Αγόρασαν οικόπεδα στη Σιβηρία;

Μάι 14th, 2007 | | Κατηγορία: Περιβάλλον | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

του Ανδρέα Ανδριανόπουλου*

Σχεδόν κάθε μήνα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ διοργανώνουν συνέδρια και συναντήσεις με θέμα τις συνθήκες αλλαγής του κλίματος. Το πόρισμα που προκύπτει μετά από κάθε συνάθροιση είναι πως ο πλανήτης υπερθερμαίνεται με ευθύνη του ανθρώπινου παράγοντα. Εξυπακούεται πως το έμμεσο σχετικό συμπέρασμα είναι πως για όλα υπεύθυνη είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη των περισσότέρων κρατών της γής. Και πως είναι η επιστήμη πλέον που ομιλεί. Και όχι κάποιοι μεμονωμένοι ανεύθυνοι περιβαλλοντολόγοι.

Τελικός στόχος είναι η απόλυτη ενοχοποίηση κάθε άποψης ή επιστημονικής παραδοχής που αμφισβητεί το επικείμενο υποτίθεται τέλος των σημερινών παγκόσμιων κλιματολογικών συνθηκών

Κατά σύμπτωση οι επιστήμονες και οι οργανώσεις που καταλήγουν στα σχετικά συμπεράσματα ταυτίζονται με όλους εκείνους που καταδικάζουν, με καθαρά πολιτικά κριτήρια, την παγκοσμιοποίηση και τις ανοιχτές και ελεύθερες αγορές. Τελικός στόχος είναι η απόλυτη ενοχοποίηση κάθε άποψης ή επιστημονικής παραδοχής που αμφισβητεί το επικείμενο υποτίθεται τέλος των σημερινών παγκόσμιων κλιματολογικών συνθηκών. Η υστερία μάλιστα έχει φθάσει στο σημείο να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει πλέον χρόνος για το οτιδήποτε. Το τέλος δηλ. ουσιαστικά φθάνει ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε!! Ο καπιταλισμός δηλ. μας έχει καταστρέψει. Η ελευθερία αποτελεί καταδίκη. Δώστε εξουσίες στο κράτος, στην δημόσια δηλ. γραφειοκρατία, να μας γλιτώσει από τον αφανισμό…

Δεν έχουν άδικο λοιπόν κάποιοι που αποκαλούν την περιβαλλοντική κίνηση σαν την ομάδα του …καρπουζιού. Δηλ. οργανώσεις πράσινες απ’ έξω και κόκκινες από μέσα. Προπαγανδιστές δηλ. του εκτεταμένου κρατικού παρεμβατισμού και της υπονόμευσης της ανοιχτής και ελεύθερης επιχειρηματικής δράσης. Οι ηττημένοι δηλ. της ιδεολογικής αντιπαράθεσης των δύο περασμένων αιώνων, οι οπαδοί δηλ. του κρατικού σοσιαλισμού, επανέρχονται κάτω από διαφορετική προβιά. Φορώντας δηλ. τον μανδύα της οικολογίας και της προστασίας υποτίθεται του περιβάλλοντος.

Επί της ουσίας θα μπορούσα να κάνω ορισμένες μόνο ενδεικτικές αναφορές. Δίχως να ελπίζω βέβαια πως θα επηρεάσω το κλίμα βεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί για την αρνητική επίδραση της καπιταλιστικής παραγωγικής δραστηριότητας πάνω στο περιβάλλον. Το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, κάτι που – αν και αποκρύπτεται – αμφισβητείται πως συμβαίνει, δεν θα προκαλέσει την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Για τον απλούστατο λόγο πως οι πάγοι αυτοί βρίσκονται ήδη sτην θάλασσα. Αν σε ένα ποτήρι νερό με παγάκια αυτά λιώσουν, η στάθμη δεν μεταβάλλεται ούτε και το ποτήρι ξεχειλίζει. Μοναχά αν λιώσουν πάγοι που βρίσκονται πάνω σε σταθερό έδαφος (λ.χ. Γροιλανδία) η στάθμη των θαλασσών μπορεί να επηρεασθεί. Αλλά την εποχή των Βίκινγκς, η Γροιλανδία ήταν καταπράσινη (δίχως βέβαια να υπάρχουν ανθρώπινης προέλευσης εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα) και οι πάγοι είχαν λιώσει. Δεν είχαν όμως πλημμυρίσει οι ακτές της Δυτικής Ευρώπης!!

Η γή στη διάρκεια της ζωής της υπήρξε κατά διαστήματα πολύ θερμότερη από σήμερα. Δίχως να έχει καταστραφεί η ανθρώπινη ζωή

Η γή στη διάρκεια της ζωής της υπήρξε κατά διαστήματα πολύ θερμότερη από σήμερα. Δίχως να έχει καταστραφεί η ανθρώπινη ζωή. Το μεγαλύτερο μέρος της Ανταρκτικής γίνεται όλο και ψυχρότερο, αντί να υπερθερμαίνεται. Και οι πάγοι γίνονται παχύτεροι. Η στάθμη του νερού σε νησιά του Ειρηνικού πέφτει αντί να ανεβαίνει. Πριν από λίγες μόνο 5ετίες τα παγκόσμια ΜΜΕ προειδοποιούσαν για τις καταστροφές μιάς επερχόμενης εποχής παγετώνων!! Σε καμία περίπτωση το θερμότερο κλίμα δεν προκαλεί χειρότερους και συχνότερους τυφώνες. Τα στοιχεία (και του ΟΗΕ) δείχνουν πως οι τυφώνες έχουν μιά κυκλική παρουσία. Αυτός ο κύκλος εμφάνισης τυφώνων και τροπικών καταιγίδων δεν έχει μεταβληθεί. Ούτε και βέβαια έχουν αυτοί αυξηθεί. Απλά η παγκοσμιοποίηση των ΜΜΕ τους φέρνει συχνότερα, σαν ειδήσεις, στο σαλόνι μας. Το νέφος των γήινων αερίων προστατεύει από τις ακτίνες του ηλίου. Πλήρης εξαφάνιση των αερίων θα αυξήσει την θερμότητα. Και τους θανάτους…

Οι έγκυρες υποτίθεται επιστημονικές μελέτες που προβλέπουν καταστροφές είναι γεμάτες – για όσους πράγματι τις διαβάζουν – αμφιβολίες και επιφυλάξεις. Kαι στατιστικές παρανοήσεις βέβαια. Αν οι υποτιθέμενες προβλέψεις για το αποπνικτικά θερμότερο μέλλον είναι σωστές τότε σε λίγα χρόνια οι μεσογειακές χώρες θα έχουν μετατραπεί σε ερήμους. Και η Δυτική Ευρώπη θα είναι – λόγω πλημμυρών και κακοκαιρίας – ουσιαστικά ακατοίκητη. Το καλύτερο κλίμα θα βρίσκεται πλέον στη Ρωσία. Ποιοί από όλους αυτούς τους ανησυχούντες περιβαλλοντολόγους έχουν αγοράσει κτήματα στη Σιβηρία;

Υ.Γ. Για να μην θεωρηθεί πως τα παραπάνω είναι αστήρικτες προσωπικές μου απόψεις παραθέτω παρακάτω ορισμένες μόνο πηγές που παραθέτουν στοιχεία και αναλύουν κάποια από αυτά τα ζητήματα:

Taverne Dick, The March of Unreason: Science, Democracy and the New Fundamentalism. Oxford, 2005

Michaels, Patrick J., Meltdown: The Predictable Distortion of Global Warming by Scientists, Politicians and the Media. Washington, 2004

Horner Christopher C., The Politically Incorrect Guide to Global Warming. Washington, 2007

Harvey Fiona, “The world on the edge”, The Financial Times. April 28 2007

Bjorn Lomborg, The Skeptical Environmentalist. Cambridge, 2001

Best Joel, Damned Lies and Statistics: Untangling Numbers from the Media, Politicians and Activists. Βerkeley, 2001

———————————————–

www.andrianopoulos.gr

60 σχόλια
Leave a comment »

  1. Martingale, δεν είπα κάτι τέτοιο. Σε κάποιο βαθμό όλα τα προβλήματα που προανέφερα θα συμβούν αλλά όχι βέβαια 100%. Μπορεί και ελάχιστο, αλλά μπορεί και πολύ μεγάλο. Αυτά όλα πρέπει να τα ανολογιστούμε και να τα εκτιμήσουμε. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να πεις “ας το λύσει το κράτος”.

    Το κράτος όμως δεν είναι τίποτα άλλο από μια ομάδα ανθρώπων που εμείς του αναθέτουμε εξουσίες και χρηματοδότηση. Γιατί να μην το κάνουμε αυτό σε κάποια άλλη ομάδα? Γιατί να μην το κάνουμε μόνοι μας? Ή γιατί να μην το κάνει η αγορά – όπως προσπαθεί το Κύοτο, υπό την εποπτεία των κυβέρνησεων αυτό).

    Δεν είναι προφανής η λύση. Συνήθως δε το κράτος είναι η brute force απόφαση όταν δεν μπορεί να μας κατέβει τίποτα καλύτερο ή υπάρχουν συμφέροντα τα οποία μπορούν καλύτερα να ελέγξχουν (επηρρεάσουν) μια κυβέρνηση παρά αυτόνομες μονάδες ελέγχου με ίδιον όφελος.

  2. Yannos

    uparxei ena pragma me to opoio den mporw na sumbibastw, oti eks orismou otidhpote kanei to kratos, h agora klp einai asxhmo. Yparxoun pragmata pou mporei na kanei kala to kratos kai oxi h agora kai to antistrofo. An 8eloume na briskoume ka8e fora meionekthmata se kati einai to pleon eukolo. Kai antistrefw auto pou les to pio eukolo einai na ta lusei h agora einai auto pou lene oi libertarians afhste dhladh ta panta se enan automato piloto kai euxh8eite oti den 8a xalasei

  3. Martingale. Από την άλλη είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε και τα δυο φαινόμενα ισότιμα. Καταλαβαίνω τι εννοείς, και δεν έχεις άδικο στο πλήρες εύρος του θέματος. Στα σημεία που το πηγαίνεις όμως το ερώτημα είναι μάλλον φιλοσοφικό παρά πρακτικό. Το ερώτημα είναι αν χρειάζεται arbitrator ή μπορούν αυτόνομα οι agents να διαχειριστούν μόνοι τους το πρόβλημα. Το ερώτημα που μπαίνει πάντα με τους διαιτητές (κράτος, άτομο που επιβάλλει χωρίς να υπάρχει απαραίτητα συνέναιση – συβόλαιο), είναι αν διαθέτουν τα απαραίτητα εφόδια για να επιτελλέσουν το έργο τους και ποιός τους ταϊζει.Έπειτα ποιός μπορεί να τους εκβιάζει / επηρρεάζει / κατευθύνει. Η διαφορά αυτών με τους υπόλοιπους παίχτες έιναι ότι αποτελούν κρίσιμο σημείο. Αν ένας παίχτης κάνει λάθος καταστρέφεται ο ίδιος και ότι impact έχει στους γύρω του. Αν ο διαιτητής κάνει λάθος μπορεί να καταστρέψει τα πάντα.

    Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε τέτοιες λύσεις όσο είναι δυνατόν. Όταν χρειάζονται θα πρέπει να είναι προϊον ευρείας συνέναισης η οποία θα ανανεώνεται συχνά και θα διαθέτει μηχανισμό ελέγχου από τους συναινούντες και όχι αυτοέλεγχο.

  4. To kratos toulaxiston sthn astiko-dhmokratikh tou morfh parexei to dikaiwma ston polith sto na elegxei thn eksousia me thn pshfo tou. Den ti8etai gia mena kammia logikh kakhs agoras kai kakou kratoyw. Ti8etai zhthma pou mporei h agora na einai apotelesmatikh kai pou to kratos. To na afhsoume ta panta ston automato tou kratous (kommounismos) h ston automato ths agoras me tromazei idiaitera. 8umizw ton megalo Isiah Berlin pou pote den pisteue stis aproswpes dunameis eite ths agoras eite ths istorias

  5. Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι είναι το κράτος για σένα?

  6. Pantws oxi ex8ros kai oute anagkaio kako

  7. Θα ήταν καλύτερα να το ορίσεις θετικά και όχι αρνητικά.

    Στον ορισμό που έδωσες εμπίπτουν και οι μπανάνες. Συνήθως δεν είναι εχθρικές και δεν έχουν ακούσει καμία μπανάνα να έχει κάνει κακό, εκτός αν ήταν χαλασμένη.

    (αστειέυομαι, μην παρεξηγηθείς …)

  8. Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά στον ΑΑ. Τα άρθρα του είναι πάντα βάλσαμο για τη λογική που βάναυσα κακοποιείται από την εγκεφαλική καφρίλα που κυκλοφορεί.

  9. Αναρωτιέμαι αν η συνεχιζόμενη κινδυνολογία για το λιώσιμο των πάγων το οποίο όλως τυχαίως φέτος υπολογίστηκε ότι θα γίνει τελικώς εξαρετικά πιο σύντομα- εξυπηρετεί και κάποια οικονομικά συμφέροντα, δεδομένου ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων κάτω από τους πάγους ισοδυναμεί με χρυσορυχείο. Ελπίζω να μην φανώ ρέπουσα προς την συνμωσιολογία αν αναρωτηθώ επίσης κατά πόσον το λιώσιμο των πάγων γίνεται με απολύτως φυσικό τρόπο…

  10. Το φαινόμενο του θερμοκηπείου έχει λήξει για την συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονική κοινότητας. Απομένουν μόνο οι γραφικές φιγούρες των απανταχού “οικολόγων” να κινδυνολογούν για να δώσουν έτσι στη ζωή τους κάποιο νόημα. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κάποιος για να αποδείξει πως η αύξηση της θερμοκρασίας δεν έχει καμία σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα ( το αντίστροφο φυσικά ισχύει) όμως δεν έχει κανένα νόημα κάτι τέτοιο αφού απ’ ότι φαίνεται κάποιοι έχουν ανάγκη την καταστροφολογία, άλλοι για να πλουτίσουν και άλλοι απλά για να ξεχνούν τα ψυχολογικά τους προβλήματα. Μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού κανείς δεν περίμενε ότι θα υπήρχαν άνθρωποι που θα έλεγαν τις ίδιες αρλούμπες, θα μπορούσαν απλά να ρωτήσουν την οικιακή τους βοηθό (ή την μπαργούμαν), κι όμως δεν συνέβει κάτι τέτοιο τουλάχιστον στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει την ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι να πιστεύουν σε κάτι, είτε αυτό λέγεται σοσιαλισμός είτε χριστιανισμός, είτε ,πρόσφατα, οικολογία. Η ανάγκη να πιστεύουμε σε κάτι μεταφυσικό είναι πολύ δυνατή για μερικούς.
    Ναι παιδιά, έτσι είναι, ο Στάλιν είναι ο “πατερούλης” σας, με λίγα “λάθη” αλλά πολύ λίγα, ο θεός είναι πάνσοφος με λίγες αδικίες όμως πολύ λίγες, και η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα από το 0,02% στο 0,03% μέσα σε 150 χρόνια είναι τρομαχτική, ποιός ήλιος και ποιές ηλιακές κηλίδες, εδώ μιλάμε για τρομαχτικά νούμερα τι να σου κάνει ένας ηλιάκος. Ναι παιδιά, έτσι είναι….όχι όχι δεν έχετα κανένα πρόβλημα οι άλλοι είναι άσχεταοι και κοπλεξικοί. Καληνύχτα.

Σχολιαστε