Η εθνική μας αξιοπρέπεια

Απρ 19th, 2008 | | Κατηγορία: Ελλάδα | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Πυκνώνουν τα σημάδια της διεθνούς απαξίωσης. Οι εταίροι και σύμμαχοι δεσμεύονται βέβαια να είναι εταίροι και σύμμαχοι. Όπου όμως μπορούν, μας αποφεύγουν. Θα αναφερθώ σε τρία πρόσφατα τέτοια χαστούκια στην εθνική μας αξιοπρέπεια.

Το πρώτο χαστούκι ήρθε με αφορμή το Αμερικανικό Κέντρο Γούντροου Ουίλσων, που επέλεξε τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο να προεδρεύσει σε εκδήλωσή του. Ο Ολλανδός Μπέρτ Μπάκκερ, τέως βουλευτής και τέως πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τη Σρεμπρένιτσα, γράφει στις 11/4 στο Κέντρο: «Είναι πλέον πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η υποστήριξη των …Κάρατζιτς και Μλάντιτς από τους Έλληνες εθνικιστές ήταν εσφαλμένη και αποτρόπαιη. Ο κ. Λυκουρέζος εκφράζει αυτή την ελληνική συμπεριφορά… Σας συνιστώ να επανεξετάσετε επειγόντως τη συμμετοχή του, ώστε να αποτρέψετε την κηλίδα και τη μομφή της ιστορίας στο σεβαστό και σημαντικό Κέντρο σας». Ανάλογες επιστολές έστειλαν ο διευθυντής της κρατικής τηλεόρασης της Ολλανδίας και ο διευθυντής του Κέντρου προχωρημένων σπουδών του Σαράγεβο. Μας μυρίστηκαν.

Το δεύτερο χαστούκι αφορά τη σύλληψη 11 ντοπαρισμένων αθλητών, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από την παγκόσμια υπηρεσία αντιντόπινγκ (WADA) με εντολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Πίσω από αυτό κρύβεται ένα άλλο χαστούκι, που εμφανίστηκε μόνο στα ψιλά των εφημερίδων: Ο Ντον Κάτλιν, ο μαιτρ της ανίχνευσης αναβολικών δήλωσε (ΝΕΑ, 12/4/2008): «Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι τα δείγματα [των ούρων των αθλητών] εστάλησαν κατευθείαν στην Κολωνία, ενώ η συνήθης πρακτική είναι να εξετάζονται στο εργαστήριο της χώρας- όταν αυτό υπάρχει. Και επειδή γνωρίζω πολύ καλά ότι στην Αθήνα το εργαστήριο είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, δεν μπορώ παρά να υποθέσω ότι κάποιος γνώριζε κάτι…». Γνώριζε μάλλον την προκλητική αθώωση από τον ΣΕΓΑΣ των ντοπαρισμένων Κεντέρη και Θάνου, που ανάγκασε τη Διεθνή Ένωση Αθλητικών Ομοσπονδιών (IAAF) να παρέμβη, εφεσιβάλλοντας την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο Αθλητικής Διαιτησίας (CAS). Μας μυρίστηκαν.

Ο ελληνικός τύπος, δεν δημοσιεύει ή δημοσιεύει στα ψιλά όσα δεν ακούγονται ευχάριστα στ’ αυτί μας. Αλλά και όσων τα διαβάζουν -ή τουλάχιστον των περισσοτέρων- το χρώμα του δέρματος δεν κοκκινίζει

Το τρίτο χαστούκι, ή μάλλον απανωτά χαστούκια, στην εθνική μας αξιοπρέπεια είναι το σοβαρότερο. Πολλές καταγγελίες έχουν γίνει -και σωστά- ενάντια στην «Ευρώπη φρούριο», που δυσχεραίνει την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως, μπροστά στην κόλαση της Ελλάδας, η Ευρώπη μοιάζει με προσφυγικό παράδεισο. Βλέποντας αυτή την κατάσταση, η Νορβηγική Μεταναστευτική Επιτροπή αποφάσισε τον περασμένο Φεβρουάριο να αναστείλει όλες τις επιστροφές των αιτούντων άσυλο, των προερχόμενων από τη χώρα μας, στην Ελλάδα. Αιτία είναι «οι πιο πρόσφατες πληροφορίες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα». Αυτό δεν έχει συμβεί σε καμία χώρα. Το χαστούκι είναι πρωτοφανές, αλλά όχι μοναδικό. Ακολούθησε (11/3/2008) Σουηδικό δικαστήριο, το οποίο απαγόρευσε να επιστραφεί στην Ελλάδα Ιρακινός πρόσφυγας που κατέφυγε εκεί από τη χώρα μας, επειδή «υπάρχει υποψία ότι η μεταχείρισή του δεν θα είναι αξιοπρεπής». Ήδη από το Γενάρη, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο στη Νυρεμβέργη έχει αποφασίσει να διακόψει την επιστροφή στην Ελλάδα ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ για τους πρόσφυγες. Στις 31/1/2008 η Κομισιόν προσέφυγε δικαστικά κατά της Ελλάδας για παραβίαση του Άρθρου 226 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, επειδή δεν εφαρμόζει τον παραπάνω Κανονισμό. Προσφάτως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Frattini εξέφρασε την ανησυχία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με καταγγελίες για κακομεταχείριση των μεταναστών και αιτούντων άσυλο στα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα. Γνωστοποίησε επίσης ότι η Επιτροπή μελετάει την έρευνα που έκανε η οργάνωση Pro Asyl για την κατάσταση των μεταναστών στο Αιγαίο και την ελληνική ακτοφυλακή και θα εξετάσει τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σύμφωνα με τα πορίσματα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει γράψει σχετικές εκθέσεις με συστάσεις στις ελληνικές αρχές, ων ουκ έστιν αριθμός, αλλά πάντα αντιμετωπίστηκε με υπεροπτική σιωπή. Τώρα έστειλε επιστολή σε όλες τις χώρες -μέλη της Ε.Ε., ζητώντας να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας. Το ίδιο ζήτησε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προσφύγων και Εξορίστων (ECRE). Το ίδιο ετοιμάζεται να ζητήσει και ο ΟΗΕ (Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων). Μας μυρίστηκαν κι αυτοί.

Μας μυρίστηκαν διεθνώς. Αλλά εμείς κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε ότι χαστουκίζεται η εθνική μας αξιοπρέπεια. Ο ελληνικός τύπος, δεν δημοσιεύει ή δημοσιεύει στα ψιλά όσα δεν ακούγονται ευχάριστα στ’ αυτί μας. Αλλά και όσων τα διαβάζουν -ή τουλάχιστον των περισσοτέρων- το χρώμα του δέρματος δεν κοκκινίζει. Αλλού έμαθε να τοποθετεί την εθνική αξιοπρέπεια ο ανασφαλής Νεοέλληνας: στο όνομα της μικρής χώρας που «του κλέβει την ιστορία του». Λες και ο δικός του εθνικός μύθος είναι λιγότερο μύθος από του γείτονα.

——————————————————————–

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 19/4/08

48 σχόλια
Leave a comment »

  1. ξυδι ξυδι υπαρχει και η επομενη πτηση εντος ΕΕ χωρις βιζα και διαβατηριο. Επιλεξτε μια απο τις υπολοιπες 24 ασπιλες χωρες. Εγω ειμαι μεταξυ Αυστριας και Ελβετιας ελατε να πιουμε και κανα καφε

  2. “Πυκνώνουν τα σημάδια της διεθνούς απαξίωσης.”

    Το θεωρώ αρκετά υπερβολικό αυτό το σημείο.

    sardanapale επειδή η Ελλάδα δεν μεταχειρίζεται καλά τους μετανάστες ή επειδή βρέθηκαν κάποιοι ντοπαρισμένοι αθλητές δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα… Για όλους λόγους βέβαια το συζητάω….

  3. ε αυτο λεω ειρωνικα προς το συγγραφεα, λες και δεν ντοπαρονται αλλου κλπ. Δεν ειναι βεβαια δικαιολογια αυτη αλλα οχι να πουμε οκ στο μηδενισμο των ιδεοληψιων του Γουσετη.
    Στο κατω κατω οι Σουηδοι και οι Νορβηγοι αν τους θελουν ας τους κρατησουν.

  4. Να τους φιλοξενήσει σπίτι του ο Γουσέτης τους βρωμιάρηδες τριτοκοσμικούς. Εμείς δεν τους θέλουμε. Επιτέλους, πόσους τριτοκοσμικούς αντέχουμε να φορτωθούμε στον σβέρκο, επειδή έτσι γουστάρει του κυρίου Γουσέτη; Στο σπίτι του λοιπόν να κάνει κουμάντο. Όχι στο δικό μου σπίτι και όχι στο δικό μου πορτοφόλι.

    Και εσείς πο είστε και φιλελεύθεροι θα έπρεπε να ντρέπεστε να υποστηρίζετε τον φασισμό του σταλινικού Γουσέτη. Σέβεστε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, ναι ή όχι; Με ποιο δικαίωμα λοιπόν θέλετε να υποχρεώσετε τους Έλληνες πολίτες να φορτωθούν στο σπίτι τους και να θρέφουν δυο εκατομμύρια τριτοκοσμικούς;

    Άντε στο διάβολο πια, λες και οφείλει η Ελλάδα να φορτωθεί όλα τα αποβράσματα της οικουμένης. Όχι κύριοι, δεν είμαι φιλάνθρωπος. Γούστο μου; Ο φιλελευθερισμός σας θα μου επιβάλει εμένα να είμαι φιλάνθρωπος; Με πιο δικαίωμα; Χώρια που και φιλάνθρωπος να είμαι, όλα τα εκατομμύρια των τριτοκοσμικών της Γης δεν μπορώ να τα θρέψω. Αλλά δεν είναι δουλειά ούε του κράτους ούτε του Γουσέτη να μου ζητά τον λόγο για το αν είμαι φιλάνθρωπος εγώ. Ξηγηθήκαμε;

    Και να μας βρείτε άλλη χώα της Ευρώπης που να υφίσταται έναν τέτοιον μαζικό παράνομο μεταναστευτικό εποικισμό, το 20 % του πληθυσμού μας λαθρομετανάστες και έπεται συνέχεια, μιλούμε για πληθυσμιακό αφανισμό, για απειλή γενοκτονίας, σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΗΕ. Βρείτε άλλη χώρα ξέφραγο αμπέλι, βορά στις ορέξεις των εισβολέων εποίκων τριτοκοσμικών, και μετά να έχετε το θράσσος να ζητάτε και τα ρέστα από την Ελλάδα, αλήτες.

  5. Δεν είπε ο συγγραφέας να δεχόμαστε όλους τους μετανάστες. Τουλάχιστον εγώ δεν κατάλαβα αυτό.
    Είπε να τους μεταχειριζόμαστε με αξιοπρέπεια. Τώρα βέβαια αυτή είναι μία λέξη που τείνει να χάσει
    το νόημά της στη σύγχρονή ελλάδα. Όταν κάπως μιλάει για αξιοπρέπεια, καλό είναι να τον βρίζεις
    γιατί δεν μπορεί, ύποπτη λέξη αυτή, κάτι άλλο θα έχει στο νου του.

  6. Na pate na zisete stis USA ke Gouseti an den sas aresei i Ellada. Ekei exei thanatiki poini, fyletikes diakriseis kai Goyantanamo. Mpas kai sothoume apo ti mizeria sas.

  7. @ Έλληναν Πολίτην

    Κρίμας οι τριτοκοσμικοί ψωμόλλυσσες που εταϊσθησαν από τον γερμανόν φορολογούμενον επί έτη πολλά να ευρίσκονται τόσον υπερήφανοι κι απαξιωτικοί προς τους ιστορικούς διαδόχους του ρόλου αυτών.
    Νοιώστε λιγάκι τους καημένους πειναλέους – που τα τεμπελόσκυλα της ακτοφυλακής ημών αδυνατούν να απωθήσουν από τα της πατρίδος σύνορα, παρά μόνον αν λάβουν ειδικόν ολυμπιακόν επίδομα – και ταΐσατέ τους από το υστέρημα της δώσεως του Cayenne σας…
    Α, ως φιλελεύθερος, ακολουθώ τους εφαυρέτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιτρέψατέ μου, το λοιπόν, να θεωρώ τον άνθρωπον δικαιούχων ανεξαρτήτως της βρωμεράς οσμής του.
    Η Ελλάς – πριν την κατοικήσετε οι διάφοροι σλαβόφωνοι και τουρκοσπορίται – αναλάμβανε πυκνά εις τους ώμους αυτής τα βάρη της οικουμένης. Κάμετε κι εσείς, πολίτη, λίγην μίμησιν της πράξεως αυτής. Μόνο με Μεγαλέξανδρους Καρατζαφέρηδες ταυτίζεσθε, καϋμένε;

  8. θα συμφωνήσω με την γενική ιδέα που εκφράζει ο @Έλλην πολίτης αν και δεν συμφωνώ καθόλου με το ύφος του. Πιστεύω ότι οι φιλελεύθερες αξίες είναι για αυτούς που έχουν πολιτικά δικαιώματα στην Ελλάδα (Έλληνες ή πολίτες της Ε.Ε.) ή αλλιώς νίμιμους μετανάστες. Συγγνώμη αλλά δεν ενδιαφέρομαι και πολύ για το αν υποφέρουν οι παράνομοι μετανάστες. Το ότι αυτό κάνει κακό στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι αλήθεια και ίσως να είναι αυτός και ένας καλός λόγος για να είμαστε πιο “φιλόξενοι” όχι όμως γιατί πρέπει να είμαστε έτσι γενικά και αόριστα φιλάνθρωποι.

    “Πολλές καταγγελίες έχουν γίνει -και σωστά- ενάντια στην «Ευρώπη φρούριο», που δυσχεραίνει την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες”
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει φιλανθρωπικό ίδρυμα; Για να με πείσεις θα πρέπει μάλλον να χρησιμοποιήσεις οικονομικούς όρους και όχι ηθικολογία.

  9. @Αρχαίος Έλλην

    Σχετικά με το σχόλιό σου προς τον @Έλληναν Πολίτην νομίζω πως κακώς επικεντρώθηκες στο ύφος του το οποίο διαστρευλώνει αρκετά αυτά που θέλει να πει.

    Τι κατάλαβα:
    -πόσους τριτοκοσμικούς αντέχουμε να φορτωθούμε στον σβέρκο, επειδή έτσι γουστάρει του κυρίου Γουσέτη;

    Ο ποιητής εννοεί εδώ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει τόσους πολλούς μετανάστες.

    -Σέβεστε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, ναι ή όχι; Με ποιο δικαίωμα λοιπόν θέλετε να υποχρεώσετε τους Έλληνες πολίτες να φορτωθούν στο σπίτι τους και να θρέφουν δυο εκατομμύρια τριτοκοσμικούς;

    Και εδώ επίσης δεν λέει κάτι παράλογο. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιoν να βάλει έναν άλλον μέσα στο σπίτι του με το έτσι θέλω.

    -Άντε στο διάβολο πια, λες και οφείλει η Ελλάδα να φορτωθεί όλα τα αποβράσματα της οικουμένης.

    Ούτε εδώ έχει άδικο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μια καλή μετανασταυτική πολιτική και να μην επιτρέπει την είσοδο στον κάθε “απόφοιτο” σωφρονιστικό ιδρύματος της Αλβανίας (π.χ.). Οι Αλβανοί απόφοιτοι σχολίων και πανεπιστημίων βέβαια είναι κάτι παραπάνω απο ευπρόσδεκτοι.

    -μιλούμε για πληθυσμιακό αφανισμό, για απειλή γενοκτονίας, σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΗΕ.

    Καλά αυτό περί φυλετικής καθαρότητας με βρίσκει τελίως αδιάφορο.

  10. αρχαιε ελλην με εξεταση ντι εν ει αποφασισατε οτι ειστε απογονος του αριστοφανους?

    προς δημητρη κ

    σποτς ον που θα ελεγαν οι αγγλοι. θα σας πω και κατι αλλο, οι βολεμενοι απο καθε αποψη μπορουν να φιλοσοφουν και να φιλολογουν, θα σας αναφερω παραδειγματα.

    οι παλαιοπλουτοι κατηγορουν για βλαχους τους νεοπλουτους, εστω και αν οι παλαιοπολουτοι κληρονομησαν απο τον μπαμπακα και δεν ιδρωσαν σε αντιθεση με τον νεοπλουτο.
    οι αντιρατσιστες τυχαινει να μενουν στα πλεον φυλετικα καθαρα προαστια. ο γνωστος αντιρατσιστης Νικος Δημου και αλλα καλοπαιδα δεν μενουν στο Περαμα, στην Σωκρατους κλπ αλλα στο κρατιδιο του Ψυχικου.
    οσοι ζητανε να μπαινουν ετσι οι λαθραιοι ειναι αυτοι που ποτε δεν εχουν στηθει σε ουρα στο ΙΚΑ, σε νοσοκομειο κλπ. ουτε εχει αναρωτηθει πως για παραδειγμα οι ηδη προβληματικες υποδομες αυτου του κρατους μπορουν εσαει να εξυπηρετουν ολοενα και περισσοτερο πληθυσμο ο οποιος δεν συνεισφερει φορολογικα. αυτοι ειναι καλοι ανθρωποι, εγω ομως δεν θελω καλοσυνες με τα δικα μου λεφτα. ας ξηλωθουν οι ιδιοι και ας τους κοιμισουν σπιτια τους

  11. “Δεν είπε ο συγγραφέας να δεχόμαστε όλους τους μετανάστες. Τουλάχιστον εγώ δεν κατάλαβα αυτό.
    Είπε να τους μεταχειριζόμαστε με αξιοπρέπεια.”

    Συμφωνώ ότι όσους δεχόμαστε πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια. Πρέπει όμως να γίνουμε πιο επιλεκτικοί πόσους και ποιούς δεχόμαστε.

  12. Νομίζω ότι συνολικά ο ρόλος των μεταναστών είναι ευεργετικός για την ελληνική οικονομία.
    ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ. Μήπως πρέπει κάποτε να το θυμόμαστε αυτό πριν αρχίσουμε τις εθνικιστικές-ρατσιστικές κορώνες?

    Δεν είπε κανείς να ανοίξουμε τα σύνορα να μπεί όποιος θέλει.

  13. Έχει ξανασυζητηθεί σε ένα τόπικ για την μόλυνση. Ο Μάρευ Ρόθμπαρντ κατηγορούσε τον Μίλτον Φρήντμαν ότι εκφράζει την κλασική δεξιά άποχη “άμα δεν σας αρέσει να φύγετε…“. Αυτό εξυπονοεί ότι στο κράτος ανήκει ο πλήρης και απεριόριστος έλεγχος σε ολόκληρη η επικράτεια. Δηλαδή και στο σπίτι μου μέσα αν θέλει μπορεί να μπει. Κραυγές του τύπου λοιπόν “πάρτε τους σπίτι σας” κλπ. δηλώνουν ακριβώς αυτήν την ολοκληρωτική νοοτροπία, αφού όλο το υπόλοιπο κράτος θεωρούν αυτοί που σκούζουν ότι τους ανήκει και μόνον σε αυτούς! Αλλά και πηγαίντε να ζήσετε αλλού σημαίνει ότι ούτε το σπίτι μου μου ανήκει. Κάποιοι αυθαίρετα, επειδή το λένε αυτοί, έχουν περισσότερα δικαιώματα σε αυτό το κράτος από τους άλλους – βασικά αυτό σημαίνει.

    Λοιπόν ας αντιστρέψουμε λίγο το ερώτημα: η παρουσία μεταναστών γεννά οικονομική ανάπτυξη. Την οικονομική ανάπτυξη την καρπώνονται όλοι, και αυτοί που φωνάζουν. Ταυτόχρονα η παρουσία μεταναστών είναι μια πραγματικότητα μη αντιστρέψιμη. Προσπάθεια αντιστροφής της σημαίνει (α) μείωση του εισοδήματος του καθενός μας (β) απασχόληση κατασταλτικών δυνάμεων και απορρόφηση πόρων που μπορούσαν να κατανεμηθούν αλλού – κοινώς οι πόροι αυτοί θα πρέπει να πηγαίνουν εκεί που θέλουν οι ακροδεξιοί και όχι εκεί που θέλουν οι υπόλοιποι. Αλλά αυτοί που φωνάζουν θέλουν να περνά το δικό τους χωρίς να πληρώνουν τον λογαριασμό, αλλά όλοι οι υπόλοιποι! Τελικά, όπως μας παροτρύνουν τακτικά οι έλληνες φασίστες, αν δεν τους αρέσει σε αυτούς να πάνε να ζήσουν αλλού. Και όσο και αν δεν τους αρέσει δεν έχουν περισσότερα δικαιώματα σε αυτήν την χώρα από τους υπολοίπους. Την χώρα αυτοί δεν την ελευθέρωσαν οι δικοί τους παππούδες μόνον.

  14. πολυμεροπουλε αν οποιος διαφωνει με την θεση να τους δεχομαστε οπως οπως ειναι φασιστας τοτε επιστρεφω τον χαρακτηρισμο. επισης τα οικονομικα οφελη της λαθρομεταναστευσης δεν μου ειναι και πολυ προφανη ακομα και ο Κρουγκμαν εχει πει οτι η λαθρομεταναστευση κατα βασει ριχνει τους μισθους των μη εξειδικευμενων εντοπιων εργαζομενων. τωρα αν σου αρεσει η οικονομικη αναπτυξη τυπου ολυμπιακου χωριου που ο καθε νταβατζης επαιρνε τον καθε κακομοιρο για ενα κομματι ψωμι σε συνθηκες ασφαλειας ανυπαρκτες τοτε μαλλον εχουμε διαφορετικες θεωρησεις. προτιμας μαλλον τους παλιους τορυδες που ηταν εναντια στην θεσπιση των child labor laws τον 19ο αιωνα
    η επιπροσθετα αν σου αρεσει να βλεπεις στιβαγμενους σαν ποντικια σε σαπιοκαραβα ανθρωπινα ρακη τα οποια ο καθε τουρκος δουλεμπορας σε συνεργασια με τον καθε ελληνοπιθηκα μεταφερει εδω.
    συνεπως εσεις οι καλοι, οι προοδευτικοι, οι δημοκρατες (του κωλου στην ουσια) σας αρεσει να εχετε τζαμπε εργατικο δυναμικο για τα πασης φυσεως ολυμπιακα εργα, να σας μαζευουν τις φραουλες (ρεπορταζ του ΕΤ) απο τα χωραφια, να αντικαταστησουν την φιλιππινεζα που ασφαλιζεται με την πακιστανεζα (ιρακινεζα, κουρδινεζα και καθε εις εζα) και ενδεχομενως τα ελληνικα κωλομπαρα να αποκτησουν και μια γευση ανατολης διοτι βαρεθηκαμε τις κρυοκωλες ουκρανες (αν ειστε τυχεροι θα προσφερεται και οθωμανικο).
    συνεπως η απαντηση στην πολιτικα ορθη ανοησια των ημερων δεν ειναι αν εισαι φασιστας (που στο κατω κατω το ποιον θα βαλουμε στο σπιτι μας δεν θα μας πει. η δεν μας ρωτησαν αν θελουμε οικονομικη αναπτυξη βασισμενη στο αιμα των νεκρων εργατων του ολυμπιακου χωριου, η των εν δουλαοπαροικια εργαζομενων φραουλαμαζευταδων.) αλλα αν δεχεσαι να ενθερρυνεις το δουλεμποριο και την οικονομικη εκμεταλλευση ολων αυτων των κακομοιρων.
    υπαρχουν βεβαια αυτοι που κονομανε απο τον πονο τους οικονομικα και αυτοι που ιδεολογικα το παιζουν καλοι και τζαμπα μαγκες της προστασιας των ανθρωπινων τους δικαιωματων.

  15. Δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη μετανάστευση όπου υπάρχει κράτος πρόνοιας. Εάν καταργηθεί το κράτος πρόνοιας τότε μπορούμε να μιλήσουμε για ελεύθερη μετανάστευση, εώς τότε είναι απαραίτητη η ύπαρξη επιλεκτικής μετανάστευσης.

  16. sardanapale: καλό αυτό, τώρα θα μας πείς ότι θες να απελάσεις τους μετανάστες για το καλό τους.
    Είμαι σίγουρος ότι θα σου είναι ευγνώμονες. Όπως και οι αγρότες που δε θα μπορούν να καλιεργήσουν
    τα χωράφια τους (δεν νομίζω να έχεις την ψευδαίσθηση ότι οι έλληνες εργάτες σε αγροτικές εργασίες κολάνε ένσημα). Όπως και οι εργολάβοι. Αλλά και οι μισθωτοί που τους είναι απαραίτητοι για οικιακές εργασίες.

  17. @sardanapalos

    Το φασίστας δεν ήταν προσωπικός χαρακτηρισμός που απευθυνόταν σε σένα! Αν αισθάνεσαι έτσι βέβαια το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι ελεύθερο, οπότε μπορείς να χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου όπως θες, χωρίς εγώ να σε εμποδίσω!

    Τεσπά, το ζήτημα δεν είναι αν θέλουν οι μετανάστες να τους “απαλλάξεις” τους από “την μιζέρια τους“. Ένας άνθρωπος που κάνει 2,000 χιλιόμετρα για να βρεθεί σε μια άλλη χώρα, μακριά από την οικογένειά του, χωρίς να μιλά την γλώσσα, χωρίς να ξέρει που θα βρεθεί και χωρίς συνήθως να έχει κανέναν γνωστό εκείν που πάει έχει πολύ σοβαρούς λόγους για να φύγει από την χώρα του. Πείσε τον εσύ διαφορετικά ότι πρέπει να τον “απαλλάξεις” από την “μιζέρια” του. Εσύ δεν έχει δουλέψει ποτέ εκτός Ελλάδας;

    Αυτά που έγραψα είναι πολύ σοβαρά για το πώς θεωρεί κάποιος την κυριαρχία του κράτους στην χώρα του. Το ξαναλέω: αν οι ακροδεξιοί νομίζουν ότι θα εγκαταλείψουμε εμείς την χώρα μας είναι πολύ γελασμένοι. Ας το κάνουν αυτοί. Αν φοβούνται ότι οι μετανάστες θα τους “πηδήξουν τις κόρες”, θα τους “πάρουν την δουλειά” ή ό,τι άλλη ανοησία φαντάζονται, εγώ έχω να πω ότι δεν με αφορούν τα προσωπικά τους. Ας εγκαταλείψουν την χώρα. Αφού παροτρύνουν τους άλλους να κάνουν το ίδιο, προφανώς θα πρέπει να το δοκιμάσουν πρώτα οι ίδιοι, αφού ούτε εμείς φεύγουμε και στην τελική ούτε οι μετανάστες.

    Το σύστημα πρόνοιας που εμποδίζει την μετανάστευση στερείται νοήματος, αφού κάποιος που φεύγει από την χώρα του για να δουλέψει, είναι κατά τεκμήριο υγιής μιας και το να μπορέσει να διασχίσει κανείς λ.χ. 3,000 χιλιόμετρα με τα πόδια ή 1,000 μίλια στην θάλασσα δεν το κάνει ο καθένας κεφτές/couch potato του διαδικτύου, και κάποιος που βρίσκει δουλειά σε ποσοστό άνω του 90% εκεί που φτάνει δηλώνει ότι οι μετανάστες είναι ένας πληθυσμός που καταρχάς έχει υποστεί επιλογή στο πιο υγιές ενδεχομένως και από τον πληθυσμό της χώρας υποδοχής. Η πρόνοια συντηρείται βέβαια με φόρους που πληρώνουν και οι μετανάστες ή με φόρους που πληρώνονται από ανάπτυξη που δημιουργούν. Ας γυρίσουν πίσω τα λεφτά που πήραν προνοιακά όσοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μετανάστες και ας αφήσουν τους υπολοίπους μας να τα απολαμβάνουμε ελεύθερα, όταν και όσο χρειάζεται. Φυσικά η ιστορία με την πρόνοια είναι μια ακόμα φαντασίωση της ακροδεξιάς: στρατιές εξαθλιωμένων μεταναστών έρχονται στις πλούσιες χώρες για δρέψουν τα οφέλη του συστήματος προνοίας. Αυτό ισχυριζόταν ο Χάιντερ, αυτό ισχυριζόταν ο μακαρίτης ο Φορτάουν και άλλοι ακροδεξιοί πολιτικοί αλλού. Πρόκειται για τον ρατσισμό της ανασφάλειας: εγώ είμαι καλά βολεμένος και έρχεται ο άλλος να με ξεβολέψει. Αλλά η ακροδεξιά πατά πάντα στον ιδιαίτερο φόβο του καθενός και στα πιο πρωτόγονα και ζωώδη ένστικτα.

    Η θετική επιλογή φυσικά δεν ισχύει για τους πρόσφυγες, αλλά όποιος δεν θέλει να δέχεται πρόσφυγας θα πρέπει να αποδεχτεί ότι βρεθεί σε ανάγκη δεν πρέπει να τον βοηθήσει κανείς. Άσε που επειδή οι ακροδεξιοί δεν γουστάρουν την κατάσταση στην Ελλάδα και θα σηκωθούν να φύγουν οσονούπω δεν θα βρουν πονετικό περαστικό να τους χεροκρατήσει-κατά πώς λέει και ο πρόσφυγας Κόντογλουούτε καν τοίχο να βασταχτούν και φυσικά καμιά χώρα να τους δεχτεί. Η Ελλάδα βέβαια είναι η χώρα που έχει έναν από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς πληθυσμούς στην Ευρώπη και ταυτόχρονα η χώρα που δεν δίνει βοήθεια σε κανέναν πρόσφυγα. Στην καλύτερη τους βασανίζει σε βραχονησίδες.

    Υ.Γ. Btw ο – καλός κατά τ’άλλα – Κρούγκμαν έγραψε όσα έγραψε γιατί είναι κομματόσκυλο της Χίλαρυ και η Χίλαρυ απευθύνεται στους ξενόφοβους συνδικαλισμένους αμερικανούς εργάτες και αυτό χτυπούσε την νομιμοποίηση των εκατομμυρίων μεταναστών από τον Μπους. Όταν κατέβει ο Ομπάμα τελικά υποψήφιος θα γράφει τα τελείως αντίθετα και δεν θα είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Στην Ελλάδα οι διαθέσιμες μελέτες και όχι αφηρημένα τι έγραψε σε επιφυλλίδα ένας οικονομολόγος επικαιρικά στις ΗΠΑ δείχνουν ανάπτυξη. Κι αν το θες, επειδή παρακολουθώ χρόνια τον Κρούγκμαν, πριν 4-5 χρόνια έγραφε για το λάθος αυτών που δεν θέλουν τους μετανάστες με το επιχείρημα ότι μειώνουν τις δουλειές και το εισόδημα, αφού υποπίπτουν στην lump labor fallacy. Είσαι οικονομολόγος, you know better than that! Και το ελληνικό ΚΚΕ λέει τα ίδια για τους μετανάστες-προφανώς γιατί οι μετανάστες δεν συνδικαλίζονται. Να το πιστέψω;

  18. Επειδή έχει γίνει πολύ ντόρος για το πόσο πολύ προσφέρουν οι μετανάστες στην οικονομία για δείτε μερικά στοιχεία:
    – οι μετανάστες συμβάλουν κατά 1,3-1,5% στην ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ
    – Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η συμβολή των μεταναστών στην εθνική οικονομία ανέρχεται σε ποσοστό 2,5% του ΑΕΠ.

    http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_21_16/01/2008_218675
    http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_28_12/12/2007_215086

    2,5% του ΑΕΠ είναι όσα χρήματα μας δίνει και η Ε.Ε. κάθε χρόνο.

    @Ευάγγελος Πολυμερόπουλος
    Δεν νομίζω ότι ένα κράτος θα πρέπει να είναι κράτος πρόνοιας για να έχει φραγμούς στην μετανάστευση. Άλλο πράμα το ένα και άλλο το άλλο.

    “Τεσπά, το ζήτημα δεν είναι αν θέλουν οι μετανάστες να τους “απαλλάξεις” τους από “την μιζέρια τους“. Ένας άνθρωπος που κάνει 2,000 χιλιόμετρα για να βρεθεί σε μια άλλη χώρα, μακριά από την οικογένειά του, χωρίς να μιλά την γλώσσα, χωρίς να ξέρει που θα βρεθεί και χωρίς συνήθως να έχει κανέναν γνωστό εκείν που πάει”

    Αυτός ο μετανάστης που περιγράφεις είναι ο πλέον ακατάλληλος για να έρθει να δουλέχει στην Ελλάδα! Ακου εκεί δεν μιλάει την γλώσσα! Αν δηλαδή χρειαζόμαστε 20000 μετανάστες στην Ελλάδα και 30000 έχουν κάνει αίτηση να μπούνε τότε γιατί να μην διαλέξουμε τους 20000 καλύτερους; Εδώ σήμερα έχουμε βάλει τον κάθε εγκληματία μέσα στην Ελλάδα χωρίς να κέναν έλεχγο.

  19. “Την οικονομική ανάπτυξη την καρπώνονται όλοι, και αυτοί που φωνάζουν. ”

    Κύριε Πολυμερόπουλε, αυτό πηγαίντε να το πείτε στους κατοίκους του Αγ. Παντελεήμονα, Μεταξουργείου, πλ. Βάθης και πλ. Θεάτρου. Μετά ρωτήστε τους αν η ζωή τους είναι καλύτερη τώρα σε σχέση με τη δεκαετία του 80.

    Επιπλέον δεν μπορεί μοναδικό κέντρο ενδιαφέροντος να είναι οι επιπτώσεις της μετανάστευσης στην οικονομία.

    Επίσης όταν κάποιος αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις της μετανάστευσης στην κοινωνία δεν σημαίνει ότι κατηγορεί ως υπαίτιους τους ίδιους τους μετανάστες. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται εδώ με σκοπό μια καλύτερη ζωή και όχι για να μας προξενήσουν προβλήματα. Τα προβλήματα όμως δημιουργούνται από την παρουσία τους ασχέτως πόσο καλοπροαίρετοι και τίμιοι είναι οι ίδιοι. Συνεπώς υπαίτια για τα προβλήματα είναι η πολιτεία που τους επιτρέπει να έρθουν.

    Το ίδιο ισχύει πάνω κάτω και για τους τοξικομανείς. Δεν μαζεύονται ομαδικά σε μια γειτονιά επειδή έχουν βίτσιο να γεμίσουν τα πεζοδρόμια με σύριγγες. Η πολιτεία τους αναγκάζει, γιατί δεν θέλει, ή αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ναρκωτικών και γιατί δεν θέλει να διασκορπιστούν σε πιο high class γειτονιές. Η πολιτεία λοιπόν είναι υπαίτια. Οι ναρκωμανείς είναι ασθενείς.

  20. Ό ορθολογιστής επιδιώκει τό σωστό καί τό αληθές. Ό ιδεολόγος θά προπαγανδίσει τίς ιδέες του. Τόν επόμενο τόν κατευθύνει τό συναίσθημα. Άλλον ό κομματικός υπολογισμός καί πάει λέγοντας. Συνεπώς μία συζήτησις μεταξύ των θά οδηγηθεί έξ ορισμού σέ αδιέξοδο. Είναι πάντως βέβαιον ότι μία χώρα, όπως καί ένα σκάφος, δέν είναι δυνατόν νά φθάσει σέ έναν προορισμό χωρίς πυξίδα καί χωρίς στόχους καί δέν έχει μέλλον γιατί τό σημαντικότερο απουσιάζει καί αυτό είναι ή κοινωνική συνοχή.

  21. πανο αν καταλαβες απο αυτα που ειπα αυτο που εγραψες λυπαμαι δεν μπορω να το δωσω πιο λιανα. αντικειμενιστης=απολυτα σωστος στο συγκεκριμενο.

    “Κρούγκμαν έγραψε όσα έγραψε γιατί είναι κομματόσκυλο της Χίλαρυ”

    ο Λου Ντομπς, ο Μπορχας ολοι κομματοσκυλα της Χιλαρυ? και καλος οπου μας βολευει? απο κει και περα στις χωρες που αναφερεις υπηρχε πιο σοβαρη πολιτικη μεταναστευσης απο την ανυπαρκτη δικη μας που συνοψιζοταν στο μπατε σκυλοι αλεστε. και αυτο οταν εχεις τον μεταναστη παρανομο τον εκμετελλευεσαι πολυ πιο ευκολα και οπως και να το κανουμε σπας το μεροκαματο του ελληνα ανιδεικευτου, και αυτα δεν ειναι θεωριες ο αγαπητη μου οικογενεια με μια μικρη οικογενειακη επιχειρηση εκμεταλλευτηκε την φτηνη εργασια απο πακισταν, αλβανια κλπ. οσο ο μεταναστης ειναι παρανομος ειναι θυμα και ο κρουγκμαν σε αλλο αρθρο μιλαει για νομιμοποιηση μεταναστων. απο κει και περα επειδη καθε κρατος δεν μπορει να δεχεται αθροα πληθυσμο χωρις να διαταραξει τα ζωωδη οπως λες ενστικτα (φοβο το λεω εγω) των ντοπιων και πολλα αλλα. δεν ειναι τυχαιο που η ευρωπη αναθεωρει την μεταναστευτικη τηε πολιτκη. μεχρι η γενετικη μηχανικη να μας απαλλαξει απο τα ζωωδη ενστικτα ακροδεξιων αποφυσεων ο καθενας που θεωρει τον εαυτο του καλο ανθρωπο και φιλευσπλαχνο (εγω δεν θεωρω τον εαυτο μου τετοιο) μπορει να περιθαλψει οσους λαθρομεταναστες θελει, να αφιερωσει προσωπικη εργασια κλπ. ας κανει και αμοιβαιο charitable οικο για εκεινους με ιδιωτικες προσφορες. οι φοροι μου τους προτιμω να πηγαινουν σε κανα σχολειο και κανα νοσοκομειο παρα στον καθε ιρακινο

  22. και για τα γνωστα αναπτυξιακα ποσοστα. με δεδομενο τον ρυθμο αυξησης του δημοσιου χρεους ως κευνσιανη ντοπα για το περιφημο 4% αναπτυξη η πραγματικη συνεισφορα τους μπορει να ειναι και μικροτερη

  23. Κ. Πολυμερόπουλε. Σίγουρα οι μετανάστες ώθησαν την οικονομική ανάπτυξη, ορισμένων όμως. Δεν μπορώ να καταλάβω τις ιδανικές συνθήκες κάτω από τις οποίες την οικονομική ανάπτυξη την καρπώνονται οι πάντες, όπως λέτε. Είναι δεδομένο ότι σε όλα τα επίπεδα από το ατομικό έως το εθνικό επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού το οποίο καταλύει τα πάντα. Την ανάπτυξη την καρπώνεται ο ισχυρός επειδή στον Αλβανό, Ουκρανό, Κούρδο κ.ο.κ μετανάστη έβλεπε πολύ σωστά (από οικονομική άποψη πάντα) την ευκαιρία να «γεμίσει την τσέπη του». Αδύναμο μέρος στην άτυπη αυτή σύμβαση εργασίας μεταξύ εργοδότη “δυτικού” και μετανάστη “ανατολικού” είναι αναμφισβήτητα ο μετανάστης ο οποίος επιδιώκει στην αρχή τουλάχιστον την επιβίωση του και μόνο. Αυτή τη στιγμή είμαι ισχυρός απέναντι σε έναν Κούρδο που είναι στα ανοιχτά της Μυτιλήνης πάνω σε ένα σαπιοκάραβο και έχει δουλέψει ένα χρόνο για να δώσει τα 2.000 $ στο σωματέμπορο. Το ίδιο ισχυρός είναι και ο αγρότης που θα του δώσει δουλειά στην Ελλάδα. Τα κέρδη του αγρότη π.χ. από την στυγνή εκμετάλλευση του Αλβανού π.χ., δεν θα τα καρπωθώ εγώ γιατί ο παραγωγός φράουλας δεν θα πουλήσει φθηνότερα τη φράουλα και αν το πράξει πράγμα σπάνιο το οποίο φαίνεται και από το σύνολο των τιμών των προϊόντων από την είσοδο και μετά στην αλυσίδα παραγωγής των μεταναστών θα τα αρπάξει ο μεσάζοντας, ούτε στο ΙΚΑ θα τον γράψει για να έχει έσοδα το ταμείο μου. Στην τελική, από τη μαύρη εργασία κερδισμένος είναι αποκλειστικά ο εργοδότης που το κέρδος πάει στην τσέπη του. Εν καιρώ όλοι οι μετανάστες θα χρειαστούν υγειονομική περίθαλψη που στον τόπο μας είναι δημόσια, θα στείλουν τα παιδιά τους σε δημόσιο σχολείο, θα χρησιμοποιούν τους δημόσιους δρόμους κτλ θα επιβαρύνουν άμεσα δηλαδή το δημόσιο ταμείο και αυτή η επιβάρυνση θα μετακυλιστεί σε όλους μας αργά ή γρήγορα. Στον αντίποδα τώρα η χώρα έχει ανάγκη μια σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής και με τον όρο σύγχρονη εννοώ ότι σαν χώρα “απορροφώ” αυτούς που χρειάζομαι με οικονομικά κριτήρια με παράλληλη και ανυποχώρητη έδρα της πολιτικής αυτής τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δικαίωμα, είναι η εξουσία που δίνει το κράτος στον άνθρωπο για να ικανοποιήσει μια ανάγκη του. Στην σχέση που προανέφερα της ισχύς του “δυτικού” το κράτος οφείλει να επέμβει για να κατοχυρώσει την εξουσία του αδύνατου προς ικανοποίηση αυτών που ανήκουν σε κάθε ανθρώπινο όν. Τα απολύτως απαραίτητα, άλλως τα ανθρώπινα. Το χειρότερο όλων : Tην αναξιότητα μας να κατασκευάσουμε ένα δημόσιο σύστημα που θα μπορεί να υποστηρίξει και να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική, μια εθνική ήττα δηλαδή, την έχουμε κάνει φυλετική ανωτερότητα, ρατσισμό, ακρότητες και όλα τα γνωστά. Εγώ τους Έλληνες του γνώρισα πρωτοπόρους, όχι φυλακισμένους σε ακροδεξιές Μεγαλεξανδρικές και Καρατζεφεριστικές απόψεις ούτε άμυαλους ακτιβιστές υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απονομή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους μετανάστες στη χώρα μου δεν με κάνει πιο “άνθρωπο” από εσένα ή από τον καθένα. Ούτε σημαίνει πλήρης απουσία δυνάμεων καταστολής όπως το οραματίζονται κάποιοι. Ούτε ανομία σημαίνει. Ούτε προστασία των ελεύθερων ισοβιτών Αλβανών όπως θέλουν να την παρουσιάζουν. Είναι γνώρισμα, όταν γίνεται πράξη, ευνομούμενης και σύγχρονης πολιτείας. Στην τελική για μένα εντελώς και εγωιστικά είναι μια γενική “συμπεριφορά” που αργά η γρήγορα θα «επιστραφεί» είτε σε μένα είτε στα παιδιά μου. Έν έτη 2008 δεν μπορώ ούτε να προτείνω ούτε να φανταστώ κάτι “φθηνότερο” για την χώρα μου.
    P.s. Σε εκείνο που συμφωνώ απόλυτα μαζί σας είναι ότι και από τις δύο πλευρές όπως το βλέπω στο μεταναστευτικό ακούγονται και υποστηρίζονται ακρότητες χωρίς κανένας όχι μόνο να αναλαμβάνει αλλά ούτε καν να μελετά οποιοδήποτε κόστος.

  24. μπαι δεν γουει εγω εργαζομαι εκτος ελλαδος σε χωρα της ΕΕ, ειμαι registred κατοικος στα κρατικα αρχεια με φωτογραφια, αριθμο διαβατηριου, διευθυνση κατοικιας τηλ κλπ. για να γινω δηλωμενος κατοικος επρεπε να προσκομισω τα εξης δικαιολογητικα

    1)ενοικιαστηριο
    2)καρτα υγειας και κοινωνικης ασφαλισης
    3)διαβατηριο
    4)συμβαση εργασιας
    5)αποδειξη τραπεζικου λογαριασμου στην οποια να φαινεται οτι μπαινει εισοδημα μηνιαιο

    +25 ευρω εφαπαξ. ετσι μηπως γινεται στην ελλαδα?

  25. Η αύξηση του ΑΕΠ λόγω των μεταναστατών δε σημαίνει από μόνη της τίποτα. Είναι αυτονόητο όταν δουλεύουν περισσότεροι ότι θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι να υπάρχει αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ λόγω της μετανάστευσης και πόση.

  26. Για το εμπόριο οργάνων των “εθνικιστών” Σέρβων που έσφαξαν οι “καταπιεσμένοι” Αλβανοί που σήμερα στηρίζονται από τις ΗΠΑ…δεν είπε τίποτα ο κ.Γουσέτης. http://hellenicrevenge.blogspot.com/2008/04/blog-post_3223.html

  27. Κύριε Πολυμερόπουλε, αυτό πηγαίντε να το πείτε στους κατοίκους του Αγ. Παντελεήμονα, Μεταξουργείου, πλ. Βάθης και πλ. Θεάτρου. Μετά ρωτήστε τους αν η ζωή τους είναι καλύτερη τώρα σε σχέση με τη δεκαετία του 80.

    Από εκεί μας γράφεις στο διαδίκτυο; Πληρώνεις και για την DSL σύνδεση με μεροκάματο που παίρνεις 26 ευρώ; Ή με το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ; Ρώτησα τον διευθυντή μου πάντως που μεγάλωσε στον Κολωνό – αλλά και τους θείους μου στο Ζεφύρι. Ο διευθυντής μου είναι πολύ καλύτερα – μετακόμισε από εκεί! Στην θέση των παλιών φτωχών έρχονται καινούριοι. Όταν κάποιος βελτιώνεται η ζωή του μετακομίζει από μια φτωχή γιετονία. Αν μια γειτονία είναι φτωχή δεν είναι η γλώσσα ή το χρώμα που την κάνει χειρότερη να μείνεις. Είναι το χρήμα. Μια γειτονία υποβαθμίζεται όταν φτωχαίνει ο κόσμος. Τα υπόλοιπα είναι αδιάφορα. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι το να μένει κανείς σε ημιυπόγειο στον Κολωνό το κάνει χειρότερο ο μετανάστης απέναντι.

    Απο κει και περα στις χωρες που αναφερεις υπηρχε πιο σοβαρη πολιτικη μεταναστευσης απο την ανυπαρκτη δικη μας που συνοψιζοταν στο μπατε σκυλοι αλεστε.

    Ναι, οι ΗΠΑ δίνουν λ.χ. 40.000 πράσινες κάρτες τον χρόνο και μετά νομιμοποιούν κάθε 7-8 χρόνια 2.000.000 παρανόμους! Σοβαρότατο κράτος… Ας μην πω για την Γερμανία που ήθελε να κάνει πρόγραμμα για να φέρει 30.000 Ινδούς προγραμματιστές τον χρόνο – θυμάται κανείς το ναζιστικό Kinder statt Inder του CDU; – για να αποτύχει παταγωδώς στη συνέχεια, αφού με τους όρους που έδιναν οι Γερμανοί για την νομιμοποίηση κανείς δεν ήθελε να έρθει… Τελικά οι παράνομοι μετανάστες έρχονται και πάλι στην Γερμανία. Αλλά καλά καλά η Γερμανία δεν έδινε υπηκοότητα μέχρι τον Σρέντερ σε ανθρώπους που είχαν και 100 χρόνια στην Γερμανία με το περίφημο jus sanguinis. Ή στην πολυεθνική πλέον Αγγλία που μπήκαν στην ΕΕ οι Πολωνοί και ήρθαν να μείνουν 1,500,000 άνθρωποι σε έναν χρόνο. Για να προστεθούν στους 1.500.000 desis.

    Γενικά επικρατεί ένας αιθεροβάμων λόγος. Πιστεύει κανείς ότι θα βάλλει το δάκτυλο του στην τρύπα του σωλήνα του φράγματος και θα σταματήσει το νερό; Κι όμως στην μετανάστευση μιλάμε με τους ίδιους όρους. “Οικονομική ανάγκη” κλπ. Καταρχάς το ίδιο ζήτημα δεν λέγεται ποτέ για τα κεφάλαια: λέει ποτέ κανείς ότι θα δεχτούμε όσα κεφάλαια επιβάλλει η οικονομική ανάγκη; Μάλλον όχι. Θέλουμε τα λεφτά των Ινδών αλλά όχι τους Ινδούς; Ας γυρίσουμε στον παλιό καλό μερκαντιλισμό τότε. Και ας εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στον καλό μας ηγεμόνα.

    Το αν γουστάρουμε τους μετανάστες ή όχι είναι αδιάφορο. Οι μετανάστες θα συνεχίσουν να έρχονται. Και θα έρχονται άπλυτοι, αγενείς, άσχετοι με την γλώσσα και τον πολιτισμό, με ηπατίτιδα και φυματίωση και με όλα όσα δεν γουστάρουμε. Αλλά θα συνεχίσουν να έρχονται κι ας πνίγονται, κι ας τους πυροβολούν οι συνοριοφύλακες και ας δουλεύουν σε συνθήκες άθλιες. Θα έρχονται όσο υπάρχει το κίνητρο. Αν διαβάσει κανείς το Ντε Σότο-το μυστήριο του καπιταλισμού-θα δει ακριβώς αυτό, ότι οι άνθρωποι παντού και πάντοτε ελπίζουν σε καλύτερη ζωή. Κάποτε υπήρχαν οι χωριάτες που δεν μπορούσαν να πάνε στην πόλη, γιατί κάποιος έπρεπε να καλλιεργήσει την γη. Όσους περιορισμούς και αν έβαζες θα είχες τελικά μια “υδροκέφαλη” Αθήνα, ένα “υδροκέφαλο” Λάγκος, μια “υδροκέφαλη” Πόλη του Μεξικού κ.ο.κ. Οι περισσότεροι εδώ μέσα ξεχνούν ότι οι προγονοί τους δεν είχαν δικαίωμα να μείνουν όπου ήθελαν, πολλώ δε μάλλον στην Αθήνα. Έπρεπε να έχεις κανείς έγγραφα. Αλλά οι κοινωνικές συνθήκες άλλα επιβάλλουν από αυτά που θέλουμε. Ας πάψουμε λοιπόν να σκεφτόμαστε σαν ξεπεσμένες Κερκυραίες αρχόντισσσες “τι ωραία ήταν τότε, χωρίς τους βαγβάγους…” και ας πούμε σοβαρά τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν και οι αρνητικές επιπτώσεις της μετανάστευσης. Αλλιώς ας προσπαθήσουμε να αδειάσουμε με κουβαδάκι την θάλασσα.

  28. απο το πρεπει να τους δεχομαστε γιατι ειπε ο Ροθμπαρντ πηγαμε στην πολιτικη του Πιλατου, αφου θα ερθουν που θα ερθουν ας μπουν. Δηλαδεν αφου δεν μπορουμε να κανουμε τιποτα βαλτους ολους μεσα. Αν αυτη ειναι αντιληψη της πολιτκης εγω διαφωνω με αυτην, ειπαμε τεχνη του εφικτου αλα πως οριζουμε το εφικτο. ειναι βεβαια και θεμα αντιληψης της πολιτικης ως ντετερμινιστικου αυτοματου πιλοτου. αφου θα πεθανουμε γιατι παιδευομαστε?
    παντως για ΗΠΑ απο οσο ξερω χτιζουν ενα τειχος, με το που ανακινηθηκε λιγο το Μεξιφρονια με την γνωστη διαφημιση της Βοτκας ξεσηκωθηκε ο κοσμος και στην καλιφορνια ειχε ψηφιστει αν θυμαμαι καλα νομος να μην παρεχονται δημοσιες υοηρεσιες σε παρανομους, ακροδεξιες αποφυσεις?
    και απο την μια μερια η μεταναστευτικη πολιτικη στις ΗΠΑ αναθεωρειται και απο την αλλη εχουμε να κανουμε με ενα κρατος-εθνος μεταναστων με μεγαλη εμπειρια στην αντιμετωπιση αυτων των ανθρωπων.
    οι ινδοι προγραμματιστες μπαινουν ως gastarbeiter πιστευω να γνωριζεις οτι αυτα τα πργραμματα γινονται με διακρατικες συμφωνιες και τουλαχιστον εξαιρετικμα οργανωμενα. και οπως ειδες προγραμματιστες ζητανε και οχι τσομπανηδες. αν αυτο σου μοιαζει μπατε σκυλοι αλεστε ας κανουμε το σκυλο γατα

  29. Έλλειψα και το ξεσκονίζετε καλά το θέμα τούτο!

    @ Dimitris K.
    Λέτε να ήτο το ύφος που έκρυψε τόσο πολύ το λόγο του Έλληνος Πολίτου; Αμφιβάλλω.

    @ sardanapalos
    Μακάρι να επροερχόμουν από Αριστοφάνειον DNA, καλέ φίλε! Αρβανίτες κατήμαυροι και τρομεροί εγένησσάν με σε σύμπραξιν με Μαλτέζους!

    Και δια να αρθρώσω και λίγον λόγον εποικοδομητικόν.

    Οι “τριτοκοσμικοί βρωμιαραίοι” μας περισσεύουν ασφαλώς – όπως άλλωστε και οι ιθαγενείς πτυχιούχοι – αλλά, με χαράν και χοροπηδητά υπογράφαμεν την συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ, παρά την γνώσιν πως δεχόμεθα όλον τον εξ’ ανατολών μεταναστεύοντα πληθυσμόν. Απορώ τί ανταλλάγματα και τί ενισχύσεις ζήτησαν οι αντιπρόσωποι μας…
    Πιστεύω πως χρειάζεται μια ρεαλιστική μεταναστευτική πολιτική. Και με τον όρο αυτόν εννοώ μιαν πολιτική διαχείρισης του ζητήματος ως εχει και όχι ως θα όφειλε να έχει. Είμεθα χώρα νησιωτική και συνορεύουμε με το διαμετακομιστικο κέντρο του ρεύματος που προκαλούν όλες οι μεγάλες πολεμικές συρράξεις των τελευταίων ετών (Ιράκ 1 κ’ 2, Αφγανιστάν, Ιράν). Θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόσφυγες και μετανάστες για πολύ καιρό ακόμα. Όταν ξεπεράσουμε τους εθνικιστικούς φόβους της φυλετικής μας εξαφάνισης (αυτής που έγινε από το 100 μέχρι το 1200 δηλαδή κι ακόμα δεν την καταλάβαμε…) τότε θα δούμε τους μετανάστες σαν ευκαιρία. Δεν είναι και πολλά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά μας. Γηράσκουμε, μειωνόμεθα και εγκλωβιζόμαστε στην αναδιανομή ενός πλούτου που με τη σωστή υποδοχή αυτών των ξένων (όπως τότε με τους Μικρασιάτες Τουρκόσπορους, τηρουμένων των αναλογιών) θα μπορούσε να μεγαλώσει και υνολικά και κατα κεφαλήν.

    Πώς θα αξιοποιήσουμε όλον αυτόν τον κόσμο που φτάνει εδώ; Αυτό είναι το ερώτημα. Και πώς θα τους κάνουμε παραγωγικούς και ανταποδοτικούς για τη χώρα φιλοξενείας και όχι εξαγωγείς συναλλάγματος στις χώρες προέλευσης των; Πώς θα τους επιτρέψουμε να ενσωματωθούν στη δυτική κουλτούρα, να φέρουν εδώ και τις γυναίκες τους και τη ζωή τους;
    Μου φαίνεται παράξενη η προσκόλληση σε πατριωτισμούς γαλλικού τύπου οι οποίοι εφαρμόστηκαν σε μάκρος και ακόμα προκαλούν αποτελέσματα τύπου Saint-Denis. Τί να γίνει, μαθαίνουμε αργά κι εμείς τον ρόλον του ισχυρού, ε;

    Ίσως εκείνοι οι πρώην άεργοι που προσελήφθησαν συνοριοφύλακες ή εκείνοι οι άκαμπτοι γραφειοκράτες που μεθοδεύουν αλληλοεξοντώσεις Πακιστανών, να πρέπει να συνετιστούν με το ρόλο τους, φίλοι μου, και όχι να βιώνουν την ψυχικήν ντόπαν που τους προσφέρουν όσοι θεωρούν την απανθρωπιάν (περί της οποίας ο Γουσέτης, εν τέλει, γράφει) αρετή και μάλιστα εθνική.

  30. “Κύριε Πολυμερόπουλε, αυτό πηγαίντε να το πείτε στους κατοίκους του Αγ. Παντελεήμονα, Μεταξουργείου, πλ. Βάθης και πλ. Θεάτρου. Μετά ρωτήστε τους αν η ζωή τους είναι καλύτερη τώρα σε σχέση με τη δεκαετία του 80.

    Από εκεί μας γράφεις στο διαδίκτυο; Πληρώνεις και για την DSL σύνδεση με μεροκάματο που παίρνεις 26 ευρώ; Ή με το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ;”

    Μεγάλωσα στην Άνω Κυψέλη και ζω στην πλ. Βάθης κύριε Πολυμερόπουλε επομένως γνωρίζω από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της γκετοποίησης στις λαϊκές συνοικίες. Εσείς από τα γραφόμενα σας φαίνεται ότι δεν μπορείτε ούτε να τις φανταστείτε.

  31. αρχαιε Φαλμεραιεριζετε ως αρχαιος εαν μετεχετε της παιδειας και οχι τηε βιολογιας ειναι το κριτηριο σας.
    περα απο αυτα θα συφωνησω με οτι λες σχετικα με ενταξη κλπ. ομωςη ενταξη προυποθετει καποια πραγματακια.
    1)να ξερουμε ποιοι μπαινουν
    2)να τους καταγραφουμε
    3)να δωσουμε πορους για να επεκτεινουμε τις υποδομες σε σχολεια για να μαθουν ελληνικα, νοσοκομεια κλπ
    4)να δωσουμε πορους για να τους συλλεγουμε κλπ

    γενικα αγαπητε αν οι ευρωπαιοι κοπτονται τοσο πολυ, ας χασουν λιγο την ζαχαρενια τους και ας βαλουν το χερι στην τσεπη διοτι εμεις ειμαστε ο κυμματοθραυστης της λαθρομεταναστευσης. οι σουδο-νορβηγοι με το μπρεντ τους και τους καλους γριτονες εχουν καθε λογο να βλεπουν λιγο ροζ την πραγματικοτητα.
    απο κει περα το θεμα ενταξης και προσαρμογης ε εδω ειναι μεγαλη κουβεντα. ποσο ενταγμενος ειναι για παραδειγμα ο μεσος βομβιστης στο λονδινο απο την καθολα ευπορη οικογενεια? ποσο ενταγμενος μπορει να γινει καποιος ο οποιος κουβαλαει την σαρια απο την ερημο στην ελλαδα. και μην μου πειτε για 2-3-130 γενιες στην κεντρικη ευρωπη ζω και η μαντιλα μια χαρα κρατει. ως γνωστον οι ξενοι αφομοιωνονται οταν υπαρχουν γαμοι αναμεσα σε ντοπιους και ξενους και υπαρχει πληθυσμος ωστε να μην δημιουργουνται θυλακες και inner cities οσο και αμφισβητει κανεις το τελευταιο ας κοιταξει λιγο το κεμπεκ, καποιους θυλακες ακαδων γαλλων και επισης την περιπτωση γερμανων μεταναστων στις ΗΠΑ (αν θυμαμαι καλα σε Ουισκονσιν-Μινεσοτα) οι οποιοι δεν αφομοιωθηκαν γιατι σχηματισαν θυλακα με συμπαγη πληθυσμο. γιατι πολυ απλα ο μεσος σαριοφορος στην θεα μιας ξανθιας (ειμαι ξανθολατρης) με αβυσσαλεο ντεκολτε και με φουστιτσα που δεν αφηνει πολλα περιθωρια στην φαντασια βλεπει μια που θελει λιθοβολισμο αντι για μια γκομενα για τρελες νυχτες. η εμπειρια δειχνει οτι στην ευρωπη δεν του το βγαζεις απο το κεφαλιμ δειτε στην περιπτωση της Χιρσι Αλι τι εγινε.
    παντως πολλες ανεπτυγμενες γηρασκουν και δεν εχουν ως εθνικη στρατηγικη το να φερουν τον καθε κακομοιρο απο το ιρακ, την νησο του πασχα η τα βαλλις και φουρτουνα.
    με λιγα λογια επανερχομενος στον γουσετη ο οποιος επιασε και τον Λυκουρεζο στο στομα μη λεγοντας οτι ο Λυκουρεζος κατεθεσε μυνηση στα πρωτοπαλικαρα της χουντας. ασκησεις δημοκρατιας απο πρωην κκεδες, ευρωκομμουνιστες κλπ δεν θα δεχτει κανενας.

  32. α,ναι βέβαια ο Λυκουρέζος είναι ήρωας που κατέθεσε μήνυση στους χουντικούς , ενώ τα κομούνια που βασανίζονταν στην ασφάλεια και κάναν διακοπές στα ξερονήσια δεν δικαιούνται να μιλούν για δημοκρατία.
    Βλέπω πήραμε τη δημοκρατία εργολαβία…

  33. κοιτα πανο αν καποιος δεν δικαιουται να μιλαει για δημοκρατια αυτοι ειναι οι καθε ειδους κομμουνιστες που με το οπλα παρα ποδας αποτελεσαν την καλυτερη δικαιολογια για την υπαρξη του μετεμφυλιακου δεξιου αυταρχικου κρατους (το οποιο ηταν ατελως δημοκρατικο σε αντιθεση με τους παραδεισους αλα Δημητρωφ που θα ειχαμε). στην μεταπολιτευση αλωσαν τους ιδεολογικους μηχανισμους του κρατους και σημερα οποιος κριτικαρει την αριστερα και τον Τσιπρα ειναι σαν να διαπρατει το προπατορικο.
    η δημοκρατια εχει παρθει εργολαβικα απο την αριστερα και ο καθε μετανοιωμενος κομμουνιστης-ευρωκομμουνιστης το παιζει αρχιδημοκραταρος οπως ο καθε μετανοιωμενος καθε ειδους. Τα δημοκρατικα διαπιστευτηρια του Αλεξανδρου Λυκουρεζου δεν μπορει ο κυριος Γουσετης να ζηταει επειδη υπηρξε δικηγορος καποιων που ο Γουσετης δεν γουσταρει (γουσταρε τον Τιτο μηπως?). ειναι σαν να λεμε οι δικηγοροι των Ξηρων να εμφορουνται απο αντιδημοκρατικα αισθηματα ξεχνωντας ο Γουσετης πως στον πολιτισμενο δυτικο κοσμο που εκεινος καποτε δεν πιστευε ο κατηγορουμενος χαιρει υπερασπισης. Ας κατσει στις ονειρωξεις του με τον Σταχανωφ, τον Πλεχανωφ και δεν ξερω γω ποιον αλλο και ας αφησει τα μαθηματα δημοκρατιας

  34. και για να το πουμε διαφορετικα δεν εχουμε να διαλεξουμε μεταξυ Πουλαντζα και του κοκκινου βιβλιου του Μαο. Γουσταρουμε Βαρωνη Θατσερ

  35. Ο εμφύλιος ήταν μία τραγωδία για τη χώρα μας. Δεν νομίζω ότι τη χρεώνεται αποκλειστικά η αριστερά.
    Επίσης αμφιβάλλω ότι για την κατάντια μας φταίει η αριστερά. Στο κάτω κάτω δεν συγκυβέρνησαν με το
    ΠΑΣΟΚ. Τέλος νομίζω ο Γουσέτης κατηγόρησε τον Λυκουρέζο για εθνικισμό(κάτι που δεν έχει να κάνει με
    τη δημοκρατία). Παρεπιμπτόντως δε με ενθουσιάζει η θέση του Γουσέτη σ’ αυτό, η ‘φωτισμένη’ ευρώπη αναμείχθηκε σε μία σύγκρουση εθνοτήτων με όρους μανιχαϊστικούς. Και τώρα τρέχουν να απαγορέψουν
    το βιβλίο της Πόντε για τον UCK.

    Αυτό που εγώ βρίσκω τραγικό είναι 60 χρόνια μετά τον εμφύλιο να οριοθετούμαστε με εμφυλιοπολεμικούς όρους. Στο κάτω κάτω οι μεν έστελναν τους δε στα ξερονήσια και οι δε ονειρευόταν τα Γκουλάγκ. Δεν καταλαβαίνω ποιά πλευρά δικαιούται να κάνει μαθήματα δημοκρατίας.

  36. σωστα αν και τα ξερονησια ηταν ενα εκτακτο μετρο κατα καποιον τροπο βεβαια δεν συγχωρειται. αλλα καλυτερα η κουτση δημοκρατια του Πιουροφοι παρα ο υπαρκτος.
    τελος παντων ο Γουσετης αρχισε την ιστορια με το να ταμπελιαζει λες και ο Καρατζιτς δεν δικαιουται δικηγορο και μαλιστα ο δικηγορος να κατηγορειται για ακραιος εθνικιστης και εθνικη ντροπη επειδη εκανε το εγκλημα να υπερασπιστει αυτους ο Γουσετης δεν γουσταρει, Απο οτι φαινεται περιμενει Δικες της Μοσχας ο Γουσετης

  37. @ sardanapalos

    Είναι θαυμαστός ο τρόπος συνεννόησης μας, υμών των αρχαίων ανθρώπων, καλέ Ασουμπαρνιμπάλ.
    Βλέπω ότι παραπλέομεν και συμφωνούμε πως έχει καθήκοντα το κράτος συγκεκριμένα. Ως προς την ευρωπαϊκην χρηματοδότησιν, διερωτώμαι – ξανά – τί ζήτησαν οι Έλληνες όταν υπέγραψαν το Δουβλίνο ΙΙ.
    Πιθανώς κάποια κεφάλαια διοχετεύονται στην πρόσληψη συνοριοφυλάκων στον νομό Αρκαδίας….

    Τα περί επιμιξείας και σαριοκέφαλων είναι προβλήματα προς παρατήρησιν. Μην παρουσιάζετε την περίπτωσιν ως ολότηταν. Ούτως ή άλλως, οι πολεμικές συγκρούσεις – ιδιεταίρως όταν οι Χάντικτον τις υποστηρίζουν θεωρητικώς – τείνουν να οξύνουν την εμφάνιση περιπτώσεων σαν αυτές που λέτε, φίλε.

    Κατά τα λοιπά, εξακολουθώ να επιμένω πως δεν χρωστάμε πουθενά να εμφανιζόμαστε όμοιοι των αιμοσταγών καθεστώτων που στέλνουνε τους πρόσφυγες στα σύνορα τσουβάλι.

    Έρρωσθε!

  38. Βασικά ο μόνος που εξέφρασε φιλελεύθερη απόψη στο θέμα αυτό είναι ο Αντικειμενιστής που έδωσε και την θέση του Μίλτον Φρίντμαν:
    “You cannot simultaneously have free immigration and a welfare state.”

    Και ο ίδιος ο Ρόθμπαρντ αναθεώρησε τις απόψεις του περί ελεύθερης μετανάστευσης, όταν είδε πώς, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία ενθάρρυνε τη μετανάστευση προς τις μικρές βαλτικές χώρες Εσθονία, Λετονία:

    “I began to rethink my views on immigration, when, as the Soviet Union collapsed, it became clear that ethnic Russians had been encouraged to flood into Estonia and Latvia in order to destroy the cultures and languages of these peoples.”

    “…the regime of open borders that exists de facto in the U.S. really amounts to a compulsory opening by the central state, the state in charge of all streets and public land areas, and does not genuinely reflect the wishes of the proprietors.”

    Εδώ έχουμε “φιλελεύθερους” του τύπου του αμερικανικού περιοδικού Reason που μόλις βγήκε ο πρώτος δημοφιλής και πραγματικά φιλελεύθερος υποψήφιος για το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα, ο Ρον Πολ, έπεσαν να τον φάνε επειδή ήταν πολύ “δεξιός” για τα γούστα τους.
    [Εναντίον των εκτρώσεων (αν και ως κλασσικός φιλελεύθερος αρνούνταν οποιοδήποτε μέτρο κρατικής απαγόρευσής τους), εναντίον οποιασδήποτε κρατικής επιβολής ελέγχου στην οπλοκατοχή κλπ.]
    Ξέθαψαν και κάτι γράμματα που είχε γράψει συνεργάτης του προ 20ετίας για τις ταραχές του 1992 στο Λος Άντζελες, κι όπου απλώς έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους: ότι ήταν ένας όχλος αφροαμερικανών που είχαν αφεθεί επι μέρες να καταστρέφουν και να τρομοκρατούν την πόλη.
    Δηλαδή πράγματα που αντιβαίνουν στην πολιτική ορθότητα των ΗΠΑ, την οποία φυσικά υπηρετεί με γιακωβινικό φανατισμό το Reason.

    Γενικά υπάρχει σύγχυση και στις ΗΠΑ και η ίδια μεταφέρεται κι εδώ μεταξύ των όρων liberal και libertarian.
    O οικονομικά φιλελεύθερος (αυτό που κάποιοι λένε “νεοφιλελεύθερος”) είναι o libertarian.
    Liberal είναι ο οπαδός του Δημοκρατικού κόμματος που είναι “κοινωνικά φιλελεύθερος” ενώ οικονομικά είναι καθαρός κεϋνσιανός, ένας τυπικός κεντροαριστερός δηλαδή από ευρωπαϊκή άποψη.

    Στην Ελλάδα αυτοί που λείπουν είναι οι libertarians. Liberals έχουμε με το κιλό: όλη την αριστερά και μεγάλο τμήμα της δεξιάς.
    Ε κι όμως τέτοιοι μας προκύπτουν. H μεγάλη πλειοψηφία όσων αυτοπροβάλλονται ως “φιλελεύθεροι” (Δήμου, Μίχας, Μανδραβέλης κλπ.) είναι κλασσικές περιπτώσεις liberals που παριστάνουν τους libertarians.

  39. Sardanapale διάβασε προσεκτικά, πολύ προσεκτικά, γιατί κάθε λέξη που γράφω είναι ισάξια με δέκα χρόνια της ξεφτιλισμένης ζωής σου.

    Είσαι μικρός, ΠΟΛΥ μικρός και το ανάστημα σου δε σου επιτρέπει όχι να έχεις άποψη αλλά ούτε καν να δεις, αυτές τις στιγμές της ιστορίας.

    Αν ήμουν σαν εσένα θα έβρισκα σίγουρα κάποιο “έκτακτο μέτρο” για να σε μεγαλώσω λίγο, μήπως και δεις καλύτερα αλλά ευτυχώς δεν είμαι!

  40. Ενδιαφέρουσα συλλογή άρθρων για τη μετανάστευση: http://www.cis.org/

  41. Μεγάλωσα στην Άνω Κυψέλη και ζω στην πλ. Βάθης

    Εγώ μεγάλωσα στον Άγιο Ελευθέριο,τον Περισσό και την Αγία Παρασκευή. Ισχυρίζεσαι ότι νοιάζεσαι για τους φτωχούς και ταυτόχρονα έχεις την δυνατότητα να ξοδεύεις τον μήνα για το ίντερνετ όσο δυο μεροκάματα ενός γειτονά σου. Αν οι φτωχοί ήθελαν κάποιον να υπερασπίσει τις θέσεις τους το έκαναν και μόνοι τους.

    Το ενδιαφέρον με την Μανωλάδα που δεν είπε κανείς; Η ακροδεξιά άποψη είναι ότι οι μετανάστες πρέπει να είναι εποχιακοί και να καλύπτουν τις ανάγκες της οικονομίας. Ας δούμε τι λέει και το σχετικό ρεπορτάζ στα ΝΕΑ:

    Οι φυλές της Μανωλάδας
    ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ αποτελούν το 15% των εργατών της Νέας Μανωλάδας. Ανήκουν στους παλιούς και μόνιμους εργάτες της περιοχής και στους πλέον συνεπείς, όπως παραδέχονται οι εργοδότες τους. «Μένουμε σε σπίτια 5 ή 6 άτομα μαζί. Όταν πηγαίνουμε για δουλειά πάντα ένας από εμάς μένει στο σπίτι για να κάνει τις δουλειές και να μαγειρέψει. Το πρόσωπο αυτό αλλάζει κάθε μέρα, αφού όλοι μας περνάμε από αυτή τη διαδικασία» λέει ο Χασάν, που μένει ήδη 8 χρόνια στην περιοχή. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι άντρες που έχουν αφήσει στην πατρίδα τους γυναίκες και παιδιά, στους οποίους κάθε μήνα στέλνουν χρήματα.
    ΑΛΒΑΝΟΙ: Ελάχιστοι είναι πλέον οι Αλβανοί που απασχολούνται στη συλλογή της φράουλας. Ανήκουν πλέον στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Έχουν φτιάξει οικογένειες, νοικιάζουν ή έχουν αγοράσει τα δικά τους σπίτια στην περιοχή και ασχολούνται κυρίως με τις οικοδομικές εργασίες. Σχεδόν στην αποκλειστικότητά τους ανήκει το μάζεμα των καρπουζιών της περιοχής, κάτι που αφήνει έως και 100 ευρώ μεροκάματο την ημέρα, όπως λέει ο Ελτόν.
    ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣΙΑΝΟΙ: Στη Νέα Μανωλάδα και στη γύρω περιοχή μένουν πλέον περισσότεροι από 800 Μπανγκλαντεσιανοί.
    Όλοι τους άντρες που βρέθηκαν στην Ελλάδα πληρώνοντας 3.000- 4.000 δολάρια σε δουλέμπορους. Οι περισσότεροι μένουν στριμωγμένοι ανά 8 ή 10 μέσα σε παραπήγματα και, όπως ο Αμίρ που δέχτηκε να μιλήσει με την προϋπόθεση να μη φωτογραφηθεί, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από το καθημερινό μεροκάματο 3-4 ευρώ σε συμπατριώτες τους που τους έφεραν στην Ελλάδα.
    ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ: Αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των εργατών. Οι περισσότεροι έρχονται στη Νέα Μανωλάδα από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου και επιστρέφουν και πάλι τον Οκτώβριο. Στο μεσοδιάστημα είτε επιστρέφουν στη χώρα τους, είτε, όπως κάνουν οι περισσότεροι, πηγαίνουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και μαζεύουν ελιές, πατάτες, ντομάτες.
    ΡΟΜΑ: Ο αριθμός τους πλέον αγγίζει τους 400. Όπως και οι Βούλγαροι μένουν για λίγους μήνες στην περιοχή και στη συνέχεια πηγαίνουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας για να μαζέψουν άλλα προϊόντα.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των αλλοδαπών στην Μανωλάδα, λοιπόν, είναι εποχιακοί εργάτες – που υποτίθεται ότι καλύπτουν οικονομικές ανάγκες – υπάρχει και σχετική σύμβαση λ.χ. με την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Πολλοί Κόπτες από την Άνω Αίγυπτο λ.χ. εργάζονται στα καράβια. Στους εργάτες συμπεριλαμβάνονται και έλληνες υπήκοοι Τσιγγάνοι. Το ότι υπάρχει welfare state στην Ελλάδα για τους Τσιγγάνους και οι Μανωλαδιώτες δεν κολλάνε τα ένσημα που θα έπρεπε είναι θέμα. Απλά κλέβουν το κράτος με την συννενοχή του κράτους, αφού το κράτος κοιτάει για τις ψήφους. Τέτοια θα είναι οποιαδήποτε ανάπτυξη βασιστεί στο μοντέλο “φέρνουμε μετανάστες για να καλύψουμε οικονομικές ανάγκες. Τέτοια είναι τώρα και τέτοια θα είναι. Ας μην φρεναπατάσθε.

    Υ.Γ. Ο Λυκουρέζος είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου 21. Period. Να θυμίσω επίσης ότι είναι καλός φίλος του πρώην βασιλιά – αυτού που έδιωξε η χούντα. Αντιστασιακός παρουσιάστηκε και άλλος γνωστός φιλοβασιλικός, ο Ιπποκράτης Σαβούρας, αυτός όμως όντως φυλακίστηκε. Στην Ελλάδα έχουμε παρεξηγήσει την έννοια αντιστασιακός. Αντιστασιακός υπήρξε λ.χ. ο Γιωτόπουλος της 17Ν που έβαλε βόμβα στην πρεσβεία των ΗΠΑ επί χούντας. Αντιστασιακός υπήρξε λ.χ. ο Αγαπίου του ΕΛΑ που πήρε μέρος στην πρώτη διαδήλωση εναντίον της χούντας το 1968. Αντιστασιακοί δεν ήταν οι αστοί πολιτικοί που έτρωγαν χαβιάρια στο Παρίσι. Σοβαρή αντίσταση δεν ήταν αυτό που έκανε το ΠΑΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που έβαλε όλες κι όλες…6 βόμβες στη διάρκεια της χούντας. Αντίσταση δεν έκαναν αυτοί της συντονιστικής του Πολυτεχνείου που ήθελαν να διαλύσουν την κατάληψη του Πολυτεχνείου. Αντίσταση έκαναν οι “300 γνωστοί προβοκάτορες” που έκαναν την κατάληψη! Αντίσταση λέγεται κάτι που γίνεται με πραγματικό κόστος σε αυτόν που την κάνει, όχι η αντίθεση σε κάποιον γενικά. Αλλιώς και η αντιπολίτευση σε μια δημοκρατία αντίσταση θα λεγόταν. Χρωστάμε χάρη στους Τούρκους που έφεραν την δημοκρατία στην Ελλάδα, γιατί με τέτοιους και τόσους “σκληρούς” αντιστασιακούς στην Ελλάδα, θα είχαμε ακόμα χούντα.

  42. βαγγελης

    ο ιδιος ο Λυκουρεζος δεν εχει διαφηημισει τον εαυτο του για αντιστασιακο. αλλοι εκαναν μπιζνες με την χουντα και το παιζουν τωρα δημοκραταροι. το οτι ιδρυσε το δικτυο 21και ειναι φιλος με τον βασιλια ειναι επιχειρηματα μεταξυ Αυριανης και Ενωσης Κεντρωων. Γιατι ασε που πολιτειακα μερικα απο τα πιο κοινωνικα φιλελευθερα κρατη στο κοσμο εχουν βασιλια ( Ολλανδια, Δανια κλπ) απο την αλλη το να εισαι φιλος με καποιον δεν καταλαβαινω τι κριτηριο δημοκρατικοτητας ειναι? Στο παρατηριο του Ελσινκι προεδρευουν κατι Κομηδες και Βαρωνοι να το πουμε την διεθνη της αριστοκρατιας?
    πολλοι απο τους αξιωματικους του Βελος ηταν βασιλοφρονες αυτο σημαινει οτι πρεπει να διαγραψουμε το κινημα του ναυτικου? Συγγνωμη αλλα το επιχειρημα ειναι παιδικο.
    Και απο την αλλη το Δικτυο21 ειναι νομιμο σωματειο αναγνωρισμενο απο το ελληνικο κρατος και δημοκρατικα διαπιστευτηρια απο ατομα οπως ο Χρυσανθος Λαζαριδης (ναι αυτος ο γραφικος μεσα στο πολυτεχνειο) δεν νομιζω οτι πρεπει να ζηταμε.

  43. Μήπως είμαι χαζός ή δεν κατάλβα καλά ότι το σκεπτικό των Νορβηγών και των Σουηδών είναι ότι αναγκάζονται να “φορτωθούν” τους μετανάστες και αδυνατούν να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα;
    Και γιατί να τους επιστρέψουν;
    Επειδή η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου;
    Και γιατί δεν τους κρατάν;
    Και γιατί αφου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να φιλοξενηθούν στις χώρες τους και τους αρνούνται φιλοξενία, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τους την παρέχει;

    Μήπως πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των γάλλων και ισπανών που κάνουν τα στραβά μάτια κατά τη διακίνηση μέσω της χώρας τους και τους προωθούν στα καράβια για Αγγλία, Δανία και στα τρένα για Γερμανία;
    Λέω μήπως.

    Κατά τα άλλα τό ότι οι σκλάβοι ανεβάζουν την παραγωγή με ελλάχιστο κόστος το ξέρουν όλοι. Δεν μας λέν κάτι οι υπέρμαχοι της σκλαβιάς. Πόσο ηθικό είναι να χρησιμοποιούμε σκλάβους για να ανεβάζουμε το ΑΕΠ;

  44. Η πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου διεκήρυξε οτι η Ελλάς είναι το κράτος των Ελλήνων όπως και το Ισραήλ είναι το κράτος των Εβραίων. Δεν κατάλαβα, αυτοί ως γνήσιοι απόγονοι του Δαβίδ δεν κατέλαβαν την Παλαιστίνη κατασφάζοντας 11 λαους μετά από 2000 χρόνια απουσίας τους;

  45. http://sarstafylas.blogspot.com/

  46. 1ον:

    Βγήκε ένας άνθρωπος να πεί τα κακά της Ελλάδας και πέσανε όλοι οι “πατριώτες” (ή να το πω εθνικιστές;) για να τον φάνε. Ώπα ρε παιδιά, κι εγώ αγαπάω την χώρα που γεννήθηκα (όχι για κανέναν άλλο λόγο απλά γιατί εκεί μεγάλωσα, έχω οικογένεια, φίλους αναμνήσεις) και θέλω να πηγαίνει καλά και οικονομικά και πολιτικά και γενικά! Αλλά αν δεν κρίνουμε αυστηρά τα όποια λάθη γίνονται, πως θα βελτιώσουμε τις καταστάσεις; Αν έχουμε την δικαιολογία, κι οι άλλες χώρες δεν είναι καλύτερες (που άλλες είναι άλλες δεν είναι εδώ που τα λέμε) και σταυρώνουμε τα χέρια υπάρχει περίπτωση να εξελιχθούμε ποτέ σαν χώρα;

    2ον:

    Μπορούμε να δείχνουμε λίγο σεβασμό στους μετανάστες και στους ανθρώπους γενικότερα; Τι χαρακτηρισμοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν μερικοί; Αν βρισκόσασταν ποτέ στην ανάγκη να φύγετε από την πατρίδα σας και αναγκαζόσασταν να περάσετε 1000 δυσκολίες για να πάτε σε μια άλλη χώρα και να ζητήσετε την βοήθειά της, θέλω να δω αν θα σας άρεσε να σας χαρακτηρίζουν ως τριτοκοσμικούς και άπλυτους

  47. Υπεύθυνοι όχι οι ίδιοι αλλά η μη ύπαρξη παιδείας που τους επιφύλαξε η ευτελής ζωή τους. Αναφέρομαι σ’ αυτούς που βρίζουν και στέλνουν στον αγύριστο τους συναθρώπους τους που είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε λάθος τόπο. Πόρνες όλες οι κοπέλες της πρώην Σοβιετικής ένωσης, εγκληματίες οι άντρες. Και να σκεφτεί κανείς ότι όσοι κάνουν τέτοιου είδους κριτική ανήκουν στα λαϊκά στρώματα, γνωρίζουν τι θα πει φτώχεια και ανασφάλεια. Δεν τους κατακρίνω γιατί είναι μακρύ το παρελθόν της ελληνικής προσφυγιάς του 1922 και εξηντλημένο γ’ αυτούς το ” Χριστός ξανασταυρώνεται’.

  48. Ντροπη ειναι η υπαρξη εθνικης αξιοπρεπιας και η υπερασπιση της.

Σχολιαστε