ΤΑ ΝΑΥΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

Ιούν 13th, 2004 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Οικονομικά | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Η Ελληνική ακτοπλοΐα έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τον κρατικό έλεγχο και την κρατική προστασία. Οι χειρότερες υπηρεσίες που προσέφερε το Ελληνικό κράτος τόσο στους Έλληνες εφοπλιστές της ακτοπλοΐας όσο κυρίως στο ευρύ και μάλιστα του χαμηλού εισοδήματος επιβατικό κοινό ήταν η διατήρηση επί σειράν δεκαετιών του περίφημου καμποτάζ. Δηλαδή η μονοπωλιακή εκμετάλλευση των ακτοπλοϊκών γραμμών αποκλειστικά από τους Έλληνες εφοπλιστές και η απομόνωση της αγοράς μας από τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Το κράτος χάριζε στους εφοπλιστές το μονοπώλιο και σε αντάλλαγμα όριζε σ’ αυτούς χαμηλά ναύλα για την φθηνή μετακίνηση. Αυτή η πολιτική είναι η αποθέωση του κράτους της λαϊκής δεξιάς που η δεξιά χείρα της χαρίζει μονοπωλιακά κέρδη στους εφοπλιστές και η αριστερά της χείρα κανακεύει το πόπολο με φθηνά ναύλα. Μερικοί τα τελευταία χρόνια αυτή την πολιτική την εξωραΐζουν με το όνομα πολιτική του μεσαίου χώρου.

Αποτέλεσμα όμως αυτής της ανορθολογικής πολιτικής ήταν η υποεπένδυση στο χώρο της ακτοπλοϊκής ναυτιλίας με κύρια χαρακτηριστικά τα πεπαλαιωμένα πλοία που στην καλύτερη περίπτωση είναι άβολα με μηδέν ανέσεις και στη χειρότερη επικίνδυνα ακόμη και για την ζωή των επιβατών. Ένα άλλο ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό της υποεπένδυσης στην ακτοπλοϊκή ναυτιλία μας είναι το χαμηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και ναυτικής επίδοσης των πληρωμάτων τόσο των χαμηλών βαθμίδων όσο και των υψηλόβαθμων αξιωματικών. Καταστροφικό αποτέλεσμα αυτής της μακρόχρονης κρατικιστικής διαβρωτικής διαδικασίας εναντίον της ακτοπλοϊκής ναυτιλίας μας ήταν το ναυάγιο του Σάμινα όπου το ακατάλληλο και απαίδευτο ναυτικό πλήρωμα οδήγησε το πλοίο στις Πόρτες της Πάρου αντί στο λιμάνι της.

Είναι λοιπόν πολύ λυπηρό να βλέπει κανείς νέους υπουργούς όπως ο Μανώλης Κεφαλογιάννης από τον τρόμο τους να εμφανιστεί στα κανάλια η είδηση για αύξηση των τιμών στα ναύλα να επιλέγουν να συντηρούν το πιο απαράδεκτο σύστημα του ελέγχου των τιμών και να απειλεί να παραπέμψει το όλο θέμα στην επιτροπή τιμών και εισοδημάτων. Οι επιτροπές, οι κρατικοί μανδαρίνοι και οι πολιτικοί της συντήρησης οδήγησαν την ακτοπλοϊκή ναυτιλία μας στο σημείο μηδέν και η κατηφόρα δεν θα έχει τελειωμό αν δεν επιλέξουμε την πολιτική των ελεύθερων ναύλων και του εξορθολογισμού του συνόλου της αγοράς της ακτοπλοϊκής ναυτιλίας πριν τουλάχιστον το επόμενο Σάμινα.

Join the Union of Liberty.

Liberty Network of Greece is present at the below web address:

http://www.libertynet.gr

Σχολιαστε