Μοναδική ευκαιρία για ριζικές μεταρρυθμίσεις

Μάι 12th, 2010 | | Κατηγορία: Πέτρος Τατούλης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Εδώ κι έξι χρόνια διατυμπανίζω ότι ο πολιτισμός μας είναι κρατικοδίαιτος και ότι αυτό ισοδυναμεί με την καταστροφή του. Το υπουργείο και οι εποπτευόμενοι φορείς του έχουν εξελιχθεί σε ένα βαρύ, εσωστρεφές, αυτοαναφορικό σύστημα, που μάχεται με νύχια και με δόντια για την αυτοσυντήρησή του. Ο νέος Οργανισμός που θέλησα να προωθήσω για ένα υπουργείο πιο δημοκρατικό και πιο ανοιχτό στην κοινωνία προκάλεσε λυσσαλέες αντιδράσεις. Το ίδιο συνέβη με το σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο. Το φιλόδοξο σχέδιο νόμου για τις πολιτιστικές χορηγίες μεταλλάχτηκε σε γραφειοκρατικό μηχανισμό. Η Ακαδημία Τεχνών εξελίχθηκε σε ΤΕΙ. Το Τατόϊ που θέλαμε να αναπτύξουμε με ΣΔΙΤ απλώς ρημάζει. Η καινοτόμα πρότασή μας για το ΕΣΠΑ υπονομεύθηκε εκ των έσω, με αποτέλεσμα να μην έχει τελικά το υπουργείο τομεακό πρόγραμμα. Ευτυχώς τουλάχιστον που φτιάχτηκε το Μουσείο της Ακρόπολης και προχωράει η νέα Λυρική στο Φάληρο!

ο πολιτισμός μας είναι κρατικοδίαιτος και ότι αυτό ισοδυναμεί με την καταστροφή του. Το υπουργείο και οι εποπτευόμενοι φορείς του έχουν εξελιχθεί σε ένα βαρύ, εσωστρεφές, αυτοαναφορικό σύστημα, που μάχεται με νύχια και με δόντια για την αυτοσυντήρησή του

Το υπουργείο Πολιτισμού χρειάζεται hard reset! Και η χρονική στιγμή είναι απολύτως κατάλληλη. Αφού λεφτά δεν υπάρχουν, είναι μοναδική ευκαιρία για ριζικές μεταρρυθμίσεις. Αν δεν γίνουν τώρα, δεν θα γίνουν ποτέ! Και τότε, ο τομέας θα σβήσει. Στο εξωτερικό γίνεται κοσμογονία από νέες ιδέες κι εμείς έχουμε μείνει στη μεταοθωμανική περίοδο. Πρώτος στόχος λοιπόν: νέα οργάνωση με άνοιγμα στην κοινωνία. Δεύτερος: Παροχή θεσμικών εργαλείων για μεγαλύτερη ευελιξία και αποκέντρωση. Τρίτος: Εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης Τέταρτος: Ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Πέμπτος: Επιλογή πολιτιστικών «ατμομηχανών» που θα τραβήξουν τους υπόλοιπους.

Λίγα και καλά μουσεία, λίγες και καλές επιχορηγήσεις, από ανασκαφές μόνο σωστικές, το βάρος στην ανάδειξη των χώρων, συγχώνευση ΟΠΕΠ και ΤΑΠΑ, κατάργηση ΕΚΕΘΕΧ και ΟΑΝΜΑ, αναδιοργάνωση του ΤΔΠΕΑΕ, κλπ. Και το κυριότερο: εξωστρέφεια, φαντασία, καινοτομία. Αυτά είναι πολιτισμός. Όχι ο κρατικισμός. Ας τολμήσουμε επιτέλους!

Πέτρος Τατούλης

Ένα σχόλιο
Leave a comment »

  1. @ Πέτρος Τατούλης
    Αφού είστε υπέρ των καργήσεων και ενάντια στον κρατικισμό, απαντήστε μου αν θέλετε, γιατί να υπάρχει υπουργείο πολιτισμού;