Όπως έστρωσαν, έτσι ας κοιμηθούν!

Μαρ 29th, 2007 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Παιδεία | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

του Τάκη Μίχα

Στις δημοκρατικές κοινωνίες κάθε πολιτική ή κοινωνική μεταρρύθμιση προϋποθέτει την ύπαρξη ορισμένων γενικότερων αξιών, ιδεών και κοσμοαντιλήψεων, τις οποίες ενστερνίζεται μια κρίσιμη μάζα του εκλογικού σώματος, η οποία θα παίξει τον καταλυτικό ρόλο στην προώθησή τους.

Το ίδιο ισχύει και για τη λεγόμενη «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», την οποία προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η μεταρρύθμιση έχει να αντιμετωπίσει ισχυρές ομάδες πίεσης (πολλούς πανεπιστημιακούς, τη νομενκλατούρα των κομματικών νεολαιών), των οποίων τα υλικά και άλλα συμφέροντα θίγονται απο τις προτεινόμενες αλλαγές. Σε αυτή την περίπτωση η ιδεολογική προεργασία του εγχειρήματος είναι ακόμα πιο επιτακτική. Για να γίνει αποδεκτή η μεταρρύθμιση η κοινωνία θα έπρεπε να είχε ήδη ενστερνισθεί αξίες και αντιλήψεις που σχετίζονται με την ατομική υπευθυνότητα, την ανάγκη ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομίας, τις απαιτήσεις που θέτει η κοινωνία της γνώσης κ.λπ. κ.λπ.

Ομως, όλη αυτή η ιδεολογική προεργασία απουσίαζε παντελώς από την προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του «μεσαίου χώρου», η προεκλογική τακτική της Ν.Δ. προσαρμόστηκε στο κυρίαρχο αντιφιλελεύθερο ιδεολογικό και αξιακό πλαίσιο, χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια είτε να το αλλάξει είτε να διαφοροποιηθεί. Αντιθέτως, ήταν η πρώτη που έσπευδε να καταγγείλει τα όποια διστακτικά μεταρρυθμιστικά βήματα έκανε η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

η προεκλογική τακτική της Ν.Δ. προσαρμόστηκε στο κυρίαρχο αντιφιλελεύθερο ιδεολογικό και αξιακό πλαίσιο, χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια είτε να το αλλάξει είτε να διαφοροποιηθεί

Η στρατηγική αυτή υπήρξε επιτυχής όσον αφορά το αποτελεσμα των εκλογών, όμως, όπως βλέπουμε σήμερα, ήταν λιγότερο επιτυχής όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας. Διότι το κυρίαρχο κλίμα ιδεών, στη βάση του οποίου εξελέγη η Ν.Δ., βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα των αντιλήψεων που απαιτεί μια σοβαρή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Είναι ένα κλίμα το οποίο στρέφεται εναντίον του ανταγωνισμού, μισεί την παγκοσμιοποίηση και απεχθάνεται την ατομική υπευθυνότητα. Το γεγονός αυτό θέτει, όπως αναμενόταν άλλωστε, τεράστια εμπόδια στην υλοποίηση έστω και μιας κουτσουρεμένης μεταρρύθμισης που θα βελτίωνε τα ελληνικά ΑΕΙ.

Η τραγελαφική ιστορία της σχέσης της Ν.Δ. με την κομμουνιστική Αριστερά είναι ιδιαίτερα ενδεικτική των προαναφερθέντων.

Προεκλογικά ο Κώστας Καραμανλής δεν έχανε ευκαιρία να παρευρεθεί σε εκδηλώσεις και να εκδηλώνει το θαυμασμό του για τους ηγέτες της κομμουνιστικής Αριστεράς. Η Ντόρα Μπακογιάννη ως δήμαρχος Αθήνας έσπευδε μαζί με την παράταξή της να υπογράφει διακηρύξεις που τόνιζαν την πρωτοπορία (!) της κομμουνιστικής Αριστεράς στους «κοινωνικούς αγώνες». Τα think-tank της Ν.Δ. προσκαλούσαν σφοδρούς πολέμιους της ελεύθερης οικονομίας, όπως τον Τζέρεμι Ρίφκιν, να κάνουν διαλέξεις στην Ελλάδα. Ο τ. υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης ζητούσε από τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών να του κάνουν δώρο έναν πίνακα του Τσε Γκεβάρα! Οσο δεν για την κ. Γιαννάκου, ως υπουργός Παιδείας δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη διαμαρτυρίας όταν το ΚΚΕ εμπόδισε με τη βία Γάλλο ιστορικό του σταλινισμού να δώσει διάλεξη σε πανεπιστήμιο της χώρας.

Ομως τώρα, βλέποντας τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια να ναυαγούν μπροστά στην αναμενόμενη συστηματική αντίδραση των θιγόμενων ομάδων, η Ν.Δ. αίφνης ξαναθυμάται, μέσω του κ. Πολύδωρα, του κ. Γιακουμάτου, του κ. Γεωργιάδη και του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι η κομμουνιστική Αριστερά είναι… «έκνομη», ότι δεν σέβεται τον κοινοβουλευτισμό, τη βούληση της πλειοψηφίας, τους νόμους, το κράτος δικαίου κ.λπ.! Ελεος!

Το μεγαλύτερο ίσως λάθος που έκανε η Ν.Δ. ακολουθώντας τη στρατηγική του «μεσαίου χώρου» ήταν να αποδεχθεί τον ετεροπροσδιορισμό της έννοιας του «κοινωνικού». Σήμερα, το περιεχόμενο του πολυταλαιπωρημένου αυτού όρου και των παραγώγων του («κοινωνική ευαισθησία», «κοινωνική αλληλεγγύη», «κοινωνική συμπαράσταση» κ.λπ.) προσδιορίζεται εξ ολοκλήρου από τα ιδεολογήματα της κρατικιστικής Αριστεράς. «Κοινωνικό» σημαίνει κρατικές παροχές, διορισμοί στο Δημόσιο, μονιμότητα , επιδοτήσεις, κρατικοποιήσεις, έλεγχοι τιμών, εξοντωτική φορολογία των επιχειρήσεων κ.λπ. Ποτέ η Ν.Δ. δεν προσπάθησε να επεξεργασθεί έναν διαφορετικό προσδιορισμό του όρου «κοινωνικός», ο οποίος θα αντλούσε από τη φιλελεύθερη ιδεολογία. Με αποτέλεσμα ο μέσος οπαδός της Ν.Δ. να αντιλαμβάνεται σήμερα τον όρο «κοινωνικό» και τα παράγωγά του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο τον αντιλαμβάνεται ο μέσος οπαδός του ΚΚΕ.

Με τέτοιο λοιπόν περιρρέον κλίμα ιδεών, το οποίο ανέχτηκε και καλλιέργησε ώς έναν βαθμό και η ίδια, πώς μπορεί πραγματικά η Ν.Δ. να ελπίζει ότι θα μπορέσει να προωθήσει τις όποιες μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής;

—————————————————————————–
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 23/03/2007

www.tmichas.wordpress.com

19 σχόλια
Leave a comment »

 1. Πολυ σωστα

 2. Εξαιρετικό άρθρο, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει Τάκης.

 3. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κο Μίχα, που εκτιμώ πολύ, γιατί η “πολυφωνική”, “αντικειμενική” και “ανεξάρτητη” Ελευθεροτυπία σήμερα δεν γράφει κουβέντα για τη δίκη του Παντείου και την πρόταση ενοχής του Εισαγγελέα για τους Μεταξόπουλο και Κώνστα -τρόφιμους των περισσότερων Πασοκικών εφημερίδων, με ισχυρές διασυνδέσεις-.
  Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η εφημερίδα αυτή αποκρύπτει στοιχεία που επιβαρύνουν τους δύο. Το κάνει συστηματικά χωρίς να κρατάει καν τα προσχήματα. Γνωρίζω ανθρώπους που ερεύνησαν την υπόθεση καθώς και στοιχεία, και είμαι σε θέση να ξέρω ότι αυτά που έφτασαν στο δικαστήριο εναντίον αυτών των δύο δεν είναι ούτε τα μισά από όσα διέπραξαν.
  Και οι δύο έκαναν τους παράγοντες της δημόσιας ζωής του τόπου , κολλημένοι σαν βδέλες σε κάθε τι κρατικό από το οποίο απομυζούσαν χρήμα κι εξουσία. Οι προσωποποιήσεις της ΑΡΠΑΧΤΗΣ, του ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, της ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ (αλήθεια πως έγινε καθηγητής ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος;;; Πρύτανης;;;)
  Τα δυο δις που έκαναν φτερά από το Πάντειο είναι η μικρότερη ζημιά που έχουν κάνει. Ειλικρινά ελπίζω ότι ο κος Μίχας, οι roosters, και η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα ασχοληθούν και θα αναδείξουν το ζήτημα που συμπυκνώνει όλα τα κακά της μοίρας μας. Μέχρι τώρα υπήρχε φόβος να ανοίξουν στόματα στο Πάντειο γιατί η μαφία του Μεταξόπουλου (διέθετε και πραγματικούς μπράβους) τους απειλούσε. Όπως έχει απειλήσει ανοιχτά τον ορκωτό λογιστή Άλκη Ρήγο που έκανε τη μόνη αξιόπιστη έρευνα, όπως ξυλοκόπησε τον -βαριά άρρωστο τότε- Ονούφριο Φαρμακίδη (εξαίρετο καθηγητή, μαθητής του Κ.Σημίτη στη Γερμανία και αγαπημένος φίλος του)και όπως προκάλεσε με τους εκβιασμούς και τις απειλές του αλλεπάληλα εγκεφαλικά τον καθηγητή Σιδηρόπουλο. Οι δύο τελευταίοι δεν ζουν πλέον….ΕΛΠΙΖΩ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ

 4. Κυριε Μιχα ,
  πολυ σωστα επισημαινετε λαθη και παραληψεις, αποφευγοντας ωστοσω να χτυπησετε τον κορμο καθε πολιτικου προβληματος στη Χωρα μας ,που ειναι η κακη εξη στον υπολογισμο του πολιτικου κοστους και στη λατρεια της καρεκλας της εξουσιας , θεμιτη μεν ,
  αλλα στη συγκεκριμενη περιπτωση, ολως επιζημια για τον τοπο….
  Εχει πολυ σημασια για τον κατ’εξοχην συντηριτικο ψηφοφορο,
  το αδιεξοδο στο οποιο φαινεται να οδηγειται καθε κυβερνητικη επιθυμια να λυσει χρονιζοντα προβληματα προσπαθοντας να πιασει πουπουλα με γαντι του μποξ….
  Το τραγικο δεν ειναι η πιθανοτητα να πεσει η ΝΔ στις προσεχεις εκλογες…
  Η ζημια που εγινε χανοντας πολυτιμο χρονο, ειναι αυτο που θα μεινει για τον ιστορικο του μελλοντος , που θα γραφει οτι η δεξια παραταξη , μιμουμενη πολιτικες που εχουν ηδη αποτυχει οπου εφραμοστηκαν, οπως πχ η επιχειρηση της νεοσταυροφοριας και του αντιτρομοκρατικου αγωνα με απροκαλυπτες επιθεσεις εναντιον ξενων Κρατων και τη δολοφονια των ηγετων τους, χωρις καν δικαιες δικες, ειναι δειγματα εκφυλισμου που ναι μεν προσεφεραν αφθονο πλουτο στους ηγεμονες τους και σε αυτους που τους στηριξαν , αφηνουν ομως πισω τους βαθειες πληγες, που δυσκολα κλεινουν ,χωρις κοινωνικες αναταραξεις καιπισωγυρισματα σε αλλες εποχες , οπου τα ατομικα δικαιωματα ηταν ακομα ονειρα θερινης νυκτος , η Παιδεια εργαλειο εξουσιαστων και ολιγαρχιας και το ακουσμα και μονο τις λεξης φιλελευθερισμος , θα προκαλει γελιο , αν οχι αγανακτηση , αναιροντας ολα οσα κατακτηθηκαν τα τελευταια χρονια μετα τη ληξη του 2ου Παγκοσμιου Πολεμου…
  Γυριζουμε πισω ολοταχως σε αυταρχικα καθεστωτα και αστυνομευση της ζωης των πολιτων και καθε μεταρυθμιση της Παιδειας, μοιραια θα σκονταφτει σε ιδεολογικο ελλειμα και σκοπο , σε μια νεολαια χωρις οραμματα αλλα , απο το βολεμα και την εξασφαλιση αν ειναι δυνατον , πλουτου , χωρις καν εργασια….

 5. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μπορούσαμε να μετρήσουμε την απήχηση που έχουν οι φιλλελεύθερες ιδέες στην ελληνική κοινωνία. Και δεν μιλάμε για πρόθεση ψήφου αλλά για το ποιοί αντιλαμβάνονται τις βασικές αρχές. Εχω την εντύπωση οτι θα παίρναμε πολύ καλύτερα νούμερα στην Μόσχα παρά στην Αθήνα. Οι φιλελεύθεροι μάλλον θα πρέπει να λειτουργήσουν έχοντας υπόψιν τους το απόλυτα εχθρικό περιβάλλον. Κάτι σαν κρυφό σχολείο δηλαδή. Και το αντίπαλο δέος δεν ειναι η σιτιζόμενη απο το κράτος αριστερά αλλά όλες οι φάλλαγες των ελλήνων σοσια-ληστών ή κρατ-οικιστών (μαζί με την 5η βέβαια).

 6. Οταν ημουν μικρος και μπλεκωμουν σε τιποτα φασαριες με τα αλλα παιδακια,αν τυχαινε να με δει η μανα μου,ερχοταν,μας χωριζε και μου εδινε και ενα χαστουκι χωρις να κανει την παραμικρη επιπληξη στους φιλους με τους οποιους μαλωνα.Το να παρουν ενα μαθημα οι αλλοι ηταν καθηκον των γονιων τους και οχι δικο της.
  Αυτο που δεν μου αρεσει στον Μιχα δεν ειναι οι ιδεες του και τα πιστευω του.Δεν μου αρεσει ο Μιχας που κανει τον πολιτικο με τον μανδυα του δημοσιογραφου.Γιατι υποτιμα τη νοημοσυνη μου.Οταν ο κυριος Μιχας γραφει για τη Ν.Δ. με βρισκει σχεδον παντα συμφωνο.Οι αναλυσεις του ειναι σωστες.Ελα ομως που εγω αγαπω το πασοκ και μου τη δινει αφανταστα οταν η μαμα Μιχας δινει μαθηματα στα ξενα παιδια αφηνοντας το δικο της στα μαυρα του τα χαλια?Ειμαι περιεργος και εγω ο καημενος αν “ο μέσος οπαδός της Ν.Δ. να αντιλαμβάνεται σήμερα τον όρο «κοινωνικό» και τα παράγωγά του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο τον αντιλαμβάνεται ο μέσος οπαδός του ΚΚΕ”, ο μεσος οπαδος του πασοκ πως τον αντιλαμβανεται τον ορο “κοινωνικο”?Και αν τον αντιλαμβανεται με τον ιδιο τροπο σε αυτο ποιος φταιει και ποιος θα του υποδειξει ποιος ειναι ο σωστος.Μηπως κανενας “δημοσιογραφος/πολιτικος” της Ν.Δ.?

 7. Ο πολιτικος στην Ελλαδα περιοριζει το ρολο του στο να “ακουει” τους ψηφορορους του και να προσπαθει να τους ικανοποιησει.Κατι το οποιο ειναι καλο και αγαθο και φυσικα και δεν ειναι κατακριτεο.Ομως δυστυχως παραμελει ενα αλλο ιερο καθηκον το οποιο δεν ειναι αλλο απο το να “εκπαιδευει” τους πολιτες και να τους προτεινει(δεν εννοω επιβαλει) αυτο που κατα τη γνωμη τους ειναι καλο για την κοινωνια.Πιθανον να ειμαι αρκετα σκληρος με τον κ.Μιχα ομως εχω μαθει να μιλαω ανοιχτα μοναχα σε αυτους που εκτιμω.Αν στη θεση του ηταν καποιος αλλος απο το πασοκ ισως απλα κουνουσα το κεφαλι μου ειρωνικα και δεν θα εμπαινα καν στο κοπο να γραψω σχολιο.Ειμαι απο αυτους που ισως λανθασμενα πιστευουν οτι τις αναγκαιες τομες και μεταρρυθμισεις στην Ελληνικη κοινωνια μπορει πολυ πιο ευκολα να τις καταφερει ενα κεντροαριστερο κομμα.Ομως αυτο το κομμα κανει τα παντα για να με μπερδεψει.Γιατι
  το κομμα αυτο-ενα μεγαλο μερος-αποτελειται απο πολιτικους που καλειστα θα μπορουσαν να στελεχωνουν την τωρινη κυβερνηση χωρις να αλλαξουν τιποτα απο τις πολιτικες γραμμες τους εκτος φυσικα απο την ταμπελα κεντροαριστερος.Μου κανετε κυριε Μιχα μια πολυ ωραια αναλυση της πολιτικης η καλυτερα της μη πολιτικης της Ν.Δ.Και εγω αναρωτιεμαι στις συζητησεις που γινονται μες το πασοκ
  εχετε ποτε κοιταξει γυρω σας?Μπρος πισω δεξια αριστερα απο σας θα βρειτε ανθρωπους που ειναι λιγο καλυτερες οι λιγο χειροτερες αντιγραφες κοινοβουλευτικων στελεχων της Ν.Δ.Με αυτους τι λετε?Τι συζητησεις εχετε?Η απλα σας φτανει που συμφωνειτε πως η κυβερνηση της Ν.Δ. κανει λαθη?Και απο κει και περα?Εμενα ως ψηφοφορο σας ποιος μου λεει πως αν γινετε κυβερνηση θα περναει η γραμμη σας και δε θα κανει κουμαντο ο Βενιζελος?Ποιος μου λεει πως θα κανετε τομες και μεταρρυθμισεις και δε θα μας μιλατε και σεις για αδιαφθορους που θα κανουν επιτελους ο κρατος να λειτουργησει σωστα?Συγχωρεστε με αλλα απο κριτικες προς τη Ν.Δ. εχω χορτασει.Δοξα τω θεω στραβος δεν ειμαι τα λαθη της και γω τα βλεπω.Με μας τι γινεται?Γιωργο προχωρα αλλαξε τα ολα?Πλησιαζουν νεες εκλογες.Λες και χρονος να σταματησε 4 χρονια πριν,ακομα αλλαγες περιμενω.Πλεον αρχιζω να βλεπω τις κριτικες που κανετε στη Ν.Δ. σαν θεατρικο ρολο,σαν γεματες υποκρισια.Μου φαινεται πως ουρλιαζετε οταν κανετε αντιπολιτευση και ψιθυριζετε οταν κανετε αυτοκριτικη.Και δεν μιλαω για αυτοκριτικη προς το “ενοχο” πασοκικο παρελθον,αυτα ειναι μπουρδες ατακες καποιων γελοιων πολιτικαντιδων για καταναλωση στα καναλια.Για το τωρα.Βρωντοφωναζουμε ολοι στο πασοκ πως η νδ. κανει λαθος χειρισμους στην παιδεια και μετα ψιθυριστα λετε τι θα επρεπαι να κανει με αποτελεσμα να ακουγεται μονο η φωνη του πιο χοντρου και φωνακλα.Και αυτος ο χοντρος δεν ειστε εσεις .

 8. Βάλια, όπως καταλαβαίνεις εμείς δεν έχουμε στοιχεία και γνώση για όσα λες. Εδώ στο rooster γενικά μιλάμε και δεν έχουμε συμφέρον να κρύψουμε τίποτα, αλλά προτιμούμε πριν μιλήσουμε να ξέρουμε τι λέμε.

  Μπορείς να μας στείλεις ένα επώνυμο άρθρο για το ζήτημα για δημοσίευση (φυσικά με την προϋπόθεση ότι είναι επαρκώς τεκμηριωμένο και ότι δεν συνεπάγεται νομικές συνέπειες για μας ή για σένα η δημοσιευσή του).

  Ντιμοζ, γιατί έχεις ταυτίσει τον Τάκη Μίχα με το ΠΑΣΟΚ; Από όσο ξέρω δεν είναι μέλος του και βλέπει με μια συμπάθεια και άλλες πολιτικές κινήσεις.

 9. Πιθανον να κανω λαθος αλλα προσωπικα θεωρω πως ο κ.Μιχας ειναι ενας απο αυτους που μπορουν να αποδαιμονοποιησουν το φιλελευθερισμο στον κεντροαριστερο χωρο.Ενας απο αυτους που μπορουν να εισαγουν εναν νεο τροπο σκεψης αποδεσμευμενο απο προκαταληψεις του παρελθοντος.Ξερω πως ειναι αδικο ισως γι αυτον να του φορτωνω εναν ρολο πολιτικου τη στιγμη που δεν ειναι ,ομως ειλικρινα ειναι λιγοι αυτοι που μπορουν να μιλησουν εισαγωντας οι φιλελευθερο τροπο σκεψης χωρις να συγκρουονται με ορισμενες ευαισθησιες που ο Ελληνας πολιτης εχει(και ο δεξιος και ο αριστερος).Ισως να ειναι αρκετα “ναιφ” ομως στη σκεψη μου ο Μιχας εχει το ρολο του Μανδραβελη μονο που γραφει και λογω εφημεριδας κυριως αναφερωμενος σε “κεντοαριστερο” κοινο.Εκτος και αν μου πεις οτι η ελευθεροτυπια ειναι ανεξαρτητη ,αλλα δε θα με πεισεις.Για παραδειγμα στο ιδιο αρθρο γραμμενο απο τον Μανδραβελη
  πιθανον δε θα ελεγα τιποτα.(αλλωστε δεν εκανα κριτικη επι του περιεχομενου)
  Οπως ειπα και πριν οι πολιτικοι στην Ελλαδα δεν “εκπαιδευουν”.Το ρολο αυτο καλως η κακως τον εχουν ανθρωποι σαν τους δημοσιογραφους που ανεφερα.Τα οσα εγραψα προηγουμενως λενε απλα πως το αρθρο αυτο του Μιχα ειναι πολυ λιγο “εκπαιδευτικο”.Λες και που και που πρεπει μιας και γραφει στην ελευθεροτυπια να κανει αντιπολιτευση ρουτινας.Δυστυχως οι τελευταιες πολιτικες εξελιξεις με εχουν απογοητευσει(κυριως η κριση στην παιδεια)Νοιωθω μειοψηφια στην Ελλαδα και μειοψηφια στο πασοκ.Ζητω συγνωμη που δεν ενθουσιαζομαι με τη φιλελευθερη συμμαχια και μαλλον δεν ειναι επι του παροντως να αναλυσω το γιατι δεν πιστευω στο εγχειρημα αυτο οσο και αν με εκφραζει σε μεγαλο βαθμο(πιθανοτατα περισσοτερο απο τον πολιτικο μου χωρο).Ισως αυτα να εξηγουν λιγακι την “επιθετικοτητα” μου.

 10. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και πως τα κόμματα εξουσίας έχουν βγει παγανιά και προσπαθούν να πείσουν ότι εκφράζουν όλο μα όλο τα λαό ,το έχουμε αναλύσει.
  Το πρόβλημα που θίγει και ο αρθρογράφος είναι ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πολιτική. Προεκλογικά συνεχώς ακούμε περί “ανοίγματος στο κέντρο”, “μεγάλη δημοκρατική παράταξη” και γενικότερα μία προσπάθεια να ξεχαστεί το σκοτεινό παρελθόν του πολιτικού φανατισμού και να περάσουμε το στυλ “είμαστε εδώ για όλους τους Έλληνες”. Εντάξει φυσικά και είναι σημαντικό για την κοινωνία να αποβάλλει τις προκαταλήψεις στην ψήφο και να ξεχάσει οριστικά τις διαχωριστικές γραμμές ,με τη διαφορά ότι αυτός ακριβώς ο πολιτικός φανατισμός αναθερμαίνεται κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη. Να θυμηθώ κάτι αφιερώσεις από τον Κώστα με αγάπη των δηλώσεων μετανοίας ,κάτι πρόσφατα περί του ποιος υποστηρίζει τους καταστροφομανείς και τέτοιες γελοιότητες.
  Δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμη μας συγκινεί το παπνδρεϊκό πρότυπο του αρχηγού που βαρά τη γροθιά στο τραπέζι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πιο δημοφιλής πολιτικός των τελευταίων χρόνων που έμεινε γνωστός με το μικρό του όνομα ήταν και ο πιο ανίκανος.

  Όσο δε για τη μεταρρύθμιση στην παιδεία: Κύριε Μίχα για να πετύχεις στην Ελλάδα από το να βγάλεις γκόμενα μέχρι να βγεις βουλευτής τρία προσόντα πρέπει να διαθέτεις:
  1. Να είσαι αντιαμερικάνος
  2. Να είσαι αντισημίτης
  3. Να είσαι εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων

 11. Σας στέλνω ένα παλιό συγκλονιστικό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι είναι απολυτα αληθές. Η απόκρυψη όλων αυτών από την Ελευθεροτυπία και η προσπάθεια να κάνει το άσπρο μαύρο σε αυτή την υπόθεση (με εξαίρεση ένα δυο δημοσιεύματα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία νομίζω, που δεν ελέγχεται από τον Σ.Φυντανίδη) είναι ακόμα πιο σοκαριστική.

  “TA NEA” Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
  Αρ. Φύλλου 17110
  Ο ΗΛ. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΡΕΥΝΟΥΣΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
  Απειλούσαν τη ζωή πρώην πρύτανη
  ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

  Ένα απίστευτο παρασκήνιο, που φέρεται ότι συνέβη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά παραπέμπει σε γκανγκστερική ταινία με απειλές για δολοφονίες και με ξυλοδαρμό πανεπιστημιακού που ερευνούσε την υπόθεση του ελλείμματος ύψους περίπου 1,5-2 δισ. δρχ. που εμφανίστηκε στο ίδρυμα και απασχολεί πλέον τη Δικαιοσύνη, αποκαλύπτει μιλώντας στα “ΝΕΑ” ο πρώην πρύτανης του Παντείου κ. Ηλίας Σιδηρόπουλος.

  Ηλ. Σιδηρόπουλος. Δεχόταν απειλές κατά της ζωής του για να μην αποκαλύψει τις ατασθαλίες

  Σχεδόν δυο χρόνια μετά την παραίτησή του εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη ενώ στο Πανεπιστήμιο διεξαγόταν η έρευνα για την σκοτεινή αυτή υπόθεση, ο κ. Σιδηρόπουλος “σπάει” την έως τώρα σιωπή του και υποστηρίζει ότι ενώ προΐστατο της έρευνας, δεχόταν απειλές εναντίον της ζωής του είτε με ανώνυμα τηλεφωνήματα, είτε ακόμα και με περιρρέουσες φήμες μέσα στο Πανεπιστήμιο. “Μου διεμήνυσαν να μην ψάχνω άλλο αυτή την ιστορία γιατί θα έχω την τύχη του Φαρμακίδη”, καταγγέλλει ο καθηγητής. Ο Ονούφριος Φαρμακίδης ήταν ο πρώην αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων του Παντείου, ο οποίος επίσης ερευνούσε την υπόθεση και πέθανε ξαφνικά πριν συμπληρώσει τα 50 του χρόνια, χτυπημένος από τον καρκίνο, τον Οκτώβριο του 1999.

  Αυτές οι απειλές, υποστηρίζει ο κ. Σιδηρόπουλος, σε συνδυασμό με την πολύ έντονη φόρτιση της ατμόσφαιρας που υπήρχε στο Πάντειο εξαιτίας των ερευνών, τον οδήγησαν τελικά στο εγκεφαλικό επεισόδιο και στην παραίτησή του, καθώς από τις μεταγενέστερες εξετάσεις που έκανε δεν βρέθηκε κανένα οργανικό αίτιο που να αιτιολογεί την ξαφνική επιδείνωση της υγείας του.

  Ο πρώην πρύτανης κάνει λόγο για “μεθοδεύσεις τύπου μαφίας” και για “υπόκοσμο”, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ­ χωρίς ωστόσο να κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα καθώς “αυτό είναι έργο της Δικαιοσύνης” όπως τονίζει ­ ότι πίσω από την ιστορία της υπεξαίρεσης στο Πάντειο βρίσκονται “μεγάλα κεφάλια” και ότι οι 6 πανεπιστημιακοί εναντίον των οποίων ασκήθηκε προχθές από την εισαγγελία ποινική δίωξη για υπεξαίρεση 150 εκατ. δραχμών (τμήμα του συνόλου των 2 περίπου δισ. δραχμών, όπως εικάζεται) είναι πιθανότατα “οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης”.

  Ακόμα, ο κ. Σιδηρόπουλος υποστηρίζει ότι ο θάνατος του Ονούφριου Φαρμακίδη σχετίζεται επίσης με την υπόθεση, αλλά με έμμεσο τρόπο. Ο κ. Σιδηρόπουλος υπενθυμίζει ότι περίπου έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, ο Φαρμακίδης είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από αγνώστους, βγαίνοντας από το γραφείο του στην οδό Βασ. Σοφίας, απέναντι από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Ο ίδιος ήταν μαζί του αλλά γλίτωσε από τον ξυλοδαρμό. Σήμερα λοιπόν, ο κ. Σιδηρόπουλος αποκαλύπτει:

  “Βγαίναμε από το γραφείο του Φαρμακίδη, όταν εγώ κατάλαβα ότι μας παρακολουθούν και ξαναμπήκα στην πολυκατοικία λέγοντάς του να μη βγει στον δρόμο. Εκείνος δεν με πίστεψε όμως και βγήκε. Αμέσως βρέθηκε περικυκλωμένος από μια ομάδα φουσκωτών, νομίζω τρεις ήταν. Τον ρώτησαν αν είναι ο Φαρμακίδης και όταν απάντησε καταφατικά, άρχισαν να τον χτυπούν χωρίς να του πουν για ποιον λόγο. Ο Φαρμακίδης τους έλεγε να μην τον χτυπήσουν στο κεφάλι καθώς είχε κάνει κάποια επέμβαση εκεί, αλλά εκείνοι επέμεναν ακριβώς σε αυτό το σημείο. Οι άγνωστοι εξαφανίστηκαν μόλις ένας γιατρός κι εγώ τρέξαμε κοντά. Θεωρώ ότι αυτή η επίθεση είχε σχέση με το ότι ήταν ο συντονιστής των ερευνών για τις ατασθαλίες και ότι σίγουρα επιβάρυνε δραματικά την κατάσταση της υγείας του…”. Από τότε μάλιστα, ο κ. Σιδηρόπουλος είχε κάνει λόγο για “περίπτωση εκπλήρωσης συμβολαίου”, ωστόσο δεν στάθηκε δυνατόν να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι του ξυλοδαρμού.

  Σημειώνεται ότι περίπου έναν μήνα πριν από την επίθεση κατά του Ον. Φαρμακίδη, είχε σημειωθεί και εμπρησμός στα γραφεία της Επιτροπής Ερευνών του ιδρύματος, με πιθανό σκοπό την καταστροφή στοιχείων που είχαν σχέση με την ίδια έρευνα για τις οικονομικές ατασθαλίες.

  “Μόνη μου ελπίδα για να τελειώσει επιτέλους αυτή η ιστορία που μου κόστισε την υγεία μου, να σταματήσει η γκρίνια στο Πάντειο και να ησυχάσουμε όσοι προσπαθήσαμε να βρούμε την άκρη και είμαστε ακόμα ζωντανοί, είναι η Δικαιοσύνη”, τονίζει ο κ. Σιδηρόπουλος.

  Η κατάχρηση

  Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της κατάχρησης 1,5-2 δισ. δραχμών στο Πάντειο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάκρισης, αν και αποκαλύφθηκε ότι από τον Μάιο του 1999 και μετά έχουν διενεργηθεί έλεγχοι τόσο από τον ορκωτό λογιστή κ. Αν. Ρήγα όσο και από το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τα (αποσπασματικά) στοιχεία που προκύπτουν από καιρό σε καιρό, σε γενικές γραμμές αρκετά πρόσωπα κατηγορούνται ότι είχαν επιδοθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα σε λεηλασία της πανεπιστημιακής περιουσίας, με πολλούς και διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, ένας διοικητικός υπάλληλος φέρεται ότι αγόρασε… Φεράρι με λεφτά του Παντείου, άλλοι ότι πήραν… μπανιέρες υδρομασάζ χρεώνοντας το Πάντειο, άλλοι εμφάνιζαν ότι σιτίζονται περισσότεροι φοιτητές από όσοι στην πραγματικότητα, κ.λπ.

  Ανώνυμη καταγγελία

  Και προχθές, κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας (στην οποία ας σημειωθεί ότι περιλαμβάνονται επίσης αναφορές περί γκανγκστερικής συμπεριφοράς και απειλών εναντίον των ανωνύμων, οι οποίοι λένε ότι γι’ αυτό τον λόγο επέλεξαν την ανωνυμία), ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για υπεξαίρεση και πλαστογραφία εναντίον 6 καθηγητών και 4 υπαλλήλων του Παντείου που είχαν διατελέσει μέλη επιτροπών προμήθειας υλικών και φέρονται ότι ευθύνονται για κατάχρηση ποσού 150 εκατ. δραχμών την ίδια χρονική περίοδο (1997-98).

  Μετά και τις σοβαρές καταγγελίες του κ. Σιδηρόπουλου, η ανάγκη να ξεκαθαρίσει η υπόθεση που πλήττει βάναυσα το κύρος του ιδρύματος, οριστικά και σύντομα, γίνεται επιτακτική.

  ΤΑ ΝΕΑ , 08/08/2001 , Σελ.: N12
  Κωδικός άρθρου: A17110N121

 12. Η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση της Δεξιάς, δεν έχει έμπνευση, δεν έχει σχέδιο, δεν κάνει μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση της δεξιάς, έχει υιοθετήσει, και προσπαθεί να εφαρμόσει μια καταστροφική, συντηρητική, αυταρχική, νεοδεξιά πολιτική.
  Αυτό φαίνεται από τον νόμο-πλαίσιο για την παιδεία, μέχρι και την ανεξέλεγκτη δράση των κουκουλοφόρων, και την αντιμετώπιση των αστυνομικών προς τους διαδηλωτές.
  Στα τρία αυτά χρόνια, η Νέα Δημοκρατία με την διακυβέρνηση της, πάνω σε όλα τα ζητήματα του τόπου, έχει δείξει στην Ελληνική κοινωνία, πόσο συντηρητική, πόσο αυταρχική, πόσο δεξιά είναι, έτσι για να τελειώνουμε και με τον μύθο του μεσαίου χρόνου.
  Τώρα κάτι άλλο, πολύ λόγος γίνετε τον τελευταίο καιρό, ειδικά για την παιδεία, ότι πρέπει να γίνουν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Πάνω σ’ αυτό συμφωνώ απόλυτα. Όμως τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό;
  Κατά την γνώμη μου, για ότι αφορά την παιδεία, προοδευτικό είναι να σταματήσει να αναφέρετε στο άρθρο 16, η φράση ότι ‘η παιδεία πρέπει να διαμορφώνει την θρησκευτική και εθνική συνείδηση των μαθητών’. Προοδευτικό είναι να μπορούν κάποιοι φορείς να ιδρύουν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
  Προοδευτικό όμως δεν είναι να υποβαθμίζεις τα δημόσια πανεπιστήμια και να θες να τα κάνεις super market. Προοδευτικό δεν είναι να καταργήσεις το άσυλο, επειδή η κυβέρνηση και κάποια ΜΜΕ ξέρουν να χρησιμοποιούν καλά την προβοκάτσια και την προπαγάνδα.
  Επιτέλους ας ξεκαθαρίσουμε στην Ελλάδα τι είναι προοδευτικό, και ας πάψουν κάποιοι πολιτικάντηδες, να βάζουν ψευτωδιλήμματα, να βαπτίζουν με κουτοπόνηρους τρόπους, ότι θέλουν προοδευτικό και συντηρητικό, προκειμένου να περάσουν ανώδυνα τις αυταρχικές πολιτικές, προς τον λαό.

 13. Ξέχασα να σας πω ότι ο Σιδηρόπουλος, ο μεγαλύτερος “πολέμιος” του Αιμίλιου Μεταξόπουλου δεν ζει πλέον. Ιδού και ένα πολύ καλό ρεπορτάζ της Καθημερινής
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_07/09/2003_76028
  και ένα της Κυριακάτικης Ελ.
  http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%C1%F1%E1%F0%E1%ED%F4%FE%ED%E7%26%D0%DC%ED%F4%EF%F2&a=&id=74572384
  και η διεύθυνση του ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ.
  http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=17110&m=N12&aa=1

 14. Κυρία Καρατζήμα πολύ ενδιαφέροντα τα όσα μας λέτε ,αλλά τα αδικείτε όταν τα βάζετε σε ένα θέμα του οποίου ο τίτλος ύποδηλώνει κάτι άσχετο. Αν αναζητάτε -και καλά κάνετε- βήμα μέσω ίντερνετ γιατί δεν απευθύνεστε σε κάποιο δημοφιλές μπλογκ;

 15. Δεν ειμαι μελος του ΠΑΣΟΚ ουτε οποιουδηποτε αλλου κομματος.Απλα θεωρω οτι οι ιδεες με τις οποιες συμβολικα ταυτιζεται ο ΓΑΠ-ανεξαρτητα απο την απηχηση που εχουν στο κομμα και ανεξαρτητα απο την συγκεριμενη πολιτικη που ακολουθει το ΠΑΣΟΚ σημερα-ειναι στο συνολο τους πλησιεστερα στον αγγλοσαξωνικο φιλελευθερισμο σε σχεση με τις ιδεες που κυριαρχουν στην ΝΔ.Ομως αναμφιβολα το θεμα χωραει πολυ συζητηση.

 16. Πολύ σωστά κε.Μίχα,πλήν όμως υπάρχει και άλλη μιά αλήθεια.
  Εξηγούμαι:Πως πιστεύετε ότι βλέπει-συνδέει ο μέσος Ελληνας τον φιλελευθερισμό -επιχειρηματικότητα?
  Μέσος μισθός 700€ ότι πτυχίο και να έχεις ,όσες γλώσσες και να μιλάς, όσες ώρες και να δουλεύεις γιατί κοίτα την πόρτα πόσοι περιμένουν να φύγεις…
  Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε το g700.blogspot.com.

 17. @ΣΑΤΥΡΙΚΟΝ

  Αλλάζουμε τον σέρβερ μας σήμερα και πάνω στη διαδικασία πρέπει να χάθηκε ένα comment που είχες κάνει εδώ. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να το βρούμε. Ζητούμε συγνώμη και αν μπορείς ξαναπόσταρέ το.

 18. Δεν πειραζει ADMIN την επομενη φορα θα ειμαι πιο προσεκτικος θα κρατω και αντιγραφο απο οτι ποσταρω

 19. Για να μην πολυλογούμε ο φίλος μου Ηλίας Σιδηρόπουλος έλιωσε όπως και εγώ ο ίδιος μέσω μαυρής μαγείας.
  Είναι συνηθισμένη πρακτική στα υψηλά κλιμάκια και συχνά όσοι ερευνούν οικονομικές ατασθαλίες βγαίνουν με εγκεφαλικά ή καρκίνους απο την μέση.
  Τα λεφτά απο το Πάντειο έμπαιναν κυρίως στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μπακογιάννη, της Λουκάς Κατσέλη (τότε συζύγου του Υπουργού Παιδείας Αρσένη) του Σκανδαλίδη, της Παπαρήγα και κανενός δυο άλλων που δεν μου ρχονται.
  Αυτοί λοιπόν όχι μόνο έδωσαν την εντολή εκτέλεσης αλλά έκαναν και το ντήλ με τον Μεταξόπουλο να μην μιλήσει και θα κανόνιζαν να τον βγάλουν έξω όπως και έγινε.
  Αν ρωτήσει κανείς σηκώθηκα απο τον τάφο και τους κυνηγάω….γιατί μετά έκαναν και άλλα….

Σχολιαστε