Συνδικαλιστικός τραμπουκισμός

Φεβ 19th, 2010 | | Κατηγορία: Πάσχος Μανδραβέλης | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Οι συνδικαλιστές δεν φημίζονται για τη στρατηγική τους σκέψη. Αν σχεδίαζαν μακροπρόθεσμα, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα βρισκόταν σ’ αυτό το χάλι. Γνωρίζουν άπταιστα την ξύλινη γλώσσα και τη χρησιμοποιούν με κάθε ευκαιρία. Το βάθος της δράσης τους εκτείνεται στην εξασφάλιση κάποιων επιδομάτων, αυτά που καταχρηστικά βαφτίζουν «κοινωνικές κατακτήσεις». Οι αντιδράσεις είναι ίδιες με εκείνες που είχαν τα συμπαθή τετράποδα του Παβλόφ. Θυμίζουμε ότι κάθε φορά που ο Ρώσος επιστήμονας χτυπούσε το καμπανάκι, έτρεχαν τα σάλια των σκύλων του.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι πρώτοι που κινητοποιήθηκαν ήταν οι ακριβοπληρωμένοι. Πρόκειται για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που με συνδικαλιστικές μεθοδεύσεις «κατέκτησαν» το επίδομα που δόθηκε ως κίνητρο στους εφοριακούς για να μη λαδώνονται

Τώρα που χτύπησε η μεγάλη καμπάνα της ελληνικής οικονομίας, οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών ήταν αναμενόμενες. Προκήρυξαν απεργίες. (Σ.Σ.: Ετσι κι αλλιώς, εκ του νόμου, άλλη δουλειά δεν έχουν.) Ετσι, ενώ όλος ο κόσμος έχει τα μάτια του στραμμένα στο «μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης» κι εξετάζεται ενδελεχώς κάθε παράμετρος της «ελληνικής τραγωδίας», οι δικοί μας συνδικαλιστές προσπαθούν να διαλαλήσουν στην υφήλιο ότι η Ελλάδα αδυνατεί να εφαρμόσει το ελάχιστο του Σταθεροποιητικού Προγράμματος. Οι συνδικαλιστές εμφανίζουν μια χώρα που προτιμά να χρεοκοπήσει κραυγάζοντας «αριστερά», παρά να σωθεί πράττοντας λογικά.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι πρώτοι που κινητοποιήθηκαν ήταν οι ακριβοπληρωμένοι. Πρόκειται για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που με συνδικαλιστικές μεθοδεύσεις «κατέκτησαν» το επίδομα που δόθηκε ως κίνητρο στους εφοριακούς για να μη λαδώνονται. Προσέξτε την ειρωνεία: τώρα που η χώρα δίνει τη μεγαλύτερη μάχη στα διεθνή φόρα και στα διεθνή ΜΜΕ για την αξιοπιστία της, το ακριβοπληρωμένο στρατηγείο της απεργεί. Είναι δε ο χώρος, στον οποίο μπαινοβγαίνουν όλοι οι ανταποκριτές των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, για να μάθουν πώς πάει η μάχη.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις μαζί με τους τραμπουκισμούς των συνδικαλιστών θα στοιχίσουν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τον 14ο μισθό

Το «μπαινοβγαίνουν», φυσικά, είναι σχήμα λόγου. Στην Ελλάδα «νόμος είναι το καπρίτσιο του συνδικαλιστή». Εθιμικά, έχει νομιμοποιηθεί ο συνδικαλιστικός τραμπουκισμός. Οταν, για παράδειγμα, απεργούν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών (κάνοντας το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, εξαήμερο γιορτής και σχόλης) οι συνδικαλιστές απαγορεύουν σε όλους την είσοδο! Απαγορεύουν, δηλαδή, την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Το ίδιο και στην ανοησία. Οι απεργίες αυτών των ημερών -και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών- δείχνουν στους κοινοτικούς εταίρους ότι δεν χρειάζεται ο μήνας για να αξιολογηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ηδη στις Βρυξέλλες κοιτούν την Αθήνα, βλέπουν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες τη συμπεριφορά των γενειοφόρων και προτείνουν «πρόσθετα μέτρα». Είπαμε: οι συνδικαλιστές δεν διακρίνονται για τη στρατηγική τους σκέψη, αλλά εδώ υπάρχει και έλλειμμα βραχυπρόθεσμης τακτικής. Οι σημερινές κινητοποιήσεις μαζί με τους τραμπουκισμούς των συνδικαλιστών θα στοιχίσουν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τον 14ο μισθό. Ακόμη κι αν κάποιος ανήκει στο ΚΚΕ, αυτό το απλό πράγμα μπορεί να το σκεφτεί.

Το βασικότερο όμως είναι ότι ο συνδικαλιστικός τσαμπουκάς παραβιάζει βασικά δικαιώματα των πολιτών. Η απεργία είναι θεμελιωμένο δικαίωμα. Ο τραμπουκισμός όμως είναι παρανομία.

Πάσχος Μανδραβέλης

———————————————————

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 17/2/2010

10 σχόλια
Leave a comment »

 1. Παρακράτος σε χαχόλους….!

  …..Κουρντισμένα ανθρωπάκια
  παίζουνε στημένους ρόλους….,
  άθλια μαριονετάκια….,
  παρακράτος σε χαχόλους….!

  Δήλωσαν ‘’αντιρρησίες’’
  και υποταγή στους ‘’νόμους’’….,…..
  κι είν’, κι αυτοί, Κράτους τερμίτες…..
  σ’ Εξουσιάς σικ ‘’υπονόμους’’….!

  Πλούσιο έχουν ‘’χαρτζιλίκι’’….,
  σατανοϋπαλληλίκι….,
  και….. ζωή….. ‘’ζωή και κότα’’….,…..
  σαν σιωπούν…., ‘’όταν δεν πρέπει’’….,
  γιούρια ‘’τα καλά’’ μπαξίσι….,…..
  και….. για ‘’πήδημα’’ λαού…..
  παίρνουν, και, ψυχοκαπότα….!

  Γεια….: Αλέξανδρος Ζήβας,
  URL : http://www.alexandros-zivas.gr
  ….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

 2. πολύ συγκινούμαι που ο κ. Μανδραβέλης ανησυχεί για το χάλι του συνδικαλιστικού κινήματος. Και συγκινούμαι ακόμη περισσότερο όταν μονίμως τον διαβάζω να καταφέρεται κατά των απεργών, όποιοι και να είναι αυτοί. Πριν τρεις μέρες ήταν οι λιμενεργάτες, προχτές οι συμβασιούχοι και οι σκουπιδιάρηδες, χτες οι αγρότες, σήμερα οι υπάλληλοι του Υπ. Οικ. Να δούμε ποιοι θα είναι αύριο και μεθαύριο. Και επειδή κόπτεται και για τον 14ο μισθό, θα ήθελα να τον ακούσω ευθέως να μας πει εάν θα υποστηρίξει ή όχι μια γενική απεργία σε περίπτωση που αυτός καταργηθεί. Ή μήπως θα θεωρήσει ότι μια τέτοια απεργία θα είναι ένας ακόμη συνδικαλιστικός τραμπουκισμός? Όλως περιέργως όμως,ποτέ μου δεν τον έχω διαβάσει να σχολιάζει με το γνωστό δηλητηριώδες ύφος του τους εθνικούς προμηθευτές, τους γνωστούς εκδοτικούς οργανισμούς, τις καταπατήσεις του κ. Μίνωα Κυριακού. Δεν έχω ακούσει αυτόν τον υπέρμαχο των θυσιών που θα πρέπει να κάνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να απαιτεί με τη πέννα του τη βαριά φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, των μεγαλοδημοσιογράφων συναδέλφων του με τους πολλαπλούς και εξοργιστικους μισθούς, κλπ

 3. Βασικα αν οι συνδικαλιστες σχεδιαζαν μακροπροθεσμα η εστω καταλαβαινα γρι οικονομικα θα διαλυανε επιτελους τα συνδικατα τους

 4. Ο 14ος και ο 13ος μισθός, που δεν είναι μισθοί αλλά ΔΩΡΑ σε αχαϊρευτους ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ έστω ΚΑΙ δια της βίας ΚΑΙ δεν θα ανοίξει μύτη, ΔΙΟΤΙ θα ληφθούν ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.

  Η χώρα είναι εν μέσω κρίσεως. Πας απεργών, κατά συνέπεια, διαπράττει έγκλημα ΚΑΘΟΣΙΩΣΕΩΣ, άρα ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ άνευ αποζημίωσης.

 5. Στην Ελλάδα κατοικούν λίγοι Ελληνες και άπειροι Ελλαδίτες. Ο μέσος Ελλαδίτης είναι σκουλήκι και ως σκουλήκι θα αντιμετωπισθεί. Plain and simple

 6. ΠΑΣ ΑΠΕΡΓΩΝ = ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΣ = ΠΡΟΔΟΤΗΣ του ΕΘΝΟΥΣ

 7. Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

  ΑΣΦΑΛΩΣ!!!
  Αλλά ο ΕΜΠΟΔΙΣΜΟΣ της λειτουργίας της Κοινωνίας είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ. Αρα ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ επέμβαση της Αστυνομίας ΚΑΙ του εισαγγελέα (εν ανάγκη ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ) προς ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΙΝΗΣΕΩΣ των μη απεργούντων.

  Κυρίες και Κύριοι, ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ είναι ΔΟΥΛΟΙ. Τους θυμάμαι, ως παιδί, επί δικτατορίας. Τα ΚΑΤΩΤΑΤΑ στρώματα όχι μόνο προσαρμόσθηκαν εν μιά νυκτί, αλλά έγιναν και οι par excellence οσφυοκάμπτες και υπηρέτες της Χούντας.

 8. “… συνδικαλιστές απαγορεύουν σε όλους την είσοδο! Απαγορεύουν, δηλαδή, την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους. …. Η απεργία είναι θεμελιωμένο δικαίωμα. Ο τραμπουκισμός όμως είναι παρανομία.”

  Και η Κυβέρνηση γιατί είναι? για να εισπράττουν μόνο το μισθό (και τα τυχερά…)?

 9. ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟ

  Προ ημερών, συνεπεία άρθρου του γιά το ποιοί έκλεψαν και ποιοί θα πληρώσουν (τα γνωστά clichέs), έστειλα το εξής e-mail στον κύριο Παπαχρήστο στην TA NEA

  OΛΟΙ μαζί κλέψατε κύριε Παπαχρήστο. ΟΧΙ μόνο τα 5 εκατομμύρια ζάπλουτου λαουτζίκου που δηλώνει 10.000 εισόδημα ενώ το πραγματικό του είναι από 20.000 έως 40.000, αλλά ΚΑΙ εσείς οι λαϊκιστές δημοσιογράφοι του ΑΙΣΧΡΟΥ ΔΟΛ και της ΑΙΣΧΡΗΣ ΚΙΤΡΙΝΟΤΥΠΙΑΣ και του ΑΙΣΧΡΟΤΕΡΟΥ ΕΘΝΟΥΣ που παρουσιάζετε όλους αυτούς ως δήθεν λειτουργικά φτωχούς για να γίνεστε αρεστοί. Είστε οι ηθικοί αυτουργοί εγκλήματος Εθνικής Καθοσιώσεως, χειροτέρου και αυτού του Λογοθετόπουλου, και αυτού του Ζαχαριάδη, και αυτού του Παπαδόπουλου και αυτού του μαστροπού της Ελλάδος Ανδρέα Παπανδρέου!

  Η απάντηση που έλαβα από τον προστάτη του σκληρά εργαζόμενου λαού και μεροκαματιάρη κύριο Παπαχρήστο είναι η εξής:

  Κύριε Χασαπογιάννη,

  το επιπεδο της επιστολής σας με παροτρύνει να σας απαντήσω αναλόγως, αλλά δυστυχώς δεν μου το επιτρέπει η αγωγή μου. Περιορίζομαι απλώς να σας επιστρέψω ως έχουν τους χαρακτηρισμους που μου απευθύνετε, και να σας δηλώσω οτι δεν με αγγίζουν. Διαπιστώνω πάντως για άλλη μία φορά οτι ορισμένοι έλληνες (;) του εξωτερικού, βολεμένοι και εκ του μακρόθεν, κάνουν κριτική χωρίς να έχουν προσφέρει τίποτε στην χώρα απο την οποια έλκουν την καταγωγή. Ως εκ τουτου, αφήστε κυριε αυτό το έργο σε όσους ζουν εδώ, εργάζονται, ανατρεφουν παιδιά, πληρώνουν φόρους, πονάνε για τον τόπο τους. Με δυο λόγια, δεν είμαστε στο ίδιο επιπεδο, για να συνομιλουμε για πράγματα που εμάς μας καίνε, ενώ για σας είναι ένα θέμα συζήτησης σε μια καφετέρια στην Αστόρια, στο διάλλειμα του πλυσίματος μιας στίβας πιάτων, φορώντας ακόμη τη βρώμικη ποδιά. Εγινα κατανοητός;

  Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

  Ο ως άνω κύριος είναι διευθυντής της ΤΑ ΝΕΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Τα πρωτότυπα στην διάθεση παντός

 10. Ζούμε σε μια χώρα που οι αγρότες συνεδριάζουν για το αν οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί, που οι συνδικαλιστές αποφασίζουν αν εγώ θα απεργήσω ή θα δουλέψω, που οι πολίτες ρίχνουν όλο το φταίξιμο στους πολιτικούς που οι ίδιοι επιλέγουν, που παράγει μόνο κρατική διοίκηση εξαιρετικά κακής ποιότητας, που η φοροδιαφυγή δεν είναι ποινικό αδίκημα, που θεωρούμε τους άλλους ή μπουνταλάδες ή κουτόφραγκους, που θαυμάζουμε μόνο τους εαυτούς μας και την καταγωγή μας.
  Καιρός να αλλάξουμε λιγάκι και να αναρωτηθούμε αν αξίζει να ζούμε σε μια τέτοια χώρα. Θα ήταν μια καλή αρχή και εμείς να απαιτήσουμε από τους κρατικούς λειτουργούς εγγυήσεις για τις θυσίες που μας ζητάνε. Ναι ας κάνουμε θυσίες, αφού αυτό είναι το κάλεσμα των καιρών, αλλά τι θα πρέπει να πάθετε εσείς (οι άνθρωποι της εξουσίας) αν για οποιοδήποτε λόγο αυτές οι θυσίες πάνε στράφι; Το «να πάτε σπίτια σας» δεν μας καλύπτει. Γιατί το «κεκτημένο» μας να μην είναι απλά οι εγγυήσεις μιας καλής πολιτείας;

Σχολιαστε