«Δεν έχει σημασία τι θα συμβεί σε μένα»

Μάι 20th, 2010 | | Κατηγορία: Διονύσης Γουσέτης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ, σας θαύμασα στη συνέντευξη που δώσατε την Κυριακή στο CNN. Με θαυμάσια αγγλικά και θαυμάσια πραότητα εκθέσατε το πρόβλημα της χώρας και τις δύσκολες και αντιδημοφιλείς αποφάσεις που έπρεπε να πάρετε, και πήρατε, εσείς και η κυβέρνησή σας. Ο θαυμασμός μου αυξήθηκε με την απάντηση που δώσατε στην ερώτηση του δημοσιογράφου, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν σε σας αυτές οι αποφάσεις. «Δεν έχει σημασία τι θα συμβεί σε μένα», απαντήσατε. «Σημασία έχει τι θα συμβεί στη χώρα». Πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση άκουσα πρωθυπουργό να περιφρονεί δημόσια το διαβόητο «πολιτικό κόστος», που άλλοι πρωθυπουργοί, περιλαμβανομένου του πατέρα σας, το είχαν απόλυτη προτεραιότητα της πολιτικής τους. Αφού όμως δεν μετράτε το πολιτικό κόστος, ορισμένες ενέργειές σας μου γίνονται ανεξήγητες και μου δημιουργούν απορίες.

Στόχος του είναι η διατήρηση σε ζωή 4~5 τελευταίων σε προτίμηση επαρχιακών ΤΕΙ. Το οικονομικό κόστος της διατήρησής τους είναι σημαντικό, ενώ το όφελος για την παιδεία περίπου μηδενικό, αν όχι αρνητικό. Το μόνο όφελος είναι εκείνο των σουβλατζήδων της περιοχής

Μια πρώτη απορία αφορά την κατάργηση της βάσης του «10» που η κα Γιαννάκου είχε θεσπίσει για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Το λαϊκίστικο αυτό μέτρο δεν ήταν έμπνευση της υπουργού παιδείας κας Διαμαντοπούλου, αφού πρωτο- ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό κ. Πανάρετο και μάλιστα προκάλεσε την μήνι της. Προφανώς αποφασίστηκε και υπαγορεύτηκε από «ψηλά». Στόχος του είναι η διατήρηση σε ζωή 4~5 τελευταίων σε προτίμηση επαρχιακών ΤΕΙ. Το οικονομικό κόστος της διατήρησής τους είναι σημαντικό, ενώ το όφελος για την παιδεία περίπου μηδενικό, αν όχι αρνητικό. Το μόνο όφελος είναι εκείνο των σουβλατζήδων της περιοχής. Γιατί σε περίοδο κρίσης και θυσιών από τους πολίτες, μας φορτώνετε με αυτό το κόστος;

Μια δεύτερη απορία μου αφορά το χαράτσι που προστέθηκε στο λογαριασμό μας της ΔΕΗ, υπέρ των τελωνειακών. Προστέθηκε την ώρα που φωνάζουμε να φύγει από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το χαράτσι για την ΕΡΤ και να φύγουν γενικά όλα τα αντιπαραγωγικά χαράτσια «υπέρ –προνομιούχων- τρίτων» (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί κλπ). Ούτε το χαράτσι αυτό ήταν έμπνευση του αρμόδιου υπουργού οικονομικών. Εκείνος αφαίρεσε από τους τελωνειακούς κάποιο επίδομα, ως ένα από τα μέτρα λιτότητας. Εκείνοι απάντησαν με απεργία. Και τότε προφανώς υπαγορεύτηκε το χαράτσι, πάλι από «ψηλά». Ίσως μου αντιτείνετε ότι τη δουλειά των τελωνειακών τη χρειαζόμαστε για να μη χάνουμε δημόσια έσοδα. Όμως, θα χάσουμε πολύ περισσότερα δημόσια έσοδα αν δε βάλετε τέλος στο άθλιο παιχνίδι των εκβιασμών από κάθε λογής συντεχνίες με όμηρο την κοινωνία. Ήδη ενεργοποιήθηκαν οι εφοριακοί, ζητώντας και εκείνοι ανάλογο «κοινωνικό πόρο».

Κύριε πρωθυπουργέ, ενέργειες σαν τις παραπάνω έχουν καθοριστική σημασία στο τι θα συμβεί στη χώρα. Παρεμπιπτόντως έχουν σημασία και στο τι θα συμβεί σε σας. Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που τα συμφέροντα πρωθυπουργού ταυτίζονται με τα συμφέροντα της χώρας. Η χώρα δοκιμάζεται και συγχρόνως τα ποσοστά του κόμματός σας εγγίζουν το οριακό 20%, ενώ της ΝΔ είναι ακόμα πιο κάτω. Μόνο αν οι κινήσεις σας απαλλαγούν εντελώς από τα σύνδρομα της μεταπολίτευσης έχετε ελπίδα πολιτικής επιβίωσης και δικαίωσης.

Διονύσης Γουσέτης

—————————————————————–

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 19/5/2010

6 σχόλια
Leave a comment »

 1. Mα το ειπε ενας τραμπουκος ονοματι Κουκουλοπουλος νυν βουλευτης και πρωην δημαρχος Κοζανης. Τα πανεπιστημια και τα ΤΕΙ σκοπον εχουν την οικονομικην αναπτυξη της ΥΠΑΙΘΡΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ ΕΝΩΠΙΟΝ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΟΙΝΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝ

 2. Θεός δεν υπάρχει.

 3. Η γνώμη σας είναι απολύτως σεβαστή. Αλλά εγώ πιστεύω στον Αρχιτέκτονα της Φύσεως.

 4. Ο Κουκουλόπουλος είπε και τη κατακληκτική ατάκα, περί ασυμβατότητας των μέτρων, που συμφωνήθηκαν με τη τρόϊκα, με το DNA του ΠΑΣΟΚ. Οι άνθρωποι το μόνο που έχουν μάθει τόσα χρόνια στη καμπούρα μας είναι να χαϊδεύουν αυτιά, να είναι ευχάριστοι στο πόπολο και τις συντεχνίες και να παράγουν ελλείμματα και χρέη.
  Επί του θέματος του άρθρου τώρα:
  Η ειρωνεία που αποπνέει το άρθρο για τις επιλογές του πρωθυπουργού (επιδιώκοντας – το άρθρο – με τη πρόταξη του πρακτέου να επιτύχει άρση της εγκυρότητας του ισχυρισμού, περί αδιαφορίας στο πολιτικό κόστος) μπορεί να επιτυγχάνει το στόχο που έθεσε ο συντάκτης , εμένα όμως μου βγάζει μια πίκρα. Πίκρα και απογοήτευση για τη τελευταία ευκαιρία της χώρας να λοξοδρομήσει από το δρόμο του ολέθρου, που κι αυτή χάνεται. Στο MEMORANDUM OF UMDERSTANDING (MOU), που υπέγραψε η κυβέρνηση με τη τρόϊκα, αναφέρονται αναλυτικά οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τα νομοθετήματα που απαιτούνται, για να εκπληρωθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας έναντι της δανειοδότησης της και να επέλθει αναστροφή πορείας. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση πιστεύει πως θα κοροϊδέψει τους κουτόφραγκους. Όπου έδειξε δείγμα γραφής και νομοθέτησε η έκανε εξαγγελίες, αυτό ήταν σε διαφορετική κατεύθυνση, από εκείνη που έχει συμφωνηθεί:
  α) Ενώ περικόπτει τις αποδοχές εφοριακών-τελωνειακών, θεσμοθετεί πόρους υπέρ των αναξιοπαθούντων τούτων κλάδων (βλέπε στο άρθρο) που θα τους επιδαψιλεύσουν οφέλη μεγαλύτερα από τις περικοπές.
  β) Ενώ έχει την υποχρέωση να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν απελευθερώνει τις μεταφορές (φορτηγά Δ.Χ., βυτιοφόρα, ταξί), αντίθετα νομιμοποιεί τις δευτερογενείς μεταβιβάσεις αδειών, ορίζοντας ταρίφα και στη χορήγηση τους από το κράτος.
  γ) Ενώ έχει αναλάβει την υποχρέωση να μειώσει το κράτος, να κλείσει οργανισμούς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Α.Ε. δημοτικές επιχειρήσεις, άχρηστους φορείς, και να απομακρύνει το πλεονάζον προσωπικό (εδώ δεν υπάρχει Συνταγματικό κώλυμμα, Δ.Υ. που καταργείται η θέση ή ο φορέας εργασίας του, απολύεται ακώλυτα), ανακοινώνει μόνο μετατάξεις προσωπικού (στους φορείς που εξήγγειλε ότι καταργεί ή συγχωνεύει- βλέπε “opengov.andiproedros.gr). Από πού θα προέλθει λοιπόν το δημοσιονομικό όφελος;
  δ) Ενώ συμφωνήθηκε να ανατραπεί εκ θεμελίων το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, να υπάρχει ηλικιακό όριο εξόδου στη σύνταξη το εξηκοστό πέμπτο έτος, να περικοπεί στα πραγματικά όρια η λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και να εισαχθούν κεφαλαιοποιητικά στοιχεία, η κυβέρνηση επιθυμεί να τα μεταθέσει όλα αυτά για το 2018 (και τότε βλέπουμε), εισάγοντας εκπτώσεις ηλικιακές και άλλες και διατηρώντας αναχρονιστικά πελατειακά νομοθετήματα (όπως η μη εξίσωση ορίων ανδρών-γυναικών, έξοδος από τα πενήντα με μειωμένη σύνταξη, χορήγηση συντάξεων ανύπαντρων θυγατέρων), ών ουκ έστι αριθμός, ενώ προβλέπεται οκταετής μεταβατική περίοδος προσαρμογής. Έως το 2018 όμως, έτσι, αντί να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για τα ταμεία σε 2,8% του ΑΕΠ, θα έχουν σκαρφαλώσει στο 12% του ΑΕΠ.
  Για όλους αυτούς τους λόγους, εμένα δεν μου βγαίνει ειρωνεία, μακάρι να μπορούσα, είναι ένα όπλο να αντιμετωπίσεις τη κατάθλιψη των ημερών. Μόνο από μελαγχολία διακατέχομαι. Κι απομένω να σκέπτομαι πιο θα είναι εκείνο το τρίμηνο, που ο έλεγχος τη επιτήρησης θα υποδείξει το αυτονόητο. Κύριοι, λυπούμαστε, εφ’ όσον αρνείσθε να συνεργαστείτε και να υλοποιήσετε τα συμφωνημένα, κι εμείς αρνούμεθα να χορηγήσουμε την επόμενη δόση. Μπορείτε να πτωχεύσετε ελεύθερα.
  Κι όλα αυτά θα γίνουν μόνο και μόνο για το ρημάδι το πολιτικό κόστος. Κανένας δεν μπορεί να πάει ενάντια στη φύση του.
  @ Κε Χασαπογιάννη
  Δεν θα ευθύνεται γι αυτό η “……παρεοκρατική, κλεπτοκρατική limited”, αλλά η προ επταμήνου συσταθείσες “Πατέρα Αναπαύσου, Συνεχίζω Ολική Καταστροφή limited” και “Νέα Πολιτική ¨Ανοιξη imited”.

 5. Kύριε Μπιλλίνη:
  Ελεγα τις προάλλες ότι πριν 10 χρόνια πέρασα πρωτογενή καρίνο 3ου σταδίου μιά χαρά. Δέκα μήνες αργότερα ενεφάνισα μετάσταση σε ζωτικό όργανο (4ο στάδιο) κι’ όταν μου τόπαν αποκρίθηκα, “No big deal, we’ll address it with state-of-the-art surgery and chemo”. Tρία χρόνια αργότερα, όταν ενεφάνισα fistula και οστεομυελίτιδα του ιερού οστού λόγω τοπικών επιπλοκών στην αναστομωτική περιοχή, είπα, “Αν είναι να μου κάνετε ιλεοστομή προτιμώ να πάω στον δημιουργό μου”. ΚΑΙ μου έκαναν 9ωρη !!! πειραματική επέμβαση, Turnbull-Fazio reconstruction του παχέος εντέρου, στην Cleveland Clinic. Αnd here I am alive, well and with all my functions intact and without ever having taken antidepressants or asked for, and obtained, psychological support!

  Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι είμαι o Mr. optimist extraordinaire.

  And yet, NOW, I am depressed and desperate for the first time in my life! Eξ αιτίας ΑΥΤΩΝ των ΠΡΟΔΟΤΩΝ της ΠΑΤΡΙΔΟΣ.

 6. Γιὰ νὰ δοῦμε, τὶ ἀκριβῶς μπορεῖ νὰ κάνει ὁ Παπανδρέου; ´Ερχονται ὅλοι αὐτοὶ τοῦ βαθέος ΠΑΣΟΚ καὶ τοῦ λένε ὅτι παύουν νὰ τὸν ὑποστηρίζουν. Πῶς μπορεῖ νὰ κάνει τὴν δουλειά του ; Τὸ μόνον ποὺ μπορεῖ νὰ κάνει εἶναι νὰ παραιτηθεῖ, ὅπως ἔκανε τὸ κρέας. πρὸ ὀκτὼ μηνῶν.