Μηνυτήρια αναφορά για την στάση της αστυνομίας στους πρόσφατους βανδαλισμούς

Μαρ 28th, 2009 | | Κατηγορία: Φώτης Περλικός | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Ως πολίτες έχουμε χρέος να ελέγχουμε την εξουσία για τις παραλείψεις της, που καταργούν το κράτος δικαίου και υπονομεύουν την ασφάλεια των ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας. Το κράτος δεν είναι μια συμμορία που απαιτεί με εκβιαστικό τρόπο τους φόρους μας (άσχετα αν μάλλον έτσι κατανοούν οι διαχειριστές του τον ρόλο του). Έχει υποχρεώσεις, και όταν αποτυγχάνει να τις εκπληρώσεις (ειδικά ηθελημένα όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση), πρέπει να υπάρχει σαφής καταλογισμός των ευθυνών που προκύπτουν. Με αυτό το σκεπτικό προχωρήσαμε στην παρακάτω μηνυτήρια αναφορά, για την στάση της αστυνομίας στα πρόσφατα γεγονότα βανδαλισμών στο Κολωνάκι. Διότι κάποια στιγμή οι αποφάσεις αδράνειας πρέπει να έχουν κόστος.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Tου πολιτικού κόμματος με την επωνυμία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, νομίμως εκπροσωπουμένου, με έδρα την Αθήνα, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, αριθμ. 124Α.

ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ,

ειδικώς δε κατά της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναφερόμαστε σε Σας, κ. Εισαγγελεύ, και ζητούμε την συνδρομή Σας για να διερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα της ελληνικής Δικαιοσύνης η πιθανότατη τέλεση των εγκλήματων της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (άρ. 382 παρ. 2 ΠΚ) και της διατάραξης κοινής ειρήνης (άρ. 189 ΠΚ) ή όποιων άλλων εγκλημάτων πιθανόν να έχουν τελεστεί, και μάλιστα από την φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ ως εμμέσους αυτουργούς μέσω της προσταγής τους προς τα παριστάμενα αστυνομικά όργανα να μην επεμβούν και και της συνακόλουθης παράλειψής τους να επεμβούν κατά τις εγκληματικές ενέργειες της 13ης Μαρτίου 2009 στην περιοχή του Κολωνακίου, καίτοι είχαν ιδιαίτερη προς τούτο νομική υποχρέωση. Ειδικότερα:

Α. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, ως πολιτικό κόμμα, υποχρεούται να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως ο νόμος ορίζει (άρ. 29 παρ. 1 Ν. 3023/2002). Ως εκ τούτου έχει έννομο συμφέρον και υποχρέωση να προασπίζει τα νόμιμα συμφέροντα των πολιτών, ανεξάρτητα αν αποτελούν μέλη του κόμματος ή όχι. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, ως πολιτικό κόμμα, έχει επίσης υποχρέωση να καταφεύγει στην δικαιοσύνη όταν η Δημόσια Διοίκηση παρανομεί, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά περιορισμό της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, περιορισμό για τον οποίο κάθε πολιτικό κόμμα, όχι μόνο δικαιούται, αλλά υποχρεούται εκ του νόμου να αντιδρά χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Δημόσια Διοίκηση και ειδικότερα οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές δεν προστάτευσαν τις περιουσίες πολιτών, παρόλο που ήταν παρούσες στη διάρκεια των καταστροφών, καθώς έλαβαν προσταγή από την φυσική και πολιτική ηγεσία τους να μην εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Η προσταγή αυτή, ως τύποις μεν νόμιμη, ουσιαστικά δε παράνομη, θεμελιώνει την ευθύνη τους κατ’ άρ. 21 ΠΚ για κάθε παράλειψη των παρισταμένων αστυνομικών οργάνων.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009, 80 καταστήματα, 37 Ι.Χ. αυτοκίνητα και έξι υποκαταστήματα τραπεζών υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την επιδρομή κουκουλοφόρων στην ευρύτερη περιοχή της οδού Σκουφά. Στην διάρκεια των επεισοδίων υπήρχαν στην περιοχή διαθέσιμες και επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αντί να επεμβούν, παρακολουθούσαν απαθείς τις περιουσίες των συμπολιτών μας να καατστρέφονται και την δημόσια τάξη να διασαλεύεται, επειδή τους δόθηκε προσταγή μη εμπλοκής και απομάκρυνσής τους από την φυσική και πολιτική τους ηγεσία. Η πληροφορία αυτή διασταυρώνεται από πολλές πηγές και κυρίως από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν σε περιπολία κοντά στην οδό Σκουφά, άλλους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην οδό Αναγνωστοπούλου και περιπολικό που βρισκόταν στην οδό Αλωπεκής. Τα στοιχεία όλων αυτών μπορούν να προκύψουν ευχερώς για την Εισαγγελία στο πλαίσιο της προανάκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Εξάλλου, οι 4 διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε σημεία πολύ κοντά στους κουκουλοφόρους διατάχθηκαν να επεμβούν μόνο όταν οι «γνωστοί-άγνωστοι» είχαν ήδη βρει ασφαλές καταφύγιο στο άσυλο της Νομικής Σχολής. Είναι προφανές ότι οι καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών, στα συγκεκριμένα γεγονότα, οφείλονται σε παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία ζητεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη μέσω Υμών, κ. Εισαγγελεύ, να ανεύρει και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους στην φυσική και πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, στους οποίους οφείλεται η διά παραλείψεως τέλεση των εγκλημάτων της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της διατάραξης της κοινής ειρήνης.

Β. ΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

Σύμφωνα με το άρ. 15 ΠΚ «Όπου ο νόμος για την ύπαρξη αξιόποινης πράξης απαιτεί να έχει επέλθει ορισμένο αποτέλεσμα, η μη αποτροπή του τιμωρείται όπως η πρόκλησή του με ενέργεια, αν ο υπαίτιος της παράλειψης είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσει την επέλευση του αποτελέσματος». Επίσης, σύμφωνα με το άρ. 275 παρ. 1 ΚΠΔ «1. Προκειμένου για αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα οι ανακριτικοί υπάλληλοι των άρθρων 33 και 34, καθώς και κάθε αστυνομικό όργανο, έχουν υποχρέωση, ενώ οποιοσδήποτε πολίτης το δικαίωμα, να συλλάβουν τον δράστη, τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος και του άρθρου 279 του Κώδικα για την άμεση προσαγωγή του στον εισαγγελέα». Τέλος, σύμφωνα με το άρ. 21 ΠΚ «Δεν είναι άδικη η πράξη την οποία κάποιος επιχειρεί για να εκτελέσει προσταγή που του έδωσε, σύμφωνα με τους νόμιμους τύπους, η αρμόδια αρχή, αν ο νόμος δεν επιτρέπει στον αποδέκτη της προσταγής να εξετάσει αν είναι νόμιμη ή όχι. Στην περίπτωση αυτήν ως αυτουργός τιμωρείται εκείνος που έδωσε την προσταγή».

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρ. 189 ΠΚ «1. Όποιος συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους που με ενωμένες δυνάμεις διαπράττει βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων ή πραγμάτων ή εισβάλλει παράνομα σε ξένα σπίτια, κατοικίες ή άλλα ακίνητα κτήματα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. 2. Οι υποκινητές και εκείνοι που εκτέλεσαν βιαιοπραγίες τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. 3. Οι ποινές αυτές επιβάλλονται αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

Εξάλλου, σύμφωνα με το άρ. 381 ΠΚ «1. Όποιος με πρόθεση καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. 2. Αν η φθορά έχει αντικείμενο πράγμα ευτελούς αξίας ή η ζημία που προξενήθηκε από τη φθορά είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών». Τέλος, σύμφωνα με το άρ. 382 ΠΚ «1. Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών τιμωρείται η φθορά ξένης ιδιοκτησίας της πρώτης παραγράφου του άρθρου 381, αν έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα. 2. Με την ποινή της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται ο δράστης, αν το αντικείμενο της πράξης που προβλέπεται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 381: α) είναι πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος, β) είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, γ) η φθορά έγινε με φωτιά ή με κάποιο από τα μέσα που προβλέπει το άρθρο 270. 3. Αν στην πράξη της πρώτης παραγράφου συμμετείχαν δύο ή περισσότεροι ή συντρέχει και μία από τις περιπτώσεις της δεύτερης παραγράφου, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. 4. Οποιος προκαλεί κατά τους όρους του προηγούμενου άρθρου φθορά ή βλάβη αρχαιολογικού ή καλλιτεχνικού ή ιστορικού μνημείου ή αντικειμένου τοποθετημένου σε δημόσιο χώρο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

Στην προκειμένη περίπτωση, οι αστυνομικοί υπάλληλοι που βρέθηκαν επιτόπου υπείχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση επέμβασης προς αποτροπή τέλεσης οποιουδήποτε εγκλήματος και συγκεκριμένα της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της διατάραξης της κοινής ειρήνης. Η ιδιαίτερη νομική υποχρέωσή τους εκπηγάζει από την ιδιότητά τους ως αστυνομικών υπαλλήλων, όπως περιγράφεται ειδικότερα στα σχετικά νομοθετήματα, ιδίως δε στον Ν. 1481/1984 και στο π.δ. 141/1991, αλλά κυρίως στο άρ. 275 ΚΠΔ. Βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας συνεπώς, οι παριστάμενοι στην πέριξ των συμβάντων αστυνομικοί υπάλληλοι είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση επεμβάσεως και μάλιστα σύλληψης των εγκληματιών.

Δεδομένου συνεπώς ότι οι παριστάμενοι αστυνομικοί υπάλληλοι υπείχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση υπό την έννοια του άρ. 15 ΠΚ, κάθε παράλειψή τους εξομοιώνεται με δι’ ενεργείας τέλεση. Επιπλέον, οι παριστάμενοι αστυνομικοί υπάλληλοι είχαν και γνώση της κατάστασης και δυνατότητα επέμβασης, συνεπώς πληρούνται και όλοι οι όροι μιας ποινικά αξιόλογης παραλείψεως. Πράγματι παρέλειψαν λοιπόν και πράγματι τέλεσαν διά παραλείψεως τα ίδια εγκλήματα με τους επιδραμόντες κουκουλοφόρους, δηλαδή τουλάχιστον διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και διατάραξη της κοινής ειρήνης.

Οι παριστάμενοι αστυνομικοί υπάλληλοι όμως δεν έπραξαν άδικα, διότι έλαβαν από τους ανωτέρους τους στην φυσική και στην πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας προσταγή μη επέμβασης, κατά την έννοια του άρ. 21 ΠΚ, η οποία ήρε το άδικο των παραλείψεών τους. Η προσταγή αυτή ήταν μεν τυπικά νόμιμη, καθότι δόθηκε με τους νόμιμους τύπους και στο πλαίσιο της ιεραρχίας, ουσιαστικά όμως ήταν παράνομη, διότι αντιστρατευόταν το περιεχόμενο των προπαρατεθεισών διατάξεων. Την περίπτωση όμως της τυπικά νόμιμης και ουσιαστικά παράνομης προσταγής ρυθμίζει το άρ. 21 ΠΚ, εγκαθιδρύοντας την πλήρη ποινική ευθύνη των προσταττόντων ως (εμμέσων) αυτουργών οποιουδήποτε εγκλήματος τυχόν διαπράξει ο προσταττόμενος. Κατά συνέπεια, εκείνοι οι οποίοι έδωσαν την προσταγή περί μη επεμβάσεως διέπραξαν ως έμμεσοι αυτουργοί τα εγκλήματα της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της διατάραξης της κοινής ειρήνης.

Επειδή οι παριστάμενοι αστυνομικοί υπάλληλοι στα γεγονότα της 13ης Μαρτίου 2009 υπείχαν ως εκ της ιδιότητας του αστυνομικού υπαλλήλου ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, η οποία εξομοιώνει κάθε παράλειψή τους με δι’ ενεργείας τέλεση,

Επειδή οι παριστάμενοι αστυνομικοί υπάλληλοι παρέλειψαν να επεμβούν για να αποτρέψουν την τέλεση των εγκλημάτων της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της διατάραξης της κοινής ειρήνης, καίτοι διέθεταν και γνώση της κατάστασης και δυνατότητα επέμβασης,

Επειδή οι καθ’ ων η παρούσα, δηλαδή η φυσική και πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ως προστάξαντες υπό την έννοια του άρ. 21 ΠΚ ευθύνονται ως έμμεσοι αυτουργοί κάθε πράξης ή παράλειψης των προσταττομένων, δηλαδή των παρισταμένων αστυνομικών υπαλλήλων,

Επειδή τελέστηκαν τα εγκλήματα της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της διατάραξης της κοινής ειρήνης εις βάρος πολιτών από τους καθ’ ων η παρούσα ως έμμεσους αυτουργούς,

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Την άσκηση ποινικής δίωξης in rem για τα εγκλήματα της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της διατάραξης κοινής ειρήνης ή όσων άλλων εγκλημάτων θα
προκύψεουν από την διεξαχθησόμενη προανάκριση.

Την διερεύνηση των όποιων ποινικών ευθυνών τυχόν υπάρχουν για τα ως άνω εγκλήματα των κάτωθι προσώπων:

1. Της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ, που έδωσε προσταγή υπό την έννοια του άρ. 21 ΠΚ στους παρισταμένους αστυνομικούς υπαλλήλους να παραλείψουν κάθε ανάμιξη, να παραβούν το καθήκον τους και να μην προστατεύσουν τους πολίτες, με συνέπεια να διαπραχθούν τα εγκλήματα της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της διατάραξης της κοινής ειρήνης.
2. Της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΑ

Τον Φώτη Περλικό του Παναγιώτη,

ΔΙΟΡΙΖΟΥΜΕ

Πληρεξούσιο και αντίκλητο δικηγόρο μας τον δικηγόρο Αθηνών Αθανάσιο Αναγνωστόπουλο του Ιωάννου

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2009

Οι αναφέροντες
…..

15 σχόλια
Leave a comment »

 1. Ξέρεις αφουγκράζομαι τους βαρβάρους των οποίων οι άναρθρες κραυγές θα ακουστούν σε λίγο…

  Φανατισμός εναντίον λογικής όπως πάντα…

 2. Συγχαρητηρια για την κινηση αυτη

 3. Κάποτε έπρεπε να γίνει και αυτό, επί τέλους έγινε τώρα με τη ΦΣ. Αναρωτιέμαι όμως γιατί δεν έγινε νωρίτερα, όταν οι κουκουλοφόροι σπάζανε τις περιουσίες του κοσμάκη εκτός Κολωνακίου.

 4. Εξαιρετική κίνηση, συγχαρητήρια !

  Να εξετάσετε και την περίπτωση προσφυγής στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενάντια στην νομοθετική ρύθμιση απαγόρευσης της κουκούλας, που περιστέλει τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών.

  Γενικότερα, για να είναι αξιόπιστη η εναλλακτική πρόταση της φιλελεύθερης πολιτικής, θα πρέπει κατά την άποψή μου οι κινήσεις της ΦΙΣ να ενέχουν συμβολισμό που αντιτάσσεται τόσο στην “Αριστερή” όσο και στην ¨Δεξιά” κραταιά λογική του πολιτικού κατεστημένου.

 5. Τελικά ορισμένοι άνθρωποι πραγματικά δεν μπορούν να δουν πέρα από το δάχτυλο τους… ή επιλέγουν να κάνουν πως δεν βλέπουν για ψηφοθηρικούς η δημαγωγικούς λόγους…
  Απλά πράγματα η αστυνομία δεν έκανε κάποια παρέμβαση επειδή το ποιο πιθανό είναι ότι θα είχαμε και άλλους νεκρούς από την μεριά των διαδηλωτών… σίγουρα.. και αν συνέβαινε αυτό… δεν θα σας έσωζε τπτ… γιατί ένας κόσμος που δεν συγκρούστηκε το δεκέμβρη θα συγκρουόταν με την αστυνομία (δηλαδή ακόμα ποιο μαζικές συγκρούσεις) και γενικότερα θα υπήρχε ακόμα μεγαλύτερη απονομιμοποίηση ως προς την αστυνομία…

 6. οποτε χαμογελε ας τους αφησουν να σπασουν οτι θελουν. συμφωνα με ενα θεωρημα θα σπασουν θα σπασουν θα κουραστουν και θα φυγουν. πολυ ωραια…

 7. Vaggelis Μάλλον δεν κατάλαβες το δίλημα… θέλεις 100 ή 1000 μαγαζιά καμένα;;; Γιατί εσείς μπορείς να θέτεις το ζήτημα ότι και καλά έπρεπε να τους σταματήσουν… αλλά είναι τελείως υποθετικό ότι
  1.Θα τα κατάφερναν
  2.Θα το έκαναν χωρίς να σκοτωθεί κάποιος άλλος άνθρωπος.(που γνωρίζουμε όλοι εκείνες τις μέρες τι θα σήμαινε..)
  3.ή τέλος η προσπάθεια του θα γινόταν με τρόπο που δεν θα χειροτέρευε την κατάσταση… (φαντάσου μια τέτοια στάση να οδηγούσε διπλάσιο και τριπλάσιο κόσμο να συγκρουστεί;;;;)

  Η λογική ότι το κράτος μπορεί ντεφάκτο να ελέγχει τον κόσμο είναι τουλάχιστον γελεία… αν αύριο ο κόσμος αποφασίσει κάτι και είναι διατεθημένος να συγκρουστεί με όποιον βρεθεί μπροστά του τότε καμιά αστυνομία ή στρατός δεν μπορεί να τους σταματήσει… (Για οποιοδήποτε κράτος και αν μιλάμε…)

 8. Βασικα δεν θελω τιποτα απο τα δυο, δεν ειναι πυρηνικη φυσικη να προστατευσουν τα μαγαζια και τα αυτοκινητα του κοσμο. Αυτο που αναφερεις δεν ειναι διλημμα ουτε ψευτοδιλημμα αλλα σοφιστεια της πλακας. Η (καθε) αστυνομια εχει εκπαιδευτει (λεμε τωρα) οφειλει και πληρωνεται για αυτον ακριβως τον σκοπο (μεταξυ αλλων): να προστατευει την περιουσια και την ασφαλεια των πολιτων. Αν ειναι δυνατον ενας σοβαρος και λογικος ανθρωπος να υποστηριζει πως για να μην- υποθετικα- εχουμε αλλα “θεματα” ας αφησουμε 20-30 αληταραδες να σπανε επι χρονια οτι βρουν μπροστα τους μεχρι να ξεχαστει ο Δεκεμβρης. Μα αυτες οι ομαδες την αφορμη για να ξεσπασουν τα συμπλεγματα τους θα την βρουν ετσι κι αλλιως οτι και να γινει. Οποτε καθε φορα θα μεταθετουμε το ζητημα μεχρι να ξεχαστει κατι που προηγηθηκε και να ξεθυμανουν οι “αγωνιστες”;
  Τι σχεση εχει επισης ο κοσμος γενικοτερα, με τις ομαδες αυτες; Ακομη και αλλοι να τους συνδραμουν παλι η συντριπτικη πλειοψηφια απεναντι θα ειναι. Η αναγωγη αυτη θυμιζει τον αστυνομικο και το μπουζουκι. Ελεος με την αερολογια/μπουρδολογια επιτελους!

 9. Ασε φίλε Βαγγέλη άκρη δε θα βρείς… Δυστυχώς…

 10. > θέλεις 100 ή 1000 μαγαζιά καμένα;;;

  Καλά χαμόγελο τί λογική είναι αυτή; Ή 100 θα έχουμε ή 1000; εγώ πυο δε θέλω κανένα μαγαζί καμμένο τί να κάνω δηλαδή; Η αστυνομία είναι εκεί για να αποτρέψει την αυτοδικία. Διαφορετικώς αν έβλεπα το μαγαζί μου ή το αυτοκίνητό μου να καίγεται και δεν υπήρχε αστυνομία θα έπαιρνα όπλο και θα καθάριζα τους δράστες. Γι’αυτό ακριβώς το λόγο υπάρχει και η αστυνομία. Δικολαβισμούς και σοφιστίες τύπου “θέλεις 100 ή 1000 μαγαζιά καμένα;;; ” πες τα σε κάνα παιδάκι του δημοτικού. Εδώ συχνάζουνε σκεπτόμενοι άνθρωποι.

 11. @χαμόγελο

  Η μηνυτήρια αναφορά δεν αφορά στα γεγονότα του Δεκεμβρίου αφού αντικειμενικά και να ήθελε η αστυνομία δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά γενικευμένα επεισόδια σε 50 πόλεις της χώρας χωρίς να υπάρξουν κάποιες καταστροφές. Αφορά στην επιδρομή που έκαναν πριν μια εβδομάδα περίπου 40 άτομα στο Κολωνάκι. Συγκεκριμένα βγήκε βιντεάκι με περιπολικό της αστυνομίας να γυρίζει πίσω και η μαρτυρία ότι δυο διμοιρίες δέχτηκαν εντολή να γυρίσουν πίσω, πράγμα που και αυτό μπορεί κάποιος να το θεωρεί λογικό, αν δεν σκεφτόταν ότι σε μια περιοχή που είναι τίγκα στην αστυνομία δεν εμφανίστηκε αστυνομικός για ικανό διάστημα ώστε να αποτρέψει τις σχετικά ευρείες καταστροφές. 40 άτομα προκάλεσαν καταστροφές σε 85 μαγαζιά, πράγμα που είναι πολλαπλάσιο των γεγονότων του Δεκεμβρίου, όπου σε μέρες διαδηλώσεων και νύχτες συγκρούσεων και με δεκάδες χιλιάδες κόσμου στον δρόμο στην Αθήνα έπαθαν καταστροφές 450 μαγαζιά και 35 καταστράφηκαν ολοσχερώς. Αν η αστυνομία δεν είχε αρκετές δυνάμεις επί τόπου, σε μια περιοχή που είναι γεμάτη πρεσβείες, γραφεία βουλευτών και υπουργών και οργανισμοί – παράδοξο! – και παρολαυτά δεν καταφέρνει να κινητοποιήσει αρκετό κόσμο έγκαιρα για να αντιμετωπίσει την επιδρομή τότε η αστυνομία έχει βαρύτατη ευθύνη από την παράλειψη αποτελεσματικής φύλαξης της περιοχής. Συμφωνώ ότι η αστυνομία έχει ανοίξει βεντέτα με τους αναρχικούς και αυτό εξηγεί ένα μέρος της έξαρσης της βίας με γκαζάκια, σπασίματα κλπ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όταν 40 άτομα κάνουν επιδρομή στο Κολωνάκι μέρα μεσημέρι πρέπει να τους αφήσει, όχι γι’άλλο λόγο, σκέψου απλά ότι η αστυνομία όταν την παίρνουν τηλέφωνο δεν μπορεί η δεν είναι σε θέση να ξέρει ποιος τα σπάει στο Κολωνάκι ή αλλού και τι σκοπό έχει. Τι να πει, ότι αν είναι αναρχικοί πρέπει να τους αφήσω; Η δικαιολογία ήταν ότι περίμεναν τους ΜΑΤατζήδες. Στην Γαλλία που έχει όλους κι όλους 500 ΜΑΤατζήδες, τι κάνουν οι άνθρωποι, πεθαίνουν; Επίσης που ξέρει η αστυνομία όταν την παίρνουν τηλέφωνο ότι στόχος είναι μαγαζιά και δεν έχουν σκοπό να καθαρίσουν και κάποιον. Εσύ το ξέρεις; Η κυβέρνηση, που έκανε πρόσφατα κρίσεις στην αστυνομία, θεώρησε ότι γίνεται καλή δουλειά και διατήρησε πολλά ανώτερα στελέγχη στην δουλειά τους. Με καθημερινά χτυπήματα νύχτα ή μέρα ξέρουμε πια ότι έχουν αποτύχει πλήρως στο έργο τους. Η ελληνική αστυνομία ούτε δικαιώματα προστατεύει, ούτε αποτελεσματική είναι. Δεν υπάρχει λοιπόν δίλημμα, δικαιώματα ή τάξη και ασφάλεια, αφού δεν έχουμε κανένα από τα δυο. Όπως σωστά είπε η Διεθνής Αμνηστία:
  «Ο λαός της Ελλάδας έχει το δικαίωμα να διαθέτει σωστή αστυνόμευση, σύμφωνη με τις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις της κυβέρνησης»

  Για την αυτοδικία που διάβασα για το τι συγκρατεί τους καταστηματάρχες, καλύτερα τα είπε ο πιτσιρίκος στον Σκάι: “όλοι αυτοί οι καταστηματάρχες που τσακώνονται για το σε ποιανού την πόρτα θα σκοτώσει αστυνομικός αναρχικό, το κάνουν γιατί ξέρουν το πόσο κόσμο θα φέρει στο μαγαζί τους, κοσμοσυρροή θα γίνεται μετά, γι’αυτό και θέλουν να κλέψει ο καθένας τον νεκρό αναρχικό από τον άλλο για να το βάλει στην δικιά του πόρτα ώστε να έχει περισσότερο κόσμο“. Αφού κάηκε όλη η χώρα από έναν ανόητο μπάτσο που ήθελε σώνει και καλά να δείξει στους “άπλυτους” αναρχικούς πόσα κιλά αρχίδια έχει και τελικά δολοφόνησε στυγερά έναν μαθητή της 1ης Λυκείου, ακούμε κούφιες απειλές για το πόσο μάγκες μπορεί να γίνουν οι καταστηματάρχες που αν σηκώσουν τα όπλα κανείς δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει…Για κάποιο λόγο την λεβεντομαλακία αυτού του επιπέδου που κουβαλάει πολύς κόσμος πολύ πιο συχνά την πληρώνει ο ίδιος, άντε και κανάς άσχετος, παρά ο κακός της υποθέσεως.

 12. > ακούμε κούφιες απειλές για το πόσο μάγκες μπορεί να γίνουν οι καταστηματάρχες που αν σηκώσουν τα όπλα κανείς δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει

  Καλά ας μην υπήρχανε κυρώσεις για την αυτοδικία και θα έβλεπες πόσα κιλά αρχίδια έχουνε οι καταστηματάρχες και οι απλοί άνθρωποι που βλέπανε τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

 13. @Vaggelis t. λοιπόν λάθος μου. νόμιζα ότι αναφερόταν και στα γεγονότα του δεκέμβρη…

  @Panos σου αρέσει δεν σου αρέσει δεν είναι σοφιστία… ορισμένες φορές ισχύει….

  @Nievskii οκ όπως είπα και στον baggeli νόμιζα ότι αναφερόταν και στα γεγονότα του δεκέμβρη. Τώρα με τα γεγονότα που λες για το Κολωνάκι δεν συμφωνώ.(εννοώ για εμένα δεν είναι δικαιολογημένα) Τώρα η αστυνομία γενικότερα δεν νομίζω ότι έκανε κάποια παράληψη… τι εννοώ;;;
  Πιστεύω ότι τους άφησε να κάνουν ότι κάνουν… για να μπορεί να δικαιολογήσει τον ρόλο της αργότερα. Εννοώ ότι η αστυνομία αφήνει τέτοια περιστατικά κτλ που είναι φυσικό να συμβαίνουν στην περίοδο που βρισκόμαστε (σε συνδιασμό πάντα με το ότι ο ακόμα και το μέσο άτομο που κατεβαίνει σε πορείες είναι αρκετά απολιτικ) ώστε να αγανακτήσει ο κόσμος και να περάσει κάποιες ποιο επιθετικές πολιτικές… π.χ. αν δεν γινόταν όλες αυτές οι ζημιές πόσο εύκολα θα κατέβαζε η κυβέρνηση νόμους για την κουκούλα ή π.χ. για την περιήβριση αρχής(αυτό και αν είναι φασισμός…)

  Παρεμπιπτόντως… πριν κανένα 3ωρο γύρισα από ειρηνική πορεία που οι αστυνομικοί επιτέθηκαν χωρίς λόγο 300 μέτρα από το σημείο που θα διαλυόταν… αντίδραση βέβαια ήταν κατάληψη στο δημαρχείο του ηρακλείου… τώρα αν γίνουν επεισόδια… αυτές τις μέρες ποιος θα φταίει;;;

  υγ.Ακόμα περιμένω άρθρο στο rooster για την κουκούλα και την περιύβριση αρχής… :-p

 14. Να λοιπόν που συμφωνώ απόλυτα με τον xamogelo, τώρα που αποσαφήνισε την θέση του.

  Θα ήταν πιο ξεκάθαρο εάν έλεγε από την αρχή ότι καταδικάζει τα γεγονότα στο Κολωνάκι, διαφοροποιώντας τα από τα επεισόδια που επακολούθησαν της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου (για τα οποία εγώ διαπιστώνω ηθικό έρισμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν καταδικάζω απόλυτα τις καταστροφές της ιδιωτικής περιουσίας, διαφοροποιώντας την από την δημόσια περιουσία που αποτελεί εν γένει σύμβολο ενός ανήθικου κράτους).

  Η έλλειψη αστυνόμευσης και η αδυναμία σύλληψης των υπευθύνων για παράνομες πράξεις χρησιμοποιείται από την σημερινή κυβέρνηση ως πολιτικό εργαλείο, αφενός για την περιστολή των ατομικών ελευθεριών των πολιτών (π.χ. κουκούλες, περιύβριση αρχής, κατάργηση ανωνυμίας κινητών τηλεφώνων) και αφετέρου για την μετάθεση ευθυνών στην ….αντιπολίτευση (για το μπάχαλο της αστυνομίας φταίει…ο Τσίπρας, όχι ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση).

  Να τοποθετηθεί η ΦΙΣ κατά της απαγόρευσης της κουκούλας για να διαχωρίσει την θέση της από την λαϊκή πατριωτική Δεξιά της ανελευθερίας, συμφωνώ και σε αυτό με τον xamogelo.

  Το θέμα αυτό είναι και μια καλή ευκαιρία για τον κ. Περλικό και την ΦΙΣ να αποδεσμευτεί από τον σφιχτό εναγκαλισμό των ψευδεπίγραφα φιλελευθέρων (Μάνος, Ανδριανόπουλος, κ.ά) που στρέφονται (ορθώς) κατά του κράτους σε οικονομικά θέματα αλλά θεωρούν ότι η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων είναι προαιρετική, ανάλογα με τις διαθέσεις και τις σκοπιμότητες ενός εξ’ ορισμού “ηθικού” κράτους.

  Potentially, a government is the most dangerous threat to man’s rights: it holds a legal monopoly on the use of physical force against legally disarmed victims. When unlimited and unrestricted by individual rights, a government is men’s deadliest enemy. It is not as protection against private actions, but against governmental actions that the Bill of Rights was written.

  — Capitalism: The Unknown Ideal by Ayn Rand

 15. —–> κ. ΦΩΤΗ ΠΕΡΛΙΚΟ, ΘΕΜΑ: “ΠΑΙΔΕΙΑ” http://www.greekliberals.gr

  Έτσι μπράβο, φιλελεύθερος προγραμματικός λόγος σε ένα θέμα όπου ‘η κοινή λογική’ έχει χρεωκοπήσει.

  Μην ξεχνάτε ότι όσοι από εμάς σας στήριξαν το έκαναν για καθαρά ιδεολογικούς λόγους και όχι για να μετέχουμε σε κάποια νομή της εξουσίας ως δεκανίκι του πρώτου κόμματος. Η συσπείρωση λοιπόν θα επιτευχθεί με καθαρόαιμο προγραμματικό λόγο.

  Και η ομπρέλα του ELDR βοηθάει, αναδείξτε την κι άλλο.

  –(συμβουλές από έναν φίλο)

Σχολιαστε