προκειται να μικρυνει για πολλα χρονια ακομα.
Εξαλλου δεν προτεινω να πνιξουμε τους αθηναιους στην φορολογια για να χτιζουμε Κεντρα Πομπιντου και Βιβλιοθηκες Μιτερραν. Λεω να αξιοποιησουμε τους ηδη υπαρχοντες πορους (οπως το ελληνικο) καλυτερα απο τα σχεδιαζομενα μιζερα μετρα.
Ελευθερωνοντας τον Ελαιωνα απο την βιομηχανια, πρεπει να σκεφτουμε τι θα τον κανουμε. οπως ειναι σημερα ειναι ενα πληρες, τριτοκοσμικο χαος. Δεν μπορει να χτιστουν νεα κτιρια εκει χωρις την δημιουργια ενος σχεδιου πολεως!
αυτο το καταλαβαινω. Αλλα δεν μιλω για κατι τετοιο, οσο για την απλη σκεψη να διωξουμε τις βιομηχανιες απο τον Ελαιωνα. Εχουμε δικαιωμα να το κανουμε λογω εξωτερικοτητων, αλλα εγω λεω να το κανουμε και προς αμοιβαιο συμφερον, εξαγοραζοντας τα οικοπεδα. Μονο που θα πρεπει να ειναι σαφες, οικοπεδο που δεν εχει πολεοδομηθει δεν επιτρεπεται να χτιστει (αυτο ειναι ενας απλος κανονας που χρησιμοποιειται σε ολον τον κοσμο).
Φώτη, τι λες;
Φυσικά και η λύση για την Αθήνα είναι η μεγάλη παρέμβαση γιατί μόνο σε επίπεδο Νομαρχίας βλέπεις την big picture. Τι απόφαση να σου πάρει ο Δήμος μεμονωμένα, όταν το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να ανεβάσει την ποιότητά του σε σχέση με τους γύρω. Πάρε παράδειγμα το ελληνικό.
Στο κάτω κάτω, αυτό που λέω εγώ για “Greater Athens Authority” είναι δοκιμασμένη συνταγή στις περισσότερες μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου, που λίγο-πολύ είναι χωρισμένες σε αυτοτελείς δήμους αλλά καθοδηγούνται από έναν «υπερδήμο».
Ποιός σου είπε Σωτήρη ότι οι Παριζιάνοι πνιγήκαν στους φόρους για να γίνουν τα δύο παραπάνω κοσμήματα στην πόλη τους; Το Ελληνικό ως χώρος δεν είναι «πόρος». Η εκμετάλλευσή του απ’τις απαλλοτριώσεις και σωστές επενδύσεις θα το κάνει πόρο.
Διάβασα την πρόταση από χθες το βράδυ κι έχω εντυπωσιαστεί. Είναι καταπληκτική, δομημένη κι απαντάει στα ερωτήματα μου. Χρειάζεται ενημέρωση και διάχυση της ιδέας αυτής, ώστε να αποκτήσει οπαδούς και να κάνει την πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά.
Libertarian και Φώτη Π., δεν αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις σας.Πρώτον, εφόσον η έκταση ανήκει στο κράτος, το κράτος θα αποφασίσει τι θα την κάνει-σε διάλογο πάντα με την αγορά και την κοινωνία, τις ανάγκες της οποίας υποτίθεται ότι εξυπηρετεί.Ακόμη κι αν πρόκειται να πουληθεί, το κράτος θα το αποφασίσει, θα ορίσει τους όρους και θα αποφασίσει στη συνέχεια τι θα κάνει τα χρήματα.
Ποιός θα αποφασίσει τι θα γίνει , η αγορά που δεν της ανήκει η έκταση ή οι όμοροι δήμοι που επίσης δεν τους ανήκει; Ας φρόντιζαν να αναδασώσουν τον Υμηττό, αν τους λείπει το πράσινο, καλά τα λέει ο Γεωργανάς. Άλλωστε, αν δημιουργηθεί στο Ελληνικό μια κηπούπολη στυλ Ψυχικού-Φιλοθέης, θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη ποσότητα και καλύτερη ποιότητα πρασίνου απ’ ότι ένα αχανές πάρκο, για τη δικαιοδοσία επί του οποίου θα καυγαδίζουν πλείστοι όσοι και το οποίο θα είναι αδύνατο να ελεγχθεί.
Προσωπικά πιστεύω ότι η πρόταση είναι καταπληκτική και την υπερψήφισα. Φυσικά δεν θα είχα αντίρρηση να γίνει πάρκο όλο το Ελληνικό, αν είχαμε άπειρα χρήματα σ΄ αυτή τη χώρα και μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν όλες οι άλλες προτεραιότητες. Αλλά ως γνωστό, δεν έχουμε.
Επίσης, αγαπητοί φίλοι, αναρωτιέμαι τι πρόβλημα έχετε με τον μακρόπνοο σχεδιασμό.
Η ανθρωπότητα κατέβαλε και καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να μπορεί να σχεδιάζει και να εξελίσσεται διαρκώς ως προς αυτή τη δυνατότητα. Από που κι ως που είναι κακό; Ευτυχώς, έχουμε κάνει άλματα από το μεσοπόλεμο και μπορούμε πια να μιλάμε για ευέλικτο, ανοικτό σχεδιασμό και στις πόλεις.
Νόμιζα ότι θέλαμε να αποκαθάρρουμε το κράτος από τα χαρακτηριστικά αυταρχικού κι αυθαίρετου μηχανισμού εξουσίας, μετατρέποντας το σε εργαλείο εξυπηρέτησης της ανθρώπινης ζωής, κοινωνίας κι ελευθερίας. Αν είναι να το καταργήσουμε εντελώς, να μας το πείτε ρε παιδιά.
Εκτός αν έχει κάποιος να προτείνει μια διαφορετική χρήση του Ελληνικού ως χώρου ή ως πόρου, που να είναι κάλύτερη για το κοινωνικό σύνολο. Αν ναι, να την ακούσουμε. Αλλά να είναι τεκμηριωμένη και βαθειά ψαγμένη-π.χ. αν κάποιος προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από την πώληση του Ελληνικού για κάλυψη μέροςυ του δημόσιου χρέους, να το συζητήσουμε, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους για να δούμε αν αξίζει μακροπρόθεσμα τον κόπο. Αλλιώς, βουρ με την πρόταση Γεωργανά. Προσωπικά θα ήθελα να συνοδευτεί από αίτημα αναδάσωσης των γύρω βουνών, βραχυπρόθεσμα και κυρίως συνολικότερου μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού της ανάπτυξης όλης της Αττικής αλλά και των όμορων νομών. Διότι αυτό που έγινε στα Μεσόγεια φερ’ ειπείν δεν νομίζω ότι χαροποιεί πολλούς.
Σωστή η κυρία. Ιδιαίτερα η φράση “Ποιός θα αποφασίσει τι θα γίνει , η αγορά που δεν της ανήκει η έκταση ή οι όμοροι δήμοι που επίσης δεν τους ανήκει; Ας φρόντιζαν να αναδασώσουν τον Υμηττό, αν τους λείπει το πράσινο”
Ακούγεται κάπως λαϊκίστικο αλλά έτσι είναι… Δυστυχώς στην Ελλάδα ΟΛΟΙ ζωντανέυουν όταν κάποιος προτείνει να ΄γίνει κάτι με σκοπό να το ματαιώσουν. Και η πρόταση περι αναδάσωσης του φαλακρού βουνού είναι ότι πιό σωστο… Εκτός αν το έχουν ήδη καπαρώσει οι επιτήδιοι για χτισιμο και όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού…
Μα οι ενστάσεις μου δεν είναι στην ιδιοκτησία του Κράτους αλλά στην ιδιοκτησία των πολιτών (απαλλοτριώσεις) και στην περίπτωση που θα άρχιζε να χτίζει κτήρια (χώρους διασκέδασης, πολυκατοικίες κτλ) αντί απλά να πουλήσει τις εκτάσεις σε ιδιώτες που θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν αυτά που γράφει. Κατα τα άλλα πιστεύω ότι θα έπρεπε να σταλεί αν γίνεται στους αρμόδιους (υπερνομαρχία;) και σε όσους μπορούν να συμμετάσχουν στην πραγματοποιήση του (Αναστασάκης;).
ΥΓ: “Αν είναι να το καταργήσουμε εντελώς, να μας το πείτε ρε παιδιά.” in the long run αυτός είναι ο σκοπός 😉 Κράτος=βία
Είναι μια ωραία ιδέα αλλά βέβαια ας είμαστε πιο συγκρατημένοι για το αν είναι εφικτή μια τέτοια λύση.
Καταρχήν ο αστικός-πολεοδομικός σχεδιασμός είναι αναγκαίος και είναι προτιμότερο να είναι προϊόν ευρύτερης διαβούλευσης μέσα από ένα συνεκτικό δίκτυο τοπικής διακυβέρνησης. Μάλλον εκεί αναφέρεται ο κ. Περλικός όταν γράφει για ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς και ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας. Στην πράξη όμως ούτε ο Κεν Λίβινγκστοουν ακολούθησε αυτό το δρόμο και το δικό του (ενν. GLA) σχέδιο χωρικής ανάπτυξης του Λονδίνου, δεν ήταν αποτέλεσμα ευρύτερης διαβούλευσης.
Όσο για το παράδειγμα της Βαρκελώνης έχει επαναληφθεί ad nauseam και δεν είναι δα και τόσο πετυχημένο παρά την ψευδαίσθηση που επικρατεί διεθνώς (ίσως και εξαιτίας του Castells). Το κατά πόσον είναι μοντέλο για μας είναι θέμα συζήτησης. Η Βαρκελώνη δεν είναι εκεί που βρισκόταν πριν 10 χρόνια όταν η διαφορά με τη Μαδρίτη τρωγόταν. Σήμερα έχει υποσκελιστεί σχεδόν πλήρως από τη Μαδρίτη που είναι η πιο δυναμική πόλη της Ιβηρικής. Όσο για το 22@ έχουν ακουστεί πλείστες κριτικές και ούτε οι ίδιοι κάτοικοι δεν είναι ευχαριστημένοι.
Επί του θέματος μας προ καιρού ακούστηκε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ παράγγειλε ένα σχέδιο χωρικής ανάπτυξης για τη «σωτηρία της Αττικής» όπως έγραψε η Καθημερινή .
Δεν ξέρω αν έχετε πληροφόρηση επί του θέματος. Το κείμενο δυστυχώς δε φαίνεται να είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο σε αντίθεση με τον Κεν που τα έχει δημοσιεύσει όλα, έστω εκ των υστέρων. Πάντως περιλαμβάνει διάφορα ενδιαφέροντα σημεία σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Στo site του υπουργείου υπάρχει ακόμα μια ιστοσελίδα που αναφέρεται στο «ολοκληρωμένο πρόγραμμα Αττική SOS». Έχει να αναθεωρηθεί—και αυτό είναι το ευτύχημα—από τον καιρό του Κώστα Λαλιώτη.
Έτσι μπορούμε να δούμε από πρώτο χέρι πώς οραματίστηκε τον Ελαιώνα ο πολιτικός των μεγάλων έργων:
Αν αντέχετε περισσότερα διαβάστε κι εδώ:
Που θέλω να καταλήξω; Σχέδιο και οράματα υπάρχουν και έχουν αποτελέσει μάλιστα ουκ ολίγες φορές και αντικείμενο υπουργικών και βάλε διακηρύξεων. Αλλά η πραγματικότητα απέχει από τις διακηρύξεις. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι η παρούσα πρόταση είναι σωστή, δε θα συναντήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες στην υλοποίηση; Ξεχνάτε νομίζω ότι οι αρμόδιοι για την εφαρμογή χωροταξικής πολιτικής: οι πολεοδομίες, οι δημοτικές αρχές και η κεντρική διοίκηση είναι το πιο σάπιο τμήμα του διοικητικού μηχανισμού της χώρας. Η τρέχουσα πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια για οραματισμούς. Μια ΕΑΧΑ επί θεμάτων πολεοδομίας θα είναι μάλλον καταδικασμένη. Ποιος από όλους αυτούς τους land και buraeucratic rent-seekers θα της εκχωρούσε αρμοδιότητες και ποιος αδιάφθορος θα τη στελεχώσει; Διότι καλά είναι τα οράματα αλλά για να γίνουν ρεαλιστικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνουν και τον τρόπο υλοποίησης τους.
Καλώς ή κακώς πέρασαν και μεγάλοι πολεοδόμοι από αυτή τη χώρα. Σας θυμίζω ότι ήδη από τη δεκαετία του 1960 ο Δοξιάδης είχε προβλέψει την οικιστική εξέλιξη της Αθήνας (έγραφε για πληθυσμό 4,5-5 εκατομμυρίων το 2000) και είχε προτείνει μάλιστα τη μεταφορά της διοίκησης εκτός κέντρου, την εποχή που βεβαίως όλα ήταν ρόδινα σε σχέση με το σήμερα όπως φαίνεται και από το αεροπλάνο…
Συγγνώμη ξέχασα τα links
1. Η Καθημερινή: Σχέδιο χωρικής ανάπτυξης Αττικής ΕΜΠ
2. ΥΠΕΧΩΔΕ: Αττική SOS
3. Λαλιώτης περί Ελαιώνα
4. Το Βήμα Αττική SOS
5. Λαλιώτης: TEE Αττική SOS
Πολύ καλά δομημένη η άποψή σου Σωτήρη. Σίγουρα ιδέες υπάρχουν ,αλλά κολλάμε στην υλοποίησή τους. Ένας από τους παράγοντες είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση. Θυμάμαι τη συζήτηση που έγινε όταν ο Σωτήρης διαφώνησε που η Μπακογιάννη έφυγε από το Δήμο για να πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα επαναλάβω ότι η θέση του δημάρχου της Αθήνας είναι ουσιαστικά πολιτικής σημασίας και απευθύνεται σε φιλόδοξους πολιτικούς που δοκιμάζονται σαν δήμαρχοι για να γίνουν μετά υποργοί με αποτέλεσμα να αντικαθίστανται κατόπιν εντολής του κόμματος μετά τη δεύτερη τετραετία.
Για τους δε περιφερειακούς δήμους της Αττικής ισχύει και πάλι ότι ο κάθε δήμαρχος θέλει να επανεκλγεί άρα να ικανοποιήσει τους ψηφοφοόρους τους και όχι τον αττικό λαό.
Ίσως τελικά ,αν και σε κανέναν δεν αρέσει, να πρέπει απλά να επαναπαυθούμε στην παροιμία του νεοέλληνα: Άμα θες ένα έργο να τελειώσει δώστο στους εθνικούς μας εργολάβους.
΄
Υ.Γ. Δε λέω να μη γίνονται έργα για να μην υπάρξουν μίζες ,εννοώ να μη μοιράζεται η πίτα στις κατασκευαστικές των 4-5 φίλων του Μεγάρου (Μαξίμου) κάθε φορά.
Well said mate!
People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people! 😉
Δεν θα με βρείτε να διαφωνώ σ’ αυτό το τελευταίο.
Ευχαριστούμε τον critic για τα links.
Συγχαρητήρια στο e-rooster (γι’ άλλη μια φορά) για το θέμα και γιατί το κρατάει ως πρώτο. Αξίζει.
Κάποτε ο Goebbels είχε πεί:
Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, κάτι θα μείνει
Το motto όλων μας πρέπει να είναι: Ονειρευτείτε και οραματιστείτε και κάτι θα μείνει.
Δεν είμαστε στα 1980 παιδιά, υπάρχει πολύς κόσμος “εκεί έξω” που συμφωνεί με τα εδώ τεκταινόμενα και χαίρεται που υπάρχουν και άλλοι που πιστευουν τα ίδια με αυτόν.
we are not alone.
κριτικ:
? η Βαρκελωνη σε προσελκυση Ευρωπαιων για να ζησουν, σε διεθνη χαρακτηρα, σε ποιοτητα ζωης κτλ δεν συγκρινεται με την Μαδριτη! και δεν το λεω εγω, το λεει η κοπελα μου και τοσοι φιλοι της που ειναι απο την Μαδριτη και εχουν μετακομισει στην Βαρκελωνη!
Μαλιστα στην Μαδριτη τοσο εχουν πειστει απο το καταλανικο μοντελο που φτιαχνουν σχεδια κατ εικονα και καθομοιωσιν των καταλανικων (μεχρι και Ολυμπιαδα προσπαθησαν να παρουν).
θεωρω οτι οταν καθιστας τα σχεδια σου γνωστα στον κοσμο, αν ειναι καλα ο κοσμος θα σε στηριξει. Και αν ο κοσμος σε στηριζει κανεις γραφειοκρατισκος δεν μπορει να σε εμποδισει. Αυτο που εχω προτεινει ειναι ολη η πολεοδομικη αρμοδιοτητα στους νεους χωρους που δημιουργουνται να εκχωρηθει στον οργανισμο που θα δημιουργηθει, στα προτυπα της ΕΑΧΑ.
Δεν εχει γινει κατι σε τετοια κλιμακα στην Ελλαδα ως τωρα? Το δεχομαι. Αλλα αυτο δεν ειναι λογος να μην το κανουμε, αλλιως θα επρεπε να συνεχιζουμε με την σημερινη μιζερια.
ΥΓ οι συνδεσεις ενδιαφερουσες αλλα οπως παντα: αποσπασματικα σχεδια χωρις καμμια προβλεψη οικονομικης βιωσιμοτητας. Ως τετοια τα βλεπω σαν ευχολογια, οχι ρεαλιστικα πλανα.
Ναυαγιο εχεις δικιο, η αδυναμη κατακερματισμενη τοπικη αυτοδιοικηση ειναι ενα προβλημα. Προς το παρον βλεπω το Σχεδιο σαν αρμοδιοτητα του ΥΠΕΧΩΔΕ…
Χαρη ξερεις οτι συμφωνω, αλλα δεν ξερω που κολλαει αυτο εδω. Γενικα πιστευω στο κρατος νυχτοφυλακα, οχι στο ανυπαρκτο κρατος. Οι υποδομες συνηθως πρεπει να δημιουργουνται απο το δημοσιο (οχι απαραιτητα να κατασκευαζονται ή να συντηρουνται απο το δημοσιο. αλλα να σχεδιαζονται συνηθως ναι. Ειναι απλα θεμα εξωτερικοτητων. το πως γινεται μια πολη οταν το δημοσιο δεν φτιαχνει σχεδια πολης, μπορει να το δει ο καθε Αθηναιος). Παρεπιμπτοντως προσθεσα στις πηγες ενα αρθρο που λεει ποσοι χωροι της Δ.Αθηνας ανηκουν στο δημοσιο και θα μπορουσαν να ελευθερωθουν για να γινουν πρασινο. Δεν λεω λοιπον το δημοσιο να αρχισει να μας επιβαρυνει περισσοτερο με την παρουσια του, αλλα λιγοτερο…
gm2263 εχεις δικιο. Αλλα ελπιζω περα απο το οραμα, συντομα να φτασουμε και στην πραξη.
Σωτήρη,
το γεγονός ότι κάποια άτομα [που γνωρίζεις] πήγαν απ’τη Μαδρίτη στη Βαρκελώνη δε σημαίνει πως η Μαδρίτη δεν έχει μεγαλύτερους και καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης απ’την πρωτεύουσα της Καταλωνίας.
Δεν ξέρω πόσο την αντιγράφει, αλλά έχοντας επισκεφτεί για κάποιες μέρες και τις δυο αυτές πόλεις: η Μαδρίτη μου δίνει την αίσθηση της μητρόπολης με όλες τις προοπτικές ανάπτυξης που μπορεί να έχει μια πρωτεύουσα κράτους 40 εκατομμυρίων κατοίκων: πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, παλάτια, δημόσιοι οργανισμοί, πάρκα, κλπ.
Ίσως, θα μου πεις, γιατί βρισκόταν πιο πίσω απ’τη Βαρκελώνη…
Μπορεί. Αλλά τώρα που πέφτει ο παράς η Μαδρίτη γίνεται πραγματικά μια κούκλα. Το μόνο [γεωγραφικό] αρνητικό που της βρίσκω είναι ότι δεν έχει θάλασσα… κι αυτό ίσως γιατί είμαι Θεσσαλονικιός!
BTW, να αναμένετε μεγάλες εκπλήξεις απ’τη Βαλένθια. Είναι φοβερά ανερχόμενη πόλη!
Αφορούσε σχόλιο αναγνώστη, όχι το αρχικό σου κείμενο Σωτήρη.
Οι όποιες ενστάσεις μου έχουν να κάνουν με τυχόν απαλλοτριώσεις και συναφείς κρατικές παρεμβάσεις, θέμα που ήδη συζητήθηκε
Δεν λέω αυτό, ούτε το σχέδιο σου περιορίζεται σε αυτό. Συμφωνώ ότι οι ανάγκες μια ουσιαστικά ενιαίας πόλης πρέπει να αντιμετωπίζεται από ένα ενιαίο μητροπολιτικό δήμο. Επίσης συμφωνώ ότι το κράτος οφείλει να εξιοποιήσει με το μέγισο δυνατό συνολικό όφελος το Ελληνικό, που αποτελεί ιδιοκτησία του. Διαφωνώ όμως, και απο ότι καταλαβαίνω εκεί διαφωνούν και όσοι διαφωνούν, εκεί που σχέδιο ξεφεύγει από την διαχείρηση του υπάρχοντος κράτους και επεκτείνει το κράτος σε βάρος της αγοράς με υποχρεωτικές απαλλωτριώσεις και υποχρετικές αλλαγές χρήσης γης.
Μεγάλο Σχέδιο για την Αθήνα υπάρχει από το 1978 και το διαχειρίζεται ολόκληρος Οργανισμός. Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας. Παρ’ότι και υπάρχει και σχέδιο και άφθονοι σχεδιαστές και τροποποιείται έχει οδηγήσει σε έκτρωμα. Γι’αυτό λύση δεν είναι ένα άλλο σχέδιο, με άλλους σχεδιαστές, υπαγορεύοντας στην πόλη, την αγορά και την κοινωνία τις ανάγκες της, όπως νομίζουν ότι κάνουν μέχρι τώρα. Λύση είναι να αφήσουμε την κοινωνία και την αγορά να καθορίσει της ανάγκες της και μετά να τις καλύψουμε.
Nα ακουστώ δικτατορικός και Σταλινικός;
Για ποιά αγορά και ποιό “λαό” τελως πάντων μιλάμε; Για εκείνο που απορρίπτει μετα βδελυγμίας το “the mall” (που είναι και παράνομο, αλλά αυτό έχει να κάνει με την ανικανότητα της πολιτείας να χωροθετήσει) πριν χτιστεί και μετά πάνε καραβάνια ολόκληρα να το δούν; Για δημάρχους ταγούς της δεκαετίας του 80 που κηρύσσουν το δήμο τους “αποπυρηνικοποιημένη ζώνη” λες και όταν θα συμβεί ο Αρμαγεδώνας τα ωστικά κύματα και τα σωματήδια θα… δουν την πινακίδα και θα κάνουν … “κολιές” να στρίψουν; ή μήπως είχαμε τίποτα σιλό πυράυλων στο… Βύρωνα και δεν το ξέραμε;
Δυστυχώς, ο “λαός” ή όπως αλλοιώς ονομάζουμε αυτή την ανθρωπομάζα των 5 εκατομμυρίων, τόχει αποδείξει, ΔΕΝ είναι σε θέση να διαχειριστεί τα θεματα μιας μητροπολιτικής περιοχής 5 εκατομμυρίων. Αν δεν υπάρξει παρέμβαση και το πάρκο του Ελληνικού, και ο ελαιώνας θα γεμίσουν στην καλύτερη περίπτωση από τα μικρά-μικρά σωμόν neoploutisé σπιτάκια σε πάνστενα δρομάκια, ενώ στις λιγοστές πλετείες θα ξεπροβάλλουν καφετέριες νέας κοπής με φοινικιές όπου βαριεστημένοι μετέφηβοι και μετέφηβες με χαμηλοκάβαλα παντελόνια θα έχουν καβαλήσει τα παρκαρισμένα τους τζίπ και GTI στα πάνστενα πεζοδρόμια και θα πίνουν τα φρέντο των πέντε ευρώ, ενώ πιό κάτω θα είναι ένας αχταρμάς από μπουζουξίδικα, 30 αίθουσες Village, bowling, Goody’s, Germanos, Carrefour και δε συμμαζεύεται… ΚΑΙ ΑΥΤΆ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ.
Τώρα αν δεν αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι άλλο, κάπως αλλοιώς θα μπορούσε να παίξει το πράγμα, είμαστε άξιοι της τύχης μας. Τι να πω ρε παιδιά; να γίνει κέντρο υδροβιολογίας του πανεπιστημίου; Να γίνει ενυδρείο; Να γίνει αεροπορικό μουσείο; (Στο κάτω κάτω έχει μείνει το ταρμάκ του αεροδρομίου).
Γι’ αυτό σου λέω, άστηνα την κοινωνία εκεί που είναι. Δεν είναι σε θέση να συνεισφέρει, έχει εξαθλιωθεί τεχνηέντως και δεν μπορεί να ξεπληρώσει το νέο της Mundai Tropheo στα 1400 κυβικά με τους χειρότερους μισθούς στην Ευρώπη των 15 (και σε λίγο και των 25, σιιιιγα μην περιμένουν οι Πολωνοί και οι Ρουμάνοι πότε θα γίνουμε εμείς άνθρωποι), εδώ μιλάμε για υπερβάσεις γενεών…
Αφήστε καλύτερα… Το παρελθόν δεν εγγυάται το μέλλον σε αυτή την περίπτωση.
Σ’αυτό, αγαπητέ Φώτη, με βρίσκεις σύμφωνο. Η αγορά ας καθορίσει τις ανάγκες της και μετά να τις καλύψει προβάλοντας βιώσιμες λύσεις μέσω ενός κεντρικού οργανισμού. Δε μπορώ να ξέρω γιατί απέτυχε ο παραπάνω οργανισμός που ανέφερες, αλλά σίγουρα χρειάζεται θεσμικές αλλαγές αν μου λες πως απ’το 1978 δεν έχει βοηθήσει την Αθήνα ν’αναπτυχθεί ομοιόμορφα και δυναμικά.
Μα για μια στιγμή βρε παιδια, πως είναι δυνατόν να λειτουργήσει ένα οποιοδήποτε σχέδιο όταν η βάση της λογικής του είναι ο αρνητισμός. Δηλαδή αντί να πάνε να πούνε εδώ επιτρέπεται κάτι και εδώ όχι, αυτοί απαγόρεψαν σχεδόν τα πάντα με μια προκρούστια λογική και από εκεί και πέρα εν δυνάμει νομοθετούν οι ΝΙΜΒΥs με τη βοήθεια του τυπολατρικού ΣτΕ. Οταν δημιουργείται ένας νόμος με καθαρά ιδεοληπτικό περιεχόμενο ο οποίος δεν αλλάζει όσο και αν περνάνε τα χρόνια και αλλάζουν τα δεδομένα, με αποτέλεσμα και το κράτος αλλά και οι ιδιώτες να γίνονται ως ενός σημείου κατσαπλιάδες για να κάνουν πολλές φορές χρήσιμα έργα, ε, τότε που πάμε βρε παιδιά; Μου γράφουν φίλοι και γνωστοί σε κάποιους ιστοτόπους πχ “Αααα, το “the mall” που είναι παράνομο, του παμφάγου Λάτση, ξέρεις πόσες διατάξεις παρέβη να το χτίσει”, αλλά όταν το mall τελείωσε, δεν έπεφτε καρφίτσα και οι επικριτές του ήταν παρόντες εκεί πρώτοι και καλύτεροι.
Και η απάντηση μου: Μήπως λοιπόν ο Λάτσης, άσχετα αν κακώς υπάρχει για πολλούς Ελληνες επειδή είναι επιτυχημένοπς και πλούσιος, λέω μήπως καλώς το έχτισε εκεί πέρα γιατι εκεί είναι η θέση του; Μήπως τελικά για ορισμένα πράγματα θα πρέπει να σκεφτουμε “outside the box” και να αλλάξουμε και κανένα νόμο γιατι έτσι όπως πάμε, ούτε χωροταξία έχουμε και απλά χτίζονται τα πάντα αρκεί να μην ξεπερνούν τα 25 μέτρα ύψος.
Χωροταξία δε σημαίνει απαγόρευση αλλά πειθαρχία. Λέω…
APOFOITW SE ENA MINA APO TIN ARXITEKTONIKI SXOLI TIS PATRAS KAI POLLOI EINAI AYTOI POU ME RWTANE TI AKRIBWS KANEI ENAS ARXITEKTONAS.OTAN TOUS APANTW OTI SXEDIAZEI KTIRIA KTL MOU LENE OTI AYTO TO KANEI O POLITIKOS MIXANIKOS.PEITE MOU LOIPON AN I KOINWNIA TIS ELLADAS EINAI ETOIMI NA EMPISTEYTEI EMAS,TI NEA GENIA ARXITEKTONWN, ALLA KAI SIMANTIKOUS ANAGNWRISMENOUS STO EKSWTERIKO ELLINES ARXITEKTONES?
PWS MPORW EGW NA DRASW SE MIA XWRA POU TO KATI DIAFORETIKO FANTAZEI FRIKTO KAI POU ELAXISTOI THA MOU DWSOUN TO KINITRO NA DIMIOUTGISW?
Εγώ (ως άσχετος φυσικά με το επάγγελμα) έχω δύο συμβουλές να σου δώσω:
-Να διαβάσεις το βιβλίο της Άυν Ραντ “Κοντά στον Ουρανό” για την αξία του να κρατάει ο αρχιτέκτονας τις αρχές του.
-Να φύγεις στο εξωτερικό να δουλέψεις.
αντα μελα εχεις δικιο, ελαχιστοι ελληνες παραγγελνουν κτιρια με ριζοσπαστικη αρχιτεκτονικη.
αλλα μεγαλη ευθυνη υπαρχει και στα πολλα αποστεωμενα συμβουλια αρχιτεκτονων με τις τρομακτικες παρεμβασεις τους (αποτι ξερω ολα τα κτιρια πανω απο ενα μεγεθος στην Αθηνα περνανε απο ενα σοβιετικου τυπου συμβουλιο!) και την μεγαλη αποστροφη τους στο νεο και διαφορετικο.
προτεινω να παλευεις για τις αποψεις σου και δεν μπορει, καποια στιγμη κατι θα αλλαξει (νομιζω ηδη οι ολυμπιακοι εφεραν τουλαχιστον μια πρωτη γευση μνημειακης αρχιτεκτονικης και ανοιξαν την ορεξη για παραπανω)
Είμαι υπέρ του σχεδίου και παρόλο που δεν συμμετέχω ενεργά σαν “φωνή” διαβάζω συνεχώς άρθρα σχετικά με το θέμα.Θα ήθελα να πώ πολύ ευγενικά και με καλή πρόθεση σε όλους τους Έλληνες που τους ενδιαφέρει η Αθήνα να γίνει ένας πιο βιώσιμος τόπος,οτι πλέον έχουμε ανάγκη να κάνουμε βήματα μπροστά,με ευρωπαικούς κανόνες και σχεδιασμό.Η απελευθέρωση των ορίων ύψους για τα κτήρια πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα με σχέδιο.Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής οπου σε τελική μοίρα θα επειρεάσουν ολόκληρο το “δίκτυο βιώσιμης καθημερινότητας” της Αθήνας.Ήδη η χώρα υπογράφει συμφωνίες με παγκόσμιο ενδιαφέρον και είναι ανάγκη και καθήκον απο όλους μας να αναλογιστούμε το μέλλον της χώρας αλλα και της μητροπολιτικής μας προτεύουσας,η οποία χρήζει άμεσης αναπροσαρμογής του προφίλ της σε παγκόσμια δεδομένα.Μακάρι οι φωνές να πυκνόσουν και ο κόσμος να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τη γεοπολιτική θέση της Ελλάδας όπως διαμορφώνεται στις μέρες μας.Καλό θα ήταν να ταξιδεύουμε πιο πολύ και στην υπόλοιπη Ευρώπη ωστε να νευριάζουμε επιστρέφοντας για την κατάσταση που είναι η πόλη που ζούμε και μεγαλώνουμε.Όπως θα καταλάβατε μιλώ εκ του ασφαλούς καθότι ταξιδεύω στην Ευρώπη.
Άξίζει:
Πρόταση από τον αρχιτέκτονα Αλέξιο Βανδώρο για την κατασκευή υπερ-κτιρίων στην περιοχή του Ελληνικού σαν μια πρόταση κάθετης αστικοποίησης/ διευθέτησης οικιστικών πιέσεων χωρίς κορεσμό ελευθέρων χώρων…
Κλίκ στο σύνδεσμο…
πολυ ενδιαφερον γρηγορη. Αν και δεν νομιζω οτι χρειαζονται μεγακτιρια, μερικοι σεμνοι ουρανοξυστες φτανουν, ειναι δειγμα οτι κατι κινειται επιτελους στον χωρο.
…καλά, ο συγκεκριμένος αρχιτέκτων κάνει μια υπόθεση εργασίας. Αν την πάρεις τοις μετρητοίς θα δείς ότι αυτά τα κτίρια “βγάζουν” περισσότερα τετρ. μέτρα από το World Trade Center, παλιό και προτεινόμενο νέο, τι να λέμε τώρα…
Από την άλλη βένβαια, δέστε και τι έχει προταθεί και δεν ξέρω τι παίζει σε μια άλλη πόλη, πολύ πιό κοντά μας. Μα θα μου πείτε, σιγά μην τα κάνουν.
Και σας απαντώ:
Μπορεί να μην τα κάνουν όλα, τελικά. . Το γεγονός όμως ότι στη συγκεκριμένη χώρα ή πόλη τα σκέφτηκαν, τα οραματίστηκαν, εμένα μου λέει κάτι, πως να το κάνουμε. Εμείς τι ανάλογο έχουμε τελειώσει ή ακόμα χειρότερο, έχουμε, έστω, προτείνει μετά το 2004;
SIMFONW ME TO SXEDIO. PISTEVW OTI I ATHINA XREIAZETE ELEFTHERIA XORWN KE EPIPLEWN NA DIKSI (I KE NA APOKTISI…) TIN OIKONOMIKI TIS DINAMIKI MESW TWN SKYSCRAPERS. EPISIS YPARXOUN KE PRAKTIKOI LOGOI POU OI SKYSCRAPERS MPOROUN NA PROSFEROUN TA MEGISTA SE ENA ASTIKO TOPIO. KATA TIN GNWMI MOU PREPI NA GINOUN 5 NOITES ENERGIES GIA TO KALO TOU TOPOU MAS…1.NA STAMATISOUME TIN KINDINOLOGIA SE OTI KENOURGIO MAS PROTINETE KE NA EKSETAZOUME SOVAROTERA TIN THETIKI TOUS PLEVRA.2.NA EMPISTEVOMASTE TOUS ORAMATISTES KE TALANDOUXOUS ARCHITEKTONES MAS(EPISIS KE KSENOUS).3.SAN NEOELLINES NA SKEFTOMASTE TO MELLON PERAN TWN 5 XRONWN KE NA ANALOGISTHOUME TI EPIPTWSEIS EXOUN OI ENERGIES MAS SE 15 ME 20 XRONIA…4. NA FRONDISOUME O KATHE POLITIS ATOMIKA NA PROSEXI KE NA AGWNIZETAI GIA TO KALITERO TIS POLIS TOU KE SILOGIKA NA ENERGEI GIA AFTO .5. NA FRONDISOUME SAN POLITES NA PERASOUME TO MINIMA MAS, TO PATHOS MAS KE TO ORAMA MAS SE AFTOUS POU KIVERNOUN AFTON TON TOPO, ME OSES PROSPATHIES MPOROUME NA ANDEKSOUME O KATHENAS(PANDA ME POLITISMENOUS TROPOUS) KE GIA POLITISMENOUS SKOPOUS…KATALAVENW OTI INE THEORIES AFTA POU GRAFW, DIMIOURGIES TOU NOU, ALLA KSERW OTI I ILI PERNI SARKA KE OSTA APO TO ORAMA…ELPIZW I ELLINIKI KINWNIA NA TO EMPEDWSI KALITERA KE NA PAPSI NA ZEI APOKLISTIKA STO PARON KE IS VAROS TWN MELONDIKWN GENEWN…KE OSOI ANDELIFTHIN…ANDELIFTHIN!
Η ερώτηση μου είναι η εξής:
Θα δεχόσασταν εύκολα ένα μοντέρνο οικοδόμημα, που θα πληρούσε τις προϋποθέσεις να ανακυρηχθεί αρχιτεκτονικό κόσμημα, χωρίς όμως να δένει αρμονικά με το περιβάλλον του;
Επειδή το να μιλάμε για αρμονία στην Αθήνα σήμερα αποτελεί μάλλον σύντομο ανέκδοτο, και δεν μπορούμε να ορίσουμε μέσα σε αυτή την εξαώροφη σούπα τι “δένει” και τι όχι, η μάλλον εγώ πιστευω πως μπορώ να ορίσω τι δεν δένει, ναι, θα προτιμούσα να δώ επιτέλους έστω και κάτι αμφιλεγόμενο… Δεν μας οδήγησε πουθενά ο έλεχος των πάντων, το αντίθετο μάλιστα…
Ne sigoura!…me mia proipothesi omws! To oikodomima afto prepi na ine toso sinchrono ke kalesthito, pou na prokalesi allagi sto trigiro perivalon…pros to kalo… ke na protrepsi tous armodious tis perioxis na eksinchronisoun ke na kalopisoun tis trigiro perioxes. Enow oti kati pou tha tarakounisi kosmo ke tha apotelesei paradeigma pros mimisi, meso tis monadikotitas, kaleshtisias ke praktikotitas tou…se yperthetiko vathmo.Kati pou stin aggliki glwssa apokaloume LANDMARK.
afto ginete idi stin chora pou prosorina zw (U.K) kathos i kinonia edw apodechete ke aggaliazei tin kenotomia ke tin leitourgikotita.
Συνήθως κάτι τέτοιο γίνεται αν κάποιο έργο πετύχει. Ο Σωτήρης ξέρει καλύτερα μέσω της θεωρίας των παιγνίων το πως μια βελτίωση σε ένα περιβάλλον μπορεί να επιρρεάσει τις γειτoνικές μονάδες οπότε να μπούμε σε έναν “ενάρετο κύκλο” (virtuous cycle).
Κλασικό παράδειγμα το Μετρό όπου έχουμε γίνει σχεδόν… Ευρωπαίοι :).
Όπου κάποιος νοιώθει ότι το χτισμένο περιβάλλον ΔΕΝ του επιτίθεται, τότε και εκείνος δεν αντιδρά σαν κυνηγημένο ζώο. Συνήθως…
Pes ta GM!!! To metro ine trano paradigma oti o ellinikos laos exi varethi tin apraksia ke tin parakatiania stin xwra mas ke dixnei na efxaristiete ke na aksiopoiei ton eksinxronismo tis xwras mas sta odika diktia ke ta MMM…keros na apodexthei ke tin oikonomiki anthisi mesw twn emporikwn engatastasewn (MALL) ke fisika twn OURANOKSISTWN!!!!!!
OLOI MAZI NA STIRIKSOUME TIS IDEES GIA WEST ATHENS TOWERS KE GIA HIGHRIZE BUSINESS CENTER STIN ATHINA STIN THESSALONIKI…KE POU KSEREIS….MPOREI KE ALLES POLEIS NA AKOLOUTHISOUN.!!!!
Κοιταξτε και το τελευταιο αρθρο του Στεφανου Μανου σχετικα με το Ελληνικο. Αν και μερικοι υπολογισμοι ειναι λιγο αφελεις (τα σπιτια μπροστα στον εθνικο Κηπο δεν ειναι ακριβα μονο επειδη εχουν παρκο, αλλα επειδη ειναι σε μια απο τις καλυτερες περιοχες της πολης) γενικα ειναι πολυ καλο.
Σημειωνω ας πουμε αυτο
4 δισεκατομμυρια ευρω! Και τα πεταμε σε ενα αχρηστο παρκο…
Δυστυχώς ο Στέφανος Μάνος πορεύεται το μοναχικό δρόμο που πορεύεται κάθε ευφυής, πλην εκτός του συρμού άνθρωπος.
Συμφωνώ και εγώ ότι το να χτιστούν με σωμόν τριώροφες μεζονέτες καποια εκατοντάδες στρέμματα δεν είναι και ότι το καλύτερο. Αντιμετωπίζω και μάλιστα με τρόμο το ενδεχόμενο να γίνουνν τρελικά ο0ι μεζονέτες και να μην γίνει τελικά το πάρκο ή να γίνουν τα πρώτα 100 στρέμματα τα οπία κατόπιν να εγκαταλειφθούν ενώ διεφθαρμένοι και εκφυλισμένοι ρυπαροί πενηντάρηδες με μετεμφυλικά και μεταπολιτευτικά απωθημένα μέλη τάχαμ δημοτικών συμβουλίων θα έχουν ήδη κυρηξει την ξεραμένη γή και το τσιμένο της “αποπυρηνικοποιημένη ζ’ωνη” – που όντως τότε θα μοιάζει λες και έχει πέσει ατομική βόμβα μέσα στα μπάζα και την αδιαμόρφωτη ξεραϊλα της- θα βρίζονται γύρω από ένα χώρο που πλέον θα είναι μια χέρσα ημι-τσιμεντωμένη, ημιδιαμορφωμένη έκταση χαρά των πρεζονιών, γεμάτη πλαστικές σακούλες, μπάζα, μπετόν, ενώ κατα το 2020 θα ακούγεται από την τηλεόραση: Ο πρωθυπουργός της χώρας (κάποιος Μητσοτάκης, Παπανδρέου ή Καραμανλής- α, να μην ξεχνάμε και την Ντόρα)- “δεσμεύεται” (για 20ή φορά) για την αποπεράτωση της έκτασης που είναι κατα τους TIMES (οι μισητοί και ξενέρωτοι ξένοι που όλο μας τσιγκλανε και δε μας αφήνουν να πεθάνουμε από τη βρώμα οι αλήτες!!!) “Η ντροπή της Ευρώπης”.
Αυτό φοβάμαι…
ΒΑΛΤΟΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Προς νομείς και κατόχους διαμερισμάτων, φορείς του δικαιώματος στο περιβάλλον, απορρέοντος εκ της ιδιότητος μας των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών, όπως το δικαίωμα αυτό κατοχυρώνεται και από το άρθρο 8 παρ.1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΤΕΛΜΑΤΩΣΗ ad calendas graecas
Σύμφωνα με το σύνολο Δικαστικών αποφάσεων – ΦΕΚ καθώς και Γνωμοδοτήσεων Στε και ΝσΚ, παρελθόντων ετών καθώς και σύμφωνα με αεροφωτογραφίες ΓΥΣ – ΥΠΕΧΩΔΕ για αντιπαραβολή με τις προτεινόμενες Αρχ/ες Μελέτες και συλλογή προσωπικού αρχείου ψηφιακών φωτογραφιών, σας ανακοινώνουμε ότι:
1. Έχουν διαχρονικά & συνεχίζονται να διαπράττονται βάρβαρες καταπατήσεις εντός της Δασικής έκτασης του Πεδίου του Άρεως,
2. Η Αρχιτεκτονική Μελέτη αναπλάσεως σε έκταση περίπου 235 – 250 στρεμμ. σύμφωνα με τις οδηγίες και την επίβλεψη της διαχειρίστριας αρχής της Υπερνομαρχίας Αθηνών και Πειραιώς, προβλέπει νέες καταπατήσεις καθώς επίσης εμπεριέχει νέους δρομίσκους οι οποίοι σύμφωνα με το ΦΕΚ του 79 είναι και άχρηστοι και παράνομοι. Η άνω μελέτη προβλέπει αδιευκρίνιστες γκρίζες ζώνες και νησίδες για το αν και εφόσον δεντροφυτευτούν, ενώ στην παρούσα και στο απώτερο παρελθόν ήσαν δενδροφυτευμένες.
3. Σύμφωνα με τον ενταχθέντα στα ΠΕΠ Αττικής του ΚΠΣ και συνταχθέντα προϋπολογισμό αγνώστων κριτηρίων των 9150.000 Ευρώ της ως άνω μελέτης, προβλέπεται ότι το 59% θα απορροφηθεί και προορίζεται για χωματουργικές και οικοδομικές εργασίες, ενώ ΜΟΝΟΝ 9% προορίζεται παραδόξως για φυτοτεχνίες.
4. Σύμφωνα λοιπόν με την συγκεκριμένη κατανομή των επιμέρους κονδυλίων, ο καθείς απλός πολίτης αντιλαμβάνεται και ενδεχομένως να διερωτάται, ότι δεν πρόκειται για την ανάπλαση ενός πάρκου – άλσους, αλλά για την ανέγερση ενός πολυωρόφου ‘Tower’ κτιρίου!!
5. Σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη μελέτη των αποφάσεων και ΦΕΚ από εμάς, τεκμηριώνεται και προκύπτει ότι το Πεδίον του Άρεως ως Άλσος είναι Ενιαία – Αδιαίρετη – Δασώδης – Δασωτέα – κοινόχρηστη έκταση εντός πόλεως και η οποία αρχίζει από την Λεωφ. Πατησίων και τελειώνει στους πρόποδες των Τουρκοβουνίων, είναι δε προορισμένη για κοινόχρηστο τόπο αναψυχής – περιπάτου, πνεύμονα πρασίνου, καθώς επίσης και λόγω της παρουσίας των μνημείων Νεωτέρας εποχής δηλαδή. μετά το 1830, όπου και πραγματοποιούνται καθ’ εκάστη 25ην Μαρτίου, καταθέσεις στεφάνων από επίσημους κρατικούς λειτουργούς και φορείς, είναι επιπλέον και υφίσταται ως Μνημειακό Πάρκο.
6. Σύμφωνα με το δημοσιευθέν άρθρο της Υπερνομαρχίας στο Έθνος την 20/9/2008 και με τίτλο «Αλλάζει πρόσωπο σε ένα χρόνο το Πεδίον του Άρεως» ο Κος Γενικός Γραμματέας της Υπερνομαρχίας Φώτης Αποστολόπουλος αναφέρεται ότι το Πεδίο του Άρεως ανήκει στο περιαστικό πράσινο και δεν είναι δασική έκταση.
7. Ο Κος Γραμματέας είναι απλά ανακριβής καθότι ο συγκεκριμένος όρος απλά δεν ΥΠΑΡΧΕΙ σε κανένα ΦΕΚ και δεν υφίσταται.
• Η ονομασία «Πεδίον του Άρεως» αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από το 1887.
• Ο όρος αναφορικά με περιαστικό πράσινο είναι Νομικά Ανύπαρκτος.
• Υφίσταται ο όρος Άλση – Πάρκα εντός πόλεως ευρισκόμενα, σύμφωνα με την ανάλυση των ΦΕΚ του Συντάγματος από το 1887 και πάγιων άρθρων 117 και 24, Δικαστικές αποφάσεις του Στε, Γνωμοδοτήσεις Νσκ, Ποινικό Κώδικα, αποφάσεις εγκυκλίους του πρώην Υπουργείου Γεωργίας κ.α
• Αρμόδιος για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών είναι Νομικά για δασικές καταπατήσεις ο αρμόδιος Δασάρχης και ουχί η Πολεοδομία.
Στις 14/11/08 στην οδό Μαυροματαίων στον Δασικό περίβολο του Green Park που ανήκει στο Πεδίο του Άρεως, πραγματοποιήθηκε σύλληψη εργατών του εργολάβου αναπλάσεως του Π.Α καθότι σύμφωνα με παλαιότερο έγγραφο του Δασαρχείου τα κτίσματα εντός του Πεδίου του Άρεως είναι παράνομα. Και συγκεκριμένα αναφέρεται:
“Οι υφιστάμενες σήμερα εγκαταστάσεις και πάσης φύσεως κατασκευές που έγιναν στο παρελθόν επί αναδασωτέας εκτάσεως του Πεδίου του Άρεως, όπως δρόμοι, πλατείες, αναψυκτήρια, θέατρο, κτλ εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου Γ.Σ. στίβο κ.α που εντάχθηκαν στο εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων …….έγιναν χωρίς έγκριση της αρμόδιας δασικής αρχής, και χωρίς άδεια επέμβασης εγκριθείσα αρμοδίως”
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ
Την τροποποίηση των επιμέρους κονδυλίων και άρθρων του προϋπολογισμού σεβόμενοι των δασώδη και δασωτέο χαρακτήρα των νησίδων της έκτασης του πάρκου με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού του 9% για φυτοτεχνίες και περιορισμό των προτεινόμενων και αποτυπωμένων στη μελέτη επιφανειών και στοιχείων από σκυρόδεμα, διαφορετικά την διακοπή της εργολαβίας και υποχρέωση αναδάσωσης της έκτασης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Σχόλια που αφορούν την Συνεργασία των 12+1 και αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας Προέδρων, Πρυτανικών Αρχών, Υπερνομαρχίας, ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ,ΤΕΕ,ΤΕΔΚΝΑ,ΔΣΑ,ΔΣΠ κ.α.
Παρατηρούμε ότι σύμφωνα με όλα όσα καταγράψαμε και στο τεύχος του Almanac μας 38 σελ. και που στηρίζονται και βασίζονται σε επίσημες αποφάσεις και ΦΕΚ, πουθενά δεν αναφέρεται ότι μιας τέτοιας μορφής άτυπη πρωτοβουλία έχει ποτέ συσταθεί ή λάβει χώρα.
Έχουμε την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη πλεονάζουσα άτυπη κίνηση, Νομικά είναι μη λογοδοτούσα σε κανένα και δεν δεσμεύεται ενώπιον του Νόμου, διαχέοντας μια μορφή Νομικής Εκεχειρίας, καθότι, οι νόμοι που προστατεύουν τη δασική έκταση και το πράσινο δεν εφαρμόστηκαν ποτέ υπέρ του Πεδίου του Άρεως.
Οι θαμώνες Εκπρόσωποι και Κάτοικοι.
Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχιτέκτονας Μηχανικός TEE 46487
ΕΔΕ Ms ΕΝΕΡΓΕΙΑ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΓΓΑ. Δνση Μελετών.Υπουργείο Πολιτισμού. pmarkaras@yahoo.gr
polmarkaras@hotmail.com
//kyameftopedioareos.blogspot.com
http://www.asda.gr/elxoroi
Γιώργος Παρασχάκης Δικαστικός Επιμελητής Νομικός.
ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΆΡΕΩΣ ΣΥΡΙΚΝΟΥΤΑΙ ΚΑΙ Η
ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΠΗΓΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ.
Σύμφωνα με το έγγραφο 688/2009 της 17/7 Αποφάσεως της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ εις την παρ. 2 και 3 του σκεπτικού αναφέρεται ότι η Ανάδοχος Εργολήπτρια Α.Καπετανίδης ΑΤΕΕ ζητεί με υπόμνημα της την απόρριψη της υπό κρίση αιτήσεως ( εννοεί την αίτηση των αιτούντων κατοίκων οι οποίοι είχαν ζητήσει από τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΕΧΩΔΕ και Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής και οι οποίοι αρνήθηκαν σιωπηρά να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την Αναδάσωση της έκτασης του Πεδίου του Άρεως και η οποία αίτηση συζητήθηκε στο ΣτΕ ).
Σχόλια
Κατόπιν έντονων προσπαθειών μας, πετύχαμε την απομάκρυνση του σε προηγούμενα άρθρα μας αναφερθέντος Υπαίθριου Ελλειπτικού Τεμένους, του υπό πρόθεση κατασκευής Skateboard από οπλισμένο σκυρόδεμα, του υπό πρόθεση ανεγέρσεως Θεάτρου Αλίκη, της υπό πρόθεση ανακατασκευής «ρεσεψιόν» εκδοτηρίου εισιτηρίων ( άρα προτίθεντο να ζητήσουν και εισιτήριο ), την αντικατάσταση των ασφαλτοστρώσεων με πεπιεσμένο χώμα ( προφανώς πορώδες και πιο οικολογικό ), επίσης οι τσιμεντένιες κατασκευές θα αντικατασταθούν από σκληρές χωμάτινες επιφάνειες.
Αναλυτικά περί σφραγίσεων γής
Σύμφωνα με ότι γνωρίζουμε και με βάση τα στοιχεία της Μελέτης των Σχεδίων Αναπλάσεως 2008, παρατηρούμε ότι εκ του συνόλου των 235 στρεμμ. ουσιαστικά «πάντα σύμφωνα με τα προταθέντα σχέδια», φυτοτεχνούνται ΜΟΝΟΝ τα 175 στρέμματα !!
Τουτέστιν
Δεδομένου ότι στις κάτωθι νησίδες και εκτάσεις που ανήκουν στο Πεδίο του Άρεως:
Η έκταση του Φυτωρίου δεν δενδροφυτεύεται σύμφωνα με τα σχέδια Ανάπλασης και το εγκριθέν από την Δνση της Υπερνομαρχίας , τον Δασάρχη, τον Περιφερειάρχη Φυτοτεχνικό Σχέδιο μελέτης 2008. 8 ½ στρεμμάτων.
Η μεγάλη παιδική χαρά με κωδ. Χ01 με διάστρωση σκληρής επιφάνειας αδιευκρίνιστων υλικών δεν δενδροφυτεύεται επαρκώς. 960 τετρ.μ
Η παιδική χαρά πλησίον της πλατείας Πρωτομαγιάς με κωδ.Χ02 διαστρώνεται με αδιευκρίνιστο υλικό σκληρής επιφάνειας συνεπώς μη πορώδες. 3850 τετρ.μ
Στις υδάτινες διαδρομές των προς σκυροδέτηση καναλιών Ροδώνα και Πλατάνια, αποτυπώνεται και καταγράφεται βάση των εγκριθέντων σχεδίων μείωση της βλάστησης από
1990 τετρ. μ και 678 τετρ. μ αντιστοίχως.
Περιμετρικά του κτ του Άλσους – πρώην Οικονομίδη, σύμφωνα με τα σχέδια Ανάπλασης 2008, πλακοστρώνεται και αφαιρείται δασική βλάστηση νόμιμα χαρακτηρισμένη από το απώτατο παρελθόν 2375 τετρ.μ
ήτοι 2 ½ στρεμμάτων.
Πραγματοποιείται «σήμερα» Δασική Σφράγιση με μαρμαροκυβόλιθους στον πεζόδρομο προσπέλασης P36 προς πλατεία Πρωτομαγιάς.
401 τετρ.μ
Έχει σκυροδετηθεί έκτασης θέσεως σιντριβανιού με κωδ. Y03 σε επιφάνεια 200τετρ. μ.
Παραμένει περιφραγμένη και αποκλεισμένη από την κοινο χρυσία δασική έκταση των κτιρίων του Δντή και της Διοίκησης επιφάνειας κωδ. Α07-Α06-Α05-Α04-Α10-
Α02 3710 τετρ. μ.
Πραγματοποιείται και επιβαρύνεται δασική έκταση του Π.Α με Νέα 4η προς κατασκευή Παιδική Χαρά πλησίον πρώην περιπτέρου με κωδ. Χ03 και διαστρώνεται το δάπεδο της με αδιευκρίνιστη σκληρή επιφάνεια.
900 τετρ. μ.
Το πλάτωμα και περιμετρικά της επιχωμένης σκάφης από Ο.Σ στη θέση πρώην σιντριβάνι Y00, καλύπτεται με μαρμαροκυβόλιθους σε συνολική έκταση 1589.62 τετρ. μ.
Το δάπεδο από αδιευκρίνιστη σκληρή επιφάνεια της έκτασης του πρώην περιπτέρου –
περιπτέρου ενηλίκων ΗΟ1 . 737.50 τετρ.μ
Η αποτυπωμένη στη μελέτη διαστρώσεις και κατασκευές θεάτρου Ι01 στη δασική νησίδα Αλίκη σε εκταση
2027 τετρ.μ.
Δασική παραχώρηση για πλακόστρωση στον υπάρχοντα περίβολο του Ι.Ναού Ταξιαρχών σε επιφάνεια 450 τετρ.μ
Ο Δρομίσκος εισόδου στην προς καταπάτηση έκταση του ΠΓΣ επιφάνειας 100 τετρ.μ
Η προτεινόμενη προς διάστρωση με αδιευκρίνιστο υλικό σκληρής επιφάνειας Παιδική Χαρά Χ01 960 τετρ. μ
Οι πλησίον του Μνημείου Ν.Μπότσαρη Σκληρές Επιφάνειες αδιευκρίνιστου συμπιεσμένου υλικού 762 τετρ.μ
Η διαχρονικά καταπατηθείσα Δασική έκταση του προαυλίου χώρου Green Park σε εκτιμώμενη έκταση 1919 τετρ. μ
Το Οδικό Δίκτυο πεζοδρόμων και δρομίσκων του Πεδίου του Άρεως σε αδιευκρίνιστη διάστρωση Μάρμαρο ή Τσιμεντοκονίαμα Σκληρής Επιφάνειας, σύμφωνα με την αποτυπωθείσα Αναλυτική Επιμέτρηση 27811.39 τετρ.μ
Η ανήκουσα στη Συνολική έκταση των 235 στρεμμάτων του Π.Α Μη κοινόχρηστη μέχρι σήμερον, καταπατηθείσα έκταση από τον Πανελλήνιο Γ.Σ και εκτός Φακέλου Μελέτης Αναπλάσεως 2008. 5661 τετρ. μ
…………………………………………….
Σύνολο
59090.52 τετρ.μ
Κατόπιν τούτου προκύπτει ότι σύμφωνα με την Αναλυτική Επιμέτρηση για την συνολική έκταση του Πεδίου του Άρεως προσδιορίζονται μη κοινόχρηστες εκτάσεις και πραγματοποιείται Σφράγιση γης 60 στρεμμάτων ήτοι 59090.52 τετρ.μ, και συρρίκνωση κατά ¼ η οποία αφαιρούμενη από την συνολική έκταση των 235 στρεμμάτων λογικά μας προϊδεάζει ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Υπευθύνων της Υπερνομαρχίας 6,000.000 Ευρώ όπως αναφέρουν σε έγγραφα τους, ή 9% του προϋπολογισμού των 9150.000 Ευρώ ή 820,000 ευρώ προορίζονται παραδόξως να δαπανηθούν για φυτοτεχνίες και να διατεθούν για το εναπομείναν δασικά αξιοποιούμενο των 175 στρεμμάτων !!
ΑΘΗΝΑ 15/10/09
Ανιδιοτελώς οι Θαμώνες.
Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ. Μηχ.
Γεώργιος Παρασχάκης Δικαστικός Επιμελητής Νομικός
Χριστίνα Πηγάκη Δικηγόρος
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης
Δικηγόρος Καθηγητής Παν.
τ. Υπουργός.
Γ.Ι.Αναστασόπουλος. Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω
Νομικός Σύμβουλος Συνδέσμου Α.Ε & ΕΠΕ.
Πηγή πληροφοριών.
Αναφορικά «Περί σφραγίσεως γης – εδάφους»
http//:epitropos.com/2008/10/blog-post_9112.html
Επίτροπος Περιβάλλοντος Κύπρου. κ. Χ. Θεοπέμπτου.
«Αλήθεια οι Έλληνες αντίστοιχοι τι κάνουν»;;
http://kyameftopedioareos.blogspot.com
ΑΝΑΠΛΑΘΟΝΤΑΣ & ΤΣΙΜΕΝΤΟ-ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ στο ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ των ΑΘΗΝΩΝ……πάντα δε
ταύτα
“ΑΝΑΛΩΜΑΣΙ της ΒΛΑΣΤΗΣΕΩΣ”.
Αρχικά λοιπόν, σκόπιμα ή ΟΧΙ παρελήφθη ο ευκόλως εννοούμενος, πλήν όμως πάντα εννοούμενος, μη ευνοοούμενος όρος : Αναδάσωση – Αναδασωτέο.
Εγινε κατάχρηση της ανυπαρξίας του όρου τούτου, κατά την άποψη μας και Μαρμαροστρώθηκε – Σκυροστρώθηκε – Σκυροδετήθηκε – Τσιμεντοστρώθηκε μεγάλο μέρος του ερμητικά περιφραγμένου πάρκου εδώ και 2 έτη, κατά απόκλιση των νομολογιών του ΣτΕ, το οποίο Δικαστήριο θεωρεί ότι προκύπτει ως καταδικαστέα η παράλειψη επανόρθωσης τυχών βλαβών και ελλείψεων της Δασικής υφής του πάρκου ( ΣτΕ 677/2010 ), σε διάσταση των απανταχού διακηρύξεων – δηλώσεων στα ΜΜΕ, προφανέστατα με αποτέλεσμα την Συρρίκνωση της Δασοκαλύψεως.
Πώς υπολογίσθηκαν τα 60 στρέμματα δηλαδή το ¼ της συρρικνούμενης δασικής εκτασης των 235 Στρεμ.; Από πραγματογνώμονα αρχιτέκτονα καθώς επίσης και απο ελεύθερο επαγγελματία Δασολόγο Περιβαντολόγο, που δούλεψαν αντιπαραβάλοντας απο ενάρξεως της εργολαβίας τα τοπογραφικά σχέδια με τα φυτοτεχνικά και κυρίως με πολύ μεράκι και μακροχρόνια γνώση του αντικειμένου. Σε τέτοιας μορφής «Δημόσια εργα» θεωρείται δεδομένο οτι χρειάζεται ειδικευμένους ανθρώπους η αντιπαράθεση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλων των βαθμίδων, σε σημείο όπου ο Σ.Π επιβεβαίωσε για το Π.Α τον χαρακτηρισμό ¨δασική -αναδασωτέα έκταση¨ & ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που μελέτησε τις ενστάσεις μας ενεργοποιήθηκε περί των Αυθαιρεσιών.
Πολλοί εξέχοντες ευαισθητοποιημένοι πολίτες και 25 Αθηναίοι νομικοί και καθηγητές πανεπιστημίων με πρώτο τον καθηγητή και πρώην υπουργό ποινικολόγο και δικηγόρο Γεώργιο- Αλέξανδρο Μαγκάκη, έχουν υπογράψει εδω και μήνες κείμενο διαμαρτυρίας και θα ακολουθήσουν κι άλλοι…….
Προς το παρόν ασχολούμαστε με μετρήσεις και επιμετρήσεις για να αποδείξουμε το εύρος της περιβαλλοντικά εγκληματικής «Σφράγισης – συμπίεσης γης & εδάφους» και ενταφιασμού Δομικών υλικών και κατασκευών ΜΠΕΤΟΝ 5-6,000 κυβ.μέτρων στην αιωνόβια αναγνωρισμένη κεντρική δασική έκταση του Μνημειακού – Ιστορικού – Κοινόχρηστου Πεδίου του Άρεως της πρωτεύουσας.
http://kyameftopedioareos.blogspot.com
http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews
http://www.asda.gr/elxoroi. Νομοθεσία Πεδίου του Αρεως.
Το χρήμα «έδειξεν ανθρώποις πανουργίας έχειν και παντός έργου δυσσέβειαν ειδέναι»
Σοφοκλής
“Καί τούς πονηρούς μή ποτ’ αύξαν’ εν πόλει κακοί γάρ εμπλησθέντες ή νομίσματος, ή πόλεος εμπεσόντες είς αρχήν τινά, σκιρτώσιν αδόκητ’ ευτυχησάντων δόμων –
“Ευριπίδου Ερεχθεί”
THE QUEST
Στίς 5 Μαρτίου του 2008 σε δισέλιδο άρθρο της εφημερίδας “Ελευθεροτυπίας” με τις φωτογραφίες των κ.Γεννηματά και Μπέη γνωστής ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑΣ, διαφημιζόταν το Πεδίον του Αρεως ως “Παράδεισος στις μακέτες” {τυχαίος ο τίτλος;;] και δηλωνόντουσαν οι 94.000 φυτεύσεις! ότι θα ολοκληρωθούν πρίν την άνοιξη του 2009!.
Ακόμη σε άλλο άρθρο της εφημερίδας “FREE SUNDAY” 24/10/10 αναφέρεται ότι πίσω απο τα “ονόματα με τις εργολαβίες”, στόν “Πράσινο ενεργειακό σχεδιασμό” ? απασχολήθηκε το “Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων $ Εφαρμογών”.
Σήμερα εν έτη 2010-11 με ένα απλό μαθηματικό υπολογισμό αφαιρετικής και δεδομένου ότι “ιδίοις όμμασι” πραγματοποιήθηκαν, (ψηφιακές φωτό), αποκλειστικά χωματουργικές-οικοδομικές εργασίες, εν “κρυπτώ & παραβύστω” εδώ και 3 έτη, Σφράγιση γής – ενταφιασμός δομικών υλικών, μαρμαροκυβολιθοστρώσεων, στά τουλάχιστον 60 δασικά στρέμματα, παρέα με τά 6.000 κυβικά μέτρα Beton-arme, ΛΟΓΙΚΑ θα πρέπει να αφαιρέσουμε από τα 230 στρέμμ.(συνολικής έκτασης του Π.Α), δηλαδή τά 230-60=170 στρέμμ…..και γρήγορα να τρέξουμε και να αναζητήσουμε που τοποθετήθηκαν,εδώ και τώρα, πάλι ΛΟΓΙΚΑ, οι 94.000φυτ./170στρεμ. = 553 φυτεύσεις ανά στρέμμα, που επικαλούνται!!!!!
Και πάλι ΛΟΓΙΚΑ 1 στρέμμα = με 1000 τετρ.μέτρα.
Τουτέστιν ομιλούμε γιά περίπου, χονδρικά 2 φυτεύσεις που να εμπεριέχουν και φύτευση δένδρου σέ κάθε…………………………….τετραγωνικό μέτρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΩΣ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ
ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ περαιτέρω
Καθαρισμός συντήρηση ΠΕΔΙΟΥ του ΑΡΕΩΣ των ΑΘΗΝΩΝ Σάββατο 30 Ιουλ. 2011
Το πάρκο αδυνατεί να ποτιστεί επιμελώς καθότι κατόπιν 3 ετών ουδέποτε ολοκληρώθηκε και ΟΥΔΕΠΟΤΕ πραγματοποιήθηκε Οριστική Παράδοσης – Παραλαβή. Υπενθυμίζουμε ότι η Ανάπλαση ανακοινώθηκε επισήμως την 25ην Μαρτίου 2007 πλησίον της λεωφ.Ηρώων εντός του Π.Α.
Ανύπαρκτες Αναπλάσεις και καθυστερημένες δασικές αποδράσεις “από τα ΜΜΕ”
Σχόλια: Το ΣΚΑΙ ουδέποτε δημοσίευσε – ανάρτησε εδώ και 3 χρόνια τις Γνώμες κατοίκων-θαμώνων ΠΕΓ και τώρα καθυστερημένα επιθυμεί να δηλώσει ………. ΠΑΡΏΝ.
Εμείς είμαστε όμως παρόντες πολύ περισσότερο.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
“AΝΑΠΛΑΣΕΙΣ” ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ: in “Post Mortem”
ΓΟΛΓΟΘΑΣ εως το ΣτΕ & ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ.
Στην ΗΜΙΤΕΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ που μας παρέδωσε το Ελληνικό Κράτος, ως φαίνεται με μια απλή ματιά απαντούμε:
Παρεδόθη καθυστερημένα τουλάχιστον κατά 1+1/2 έτος.
Αντί για Οικολογικού τύπου Ανάπλαση Πάρκου, είδαμε την κατασκευή – ενταφιασμό συνόλου κυβικών μέτρων όγκου μπετόν 6.000 κ.μ, δηλαδή όγκου μπετόν ισοδύναμων με τον όγκο μπετόν “6” 6όροφων πολυκατοικιών μέσα …………σε δασική έκταση.!!!
Ο αρχικός προυπολογισμός στις τεράστιες πινακίδες 9,150.000 $ Ευρώ ( το έτος 2006 ) + 400.000 $Ευρώ με το νέο εγκριθέν κονδύλι για αποκατάσταση φθορών ? στην πλ.Πρωτομαγιάς + τις τυχόν αναθεωρήσεις, δεν προσέφερε τίποτα το ουσιώδες στο Πάρκο και τούτο διότι : ανύπαρκτες τουαλέττες, μη αναπλασθέν κτίριο Αλσους – Οικονομίδη, μή αναπλασθέν κτίριο Green Park, ανυπαρξία φύτευσης δένδρων υψηλής οροφής, σύμφωνα με τα έγγραφα των πρώην κων. Δασάρχη – Περιφερειάρχη η κεντρική πλατεία πλησίον πρώην περιπτέρου είναι αυθαίρετη { έγγραφα οικ.693/03/04/2009 – 699/07/04/2009 Γενικής Δνσης Περιφέρειας / Δνσης Δασών Αθηνών: Δασάρχης, με θέμα: Απόφαση Κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε δασική αναδασωτέα έκταση }….., η σφράγιση γής εδάφους από μή πορώδη υλικά σε δασική έκταση 1/4 της συνολικής των 235 στρεμμ.του Πάρκου {επιμέτρηση ειδικών επιστημόνων}, παρεμποδίζει ως τούτο γίνεται κατανοητό την διύγρανση και διαπνοή του εδάφους, τουτέστιν είναι ολωσδιόλου ΑντιΟικολογική.
Όλα τούτα σε ευθεία αντίφαση με ότι αναγράφεται στην αναρτηθείσα πινακίδα πλησίον του μνημείου της Αθηνάς και ότι: το Έργον………
της Αναπλάσεως εν έτει Δεκ.2010…………Ολοκληρώθηκε.!!!!!
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. !!!!!!!!!
Με βαρύγδουπο τίτλο στην εφημερίδα τα Νέα της Κυψέλης Απρίλιος 2011, αναφέρεται ότι από την Περιφέρεια Αττικής διατίθενται επιπλέον κονδύλια 5,100,000 $ εκατ.ευρώ, που θα κατευθυνθούν και θα απορροφηθούν για τα έργα στο Αττικό Άλσος και το Πεδίον του Αρεως.
Αλλά… Αναρωτιόμαστε εφόσον η Ανάπλαση ολοκληρώθηκε σύμφωνα και με επίσημες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ-Blogs – εφημερίδες και σύμφωνα με την ανηρτημένη πινάκιδα, τότε πως δέν ολοκληρώθηκε, ? ;; δεδομένου ότι: τα διατηρητέα κτίρια Αλσος Οικονομίδη ειναι γιαπί – Green Park γιαπί και οχετός – Πλατάνια εστία μόλυνσης λόγω κωνώπων – ενα μέρος των περιφερειακών δρόμων περιμένει τις παλέτες των μαρμάρων.
Οι δύο κτιστές τουαλέτες του πάρκου να μην λειτουργούν μαζί με τις βρύσες και λογικά σύντομα θα είναι ανύπαρκτες. Η κεντρική είσοδος της λεωφ.Αλεξάνδρας προς το μνημείο Αθηνάς περιφραγμένη ερμητικά με λαμαρίνες εργοταξιακού τύπου, τις δε βραδυνές ώρες να απαγορεύεται η πρόσβαση. Το Φυτώριο των 8,1/2 στρεμμ. να παραμένει αλάνα και η υποσχεθείσα κομποστοποίηση να παραμένει ως όραμα θερινής νυκτός ( τα χρήματα όμως να έχουν ήδη διατεθεί και ήδη απορροφηθεί !!). Οι επεμβάσεις στο διαμορφωθέν ξέφωτο λόγω αποψιλώσεων στο χώρο Αλίκη μολονότι παράνομες κατά την άποψη μας, σήμερα για την γύρωθεν βλάστηση είναι καταστροφικές.
Επειδή λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι μέρος των άνω χρημάτων θα διατεθεί για την αποπεράτωση των δύο διατηρητέων, Αλσος,Οικονομίδη – Green Park και λοιπές αποπερατώσεις, αναρωτιόμαστε τι είδους συντήρηση θα παρασχεθεί στο πολύπαθο αιωνόβιο Πεδίον του Αρεως των ΑΘΗΝΩΝ, αφου απο το άνωθεν δεύτερο κονδύλι, πολύ απλά ελάχιστα ΜΟΝΟΝ ψίχουλα θα απομείνουν, κατά την ταπεινή μας άποψη.
Εν κατακλείδι μπορούμε να δηλώσουμε ευθαρσώς και απορούντες:
………………Γιατί να είμαστε όλοι οι Ελληνες βουτηγμένοι μέσα εκεί…………. που επικαλείται ο κύριος {που ματιάσανε} απο την Τρόικα – ΔΝΤ και γιατί να τα έχουμε φάει όλοι μαζί…. εμείς οι Έλληνες ?;;;;;;;;;;;;;και να απαιτηθούν ….τα τάνκς για να προστατεύσουν τις τράπεζες?!!;;;;;
Ας ανασκουμπωθούμε σήμερα λοιπόν όλοι εμείς οι ‘Ελληνες και ας δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να πειθόμεθα “τοις κείνων ρήμασι”!!!!
ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ
http://kyameftopedioareos.blogspot.com
http://polmarkarch.wordpress.com
http://www.asda.gr/elxproi
http://expaganus.wordpress.com