Η Θλιβερή Ελλάδα του Λάκη Λαζόπουλου

Μάι 18th, 2010 | | Κατηγορία: Ελλάδα | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Αν κάποιος προσπαθούσε να καταλάβει τους Έλληνες παρακολουθώντας μόνο τις εκπομπές του Λάκη Λαζόπουλου θα ανακάλυπτε ξαφνικά μια νέα, περίεργη κοινωνία ανθρώπων. Αυτή η κοινωνία αποτελείτε από μια μεγάλη πλειοψηφία ανύποπτων αλλά ταυτόχρονα πολύ υποψιασμένων πολιτών. Ανύποπτοι όταν συμμετέχουν ενεργά, και ορισμένες φορές με ζήλο, στις διάφορες παθογένειες της κοινωνίας. Ανύποπτοι όταν δηλώνουν την θάλασσα ως αμπέλι, όταν τσιμεντώνουν καμένα δάση, όταν ασύστολα φοροκλεβουν, όταν επίμονα και επανειλημμένα απαιτούν από τον πολιτικό τους διορισμό στο δημόσιο. Ανύποπτοι όταν όντας στο δημόσιο απαιτούν μέσο των συνδικαλιστών από το ίδιο πολιτικό συνθήκες θεσμοποιημένης αργομισθίας και σύνταξη στα 50.

Μπορεί μέχρι πρότινος να ξημεροβραδιάζονταν σε γραφεία πολιτικών για έναν διορισμό ή για ένα ρουσφέτι που θα παρέκαμπτε κάποιο νόμο, αλλά τώρα αυτός ο πολιτικός είναι απατεώνας που φέρνει απίστευτα δεινά στους κατά τα άλλα αθώους και αγαθούς ψηφοφόρους του

Κάποτε έρχονται οι συνέπειες όλων αυτών και τότε οι μέχρι τότε ανυποψίαστοι πολίτες αυτόματα μετατρέπονται στους πιο υποψιασμένους λαούς της ανθρωπότητας. Υποψιασμένοι όχι φυσικά για τις βαθύτερες αιτίες της ελληνικής κακοδαιμονίας, αλλά πάντοτε έτοιμοι να βρουν τους ενόχους σε κάποια ντόπια και ξένα κέντρα αποφάσεων. Μπορεί μέχρι πρότινος να ξημεροβραδιάζονταν σε γραφεία πολιτικών για έναν διορισμό ή για ένα ρουσφέτι που θα παρέκαμπτε κάποιο νόμο, αλλά τώρα αυτός ο πολιτικός είναι απατεώνας που φέρνει απίστευτα δεινά στους κατά τα άλλα αθώους και αγαθούς ψηφοφόρους του. Τώρα τα λεγόμενα λαμόγια πρέπει να μας που που πήγαν τα λεφτά, αλλά είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι χθες η μεγάλη πλειοψηφία τα είχε ως το κορυφαίο κοινωνικό πρότυπο της μεταπολίτευσης. Στα 30 χρόνια της Αλλαγής οι ανυποψίαστοι εξύμνησαν την αρπαχτή και τώρα οι υποψιασμένοι αγνοούν την τύχη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Φαίνεται ότι το 1981 εκατομμύρια μικρών Λαζόπουλων βγήκαν από τη χώρα για περίπατο, επέστρεψαν το 2010 και βρήκαν το σπίτι ανάστατο και αναρωτιούνται τι έγινε. Αυτοί δεν φταίνε, αυτοί δεν συμμετείχαν, φταίει το λαμόγιο, αυτός κερδοσκόπος, ο κ. Κανείς.

Ο κ. Λαζόπουλος ασυνείδητα έχει γίνει ο πλέον καθεστωτικός προπαγανδιστής της μεταπολεμικής Ελλάδας. Η εξουσία είχε πάντα του κολακές της, το διαφορετικό της κολακείας του κ. Λαζόπουλου είναι ότι απευθύνεται σε εκατομμύρια. Όπως πολλά άλλα τις τελευταίες δεκαετίες, π.χ. η διαφθορά, έτσι και η κολακεία μαζικοποιήθηκε και έγινε ένα ακόμα λαϊκό κεκτημένο. Μια κολακεία που φυσικά δεν άρχισε από τους κωμικούς αλλά με τους πολιτικούς της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Είναι αυτοί που αρνήθηκαν να που την αλήθεια στον ελληνικό λαό για να μην τους αποκαλέσουν νεοφιλελεύθερους και αντιλαϊκούς. Ήταν οι ίδιοι που στο φόβο του πολιτικού κόστους άρχισαν να δανείζονται από το τώρα για να πληρώσουν τα “ώριμα συντεχνιακά δικαιώματα” του χθες. Το πρώτιστο έγκλημα της ελληνικής πολιτικής τάξης στην μεταπολίτευση δεν είναι η διαφθορά της, αλλά η αδυναμία που έχει να συμπεριφέρεται στον ελληνικό λαό σαν γονέας κακομαθημένου παιδιού. Θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Λαζόπουλος θα αναγνώριζε τους πολιτικούς που έστω και ανεπιτυχώς, μερικές φορές προσπάθησαν να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Μητσοτάκης και Σημίτης. Ο κ. Μητσοτάκης έστω και καθυστερημένα προσπάθησε κάπως να αλλάξει τα πράγματα, ενώ ο κ. Σημίτης, μόνο και μόνο επειδή το προσωπικό του στυλ ήταν τόσο διαφορετικό από την πληθωρική και μεγαλομανή δημαγωγία του προκατόχου του, ήταν πάντα κάτι σαν ξένο σώμα μέσα στο κόμμα του. Στην Ελλάδα του άκρατου λαϊκισμού, ακόμα και η στιλιστική διαφορετικότητα του κ. Σημίτη ανησυχούσε το κρατικοδίαιτο καθεστώς. Ο κ. Λαζόπουλος προβάλει τους πιο λαϊκιστές πολιτικούς ως τους πιο επαναστάτες. Χρειάζεται κάποιος που έχει κοινή λογική ισχυρές δόσεις ευπιστίας για να πιστέψει ότι αυτοί που υπόσχονται ευημερία με τα λεφτά των κατά τα άλλα κακών κερδοσκόπων είναι ριζοσπάστες, καινοτόμοι και όχι ότι απλά επαναλαμβάνουν τα γνωστά κλισέ μιας χρεοκοπημένης μεταπολίτευσης.

Όσο περνάει ο καιρός το Αλ Τσαντίρι Νιούζ γίνεται όλο και περισσότερο πολιτικό και λιγότερο χιουμοριστικό. Είναι κάτι αναπόφευκτο μιας και το χιούμορ προϋποθέτει μια κριτική απόσταση από ανθρώπους και καταστάσεις. Η πολιτική παρέμβαση που επιχειρεί ο κ. Λαζόπουλος καταργεί αυτή την απόσταση

Όσο περνάει ο καιρός το Αλ Τσαντίρι Νιούζ γίνεται όλο και περισσότερο πολιτικό και λιγότερο χιουμοριστικό. Είναι κάτι αναπόφευκτο μιας και το χιούμορ προϋποθέτει μια κριτική απόσταση από ανθρώπους και καταστάσεις. Η πολιτική παρέμβαση που επιχειρεί ο κ. Λαζόπουλος καταργεί αυτή την απόσταση. Δεν είναι τυχαίο που τελευταία υπάρχει τόση έντονη ανάγκη να χρησιμοποιεί ανέκδοτα από διάφορες πηγές και όχι δικά του χιουμοριστικά σχόλια. Βέβαια συνεχίζει να χρησιμοποιεί και την παλαιότερη συνταγή, να βάζει λεζάντα στα πιο γελοία και ασήμαντα γεγονότα της τηλεόρασης. Εκεί ο κ. Λαζόπουλος σαν κλασσικός νεοέλληνας λειτουργεί ως ένας ακόμη μεταπράτης, ανακυκλώνοντας την υποκουλτούρα της ελληνικής τηλεόρασης.

Στην τελευταία εκπομπή (11/5) προσπαθώντας να εξηγήσει τον φόνο των τριών υπαλλήλων της Marfin το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να υπονοήσει προβοκάτσια αφού πρώτα πέταξε ένα να δούμε και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Αμέσως μετά την σύντομη εισαγωγή που σκοπό είχε να τον καλύψει σε περίπτωση που οι φονιάδες προέρχονται από την αριστερά, άρχισε να μιλάει για προσπάθεια σκοτεινών κέντρων ώστε “να μην μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα να πάμε στην πορεία.” Αυτό σε μια πόλη όπου το κέντρο της παραλύει καθημερινά επειδή διάφοροι κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να συντηρούνται από το κράτος ή όπως το έθεσε ο κ. Λαζόπουλος στην ίδια εκπομπή ομάδες που αγωνιούν για το “πόσα θα μου δώσει το κράτος.”

‘Όπως στο 1984 του Όργουελ, η σύγχρονη ελληνική ιστορία σβήνεται και ξαναγράφεται για να μπορέσει να χωρέσει στα καλούπια της αριστερής θεώρησης των πραγμάτων

Φυσικά ο κ. Λαζόπουλος εκμεταλλεύεται στο έπακρον το πλεονέκτημα που του δίνει ο πολύωρος μονόλογος του – δηλαδή η έλλειψη αντίλογου – στο να διαστρεβλώνει συνεχώς τις θέσεις όσων θεωρεί ότι είναι πολιτικοί αντίπαλοι. Έτσι όταν έγινε μια επίθεση σε μετανάστη αμέσως θεώρησε ότι η ρητορική του κ. Καρατζαφέρη εναντίων της λαθρομετανάστευσης συνέδραμε στο γεγονός. Βέβαια όσες φορές και να έχω ακούσει τον κ. Καρατζαφέρη, ποτέ δεν τον έχω ακούσει να καλεί το κόσμο να χρησιμοποιήσει βία, ποτέ δεν τον έχω ακούσει να μιλάει για ανυπακοή στους νόμους ή ότι δεν αναγνωρίζει το σύνταγμα της χώρας. Και τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχω δει μέλη του ΛΑ.Ο.Σ να παραβιάζουν το νόμο απροκάλυπτα και σχεδόν καθημερινά. Αντίθετα όλα αυτά συμβαίνουν στο χώρο της αριστεράς. Αλλά ποτέ ο κ. Λαζόπουλος δεν μπορεί να δει καμία ένοχη σχέση μεταξύ αυτών που λέει η αριστερά και αυτών που γίνονται.

Το χειρότερο που βγαίνει από την εκπομπή του κ. Λαζόπουλου είναι μια Ελλάδα που δεν θέλει να ακούσει, να δει, να σκεφτεί όλα αυτά που έχουν συμβεί τα τελευταία 30 χρόνια. Παρερμηνεύει την έλλειψη αυτογνωσίας και αυτοκριτικής ως αντίσταση στο καθεστώς που η ίδια είναι

Μέχρι που η βία να ξεφύγει εντελώς από τα ήδη πολύ χαλαρά όρια της ελληνικής κοινωνίας, είναι έκρηξη οργής και αγανάκτησης του καταπιεσμένου λαού. Όταν η βία ξεπεράσει αυτά τα όρια τότε αυτομάτως μεταβάλλεται σε προβοκάτσια. Ένα σχετικό παράδειγμα είναι αυτό της τρομοκρατίας. Την δεκαετία του 80 οι τρομοκρατικές πράξεις εκλαμβάνονταν από ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ και των πολιτών, εμμέσως πλην σαφώς, ως επαναστατικές πράξεις. Όταν σιγά σιγά στα μέσα της δεκαετίας του 90 το κοινωνικό κλίμα άρχισε να αλλάζει σημαντικά εναντίων των τρομοκρατών, τότε οι ίδιες πράξεις ανακηρύχθηκαν από τους ίδιους κύκλους από επαναστατικές σε προβοκατόρικες. Μετεξελίχθηκαν στα γνωστά άγνωστα σχέδια των σκοτεινών/ξένων κέντρων εξουσίας που σκοπό είχαν να σαμποτάρουν τους λαϊκούς αγώνες. Αργότερα όταν η υπόθεση της 17Ν διελευκάνθηκε αποδείχθηκε ότι πίσω από την τρομοκρατική οργάνωση δεν υπήρχε τίποτε άλλο εκτός από μια ομάδα αριστεριστών που είχαν πάρει στα σοβαρά τις μπαρούφες τους. Και τότε επικράτησε σιωπή από όλους αυτούς που είχαν μιλήσει για προβοκάτσια και ξένα κέντρα. Σιωπή για να ξεχάσουμε όλα όσα είχαν πει για να μπορούν να τα επαναλάβουν στο μέλλον. ‘Όπως στο 1984 του Όργουελ, η σύγχρονη ελληνική ιστορία σβήνεται και ξαναγράφεται για να μπορέσει να χωρέσει στα καλούπια μιας αριστερής θεώρησης των πραγμάτων.

Λέει ο κ. Λαζόπουλος “εκτός του σοσιαλισμού δεν υπάρχουν απαντήσεις.” Σε μια Ελλάδα κρατικοποιημένη θα περίμενε κάποιος αυτό να λέγεται με μια δόση ειρωνείας, ιδιαίτερα από έναν κωμικό. Οι λεζάντες στις γελοιότητες της τηλεόρασης και τα ανέκδοτα είναι διασκεδαστικά. ‘Όλα τα άλλα όμως μοιάζουν σαν μια ακόμα επανάληψη ενός χιλιοπαιγμένου έργου. Το χειρότερο που βγαίνει από την εκπομπή του κ. Λαζόπουλου είναι μια Ελλάδα που δεν θέλει να ακούσει, να δει, να σκεφτεί όλα αυτά που έχουν συμβεί τα τελευταία 30 χρόνια. Παρερμηνεύει την έλλειψη αυτογνωσίας και αυτοκριτικής ως αντίσταση στο καθεστώς που η ίδια είναι.

Ναπολέων Λιναρδάτος

283 σχόλια
Leave a comment »

 1. TEΛΟΣ να ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ότι 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ Μαργαρίτες, “ΦΤΩΧΟΣ” λαουτζίκος, αυτός που κάνει χρήση της Δημόσιας εκπαίδευσης, Δημόσιας παροχής υπηρεσιών Υγείας, Κουπονιών Κοινωνικού Τουρισμού κλπ κλπ χρωστάει ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ στο ΚΡΑΤΟΣ περί τα 120 ΔΙΣ (= 6-8 ΔΙΣ ετησίως επό 20 χρόνια, χωρίς να υπολογίζω τους τόκους).

  ΑΥΤΟΣ ο αισχρός ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΣ που είχε τεράστιο ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ εισόδημα είναι εκείνος που αγόραζε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ εισαγόμενα είδη με τα περίσσεια, τα κλεμένα, ΚΑΙ έτσι ΕΚΤΙΝΑΞΕ το ΕΛΛΕΙΜΜΑ στο ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ στα ΥΨΗ τα ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ

  ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΣ = Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της Ελλαδος

 2. δεν αμφισβητώ ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά τα λαμόγια οι εφοριακοί. Απλά λέω ότι παράλληλα θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και οι άλλοι (μεγαλοοφοιλέτες, ελευθρεροι επαγγελματιες κλπ) που θα πιαστούν

  “Και βέβαια όλα αυτά μέσα σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας των εφοριακών”

  γενικότερης ατιμωρησίας tanevramou

 3. @alex (252)

  πρώτα τους φύλακες κρεμάς, μετά τους κλέφτες. απλή συστημική λογική.

 4. όχι Μίλωνα

  το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να τους κρεμάσεις παράλληλα…όλως τυχαίως οι μεγαλοαπατεώνες πάντα τη σκαπουλάρουν

 5. Nαι, αλλά ξεχάσατε κύριε Φιρίκη
  ότι άλλο απλή συστημική και άλλο “εγείρω αμφιβολίες για το ταλεντο σου” αγραμματική, καθαρματική λογική.
  Aλλίμονο, ο “φουκαράς” εφοριακός;;;; Μπορεί να βγάζει 10.000 το μήνα αλλά είναι παιδί της εργατικής τάξης. Την επανάστασή του κάνει ο άνθρωπος

  Ετερον εκατέρωθεν !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. ΟΛΟΙ την σκαπουλάρουν στην Ελλάδα. ΟΛΟΙ. Η καταστροφή της Ελλάδος είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ προσπάθειας,
  το ΜΟΝΟ πράγμα στο οποίο συνεργάσθηκαν με θρησκευτική ευλάβεια ΟΛΟΙ οι Ελληνες – ΠΩΣ να κλέψουν την ΠΑΤΡΙΔΑ τους.

  ΔΙΕΘΝΕΣ REDICOLO Η Ελλάδα. Μέχρι και στην κωμική εκπομπή του Σαββάτου, Saturday Night Live έφθασε η ΛΑΜΟΓΙΑ της Ελληνικής ψευτο-Καπιταλ-Κομμουνισμού.

  Η παρουσιάστρια λέει, “Well my mother is Greek and the other day I asked ‘Mom, what’s the Greek word for taxes?’ and she said, ‘We don’t have one’ “

 7. της -> του

 8. …ενώ ο “φουκαράς” ο δικηγόρος που δήλωνε εισόδημα 16.000 ευρώ και είχε στην κατοχή του πολύτελη αυτοκίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, τι ακριβώς κάνει??? Ή η “ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία με πολλές διακρίσεις” (ΠΑΟ ή ΟΣΦΠ αραγε?) , καθώς φέρεται να έχει προκύψει πρόβλημα με πλαστά εισιτήρια”? Αυτοί τι είδους επανάσταση έκαναν? Ή μήπως ο άλλος επιχειρηματίας από τη θεσσαλονίκη με οφειλές 636 εκατομμυρίων ευρώ…

  για όσους δεν διαβάζουν προσεκτικά τα σχόλια των άλλων, παραπέμπω εκ νέου στο 252 και επαναλαμβάνω
  “δεν αμφισβητώ ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά τα λαμόγια οι εφοριακοί”.

  Ξέρετε, πέρα από το ποιος θα τιμωρηθεί πρώτος και ποιος δεύτερος υπάρχει και η λύση των παράλληλων ερευνών, με την οποία “δένεις” πολύ καλύτερα τους παραβάτες, είτε αυτοί είναι εφοριακοι είτε επιχειρηματίες είτε ελεύθεροι επαγγλματίες. It takes two to tango είτε πρόκειται για ζευγάρι εφοριακού/ελεύθερου επαγγελματία είτε πρόκειται για πολιτική/οικονομική διαπλοκή

 9. “Οι προμηθευτές νοσοκομειακών υλικών και ιατρικών μηχανημάτων, με τη συνεργασία ιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων και διοικητών των νοσοκομείων, έχουν στήσει ένα απίστευτο φαγοπότι, το οποίο διπλασίασε τις δαπάνες για την Υγεία από 1,5 δισ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Από παντού, οι πάντες βγάζουν κέρδη. Από το οινόπνευμα και τις γάζες ως τους σπόγγους απορρόφησης και τα νεφροειδή, από τα στεντ και τους απινιδωτές, ως τους καθετήρες, τους τεχνητούς μήνιγγες και τα ορθοπαιδικά υλικά, όλοι βγάζουν κέρδη που αγγίζουν ως και το 1.000% σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία, σε σχέση με τις τιμές των ίδιων υλικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Κύπρο.
  Τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές και που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» είναι πραγματικά απίστευτα. Το ίδιο υλικό, της ίδιας εταιρείας, που χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία 100 ευρώ από κάθε νοσοκομείο του Λονδίνου ή της Μαδρίτης, στην Ελλάδα χρεώνεται από 300 ως 3.000 ευρώ, ανάλογα με το πόσο θα κερδοσκοπήσουν οι γιατροί και οι προμηθευτές σε κάθε νοσοκομείο! Η ίδια ακτινογραφία ή η ίδια θεραπεία χρεώνεται με άλλο κοστολόγιο στον «Ευαγγελισμό» και με άλλο στην Πάτρα ή στην Αλεξανδρούπολη, επειδή πληρώνουν αδιαμαρτύρητα τα ασφαλιστικά ταμεία! Παρ΄ όλα αυτά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και τα χρέη των νοσοκομείων καθώς στα χειρουργεία, αλλά και στους θαλάμους, επικρατεί καθεστώς απόλυτου χάους και η λογική «ο κλέψας του κλέψαντος». Για μια επέμβαση χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα και υλικά πολύ περισσότερα από αυτά που προβλέπουν τα βιβλία της Ιατρικής. Υπάρχουν νοσοκομεία που παραλαμβάνουν εν γνώσει τους άχρηστα υλικά, επειδή μόνο με αυτόν τον τρόπο οι προμηθευτές ρίχνουν τις τιμές στα χρήσιμα.
  Οι νοσηλευτές χρησιμοποιούν τα αναλώσιμα υλικά χωρίς καμιά φειδώ και χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα να παίρνουν υλικά για το σπίτι ακόμη και οι αποκλειστικές νοσοκόμες που δεν ανήκουν στο δυναμικό των νοσοκομείων. …Οπως αποδείχθηκε, ολόκληρες ομάδες στα χειρουργεία και στους θαλάμους των ασθενών υπερκοστολογούν τα νοσοκομειακά υλικά και τα σπαταλούν αλόγιστα. Οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν υπογράψει «με καπέλο» όλες τις προμήθειες ιατρικών μηχανημάτων, ενώ οι υπουργοί της ΝΔ υπέγραφαν αδιαμαρτύρητα τους φουσκωμένους προϋπολογισμούς. …* Οι ενδοφακοί στις οφθαλμιατρικές κλινικές. Ενας ακρυλικός υδρόφιλος ενδοφακός χρεώνεται 295 ευρώ στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»,280 ευρώ στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών και 120 ευρώ στην Ευρώπη.

  * Στα νεφρολογικά υλικά. Ενα φίλτρο υψηλής διαπερατότητας αγοράζεται από το ελληνικό Δημόσιο 50 ευρώ,ενώ στην Κύπρο κοστίζει 7 ευρώ και στις ΗΠΑ 8,5 δολάρια.

  * Στα ορθοπαιδικά υλικά. Ενας στειλεός κοστίζει 1.400 ευρώ στην Ελλάδα και 700 στην Κύπρο και μια κοτύλη 960 ευρώ στην Ελλάδα και 300 ευρώ στην Κύπρο. * Στα καρδιολογικά υλικά. Ενας αμφικοιλιακός απινιδωτής χρεώνεται 22.000 ευρώ στην Ελλάδα,12.600 στην Ευρώπη και 13.076 στην Κύπρο και ένας μονοεστιακός ως 34.467 ευρώ στην Ελλάδα,10.800 στην Ευρώπη και 8.590 στην Κύπρο. Με αυτές τις τιμές,η συνολική δαπάνη για την Υγεία στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει πλέον το 10,1% του ΑΕΠ,ενώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 9%.Ταυτόχρονα,για το 2009 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη θα φτάσει τα 9,2 δισ.ευρώ, όταν στην Ισπανία,με τετραπλάσιο πληθυσμό,η αντίστοιχη δαπάνη είναι 12 δισ.ευρώ.

  Οι εταιρείες μοσχοπουλάνε με κέρδος ως και 773%! Τέσσερις ελληνικές και ξένες εταιρείες που κυριαρχούν στις προμήθειες νοσοκομειακού υλικού και των ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων «δουλεύουν» με κέρδος που αγγίζει ακόμη και το 773%! Πρόκειται για τις εταιρείες ΙΑΜΕΧ ΑΕ, Αρθρωσις ΑΕ, Johnson & Johnson Ηellas ΑΕΒΕ και ΒΙΟΜΕΤ ΑΕ, όπως καταγράφονται σε έκθεση ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

  Ο έλεγχος διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Η καταγγελία αφορούσε το κόστος ειδικής ενδοπρόθεσης ισχίου και την προσφορά που έγινε από την εταιρεία ΙΑΜΕΞ Βορείου Ελλάδος. Η προσφορά που έδωσε η ΙΑΜΕΞ Βορείου Ελλάδος για να προμηθεύσει στο νοσοκομείο το συγκεκριμένο είδος ήταν 28.000 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ.

  Οπως σημειώνεται στο έγγραφο, «ο έλεγχος διαπίστωσε για παραπλήσιο ορθοπαιδικό εμφύτευμα, με βάση παραστατικά στοιχεία (τιμολόγια αγοράς- τιμολόγια πώλησης),ότι η τιμή αγοράς από τον ξένο οίκο ανερχόταν σε 13.650

  ευρώ και τιμολογήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” στην τιμή των 35.000 ευρώ»! Η έρευνα δεν περιορίστηκε μόνο στην αγορά του συγκεκριμένου εμφυτεύματος αλλά «επεκτάθηκε και στη διερεύνηση και άλλων ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων για γόνατα και ισχία προκειμένου να διαπιστωθούν το κόστος, η τιμή πώλησης και το μεικτό κέρδος». Και τα ευρήματα ήταν εξόχως αποκαλυπτικά. Ετσι λοιπόν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομίας έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι προϊόν που έχει κόστος αγοράς 99 ευρώ η εταιρεία ΙΑΜΕΧ το πουλούσε 865 ευρώ στο Γενικό Κρατικό Αιγίου κερδίζοντας 773,7%. Την ίδια στιγμή η εταιρεία Αρθρωσις Ιατρικά Είδη ΑΕ είχε… «επιτυχίες» αφού κατόρθωνε (ίσως όχι και με μεγάλη προσπάθεια…) να προμηθεύεται εμφύτευμα με 189,04 ευρώ και να το πουλάει στο ΠΓΝ «Αττικόν» προς 1.290 ευρώ κερδίζοντας το όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό του 582,39%. Ενώ η εταιρεία Johnson & Johnson Ηellas ΑΕΒΕ (βρίσκεται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης η σκανδαλώδης πώληση συγκεκριμένων ειδών) τη μηριαία πρόθεση την προμηθεύεται με 315 ευρώ και την πουλάει προς 2.500 ευρώ σε ιδιωτική κλινική.

 10. Το πρόβλημα στην ελλάδα είναι το κράτος αποκλειστικά και μόνο. Όσο το κράτος συμπεριφέρεται ως κλέφτης δεν μπορείς να περιμένεις από τους πολίτες να είναι άγιοι.
  Σου υπενθυμίζω ότι στην ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος να εξαναγκάσεις το κράτος να σου καταβάλει χρήματα που σου οφείλει.
  Αν δηλαδή εγώ κάνω μια αγωγή αποζημίωσης εναντίον του κράτους και την κερδίσω, δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να την εισπράξω.

  Επίσης όσον αφορά τα χρέη των επιχειρήσεων να σου δώσω και ένα άλλο παράδειγμα:
  Εταιρεία λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς του δημοσίου. Ας πούμε κερδίζει ένα διαγωνισμό 100,000 ευρώ. Για να μπεί στην σειρά να πληρωθεί πρέπει να κόψει τιμολόγιο και άρα εντός 1 ή 3 μηνών να αποδώσει στο κράτος 21,000 ευρώ. Οι όροι πληρωμής του διαγωνισμού είναι μετρητά με την παραλαβή.
  Ο δημόσιος οργανισμός πληρώνει μετά από 3 χρόνια!
  Υπάρχουν επιχειρήσεις που χρωστάνε ΦΠΑ π.χ 100,000 και το κράτος τους χρωστάει 1,000,000. Δεν θα μπορούσε δηλαδή αυτή η οφειλή να συμψηφιστεί; Σε κάθε άλλη περίπτωση σε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών δεν θα συμψηφιζόταν;

  Αλλά όχι, αντί να σου δώσουν τα λεφτά που σου χρωστάνε, σε ξεσκίζουνε στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις και σε τρέχουν και για ποινικό στα δικαστήρια.
  Επαναλαμβάνω, όποιος δεν έχει ασχοληθεί με επιχειρήσεις στην ελλάδα δεν έχει ιδέα τι γίνεται και το πως το κράτος γ….εί τον επιχειρηματία καθημερινά.

 11. Και μετά ρωτάς γιατί πουλάνε με 579% κέρδος; Βάλε τις μίζες, βάλε τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, βάλε πρόστιμα και προσαυξήσεις, βάλε το λάδωμα στον εφοριακό κλπ κλπ κλπ κλπ και θα δεις ότι τελικά η εταιρεία πουλάει με το ίδιο περιθώριο όπως και στην ευρώπη.

 12. δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω αυτά που λες, εκτός ίσως από τη πρώτη πρόταση. Γιατί, για παράδειγμα, δεν είναι το “κακό κράτος” που εξανάγκασε αυτές τις 4 φαρμακευτικές εταιρίες να κάνουν ό,τι κάνουν, ούτε είναι το “κακό κράτος” που εξανάγκασε τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες σε υπερκοστολογήσεις και εισφοροδιαφυγή. Δεν είναι με δυο λόγια άμοιρος ευθυνών ο ιδιώτης (μικρός ή μεγάλος, δεν εέχει σημασία)

 13. πολύ εύκολα τους δικαιολογείς tanevramou. Μακάρι να είχαν μπει πρόστιμα στις συγκεκριμένες εταιρίες. Οι εταιρίες αυτές κάνουν υπερκοστολογήσεις όχι για να πουλάνε με το ίδιο περιθώριο όπως και στην ευρώπη αλλά για να βγάλουν περισσοτερα κέρδη. Βεβαίως κάποιος τις “αφήνει και τα κάνουν”. Σου υπενθμίζω (και σου αποδεικνύω παράλληλα ότι δεν έχεις δίκιο στο συγκεκριμένο) ότι στην Αγγλία έχει ήδη αρχίσει έρευνα για μία φαρμακευτική εταιρία (depuy)

 14. @alex (262)

  Συνήθως η μεγαλύτερη αδικία προκαλείται από τον ισχυρότερο. Στην σχέση κράτους-ιδιώτη ισχυρότερος είναι το κράτος, άρα…

  Ακόμη και εάν δεχθούμε ότι υπάρχει ισομερισμός ευθύνης, αυτή ισχύει όταν ο αριθμός “παίγνιων” είναι 1.

  Σε περίπτωση όπου ο αριθμός “παίγνιων” είναι n, νομοτελειακά το διεφθαρμένο κράτος διαφθείρει και τον ιδιώτη.

  Παράδειγμα:
  Παίγνιο 1: Διαγωνισμός 1, Κρατική Αρχή Χ (διεφθαρμενη), Ιδιώτης Υ (εγώ, λαμόγιο), Ιδιώτης Ζ (εσύ, άσπιλος)
  Έργο των 100.000

  Αν το πάρω εγώ (Ιδιώτης Υ, λαμόγιο) το έργο ο προϋπολογισμός είναι:
  α) 10.000 μίζα
  β) 20.000 ο Μπάμπης για να κάνει το παραδοτέο (παραλαβή=βέβαιαη λόγω α)
  γ) 70.000 κέρδος.

  Αν το πάρω εγώ (Ιδιώτης Υ, λαμόγιο) το έργο ο προϋπολογισμός είναι:
  α) 10.000 μίζα
  β) 20.000 ο Μπάμπης για να κάνει το παραδοτέο (παραλαβή=βέβαιαη λόγω α)
  γ) 70.000 κέρδος.

  Αν το πάρεις εσύ (Ιδιώτης Ζ, άσπιλος) το έργο ο προϋπολογισμός είναι:
  α) 50.000 αμοιβή των καταρτισμένων επιστημόνων που θα περατώσουν το έργο
  β) 50.000 κέρδος.

  Σχέση Υκέρδος/Ζκέρδος=1,4

  Παίγνιο 2: Διαγωνισμός 2, Κρατική Αρχή Χ (διεφθαρμενη), Ιδιώτης Υ (εγώ, λαμόγιο), Ιδιώτης Ζ (εσύ, άσπιλος)
  Έργο των 100.000

  Αν το πάρω εγώ (Ιδιώτης Υ, λαμόγιο) το έργο ο προϋπολογισμός είναι:
  α) 20.000 έκπτωση (=Υγ-Ζβ)
  β) 20.000 ο Μπάμπης για να κάνει το παραδοτέο (παραλαβή=βέβαιαη λόγω α)
  γ) 60.000 κέρδος.

  Αν το πάρεις εσύ (Ιδιώτης Ζ, άσπιλος) το έργο ο προϋπολογισμός είναι:
  α) 20.000 έκπτωση για να μείνεις στο παιχνίδι
  β) 50.000 αμοιβή των καταρτισμένων επιστημόνων που θα περατώσουν το έργο
  β) 30.000 κέρδος.

  Σχέση Υκέρδος/Ζκέρδος=2

  κ.ο.κ.

  Μια φορά να γίνει η μαλακία, μετά τελείωσε.

 15. Δεν δικαιολογώ κανέναν. Απλώς σου περιγράφω μια κατάσταση η οποία εξαναγκάζει τους πάντες να γίνονται λαμόγια.
  Ο μηχανισμός είναι πολύ απλός. Δες τι γινόταν στις χώρες του ανατολικού μπλοκ. Είναι το κλασικό παράδειγμα. Το διεφθαρμένο κράτος διαφθείρει τους πάντες. Για αυτό και στην Ανατολική Γερμανία το 50% του πληθυσμού και βάλε ήταν συνεργάτες της Στάζι.
  Δεν διαφθείρουν οι επιχειρήσεις το κράτος. Η Siemens δεν έδινε μίζες σε όλες τις χώρες του κόσμου. Έδινε εκεί που το διεφθαρμένο κράτος επέβαλε τις μίζες ώς τον μόνο τρόπο συναλλαγής.
  Φυσικά σε καμία χώρα δεν είναι όλοι άγιοι. Έχω φίλο που δουλεύει στις ΗΠΑ σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, στο τμήμα των κυβερνητικών συμβολαίων. Έχουν δει τα μάτια του αρκετά. Αλλά όχι αυτό το πράγμα που συμβαίνει εδώ.
  Το ξέρεις για παράδειγμα ότι ακόμα και για προμήθειες στην Βουλή παίζουν λαδώματα; Τι άλλο να πούμε δηλαδή;

  Στην ελλάδα βρίσκουν και τα κάνουν. Ακόμα και αν είσαι τίμιος επιχειρηματίας, αρκεί μια 3ετία για να καταλήξεις να λαδώνεις με χέρια και με πόδια.
  Και ναι, οι υπερτιμολογήσεις, σε μεγάλο ποσοστό, είναι για να καλύπτουν οι επιχειρήσεις τα μαύρα έξοδα που αναγκάζονται να κάνουν λόγω του διεφθαρμένου κράτους.

 16. Παράδειγμα άλλο (από τα χιλιάδες που υπάρχουν):
  Γνωστός μου, υπεύθυνος για το λογιστήριο σε μεγάλη ξένη τράπεζα στην ελλάδα τα πρώτα χρόνια που είχε έρθει εδώ (η τράπεζα). Κλείνουν ισολογισμό και έρχεται η εφορία και τους βάζει πρόστιμα 100,000,000 δραχμές (τότε) για φορολογικές διαφορές. Δυό μέρες μετά έρχεται εντολή από το εξωτερικό να απολυθεί ο γνωστός μου.
  Είδε και έπαθε ο γ.δ της τράπεζας να εξηγήσει στους ξένους πως δουλεύει ακριβώς εδώ στο σύστημα και να γλιτώσει την δουλειά του ο γνωστός μου.

  Όπως καταλαβαίνεις το πρόβλημα οι ξένοι το έλυσαν ώς εξής: αύξησαν τις προμήθειες στις συναλλαγές για να ισορροπήσουν το ετήσιο (αδικαιολόγητο) χαράτσι της εφορίας. Απλά πράγματα.

  Κάπως έτσι όλα τα πράγματα στην ελλάδα κοστίζουν ακριβότερα από ότι στο εξωτερικό.

 17. Η απάτη με τα μη συγκρίσιμα υλικά σε 4 μέρη:
  http://ermippos.blogspot.com/2010/05/blog-post_17.html

 18. Άσε το άλλο, την παγκοσμίου φήμης πατέντα και καμάρι της νομοθεσίας μας, την γνωστή κυλιόμενη παραγραφή.
  Πότε παραγράφονται τα φορολογικά αδικήματα; Στα 5 χρόνια , στα 7 στα 10, στα 500;

  Σιγά που θα σου πούμε. Όποτε του καυ……σει του υπουργού οικονομικών. Κράτος είμαστε ότι θέλουμε κάνουμε. Τραβάμε μια νυχτερινή τροπολογία ετησίως και αλλάζουμε τα χρόνια παραγραφής κατά το δοκούν.

  Τι και αν έχουν βγει δεκάδες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων που ανατρέπουν αυτές τις τροπολογίες.
  Χεστήκαμε. Τι είπες; Ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας; Τράβα στο δικαστήριο να δικαιωθείς. Πότε θα δικαιωθείς; Α, που να ξέρω εγώ, είναι αργή η δικαιοσύνη ας πρόσεχες, αλλά στο ενδιάμεσο πάρε ποινικά δικαστήρια, πάρε δημόσια διαπόμπευση, πάρε αφαίρεση της φορολογικής ενημερότητας, πάρε κατασχέσεις, πάρε να έχεις γενικώς.

  Έτσι καταλήγουν να δικάζονται σε πρώτο βαθμό υποθέσεις που έχουν συμβεί 15 χρόνια πριν. Και για να βγεί τελεσίδικη απόφαση μπορεί να περάσουν και 20 και 25 χρόνια.
  Και αθωώνεσαι. Και; Και τι κατάλαβες; Απλώς βλαστημάς την ώρα και την στιγμή που δεν λάδωσες τον εφοριακό.
  Και κάπως έτσι η ζωή συνεχίζεται…όπως πάντα.

 19. @tanevramou

  Και βέβαια οι εφοριακοί πρέπει να φάνε το πιό πολύ ξύλο από όλους, Αυτά που λες με τα εξοντωτικά πρόστιμα έχουν ήδη επιβεβαιωθεί στο σκάνδαλο των “κουμπάρων”

  “Άσε που άμα πάρεις τις λίστες αυτές της εφορίας και εξετάσεις μια μία προσεχτικά τις υποθέσεις θα διαπιστώσεις ότι παραπάνω από τις μισές δεν έχουν καμία τύχη να εισπραχθούν διότι πολύ απλά θα καταπέσουν στα δικαστήρια.”

  Κανονικά θα έπρεπε να γινότανε αυτά τα δικαστήρια, και σε περίπτωση που κατέπεφταν οι υποθέσεις, να έπεφταν και τα κεφάλια των εφοριακών μαζί τους.

  @Φωφώ, Θεομήτωρ της Ελλάδος

  “TEΛΟΣ να ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ότι 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ Μαργαρίτες, «ΦΤΩΧΟΣ» λαουτζίκος, αυτός που κάνει χρήση της Δημόσιας εκπαίδευσης, Δημόσιας παροχής υπηρεσιών Υγείας, Κουπονιών Κοινωνικού Τουρισμού κλπ κλπ χρωστάει ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ στο ΚΡΑΤΟΣ περί τα 120 ΔΙΣ (= 6-8 ΔΙΣ ετησίως επό 20 χρόνια, χωρίς να υπολογίζω τους τόκους).

  ΑΥΤΟΣ ο αισχρός ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΣ που είχε τεράστιο ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ εισόδημα είναι εκείνος που αγόραζε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ εισαγόμενα είδη με τα περίσσεια, τα κλεμένα, ΚΑΙ έτσι ΕΚΤΙΝΑΞΕ το ΕΛΛΕΙΜΜΑ στο ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ στα ΥΨΗ τα ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ

  ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΣ = Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της Ελλαδος”

  Εντάξει μπρέ Χασαπόγιαννη, είπαμε να αυξηθούν οι φόροι, αλλά βγές σαν άντρας και υποστήριξε την θέση σου. Μην βάζεις φουστάνι απάνω στο καλύτερο!

  @alex

  “δεν αμφισβητώ ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά τα λαμόγια οι εφοριακοί. Απλά λέω ότι παράλληλα θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και οι άλλοι (μεγαλοοφοιλέτες, ελευθρεροι επαγγελματιες κλπ) που θα πιαστούν

  «Και βέβαια όλα αυτά μέσα σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας των εφοριακών»

  γενικότερης ατιμωρησίας tanevramou”

  Πρώτα πρέπει να πέσουν τα κεφάλια των εφοριακών, και πρίν από αυτά, των πολιτικών προϊσταμένων τους. Την πρώτη ευθύνη έχει πάντοτε το ΚΡΑΤΟΣ και οι ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ του.

  @alex

  “«Οι προμηθευτές νοσοκομειακών υλικών και ιατρικών μηχανημάτων, με τη συνεργασία ιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων και διοικητών των νοσοκομείων, έχουν στήσει ένα απίστευτο φαγοπότι, το οποίο διπλασίασε τις δαπάνες για την Υγεία από 1,5 δισ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια….”

  Τα τελευταία 5 χρόνια δεν υπήρχε κυβέρνηση στην Ελλάδα, μήτε πρωθυπουργός. Μας διοικούσαν εγκληματίες…

  @tanevramou

  “Το πρόβλημα στην ελλάδα είναι το κράτος αποκλειστικά και μόνο. Όσο το κράτος συμπεριφέρεται ως κλέφτης δεν μπορείς να περιμένεις από τους πολίτες να είναι άγιοι.”

  Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η παντελής έλλειψη του κράτους. Όποια και να είναι η πηγή του προβλήματος (κράτος ή ιδιώτες) η μόνη λύση θα είναι ένα σοβαρό κράτος στο οποίο θα είμαστε συμμέτοχοι ΟΛΟΙ ΜΑΣ.

  “Υπάρχουν επιχειρήσεις που χρωστάνε ΦΠΑ π.χ 100,000 και το κράτος τους χρωστάει 1,000,000. Δεν θα μπορούσε δηλαδή αυτή η οφειλή να συμψηφιστεί; Σε κάθε άλλη περίπτωση σε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών δεν θα συμψηφιζόταν;

  Αλλά όχι, αντί να σου δώσουν τα λεφτά που σου χρωστάνε, σε ξεσκίζουνε στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις και σε τρέχουν και για ποινικό στα δικαστήρια.
  Επαναλαμβάνω, όποιος δεν έχει ασχοληθεί με επιχειρήσεις στην ελλάδα δεν έχει ιδέα τι γίνεται και το πως το κράτος γ….εί τον επιχειρηματία καθημερινά.”

  Πολύ σωστά τα λές. Και δεν ξεσκίζει όλες τις επιχειρήσεις. Ξεσκίζει τις κομματικά εχθρικές επιχειρήσεις περισσότερο από τα κομματικά φιλαράκια. Αυτά πρέπει να κοπούν μαχαίρι.

  @alex

  “Δεν είναι με δυο λόγια άμοιρος ευθυνών ο ιδιώτης.”

  Γιά όσο δεν πέφτουν κεφάλια στην κρατική μηχανή, ο ιδιώτης είναι άμοιρος ευθυνών γιατί δεν μπορεί να βρεί το δίκιο του, και δεν τολμάει να το διεκδικήσει καν!

 20. προς όλους…

  η συζήτηση στα τελευταία σχόλια (και των δικών μου συμπεριλαμβανομένων) κατέληξε να θυμίζει την αντίστοιχη για το αυγό και τη κότα. Πάντως επιμένω πως εάν η siemens για παράδειγμα δεν ήθελε να παίξει σε αυτό το παιχνίδι της διαφθοράς, πολύ απλά δεν θα έπαιζε. Το ότι επέλεξε να το παίξει κάτι λέει για την ίδια τη siemens, για την DePuy κλπ. Η τεράστια διαφθορά που παρατηρείται στις αναπτυσσόμενες χώρες, χώρες του τρίτου κόσμου κλπ δεν οφείλεται στο ότι οι μεγάλες πολυεθνικές διεφθάρησαν από τους κακούς δικτάτορες…..

  @tanevramou
  δες ειδικότερα το σημείο 6 (τηρουμένων των αναλογιών και στην αγγλία ισχύει η ίδια κατάσταση διαφθοράς και χρηματισμού, εκεί όμως δεν αναγνωριζουν “παραπλανηθείσα εταιρια”)

  συμφωνούμε λοιπον υποθέτω στα εξής:
  1. παραδειγματική τιμωρία διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών, εφοριακών, διευθυντών νοσοκομίων, γ. γραμματέων κλπ
  2. αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών
  3. πραγματικό πόθεν έσχες σε πολιτικούς, δημόσιους λειτουργους κλπ
  4. καθιέρωση σαφούς νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση περιστατικών σαν κι αυτά που ανέφερε ο tanevramou
  5. “σοβαρό κράτος στο οποίο θα είμαστε συμμέτοχοι ΟΛΟΙ ΜΑΣ”
  6. κάτι αντιστοιχο ενδεχομένως με αυτό που θα ισχύσει στην Αγγλία…(Whereas in the past companies could plead ignorance of the actions of their employees, a proposed new law in the United Kingdom will introduce, for the first time, a specific corporate offence of failing to prevent bribery. The Bribery Bill was published in draft on 25 March 2009 for pre-legislative scrutiny by a Joint Committee of both Houses of Parliament and introduced in the House of Lords on 19 November 2009. It is currently being reviewed in the House of Commons. Anticipating the wide-ranging implications the bill will have, many UK companies are now scrambling to review their internal procedures and ensure that their staff are fully aware of their obligations when the bill becomes law. However, recent media reports have revealed that a worrying number of UK companies are still unaware of the tough penalties they face if they do not comply with the new regulations. The introduction of the new bill comes at a time when the UK authorities are already cracking down on companies that are found guilty of bribery. In September last year, following an investigation by the UK’s Serious Fraud Office, British bridge-building firm Mabey & Johnson was convicted of bribery of foreign officials in Ghana and fined over GBP 6 million. Under the new bribery law, employees can face up to ten years in prison if they are found guilty of such offences, meaning that in the case of Mabey & Johnson, the company was lucky to escape with a fine. When the new laws come into force, there are likely to be a number of high profile cases in which both companies and employees are made an example of using both custodial sentences and huge fines.)

 21. @alex (270)

  Το αντίθετο του καλού είναι η καλή πρόθεση. Θετική η προσπάθεια των Βρεττανών αλλά μου θυμίζει το “Lawyers Full Employment Act”. Κοινώς σε δουλεία να βρισκόμαστε (κυρίως οι δικηγόροι).

  Εγώ θα εστίαζα και πάλι στους Gatekeepers αντί να ψάχνω στους αγρούς. Κατά βάση δεν είναι απαραίτητο να δω έαν τα πήρε ο ΔΥ. Θα πρέπει να αρκεί ότι επιλέχθει η καλύτερη προσφορά και ότι το παραδοτέο καλύπτει τις απαιτήσεις του τεύχους προδιαγραφών. Μαζί με καρροτάκι για τον συνεπή και αποτελεσματικό ΔΥ.

  (Για να μην λέμε μόνο για την Ελλάδα, σε ένα αλλοδαπό Υπουργείο έλεγαν, “πείτε μας ποιός πρέπει να πάρει το έργο και σας εγγυώμαστε ότι θα το πάρει ο καλύτερος”_

 22. Βασικα Φιρικη(ψευδωνυμο απ βιβλιο του Τσιφορου?) τι πρεπει να γινει κατα τη γνωμη σας σε υποθεσεις τυπου Ζημενς?Πως θα πρεπει η νομολογια να αντιμετωπιζει μια εταιρεια που δωροδοκει?Σας βλεπω να λετε” ναι αλλα” για τις εταιρειες,θεωρειτε αναποτελεσματικη την αγγλικη νομοθεσια,η προταση σας λοιπον ποια ειναι?Να μην τιμωρουνται καθολου?Και επισης για τον χρηστη tanevramou ισχυει το ερωτημα αυτο αν θελει να απαντησει.

 23. @marios (272)

  Για να πω την αμαρτία μου δεν ξέρω. Σκέψεις ανταλλάσσουμε. Θεωρώ όμως οτι το προλαμβάνειν βέλτιον του θεραπεύειν.

  ΄Οσον αφορά την ηθική πλευρά (ως μην μας ακούσει ο ρέμπελος) είμαι μεν σύμφωνος. Από πρακτικής πλευράς όμως εισάγουμε ένα εκ των υστέρων ελεγκτικό επίπεδο στο σύστημα, αντί να βελτιώσουμε το σημείο εισρροής, ήτοι το σύστημα ανάθεσης.

  Οι αρχές Καλής Διακυβέρνησης δίνουν κάποιες ενδείξεις όσον αφορά στην διαφάνεια και την accountability (παρακαλώ για μια καλή ελληνική λέξη).

  Στα πλαίσια της επαγγελματικής μου εμπειρίας, έχω δει π.χ. διαδικασία ανάθεσης στην Δανία με ανοιχτή διαπραγμάτευση παρουσία όλων των υποψήφιων αναδόχων.
  Στην Βουργαρία έχω κατεβάσει προσφορά με 15 δηλώσεις αποκύρηξης της διαφθοράς και των παραφυάδων αυτής, έχω αξιολογηθεί με βάση 353 κριτήρια και έχω κοπεί γιατί το αντίγραφο ποινικού μητρώου ενός των μελών του ΔΣ ήταν μη επικυρωμένο αντίγραφο.

  Εννοείτε;

  ΥΓ: nick=yes

 24. @marios

  Τι εννοείς; Νόμοι υπάρχουν στην ελλάδα και για αυτούς που δωροδοκούν και για αυτούς που δωροδοκούνται. Εννοείται ότι και οι δύο διαπράττουν εγκληματικές πράξεις.
  Το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει η κουλτούρα της παραβατικότητας που διατρέχει κάθετα και οριζόντια ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ούτε απλό είναι ούτε εύκολο. Πρόκειται για ένα ιστορικό φαινόμενο στην ελλάδα με καταβολές αντίστοιχες π.χ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. (βλ. Καποδίστριας – καλλιέργεια πατάτας)
  Τι απαιτείται κατά την γνώμη μου; Σε αυτήν την φάση δύσκολα μέτρα. Επιγραμματικά:

  1) Δραστική μείωση της πηγής της διαφθοράς, δηλαδή του κράτους. Όσο το κράτος διαχειρίζεται το 60% της οικονομικής δραστηριότητας τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

  2) Κατάργηση περίπου του 70-80% της ελληνικής νομοθεσίας. Αντικατάστασής της με ένα σύγχρονο απλό και καθαρό νομοθετικό σύστημα που θα μπορεί να ακολουθηθεί κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από νόμους που δεν εφαρμόζονται ποτέ.

  Τώρα το καθένα από τα δύο προηγούμενα έχει από 70 υποσημειώσεις, πολλά από τα οποία έχουν ειπωθεί αρκετές φορές εδώ. Να μην επεκταθώ προς το παρόν.

 25. Ευχαριστω και του δυο σας για τις απαντησεις.Δε θα πω τιποτα περισσοτερο γιατι δε διαφωνω με την ουσια οσων γραψατε.Η ερωτηση μου ηταν κυριως διευκρινιστικου χαρακτηρα.Κυριε Φιρικη η αντιστοιχη ελληνικη λεξη της accountability ειναι μετρησιμοτητα.Οσον αφορα παντως το παραδειγμα σας ειναι ενδεικτικο του γεγονοτος πως ηδη διεφθαρμενες χωρες οπως η Βουλγαρια και η Ελλαδα για να καταπολεμησουν αυτο το προβλημα αυξανουν τη γραφειοκρατια και εν τελει αυτο οδηγει σε χειροτερευση της χωρας.Επομενως αυτο που δε χρειαζεται ειναι οι αυστηροι νομοι,ουτε ειναι απαραιτητο να πεσουν κεφαλια οπως λενε καποιοι συνομιλητες αλλα αυτο που χρειαζεται ειναι αυτο που περιγραφει ο tanevramou σχηματικα με το παραδειγμα του Καποδιστρια.Να δημιουργηθει ενα πλαισιο με κινητρα και αντικινητρα και απο εκει και επειτα να βρεθει εκεινο το γεγονος που θα δρασει σαν καταλυτης ωστε ολα να παρουν το δρομο τους.

 26. Πρέπει το γραφείο του πρωθυπουργού να προσεγγίσει τις ιδιωτικές εταιρίες και να τις ρωτήσει ποιοί εφοριακοί κλπ δημόσιοι υπάλληλοι χρηματίζονται γιά να κάνουν την δουλειά τους. Μετά πρέπει να πιαστούν στα πράσα αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι, να τιμωρηθούν παραδειγματικά, να δοθούν ελαφρυντικά/μειώσεις προστίμων στις εταιρίες στις προηγούμενες συναλλαγές τους με διεφθαρμένους υπαλλήλους, και μετά όποια ιδιωτική επιχείρηση χρηματίσει θα πρέπει να τιμωρείται ΚΑΙ ΑΥΤΟΊ παραδειγματικά (εκτός αν καταγγείλει τον χρηματισμό από πριν)

  Η νομοθεσία/φορολογία πρέπει να απλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιό σύντομα, γιά γίνεται κατανοητή από όλους μας και να μην χρειάζεται να προσλαμβάνει κανείς δέκα δικηγόρους και να περιμένει πενήντα χρόνια γιά μία απόφαση.

  Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τις προτάσεις του alex (270)

 27. Από ΤΑ ΝΕΑ σήμερα:

  “…..το υπουργείο Οικονομικών έλαβε σειρά αποφάσεων που περιλαμβάνουν :

  *Έλεγχος «πόθεν έσχες» και φορολογικές ασυνέπειες υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Για τον έλεγχο των ελεγχόντων, έχει ήδη διαταχθεί έλεγχος σε 234 υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι εμφανίζονται να μην έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση την περίοδο 2007-2008 ή δεν έχει εκκαθαριστεί η δήλωσή τους.

  Από έναν πρώτο έλεγχο της ακίνητης περιουσίας όλων των υπαλλήλων προκύπτει ότι 70 υπάλληλοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία από 800 χιλ. ευρώ ως και 3 εκατ. ευρώ. …”

  Και ξέρεις, αυτοί είναι οι βλάκες που δεν μπόρεσαν να τα κρύψουν….

 28. “Το πιό σημαντικό είναι ότι έχεις μπερδέψει τα μπούτια σου. ”
  Πέτρο τα μπούτια μου τα είχα μπερδεμένα όταν παπαγάλιζα αυτά που εσύ υποστηρίζεις.
  Την Πετρούλα την ανέφερα ως παράδειγμα γιατι είχα αυτή τη συζήτηση με κάποιον αλλόν. Μπες σε παρακαλώ στην ουσία όσων γράφω και όχι στο αν κάνω λάθος στα ονόματα.

  “Θα πρέπει να ανεχόμαστε δηλαδή τον κάθε Λιάτσο να ρωτάει το κάθε πορνίδιο εάν κατάπιε τα χύσια, κατά την διάρκεια του «δελτίου ειδήσεων», ώς ελευθερία του λόγου! ”

  Ναι. Αυτό που σου λέω είναι ότι δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε αυτή την συζήτηση αν δεν υπήρχαν μέτρα τα οποία παίρνουν χρήματα από αυτόν που δεν θέλει να δει τον Λιάτσο και τα δείνουν σ αυτόν που θέλει να δει τον Λιάτσο. Έτσι διατηρεί τους πελάτες του ο Λιάτσος και όσο αυτά τα μέτρα διευρύνονται, τόσο πιο μεγάλη επιτυχία θα γνωρίζει. Εσύ θες πρώτα να του δείνουμε τα λεφτά και μετά να πληρώνουμε και 100 επιτροπές να ελέγχουν τι κάνει με αυτά τα λεφτά σύμφωνα με τα δικά σου κριτήρια. Και γιατί όχι τα δικά του ή κάποιου άλλου. Τι είναι αυτό που κάνει τα δικά σου ανώτερα? Η μόνη εναλλακτική της αγοράς είναι η βία…

  Όσο για το ότι η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη χώρα και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί αυτές με χαμηλότερο κόστος εργασίας… απο πού κι ως πού? Δηλαδή επειδή κάποιος γεννήθηκε μέσα απο τον φράχτη αξίζει αυτομάτως €20 την μέρα ενώ αν ήταν έξω τα €2 θα έπρεπε να του είναι αρκετά?

  Πράγματι, είναι πολύ καλές οι Ρωσίδες πέρα από τα Ουράλια αλλά όχι του γούστου μου. Προτειμώ ξηπασμένες Μοσχοβίτησες 🙂

 29. “Ναι. Αυτό που σου λέω είναι ότι δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε αυτή την συζήτηση αν δεν υπήρχαν μέτρα τα οποία παίρνουν χρήματα από αυτόν που δεν θέλει να δει τον Λιάτσο και τα δείνουν σ αυτόν που θέλει να δει τον Λιάτσο.”

  Από τεχνική άποψη, οι πωλήσεις του DVD της Τζούλιας σημαίνουν ότι ο Λιάτσος θα έπρεπε να την προσκαλεί κάθε μέρα. Δεν νομίζω ότι μπορεί να δοθεί λύση στο φαινόμενο, και – όσο και αν μπορεί να σου φαίνεται παράξενο – και εγώ έχω μία τεράστια συλλογή από DVD στυλ Τζούλιας (εκτός από το δικό της που μου είπανε ότι είναι κακής ποιότητας) και παρόλα αυτά δεν με συγκινεί να βλέπω άτομα σαν και του λόγου της στα δελτία ειδήσεων.

  Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει επιτροπή ελέγχου της ποιότητας των ΜΜΕ, αλλά είναι της πλάκας (αφού έχουνε μέχρι και παπάδες μέσα) και αν έκανε καλά την δουλειά της, δεν θα γινότανε αυτά. Ο λόγος που έγιναν ήταν επειδή κάποιοι έπρεπε να τραβήξουν την προσοχή των Ελλήνων από τα νέα οικονομικά μέτρα λόγω ΔΝΤ. Δεν χρειάζονται 100 επιτροπές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υποχρεωθεί η υπάρχουσα επιτροπή να εξαναγκάσει τα τηλεοπτικά κανάλια, να μεταδίδουν δελτία ειδήσεων όταν ισχυρίζονται ότι μεταδίδουν δελτία ειδήσεων. Ας κάνουν ότι θέλουν με τις μεσημεριανές ή τις μεταμεσονύκτιες “ενημερωτικές” ή διασκεδαστικές εκπομπές. Ζητάω πολλά;

  “Όσο για το ότι η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη χώρα και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί αυτές με χαμηλότερο κόστος εργασίας… απο πού κι ως πού? Δηλαδή επειδή κάποιος γεννήθηκε μέσα απο τον φράχτη αξίζει αυτομάτως €20 την μέρα ενώ αν ήταν έξω τα €2 θα έπρεπε να του είναι αρκετά?”

  Όχι βέβαια, αλλά ο μέσος Έλληνας δεν θέλει να συνειδητοποιήσει αυτό που λές, και γιά αυτό η οικονομία μας βυθίζεται αύτανδρη. Έχουμε “ξιπαστεί” από την πίστη ότι είμαστε “ανεπτυγμένοι”. Πρέπει να σοβαρέψουμε.

  Λυπάμαι γιά το μπέρδεμα γιά την Πετρούλα. Ειλικρινά δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι μιλούσες γιά αυτήν με κάποιον άλλον πιό πρίν.

  Έτσι λοιπόν, καλές οι δεσποινίδες πέρα από τα Ουράλια. Δεν τις έχω γνωρίσει, αλλά από αυτές που έχω γνωρίσει προσωπικά, αλλά από αυτές που γνωρίζω, οι γυναίκες της Βαλτικής είναι οι καλύτερες.

 30. Και πάλι συγχαρητήρια στον κ. Λαζόπουλο γιατί είναι ο μοναδικός που μιλάει για τα δικαιώματα των φυλακισμένων.

 31. So in the light of the massive fraud by wall street and the governments, you lash out at the poor people that are fighting to survive.??….you are not a libertarian…you are more of a conservative liberal.

  The root of all the problems is governments not the people. The people can be controlled through government and made to think whatever their crony governments want them to think…if the government thinks socialism is the way to go they are all made socialists, if government thinks that far right is the way to go they are all made fascists….so dont blame the people. It is people like you that leveraged up the system and induced a recession and used the government to take the peoples money away to save your Lamborghinis……. Greek people are not very well informed when it comes to political systems or the economy so you cannot blame them for reacting the way they do. The blame is on crony government and greek phony capitalists…they control the system and the people which you lash out at.

  If libertarianism ever comes to Greece (Ron Paul’s style), all scum will be phased out very very quickly…all those far right wingers that use libertarianism as a trojan horse because it sounds sexy will eat dirt.

 32. Μπήκα αργά στην κουβέντα που άρχισε με αναφορά στον γνωστό παρουσιαστή ( συγγνώμη, αλλά δεν μου πάει να γράψω ούτε το όνομά του), και εκεί στο αρχικό άρθρο επανέρχομαι.
  Πρόκειται ( κατά την προσωπική μου άποψη), για το πλέον σιχαμερό και επικίνδυνο τηλεοπτικό πρόβλημα.
  Υπάρχει ένας απόλυτος , άρα και φασιστικός μονόλογος, χωρίς περιθώρια παράθεσης άλλων απόψεων, με κατ΄αρχήν θύματα, τα νέα παιδιά που (με μυαλό σφουγγάρι) εκεί παρευρίσκονται, καθώς και μετά τις απίστευτες στρατιές των συμπολιτών μας που τους αρέσει να ακούν το πόσο όμορφοι είναι και τελείως αυτάρεσκα και ανεύθυνα, μπορεί να εξακολουθήσουν να είναι.
  Εκτός από τις υποκριτικές ικανότητες του … τάδε… , αναδύωνται θλιβερά στοιχεία της προσωπικότητας του, που έχουν να κάνουν με μιά ανυπόφορη δειλία και αδυναμία, να καταφέρει να ξεφύγει από την ανάγκη του για παλαμάκια και τον υποχρεώνουν να διαλέξει ότι το επικοινωνιακά ευκολότερο.
  Πέραν όμως αλλά και μακρυά απ’ αυτόν, το πρόβλημα που αναδεικνύεται μέσα από όλα αυτά, είναι ο μέσος ελλαδίτης ( * εξηγώ την λέξη στο τέλος) πολίτης, ο ευνουχισμένος πλέον, που ζητάει παλαμάκια για την μούρη του, και που φταίχτες είναι μόνο “οι άλλοι”.
  Αρα ο συγκεκριμένος, είναι το σύμπτωμα του προβλήματος.
  Υ.Γ. Εξήγηση του “ελλαδίτη”.
  ελλαδίτης είναι ο κάτοικος=υπήκοος του κρατικού μορφώματος που βαφτίστηκς ελλάδα.
  Σε αντιδιαστολή: Ελληνας είναι ο πολίτης ( ίσως κάθε τόπου της γής μας), που διακρίνεται από τις “των Ελλήνων αξίες”, με τις σκέψεις και με τις πράξεις του,

 33. Vasika to arthro me vriskei apolita simfono.

Σχολιαστε