Η υστερία και η αλήθεια

Μαρ 17th, 2008 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Κόσμος, Πολιτική | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Όσο πλησιάζει η ώρα των τελικών αποφάσεων για τα περισσότερα ζητήματα της δημόσιας ζωής της χώρας οι έξαλλες φωνές αντίδρασης και πανικού πληθαίνουν. Και η επίκληση συνδρόμων καταστροφής και μελλοντικών φόβων πολλαπλασιάζονται. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ουρλιάζουν για τα δεινά που θα συμβούν στον φτωχό λαό από το ακριβό υποτίθεται ρεύμα που θα προκαλέσουν οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις. Φροντίζουν όμως κινητοποιούμενοι να ζημιώνουν δραματικά την ΔΕΗ ευνοώντας έμμεσα άλλα ιδιωτικά συμφέροντα. Η σχέση επίσης της σημερινής τσουχτερής τιμής του ρεύματος, μαζί και με τις ενδεχόμενες μελλοντικές ενεργειακές ανεπάρκειες της χώρας, με τις δαπάνες ασφάλισης και παροχών για το προσωπικό δεν προβάλλονται πουθενά. Ούτε βέβαια και το πραγματικό πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων. Που σηματοδοτούν το τέλος των κάτω από το τραπέζι παροχών, την αργομισθία των συνδικαλιστικών στελεχών και την ευνοιοκρατία των χαριστικών διορισμών στην επιχείρηση των παιδιών των στελεχών της.

Τα ίδια ακούμε και κατά καιρούς – όταν τα ΜΜΕ δεν έχουν άλλο «πιασάρικο» θέμα – για την ακρίβεια. «Δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά». «Οργιάζει η κερδοσκοπία». «Εξοντώνονται οι καταναλωτές», ουρλιάζουν τα Δελτία βραδινής Ψυχαγωγίας. Την ίδια ώρα όμως επιμένουμε να παίρνουν μεγάλες επιδοτήσεις και να πωλούν σε υψηλές τιμές οι αγρότες. Δεν θέλουμε να είναι ελεύθερες οι φτηνές εισαγωγές. Μας ενοχλούν τα φτηνά Κινέζικα. Δεν αντέχουμε όμως και τα ακριβά ντόπια. Τελικά τι θέλουμε; Να μην υπάρχει προφανώς αγορά. Ώστε να εξαλειφθεί και η κερδοσκοπία. Που αποτελεί την πεμπτουσία μιας φιλελεύθερης οικονομίας. Υπάρχει όμως μια μικρή, τόση δα, λεπτομέρεια. Όπου οι αντιλήψεις αυτές εξάλειψης του κέρδους και της αγοράς εφαρμόσθηκαν, οδήγησαν στον αφανισμό των προϊόντων, στην μετατροπή των καταναλωτών σε υπηκόους – επαίτες κάποιων πραγματικά πανάκριβων αγαθών στη μαύρη αγορά. Η κατάργηση της κερδοσκοπίας οδηγεί στην εμπέδωση της κρατικής ασυδοσίας Και στην δυστυχία των λαϊκών κυρίως στρωμάτων.

Ο μουσικοσυνθέτης, από τα ίδια τα Σκόπια, είχε καταγγείλει σαν αντιδραστική την πολιτική αντιπαράθεσης μαζί τους για την ονομασία. Πώς θα τους αλλάξεις τώρα το όνομα;

Εκεί όμως που ο παραλογισμός, χέρι χέρι με την ανόητη υστερία, καταλαμβάνει την κεντρική πολιτική σκηνή είναι στα ζητήματα διεκδίκησης των εθνικών μας συμφερόντων. Ο μουσικοσυνθέτης, φιλόσοφος και τώρα γεωπολιτικός αναλυτής, μαζί με τον εθνικό μας πια σήμερα διασκεδαστή και με κάποιες φυλλάδες εθνικιστικής υπερβολής, αποφάνθηκαν πως η καταστροφή βρίσκεται προ των πυλών. Σε ένα όργιο κινδυνολογίας και διαστρέβλωσης παρουσιάζουν την χώρα να βαδίζει στον Κεάδα. Διότι δεν πέτυχε να αλλάξει το όνομα ενός άλλου λαού. 45 χρόνια οι άνθρωποι αυτοί αποκαλούνταν «Μακεδόνες» και εμείς δεν λέγαμε τίποτα. Τρείς γενιές μεγάλωσαν με αυτό τον προσδιορισμό. Ελληνες πολιτικοί ηγέτες έπλεκαν το εγκώμιο του Τίτο ενώ οι Σλαύοι υπήκοοί του αποφάσιζαν, μπροστά στα μάτια μας, κάποιους συμπατριώτες τους να τους αλλάξουν εθνότητα και ονομασία. Ο μουσικοσυνθέτης, από τα ίδια τα Σκόπια, είχε καταγγείλει σαν αντιδραστική την πολιτική αντιπαράθεσης μαζί τους για την ονομασία. Πώς θα τους αλλάξεις τώρα το όνομα;

Τώρα καταλάβαμε λ.χ. πως στο όνομα ΠΓΔΜ ( FYROM) η τελευταία λέξη είναι «Μακεδονία»; Εγώ το φώναζα από τότε, ειρωνευόμενος βέβαια όσους επέμεναν πως δεν θα πρέπει να υπάρχει η λέξη Μακεδονία στο όνομα. Και που όμως στήριζαν το FYROM!! Η υπόθεση υπήρξε από την αρχή χαμένη. Διαλέξαμε λάθος στόχο και πεδίο για να δώσουμε μάχη. Αυτοπαγιδευτήκαμε. Παραβλέποντας ακόμη και τα στοιχειώδη. Παράδειγμα: Αν αυτοί αποφάσιζαν από την αρχή να ονομασθούν λ.χ. Βαντάρσκα. Θα τους δεχόμασταν παντού και με τυμπανοκρουσίες. Ποιος θα τους εμπόδιζε όμως στην συνέχεια να αλλάξουν όνομα και να γίνουν «Μακεδονία»; Εξ άλλου και σε εμάς δεν ισχύει το διπλό όνομα; Είμαστε Έλληνες και Ελλάδα. Για όλο όμως τον υπόλοιπο κόσμο είμαστε Γραικοί (Greece, Greeks). Πολλές χώρες έχουν αλλάξει όνομα δίχως κανείς να μπορεί να κάνει το παραμικρό γι αυτό (η Δαχομέη έγινε Μπενίν, η Κευλάνη Σρι Λάνκα, η Ροδεσία Ζιμπάμπουε, η Καμπότζη Καμπουτσέα, το Σιάμ Ταυλάνδη, η Περσία Ιράν, η Αίγυπτος Ενωμένη Αραβική Δημοκρατία και αντίστροφα. Η Ανω Βόλτα μετονομάσθηκε σε Μπουργκίνα Φάσσο, η Βιρμανία σε Μυαμάρ, η Νοτιο-Δυτική Αφρική σε Ναμίμπια, η Ανατ. Βεγγάλη σε Μπανγκλαντές κλπ).

Το πρόβλημά μας δεν είναι πως λέγονται οι γείτονές μας. Αλλά να αποτρέψουμε πιθανό μελλοντικό αλυτρωτισμό. Και στον τομέα αυτό θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει. Με πολλούς τρόπους. Ενας θα ήταν ίσως η απειλή αντιστροφής του αλυτρωτισμού αν δεν άλλαζαν πορεία. Και να γεμίζαμε την χώρα με ελληνικά σχολεία, πολιτιστικά κέντρα και επενδύσεις. Το ζήτημα σήμερα είναι πως εξαντλούμε την πολιτική και διπλωματική μας δράση για ένα ζήτημα επιπέδου πραγματικής υποσημείωσης στα διεθνή δεδομένα αλλά και στην ιεράρχηση των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι φανερό πως είμαστε μπλεγμένοι σε ένα περίτεχνο σκακιστικό/διπλωματικό παιχνίδι. Όπου παρασυρόμαστε με όλες μας σχεδόν τις δυνάμεις σε ένα σημείο της σκακιέρας (στο Σκοπιανό) ενώ το πραγματικό μας πρόβλημα βρίσκεται στην αντίπερα πλευρά (στο Αλβανικό). Όταν το καταλάβουμε θα είναι αργά. Και με εξαντλημένα τα περισσότερα διπλωματικά μας ερείσματα.

Η ελληνική Κύπρος δεν αποτελεί πια το χαϊδεμένο παιδί του ΟΗΕ. Αλλά μάλλον το μαύρο πρόβατο και εκεί και στην ΕΕ

Χαμόγελα όμως προκαλούν και οι κινδυνολογίες για το Κυπριακό. Πικρά δάκρυα χύνονται για τον Τάσσο. Που είπε το «όχι» στο Σχέδιο Ανάν. Δίχως καμία καταστροφή υποτίθεται να χτυπήσει το νησί. Ομως το Κυπριακό πλέον σήμερα σε όλο σχεδόν τον κόσμο δεν αποτελεί ζήτημα εχθρικής εισβολής. Αλλά πρόβλημα απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Η ελληνική Κύπρος δεν αποτελεί πια το χαϊδεμένο παιδί του ΟΗΕ. Αλλά μάλλον το μαύρο πρόβατο και εκεί και στην ΕΕ. Ακόμα και η Ρωσία έκανε τους απαξιωτικούς της υπαινιγμούς με αφορμή την αναγνώριση του Κόσοβου. Δηλαδή τι περίμεναν κάποιοι πως θα ήταν η «καταστροφή»; Η εισβολή κάποιας ξένης δύναμης; Τι πέτυχε τελικά ο Τάσσος; Μοναχά την εγκατάλειψή του τελικά από την απογοητευμένη πλειοψηφία του Κυπριακού εκλογικού σώματος.

Αλλά και οι κραυγές καταγγελίας των αμερικανών πλημμυρίζουν από υποκρισία. Οι ΗΠΑ κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα. Και όχι βέβαια απαραίτητα τα ελληνικά. Αν εκτιμούμε πως χρειαζόμαστε την βοήθειά τους είναι ανάγκη να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Και δεν σημαίνει βέβαια αυτό πως τους θεωρούμε δεδομένους, σαν συμμάχους, κι από εκεί και πέρα κάνουμε τα δικά μας. Οτι κι αν συμβαίνει στον κόσμο, ακόμα κι αν σφάζονται η δολοφονούνται δυτικοί, το κυρίαρχο κλίμα στην Ελλάδα είναι ο αντι-αμερικανισμός. Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας έκανε μήνυση σε διεθνές δικαστήριο εναντίον του αμερικανού προέδρου για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ. Δεν ενοχλήθηκε όμως από τις διώξεις νομικών και δημοσιογράφων – μαζί με εκτελέσεις – από το καθεστώς του Φιντέλ στην Κούβα. Κάθε μήνα σχεδόν υπάρχουν πορείες στην αμερικανική πρεσβεία. Ποτέ όμως καμία διαμαρτυρία για σφαγές στο Σουδάν, στο Κογκό, στην Τσετσενία ή την Σομαλία. Και ο έλληνας Πρόεδρος ειρωνεύτηκε δημόσια των Πρόεδρο των ΗΠΑ, μαζεύοντας κολακευτικότατα σχόλια από τον ελληνικό τύπο. Όλα αυτά ενδεχομένως κάποτε ανταποδίδονται. Και ο λογαριασμός καμιά φορά είναι βαρύς.

———————————————–

Σημειώσεις:
http://www.andrianopoulos.gr

28 σχόλια
Leave a comment »

  1. Επιτέλους αποκτά την παλιά του φόρμα! Κι επιτέλους εγκαταλείπει το δήθεν διεθνισμό για κάτι που είναι ανώτερο: τον εθνισμό.
    Το έθνος μας μπορεί να προοδέψει μέσα στη διεθνή νομιμότητα, αρκεί να το πιστέψουμε οι ίδιοι.
    Όμως θέλω να τονίσω ότι κραυγές καταστροφής είχαμε κι από την άλλη πλευρά: ότι με το όχι στο σχέδιο Ανάν θα επιτεθούν οι Τούρκοι, ότι οι Σκοπιανοί μας κέρδισαν κατά κράτος και άλλα πολλά.
    Λίγη ψυχραιμία από όλους δε θα έβλαπτε…

  2. i wish there were more greeks like you.

    But you know what they say. Stupidity is invisible.

    This is the reason why me as a greek cittizen i have to apply for a visa to go to the states while NOBODY else in the Eu does.

    we are lucky that the USA is treating us the way it is. It could be more worse.

  3. Ευτυχώς που υπάρχουν και φωνές σαν του κ.Ανδριανόπουλου σε αυτή τη χώρα…

  4. Πάντως, τό ἄρθρο κλίνει περισσότερο πρὸς τὴν ὑστερία …

  5. Και λίγο περισσότερο επιθετική πολιτική προς την F.Y.R.Macedonia πάντως δεν βλάπτει. Μην ξεχνάτε πως κάποιες φορές οι (Αμερικανοί) διπλωμάτες ρίχνουν απλά δίκτυα και ότι πιάσουν… Στην περίπτωση των σκοπίων το τα δίκτυα θα μπορούσε να μεταφερθεί σε πίεση προς την Ελλάδα. Είδατε άλλωστε ότι μετά το “βετο” της Ελλάδας στην ανεπίσημη σύνοδο του ΝΑΤΟ οι Αμερικάνοι ηρέμησαν κάπως….

  6. Κύριε Ανδριανόπουλε αν εσείς την ακρίβεια την αντιμετωπίζετε απλώς σαν «πιασάρικο» θέμα των ΜΜΕ, ε τότε μάλλον είστε πολύ φραγκάτος και θα έχετε απεριόριστη οικονομική άνεση. Όμως πιστέψτε με υπάρχουν και κοινή θνητοί που κάθε μέρα παλεύουν για ένα μεροκάματο, υπάρχουν νοικοκυριά, και είναι η συντριπτική πλειοψηφία στην χώρα μας, που νιώθουν στο πετσί τους την ακρίβεια και την ανεργία. Εσάς προφανώς δεν σας πιάνουν αυτά τα παράλογα και ποταπά προβλήματα που μπορεί να έχει η Ελληνική κοινωνία. Μα και γι’ αυτό βέβαια δεν σας ψηφίζει η Ελληνική κοινωνία. Γιατί τα άρθρα που περιέχουν μπόλικες κοσμοπολίτικες ψευτόεξυπνάδες μπορεί να εντυπωσιάζουν, αλλά εντυπωσιάζουν αρνητικά και στην ουσία εξοργίζουν τον Ελληνικό λαό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα, για τα οποία εσείς αμπελοφιλοσοφείτε.
    Όσο για τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα των Αμερικανών, αυτά είναι δεδομένα, όπου και αν έχουν βάλει το χέρι τους οι Αμερικανοί, σε όποιο σημείο του πλανήτη, μόνο δυστυχία, εμφύλιους πολέμους, νεκρούς, σκλαβιά, και πόνο έχουν αφήσει. Γιατί λοιπόν σας τσούζει τόσο πολύ όταν κάποιοι κατακρίνουν τα εγκλήματα των Αμερικανών; Τι σας είναι δηλαδή αυτός ο αλήτης ο αλκοολικός ο Μπους και ενοχλείστε όταν κάποιος ή κάποιοι καταδικάζουν αυτοί την εγκληματική πολιτική του; δεν σας άκουσα ποτέ μα ποτέ, και αυτό δεν ξέρω για πιο λόγω, να κάνετε κριτική για τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα των Αμερικανών, για την αδιαφορία τους στους διεθνείς κανονισμούς, για την παράνομη και εγκληματική παρέμβαση τους σε ξένα κράτη.
    Σίγουρα και άλλες χώρες έχουν κάνει εγκλήματα σε βάρος άλλων χωρών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται τα εγκλήματα των νούμερο 1 παγκόσμιων φονιάδων των Αμερικανών. Σταματήστε πια να δικαιολογείτε τα αδικαιολόγητα.

  7. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα η κοινή, μέση, λογική! Μιλάμε και γράφουμε με ιδεολογικές εξάρσεις και δεν βάζουμε τα πράγματα κάτω για να δούμε πως έχουν στην πραγματικότητα.
    Υπάρχουν δυο πλευρές, η μία που βρίζει τους Σκοπιανούς και η άλλη που τους αποδέχεται σαν κάτι που “μοιραία” έγινε. Δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο, παρά μόνο άκρα. Τα κανάλια και οι τηλεκριτές των πάντων μιλούν για την σκοπιανή προπαγάνδα εις βάρος της Ελλάδας. Οι δε, “open-minded” αποδέχονται την κατάσταση αυτή γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Τόσα χρόνια που γινόταν αυτή η προπαγάνδα που ήταν όμως και οι 2 πλευρές; Θα σας απαντήσω εγώ. Ήταν βολεμένοι στην μιζέρια της πραγματικότητάς τους και αδιαφορούσαν για την κατάσταση. Ας μη βγαίνουν λοιπόν τώρα να το παίζουν υπερασπιστές της εθνικής περηφάνειας ή ανοιχτόμυαλοι τώρα που δεν έχει νόημα.
    Τα πράγματα έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους. Οι σκοπιανοί πλέον σε λιγότερο από 3 χρόνια θα λέγονται από όλους Μακεδόνες κι αυτό γιατί το ήθελαν περισσότερο από εμάς(βάζω και τον εαυτό μου μέσα.)Αυτοί είναι οι μάγκες. Εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε να αποχαυνωνόμαστε σε ατάλαντες τραγουδίστριες,χαζοξανθιές παρουσιάστριες και τζάμπα μάγκες παρουσιαστές!Αυτοί είμαστε (κατά πλειοψηφία.. και η πλειοψηφία κερδίζει στην δημοκρατία!).Με τις υγειές μας λοιπόν..

  8. To Mr. Isidoros.

    thank you for making my day. i love it when i see people calling the USA citizens Nr 1 global killers. please do keep it on. it is a great way to finish my day.

  9. προς τον Isidoros:
    Που σκατα την ειδες την ακριβια ρε μαν. Η αθηνα(πιο ακριβη πολη του Γαλαξια συμφωνα με τα ΜΜΕ) σε προσφατη ερευνα βγηκε 29τη ακριβοτερη πολη στις 50(πανω απο τη μεση, συνεπως μια απο τις φθηνοτερες πολεις, εγγυκλοπαιδικα παντα).
    Οσον αφορα τους μισθους παντα παλι εχω εργαστει σε 4 χωρες και τις μεγαλυτερες αποδοχες καθαρες τις ειχα στο ελληνικο δημοσιο.
    (2400 ευρω μαζι με τα ενσημα, Ω ΝΑΙ τοσο περνει ενας πτυχιουχος με συμβαση σε ΔΕΚΟ) χωρις τελικα να χρειαστει να δουλεψω.
    Οσον αφορα τους μισθους στον ιδιωτικο παλι, αν θελεις μισθους ιρλανδιας ασ πουμε κανεις και μεταρυθμυση Ιρλανδιας δεν προσευχεσε να σε παρει το δημοσιο και να ζεις εις βαρος των μεταναστων.(Που ας μην κοροιδευομαστε αυτο συμβαινει στο Ελληνισταν).
    Δεν γουσταρεις τον αμερικανικο Ιμπεριαλισμο πουλακι μου? Τι γνωμη εχεις για τον ελληνικο? Εισαι διατεθιμενος να ανεβουν οι χρεωσεις σε ολες τις ΔΕΚΟ που βγαζουν τις χασουρες τους εδω εκμεταλευομενες τα υπολοιπα βαλκανια?

    Επισης θα χρησιμοποιησω ενα quote του Μπρεχτ τον οποιο χρησιμοποιει κατα κορων σε αφισες η Νεολαιας του ΚΚΕ:

    (Μιλωντας για τον Χιτλερ) Οποιος χρησιμοποιει τη λεξη ΛΑΟΣ εννοωντας ΚΟΙΝΩΝΙΑ ειναι ΛΑΙΚΙΣΤΗΣ και εχει ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ, γιατι ο ΛΑΟΣ ειναι συνολο κοινωνικων ομαδων με σαφη διακριτα και αλληλοσυγκρουωμενα συμφεροντα.
    Ολα ειναι σχετικα, τα δικαια καποιου ειναι αδικα καποιου αλλου και σε αυτο δεν υπαρχει καμια εξερεση το θεμα ειναι πιος φωναζει πιο δυνατα…
    Επισης πρεπει τα πιθηκια που ζουν στην μπανανια μας να καταλαβουν πως τα προβληματα που αντιμετωπιζουμε τα εχουν αντιμετωπισει οι υπολοιποι δυτικοι πριν 20χρονια, δεν ειμαστε εμεις ο εκλεκτος λαος του θεου ουτε εχουμε τους ΕΛ να μας σωσουν το θεμα ειναι πια λυση θα επιλεξουμε και δεν εχουμε δικαιολογια εχουμε μπροστα μας τις λυσεις και τα αποτελεσματα των αλλων το μονο που μενει ειναι να τις υλοποιησουμε.

  10. Που την είδα την ακρίβεια; Είπαμε η ακρίβεια δεν χτυπάει την πόρτα της πλουτοκρατίας, άρα που να την νιώσετε εσείς; Τα νοικοκυριά χτυπάει, αυτούς ρώτα;
    Τώρα όσο για τον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, είπαμε είναι πάγια τακτική των νεοφιλελεύθερων, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα των Αμερικανών, συγκρίνουν ανόμοιες καταστάσεις. Εσείς οι νεοφιλελεύθεροι έχετε ιδεολογική σύγχυση, μπερδεύεστε, εκτίθεστε και εν τέλει δεν πείθετε.

  11. Συμφωνώ με την άποψη του κ. Ανδριανόπουλου: Για την ακρίβεια, αν διαβάσετε προσεκτικότερα, δεν λέει ότι δεν υπάρχει ακρίβεια, τουναντίον, λέει ότι ακριβώς επειδή υπάρχει, θα έπρεπε να δίνουμε έμφαση σε σημαντικότερα πράγματα (πχ λειτουργία του ανταγωνισμού) από την υστερία και τον εντυπωσιασμό, ώστε να πάψει να υπάρχει (ή να περιοριστεί εν πάσει περιπτώσει).
    Για τους Αμερικανούς: Διαβάστε (πάλι) προσεκτικότερα: Δεν λέει ότι δεν κάνουν λάθη στην πολιτική τους, λέει (α) ότι κανείς δεν μιλάει για εγκλήματα και παραλήψεις άλλων, και (β) ότι αφού τους έχουμε ανάγκη (στο βαθμό που τους έχουμε…) θα πρέπει να προσέχουμε και την συμπεριφορά μας. Και έχει δίκιο. Δεν μπορείς να βρίζεις κάποιον από το πρωί μέχρι το βράδυ και μετά όποτε σε βολεύει να ζητάς (και να απαιτείς – ακόμα καλύτερα) την βοήθειά του. Έπειτα, διπλωματία σημαίνει κοιτάζω ΠΡΩΤΑ τα συμφέροντα της χώρας μου, (δεν είναι πουθενά γραμμένο ότι θα’πρεπε να μας υποστηρίζουν οι ΗΠΑ σε ότι κάνουμε, απλώς και μόνο επειδή (νομίζουμε πως) έχουμε δίκιο.

  12. Αγαπητέ Ισίδωρε,

    Πέρα από τα κούφια συνθήματα τι έχεις να πείς γι’ αυτά που λεέι ουσιαστικά για την ακρίβεια; Θέλεις τις φτηνές εισαγωγές; Να κοπούν οι επιδοτήσεις στα αγροτικά προιόντα και να πωλούνται με βάση τις τιμές της αγοράς;

  13. issidors try to fix your life and stop blaiming foreigners. if you do not like the USA go to live in Cuba or North Korea. Iran may be a good place too.

    think about it. We are western allies of the states and as long we have people like you in our country, Greece can never take advantage of its relationship.

  14. Εχουμε και λέμε:

    1. Γράφει ο κ. Ανδριανόπουλος:”Όσο πλησιάζει η ώρα των τελικών αποφάσεων για τα περισσότερα ζητήματα της δημόσιας ζωής της χώρας οι έξαλλες φωνές αντίδρασης και πανικού πληθαίνουν. Και η επίκληση συνδρόμων καταστροφής και μελλοντικών φόβων πολλαπλασιάζονται.”

    Εκ πείρας θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις για τα ζητήματα της δημόσιας ζωής. Προκύπτουν λύσεις επί των εκάστοτε ζητούμενων της εκάστοτε κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικής κατάστασης. Επίσης θα έπρεπε να γνωρίζει οτι οι αποφάσεις δεν προκύπτουν από μόνες τους, αλλά από τους έχοντες την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων, δυνάμει των εκάστοτε συσχετισμών δυνάμεων.

    Ως προς τα καλλωπιστικά στοιχεία (έξαλλες φωνές αντίδρασης και πανικού), το αυτό ισχύει και για την δική του φωνή (με την ίδια εγκυρότητα επιχειρημάτων που χαρακτηρίζει ο κ. Ανδιανόπουλος ως έξαλλες τις αντιρρήσεις αυτών που διαφωνούν μαζί του!).

    2. “Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ουρλιάζουν για τα δεινά που θα συμβούν στον φτωχό λαό από το ακριβό υποτίθεται ρεύμα που θα προκαλέσουν οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις. Φροντίζουν όμως κινητοποιούμενοι να ζημιώνουν δραματικά την ΔΕΗ ευνοώντας έμμεσα άλλα ιδιωτικά συμφέροντα.”

    Κινητοποιούμενος, λοιπόν, ο εργαζόμενος ζημιώνει την επιχείρηση στην οποία εργάζεται. Οταν μια επιχείρηση, εισηγμένη σε χρηματιστήριο, καταγράφει ζημίες, οι μέτοχοι συνήθως εγκαλούν το Δ.Σ. για τις ζημίες αυτές, καθώς αυτοί είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την κατάσταση της επιχείρησης. Εάν ο Διευθ. Συμβ. είναι ανίκανος να διαχειριστεί μια κατάσταση ή να αποτρέψει μια απεργία, ή να απομειώσει το κόστος της απεργίας, τότε οι μέτοχοι αλλάζουν Δ.Σ. λόγω ανικανότητας. Αλλοίμονο εάν ρίχναμε το βάρος σε άλλους. Τότε θα έπρεπε να εγκαλέσουμε και τους ανταγωνιστές μας που έχουμε μειωμένο κύκλο εργασιών. Εαν ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν ξέρει τον τρόπο να επιστραφούν στην επιχείρηση τα όποια διαφυγόντα κέρδη ή το ποσόν κατά το οποίο η επιχείρηση ζημιώθηκε, τότε είναι πανηγυρικά ανίκανος και δεν χωράνε δικαιολογίες. Αν δεν ήξερε σε τί έμπλεκε, αν ψάχνει για προφάσεις, τότε ας μείνει με τα “αν” σε κάποια παραλία.

    3. “από το ακριβό υποτίθεται ρεύμα που θα προκαλέσουν οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις.”

    Αξιότιμε κ. Ανδριανόπουλε, ο λόγος για τον οποίο οι ιδιωτικοποιήσεις θα προκαλέσουν αύξηση της KW, για οιονδήποτε έχει τελειώσει το δεύτερο έτος Οικονομικής, είναι προφανής (σε συνθήκες παραγωγής φθίνοντος κόστους, η τιμή ανά KW έχει ορισθεί βάσει του οριακού κόστους). Με την λέξη “υποτίθεται”, προσωπικά εάν σας είχα σπουδαστή μου, θα σας “έκοβα”.

    4. “Φροντίζουν όμως κινητοποιούμενοι να ζημιώνουν δραματικά την ΔΕΗ ευνοώντας έμμεσα άλλα ιδιωτικά συμφέροντα.”

    Ο κ. Ανδριανόπουλος σημειώνει πράξη ποινικού αδικήματος εκ μέρους των απεργούντων (απομείωση αξίας επιχείρησης, κ.ο.κ.).Ειδικά όσον αφορά εταιρία εισηγμένη στο Χ.Α.Α., πέραν των ποινικών ευθυνών -για τον καταλογισμό των οποίων είναι υπεύθυνα τα ποινικά δικαστήρια-, με τον ισχυρισμό του κ. Ανδριανόπουλου προκύπτουν και ευθύνες για τον καταλογισμό των οποίων υπεύθυνη είναι μεταξύ άλλων και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Κ.κ. Ανδριανόπουλε, αρκεί μια καταγγελία εκ μέρους σας στις αρμόδιες Αρχές καθώς και στην γενική Συνέλευση των μετόχων (σε περίπτωση που είστε μέτοχος στην εν λόγω εισηγμένη).

    5. “Η σχέση επίσης της σημερινής τσουχτερής τιμής του ρεύματος, μαζί και με τις ενδεχόμενες μελλοντικές ενεργειακές ανεπάρκειες της χώρας, με τις δαπάνες ασφάλισης και παροχών για το προσωπικό δεν προβάλλονται πουθενά. Ούτε βέβαια και το πραγματικό πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων. Που σηματοδοτούν το τέλος των κάτω από το τραπέζι παροχών, την αργομισθία των συνδικαλιστικών στελεχών και την ευνοιοκρατία των χαριστικών διορισμών στην επιχείρηση των παιδιών των στελεχών της.”

    Διάβασα καλά; “σημερινής τσουχτερής τιμής του ρεύματος, μαζί και με τις ενδεχόμενες μελλοντικές ενεργειακές ανεπάρκειες της χώρας”; Αγαπητέ, εάν στο μέλλον οι πόροι προβλέπεται να καταστούν σπανιότεροι και λιγότεροι της προβλεπόμενης ζήτησης, τότε οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν έτι περαιτέρω! Το κακό με την Οικονομική, στην περιπτωσή σας, είναι ότι ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης παραμένει εν ισχύ. Επειδή, όμως, ο ηλεκτρισμός προκαλεί εξωτερική οικονομία, γι’ αυτό και η τιμή έχει ορισθεί (με κρατική παρέμβαση) κατώτερη του μέσου κόστους του και ίση με το (φθίνον) οριακού κόστους του. Εαν δεν θέλετε να υπάρξει κρατική παρέμβαση, τότε η τιμή της KW θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλότερη απ’ την σημερινή. Το “τσουχτερή” το προσπερνώ ως καλλωπιστικό στοιχείο (και αγαπητέ, εδώ δεν είμαστε φιλόλογοι, αλλά οικονομολόγοι).

    6. “Η σχέση επίσης της σημερινής τσουχτερής τιμής του ρεύματος με τις δαπάνες ασφάλισης και παροχών για το προσωπικό δεν προβάλλονται πουθενά.”

    Αρα, η τσουχτερή τιμή του ρεύματος οφείλεται (και) στις δαπάνες ασφάλισης και παροχών για το προσωπικό. Σαφώς κ. Ανδριανόπουλε! Οι εν λόγω δαπάνες είναι στοιχεία κόστους της επιχείρησης και επηρεάζουν την τιμή του προϊόντος! Το κόστος σαφώς και θα ήταν μικρότερο εάν δεν υπήρχαν αυτές οι δαπάνες. Επίσης, θα ήταν ακόμη μικρότερο εάν δεν η επιχείρηση δεν πλήρωνε καθόλου εισφορές ασφάλισης και καθόλου μισθούς στο προσωπικό.

    (Υπήρξε ένα τέτοιο σύστημα εργασίας: οι είλωτες).

    Για κακή σας τύχη, η μείωση του κόστους μιας μονοπωλιακής επιχείρησης δεν σημαίνει μείωση της τιμής, διότι σε αυτού του είδους επιχείρησης ισχύει η ανισότητα P>MR=MC. Στην δε περίπτωση της ΔΕΗ, όπου σε γενικές γραμμές η τιμή ορίζεται ίση με το οριακό (φθίνον)κόστος, η όποια ζημία προκύπτει από την διαφορά οριακού κόστους προς μέσο κόστος καλύπτεται από την εφαρμογή διακριτών τιμών και χρέωσης παγίου. Μηδαμινά επηρεάζουν, λοιπόν, τα κόστη των δαπανών ασφάλισης την τιμή του προϊόντος. Θα μπορούσατε να ισχυρισθείτε -και ο ισχυρισμός σας θα είχε όντως οικονομική βάση- ότι τα κόστη αυτά είναι αναποτελεσματικά, εφ’ όσον με την εκταμίευσή τους η επιχείρηση θα είχε την δυνατότητα είτε να αποδώσει μεγαλύτερο μέρισμα στους μετόχους είτε να χρησιμοποιήσει τα αδιανέμητα κέρδη προκειμένου να επιτύχει οικονομία κλίμακος. Το ίδιο, όμως, θα ίσχυε και στην περίπτωση που, αντί να προσλαμβάνουμε μισθωτούς, παίρναμε φυλακισμένους για να εργασθούν αμισθί ως προσωπικό (να δω τον Ρωχάμη εναερίτη και τί στον κόσμο!).

    7.”των ιδιωτικοποιήσεων. Που σηματοδοτούν το τέλος των κάτω από το τραπέζι παροχών, την αργομισθία των συνδικαλιστικών στελεχών και την ευνοιοκρατία των χαριστικών διορισμών στην επιχείρηση των παιδιών των στελεχών της.”

    Οι ιδιωτικοποίησεις τα σηματοδοτούν όλα αυτά; Εγώ νόμιζα ότι όλα αυτά τα σηματοδοτεί η αύξηση της αποτελεσματικότητας. Εχω μια ιδιωτική επιχείρηση και προσλαμβάνω την ερωμένη μου ως γραμματέα και τον μπατζανάκη μου ως μεταφορέα, χωρίς να έχουν τα προσόντα. Είμαι ιδιωτικός φορέας; Ναι. Λειτουργώ αποτελεσματικά; Οχι. Λειτουργεί αποτελεσματικά η ΔΕΗ; Οχι. (να ιδιωτικοποιηθεί). Ceteris paribus, λειτουργούσε αποτελεσματικά η Enron; Οχι (να κρατικοποιηθεί). (Αχ, συγνώμη, ξέχασα: το κρατικό μονοπώλιο έχει δομικές εν γένει αδυναμίες, ενώ στην περίπτωση της Enron επρόκειτο για μια μεμονωμένη αστοχία της αγοράς! Αγαπητέ, αστοχία υπάρχει όταν έχεις μισό ταξί δικό σου, κι όχι όταν διαχειρίζεσαι πόρους που αποτελούν παραγωγική εισροή).

    Περιττόν να αναφέρω τους λόγους για τους οποίους η ηλεκτρική ενέργεια λειτουργεί ως φυσικό μονοπώλιο, αφ’ εις στιγμής δεν έχει ο κ. Ανδριανόπουλος το στοιχειώδες υπόβαθρο -ως εφάνει εκ των προηγουμένων- των τα περί κόστους και τα των περί εξωτερικών οικονομιών.

    Θέλω να ερωτήσω και κάτι ακόμη κ. Ανδριανόπουλε: επιβαρύνεται το κόστος της επιχείρησης όταν προβλέπεται αυτασφάλιση του προσωπικού της επιχείρησης στον εργοδότη; Εχετε τολμήσει ποτέ να πείτε στον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ ότι η μείωση των πωλήσεων αμερικανικών αυτοκινήτων οφείλεται στο ασφαλιστικό σύστημα των αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ, επειδή τους υξάνει το κόστος; Λόγω μιας παλαιάς συνέντευξής σας, γνωρίζω ότι εξασκείσθε στην ιαπωνική σπάθη. Ο οιοσδήποτε Ιάπων, εάν τολμούσε να πει ότι ένα αυτασφαλιστικό σύστημα αυξάνει το κόστος της επιχείρησης, θα είχε προβεί σε χαρακίρι.

    8. “Τα ίδια ακούμε και κατά καιρούς – όταν τα ΜΜΕ δεν έχουν άλλο «πιασάρικο» θέμα – για την ακρίβεια. «Δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά». «Οργιάζει η κερδοσκοπία». «Εξοντώνονται οι καταναλωτές», ουρλιάζουν τα Δελτία βραδινής Ψυχαγωγίας. Την ίδια ώρα όμως επιμένουμε να παίρνουν μεγάλες επιδοτήσεις και να πωλούν σε υψηλές τιμές οι αγρότες. Δεν θέλουμε να είναι ελεύθερες οι φτηνές εισαγωγές. Μας ενοχλούν τα φτηνά Κινέζικα. Δεν αντέχουμε όμως και τα ακριβά ντόπια.”

    Αγαπητέ, τα έχετε μπλέξει. Για την ακρίβεια, έχετε μπλέξει την κακοχωνεμένη θεωρία με μια αδιόριστη πρακτική.

    Η θεωρία λέει ότι μια επιχείρηση στον τέλειο ανταγωνισμό παράγει ποσότητα όπου MC=ATC και ορίζει την τιμή σε αυτό ακριβώς το επίπεδο. Στο κόστος προστίθενται όλα τα κόστη (IRR, κόστος ευκαιρίας, αποσβέσεις, κ.ο.κ.). Η θεωρία υπονοεί ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν το ίδιο οριακό κόστος, το ίδιο μέσο κόστος, ότι παράγουν ακριβώς ομοιόμορφα προϊόντα, ότι υπάρχει τέλεια πληροφόρηση, ότι δεν υπάρχει απόκλιση επιτοκίων και ισοτιμιών, ότι ο πληθωρισμός παντού είναι ίδιος, ότι υφίσταται παντού το ίδιο εισόδημα (σας παρακαλώ, για οποιαδήποτε απορία επί των assumptions να τα πούμε άλλη φορα, εφ’ όσον έχετε κάνει το απαραίτητο homework). Εστω, λοιπόν, ότι δεν υπήρχαν επιδοτήσεις. Αυτό, κατά τον κ. Ανδριανόπουλο, θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές των προϊόντων και χαμηλότερο εισόδημα των αγροτών. Από πού θα προέκυπταν οι χαμηλότερες τιμές; Από τις χαμηλότερες τιμές των εισαγομένων. Αρα, η οριακή ροπή προς εισαγωγές θα ήταν αυξητική. Και το εισόδημα των εντοπίων αγροτών θα ήταν μειωμένο. Αρα, αύξηση του ελλείμματος. Και μετά, του χρέους (διπλά ελλείμματα). Προφανώς, χρειάζεσθε ακόμη μια προσπάθεια κ. Ανδριανόπουλε για να γίνετε αποτελεσματικός οικονομολόγος. Μέχρι τότε, ας μείνετε στο Hogwarts, ως μαθητευόμενος μάγος. Προφανώς, κάτι παραπάνουν ξέρουν εκεί στις ΗΠΑ που έχουν βάλει δασμούς.

    9. “Τελικά τι θέλουμε; Να μην υπάρχει προφανώς αγορά. Ώστε να εξαλειφθεί και η κερδοσκοπία. Που αποτελεί την πεμπτουσία μιας φιλελεύθερης οικονομίας. Υπάρχει όμως μια μικρή, τόση δα, λεπτομέρεια. Όπου οι αντιλήψεις αυτές εξάλειψης του κέρδους και της αγοράς εφαρμόσθηκαν, οδήγησαν στον αφανισμό των προϊόντων, στην μετατροπή των καταναλωτών σε υπηκόους – επαίτες κάποιων πραγματικά πανάκριβων αγαθών στη μαύρη αγορά. Η κατάργηση της κερδοσκοπίας οδηγεί στην εμπέδωση της κρατικής ασυδοσίας Και στην δυστυχία των λαϊκών κυρίως στρωμάτων.”

    Η κερδοσκοπία αποτελεί την πεμπτουσία μιας φιλελεύθερης οικονομίας; Πώς γίνεται αυτό; Αφού η θεωρία λέει ότι στον τέλειο ανταγωνισμό P=MC=MR.

    Ποιός ο υπήκοος, αγαπητέ; Ποιός ο επαίτης;

    Κρατική ασυδοσία. Δυστυχία λαϊκών στρωμάτων.

    Τί δυστυχισμένη επωδός για ένα τόσο ταλαντούχο φιλελεύθερο πνεύμα…

  15. Εχουμε και λέμε:

    1. Γράφει ο κ. Ανδριανόπουλος:”Όσο πλησιάζει η ώρα των τελικών αποφάσεων για τα περισσότερα ζητήματα της δημόσιας ζωής της χώρας οι έξαλλες φωνές αντίδρασης και πανικού πληθαίνουν. Και η επίκληση συνδρόμων καταστροφής και μελλοντικών φόβων πολλαπλασιάζονται.”

    Εκ πείρας θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις για τα ζητήματα της δημόσιας ζωής. Προκύπτουν λύσεις επί των εκάστοτε ζητούμενων της εκάστοτε κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικής κατάστασης. Επίσης θα έπρεπε να γνωρίζει οτι οι αποφάσεις δεν προκύπτουν από μόνες τους, αλλά από τους έχοντες την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων, δυνάμει των εκάστοτε συσχετισμών δυνάμεων.

    Ως προς τα καλλωπιστικά στοιχεία (έξαλλες φωνές αντίδρασης και πανικού), το αυτό ισχύει και για την δική του φωνή (με την ίδια εγκυρότητα επιχειρημάτων που χαρακτηρίζει ο κ. Ανδιανόπουλος ως έξαλλες τις αντιρρήσεις αυτών που διαφωνούν μαζί του!).

    2. “Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ουρλιάζουν για τα δεινά που θα συμβούν στον φτωχό λαό από το ακριβό υποτίθεται ρεύμα που θα προκαλέσουν οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις. Φροντίζουν όμως κινητοποιούμενοι να ζημιώνουν δραματικά την ΔΕΗ ευνοώντας έμμεσα άλλα ιδιωτικά συμφέροντα.”

    Κινητοποιούμενος, λοιπόν, ο εργαζόμενος ζημιώνει την επιχείρηση στην οποία εργάζεται. Οταν μια επιχείρηση, εισηγμένη σε χρηματιστήριο, καταγράφει ζημίες, οι μέτοχοι συνήθως εγκαλούν το Δ.Σ. για τις ζημίες αυτές, καθώς αυτοί είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την κατάσταση της επιχείρησης. Εάν ο Διευθ. Συμβ. είναι ανίκανος να διαχειριστεί μια κατάσταση ή να αποτρέψει μια απεργία, ή να απομειώσει το κόστος της απεργίας, τότε οι μέτοχοι αλλάζουν Δ.Σ. λόγω ανικανότητας. Αλλοίμονο εάν ρίχναμε το βάρος σε άλλους. Τότε θα έπρεπε να εγκαλέσουμε και τους ανταγωνιστές μας που έχουμε μειωμένο κύκλο εργασιών. Εαν ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν ξέρει τον τρόπο να επιστραφούν στην επιχείρηση τα όποια διαφυγόντα κέρδη ή το ποσόν κατά το οποίο η επιχείρηση ζημιώθηκε, τότε είναι πανηγυρικά ανίκανος και δεν χωράνε δικαιολογίες. Αν δεν ήξερε σε τί έμπλεκε, αν ψάχνει για προφάσεις, τότε ας μείνει με τα “αν” σε κάποια παραλία.

    3. “από το ακριβό υποτίθεται ρεύμα που θα προκαλέσουν οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις.”

    Αξιότιμε κ. Ανδριανόπουλε, ο λόγος για τον οποίο οι ιδιωτικοποιήσεις θα προκαλέσουν αύξηση της KW, για οιονδήποτε έχει τελειώσει το δεύτερο έτος Οικονομικής, είναι προφανής (σε συνθήκες παραγωγής φθίνοντος κόστους, η τιμή ανά KW έχει ορισθεί βάσει του οριακού κόστους). Με την λέξη “υποτίθεται”, προσωπικά εάν σας είχα σπουδαστή μου, θα σας “έκοβα”.

    4. “Φροντίζουν όμως κινητοποιούμενοι να ζημιώνουν δραματικά την ΔΕΗ ευνοώντας έμμεσα άλλα ιδιωτικά συμφέροντα.”

    Ο κ. Ανδριανόπουλος σημειώνει πράξη ποινικού αδικήματος εκ μέρους των απεργούντων (απομείωση αξίας επιχείρησης, κ.ο.κ.).Ειδικά όσον αφορά εταιρία εισηγμένη στο Χ.Α.Α., πέραν των ποινικών ευθυνών -για τον καταλογισμό των οποίων είναι υπεύθυνα τα ποινικά δικαστήρια-, με τον ισχυρισμό του κ. Ανδριανόπουλου προκύπτουν και ευθύνες για τον καταλογισμό των οποίων υπεύθυνη είναι μεταξύ άλλων και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Κ.κ. Ανδριανόπουλε, αρκεί μια καταγγελία εκ μέρους σας στις αρμόδιες Αρχές καθώς και στην γενική Συνέλευση των μετόχων (σε περίπτωση που είστε μέτοχος στην εν λόγω εισηγμένη).

    5. “Η σχέση επίσης της σημερινής τσουχτερής τιμής του ρεύματος, μαζί και με τις ενδεχόμενες μελλοντικές ενεργειακές ανεπάρκειες της χώρας, με τις δαπάνες ασφάλισης και παροχών για το προσωπικό δεν προβάλλονται πουθενά. Ούτε βέβαια και το πραγματικό πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων. Που σηματοδοτούν το τέλος των κάτω από το τραπέζι παροχών, την αργομισθία των συνδικαλιστικών στελεχών και την ευνοιοκρατία των χαριστικών διορισμών στην επιχείρηση των παιδιών των στελεχών της.”

    Διάβασα καλά; “σημερινής τσουχτερής τιμής του ρεύματος, μαζί και με τις ενδεχόμενες μελλοντικές ενεργειακές ανεπάρκειες της χώρας”; Αγαπητέ, εάν στο μέλλον οι πόροι προβλέπεται να καταστούν σπανιότεροι και λιγότεροι της προβλεπόμενης ζήτησης, τότε οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν έτι περαιτέρω! Το κακό με την Οικονομική, στην περιπτωσή σας, είναι ότι ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης παραμένει εν ισχύ. Επειδή, όμως, ο ηλεκτρισμός προκαλεί εξωτερική οικονομία, γι’ αυτό και η τιμή έχει ορισθεί (με κρατική παρέμβαση) κατώτερη του μέσου κόστους του και ίση με το (φθίνον) οριακού κόστους του. Εαν δεν θέλετε να υπάρξει κρατική παρέμβαση, τότε η τιμή της KW θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλότερη απ’ την σημερινή. Το “τσουχτερή” το προσπερνώ ως καλλωπιστικό στοιχείο (και αγαπητέ, εδώ δεν είμαστε φιλόλογοι, αλλά οικονομολόγοι).

    6. “Η σχέση επίσης της σημερινής τσουχτερής τιμής του ρεύματος με τις δαπάνες ασφάλισης και παροχών για το προσωπικό δεν προβάλλονται πουθενά.”

    Αρα, η τσουχτερή τιμή του ρεύματος οφείλεται (και) στις δαπάνες ασφάλισης και παροχών για το προσωπικό. Σαφώς κ. Ανδριανόπουλε! Οι εν λόγω δαπάνες είναι στοιχεία κόστους της επιχείρησης και επηρεάζουν την τιμή του προϊόντος! Το κόστος σαφώς και θα ήταν μικρότερο εάν δεν υπήρχαν αυτές οι δαπάνες. Επίσης, θα ήταν ακόμη μικρότερο εάν δεν η επιχείρηση δεν πλήρωνε καθόλου εισφορές ασφάλισης και καθόλου μισθούς στο προσωπικό.

    (Υπήρξε ένα τέτοιο σύστημα εργασίας: οι είλωτες).

    Για κακή σας τύχη, η μείωση του κόστους μιας μονοπωλιακής επιχείρησης δεν σημαίνει μείωση της τιμής, διότι σε αυτού του είδους επιχείρησης ισχύει η ανισότητα P>MR=MC. Στην δε περίπτωση της ΔΕΗ, όπου σε γενικές γραμμές η τιμή ορίζεται ίση με το οριακό (φθίνον)κόστος, η όποια ζημία προκύπτει από την διαφορά οριακού κόστους προς μέσο κόστος καλύπτεται από την εφαρμογή διακριτών τιμών και χρέωσης παγίου. Μηδαμινά επηρεάζουν, λοιπόν, τα κόστη των δαπανών ασφάλισης την τιμή του προϊόντος. Θα μπορούσατε να ισχυρισθείτε -και ο ισχυρισμός σας θα είχε όντως οικονομική βάση- ότι τα κόστη αυτά είναι αναποτελεσματικά, εφ’ όσον με την εκταμίευσή τους η επιχείρηση θα είχε την δυνατότητα είτε να αποδώσει μεγαλύτερο μέρισμα στους μετόχους είτε να χρησιμοποιήσει τα αδιανέμητα κέρδη προκειμένου να επιτύχει οικονομία κλίμακος. Το ίδιο, όμως, θα ίσχυε και στην περίπτωση που, αντί να προσλαμβάνουμε μισθωτούς, παίρναμε φυλακισμένους για να εργασθούν αμισθί ως προσωπικό (να δω τον Ρωχάμη εναερίτη και τί στον κόσμο!).

    7.”των ιδιωτικοποιήσεων. Που σηματοδοτούν το τέλος των κάτω από το τραπέζι παροχών, την αργομισθία των συνδικαλιστικών στελεχών και την ευνοιοκρατία των χαριστικών διορισμών στην επιχείρηση των παιδιών των στελεχών της.”

    Οι ιδιωτικοποίησεις τα σηματοδοτούν όλα αυτά; Εγώ νόμιζα ότι όλα αυτά τα σηματοδοτεί η αύξηση της αποτελεσματικότητας. Εχω μια ιδιωτική επιχείρηση και προσλαμβάνω την ερωμένη μου ως γραμματέα και τον μπατζανάκη μου ως μεταφορέα, χωρίς να έχουν τα προσόντα. Είμαι ιδιωτικός φορέας; Ναι. Λειτουργώ αποτελεσματικά; Οχι. Λειτουργεί αποτελεσματικά η ΔΕΗ; Οχι. (να ιδιωτικοποιηθεί). Ceteris paribus, λειτουργούσε αποτελεσματικά η Enron; Οχι (να κρατικοποιηθεί). (Αχ, συγνώμη, ξέχασα: το κρατικό μονοπώλιο έχει δομικές εν γένει αδυναμίες, ενώ στην περίπτωση της Enron επρόκειτο για μια μεμονωμένη αστοχία της αγοράς! Αγαπητέ, αστοχία υπάρχει όταν έχεις μισό ταξί δικό σου, κι όχι όταν διαχειρίζεσαι πόρους που αποτελούν παραγωγική εισροή).

    Περιττόν να αναφέρω τους λόγους για τους οποίους η ηλεκτρική ενέργεια λειτουργεί ως φυσικό μονοπώλιο, αφ’ εις στιγμής δεν έχει ο κ. Ανδριανόπουλος το στοιχειώδες υπόβαθρο -ως εφάνει εκ των προηγουμένων- των τα περί κόστους και τα των περί εξωτερικών οικονομιών.

    Θέλω να ερωτήσω και κάτι ακόμη κ. Ανδριανόπουλε: επιβαρύνεται το κόστος της επιχείρησης όταν προβλέπεται αυτασφάλιση του προσωπικού της επιχείρησης στον εργοδότη; Εχετε τολμήσει ποτέ να πείτε στον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ ότι η μείωση των πωλήσεων αμερικανικών αυτοκινήτων οφείλεται στο ασφαλιστικό σύστημα των αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ, επειδή τους υξάνει το κόστος; Λόγω μιας παλαιάς συνέντευξής σας, γνωρίζω ότι εξασκείσθε στην ιαπωνική σπάθη. Ο οιοσδήποτε Ιάπων, εάν τολμούσε να πει ότι ένα αυτασφαλιστικό σύστημα αυξάνει το κόστος της επιχείρησης, θα είχε προβεί σε χαρακίρι.

    8. “Τα ίδια ακούμε και κατά καιρούς – όταν τα ΜΜΕ δεν έχουν άλλο «πιασάρικο» θέμα – για την ακρίβεια. «Δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά». «Οργιάζει η κερδοσκοπία». «Εξοντώνονται οι καταναλωτές», ουρλιάζουν τα Δελτία βραδινής Ψυχαγωγίας. Την ίδια ώρα όμως επιμένουμε να παίρνουν μεγάλες επιδοτήσεις και να πωλούν σε υψηλές τιμές οι αγρότες. Δεν θέλουμε να είναι ελεύθερες οι φτηνές εισαγωγές. Μας ενοχλούν τα φτηνά Κινέζικα. Δεν αντέχουμε όμως και τα ακριβά ντόπια.”

    Αγαπητέ, τα έχετε μπλέξει. Για την ακρίβεια, έχετε μπλέξει την κακοχωνεμένη θεωρία με μια αδιόριστη πρακτική.

    Η θεωρία λέει ότι μια επιχείρηση στον τέλειο ανταγωνισμό παράγει ποσότητα όπου MC=ATC και ορίζει την τιμή σε αυτό ακριβώς το επίπεδο. Στο κόστος προστίθενται όλα τα κόστη (IRR, κόστος ευκαιρίας, αποσβέσεις, κ.ο.κ.). Η θεωρία υπονοεί ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν το ίδιο οριακό κόστος, το ίδιο μέσο κόστος, ότι παράγουν ακριβώς ομοιόμορφα προϊόντα, ότι υπάρχει τέλεια πληροφόρηση, ότι δεν υπάρχει απόκλιση επιτοκίων και ισοτιμιών, ότι ο πληθωρισμός παντού είναι ίδιος, ότι υφίσταται παντού το ίδιο εισόδημα (σας παρακαλώ, για οποιαδήποτε απορία επί των assumptions να τα πούμε άλλη φορα, εφ’ όσον έχετε κάνει το απαραίτητο homework). Εστω, λοιπόν, ότι δεν υπήρχαν επιδοτήσεις. Αυτό, κατά τον κ. Ανδριανόπουλο, θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές των προϊόντων και χαμηλότερο εισόδημα των αγροτών. Από πού θα προέκυπταν οι χαμηλότερες τιμές; Από τις χαμηλότερες τιμές των εισαγομένων. Αρα, η οριακή ροπή προς εισαγωγές θα ήταν αυξητική. Και το εισόδημα των εντοπίων αγροτών θα ήταν μειωμένο. Αρα, αύξηση του ελλείμματος. Και μετά, του χρέους (διπλά ελλείμματα). Προφανώς, χρειάζεσθε ακόμη μια προσπάθεια κ. Ανδριανόπουλε για να γίνετε αποτελεσματικός οικονομολόγος. Μέχρι τότε, ας μείνετε στο Hogwarts, ως μαθητευόμενος μάγος. Προφανώς, κάτι παραπάνουν ξέρουν εκεί στις ΗΠΑ που έχουν βάλει δασμούς.

    9. “Τελικά τι θέλουμε; Να μην υπάρχει προφανώς αγορά. Ώστε να εξαλειφθεί και η κερδοσκοπία. Που αποτελεί την πεμπτουσία μιας φιλελεύθερης οικονομίας. Υπάρχει όμως μια μικρή, τόση δα, λεπτομέρεια. Όπου οι αντιλήψεις αυτές εξάλειψης του κέρδους και της αγοράς εφαρμόσθηκαν, οδήγησαν στον αφανισμό των προϊόντων, στην μετατροπή των καταναλωτών σε υπηκόους – επαίτες κάποιων πραγματικά πανάκριβων αγαθών στη μαύρη αγορά. Η κατάργηση της κερδοσκοπίας οδηγεί στην εμπέδωση της κρατικής ασυδοσίας Και στην δυστυχία των λαϊκών κυρίως στρωμάτων.”

    Η κερδοσκοπία αποτελεί την πεμπτουσία μιας φιλελεύθερης οικονομίας; Πώς γίνεται αυτό; Αφού η θεωρία λέει ότι στον τέλειο ανταγωνισμό P=MC=MR.

    Ποιός ο υπήκοος, αγαπητέ; Ποιός ο επαίτης;

    Κρατική ασυδοσία. Δυστυχία λαϊκών στρωμάτων.

    Τί δυστυχισμένη επωδός για ένα τόσο ταλαντούχο φιλελεύθερο πνεύμα…

  16. to Mr 14 & 15 It is funny you refer to ecoenomics which were tinroduced by Mr adam Smith who was the originator of the “capitalist” economy to defend your socialist views.

    It is not my job or my intention to poke holes in your flawed arguements. Others can do that for you. DO not be a lawyer and use the theory from the books in a way it sutis you.

    Mr. Andiranopoulos is much better than you at economics.

    Just one last comment to prove your ignorance. in Japan companies are trying ot lower the social costs because they are so uncompetitive anymore. The old system has changed. Prove me otherwise.

    One more bovious flaw in your use of economics and trying to pretend you can go against Mr. Andrianopoulos

    when P=MC=PR it means that profits are made. THe issue is that at this prce the company will get the equilibrium between cost and revenue. Profits is what drives peopl who wnat to succeed if you want a centrally planned economy you can travel to Cuba and join Mr. Isidoros, N. Kore also is nice place to go to ski. you should try.

    always friendly. You made my day again.

    Lenin lives

  17. Διάβασα ότι αναστέλλονται οι απεργίες των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στους δήμους. Μάλιστα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ αποφάσισαν λέει να προβούν σε άλλες μορφές κοινητοποιήσεων, όπως με προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του νόμου.
    Και μένω με την απορία.
    Δυο βδομάδες γιατί έπρεπε να φάμε όλη αυτή τη ταλαιπωρία…
    Γιατί έπρεπε οι δρόμοι να γίνονται μπάχαλο και να κάνει ο κόσμος δυο και τρεις ώρες να γυρίσει σπίτι του πειδή δε λειτουργούσαν τα φανάρια;
    Γιατί να μη μπορούμε να βγούμε επι τόσες μέρες απ τα σπίτια μας, απ τη μπόχα και την αηδία των σκουπιδιών;
    Γιατί οι ζωές των πολιτών να υφίστανται αυτή τη αναστάτωση;

    Yήρχε περίπτωση να αποτραπεί η ψήφιση του νομοσχεδίου;

    Μήπως για να δείξουν τα συνδικάτα ότι έχουν λόγο ύπαρξης;
    Αυτός φοβάμαι ότι είναι ο λόγος όλων αυτών. Κάποια πράγματα σ αυτή τη χώρα τείνουν να πάρουν τη μορφή παράδοσης. Σα το μπουγέλωμα τη τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς…
    Ετσι και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να απεργήσουν δυο τρεις φορές το χρόνο.
    Οπως και οι φοιτητές πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο καταλήψεις για να δώσουν τα αγωνιστικά τους διαπιστευτήριά τους.

    Και αυτό που μένει απ όλα αυτά είναι μια σύγχυση σχετικά με το τι είναι κοινωνικά δίκαιο ή άδικο, σχετικά με το ποιο είναι το συμφερον του εργαζόμενου και του απλού πολίτη. Σύγχιση και αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά και καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπιζουν οι πολίτες

  18. Έγραφα μία απάντηση 2 χιλιόμετρα στον αγαπητό μας GK, και την έχασα ολόκληρη επειδή ξέχασα να αναγράψω το εμαιλ μου! Τώρα πώς να την ξαναγράψω? 🙂

    Αγαπητέ GK, ξέρεις πολύ καλά ότι εδώ δεν έχουμε τον χρόνο ή την άνεση να γράφουμε τόσο μεγάλα comments: Είναι και πρακτικώς δύσκολο να σε καταλάβουν όσοι δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο γνώσης με εσένα, όταν συμπεριλαμβάνεις και τύπους μέσα.

    Επειδή εγώ (και άλλοι ενδεχομένως οικονομολόγοι) τυχαίνει να σε καταλαβαίνω, θα σου πώ μόνο το εξής: Ξέρεις ότι τα ζητήματα των φυσικών μονοπωλίων είναι από την φύση τους δυσεπίλυτα και ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική λύση για όλες τις περιπτώσεις.

    Ψάχνοντας τώρα, με αφορμή το σχολιό σου (και ευχαριστώ γιατί με έκανες και τα ξαναθυμήθηκα από πέρυσι – CFA level I) βρίκα ένα σχόλιο – ενδεικτικό θα έλεγα – του Friedman για το θέμα:

    Nobel economist Milton Friedman, said that in the case of natural monopoly that “there is only a choice among three evils: private unregulated monopoly, private monopoly regulated by the state, and government operation.” He said “the least of these evils is private unregulated monopoly where this is tolerable.” He reasons that the other alternatives are “exceedingly difficult to reverse,” and that the dynamics of the market should be allowed the opportunity to have an effect and are likely to do so (Capitalism and Freedom). In a Wincott Lecture, he said that if the commodity in question is “essential” (for example: water or electricity) and the “monopoly power is sizeable,” then “either public regulation or ownership may be a lesser evil.” However, he goes on to say that such action by government should not consist of forbidding competition by law. Friedman has taken a stronger laissez-faire stance since, saying that “over time I have gradually come to the conclusion that antitrust laws do far more harm than good and that we would be better off if we didn’t have them at all, if we could get rid of them” (The Business Community’s Suicidal Impulse).

    Advocates of laissez-faire capitalism, such as libertarians, typically say that permanent natural monopolies are merely theoretical. Economists from the Austrian school claim that governments take ownership of the means of production in certain industries and ban competition under the false pretense that they are natural monopolies

    Εγώ ένα πράγμα θα σου πώ: Δεν είμαι ειδικός στα public economics, όμως πες μου ειλικρινά, είσαι ευχαριστημένος από την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ? Δεν θα μπορούσε να υπάρχει μια πιο αποτελεσματική ΔΕΗ, δημόσια ή και ιδιωτική? Ποιά όμως δημόσια επιχείρηση στην Ελλάδα έχει λειτουργήσει υποδειγματικά για να λειτουργήσει τώρα η ΔΕΗ?

    Φιλικά, Μάριος

  19. Αγαπητέ Μάριε,

    το μακροσκελές μου σχόλιο δεν είχε στόχο άλλο από το να προσπαθήσω να διευκρινήσω ορισμένα θέματα που άπτονται καθαρά και μόνο στην θετική Οικονομική.

    Πάμε στο δια ταύτα. Το θέμα δεν άπτεται στο τί κάνουν οι συνδικαλιστές, ή τί κάνει η κυβέρνηση, ή τί θα έπρεπε να γίνει. Το θέμα είναι τί ισχύει ντετερμινιστικά στην περίπτωση όπου επιχείρηση λειτουργεί με φθίνον οριακό κόστος και έχει επιτύχει οικονομία κλίμακος σε προϊόν που δημιουργεί εξωτερική οικονομία. Τί συμβαίνει τότε; Τότε έχουμε μονοπώλιο. Τελεία. Ακόμη και εάν παράξουμε ηλεκτρικό ρεύμα με εναλλακτικούς τρόπους και πάλι θα πουλάμε στην ΔΕΗ (υπενθυμίζω ότι μονοπώλιο έχουμε όταν μια επιχείρηση ΠΟΥΛΑ το προϊόν, όχι όταν το παράγει).

    Είναι “κακό” (“αναποτελεσματικό” καλύτερα, γιατί αλλιώς ξεφεύγουμε από την Οικονομική και πάμε στην θεολογία) να υπάρχει τέτοιου είδους μονοπώλιο; Οχι. Οχι εάν διαθέτει το προϊόν σε τιμή ίση του οριακού κόστους (ώστε να μην δημιουργείται deadweight loss). Αρα, η επιχείρηση θα πωλεί το προϊόν όπως ακριβώς στον τέλειο ανταγωνισμό!. Προκειμένου να διασφαλισθεί αυτό και επειδή δημιουργείται εξωτερική οικονομία (η οποία θα αυξήσει την καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων), θα πρέπει να υπάρχει regulation. Λίγο με απασχολεί εάν η επιχείρηση θα είναι ιδιωτική ή κρατική.

    Οπως καταλαβαίνεις, κρίνω την ΔΕΗ ως απολύτως αναποτελεσματική. Αλλά είναι απολύτως παρωχημένο και συντηρητικό να λέμε ότι φταίει ο ένας ή ο άλλος (γραφειοκρατία, συνδικαλισμός, ασφαλιστικό ταμείο και δεν ξέρω’γω τί άλλο) για την αναποτελεσματικότητα. Εάν ήσουν μέτοχος στην Boeing και ο Διευθ. Σύμβουλος σου έλεγε στην Γ.Σ. μετόχων ότι η εταιρία παρουσιάζει ζημίες επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν τους έδωσε μια σύμβαση, σε ποιόν θα έριχνες το blame; Στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ή στον Δ.Σ. που δεν προέβλεψε να κάνει σωστή διαχείρηση των ωραίων σου χρημάτων;

    Δηλαδή, η διοίκηση μιας επιχείρησης εισηγμένης στο ΧΑΑ είναι άμοιρη ευθυνών; Ποιός είναι τότε ο μεγαλύτερος λουφαδόρος δημοσιοϋπαλληλάκος; δεν είναι ο Διευθ. Σύμβουλος; Αλλοίμονο εάν ο κ.κ. πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΗ, από την προηγούμενή του θέση, έλεγε στην Γ.Σ. των μετόχων της Toyota οτι για τις απώλειες του δικού του business unit φταίνε κάποιοι εργαζόμενοι. Θα τον είχαν εκπαραθυρώσει.

    Θα σου ζητηθεί, ως CFA, από μια ΑΧΕΠΕΥ, να κάμεις ανάλυση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ. Πες μου ειλικρινά: θα έγραφες ποτέ στα highlights ότι η διοίκηση είναι άμοιρη ευθυνών που υπάρχει ζημία διπλή (διότι στην actual ζημία θα πρέπει να προσθέσεις και το διαφυγόν κέρδος) στα κέρδη της επιχείρησης; Από την άλλη: δεν θα σημείωνες στα highlights ότι η επιχείρηση, λόγω ακριβώς των ενδογενών συνθυκών της αγοράς, θα παραμείνει ο key-player της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα(και μάλιστα, σε προϊόν με σχεδόν πλήρη ανελαστικότητα);

    Θα ήθελα να συνεχίσω και για τα λοιπά του σχολίου μου, αλλά δεν θέλω να ξαναγίνω μακροσκελής, ειδικά μιας και οι ερωτήσεις σου ήταν επί του συγκεκριμένου.

    Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

  20. Κι ένα ωραίο άρθρο: Milton Friedman: “VIII: Monopoly and the Social Responsibility of Business and Labor”, Capitalism and Freedom (paperback), 40th anniversary edition (in English), The University of Chicago Press, 208.

  21. kalispera paidia

    re GK, ti deadweight loss mas eipes, ti marginal cost, mas edixes ti megalos oikonomologos eisai…

    Egine i apergia stin DEI? mas kostise, nai i oxi? Esena den se peiraxe na eisai xoris revma? ektos ean eisai ergatopateras sindikalistis ki exerise apo tis diakopes revmatos.

    Ti MC mas les re kai alampournezika. mas to paizeis kai kala mathimatikos, eno o kosmos den exei revma na magirepsei to fagito tou. Rota opoion Ellina thes, an tou aresei na menei xoris revma. Mas to paizeis kai kala den trehei tipota me tis apergies. I hora kontepse na paralisei ki eseis tis malakies sas kai sou fteei o Andrianopoulos. Re lamogia sindikalistes, den tha ihate psomi na fate an den ipirxame emeis oi pelates sas. Pate spiti sas na isixasoume apo tis apergies sas. Vlakes.

    Gia to xekarfoma, kaneis kai sxolio kai mas les kai gia Fridman. Toso malakas eisai…Omos, kaneis toumpeki otan sou aggizoun ta asfalistika sou, lamogio. Kratikodiete sindikalisti.

    Enas ypoloxagos, enas lohias den iparxei se afti tin xora epitelous? Giati prepei na plirono ton kathe malaka pou apergei eis varos mou?

  22. Ερώτηση: Τα τελευταία άρθρα γιατί τα βλέπω αχνά? Μήπως έχει πρόβλημα το site?

  23. Μάριε δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Στείλε μας ένα e-mail στο erooster@e-rooster.gr να δούμε να υπάρχει κάποιο τεχνικό θέμα.

  24. Εννοώ ότι από το 18ο comment (το δικό μου δηλαδή) από την τελευταία παράγραφο και μετά (σημείο: >) όλο το υπόλοιπο κομμάτι (μέχρι ΚΑΙ το τελευταίο σχόλιο) εμφανίζεται με πολύ μικρά γράμματα και αχνά, σαν να το κάνω παράθεση! Το έχει κανείς άλλος αυτό το πρόβλημα?

  25. Αυτό είναι η “ειρωνεία” στην οποία αναφέρεται ο κος. Ανδριανόπουλος ;

    Στην ίδια συνέντευξή του, ο κ. Παπούλιας έκρινε σκόπιμο να τονίσει τον τρόπο που ο ίδιος θεωρεί ότι θα έπρεπε να πολιτεύεται η Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ. Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «καμία χώρα της Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να ανέχεται φυλακές της CIA και κανένα Γκουαντάναμο», επικρίνοντας τις επιλογές του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

  26. Η ακριβής δήλωση φαίνεται να ήταν η εξής: “Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελευθερία και η Δημοκρατία πρέπει να είναι πράγματι ανώτατες αξίες. Καμία χώρα της ΕΕ δεν επιτρέπεται να ανέχεται φυλακές της CIA και κανένα Γκουαντάναμο, όπως το πράττει ο φίλος μας Πρόεδρος Μπους

    Δικαίως ή αδίκως ειρωνεύεται πράγματι τόσο τον Μπους όσο και τις Η.Π.Α.

  27. Aπάντηση στον σχολιαστή των παραγράφων 14 και 15, υπογράφοντος με το ψευδώνυμο GK
    Δεν μ’ενδιαφέρει η μακροσκελέστατη δημοσιοοικονομική ανάλυση. Εμένα μ’ενδιαφέρει η ουσία. Και η ουσία είναι η εξής:
    α’ Η μέση μισθολογική δαπάνη της ΔΕΗ γιά το έτος 2005 ήταν 46.929 Ευρώ, 188% μεγαλύτερη από τον Μ.Ο. της Ελληνικής Οικονομίας και 8.25% αυξημένη σε σύγκριση με το έτος 2004.
    β’ οι υπάλληλοι της ΔΕΗ συνταξιοδοτούνται σε ηλικίες πολύ μικρότερες από τους αντίστοιχους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και λαμβάνουν το 110% των εν ενεργεία αποδοχών τους.
    γ’ ο αριθμός των υπαλλήλων της ΔΕΗ είναι κατά πολύ μεγαλύτερος ανά παραγόμενη ισχύ, από τον αντίστοιχο άλλων ενεργειακών επιχειρήσεων στην Ευρώπη.
    δ’ τα προνόμια αυτά αποκτήθηκαν από τους εργαζομένους στην ΔΕΗ, επειδή η ΔΕΗ κατείχε το μονοπώλιο παραγωγής και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα και ως μονοπώλιο είχε την δυνατότητα να εκβιάζει τις εκάστοτε κυβερνήσεις με το κλείσιμο του διακόπτη.
    Κάθε άλλη επιχειρηματολογία επ’αυτών, απλώς είναι το περιτύλιγμα γιά να καλυφθούν και να αποσιωπηθούν οι ευθύνες, αλλά και τα προνόμια των εργαζομένων σ’αυτήν.

  28. Αξιότιμε κ. Τσιούνη,

    Κατ’ αρχάς: Η ουσία έγκειται στην “δημοσιοοικονομική” ανάλυση. Για την ακρίβεια, η ουσία έγκειται στην Οικονομική επιστήμη. Πολλώ δε μάλλον, όταν το άρθρο του κ. Ανδριανόπουλου, το οποίο σχολίασα, εστιάζει σε θέματα που άπτονται της Οικονομικής (με γλαφυρές περιφραφές περί ουρλιαχτών εργαζομένων για αύξηση ρεύματος εάν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, σημερινής τσουχτερής τιμής του ρεύματος, ενδεχόμενες μελλοντικές ενεργειακές ανεπάρκειες της χώρας, δαπάνες ασφάλισης και παροχών για το προσωπικό δεν προβάλλονται πουθενά, αργομισθία και ευνοιοκρατία των συνδικαλιστικών στελεχών , μεγάλες επιδοτήσεις αγροτών, υψηλές τιμές αγροτικών προϊόντων, η κερδοσκοπία ως πεμπτουσία μιας φιλελεύθερης οικονομίας). Το να ορίζουμε την ουσία ενός οικονομικού θέματος σε ο,τιδήποτε άλλο πλην των οικονομικών του όρων αποτελεί, είτε έλλειψη κατανόησης του θέματος είτε βήχα ψάλτου έναντι απορίας.

    1. Δεδομένο (βάσει του ισολογισμού της ΔΕΗ – http://www.dei.gr/Documents/PPC_GREEK_2007%20FINAL.pdf) : Για το έτος 2007, το σύνολο των δαπανών μισθοδοσίας της ΔΕΗ ανήλθε στα 1.082.673.000 ευρώ, εκ των οποίων εργοδοτικές εισφορές 362.088.000, με αριθμό εργαζομένων 24.802. Ητοι, 43.653 μέσος ετήσιος μισθός ανά εργαζόμενο. Ητοι, 29.054 ευρώ μέσος ετήσιος μισθός ανά εργαζόμενο άνευ ασφαλιστικών εισφορών. Ητοι, 3.118 ευρώ μηνιαίος μισθός μετ’ ασφαλιστικών εισφορών ή 2.075 ευρώ μηνιαίως άνευ ασφαλιστικών εισφορών (υπενθυμίζω ότι οι μισθοί είναι 14).

    Οπως πολύ σωστά αναφέρετε, αυτή είναι η ΜΕΣΗ μισθολογική δαπάνη. Εχουμε και λέμε:

    Μηνιαίος μισθός Διευθ.Συμβ. ΔΕΗ: [(300.000 + 4 μήνες bonus)/14] = 27.551 ευρώ.
    Μηνιαίος μισθός Αντιπροέδρου: (200.000/14) = 14.285 ευρώ.
    Ετήσιος μισθός Συμβούλων (απροσδιόριστος αριθμός συμβούλων, διότι στα λογιστικά βιβλία εγγράφονται στον λογαριασμό “Διοίκησης”, χωρίς να προσδιορίζεται ο αριθμός τους): 3.373.000. Εστω 50 σύμβουλοι, ήτοι μηναίος μισθός 7.496 ευρώ.
    Μηνιαίος μισθός των 7 γενικών διευθυντών (μετά την αύξηση κατά 10% τους μισθούς των γενικών διευθυντών της ΔΕΗ, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου): Υπολογίζω περί τα 5.000 ευρώ μηνιαίως.

    Στο ψεύδος υπάρχουν τρεις διαβαθμίσεις : τα ψέμματα, τα καταραμένα ψέμματα και η στατιστική. Οταν αναφέρουμε τα περί μέσου μηνιαίου μισθού, σημαίνει ότι κάποιος αμοίβεται με 7.000 ευρώ τον μήνα και κάποιος με 700 ευρώ τον μήνα, άρα μέσος όρος μισθού 3.850 ευρώ τον μήνα (ξέρω, αγαπητέ: weighted average. Και Standard deviation. Και τα λοιπά). Αλλά, κατά τα λοιπά, το μόνο καλό της επίκλησης τέτοιων στοιχείων είναι η αυτοεπιβεβαίωση της ορθότητας των θέσεων σας. Δεδομένης, όμως, της ορθότητάς σας, δεν χρειάζεται να επικαλείσθε στοιχεία.

    Αναφέρετε: Η μέση μισθολογική δαπάνη της ΔΕΗ γιά το έτος 2005 ήταν 46.929 Ευρώ. Αρα, ο μέσος εργαζόμενος στην ΔΕΗ το 2005 “έπαιρνε” 3.352 ευρώ τον μήνα. Ξέρω και το άλλο με τον Τοτό.

    Αναφέρετε: Η μέση μισθολογική δαπάνη της ΔΕΗ γιά το έτος 2005 ήταν 46.929 Ευρώ. Αρα, οι εργαζόμενοι ακολούθησαν κατά γράμμα τον Adam Smith. Εκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για τον ευατό τους. Πού το πρόβλημα; Πρέπει να παρέμβει το κράτος;

    Αναφέρετε: Η μέση μισθολογική δαπάνη της ΔΕΗ γιά το έτος 2005 ήταν 46.929 Ευρώ, 8.25% αυξημένη σε σύγκριση με το έτος 2004. Ξέρετε ποιός ενέκρινε αυτές τις αυξήσεις; Ο τότε Πρόεδρος του Δ.Σ., κ.κ. Κυριακόπουλος. Τελεία.

    2. Αναφέρετε: ” οι υπάλληλοι της ΔΕΗ συνταξιοδοτούνται σε ηλικίες πολύ μικρότερες από τους αντίστοιχους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και λαμβάνουν το 110% των εν ενεργεία αποδοχών τους”.
    Δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε πέραν του ότι, ο οιοσδήποτε Ιάπων, εάν τολμούσε να πει ότι ένα αυτασφαλιστικό σύστημα αυξάνει το κόστος της επιχείρησης ή το κόστος της εν γένει ασφάλισης, θα είχε προβεί σε χαρακίρι. Αυτασφαλιστικό Ταμείο. Τελεία.

    3. Αναφέρετε: “ο αριθμός των υπαλλήλων της ΔΕΗ είναι κατά πολύ μεγαλύτερος ανά παραγόμενη ισχύ, από τον αντίστοιχο άλλων ενεργειακών επιχειρήσεων στην Ευρώπη”. Θα έπρεπε να γνωρίζετε πώς καθορίζεται το minimun κόστος μιας επιχείρησης. Ορίζεται στο σημείο όπου: Οριακό προϊόν εισροής Α / Κόστος εισροής Α = Οριακό προϊόν εισροής Β / Κόστος εισροής Β. Εαν ποτέ έχετε αναρωτηθεί γιατί κάποιες οικονομίες ή εταιρίες έχουν στραφεί σε ένταση παραγωγής ή ένταση κεφαλαίου, αυτή η εξίσωση έρχεται να σας λύσει τον προβληματισμό. Είναι όμως κρίμα, σε ένα πεδίο έκφρασης φιλελευθέρων ιδεών το knowledge curve να έχει ως άξονα y την άγνοια των στοιχειωδών εννοιών.

    4. Αναφέρετε: “τα προνόμια αυτά αποκτήθηκαν από τους εργαζομένους στην ΔΕΗ, επειδή η ΔΕΗ κατείχε το μονοπώλιο παραγωγής και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα και ως μονοπώλιο είχε την δυνατότητα να εκβιάζει τις εκάστοτε κυβερνήσεις με το κλείσιμο του διακόπτη.”.

    Οπως με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ανέφερα, το θέμα είναι τί ισχύει ντετερμινιστικά στην περίπτωση όπου επιχείρηση λειτουργεί με φθίνον οριακό κόστος και έχει επιτύχει οικονομία κλίμακος σε προϊόν που δημιουργεί εξωτερική οικονομία. Τί συμβαίνει τότε; Τότε έχουμε μονοπώλιο. Τελεία.

    Λέω και πάλι: εάν ισχύει η ισότητα P=MC=MR, τότε δεν υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο μονοπωλίου. Ειδικά εάν το οριακό κόστος είναι φθίνον και η τιμή έχει ορισθεί ίση με το οριακό κόστος, τότε μιλάμε για ΣΙΓΟΥΡΟ μονοπώλιο (Φυσικό μονοπώλιο). Επιτρέψτε μου να πω ότι τα περί κλεισίματος διακοπών είναι απλά μπούρδες. Επειμένω: “ο λόγος για τον οποίο οι ιδιωτικοποιήσεις θα προκαλέσουν αύξηση της KW, για οιονδήποτε έχει τελειώσει το δεύτερο έτος Οικονομικής, είναι προφανής (σε συνθήκες παραγωγής φθίνοντος κόστους, η τιμή ανά KW έχει ορισθεί βάσει του οριακού κόστους). Με την λέξη “υποτίθεται”, προσωπικά εάν σας είχα σπουδαστή μου, θα σας “έκοβα”…

    Οποιος ισχυρίζεται ότι δια μέσου του ανταγωνισμού θα πέσει η τιμή της KW, είναι αγράμματος και αγεωμέτρητος.

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ μπορεί να είναι η ΔΕΗ. Εσείς μιλάτε για προνόμια και εκβιασμούς και κλειστούς διακόπτες. Προφανώς, δεν έχετε καταλάβει ότι ομιλούμε περί Οικονομικής. Πέρδεστε στον τάφο του Friedman, την ίδια ώρα που πηγαίνετε σεμνόμενοι στην κηδεία του.

    Εσείς νομίζετε οτι είστε νεοφιλελεύθεροι ή φιλελεύθεροι ή δεν ξέρω και ‘γω τί, την ώρα που δεν κατέχετε δυο σπιθαμές οικονομικής γνώσης. Δεν έχετε καταλάβει ούτε ένα δράμι από το τί θα πει ελευθερία των αγορών. Θα το ξαναπώ: I don’t give a shit about DEI’s efficiency. Θέλω όμως να ξαναρωτήσω: πώς εσείς, κ.κ.Τσιούνη δεν εξεγείρεστε ενάντια σε αυτή την ποταπή ανταλλαγή θέσεων και αντιθέσεων, που επιτρέπει στον οιονδήποτε να “κατεβάζει” τα κλειδιά ενός δημοσίου οργανισμού; Πώς δεν εξεγείρεσθε ενάντια ενός Διευθύνοντος Ανευθυνοϋπεύθυνου Συμβούλου που έχει επιτρέψει να γίνονται όλα αυτά;

    Και τέλος, αγαπητέ: με ποιό δικαίωμα -αλλά χωρίς επιχείρημα- κρίνετε εσείς τις θέσεις μου, εμένα του υπογράφοντος με το ψευδώνυμο GK, ως “περιτύλιγμα”; Αραγε, η δική σας επωνυμία υπερισχύει της δικής μου ανωνυμίας; Και μάλιστα, υπερισχύει τόσο η δική σας επωνυμία ώστε να με εγκαλείτε ότι η όποια επιχειρηματολογία προβάλλω είναι για να αποσιωπήσω τις ευθύνες και τα προνόμια των εργαζομένων; Είστε σε θέση να με πείτε “περιτυλιγματοποιό”? Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, αγαπητέ. Ιδού η Ρόδος. Οσο για το πήδημα…

Σχολιαστε