Να επενδύσουμε στους ανθρώπους

Απρ 5th, 2009 | | Κατηγορία: Πέτρος Τατούλης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Ζούμε καθημερινά τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης, με τη βία να αυξάνεται σε όλες της τις μορφές. Βία δεν είναι μόνον οι ληστείες, οι κλοπές και η καταστροφή των περιουσιών. Βία είναι και το κλείσιμο της Ακρόπολης, ακραίο μέτρο που προκαλείται από την απελπισία και τον εφιάλτη της ανεργίας. Σφάλμα. Σφάλμα όχι μόνο συμβολικό -η Ακρόπολη δεν ανήκει στην Ελλάδα, ανήκει στην ανθρωπότητα-, αλλά και κοινωνικό. Μια ομάδα εργαζομένων διεκδικεί με ακραίο τρόπο την ικανοποίηση των κατανοητών αιτημάτων της, αδιαφορώντας όμως αν με την πράξη της επιφέρει βλάβη σε άλλες κοινωνικές ομάδες και στην εικόνα της χώρας.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού είναι μια προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά η αντιμετώπιση είναι περιπτωσιολογική και προσωρινή. Κι έτσι θα παραμένει, όσο δεν αξιοποιείται η δυνατότητα του χώρου να διεκδικήσει λύσεις, προβάλλοντας το βασικό ατού που διαθέτει στην περίοδο αυτής της κρίσης, πέραν της συμβολής του στον τουρισμό.

Αυτές οι απλές σκέψεις όμως σκοντάφτουν στην υλοποίηση. Γιατί ορθώνονται δύο τεράστια εμπόδια που αποτελούν και τη συνήθη κακοδαιμονία της ελληνικής δημόσιας ζωής: η διαφθορά και η κομματική ιδιοτέλεια

Δεν θα μιλήσω εδώ για την ποιοτική σημασία του, αλλά για την οικονομική. Ο χώρος του πολιτισμού είναι από αυτούς που οι οικονομολόγοι αποκαλούν έντασης εργασίας: Στα έργα αναστήλωσης, συντήρησης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, η εργασιακή δαπάνη ανέρχεται περίπου στο 80% του συνολικού κόστους και στην αποκατάσταση των διατηρητέων λίγο λιγότερο. Αντίθετα, στα συνήθη κτιριακά έργα το ποσοστό κυμαίνεται από 40 μέχρι 50%. Ο δε τομέας που αποκαλούμε «σύγχρονο πολιτισμό» και περιλαμβάνει όχι μόνο τις «υψηλές» τέχνες αλλά και τις δημιουργικές πολιτιστικές βιομηχανίες είναι προφανές ότι στηρίζεται 100% στον ανθρώπινο παράγοντα. Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν δουλειές σε μια περίοδο που η ανεργία φουντώνει.

Ο τομέας λοιπόν του πολιτισμού, που απαξιώθηκε και περιθωριοποιήθηκε με τη Ζαχοπουλιάδα, πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά την περίοδο αυτήν, όχι μόνον με τα 9.271.850 ευρώ που το Γενικό Λογιστήριο προϋπολογίζει για την πληρωμή 500 συμβασιούχων για ένα χρόνο, αλλά με πολιτικές που θα βάλουν τον πολιτισμό στο κέντρο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Για να ξαναβρούν οι εργαζόμενοι το κέφι που είχαν παλαιότερα, να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, αντί να καταφεύγουν σε ενέργειες που τους απομονώνουν.

Οταν οι πολίτες χάνουν μαζικά τις δουλειές τους, το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει. Οχι με επιδόματα, που προσωρινή μόνο ανακούφιση φέρνουν, αλλά με τις κατάλληλες πολιτικές που θα διατηρούν τις θέσεις εργασίας ή θα δημιουργούν νέες. Για να το πετύχουμε αυτό σε περιόδους ύφεσης, χρειάζεται βαθιά αλλαγή στον τρόπο σκέψης. Η όποια ενίσχυση θα πρέπει να δίνεται σε τομείς έντασης εργασίας εις βάρος προσωρινά- άλλων. Παραδείγματος χάριν, αντί να κατασκευάζουμε νέα κτίρια, που επιβαρύνουν και το οικολογικό αποτύπωμα, μπορούμε να επισκευάζουμε και να ανακαινίζουμε τα παλιά, βελτιώνοντας και την εικόνα των πόλεών μας. Από την πλευρά της, η πολιτεία μπορεί να ενισχύσει την τάση αυτή με προγράμματα αναπλάσεων, αποκατάστασης διατηρητέων ή ανακαίνισης όψεων, όπως το αντίστοιχο πρόγραμμα της Αθήνας ή εκείνο που είχαμε οργανώσει στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτεύουσας στην Πάτρα με το δήμο.

Η διαφθορά αλλοιώνει τις προτεραιότητες, αφού αυτοί που αποφασίζουν προτιμούν να στρέφονται στις επιλογές που γεννούν μαύρο πολιτικό (και όχι μόνον) χρήμα. Οι δε κομματικές παρωπίδες βάζουν το κοινό καλό κάτω από τον παραμορφωτικό φακό του κομματικού συμφέροντος

Αλλα παραδείγματα: Η Αστυνομία, αντί να αγοράζει από το εξωτερικό επικίνδυνα χημικά και να επαγγέλλεται ευρωβόρους δημόσιους οργανισμούς αμφίβολης χρησιμότητας, πρέπει να ρίξει το βάρος της στην αποτελεσματική και αξιοκρατική οργάνωσή της και στην κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού της. Το ίδιο και οι Ενοπλες Δυνάμεις, που ξοδεύουν δισεκατομμύρια για νέους εξοπλισμούς, αλλά στα θέματα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού έχουν μείνει εκατό χρόνια πίσω. Το ίδιο και τα νοσοκομεία μας, που αγοράζουν πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα και τα αφήνουν να σκουριάζουν στις αποθήκες λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού.

Αυτές οι απλές σκέψεις όμως σκοντάφτουν στην υλοποίηση. Γιατί ορθώνονται δύο τεράστια εμπόδια που αποτελούν και τη συνήθη κακοδαιμονία της ελληνικής δημόσιας ζωής: η διαφθορά και η κομματική ιδιοτέλεια. Η διαφθορά αλλοιώνει τις προτεραιότητες, αφού αυτοί που αποφασίζουν προτιμούν να στρέφονται στις επιλογές που γεννούν μαύρο πολιτικό (και όχι μόνον) χρήμα. Οι δε κομματικές παρωπίδες βάζουν το κοινό καλό κάτω από τον παραμορφωτικό φακό του κομματικού συμφέροντος.

Μαγικές λύσεις για την έξοδο από την κρίση δεν υπάρχουν, αλλά ας κάνουμε επιτέλους αυτό που υπαγορεύει η κοινή λογική. Ακούμε πολλές και μεγαλόστομες κουβέντες. Κουβέντες που όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά τα μεγεθύνουν. Η λεκτική επανάληψη λειτουργεί ως άλλοθι για τα λάθη του παρελθόντος και την αδράνεια του παρόντος, αλλά καλλιεργεί κι ένα μαύρο κλίμα απαισιοδοξίας. Αυτή με τη σειρά της δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο επιδείνωσης, καθώς η οικονομία χρειάζεται εμπιστοσύνη και προοπτική για ν’ ανθήσει. Ας σκεφτούμε, με ποιον τρόπο μπορούμε να επενδύσουμε επωφελώς τα λιγοστά χρήματα που έχει η χώρα. Χρήματα που δεν τα κερδίσαμε εμείς οι πολιτικοί, αλλά μας τα έδωσαν να τα διαχειριστούμε οι πολίτες, μέσω της φορολογίας. Σ’ αυτούς που μας τα εμπιστεύτηκαν πρέπει να τα επενδύσουμε εμείς τώρα, τον καιρό της κρίσης.

Πέτρος Τατούλης

——————————————————————–

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 27/3/2009

Ένα σχόλιο
Leave a comment »

  1. Αναρωτιέμαι κυριε Τατούλη γιατί τόσα χρόνια δεν φωνάζατε για αυτά…

    Ξέρω οτι το σύστημα, αν φωνάζατε απο την αρχή, δεν θα σας άφηνε ποτέ να αποκτήσετε δυνατή φωνή…

    Μπορεί να μη χρησιμοποιούσε βιτριόλι όπως στην Κούνεβα (το σύστημα το έκανε και αυτό… μην αυταπατάστε…) αλλα θα χρησιμοποιούσαν κάτι αντίστοιχα αποτελεσματικό για να μην ακούγεστε…

    Σε κάθε περίπτωση δείτε τι προτείνει ο Μίμης Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ…

    Εδώ δεν υπάρχει πλέον ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    Υπάρχει μόνο η ΕΛΛΑΣ!

    Αν δεν το καταλάβατε ακόμα αυτό, και οι τα δύο κόμματα είστε για φούντο…

    Σε κάθε περίπτωση διαβάστε τα βασικά που προτείνει ο Μίμης Ανδρουλάκης και τι του απαντώ για μια νέα Ελλάδα…

    Αγαπητέ Μιμη,

    Στην συνέντευξή σου στη κυρία Αννίτα Στιβακτάκη για τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» παρατήρησα τρείς ενότητες που έχουν «όλα τα λεφτά» όπως κοινά λέγεται:

    Λες:

    1. «…Έτσι κι αλλιώς, όμως, ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, το δημόσιο χρέος περιορίζει το φάσμα των επιλογών μας εν μέσω κρίσης και η «εξίσωση» της ανάπτυξής μας πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις σταθερές:

    • την αναδιανομή του εισοδήματος ως αντικυκλικό μέσο,
    • την αύξηση της απόδοσης της δημόσιας δαπάνης ώστε να μη βγάζουμε από τη μύγα ξίγκι για κάθε ευρώ του φορολογούμενου
    • την ευέλικτη επανατοποθέτηση των σπάνιων πόρων από τομείς που φθίνουν και δύουν σε ανερχόμενους, ανατέλλοντες τομείς ώστε να καβαλήσουμε το επόμενο κύμα καινοτομίας και ευημερίας…»

    2. «…Δεν έχουμε ένα συμπλεγματικό αναθεωρητισμό τύπου απογραφής αλλά δραστικά θα απλοποιήσουμε, θα ενοποιήσουμε τη φορολογική νομοθεσία, θα διευρύνουμε και θα κάνουμε δικαιότερη τη φορολογική βάση. Αυτό δε σημαίνει ότι θα τιμωρούμε τους συνεπείς φορολογούμενους, όπως γινόταν μέχρι τώρα, ή ότι θα δημιουργήσουμε αντικίνητρα στην αποτελεσματική και έξυπνη εργασία ή στην καινοτόμα επιχειρηματική πρωτοβουλία…»

    3. «…Πρέπει να επανατοποθετήσει δημιουργικά τον πολιτικό του λόγο από το πινγκ – πονγκ με μια άχρηστη κυβέρνηση στο νέο «ελληνικό ζήτημα». Δηλαδή, στις πολιτικές, τις δομές, τις σχέσεις και τις νοοτροπίες που μπλοκάρουν την εξέλιξη της χώρας.

    • Να αποδείξει ότι έχει κατακτήσει μια νέα κουλτούρα διακυβέρνησης.
    • Να έχει την επίγνωση ότι δεν αποτελεί μόνο την εναλλακτική λύση αλλά είναι και μέρος του προβλήματος.
    • Να σπάσει το φράγμα των εύλογων επιφυλάξεων και να πείσει ότι η πρωτιά του στις ευρωεκλογές και η νίκη στις βουλευτικές θα σημάνει μια δημιουργική ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό…»

    Στα παραπάνω συγκεντρώνονται με λίγα λόγια όσα πρέπει να γίνουν για τον ριζικό εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας μας:

    • Η αναδιανομή εισοδήματος με έμφαση εκείνες τις ζώνες όπου η ανάπτυξη θα οδηγήσει στην ελπίδα για το μέλλον,
    • Το συμμάζεμα της συνοθυλευματικής νομοθεσίας που είναι πραγματικά τραγελαφική αλλά δεν κάνει κανενός το αυτί α ιδρώσει σήμερα και
    • Η αλλαγή της κουλτούρας που σήμερα διακατέχει την κοινωνία μας ως προς το επιδιωκόμενο αναπτυξιακό της μοντέλο είναι όλο το χρυσάφι…

    Για να γίνουν αυτἀ όμως θα πρέπει η στάση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα εκείνων που είναι προφανές οτι θα ηγηθούν στην επόμενη κυβέρνηση, να είναι σαφής, ρηξικέλευθη και αποφασιστική.

    Παρά ταύτα καθημερινά ακούμε, απο το βήμα της βουλής ένα λόγο πολιτικάντηδων με θύμισες της δεκαετίας του 80…

    Κάτι δεν παει καλά…

    Η το ΠΑΣΟΚ ακούει τα οσα λες και τα καταχωρεί ώστε να ετοιμάσει το σκεπτικό της αλλαγής της κοινωνίας μας και έτσι ο τόπος να πάει μπροστά ή απλά μερικοί ετοιμάζονται για τις καρέκλες τους σε ένα ακόμα γύρο μάσας… τον τρίτο και φαρμακερό…

    Θα παρακαλούσα επομένως να κάτσεις μαζί με τις κυρίες Λούκα Κατσέλη και Άννα Διαμαντοπούλου (δεν εχω εμπιστοσύνη στο ανδρικό πληθυσμό του ΠΑΣΟΚ που θεωρώ σε μεγάλα ποσοστά φαύλο…) και να διαμορφώσετε αυτό το πρόγραμμα, το πρόγραμμα για τη νέα Ελλάδα αφήνοντας τις πολιτικαντιδίστικες αναφορές στη Βουλή που πλέον είναι αφάνταστα προκλητικές στα όρια της πολιτικής αγυρτείας

    Καλή δουλειά…

Σχολιαστε