Τι κάνουμε τώρα Γιώργο;
Μάι 17th, 2010 | Γιάννης Ζηρίνης| Κατηγορία: Ελλάδα, Πολιτική | Email This Post | Print This Post |Ι. Γιατί φτάσαμε εδώ;
Ας ξεπεράσουμε πια τη γενική επίρριψη ευθυνών, τις εύκολες κατηγόριες και την άγονη γκρίνια.
Η κρίση αυτή είναι όντως μια ευκαιρία και θα είναι κρίμα να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Όπως το 1974, εκμεταλλευόμενοι το άγος των δικτατόρων στην Κύπρο, μπορέσαμε να ξεφορτωθούμε με συνοπτικές διαδικασίες τη χούντα και τη βασιλεία, αποκτώντας για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια γνήσια δημοκρατία, έτσι και τώρα μπορούμε να αποβάλουμε ιδεοληψίες και «κολλήματα» που μας ταλαιπωρούν τα τελευταία 36 χρόνια.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: έχουμε κράτος δικαίου, έχουμε σύνταγμα και νόμους, και όποιος τους παραβαίνει υφίσταται τις συνέπειες. Δεν υπάρχουν πια «ιερές αγελάδες» που τυγχάνουν ιδιότυπης ασυλίας. Όποια χρέη είχαμε στην αριστερά τα ξεπληρώσαμε και με το παραπάνω όλα αυτά τα χρόνια με την ανοχή της πλειοψηφίας στα παιδιαρίστικα καμώματά της και στην «ανυπακοή» της. Κάμποσοι από τη γενιά μας θητεύσαμε εκεί και έχουμε το δικαίωμα επιτέλους να ασκούμε δημόσια κριτική σε μια χουλιγκανική εκδοχή αυτού που κάποτε πιστέψαμε.
Να ζητήσουμε αυτοκριτική από αυτούς που κυβέρνησαν τα τελευταία 30 χρόνια για το πού έσφαλαν, πού δεν προσπάθησαν αρκετά, πού δεν συγκρούστηκαν με το λαϊκισμό και μας έφεραν μέχρι εδώ. Όχι όμως γενικότητες ανώδυνες που τα χωράνε όλα και δεν έχουν όνομα και διεύθυνση. Θέλω να ξέρω τι λένε σήμερα οι υπουργοί της κυβέρνησης Σημίτη όταν τράβηξαν το χαλί κάτω από το νομοσχέδιο Γιαννίτση το 2001, όταν έκαναν τα στραβά μάτια στις προσπάθειες του Α. Παπαδόπουλου να μεταρρυθμίσει την υγεία, του Φλωρίδη να συγκρουστεί με τις παράγκες στο ποδόσφαιρο, όταν ανέχτηκαν σκανδαλώδεις συμπεριφορές πρωτοκλασάτων συναδέλφων τους , όταν ψήφιζαν τους νόμους για την παραγραφή στην πενταετία, όταν νομοθετούσαν την παροχή προνομίων στις ήδη προνομιούχες κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών, των ΔΕΚΟ και του δημόσιου τομέα. Αυτές οι ενέργειες έχουν υπογραφές υπουργών και οφείλουμε ως κοινωνία να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί, όνομα και τηλέφωνο. Ας κάνει και ο Τύπος τη δουλειά του εδώ τολμώντας και αυτός ρήξεις με επώνυμους παράγοντες που τόσα χρόνια χαϊδεύει.
Να μάθουμε ποιοι από την αλήστου μνήμης κυβέρνηση της ΝΔ εκτίναξαν τις δημόσιες δαπάνες μεταξύ 2004 και 2009 με αυξήσεις μισθών, συντάξεων, παροχών και επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων, με προσλήψεις, με κόστος φαρμάκων κ.λπ. Όνομα και τηλέφωνο.
Να καταλήξουν οι εξεταστικές επιτροπές για τη Siemens και το Βατοπέδι σε κοινά πορίσματα και να αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες σε όσους φταίνε – όνομα και τηλέφωνο.
Η ομολογία και η μεταμέλεια έχουν την αξία τους ως διαδικασίες κάθαρσης και για τα άτομα αλλά και για την κοινωνία, όπως πολύ καλά ξέρουμε από την ψυχανάλυση οι μοντέρνοι, από τη θρησκεία οι παραδοσιακοί.
ΙΙ. Μπορούσαμε να είχαμε διαπραγματευτεί μια πιο αξιοπρεπή-λιγότερο αποικιοκρατική συμφωνία με τους πιστωτές μας;
Και βέβαια μπορούσαμε:
Αν το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν μια βαλκανική εκδοχή του περονισμού (ξέρετε, της Αργεντινής που τώρα τόσο συχνά αναφέρουμε) και δεν είχε συμβάλει, ακολουθούμενο από την επάρατη διακυβέρνηση της ΝΔ, στη δημιουργία της σημερινής κατάντιας.
Αν ο ΓΑΠ και οι συνεργάτες του ήξεραν αυτά που τώρα έμαθαν με σκληρό τρόπο («on the job training», επί το ελληνικότερο) τους τελευταίους 7 μήνες.
Αν ο κρατικός μηχανισμός είχε υποτυπωδώς ένα αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των επιδομάτων στο Δημόσιο, των δαπανών για τα φάρμακα και ποιος τα παραγγέλνει, των εγγυήσεων που έχει δώσει το Δημόσιο για τις ΔΕΚΟ, της εκμεταλλεύσιμης δημόσιας ακίνητης περιουσίας, των 60.000 συντάξεων που εξακολουθούν και παίρνουν οι συγγενείς των θανόντων, των άχρηστων οργανισμών και ΔΕΚΟ, των εξωπραγματικών ποσών που δαπανούν οι ΔΕΚΟ, οι δήμοι και το Δημόσιο για άχρηστα έργα –υπηρεσίες–, αμοιβές ημετέρων, της τεράστιας φοροδιαφυγής των επιχειρηματιών όλων των μεγεθών και επαγγελματιών, με δυο λόγια της απίστευτης σπατάλης και κακοδιαχείρισης που ξέρουμε και σχολιάζουμε χρόνια σαν εθνικό σπορ μεταξύ μας.
Αν μπορούσαμε να περιορίσουμε δραστικά τις αμυντικές μας δαπάνες.
Αν δεν είμαστε και εμείς ως κοινωνία τόσο υποκριτές (σαν τους ευρωπαίους πιστωτές μας που μας δανείζουν για να αγοράζουμε από αυτούς, μεταξύ άλλων, τους εξοπλισμούς τους) και μπορούσαμε να εξηγήσουμε απλά και καθαρά στην κοινή γνώμη ότι η ΓΣΕΕ , η ΑΔΕΔΥ και τα συνδικάτα των αγροτών έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το ότι φτάσαμε εδώ.
Αν…
Αν λοιπόν συνέβαιναν όλα αυτά, δεν θα είχαμε κόψει μισθούς και συντάξεις επί δικαίων και αδίκων, δεν θα κλαίγαμε για τους ανέργους που θα γεμίσουν τη χώρα τα επόμενα χρόνια, για τις επιχειρήσεις που κλείνουν… Ναι , τότε θα είχαμε διαπραγματευτεί μια καλύτερη συνθήκη.
Αλλά αν συνέβαιναν όλα αυτά, δεν θα είχαμε πτωχεύσει και δεν θα χρειαζόμασταν βοήθεια! Ας το καταλάβουμε ότι όταν φτάσεις στο σημείο που φτάσαμε δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης – δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, με τέτοιο μάλιστα πολιτικό κλίμα αντιπαράθεσης και πολιτικούς κατώτερους των περιστάσεων.
ΙΙΙ. Τι κάνουμε όμως τώρα εδώ που φτάσαμε;
1. Αφήνουμε τα παιδιαρίσματα, τις «ανυπακοές», τους δεκάρικους που αγγίζουν μόνο το συναίσθημα και σοβαρευόμαστε.
2. Αρχίζουμε και μετράμε –ναι μετράμε: τα φάρμακα, τα επιδόματα, τις εγγυήσεις του Δημοσίου, την ακίνητη περιουσία, τη φοροδιαφυγή κ.λπ. κ.λπ.
3. Βρίσκουμε πολιτικούς που ξέρουν από διαχείριση με μπλοκάκι και τέτοια… βαρετά. Ας μη μιλάνε ωραία στο μπαλκόνι, ας μη μας συνεπαίρνουν οι λόγοι τους και τα όσα μας υπόσχονται –ας γίνει η πολιτική πιο άχρωμη, πιο γήινη αλλά ας βάζει επιτέλους γκολ– όχι άλλες ντρίπλες στη σέντρα. Όποιος θέλει συγκινήσεις αυτού του τύπου, υπάρχει ο εθνικός διασκεδαστής, το παγκόσμιο κύπελλο, τα χυδαιοσκυλάδικα κ.λπ.
4. Αν περιορίσουμε γρήγορα τις σπατάλες, συλλάβουμε μέρος της φοροδιαφυγής κ.λπ., θα μπορέσουμε να δώσουμε πίσω αυτά που τόσο άδικα και ισοπεδωτικά πήραμε τώρα από τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
5. Αφήνουμε πίσω την ομφαλοσκόπηση, τον εθνοκεντρισμό, τις ιδεοληψίες περί επιούσιου λαού κ.λπ. Αυτό είναι το κατεξοχήν αναπτυξιακό μέτρο, γιατί δεν θα γίνουν ποτέ επενδύσεις στη χώρα όσο δεν καταλαβαίνουμε ποια πραγματικά είναι η θέση μας στην παγκόσμια κοινότητα και πώς παίζεται το διεθνές οικονομικό παιχνίδι. Όλα τα άλλα περί Παρθενώνων και βελανιδιών είναι για τα εγγονάκια μας των 6 ετών (όχι παραπάνω) τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Στο κάτω κάτω αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το σύμφωνο που υπογράψαμε, θα διαπιστώσει ότι με εξαίρεση τις άδικες περικοπές των αποδοχών στα ευπαθή τμήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τα υπόλοιπα μέτρα αποτελούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες, όλες οι εκθέσεις για τη χώρα εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια μας έλεγαν ότι πρέπει να τα λάβουμε, μερικά υπήρχαν και σε προγράμματα των 2 κομμάτων εξουσίας και τώρα ξέρουμε ότι δεν επρόκειτο ποτέ να ληφθούν από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν άμεσα μια λυτρωτική και εκ βαθέων εξομολόγηση των ανομημάτων μας και των άλλων θανάσιμων ή μη αμαρτημάτων μας, ας αντικρίσουμε κατάματα την κατάστασή μας και ας ξεκινήσουμε τη δουλειά – άμεσα και με τους καλύτερους. Οι καλύτεροι υπάρχουν και περιμένουν ένα κάλεσμα από όλους μας για να μπουν στη μάχη. Θα έρθουν όμως όταν οι κρατούντες παράσχουν τις ελάχιστες εγγυήσεις για αξιοκρατία και διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου βίου. Η κοινωνία περιμένει ακόμα να πειστεί ότι αυτά που επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός και κάποιοι από τους συνεργάτες του τα εννοούν.
Τίποτε δεν θα μας δώσει το αίσθημα της ικανοποίησης, δεν θα μας επιβραβεύσει περισσότερο από το να τα καταφέρουμε στις δύσκολες ή και απέλπιδες μάχες.
Είναι αποκλειστικά στο χέρι μας.
Γιάννης Ζηρίνης
Μην περιμένεις σοβαρότητα όταν η μόνη απάντηση που μπορείς να ξεστομίσεις είναι “you are delirious”.
Η απάντησε με λογικά επιχειρήματα, ή βγάλε τον σκασμό. Όσο ΔΕΝ ακολουθείς μία από τις δύο προηγούμενες επιλογές, θα ανταμείβεσαι με μπινελίκια…
@ περαστικος
Δύο θέματα για προβληματισμό:
1. Ποιές θα είναι οι πιθανές παρενέργειες για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο (αν και εφόσον)
2. Υποχρεωτικός αποπληθωρισμός, αν ο όρος είναι δόκιμος, νομίζω πως δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ άλλοτε πουθενά. Επομένως, είμαστε σε unknown territory ως προς το πως θα επιτευχθεί.
Tις μαντευουμε ολοι, ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ. Σημαντικη μειωση του ΑΕΠ, μειωση τιμων ΕΑΝ απελευθερωθει η ΑΓΟΡΑ, αλλα δυνητικως και αυξηση των ΤΙΜΩΝ εαν το παλαβο εξακολουθει να βαζει φορους στα αγαθα ΑΝΤΙ να τους παιρνει απο την ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΣΑ Μαργαριτα ΚΑΙ εαν ΔΕΝ απελευθερωσει τα ΚΛΕΙΣΤΑ επαγγελματα κλπ κλπ Επισης, θα μεινει ανεργος πολυς κοσμος, θα γυρισουν πολλοι απο τους μεταναστες στους τοπους τους και θα φυγουν πολλοι Ελληνες ως μεταναστες στην Ευρωπη διοτι αλλου ΔΕΝ γινονται δεκτοι. Οι καλοι Ελληνες επιστημονες θα φυγουν και θα λαμψουν στας Αμερικας, ενω θα γυρισουν στα χωραφια οι χωρικοι των πολεων και ολοι οι “διοικητες επιχειρησεων”, “διαιτολογοι” και “ψυχολογοι” εκ Σιβιτανιδειων της Αγγλιας, δηλαδη τα καθυστερημενα της Ελλαδος που σπουδασαν με το σωνει και καλα και πηραν πιστοποιητικα παιδειας, θα αναγκασθουν να δουλεψουν σε κομμωτηρια, visagistes, consommatrices, diseuses, chanteuses, masseuses, υπαλληλοι υγιεινης, σερβιτοροι κλπ, ο,τι γινεται παντου, σ’ ολο τον κοσμο. Τοτε, θα πεσουν τα μεροκαματα και ισως να αρχισει παλι η βιομηχανια λογω φθηνου εργατικου δυναμικου κλπ κλπ.
ΚΑΙ δεν προκειται να ανοιξει ΜΥΤΗ, τα περι αντιστασης των Ελληνων τα γραφω βερεσε. ΕΚΤΟΣ και εαν ο Χρυσοχοιδης αποκαλυψει τον Κομμουνιστη μεσα του ΚΑΙ, σκοπιμως, δεν συλλαβει τους 1500-2000 αλητες που διαλυουν τα παντα στο διαβα τους. Ο Ελληνας με μια καρπαζια στρωνει, με ΜΙΑ.
Αυτο το επιρρωνυει σε χθεσινο αρθρο του και ο Σταθης Καλυβας του Yale στην Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, οπου αποδεικνυει με απλη επιχειρηματολογια οτι τα περι αντιαστασιακου DNA του Ελληνα ειναι σαχλαμαριτσες. Στην ΧΟΥΝΤΑ, ο Ελληνας ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ οτι ειναι ΔΕΙΛΟ και ΘΡΑΣΥ ανθρωπακι.
Εαν, βεβαια, ΜΕΙΝΟΥΝ οι μεταναστες ΚΑΙ παραμεινουν at large και οι 1500-2000 κακοποιοι, τοτε θα υπαρξουν μεγαλα προβληματα. Προσωπικα, παντως, εχω πεισθει οτι το ΦΥΤΟΝ και η μανα του ειναι αποφασισμενοι να δουν την Ελλαδα “επι της πυρας”. ΑΥΤΗ η τρελη γυναικα εμφυσησε τον ΑΝΕΝΔΟΤΟ στον Γερο, κατα μαρτυριαν του αγιου ανθρωπου Αδαμαντιου Πεπελαση, ο οποιος ηταν παρων στο ΣΥΜΒΑΝ, οταν ο ΓΕΡΟΣ επεισθη απο την αδιστακτη αυτη γυναικα και πηρε την αποφαση, στο Παπανδρεικο του Ψυχικου. Και αυτη η γυναικα ειναι αρκετα εξυπνη για να γνωριζει οτι η ΒΑΣΗ της οικογενειας Παπανδρεου ειναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ τα κακοποια στοιχεια του ΠΑΣΟΚ. Ουδεις θελει τους Παπανδρεου στο ΠΑΣΟΚ εκτος απο τους γνωστους, τους Κουκουλοπουλους, Παναγοπουλους, Πολυζωγοπουλους, Παπασπυρους, τους φορτηγατζηδες, τους ταξιτζηδες, τους ‘λιμενεργατες’ του ΟΛΠ, τους νταηδες ‘αγροτες’ κλπ δηλαδη την ΚΟΠΡΟΝ του ΑΥΓΕΙΟΥ. Δεν υπαρχει Ελληνικη Κοζα Νοστρα χωρις Παπανδρεου και δεν υπαρχει Παπανδρεου χωρις Κοζα Νοστρα.
ΜΠΟΡΕΙ να εξελιχθουν ασχημα τα πραγματα. Προς το παρον η οικογενεια Παπανδρεου ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ 100% τα συμφεροντα συντεχνιων, κλειστων επαγγελματων, κεκτημενων κλπ., ΑΡΝΕΙΤΑΙ να φορολογησει τα 2-3 εκατομμυρια Μαργαριτες και ΑΡΝΕΙΤΑΙ να περικοψει ουσιαστικα τους μισθους και τις συνταξεις, αρα μας οδηγει στην βεβαια καταστροφη.
Οι γυναικείες δουλειές πράγματι έχουν δυνατότητα απορρόφησης ανέργων. Μία δημόσια υπάλληλος 50 ετών την επομένη της απόλυσης της μπορεί να αναλάβει τη φροντίδα ενός γέροντα. Θα προτιμηθεί από τις αλλοδαπές και θα παίρνει καλά λεφτά.
Για τους άνδρες δεν υπάρχουν ανάλογες ευκαιρίες. Μεγάλα ποσοστά άνεργων – αποκλεισμένων ανδρών οδηγεί σε ξεσπάσματα βίας, σε όλες τις κοινωνίες, σε όλες τις εποχές. Η κλασσική λύση για τη μείωση του ανδρικού πλεονάσματος είναι ο πόλεμος.
Mια χαρα, μια χαρα. Η Ελλαδα μπορει να αναπτυξει την Τουριστικη Βιομηχανια και να πεθανει στο ταλληρο, ΑΛΛΑ θα απαιτηθει σκληρη δουλεια. Εαν οι τιμες δωματιων πεσουν στα 30 ευρω, θα γεμισει η Ελλαδα τουριστες, year-round. Απλα θα απαιτουνται 10 ωρες την ημερα για 35 ευρω. Και ετσι πρεπει. Οι αλλοι λαοι του Κοσμου δεν ειναι παιδια κατωτερου θεου. Ετσι δεν ειναι;
Mου λεει προχθες ο συμβουλος μου στην Μαιρη Ληντς [Βασιλειαδου], “Μια χαρα μπορει να παει η Ελλαδα, διοτι η ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ της αξια ειναι ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ υπο την προυποθεση οτι η χωρα θα την εκμεταλλευθει σωστα”
@52
Το τι επιδιώκουν τα μέτρα είναι γνωστό. Και επί της ουσίας ουδείς διαφωνεί. Όμως, όπως επισημαίνει o σοφός Σημίτης, στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν ιδαιτερότητες. Κάποιες από αυτές τις επισημαίνετε και εσείς. Όταν λοιπόν διατηρούνται οι ιδιαιτερότητες και, επιπλέον, προκρίνεται η διατήρηση αυτών σε σχέση με τα 500 ευρώ των συνταξιούχων, εύλογα κάποιος αναρωτιέται μήπως κάποιοι ποντάρουν στην αποτυχία του προγράμματος και στην έξοδο από την ευρωζώνη. Διότι εγώ να δεχτώ την μείωση συντάξεων των 750 ευρώ, αλλά προβληματίζομαι για το κατά πόσο το μέτρο αυτό μπορεί να συμβάλει σε οποιουδήποτε είδους εξορθολογισμό, ειδικά όταν το μέτρο αυτό συγκριθεί με κονδύλια προμηθειών, επιδοτήσεων αμφισβητούμενης χρηστικότητας, ή παροχής υπερκοστολογημένων υπηρεσιών προς το Δημόσιο που δημιουργούν απίστευτες στρεβλώσεις, πέραν κάθε λογικής. Θεωρώ πως η περικοπή των τελευταίων θα οδηγούσε σε μεγαλύτερα οφέλη και σε σχέση με τα ποσά αλλά και ως μοχλός πίεσης για εξορθολογισμό/εξυγίανση της αγοράς. Δυστυχώς, οι στρεβλώσεις αυτές είναι που συντηρούν πελατειακές σχέσεις και την κόπρον του Αυγείου…
Καὶ τοῦτο ποιῆσαι κακεῖνο μὴ ἀφιέναι. Τι θὰ κάνουν οἱ συνταξιοῦχοι ; Ἀπεργία ; Μήπως θὰ ψηφίσουν ΚΚΕ καὶ ΣΥΡΙΖΑ, ποὺ εἶναι οἱ μόνες δυνάμεις ποὺ ζητοῦν ἔξοδο ἀπὸ τὴν εὐρωζώνη ; Καὶ μὲ τὶς περικοπές, πάλιν εἰς βάρος τῶν ὑπολοίπων ζοῦν, συνεπῶς παραμένουν στὸ στρατόπεδο τῶν κερδισμένων, Ἀκούσατε ποτὲ ἐξέγερση ἐκμεταλλευτῶν ;
@Χασαπογιάννης
“Ο Ελληνας με μια καρπαζια στρωνει, με ΜΙΑ.
Αυτο το επιρρωνυει σε χθεσινο αρθρο του και ο Σταθης Καλυβας του Yale στην Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, οπου αποδεικνυει με απλη επιχειρηματολογια οτι τα περι αντιαστασιακου DNA του Ελληνα ειναι σαχλαμαριτσες. Στην ΧΟΥΝΤΑ, ο Ελληνας ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ οτι ειναι ΔΕΙΛΟ και ΘΡΑΣΥ ανθρωπακι.”
Αμ δε, δεν βγάζεις συμπέρασμα μόνο από ένα παράδειγμα. Γιατί δεν αναφέρεις της αντίσταση των Ελλήνων στην Ναζιστική Γερμανία γιά παράδειγμα; Γερνάμε και ξεχνάμε Κωστίκα;
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7
“Στις 25 Μαρτίου του 1942 η Αθήνα παίρνει το βάπτισμα του πυρός με την πρώτη φοιτητική διαδήλωση ενώ στις 22 Απριλίου του ίδιου χρόνου η πρώτη καθολική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων αιφνιδιάζει και την κυβέρνηση Τσολάκογλου και τις αρχές κατοχής.”
“…στις 5 Μαρτίου 1943 μια γενική απεργία στην πρωτεύουσα ματαιώνει την επιστράτευση των Ελλήνων εργατών, τους οποίους οι Γερμανοί σκόπευαν να τους στείλουν στη Γερμανία για να δουλέψουν στα γερμανικά εργοστάσια. Στις 22 Ιουλίου του ίδιου χρόνου μια παναθηναϊκή διαδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της σχεδιαζόμενης εισόδου των Βουλγάρων στη Θεσσαλονίκη πνίγεται στο αίμα από τα γερμανικά τανκς.”
Γιατί όμως τόση διαφορά στην αντίσταση μεταξύ των δύο περιπτώσεων; Μπορεί μέν να υπάρχει διαφορά στον τύπο του εχθρού (εσωτερικός vs εξωτερικός) αλλά δεν είναι η μόνη σημαντική παράμετρος.
Στην Κατοχή είχαμε πείνα, πολύ μεγάλη πείνα. Ο οργή θα ήταν η ίδια, όποιος και να ήταν ο κατακτητής. Στην Χούντα δεν υπήρχε πείνα. Το επίπεδο διαβίωσης γινόταν καλύτερο στην Χούντα, όχι χειρότερο.
Στην σημερινή κρίση ένα είναι βέβαιο: Η κατάσταση θα χειροτερέψει, και κάποιοι θα πεινάσουνε. Μην την συγκρίνεις με την χούντα λοιπόν, διότι οι Έλληνες δεν θα σταματήσουν με μία καρπαζιά… Ούτε με δύο ούτε με τρείς… Οι ακροαριστεροί με τις μολότωφ στα χέρια δεν θα κάτσουν να φάνε σκαμπίλια από τον Χρυσοχοΐδη.
Αν δεν πέσουν κεφάλια στην κορυφή, η βάση δεν θα ειρηνέψει…
“Η Ελλαδα μπορει να αναπτυξει την Τουριστικη Βιομηχανια και να πεθανει στο ταλληρο, ΑΛΛΑ θα απαιτηθει σκληρη δουλεια.”
Μα δε χρειάζονται επενδύσεις για να αναπτυχθεί η τουριστική βιομηχανία; Ποιός θα τις κάνει;
Οι κρουαζιεράδες μπορεί να επεκταθούν και στην στεριά. Η Royal Carribean έχει αγοράσει ένα νησάκι στην Καραϊβική γιά παράδειγμα, που είναι ασήμαντο μπροστά σε ένα Ελληνικό νησί.
Οἱ ἐπενδύσεις στὸν τουρισμὸ γίνονται ἐκεῖ ποὺ ὁ κόσμος εἶναι νηστικὸς καὶ ἔχει άνάγκη καὶ κόψιμο νὰ δουλέψει μὲ καλὴ διάθεση. Ἐδῶ ποὺ εἶναι χορτᾶτος ἀπὸ τὴν ἑκάστοτε ἐνοικίαση τῆς ψήφου του μὲ ἀντάλλαγμα ἀργομισθίες, εἶναι πολύ δυσκολώτερα τὰ πράγματα.
Ὅσο γιὰ τὸ ἀντιστασιακό DNA, δύσκολα ξυπνᾶ στοὺς χορτάτους. Διότι, ἡ κυβέρνηση φρόντισε νὰ μὴν ἀπολύσει, ἀλλὰ νὰ μειώσει μόνον τὶς ἀπολαβὲς ὅλων τῶν ἀργομίσθων, ὁπότε πάλι κερδισμένοι εἶναι. Ὅ,τι καὶ νὰ πάρεις, καλό εἶναι, ἀφοῦ δὲν δουλεύεις. Ἐκεῖνοι ποὺ θὰ πληγοῦν περισσότερο εἶναι οἱ μετανάστες. Εὐτυχῶς γιὰ τὴν κυβέρνηση, δὲν ψηφίζουν. Ἐπίσης εὐτυχῶς, πολλοὶ ἔχουν άκόμη δεσμὸ μὲ τὶς χῶρες καταγωγῆς τους καὶ μπορεῖ κάμποσοι νά ἐπιστρέψουν ἐκεῖ.
“Οἱ ἐπενδύσεις στὸν τουρισμὸ γίνονται ἐκεῖ ποὺ ὁ κόσμος εἶναι νηστικὸς καὶ ἔχει άνάγκη καὶ κόψιμο νὰ δουλέψει μὲ καλὴ διάθεση.”
Έχουμε γεμίσει λαθρομετανάστες Ινδούς, Ιρακινούς, Αφγανούς κλπ που ψάχνουν φαΐ στους κάδους απορριμμάτων και κοιμούνται στα παγκάκια. Μήπως είναι άλλοι οι λόγοι που δεν γίνονται περισσότερες επενδύσεις στον τουρισμό;
@Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας
Ναί μόνο που οι “χορτάτοι” είναι ήδη παλιές γενιές. Οι νέες γενιές έχουνε υψηλό ποσοστό ανεργίας και επιβιώνουν από τους γονείς τους γιά την ώρα. Μην ξεχνάς επίσης ότι οι stagers απολύθηκαν, και ήταν όλοι νέοι και σχετικά εργατικοί…
Πολύ ωραίο το άρθρο σου Γιάννη.
Δεν συμφωνώ με το γενικό “πετσόκομμα” μισθών και συντάξεων. Αντί να κλείσει οργανισμούς παράσιτα (και απολύσει άχρηστους) που όμως αντιβαίνει στις “πελατειακές σχέσεις” των πολιτικών μας. τσεκουρώνει τους πάντες αδιακρίτως.
Παροτρύνω τους αναγνώστες του χώρου αυτού να δουν τη συνέντευξη του διανοητή Στέλιου Ράμφου στην εκπομπή του Γ. Μαλούχου (ΕΤ-1 30/4/10). Ο σύνδεσμος είναι: http://vimeo.com/11800686
ΑΞΙΖΕΙ!!!
Ὁ κρατισμὸς ἀντεπιτίθεται :
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=akYcqo9Z87A4&pos=2
Καὶ μὲ ἄτσαλο Γερμανικὸ τρόπο.
Αὐτὰ συμβαίνουν ὅταν οἱ ἀγορὲς δὲν ἀκοῦν τοὺς λογικοὺς ἀνθρώπους ὅπως αὐτὸν ἐδῶ :
http://www.voxeu.org/index.php?q=node/5062
Ἢ αὐτὸν ἐδῶ :
http://www.voxeu.org/index.php?q=node/5065
Naked short-selling (αυτό το άθλιο εργαλείο κερδοσκοπισμού & σπεκουλαδορισμού) έπρεπε να απαγορευθεί εδώ και καιρό και καλά κάνει η Merkel και θέτει φραγμούς.
stagers
Δεν υπαρχει λεξη stager. Stage (σταζ) ειναι Γαλλικη λεξη και σημαινει ασκηση, εξασκηση και ο ασκουμενος, εξασκουμενος, therefore, ονομαζεται stagiaire (σταζιερ).
Στα Αγγλικα ο ασκουμενος ονομαζεται intern και η ασκηση/εξασκηση internship
Αμ δε, δεν βγάζεις συμπέρασμα μόνο από ένα παράδειγμα. Γιατί δεν αναφέρεις της αντίσταση των Ελλήνων στην Ναζιστική Γερμανία γιά παράδειγμα; Γερνάμε και ξεχνάμε Κωστίκα;
Μαλιστα. Ωραια αντισταση. Σκοτωναν ενα Γερμανο και σε αντιποινα οι Γερμανοι σκοτωναν ολους τους ανδρες του χωριου. Μμμμμμμμμμμμμμμμ ωραια αντισταση. ΚΑΙ η αποτελεσματικοτης ΜΗΔΕΝΙΚΗ. Μονον η ΜΑΧΗ της ΚΡΗΤΗΣ συνεισεφερε πραγματικως και απτως (tangibly) στην εκβαση του ΒΠΠ. Τα υπολοιπα ειναι σαχλαμαριτσες.
ΑΛΛΑ, ας ερθουμε στην ουσια του θεματος. Οι Ελληνες, οπως και ολοι οι Λαοι, εχουν απωλεσει πλεον το φρονημα της αυτοθυσιας. Εδω ο αστυφυλακας βλεπει τον κλεφτη και ουδεν πραττει φοβουμενος για την ζωη του!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΔΕΝ υπαρχουν πλεον Αθανασιοι Διακοι. Ουτε το πνευμα του Αλβανικου Πολεμου, αλλα και να υπηρχε, εκει μιλαμε για ΑΠΕΙΛΗ της Εθνικης ακεραιοτητας. Ετερον ουδετερον [Βασιλειαδου]
κερδοσκοπισμού -> αισχροκέρδειας
@rebel
Καλά, γλωσσολογικῶς, τὶ θὰ βλέπατε ὡς τὸ άκριβῶς άντίθετο τῆς «αἰσχροκερδείας ; Μήπως τὴν «ὑπερήφανη ζημίωση» ;
Κρίμα που οι προστάτες των εργατών και των αγροτών συγκεκριμένα, δεν είχαν ποτέ επαφή με την αγροτιά στην ζωή τους να γνωρίσουν πόσο χρήσιμος, ή μάλλον καίριος είναι ο σπεκουλαδορισμός -όπως λένε- για τον αγρότη και τους υπόλοιπους εμάς.
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχει και κυριαρχεί μια πραγματική, παραγωγική οικονομία βασισμένη στην εργασία και την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο, που δυστυχώς λειτουργεί παράλληλα και πολλές φορές ανταγωνιστικά με ένα σύμπαν παρασιτικής, τεχνητής συσσώρευσης «φανταστικών κεφαλαίων», χωρίς αντίκρυσμα, που οδηγούν αναπόφευκτα σε φούσκες και κρίσεις. Αυτές τις κρίσεις οι εργατικοί και παραγωγικοί τις πληρώνουν, κατά κανόνα, σε μεγαλύτερο βαθμό, τα παράσιτα και οι “κοπρίτες” σε μικρότερο.
Αν θεωρούμε, λοιπόν, νόμιμο κάποιος να ξεπουλάει δανεικά μετοχές και ομόλογα, δηλ. κεφάλαια που ούτε καν δεν του ανήκουν, ώστε να τα αγοράσει αργότερα φτηνότερα και να καρπωθεί την τεχνηέντως δημιουργούμενη διαφορά, τότε γιατί όχι να κάψει το δάσος ή να βρωμίσει την ακτή ή να αμαυρώσει και κάτι άλλο που δεν του ανήκει, ώστε να το οικειοποιηθεί σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική ή πραγματική του. Και εις ανώτερα!
63.Βύρων Ε. Ρηγινός Μαΐου 19th, 2010 11:35 πμ :
Kολοσσιαιο το αρθρο του Σ Ραμφου. Μολις το ανηρτησα και στην Facebook ιστοσελιδα “ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ”
63.Βύρων Ε. Ρηγινός Μαΐου 19th, 2010 11:35 πμ :
Δεν συμφωνώ με το γενικό «πετσόκομμα» μισθών και συντάξεων. Αντί να κλείσει οργανισμούς παράσιτα (και απολύσει άχρηστους) που όμως αντιβαίνει στις «πελατειακές σχέσεις» των πολιτικών μας. τσεκουρώνει τους πάντες αδιακρίτως.
Εμεις λεμε ΚΑΙ τα δυο. Απαραιτητα ΚΑΙ τα δυο. ΔΕΝ ειναι δυνατον ο εφοριακος συνταξιουχος να παιρνει συνταξη ΤΕΣΣΑΡΕΣ ΦΟΡΕΣ μεγαλυτερη αυτης του Αμερικανου Ομολογου του. ΑΥΤΟ ειναι ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ της ΧΙΛΙΕΤΗΡΙΔΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@Γεωργάνας
To Short selling είναι απάτη, δεν νομίζω ότι η κατάργηση του είναι κρατισμός. Μία απαραίτητη ρύθμιση στις αγορές είναι.
Καλά τα λέει ο Avinash Persaud, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να πείσει την Γερμανική κοινή γνώμη με τις θεωρίες του. Ίσως άν κάποιος κατάφερνε να επαναφέρει το φάντασμα του H. Barbarossa, να είχε καλές πιθανότητες… Βάζουμε λίγο άπο Samuel Huntington, λίγο από ιστορία του του 7ου αιώνα, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας… Να έπειθε πολύ περισσότερους…
Τίποτα, τρελές θεωρίες, μήν δίνεις σημασία, είμαι σεσημασμένος φρενοβλαβής άλλωστε!
@Χασαπογιάννης
Οι stagers είναι οι νέοι οι οποίοι προσλήφθηκαν μέσω των προγραμμάτων stage, από την εποχή του Σημίτη νομίζω, ως εκπαιδευόμενοι, και παρέμεναν “εκπαιδευόμενοι” γιά κάτι χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Αχ, δεν ξέρεις από Ελλάντα και από τις νέες λέξεις που εφευρίσκονται κάθε τόσο εδώ πέρα… Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει κάποιος απόλυτος γλωσσολογικός κανόνας γιά το πώς πρέπει να αποδίδεται μία ξένη λέξη στην γλώσσα μας.
“Σκοτωναν ενα Γερμανο και σε αντιποινα οι Γερμανοι σκοτωναν ολους τους ανδρες του χωριου.” “ΚΑΙ η αποτελεσματικοτης ΜΗΔΕΝΙΚΗ.”
Προφανώς έπρεπε να είχαμε κατεβάσει τα σώβρακα στους Γερμανούς και νά βάλουμε μόνοι μας και την βαζελίνη! Προς θεού, πόσο χαζός είσαι! Εδώ μιλάμε γιά την θέληση γιά αντίσταση του Ελληνικού λαού, και ειδικά την ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ αντίσταση του Ελληνικού λαού. Εσύ τι πιστεύεις, ότι το κάψιμο των τριών της Marfin ήταν αποτελεσματικό; Τι ακριβώς πέτυχαν αυτοί που τους έκαψαν; Επειδή όμως εμείς οι Έλληνες ειδικεύονται στην αντίσταση χωρίς αποτέλεσμα (Τι μαλάκες αυτοί οι Λακεδαιμόνιοι στις Θερμοπύλες, έκατσαν και τους σφάξανε αντί να την κοπανήσουν στα γρήγορα) καλά θα κάνεις να ανησυχείς.
Την απειλή της Εθνικής ακεραιότητας – ή μάλλον ακόμα χειρότερα της Εθνικής ανεξαρτησίας – την έχει κάνει καραμέλα ο Γιωργάκης… Πρόσεχε γιατί πολλοί τον θεωρούν Αμερικανάκι που δεν καταλαβαίνει από Ελληνικά και Έλληνες… Μπορεί και να τον βαφτίσουνε “ξένο δάκτυλο” περισσότεροι από κάτι παραζαλισμένους ακροδεξιούς… Προσωπικά θα προτιμούσα να μας κυβερνάει η Μέρκελ, η έστω ο Ρεχάγκελ…
@Petros Houhoulis
Σε πολλά από αυτά που γράφεις έχεις δίκιο…
Καλώς υπενθύμισες στην ομήγυρι ότι ο Γιώργος ‘Τζέφρι’ Παπανδρέου είναι ελληνομερικάνος, δηλ. μεγάλωσε & σπούδασε στην Αμερική, μέχρις ότου, μετά από μερικά ψιλο-πηδηματάκια για περαιτέρω σπουδές στη Βρετανία και Σουηδία, ανέλαβε τα πολτικά ηνία του τόπου. Ίσως και αυτή η ανατροφή του να εξηγεί εν μέρει την πολιτική και ιδεολογική σύγχυση, την αφέλεια, και την έλλειψη διορατικότητος που τον διακρίνει.
@rebel
Αν πρεπει ν’απαγορευθει το naked short selling τοτε πρεπει να γινει το ιδιο και με το naked long buying (margin), δεν βλεπω γιατι πρεπει να υπαρχει διαφορα.
“Αν θεωρούμε, λοιπόν, νόμιμο κάποιος να ξεπουλάει δανεικά μετοχές και ομόλογα, δηλ. κεφάλαια που ούτε καν δεν του ανήκουν, ώστε να τα αγοράσει αργότερα φτηνότερα”…
Ποιος εγγυαται οτι θα τ’αγορασει φθηνοτερα? Ξερεις ποσοι short sellers “καιγοντε” οταν ανεβαινει αυτο που σορταραν? Αν πιστευεις οτι ειναι εγγυημενο το κερδος μπορεις να σορταρεις κι εσυ, κανεις δεν στο απαγορευει.
@tyn
Πρέπει να απαγορευθεί το naked short selling, το naked long buying (margin), και πολλά άλλα μέχρι τις πιστωτικές κάρτες. Οι Debit cards είναι υπεραρκετές.
Και τώρα τι θα κάνετε κύριοι συνταξιούχοι του Δημοσίου;
Θα περιμένετε στωϊκά να σας έρθε το χαρτάκι με την τροποποίηση της Σύνταξής σας και το κλάδεμα των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, την αύξηση του ποσοστού του φόρου που προεισπράττεται, την αφαίρεση από το ΛΑΦΚΑ που θα πάει για στήριγμα ορισμένων άλλων Ταμείων;
Τίποτα; Καλά το υποθέτω.
Ναι, αλλά σε ένα σημείο το σημείωμα που θα σας κοινοποιηθεί , θα σας λέει ότι “εάν έχετε αντιρρήσεις για τη νομιμότητα του παρόντος, μπορείτε να κάνετε προσφυγή εντός διμήνου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.”. Έτσι δεν είναι;
Τι θα κάνετε; Τίποτα;
Ή μήπως θα κάνετε μια προσφυγή επειδή, με αποφάσεις του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει χαρακτηρίσει τη σύνταξη ως περιουσιακό αγαθό, που τυγχάνει προστασίας από το άρθρο 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπως θα γράψω σε μερικές μέρες στο http://www.equal-rights-greece.com και αν μεν θεωρηθεί ότι μειώνεται ή αφαιρείται αυτό το περιουσιακό αγαθό από το κράτος, σε εφαρμογή διάταξης που τίθεται για το δημόσιο συμφέρον (εδώ για να καλυφθεί το δημόσιο χρέος της χώρας – σωστό έστω), το κράτος που προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια πρέπει προηγουμένως να αποζημιώσει τον θιγόμενο, στη συγκεκριμένη περίπτωση να δώσει πίσω όλες τις κρατήσεις των 35 χρόνων που έγιναν για το 13ο – 14ο μισθό που θα γίνονταν 13η και 14η σύνταξη.
Δεν πληρώνεις κύριε κράτος, το βάζω αυτό στην προσφυγή μου στο Ελεγκτικό Συνέδριο και επιπλέον βάζω ότι δεν είναι δυνατόν το κράτος να εφαρμόζει το καθεστώς των συντάξεων με τον ανταποδοτικό κανόνα (με βάση τον οποίο το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μας επέβαλε τελικά την ισότητα των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών παρά την παραφιλολογία που παιζόταν στα ιδιωτικά κανάλια τα τελευταία 4 χρόνια περί του αντιθέτου, αα δεν γίνεται κλπ) θεωρούμε ότι διαπράχθηκε παράβαση του κοινοτικού δικαίου.
Επειδή λοιπόν θεωρούμε ότι η ερμηνεία του κοινοτικού δικαίου για την εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση, που θα δείχνει ότι η Ε.Ε. δεσμεύεται στην πράξη στο κοινοτικό δίκαιο από την ευρωπαϊκή σύμβαση του έχουν υπογράψει χωριστά όλα τα κράτη μέλη, θεωρούμε ότι για το δικαστήριό σας (Ελεγκτικό Συνέδριο) υπάρχει προδικαστικό θέμα εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου και επομένως βάσει του άρθρου 234 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να γίνει προδικαστική παραπομπή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (για να μην υποχρεωθούμε να εξαντλήσουμε πρώτα όλα τα εσωτερικά ένδικα μέσα και με τά να καταφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).
Δύσκολα έ; Επομένως μάλλον δεν θα κάνετε τίποτα και θα διαβάζετε εκστομίζοντας κατάρες το χαρτί που θα σας έρθει για τη σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;
@trak
“…το κράτος που προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια πρέπει προηγουμένως να αποζημιώσει τον θιγόμενο, στη συγκεκριμένη περίπτωση να δώσει πίσω όλες τις κρατήσεις των 35 χρόνων που έγιναν για το 13ο – 14ο μισθό που θα γίνονταν 13η και 14η σύνταξη.”
Δεν θα δουλέψει. Το σύστημα της σύνταξης δουλεύει επάνω σε τρείς πυλώνες: Κρατήσεις από εργαζομένους, κρατήσεις από εργοδότη, Κρατική επιχορήγηση. Το κράτος θα σου πεί “Κόβω την κρατική επιχορήγηση” και μένεις με το τρίτο το μακρύτερο στο χέρι.
Μὲ μεγάλη εὐχαρίστηση τὸ κράτος θὰ έδινε πίσω τὶς κρατήσεις 35 χρόνων (ἐντόκως, ἐννοεῖται) προκειμένου νὰ ἀπαλλαγεῖ ἀπὸ τὴν ὑποχρέωση νὰ δίνει τὶς συντάξεις ποὺ δίνει σήμερα. Διότι σὲ 7 χρόνια, μὲ τὸ σημερινὸ σύστημα εἰσφορῶν καὶ συντάξεων, τὸ ἀσφαλιστικὸ κεφάλαιο (τοκιζόμενο) κατατρώγεται, Ὁπότε, τὸ κράτος θὰ εἶχε τεράστιο συμφέρον νὰ γλυτώσει ἔτσι ἀπὸ τοὺς συνταξιούχους.
@Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας
Αυτό δεν το είχα σκεφτεί! Πάντως είναι καλή ιδέα: Θέλετε τις εισφορές σας κύριε; Πάρτε τις πίσω, και σύνταξη γιόκ!!!
Μαζικὴ ἰδιωτικοποίηση τῆς κοινωνικῆς ἀσφαλίσεως …
Μαζικὴ ἰδιωτικοποίηση τῆς κοινωνικῆς ἀσφαλίσεως …
Δεν ξέρω αν το εννοείτε και πως το αντιλαμβάνεστε. Το κράτος οφείλει να παρέχει μια βασική σύνταξη σε όλους ανεξαρτήτως εργασιακής σταδιοδρομίας και εισφορών. Μια δεύτερη σύνταξη μπορεί να υπολογίζεται με βάση τις εισφορές κάποιου, με βάση ένα μίνιμουμ χρόνων απασχόλησης. Το αν τις εισφορές αυτές κάποιος θέλει να τις διοχετεύσει σε ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό ταμείο ή σε έναν κρατικό οργανισμό ασφάλισης, ας το αφήσουμε προαιρετικό.
Η ιδιωτική ασφάλιση ενέχει κινδύνους: χαμηλές ή αρνητικές αποδόσεις επενδύσεων των δεσμευμένων εισφορών, κακοδιαχείριση και χρεοκοπία ιδιωτικών ταμείων. Και πάλι το κράτος οφείλει να ελέγχει και να ρυθμίζει την ιδιωτική ασφάλιση και να παρέχει εγγυήσεις ώστε οι κόποι και αποταμιεύσεις μιας ζωής δεν καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα – όλως διόλου δυνατό στον κόσμο που ζούμε.
@Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας
“Μαζικὴ ἰδιωτικοποίηση τῆς κοινωνικῆς ἀσφαλίσεως …”
Στην Ελλάδα όμως ούτε η ιδιωτική ασφάλιση δουλεύει, δες σκάνδαλο Ασπίς πρόνοια.
Αν δεν παταχθεί η διαφορά, η έννοια της ασφάλισης θα καταργηθεί στην πράξη… Είτε είναι δημόσια ή ιδιωτική.
Το κράτος οφείλει να παρέχει μια βασική σύνταξη σε όλους ανεξαρτήτως εργασιακής σταδιοδρομίας και εισφορών
To kratos DEN ofili na parexi kamia sintaksi se kanenan. Gia sintaksis iparxoun i idiotikes eteries.
Gia na parehi to kratos sintaksi se kapion pou den ekane isfores simeni oti prepi to kratos tha vri lefta me to na vali to xeri stin tsempi MOU xoris na me rotisi ke na me KLEPSI.
Auto ine Anithiko ke katadikasteo apo kathe fronimo anthropo.
Ζεις στην Αγγλία και τα γράφεις αυτά και μάλιστα ανερυθρίαστα.
Αν κάποιος, για κάποιο λόγο (αναπηρία, προσωπικές ατυχίες, κτλ.) δεν κατάφερα να “μαζέψει ένσημα”, τι τον κάνεις όταν γεράσει? Κατ’εσέ τον αφήνεις να πεθάνει στην ψάθα. Από τον αρρωστημένο κόσμο που έχεις στο μυαλό σου, ευχαριστώ, δεν θα πάρω.
Τὶ στὸ καλὸ σᾶς ἔπιασε ; Ἔπρεπε νὰ γράψω «De facto μαζικὴ ἰδιωτικοποίηση τῆς κοινωνικῆς άσφαλίσεως», διότι ἤθελα νὰ ἐπισημάνω ω τὸ παράλογο τῆς ἀπειλῆς ὅτι δῆθεν οἱ ἀσφαλισμένοι θὰ θελήσουν νὰ πάρουν πίσω τὶς εἰσφορές τους. Κατά τὰ ἄλλα, εἶμαι ὑπέρ τῆς καταργήσεως τῶν εἰσφορῶν ὁλωσδιόλου, τῆς ἀπολύσεως ὅλων τῶν ὑπαλλήλων τῶν ἀσφαλιστικῶν ταμείων ποὺ ἀσχολοῦνται μὲ τὴν εἴσπραξη τῶν είσφορῶν καὶ τῆς χρηματοδοτήσεως ἀπὸ τὴν γενικὴ φορολογία μόνον προνοιακῆς συντάξεως ἴσης γιὰ ὅλους ὅσους δὲν ἔχουν περιουσία ἢ παιδιὰ μὲ περιουσία μετὰ τὰ 65 ἔτη τῆς ἡλικίας τους. Αὐτὰ γιὰ τὴν σύνταξη γήρατος.
@Γεωργάνας
Παρακαλώ εξηγήστε μας πώς αυτό που προτείνετε είναι συμφέρον όχι μόνο για εσάς ως εργοδότη, αλλά και για τους εργαζόμενους.
Η χορήγηση “προνοιακής σύνταξης” είναι κάτι το αυτονόητο, αν και όχι για τύπους σαν τον asstone.
Οι εργοδότες οφείλουν να συνεισφέρουν στην κοινωνική ασφάλιση (συντάξεις, περίθαλψη, επιδόματα ανεργίας, αναπηρίας, κτλ.), με τον έναν τρόπο ή τον άλλο. Αυτή η πρωταρχική απαίτηση διαφέρει από το ζητούμενο περισσότερο αποτελεσματικού, λιγότερου γραφειοκρατικού συστήματος διαχείρισης τέτοιων εισφορών και από το αν ένα μέρος αυτών ενσωματώνεται στο μισθό του εργαζόμενου (να το κάνει ό,τι θέλει) ή διαχειρίζονται από κρατικούς ή/και ιδιωτικούς (αλλά πάντα ρυθμισμένους) φορείς.
αν και όχι για τύπους, who wish for a society where the initiation of force is absent, σαν τον asstone.
Douleuo, plironome, ke anti na ta fao sta bouzoukia, anigo enan logariasmo se idiotiki asfalisi gia na exo mia kapia sintaksi sta geramata mou. Proslavano paralila enan financial advisor gia na mou dosi simvoules se diafores ependisis. Enoite oti o financial advisor douleui me pososto (0.5%), opote mia megali apodosi tou sinaksiodiotikou programatos mu tha tou epiferi mia megali amivi. Giati etsi mono drastiriopiounte i Homo Homo Sapiens. MONO ME TO KERDOS.
To kratos iparxi gia ENAN KAI MONO LOGO. Na prostatepsi ta ATOMIKA MOU DIKAIOMATA ta opia perilamvanoun to dikaioma stin zoi, eleutheria kai PERIOUSIA.
Αν κάποιος, για κάποιο λόγο (αναπηρία, προσωπικές ατυχίες, κτλ.) δεν κατάφερα να «μαζέψει ένσημα», τι τον κάνεις όταν γεράσει? Κατ’εσέ τον αφήνεις να πεθάνει στην ψάθα. Από τον αρρωστημένο κόσμο που έχεις στο μυαλό σου, ευχαριστώ, δεν θα πάρω.
Se auti tin periptosi tha gini auto pou ginotan ke palia. Gia autin tin apisteuta mikri mionotita antropon tha vrethoun tipi stil Trump, Gates, Xasapogiani gia na tous sintirisoun. Tha mou pis ke tora auto ginete, alla i diafora ine oti o laoutsikos pou trefete tora apo tous ligous aksious BGAZI KE GLOSA ENANTION TON EUERGETON TOUS.
TO gegonos oti DEN iparxi anaptigmeni xora opou to kratos den dini mia kapia sintaksi anapirias ine TRANI apodiksi oti den iparxi oute mia PLIRIS ELEUTHERI xora ston planiti. OLES i xores exoun mia dosi Sosialismou, apla kapies exoun ligotero apo ales.
Zo stin agglia, (LONDINO) giati ine i proteusa tou PLANITI. Oxi gia na paro sintaksi anapirias.
Κι εγώ ζω στο Λονδίνο για να πάρω σύνταξη αναπηρίας… Don’t waste your breath.
@laplace
Δὲν εἷμαι, πλέον, ἐργοδότης, ἀλλὰ θεωρῶ ὅτι ἡ μισθωτὴ ἐργασία εἶναι καλὸ πρᾶγμα, ὁπότε ἀντιτίθεμαι στὴν φορολόγησή της καί δή ἀπὸ τὸ πρῶτο εὐρώ.. Οἱ εἰσφορὲς εἶναι ἐπιβάρυνση, φόρος ἐπὶ τοῦ προϊόντος τῆς ἐργασίας, ὁπότε προτείνω νὰ καταργηθοῦν. Εἶναι δαπανηρὴ καὶ ἡ εἴσπραξή τους, διότι ὅταν τὸ ὕψος τῶν εἰσφορῶν εἶναι μεγάλο καί, ταυτοχρόνως, τὸ ἐπίπεδο τῶν παροχῶν χαμηλό, ὑπάρχει σοβαρώτατο κίνητρο γιὰ εἰσφοροδιαφυγή, τόσο γιὰ τὸν ἐργοδότη, ὅσο καὶ γιὰ τὸν μισθωτό. Γιὰ νὰ μὴ τὴν πάθουμε, λοιπόν, σὰν τὴν πρώην Σοβιετικὴ Ἕνωση ποὺ ἐπέμενε νὰ ἀγνοεῖ τὴν ἀξία τῶν οἰκονομικῶν κινήτρων, προτείνω τὴν ἁπλούστευση τοῦ μηχανισμοῦ τῆς κοινωνικῆς ἀσφαλίσεως.