Fatten the Beast

Μάι 19th, 2010 | | Κατηγορία: Ανδρέας Ανδριανόπουλος | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Με πολιτική αφετηρία την υποστήριξη της δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία και την δικαιολόγηση της σοσιαλδημοκρατίας επιστήμονες όπως ο Paul Krugman υποστηρίζουν πως τα αδιέξοδα στις ΗΠΑ προέρχονται από την συνειδητή πολιτική συντηρητικών κυβερνήσεων να στερέψουν το δημόσιο από πόρους και να το οδηγήσουν έτσι στην χρεωκοπία. «Κάντε το Κτήνος να Πεινάσει» ήταν, κατά τον Krugman πάντα, η στρατηγική των νεοφιλελεύθερων/νεοσυντηρητικών πολιτικών εκεί.

Ο Krugman επιχειρεί να διακρίνει τις εξελίξεις στις ΗΠΑ από την κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Οπου πεντακάθαρα αναφέρει πως τα οικονομικά αδιέξοδα προήλθαν από την ανεγκέφαλη επέκταση του δημόσιου τομέα και την διεύρυνση των δημοσίων δαπανών από πόρους που δεν υπήρχαν (βλ. “We’re Not Greece,” New York Times, 14 Μαίου 2010).

Η διόγκωση λοιπόν του δημόσιου τομέα σε επίπεδο περίπου ασφυξίας δεν ήταν μόνο έργο των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κυβερνήσεων τη χώρας. Ηταν και αποτέλεσμα των συνεχών παραινέσεων της Αριστεράς για πολιτικές επεκτατικές με μοχλό πάντα το κράτος. Συνεπείς λοιπόν στις αντι-φιλελεύθερες θέσεις τους Δεξιά κι’ Αριστερά στην Ελλάδα συνήργησαν στην διάλυση της οικονομίας και στην σημερινή εξαθλίωση της κοινωνίας

Ανεξάρτητα από την εγκυρότητα των ισχυρισμών του Krugman σχετικά με την κατάσταση στις ΗΠΑ, κάτι που έντονα αμφισβητούν άλλοι επιστήμονες όπως ο καθηγ. Donald J. Boudreaux, τα λόγια του αποκαλύπτουν κάτι άλλο. Οι πολιτικές δηλ. του κρατισμού στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη οδήγησαν, σχεδόν συνειδητά, στην κατάρρευση της οικονομίας και στην απαξίωση του δημόσιου τομέα. Με την λογική του «Χοντρύνετε το Κτήνος» σύσσωμη η Αριστερά στην Ελλάδα έκανε ότι μπορούσε για να δικαιώσει τις θέσεις και τις προβλέψεις του νεοφιλελευθερισμού.

Είναι χαρακτηριστικό πως τις παραμονές κορύφωσης της κρίσης, και αφού είχαν δημοσιοποιηθεί τα σχετικά με έλλειμμα κοντά στο 10%, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ πρότεινε την καταπολέμηση της ανεργίας με τον διορισμό όλων των ανέργων (500.000 πολίτες) στο δημόσιο!! Η διόγκωση λοιπόν του δημόσιου τομέα σε επίπεδο περίπου ασφυξίας δεν ήταν μόνο έργο των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κυβερνήσεων τη χώρας. Ηταν και αποτέλεσμα των συνεχών παραινέσεων της Αριστεράς για πολιτικές επεκτατικές με μοχλό πάντα το κράτος. Συνεπείς λοιπόν στις αντι-φιλελεύθερες θέσεις τους Δεξιά κι’ Αριστερά στην Ελλάδα συνήργησαν στην διάλυση της οικονομίας και στην σημερινή εξαθλίωση της κοινωνίας. Αξίζει όμως να σημειώσουμε πως εξαίρεση σε όλα αυτά υπήρξε από την αρχή ο Γ. Παπανδρέου. Που υπήρξε ο πρώτος αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα που τόλμησε, από πολύ νωρίς, δημόσια να καταγγείλει τον κρατισμό.

Οι Αριστερές δοξασίες λοιπόν και πρακτικές δικαίωσαν τον νεοφιλελευθερισμό, που τόσο πολύ μισούν. Για να βγούμε από την κρίση, δυστυχώς γι αυτούς, θα αναγκασθούν να υιοθετήσουν τις δικές του συνταγές για ανάκαμψη. Μείωση δαπανών, μείωση του κράτους, μείωση της γραφειοκρατίας, μείωση φόρων. Εξασφάλιση χρημάτων – και πάλι από διεθνή δανεισμό για αποπληρωμή παλιών δανεικών – δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι σαν να βρίσκεται κάποιος σε μια ταράτσα ουρανοξύστη σε πυρκαγιά, και να πηδάει στο κενό για να διασωθεί…

Ανδρέας Ανδριανόπουλος

17 σχόλια
Leave a comment »

  1. Καὶ ὅμως, ὁ διορισμὸς τῶν 500.000 στὸ δημόσιο θὰ ἦταν τὸ καλύτερο. Διότι σήμερα οἱ μειώσεις στὴν μέση άργομισθία θὰ ἦταν πολύ μεγαλύτερες ἀνὰ άργόμισθο, ἑπὶ τῇ ὑποθέσει ὅτι ἡ κυβέρνηση καὶ πάλι θὰ ἐπέλεγε τὴν μείωση ἀποδοχῶν ἔναντι τῶν ἀπολύσεων. Ἔτσι, πολύ περισσότεροι ἃνθρωποι θὰ λάμβαναν στὸ πετσί τους ἕνα εὔγλωττο μάθημα καὶ θὰ καταλάβαιναν τὶ σημαίνει κοπριτοκρατικὴ ἀνοησία. Ἡ καταγραφομένη άνεργία θὰ μειωνόταν ριζικῶς.

  2. Μετά από αυτό το άρθρο κατάλαβα πλέον ότι η πολιτική είναι επάγγελμα και αυτοσκοπός για ορισμένους..

    Δεν σε ξαναπαίρνει ότι και αν γράφεις κύριε ξανά το χαζό που μας κυβερνά..Ένα πείραμα ήσουν γιαυτόν και απέτυχες..

    Πάμε στην επεξήγηση τώρα…Αυτός που λες ότι θα καταγγείλει τον κρατισμό δεν ήταν αυτός που πίεζε τον Καραμανλή για 250000 προσλήψεις συμβασιούχων στο δημόσιο ενώ οι άλλοι του απαντούσαν ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις ήταν για “πάγιες και διαρκείς ανάγκες”;;Βέβαια μπήκε στο τριπάκι και ο Καραμανλής και άνοιξε και αυτός τις πόρτες του δημοσίου αλλά όχι για όλο αυτό το συρφετό που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν φέρει στο δημόσιο…

    Πότε θα καταλάβουμε ότι η λύση δεν είναι όλοι αυτοί που μας κυβερνήσανε τόσα χρόνια..

    Φασιστικά διαγράψτε τους από τα blogs και καταργήστε τους το δικαίωμα του ομιλείν…

    Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά αλλά αυτό δεν παθαίνουν αυτή τη στιγμή τόσες χιλιάδες συνεπείς μισθωτοί και χαμηλοσυνταξιούχοι;;;

    Μην τους επιτρέπετε να ομιλούν..Μοιάζει με προσπάθεια να σπολογηθούν για να αποφύγουν τον νόμο του Λύντς..

    Ο Ανδριανόπουλος δεν ήταν στα έδρανα ενός κόμματος που έφυγε – με ψεύτικα επιχειρήματα- κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας για την αναθεωρηση του συντάγματος και όταν θα μπορούσε να αλλάξει ο ηλίθιος νόμος για τα πανεπιστήμια καθώς και αυτός περί ευθύνης υπουργών;;

  3. 14/02/07
    Ο πρωθυπουργός παρωδεί το Σύνταγμα, δήλωσε από τη Χαριλάου Τρικούπη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής από τη Βουλή για την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει σε αυτή την παρωδία και πρόσθεσε πως η συνταγματική αναθεώρηση πλέον «δεν αφορά τον πολίτη, δεν αφορά τη χώρα έχει τελειώσει».

    Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έκλεισε τον κύκλο της, γέρασε πρόωρα, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι έχει ταχθεί υπέρ ενός ανένδοτου αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία, με όραμα, σχέδιο και συλλογικότητα.

    Ο κ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά την εξάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ζήτησε και πάλι εκλογές. Περιέγραψε ως αδιέξοδη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την κυβερνητική πολιτική και τόνισε ότι η διέξοδος είναι μόνο οι εκλογές, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός.

    Δεν θα αφήσουμε τα αδιέξοδα της Νέας Δημοκρατίας να γίνουν αδιέξοδα για τον τόπο, τόνισε.

    Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής: «Σαν να μην έφθανε η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ και η ευθεία υπονόμευση του Συντάγματος, ο κ. Παπανδρέου έφθασε να πει ότι η αναθεώρηση έχει τελειώσει. Πληροφορούμε τον κ. Παπανδρέου, και θα έπρεπε να είχε ρωτήσει στελέχη του κόμματός του που είναι ενήμερα για τις συνταγματικές διατάξεις, ότι η αναθεώρηση συνεχίζεται και η επόμενη Βουλή, θέλει δεν θέλει, θα είναι αναθεωρητική. Και θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του. Ελπίζουμε μέχρι τότε να έχει καταστεί σοφότερος».

    Σχετικά με τις αναφορές του κου Παπανδρέου περί «παρωδίας», παρατήρησε ότι «η παρωδία είναι του ιδίου και του κόμματός του, που, αφού κατέθεσε πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, αποχώρησε με μόνη αιτία τα εσωκομματικά του προβλήματα. Και θα είχε φθάσει τα όρια της κωμωδίας, αν δεν είχε κρατήσει στάση που παραβιάζει το Σύνταγμα με πρωτοφανή τρόπο στα χρονικά».

    «Την αναθεώρηση την κάνει η Βουλή, είτε είναι παρόν το ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές του, είτε όχι» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

    Newsroom ΔΟΛ

  4. “… εξαίρεση … ο Γ. Παπανδρέου … που τόλμησε … να καταγγείλει τον κρατισμό.”

    Σιγά τα ωά!!!

  5. Κάποιος να διευκρινήσει ποιά Κυβέρνηση είχαμε που ήταν Συντηρητική ή Φιλελεύθερη ???
    – Είτε ήσαν φοβισμένα τσιράκια της σοσιαλοπνευματικής “ελιτ”,
    – Είτε συνεχιστές της Οθωμανοκομμουνιστικής συμμορίας,

  6. Οθωμανοκομμουνιστική συμμορία…σοσιαλοπνευματική «ελιτ»

    Τσάμπα κόπος, δεν κρύβεται η ιδεολογική ανεπάρκεια με νεολογισμούς…

  7. Εάν για ένα πράγμα σέβομαι πραγματικά τον κ.Ανδριανόπουλο είναι γιατί το ότι δεν γράφει άλλα χθές και άλλα σήμερα. Έχει μια άποψη την οποία υπερασπίζεται με συνέπεια εδώ και χρόνια χωρίς να χαϊδεύει αυτιά πλειοψηφιών όπως πολλοί άλλοι πολιτικοί.
    Κατά τα άλλα δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί του. Αν το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας ήταν οι αριστερές δοξασίες, όλα θα ήταν εύκολα. Υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες ως προς το ποιοί απομυζούσαν επί χρόνια το ελληνικό δημόσιο και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι μεγαλύτερες εξ αυτών βαρύνουν τον μεγάλο ιδιωτικό τομέα και όχι τους υπαλλήλους των 1.200 ευρώ.

  8. @bill74
    Δηλαδὴ σέβεσθε αὐτὸν ποὺ συνεχίζει νὰ γράφει μὲ συνέπεια ἀνοησίες ἐδῶ καὶ χρόνια, μόνο καὶ μόνον ἐπειδὴ γράφει τὶς ´ιδιες άνοησίες ;
    Τέλος πάντων τὸ 70% τοῦ προϋπολογισμοῦ ποὺ πάει σὲ μισθοὺς καὶ συντάξεις δὲν ἀπομυζᾶ τὸ ἑλλαδικὸ δημόσιο ; Καὶ τὶ ὑψηλῆς ποιότητος ὑπηρεσίες ἔχουμε ἔναντι αὐτοῦ τοῦ 70% !
    Ο ὑπάλληλος τῶν 1200 εὐρὼ ποὺ κοπρίζει ὁλημερὶς δὲν άπομυζᾶ, λέτε, τὸ δημόσιο ; Ὁ μεγάλος (!) ἰδιωτικὸς τομέας σᾶς ἔφταιξε ;

  9. (6) – dimitris, δεν σε κατάλαβα,

    – Αλλά αν εννοείς οτι ΕΓΩ δεν έχω ιδεολογία, ενώ όλοι οι κυβερνώντες έχουν , τότε δεκτή η παρατήρησις………

  10. Τα όσα ο Κος Ανδριανόπουλος υποστηρίζει για τη διεύρυνση του κρατικού φορέα αποτελούν ιστορική αλήθεια. Θεωρώ όμως τουλάχιστον λάθος, αν όχι παραπλανητικό, το ότι υποστηρίζει μέσω αυτού του άρθρου το ¨ζήλο¨ του ΓΑΠ εναντίον του κρατισμού. Πολύ απλά δεν του πολυάρεσε ο κρατισμός που προσπαθούσε μάταια να επιβάλει η ΝΔ στον ήδη ΠΑΣΟΚ-οκρατούμενο κρατικό μηχανισμό τον οποίο ¨πρόλαβε¨και στελέχωσε ο αείμνηστος ¨μπαμπάς¨του.

    Η μόνη φορά που μαστιζόταν από απεργίες η εκάστοτε κυβέρνηση των , ας μου επιτραπεί εδώ ο χλευασμός, ψευτοσοσιαλιστών είναι οι αρχές Μαΐου 2010. Ιστορικά και μόνο όλοι θα πρέπει να θυμούνται τί πέρασαν οι Κυβερνήσεις της ΝΔ από τον λαΐκιστικό συνδικαλισμό που δημιούργησε και ανέθρεψε με τόση στοργή ο ΑΓΠ.

    Όλοι έλεγαν πως είναι το έχει το κράτος ελλείψεις στο δημόσιο τομέα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ) και αμέσως έτρεχαν να καταγγείλουν προσλήψεις από το οποιοδ’ηποτε κυβερνών κόμμα. Κατά τα άλλα εμείς το πολυσηζητάμε…. Πόσες φορές δεν έγινε νύξη για δασκάλους, πυροσβέστες, αστυνομικούς, γιατούς, νοσοκόμους κλπ κλπ…. και πόσες φορές δεν ακούσαμε για “ρουσφετικές” προσλήψεις…

    Κυρίες και Κύριοι μήπως είμαστε για γέλια;;; Αν δεν απατώμαι όλοι κυβερνούσαν με τον ίδιο τρόπο. Ψηφοθηρικά ως κυβερνήσεις και καταστροφικά ως αντιπολίτευση (αξιωματική κ μη). Απόδειξη προς αυτό αποτελεί η εξωτερική πολιτική της χώρας μας και η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια παιδεία.

    Όσο για την σκληρά εργαζόμενη τάξη στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομεά ας αναλογιστούμε το εξής:
    Πόσοι άνθρωποι που γνωρίζουμε δεν είναι “ενεργοί” χρήστες κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους σε διαδικτυακούς τόπους κοινωνικού προσανατολισμού (Facebook, tweeter κλπ κλπ) και πόσοι από αυτους δεν αποκρίνονται στα sms που τους στέλνουμε….

    Ωστόσο για να μην φανώ μονόπλευρος σε αυτή μου την τοποθέτηση θα ήθελα να πω σε αυτό το σημείο ότι η σκληρή εργασία θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια κάποια παραγωγή. Ας μου απαντήσει κάποιος και ας μου διευκρυνίσει τί πραγματικά παράγουμε ως χώρα, σε ποιόν τομέα είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο και ποιούς νέους τομείς (τεχνολογικούς ή άλλου χαρακτήρα) αγωνιζόμαστε να δημιουργήσουμε και να κατακτήσουμε.

    Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν παρέχουμε υπηρεσίες, δεν έχουμε παραγωγή με πραγματική εξαγωγική δύναμη, δεν έχουμε βιομηχανία, δεν έχουμε παιδεία, δεν έχουμε αξιοκρατία, δεν δεν δεν….. Ο μόνος τρόπος για να ποσοστοποιήσουν όλοι την “εργασία” είναι η λογική συνδεσή της με την “παραγωγικότητα”. Κάτι για το οποίο εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε να “κομπάζουμε”.

    Δεν μας φταίει λοιπόν ούτε ο κρατισμός – εν μέρει- (που αλήθεια είναι οτι αποτέλεσε το κύριο εργαλείο μόχλευσης στην πολιτική ζωή του τόπου) ούτε το βαρύ ωράριο στον ιδιωτικό τομέα. Επί σειρά ετών αποτελούμε ίσως την πιο αντιπαραγωγική ομάδα στα σπλάχνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν ο κρατικός φορέας ήταν παραγωγικός τότε το μέγεθός του δεν θα φάνταζε τόσο μεγάλο και πιθανότατα θα είχε αναπτύξει τις υπάρχουσες υπηρεσίες (αντί να τις υποβαθμίζει με γεωμετρική πρόοδο) καθώς και θα είχε οδηγήσει στη δημιουργία νέων. Μας φταίει πρωταρχικά η κακή σχέση που έχουμε με την παραγωγικότητα.

  11. @Giorgos73
    “όλο αυτό το συρφετό που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν φέρει στο δημόσιο”
    Για τους 170000 που έβαλε η Νεα Φαυλοκρατια 2007-2009 + 160000 στον πρωτο χρονο της “νεας διακυβέρνησης” έχεις να πεις τίποτα;
    Και δεν ξέρουμε ποσους έβαλε το 2005-2007 έτσι;

    Κατα τ’ άλλα ο Καραμανλής γι’ αυτό έκανε τη δήλωση στον Ευαγγελάτο στον Alter προεκλογικά το 2004 γιατί τον πίεζε ο Παπανδρέου όχι γιατί ήθελε την ψήφο τους…

  12. @Γεώργιος Ιακ.Γεωργάνας
    Ουδέποτε είπα ότι ο κ.Ανδριανόπουλος γράφει ανοησίες, εσείς το λέτε αυτό. Δεν σημαίνει ότι με όποιον υπάρχει διαφωνία απόψεων είναι ανόητος. Ο κ.Ανδριανόπουλος στηρίζει με επιχειρήματα πάντα αυτά που γράφει που είτε τα αποδέχεται κανείς ή όχι, είναι απολύτως σεβαστά. Αυτό που έγραψα είναι ότι προσωπικά δεν τα συμμερίζομαι.
    Σε ότι αφορά το δημόσιο τομέα, ο αριθμός των δημ.υπαλλήλων ως ποσοστό επί του ενεργού εργατικού δυναμικού της χώρας δεν διαφέρει ουσιαστικά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως π.χ. η Γαλλία (όπου βρίσκεται κοντά στο 18%). Εκεί βεβαίως ο δημόσιος τομέας απορροφά πολύ μεγαλύτερους πόρους, προσφέροντας ταυτόχρονα πολύ υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες. Στην Ελλάδα το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι αν όλοι οι δημ. υπάλληλοι εργάζονται πραγματικά και αν είναι όντως κατανεμημένοι ορθολογικά ώστε να ανταποκρίνονται στις οργανικές απαιτήσεις των υπηρεσιών που τους απασχολούν. Προφανώς η απάντηση είναι αρνητική.
    Σε ότι αφορά την αφαίμαξη του δημόσιου τομέα τα τελευταία χρόνια, θα δείτε ότι ακόμα και στο κονδύλι της μισθοδοσίας, οι υπερβάσεις έγιναν για παχυλούς μισθούς διοικητών οργανισμών, ΝΠΔΔ, κ.ο.κ που κυμαίνονταν σε παράλογα επίπεδα όπως επίσης και για τις αμοιβές στρατιών συμβούλων και παρασυμβούλων της πολιτικής ηγεσίας. Η μεγαλύτερη αιμορραγία τέλος, προήλθε από έναν ιδιωτικό τομέα που λειτουργησε παρασιτικά ως προς το δημόσιο μέσα σε ένα σύστημα μίζας και διαφθοράς, απορροφώντας τεράστια ποσά σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων για αμφιβόλου σκοπιμότητας έργα και υπηρεσίες. Κακός ο κρατισμός αλλά το να περνάμε αυτόματα σε μια αγιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, είναι μακροπρόθεσμα εξίσου προβληματική για την οικονομία και την κοινωνία.

  13. “Αξίζει όμως να σημειώσουμε πως εξαίρεση σε όλα αυτά υπήρξε από την αρχή ο Γ. Παπανδρέου. Που υπήρξε ο πρώτος αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα που τόλμησε, από πολύ νωρίς, δημόσια να καταγγείλει τον κρατισμό.”

    Λίγη σοβαρότητα νομίζω δε θα έβλαπτε.

  14. @bill74
    Ἤθελα νὰ ἐπισημάνωὅτιἡ ἐμμονὴ σὲ συγκεκριμένες ἀπόψεις, δὲν εἶναι ὑποχρεωτικῶς ἀρετή. Μπορεῖ κάλλιστα νὰ εἶναι ἀνοησία.
    Ἐπί τῆς οὐσίας, τὸ κακὸ μὲ τὸν δημόσιο τομέα εἶναι ὅτι δὲν ἐλέγχονται οἱ ὅποιες ὑπερβολές του καὶ σπατάλες του ἀπὸ ἕναν μηχανισμὸ ὅπως ὁ μηχανισμὸς τῆς ἀνταγωνιστικῆς ἀγορᾶς. Τὸ γεγονὸς ὅτι οἱ ἀποδοχὲς στὸ Δημόσιο εἶναι πολὺ ὑψηλότερες ἀπ’ ὅτι σέ ἀντιστοίχου ἐπιπέδου θέσεις στὸν ἰδιωτικὸ τομέα μόνον ἕνα πρᾶγμα μπορεῖ νὰ σημαίνει : ὅτι ὁ δημόσιος τομέας ἀπορροφᾶ πόρους ἀπὸ τὸν ἰδιωτικό. Τώρα γιὰ τὸν ἰδιώτη ἐπιχειρηματία ποὺ

  15. … ἐπωφελεῖται άπὸ τὴν παρασιτικὴ σχέση μὲ τὸ δημόσιο μποροῦμε νὰ ποῦμε ὅτι κάνει σὲ μεγαλύτερη κλίμακα αὐτὸ ποὺ κάνει δημόσιος ὑπάλληλος ποὺ λουφάρει. Ἠθικῶς, μάλιστα, μᾶς βγαίνει καὶ ὑπεράνω διότι δὲν ἔχει δὰ καὶ ὁρκισθεῖ νὰ προασπίζει τὸ κοινὸ συμφέρον !

  16. Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία έχει βαρύτατες ευθύνες, καλό είναι να θυμόμαστε ότι το τεράστιο δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ δεν χτίστηκε την περίοδο 2003-2008. Θυμάται κανείς
    -Πορτοκάλια να αγοράζονται από το Ελληνικό δημόσιο και να θάβονται στις χωματερές για να στηριχτεί η τιμή?
    -Σόφτεξ, Ολυμπιακή, Πειραϊκή-Πατραϊκή, Αιγαίο, Ναπηγεία Σκαραμαγκά, και πόσες άλλες προβληματικές να απομιζούν εκατομμύρια κάθε χρόνο από το Ελληνικό δημόσιο?
    -Τις μίζες του Κουτσόγιωργα?
    Αυτά και άλλα έχουν υπογραφή Α. Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ δεκαετίας 1980.

    Και καλά, ας πούμε ότι δεν έχουν ευθύνες τα παιδιά για τους γονείς.
    -Που ήταν ο Γ. Παπανδρέου όταν Τσουκάτος και Μαντέλης έπαιρναν, όπως ισχυρίστηκαν, λεφτά σε μυστικούς λογαριασμούς από τη Ζήμενς? Δεν ήταν στέλεχος της κυβέρνησης Σημίτη?
    -Που ήταν όταν είχε τη δυνατότητα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει τέλος στο κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη παιδεία η οποία κοστίζει στην Ελληνική οικονομία εκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο?
    -Που ήταν πάλι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν η Γιαννάκου προσπάθησε με την κουτσή-στραβή μεταρρύθμιση για την παιδεία να δώσει τέλος μεταξύ άλλων στην πρακτική καθηγητές να δίνουν 4-5 δικά τους βιβλία για ένα μόνο μάθημα αγορασμένα με τα λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων (και το πλήρωσε βέβαια μένοντας εκτώς βουλής)?
    -Που ήταν όταν η δική του υπουργός παιδείας κατήργησε τη βάση του 10 επαναφέροντας την παλιά καλή μικροπολιτική πρακτική της διατήρησης άχρηστων σχολών στην περιφέρεια με αντάλλαγμα τοπικές ψήφους?

    Αλλά κατά τα άλλα κατήγγειλε τον κρατισμό. Θα θα θα θα θα, θα θα θα!

  17. Μὰ ὅλοι ἀνεξαιρέτως, Ἀνδρέας καὶ Γεωργάκης Παπανδρέου, Κωστάκης καὶ Κωνσταντῖνος Μητσοτάκης, ἀκόμη καὶ ὁ Γεώργιος Ράλλης καὶ ὁ Κωνσταντῖνος Καραμανλῆς ἔκαναν αὐτὸ ποὺ ζητοῦσε ὁ λαός : τεμπελοκρατία (έτσι ἀποδίδεται ὁ ὅρος «σοσιαλισμός» στὴν Ἑλληνικὴ γλῶσσα). Διότι ἂν ἔκαναν ὁ,τιδήποτε ἄλλο, θὰ καταψηφίζονταν. Τὶ ἀξία θὰ εἶχε τυχὸν ἡρωϊκή τους ἔξοδος ;