Ο καθαρισμός των πανεπιστημίων

Απρ 11th, 2009 | | Κατηγορία: Διονύσης Γουσέτης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Έχοντας επικολλήσει συντάξιμα ένσημα στην αριστερά, έχω εξοικειωθεί με ορισμένες έννοιες, όπως η χεγκελιανή διαλεκτική, που ο Μαρξ αξιοποίησε σαν ένα από τα κύρια εργαλεία του. Μια από τις αρχές της διαλεκτικής είναι ότι τα πράγματα μετασχηματίζονται στο αντίθετό τους. Μια εφαρμογή της θα εξετάσουμε σήμερα: τον καθαρισμό στα πανεπιστήμια.

οι υπάλληλοι καθαρίστριες, επωφελούμενες από τη χαλαρότητα της εργασιακής σχέσης (ωράριο κλπ.), σπούδαζαν και αποκτούσαν δίπλωμα λυκείου. Μπορούσαν τότε, με αίτησή τους, ν’ αλλάξουν κατηγορία και από καθαρίστριες να υπηρετούν ως γραφείς

Στα χρόνια που δούλευα στο Πολυτεχνείο, ο καθαρισμός γινόταν από καθαρίστριες, μόνιμες υπαλλήλους του Ιδρύματος, κατηγορίας στοιχειώδους εκπαιδεύσεως. Γινόταν όλο και ατελέστερα. Όχι μόνο για να δικαιωθεί το ανέκδοτο με τον τράγο που σταμάτησε να γονιμοποιεί τις κατσίκες όταν έγινε δημόσιος υπάλληλος. Κυρίως διότι οι υπάλληλοι καθαρίστριες, επωφελούμενες από τη χαλαρότητα της εργασιακής σχέσης (ωράριο κλπ.), σπούδαζαν και αποκτούσαν δίπλωμα λυκείου. Μπορούσαν τότε, με αίτησή τους, ν’ αλλάξουν κατηγορία και από καθαρίστριες να υπηρετούν ως γραφείς. Καθ’ όλα αξιέπαινη προσπάθεια και εύγε και στην προοδευτική διοίκηση του Πολυτεχνείου που ενέκρινε τις αιτήσεις και αντάμειβε έτσι τις προσπάθειες και τις ευγενείς φιλοδοξίες των κυριών.

Ωστόσο, οι χώροι έπρεπε να καθαριστούν, τα τζάμια να πλυθούν κλπ. Το Πολυτεχνείο δεν μπορούσε να προσλάβει νέες καθαρίστριες, διότι ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που δικαιούται είναι περιορισμένος. Αλλά και να μπορούσε, το πρόβλημα θα λυνόταν μόνο βραχυπρόθεσμα, αφού και οι καινούργιες καθαρίστριες θα ακολουθούσαν μοιραία την πορεία των προηγουμένων.

Στις συνθήκες αυτές, ο καθαρισμός με εργολαβία ήρθε για τα πανεπιστήμια ως προοδευτική σανίδα σωτηρίας. Αν δεν κάνω λάθος μάλιστα, τον εισηγήθηκαν οι ίδιες οι καθαρίστριες, φοβούμενες μήπως οι ανάγκες καθαρισμού τις καθηλώσουν στην κατηγορία των καθαριστριών, παρά τα νέα προσόντα τους.
Έρχεται τώρα το πλήρωμα του χρόνου και η σανίδα σωτηρίας μετασχηματίστηκε «διαλεκτικά» στο αντίθετό της. Από προοδευτική έγινε αντιδραστική, διότι οι εργολάβοι δεν φέρονταν ανθρώπινα στις (μετανάστριες πλέον) καθαρίστριες. Επί τέσσερις ώρες η «ανοιχτή Σύγκλητος» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) «συζητούσε», με χίλιους προοδευτικούς φοιτητές και εξωπανεπιστημιακούς, που αξίωναν την κατάργηση του εργολαβικού καθαρισμού και τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων, φωνάζοντας συνθήματα και γιουχάροντας όποιον τολμούσε να εκστομίσει κάποιον προβληματισμό. Τελικά, ο αντιπρύτανης Στ. Πανάς υπέκυψε. Ανακοίνωσε ότι «η πρυτανεία του ΑΠΘ θα προωθήσει τη λύση της σταθερής σχέσης εργασίας, χωρίς τη μεσολάβηση των εταιρειών». Και ο κ. Αλ. Μπένος, αναπλ. καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, απεφάνθη σεμνά: «οι φοιτητές μάς διδάσκουν σήμερα και ήθος και ένα άλλο όραμα για την κοινωνία».

Παραμένουν βέβαια δυο προβλήματα: το ένα είναι ο καθαρισμός των πανεπιστημίων. Το άλλο είναι ότι οι μετανάστριες καθαρίστριες θα έχουν τώρα ακόμη χειρότερη τύχη: την ανεργία

Με τη νίκη αυτή της προόδου επί της συντήρησης, το σπιράλ της ιστορίας έρχεται στην ίδια θέση, αλλά σε ανώτερο επίπεδο. Ξανάρχεται, θριαμβευτικά πλέον, ο καθαρισμός με καθαρίστριες μονίμους υπαλλήλους. Με όχι λιγότερες ευγενείς φιλοδοξίες, υποθέτω, από τις προηγούμενες.

Παραμένουν βέβαια δυο προβλήματα: το ένα είναι ο καθαρισμός των πανεπιστημίων. Το άλλο είναι ότι οι μετανάστριες καθαρίστριες θα έχουν τώρα ακόμη χειρότερη τύχη: την ανεργία. Η μονιμοποίηση μεταναστριών σε ΝΠΔΔ δεν επιτρέπεται! Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η προοδευτική ιδεοληψία βλάπτει τα στρώματα εκείνα του πληθυσμού που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται.

Διονύσης Γουσέτης

—————————————————-

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 8/4/2009

14 σχόλια
Leave a comment »

  1. λύση δεν βλέπω να προτείνετε. σωστά αυτά και δείχνουν την πραγματική φύση του ανθρώπου-ατόμου που τόσο θαυμάζεται. καλύτερα θα ήταν να ήταν μόνιμες και να καθάριζαν πιο επιμελώς. για την κούνεβα η ΦΙΣ μόκο

  2. η ενέργεια κατά της κ. Κουνεβα ήταν έγκλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί΄ .Αλήθεια , υπάρχει πόρισμα επίσημο όπου να θεωρείται 100% σίγουρο οτι κίνητρο των δραστών ήταν η ενόχληση απόπ τη συνδικαλιστική δράση της ;.Αλλά εγώ δέχομαι οτι αυτό ήταν το κίνητρο , που είναι μακράν και η πιο πιθανή εκδοχή . Η λύση ποιά είναι ; Να γίνουν όλες οι καθαρίστριες ΔΥ ; Και γιατι μόνο οι καθαρίστριες ; Γιατί όχι όλοι οι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και εργάτες ;

    Νίκο Κουρεμένε , έχεις βρεί τον τρόπο να είναι οι ΔΥ πιό “επιμελείς” και παραγωγικοί; .Αν ναι , πέστον μας , έχεις σώσει την Ελλάδα !

  3. Μπράβο! Είστε ο πρώτος που αναφέρει σε αρθρογραφία (το είχα αναφέρει εδώ και εγώ σε παλιό σχόλιο) πως οι μετανάστριες καθαρίστριες δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν, άρα θα μείνουν άνεργες αν αποκλειστούν οι εταιρείες από τον καθαρισμό του δημοσίου τομέα. Με απλά λόγια η Κούνεβα όταν γίνει καλά, με τους αγώνες που προώθησε το κίνημα μετά τον τραυματισμό της, θα μείνει άνεργη! Την σώσανε την κοπέλλα πάλι οι προοδευτικοί αριστεροί!

  4. @Nikos Kouremenos
    Εσείς δηλαδή έχετε βγάλει ήδη ετημηγορία για τους ενόχους αν καταλαβαίνω σωστά. Τί τα θέλουμε τα δικαστήρια, τους δικηγόρους, τα τεκμήρια της αθωότητας κλπ ε? Να μπλέξουν οι Κούγιες και με τα δικηγορίστικά τους να τους βγάλουν “λάδι” τα λαμόγια τους εργοδότες ε; Λαϊκό δικαστήριο χρειάζεται με δικαστές απλούς ανθρώπους του Λαού (σαν εσας) να τους δείξετε εσείς…Ε, και αν γίνει και κανένα λάθος δεν πειράζει, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, το λέει και ο λαός…
    Φαντάζομαι οτι αν ποτέ χρειαστεί να δικαστείτε και σεις θα απαιτήσετε να δικαστείτε απο “λαϊκό” δικαστήριο. Και αν τυχόν ανήκετε στα στα “χλωρά” να αποδεθχτείτε αγόγγυστα την απόφαση του λαϊκού δικαστήριου…

  5. «Μια από τις αρχές της διαλεκτικής είναι ότι τα πράγματα μετασχηματίζονται στο αντίθετό τους»
    Τζάμπα τα ένσημα. Καλά έλεγα ότι οι σύντροφοι του πάλαι ποτέ «εσ.» έπασχαν στο θεωρητικό επίπεδο…

  6. Ειναι πάντως εντυπωσιακό, με πόση ειρωνεία αντιμετωπίζει ο αρθρογράφος το γεγονός ότι οι καθαρίστριες σπούδαζαν, έπαιρναν απολυτήριο λυκείου και δεν ήθελαν πλέον να καθαρίζουν.

  7. Νίκο Σαραντάκο , αν οι καθαρίστριες σπούδαζαν και έπαιρναν απολυτήριο κάνοντας τατόχρονα πλήρες το ωράριό τους και σωστά τη δουλειά τους τότε μπραβο τους .Γινόταν όμως έτσι , ή όπως λέει ο αορθρογράφος εκμεταλλέυονταν το χαλαρό ωράριο ( το οποίο ίσως , ίσως λέω , χαλάρωναν ακόμα περισσότερο κάποιες από αυτές ; ) Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πάρουν αυτόματη “προαγωγή” αν πάρουν απολυτήριο ; Ως καθαρίστριες δεν προσελήφθησαν ; Αν πήραν απολυτήριο τότε ας ξανασυμμετάσχουν σε νέο διαγωνισμό , ισότιμα με όλους όσους διεκδικούν τις αντίστοιχες “καλύτερες” θέσεις.

  8. Αγαπητέ asd, χαλαρό ωράριο μπορεί απλώς να είναι το ανθρώπινο ωράριο. Αλλά εσείς από την πλευρά σας, δίκιο έχετε· εγώ εκπλήσσομαι από την απαξιωτική στάση του αρθρογράφου, επειδή ο αρθρογράφος είναι παλαίμαχος αριστερός. Παρεμπιπτόντως, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι αληθεύει το καταληκτικό επιχείρημα του αρθρογράφου, ότι μετανάστες δεν μπορούν να προσληφθούν σε ΝΠΔΔ -νομίζω ότι μπορούν, αν είναι πολίτες χωρών της ΕΕ.

  9. ναι οι εννοιες του “ανθρώπινου” και του “χαλαρού” ωραρίου συγχέονται στην Ελλάδα .Αν όμως κάποιος ζεί στην Ελλάδα αρκετά χρόνια , και έχει περάσει από Ελληνικό πανεπιστήμιο δύσκολα θα πεί οτι το ¨”χαλαρό” ωράριο μερικών μερικών είναι το ίδιο με το “ανθρώπινο” . Μάλλον προς το λουφατζίδικο ρέπει .Τέλος , ακόμα και αν οι μετανάστες από ΕΕ μπορούν να προσληφθούν η ουσία παραμένει η ίδια , καθώς η πλειοψηφία των μεταναστών δεν είναι μέλη της ΕΕ .Δεν είναι όλες οι καθαρίστριες βουλγάρες έτσι δεν είναι ;

  10. Οκ, η ελεύθερη αγορά υπερέχει. Το ερώτημα όμως είναι που σταματάει η ελεύθερη αγορά και
    αρχίζει η μαφία (βλ. Κούνεβα). Ποιά είναι τα όρια? Έχουν οι εργαζόμενοι δικαιώματα ή βρίσκονται
    στο έλεος των εργοδοτών.? Γιατί κάποιοι νεόκοποι φιλελεύθεροι φαίνεται ότι προσπερνούν το πρόβλημα
    σφυρίζοντας αδιάφορα.

  11. Όσον αφορά το δικαίωμα να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για μόνιμη πρόσληψη στο δημόσιο επιτρέπεται σε πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ υπό την πρϋπόθεση της επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας (πιστοποιητικό ελληνομάθειας, κάτι σαν το Lower). Δείτε εδώ http://www.asep.gr/asep/site/home/Tabs/Pinakes+prozlipseon/me+seira+proteraiotitas/x_cms_foreon/x_cms_foreon.csp σχετικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Πόσες καθαρίστριες από Βουλγαρία, Ρουμανία γνωρίζετε με πιστοποιητικό ελληνομάθειας; Βάζω στοίχημα ότι ούτε η Κούνεβα έχει. Γιατί; Γιατί κοστίζει σε χρόνο και χρήμα. Πρέπει να πας σχολείο και τσάμπα είναι λίγα και να πληρώσεις για βιβλία εξετάσεις κλπ. Ποιός που τρέχει για το μεροκάματο θα το κάνει;

    Στην Ελλάδα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, μάλλον οι εργοδότες βρίσκονται στο έλεος της επιθεώρησης εργασίας και του ΙΚΑ. Κυρίως δε οι μικρομεσαίοι εξ’ αυτών. Όσοι έχουν επιχειρήσεις και τους έχει κάνει ντου το ΙΚΑ ή η επιθεώρηση εργασίας ξέρουν τι εννοώ. Δεν υπάρχει πέρίπτωση σε εργατικό δικαστήριο εργοδότης να κερδίσει υπόθεση. Το κόστος δε πρόσληψης και απόλυσης εργαζομένου στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο, γι’αυτό και ένα από τα κύρια θέματα που σημειώνουν ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι η χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων.

    Στην εκπομπή του ΣΚΑΙ για την Κούνεβα τέθηκε το θέμα των συμβάσεων της εταιρείας που δούλευε με τον ΗΣΑΠ. Υπενοήθη ότι ο διαγωνισμός ήταν ψιλο-μούφα και ρωτήθηκε η επιχείρηση πως βγαίνει με το κόστος που προεσέφερε. Απάντησε ο εκπρόσωπος της εταιρείας ότι επειδή είχε και πριν τον ΗΣΑΠ αν δεν του ανανεωνόταν η σύμβαση θα έπρεπε να απολύσει 300 εργαζομένους πληρώνοντας αποζημιώσεις. Το κόστος των αποζημιώσεων δεν μπορούσε να το αντέξει η επιχείρηση.

    Ακριβώς λοιπόν λόγω της παρέμβασης του κράτους, (ετήσιες ή διετείς συμβάσεις κι όχι μακροχρόνιες ώστε η επιχείρηση να κάνει τον προγραμματισμό της, κόστος πρόσληψης και απόλυσης, διαφθορά στούς διαγωνισμούς του δημοσίου που ανεβάζουν το κόστος) έχουμε ουσιαστικά ακύρωση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού.

    Για πολλούς σε αυτή τη χώρα η απάντηση σε αυτό είναι εντελώς παράλογη. Ζητούν, για να διορθωθούν οι ατέλειες του κράτους, περισσότερο κράτος. Θα επαναλάβω, έστω κι αν γίνομαι κουραστικός, το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε για 60 χρόνια στην πρώην ΕΣΣΔ και απέτυχε. Τι να κάνουμε;

  12. @pelerin: Αναρωτιέμαι αν οι εργοδότες στη μαύρη εργασία (28% της ελληνικής οικονομίας) υπόκεινται
    στους δρακόντιους ελέγχους για τους οποίους μας μιλάς. Γιατί εδώ μάλλον περί αυτού πρόκειται.

  13. @panos
    Ναι ακριβώς σε αυτούς τους δρακόντιους ελέγχους υπόκεινται. Αν και η περίπτωση που συζητάει το άρθρο δεν είναι μαύρη εργασία. Όλες οι καθαρίστριες που δουλεύουν στις σχετικές εταιρείες είναι δηλωμένες στον ΟΑΕΔ και πληρώνεται ΙΚΑ. Αυτό που καταγγέλουν είναι ότι δουλεύουν περισσότερες ώρες από αυτές που δηλώνονται. Αναρωτήθηκες όμως γιατί κάποιος παίρνει το ρίσκο της μαύρης εργασίας; Αναρωτήθηκες γιατί το ίδιο το κράτος κάνει χιλιάδες συμβάσεις έργου που καταφανώς υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, παρανομώντας δηλαδή το ίδιο;

    Επειδή όλα είναι ωραία στην θεωρία, εύχομαι ποτέ να μην βρεθείς στη θέση να επιλέξεις ανάμεσα σε ανασφάλιστη εργασία ή ανεργία. Ή ανάμεσα σε σκληρή εργασία με ασφάλιση και χαλαρή εργασία χωρίς ασφάλιση. Για το δεύτερο ρώτα όλα τα κοριτσάκια που δουλεύουν στις μη αλυσίδες καφετέριες με δίμηνες συμβάσεις.

  14. Ενδιαφέρον αυτό περί πιστοποιητικού ελληνομάθειας. Αυτό είναι ακόμα μια εφεύρεση του Πάκη ή προηγούμενου τζιμανιού του υπουργείου εσωτερικών; Αυτό δεν δημιουργεί διακρίσεις μεταξύ πολιτών της ΕΕ εκεί που δεν χρειάζεται-βλέπε καθαρισμός. Επίσης, γιατί το πιστοποιητικό ελληνομάθειας που δίνει το ελληνικό κράτος είναι το μόνο που αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος; Και τελευταίο και σημαντικό, γιατί πρέπει για να είναι κάποιος δημόσιος υπάλληλος σε τομείς όπως ο καθαρισμός να είναι έλληνας πολίτης; Το να πληρώνεις φόρους στο ελληνικό κράτος, αλλά το να μην μπορείς να βγάλεις λεφτά από το ελληνικό κράτος παρά μόνο ως δεύτερης υποκατηγορίας εργαζόμενος τι σημαίνει; Αν το ελληνικό κράτος σνομπάρει τους μετανάστες στον κρατικό μηχανισμό, γιατί γουστάρει τα λεφτά τους, είτε από φόρους, είτε από ασφαλιστικές εισφορές; Γιατί σε άλλες χώρες δεν είναι υποχρεωτικό να είσαι πολίτης του κράτους για να είσαι δημόσιος υπάλληλος ει μη μόνον επί ειδικών εξαιρέσεων; Μήπως πρέπει να επανεξεταστεί και αυτό;

Σχολιαστε