Οι “κακοί” ξένοι

Μαρ 23rd, 2010 | | Κατηγορία: Ανδρέας Ανδριανόπουλος | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Μας εγκατέλειψαν λοιπόν οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας. Σε μια άσχημη για την Ελλάδα στιγμή οι ξένοι βρέθηκαν απέναντι, αντί να είναι στο πλευρό μας. Οι Γερμανοί μάλιστα τόλμησαν να ασκήσουν κριτική για κάποια ιερά θέσφατα της δημόσιας ζωής μας. Όπως είναι οι πρόωρες συντάξεις σε υγιέστατες γυναίκες και σε κόρες κρατικών λειτουργών. Πως είναι δυνατόν λοιπόν να στρέφονται εναντίον μας εκείνοι ακριβώς που σε τέτοιες ώρες όφειλαν να μας στηρίξουν και να μας απελευθερώσουν απo τα αρπακτικά νύχια των διεθνών κερδοσκόπων;

Μέσα στο πλαίσιο αυτό οφείλει κάποιος να εκτιμήσει και τις δικές μας πολιτικές που προκάλεσαν το πρόβλημα. Υπερδανεισμός για κατανάλωση, «αναδιανομή»(!) εισοδήματος με δανεικά, το δημόσιο μηχανισμός απορρόφησης της ανεργίας και, μέσω διαφθοράς, «σκοτεινής» διόγκωσης των εισοδημάτων. Επίπλαστη ευημερία με χρήματα που δεν υπήρχαν και με τις ενισχύσεις της ευρωπαικής ένωσης

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η κεντρική καινούργια αφήγηση που διακινείται από πολιτικά στελέχη διαφορετικών χώρων, σχολιαστές και ΜΜΕ προς τα αυτιά ενός ουσιαστικά αποσβολωμένου λαικού ακροατηρίου. Και κινδυνεύει να γαλουχήσει ψυχώσεις και αρνητικά αντανακλαστικά που θα πληρώσουμε και πάλι ακριβά στο μέλλον. Μόνιμα για το κάθε τι δυσάρεστο αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους. Που θα μας καθησυχάσουν ψυχικά και θα από-ενοχοποιήσουν κάθε ίχνος ενδεχόμενης ευθύνης που κάποιοι πιθανότατα θα μπορούσαν ενδόμυχα να αναπτύξουν.

Υπάρχουν κατ αρχήν ζητήματα θεσμικής φύσης που επιμένουμε να αγνοούμε. Η συνθήκη του Μάαστριχτ απαγορεύει ρητά την οικονομική στήριξη μέλους της ευρωζώνης που αδυνατεί να ανταποκριθεί στα κριτήρια του ελλείμματος. Κι από την άλλη η βασική ανησυχία της Γερμανίας και άλλων χωρών είναι η σταθερότητα του νομίσματος. Κάτι εξ άλλου που έχει διατυπωθεί και σε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας. Κινήσεις λοιπόν χρηματοδότησης που βρίσκονται έξω από τις προυποθέσεις δημιουργίας της ευρωζώνης αποτελούν για τους Γερμανούς παράνομες κινήσεις, ικανές να οδηγήσουν την χώρα, την Γερμανία δηλ., εκτός ζώνης του ευρώ!!

Μέσα στο πλαίσιο αυτό οφείλει κάποιος να εκτιμήσει και τις δικές μας πολιτικές που προκάλεσαν το πρόβλημα. Υπερδανεισμός για κατανάλωση, «αναδιανομή»(!) εισοδήματος με δανεικά, το δημόσιο μηχανισμός απορρόφησης της ανεργίας και, μέσω διαφθοράς, «σκοτεινής» διόγκωσης των εισοδημάτων. Επίπλαστη ευημερία με χρήματα που δεν υπήρχαν και με τις ενισχύσεις της ευρωπαικής ένωσης – που σήμερα βέβαια – μετά τις αποκαλύψεις – ενοχλεί τους σκληρά εργαζόμενους λαούς της.

Οσο για την συνωμοσία των κερδοσκόπων εναντίον της χώρας μας παραθέτω αποσπάσματα από το εξαιρετικό σημείωμα του Στέφανου Αθανασιάδη στην ιστοσελίδα e-rooster (Credit Default Swaps: Λαϊκισμός & Πραγματικότητα):

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η αγορά των CDS χρησιμοποιήθηκε για «κερδοσκοπία» εναντίον της Ελλάδος. Αντίθετα, αυτή η αγορά προσφέρει τα εργαλεία και την ρευστότητα που είναι αναγκαία για την διαχείριση ρίσκου των επενδυτών. Εάν δεν υπήρχαν τα CDS, οι επενδυτές των ομολόγων θα ζητούσανε μεγαλύτερο spread σαν αποζημίωση για την έλλειψη ρευστότητας και την συνεπακόλουθη αύξηση επενδυτικού ρίσκου»

Μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω, γίναμε η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα και την μικρότερη αξιοπιστία στην ΕΕ, μειώνοντας την δυνατότητα εξυπηρέτηση του χρέους. Η έλλειψη μέτρων για αρκετούς μήνες έκανε τα πράγματα χειρότερα. Όσοι επενδυτές είχαν ελληνικά ομόλογα έτρεξαν να αγοράσουν ασφάλεια. Η ασφάλεια ακρίβυνε, ακολουθώντας τα spreads των ομολόγων. Κάποια hedge funds στοιχημάτισαν υπέρ της χρεοκοπίας ενώ κάποια άλλα κατά. Μετά τα μέτρα και κάποιες λεκτικές εγγυήσεις, η πιθανότητα χρεοκοπίας μειώθηκε. Κάποια hedge funds βγάλανε λεφτά, κάποια άλλα έχασαν.

Είναι φανερό πως μοναχά κοιτώντας στον καθρέφτη θα αντικρύσουμε τον πραγματικό υπεύθυνο των σημερινών μας αδιεξόδων. Άποιοι όμως που στον καθρέφτη βλέπουν μόνιμα τον Μεγαλέξανδρο δύσκολα θα ομολογήσουν την αλήθεια. Ανακουφίζονται ανακαλύπτοντας υπεύθυνους κάπου αλλού. Τους Αμερικάνους, τους Γερμανούς, τους Εβραίους, τους κερδοσκόπους, την παγκοσμιοποίηση και, βέβαια, τους μεταρρυθμιστές και τους …νεοφιλελεύθερους. Δεν βλέπουν ποτέ την δική μας τσαπατσουλιά, απληστία, πονηριά και, πολλές φορές, ανικανότητα. Δυστυχώς, τώρα πιά άρχισαν να τα βλέπουν όλοι οι άλλοι.

Ανδρέας Ανδριανόπουλος

51 σχόλια
Leave a comment »

 1. @ rebel
  Συμπερασματικά, η γνώση της νεώτερης ιστορίας μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε με καθαρότερο μυαλό τη δράση εταιριών όπως η MAN, η Siemens, η Lockheed Martin, κτλ. και των διαφορων κρατικών παραγόντων προώθησης των συμφερόντων τους.

  Aγαπητέ rebel, Siemens, η Lockheed Martin κλπ είναι εταιρείες και κάνουν την δουλειά τους. Γεγονός παραμένει ότι, σε αντίθεση με τα χρόνια εκείνα οπόταν η Ελλάδα ήταν Αξυπόλυτη – όχι ξυπόλυτη, Αξυπόλυτη που λέγουν στο Αστρος, ΣΗΜΕΡΑ ουδέν μπορεί να πράξει η Lockheed Martin μόνη της, εάν ΔΕΝ υπάρχει στη μέση ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΙΟΔΟΤΗΣ, προδότης της Πατρίδας. Συνεπώς, είναι απαράδεκτες ΑΝΟΗΣΙΕΣ όλα όσα επικαλείσθε.

  ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ αλητοπασόκια και αλητοκουμπάρους της ΝΔ, η Lockheed Martin πάλι θα πούλαγε στην Ελλάδα, ΑΛΛΑ με διαφορετικούς όρους.
  ΚΑΙ ας είχε ΝΟΥΝ και ΛΟΓΙΚΗΝ η Ελλάδα, ως το ΙΣΡΑΗΛ, να διατηρεί στενές σχέσεις ή να δημιουργεί ad hoc συμμαχίες και αντιμαχίες (for this is what effective foreign policy is about) !!!!!!!!!!!!!!!!!

  To πρόβλημα είναι in toto ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. Eίναι ΚΑΙ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ της ΕΛΛΑΔΟΣ

Σχολιαστε