Βοήθεια προς την Αϊτή: Ο δρόμος για την …Κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις

Φεβ 11th, 2010 | | Κατηγορία: Κόσμος | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Ο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε την Αϊτή, έγινε αφορμή για να εκδηλωθούν γι’ άλλη μια φορά τα φιλάνθρωπα αισθήματα της Δύσης απέναντι στον Τρίτο Κόσμο . Ήδη οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων κρατών έχουν συγκεντρώσει πάνω από ένα δισεκατομμύρια δολάρια που θα διοχετευθούν σε ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια στη δοκιμαζόμενη χώρα. Άλλοι πάλι πλειοδοτούν σε ανθρωπισμό και θεωρούν πως τα ποσά αυτά δεν είναι αρκετά. Ο οικονομολόγος Jeffrey Sachs ζητάει από τις Δυτικές χώρες να διαθέσουν 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Αϊτής, ενώ στη «Miami Herald» ο δημοσιογράφος Andres Oppenheimer, προτείνει ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για το νησί . Σε ένα όργιο αλτρουϊσμού και καλών αισθημάτων , χιλιάδες στρατιώτες, μέλη ΜΚΟ και υπάλληλοι διεθνών οργανισμών έχουν εγκατασταθεί στη χώρα της Καραϊβικής για να τη… σώσουν .

Μεταξύ 1990 και 2005, η διεθνής βοήθεια στην Αϊτή άγγιξε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 7% του ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, μόνο για το 2007 το ποσό αυτό έφτασε τα 700 εκατομμύρια δολάρια, όταν την ίδια χρονιά οι διεθνείς επενδύσεις μετά βίας άγγιξαν τα 70 εκατομμύρια

Όχι , δεν έχω σκοπό να είμαι ειρωνικός. Δε θα συνταχτώ με τους κατ’ επάγγελμα καχύποπτους , δε θα δεχτώ καν πως πίσω από τη διεθνή βοήθεια κρύβονται γεωπολιτικά παιχνίδια επιρροής . Θα πάρω ως δεδομένο πως όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια έχουν αγνές προθέσεις και το μόνο που θέλουν είναι απλά να βοηθήσουν τους κατοίκους του δοκιμαζόμενου νησιού . Αναρωτιέμαι όμως αν αρκεί αυτό. Μήπως για μια ακόμη φορά ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις; Μήπως η διεθνής βοήθεια τελικά θα βυθίσει την Αϊτή ακόμη περισσότερο μέσα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση; Μεταξύ 1990 και 2005, η διεθνής βοήθεια στην Αϊτή άγγιξε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 7% του ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, μόνο για το 2007 το ποσό αυτό έφτασε τα 700 εκατομμύρια δολάρια, όταν την ίδια χρονιά οι διεθνείς επενδύσεις μετά βίας άγγιξαν τα 70 εκατομμύρια. Και ενώ θα περίμενε κανείς πως με τέτοιο πακτωλό χρημάτων, η χώρα θα είχε μπει από καιρό στο δρόμο της ευημερίας , η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η Αϊτή παραμένει η πιο φτωχή χώρα του Δυτικού Ημισφαίριου και μάλιστα τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη είναι μηδαμινή ή αρνητική. Το 80% των Αϊτινών ζει με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα.

Κάτι τέτοιο, δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Αρκεί να πάμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Υποσαχάρια Αφρική, μια περιοχή της οποίας η οικονομία εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή βοήθεια. Μια ιστορία από το βιβλίο « Dead Aid» της οικονομολόγου από τη Ζάμπια, Dambisa Moyo μας δείχνει γλαφυρά τις αθέλητες συνέπειες της Δυτικής «φιλανθρωπίας» . Ο Α. έχει ένα εργαστήριο που φτιάχνει κουνουπιέρες σε μια φτωχή χώρα της Αφρικής. Κατασκευάζει 500 κουνουπιέρες την εβδομάδα και απασχολεί 10 εργάτες, που ο καθένας συντηρεί με αυτά τα χρήματα 15 άτομα (μην ξεχνάμε πως οι οικογένειες στην Αφρική είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δικές μας!). Παρότι δουλεύουν σκληρά, δεν κατορθώνουν να φτιάξουν τόσες κουνουπιέρες ώστε να αντιμετωπιστεί η ελονοσία που μαστίζει τη χώρα. Ένας διάσημος ποπ σταρ με μεγάλη επιρροή στις «κοινωνικά ευαίσθητες» και «προοδευτικές» ελίτ της Δύσης (ας πούμε ο Μπόνο των U2) πείθει τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών να συγκεντρώσουν και να στείλουν 100.000 κουνουπιέρες, με κόστος 1.000.000 δολάρια. Οι κουνουπιέρες φτάνουν στην αφρικάνικη χώρα. Ας υποθέσουμε πως όλα πάνε καλά και δεν πέφτουν, όπως γίνεται συνήθως, στα χέρια πολιτικών που τις διοχετεύουν στα μέλη της φυλής τους για να αποκομίσουν εκλογικά κέρδη ή στα χέρια συμμοριών που τις πουλούν στη μαύρη αγορά. Οι κουνουπιέρες διανέμονται κανονικά στον πληθυσμό. Η αγορά γεμίζει με τις ξένες κουνουπιέρες και ο φίλος μας ο Α, αφού δεν υπάρχει πια ζήτηση για το προϊόν του, αναγκάζεται να κλείσει το εργαστήριο του. Χωρίς δουλειά μένουν και οι δέκα εργάτες του που δεν μπορούν πια να υποστηρίξουν τους 150 συγγενείς τους. Και μην ξεχνάμε πως το πολύ σε πέντε χρόνια οι κουνουπιέρες του Μπόνο θα έχουν φθαρεί και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλο.

Η αφρικάνικη εμπειρία έχει αποδείξει πως η αναπτυξιακή βοήθεια ωφελεί μόνο την ελίτ των χωρών αυτών και διαιωνίζει το διεφθαρμένο πολιτικό τους σύστημα . Τα χρήματα συνήθως καταλήγουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ντόπιων ηγετών και των προστατευόμενών τους και η διαφθορά ολοένα και αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι χώρες αυτές να γίνονται λιγότερο ελκυστικές για διεθνείς επενδύσεις

Oι χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής έχουν λάβει 300 δις δολάρια από το 1970 . Και όμως ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από την πιο απόλυτη φτώχεια έχει εκτοξευτεί από το 11% στο 1970 στο 66% το 1998. Μεταξύ του 1975 και του 2005, η μέση ανάπτυξη ήταν αρνητική ( -1,6% ), ενώ έντεκα χώρες της περιοχής έχουν σήμερα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο απ΄ ότι τη δεκαετία του ’70. Η αφρικάνικη εμπειρία έχει αποδείξει πως η αναπτυξιακή βοήθεια ωφελεί μόνο την ελίτ των χωρών αυτών και διαιωνίζει το διεφθαρμένο πολιτικό τους σύστημα . Τα χρήματα συνήθως καταλήγουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ντόπιων ηγετών και των προστατευόμενών τους και η διαφθορά ολοένα και αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι χώρες αυτές να γίνονται λιγότερο ελκυστικές για διεθνείς επενδύσεις. Και , όπως είδαμε στην παραπάνω ιστορία, εν τέλει καταστρέφεται η παραγωγική βάση της χώρας και η επιχειρηματικότητα των κατοίκων της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ανήθικη μεταφορά πλούτου από τους φτωχούς της Δύσης στην κρατικοδίαιτη και διεφθαρμένη ελίτ του Τρίτου Κόσμου , που ρίχνει την Αφρική ακόμη πιο βαθιά μέσα στη φτώχεια και την εξάρτηση ! Ίσως δεν είχε άδικο ο Κενυάτης οικονομολόγος James Shikwati, όταν το 2005 απηύθυνε έκκληση στη Δύση μέσω του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» : “Για όνομα του Θεού, σας παρακαλώ σταματήστε τη διεθνή βοήθεια!.” Ας σημειώσουμε , πως η πιο πετυχημένη οικονομία της Υποσαχάριας Αφρικής είναι η Μποτσουάνα, με κατά κεφαλήν εισόδημα 8170 δολάρια ( όταν ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής είναι μόλις 1780 δολάρια). Είναι άραγε τυχαίο πως η Μποτσουάνα είναι μια χώρα που εφαρμόζει εδώ και πολλές δεκαετίες σχετικά φιλελεύθερη οικονομική πολιτική και εξαρτάται λιγότερο από κάθε άλλη αφρικάνικη χώρα από τη διεθνή βοήθεια; (1,6% του ΑΕΠ έναντι 13% για τις υπόλοιπες )

Πέρα από τη στοιχειώδη βοήθεια για την κάλυψη των πιο άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών που δημιούργησε ο σεισμός (που μπορεί κάλλιστα να εξασφαλιστεί με την αυθόρμητη κινητοποίηση των πολιτών των ανεπτυγμένων χωρών) το μόνο που μπορεί να κάνει η Δύση για να βοηθήσει την Αϊτή και τον υπόλοιπο Τρίτο Κόσμο, είναι να καταργήσει επιτέλους τους προστατευτικούς δασμούς που εμποδίζουν τις χώρες αυτές να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις δυτικές αγορές

Έτσι και στην Αϊτή, η διεθνής βοήθεια απλά στηρίζει το φαύλο πολιτικό καθεστώς της χώρας και εμποδίζει κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση . Ένα καθεστώς, που είτε με τη μάσκα της δημοκρατίας είτε με τη μορφή της στρατιωτικής δικτατορίας, είναι υπεύθυνο για το ότι η χώρα είναι η 10η πιο διεφθαρμένη στον κόσμο, η γραφειοκρατία και η δαιδαλώδης νομοθεσία εξαναγκάζουν το 99% των Αϊτινών επιχειρήσεων να λειτουργούν στην παραοικονομία, και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών δεν προστατεύονται. Η ίδια η Παγκόσμια Τράπεζα , που τώρα σκοπεύει να δώσει κι άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια στην Αϊτή , σε πρόσφατη έκθεση της κρίνει ως «μη ικανοποιητικά» τα επιτεύγματα της διεθνούς βοήθειας στο νησί, ως «αμελητέα» την πρόοδο στην ανάπτυξη των θεσμών , ενώ θεωρεί πως οι πιθανότητες για να διατηρηθούν τα όποια κέρδη είναι «ελάχιστες».

Πέρα από τη στοιχειώδη βοήθεια για την κάλυψη των πιο άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών που δημιούργησε ο σεισμός (που μπορεί κάλλιστα να εξασφαλιστεί με την αυθόρμητη κινητοποίηση των πολιτών των ανεπτυγμένων χωρών) το μόνο που μπορεί να κάνει η Δύση για να βοηθήσει την Αϊτή και τον υπόλοιπο Τρίτο Κόσμο, είναι να καταργήσει επιτέλους τους προστατευτικούς δασμούς που εμποδίζουν τις χώρες αυτές να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις δυτικές αγορές. Από εκεί και πέρα, ευτυχώς ή δυστυχώς, είναι στο χέρι των ντόπιων , το αν θα πετύχουν μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη. Πίσω από τις ψευδαισθήσεις μας ότι εμείς μπορούμε να σώσουμε την Αϊτή , κρύβεται ο ίδιος πατερναλισμός που χαρακτήριζε και τον ιμπεριαλισμό εκατό χρόνια πριν. Κρύβεται η ίδια , ανομολόγητη πια, πεποίθηση της ανωτερότητάς μας έναντι των «αγρίων», μόνο που τώρα αυτή η πεποίθηση έχει φορέσει τον «ανθρωπιστικό» και «προοδευτικό» της μανδύα .Είναι πια καιρός να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τους κατοίκους των χωρών του Τρίτου Κόσμου , σαν παιδιά που χρειάζονται τη βοήθεια μας και να τους δούμε σαν ενήλικες που μπορούν να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις. Η Αϊτή θα σωθεί μόνο από τους κατοίκους της.

Τηλέμαχος Χορμοβίτης

———————————————————————–

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στη Metropolis Weekend, 29-31 Ιανουαρίου 2010

27 σχόλια
Leave a comment »

  1. Σωστή άποψις.
    – Ευτυχώς, αυτή την φορά, δεν άκουσα επικλήσεις συγκέντρωσης τροφίμων και …. κουβερτών……
    – Αν πράγματι θέλουν να χτηματοδοτήσουν κάτι οι Κυβερνήσεις, να χρηματοδοτήσουν την βασική εκπαίδευσι αυτών των χωρών – όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού……

  2. αυτό που δεν εξετάζετε στο άρθρο σας κύριε Χορμοβίτη είναι τις “παρεμβάσεις” δυτικών (και ανατολικών) κρατών σε όλες τις χώρες τύπου Αϊτής, με την ενεργή υποστήριξη διεφθαρμένων κυβερνήσεων, δικτατόρων κλπ, παρεμβάσεις που σε πολύ μεγάλο βαθμό διαμόρφωσαν αυτή την κατάσταση.

    αναφορικά με τις κουνουπιέρες, υπάρχει και η λύση της μαζικής παραγωγής φτηνών αντιγράφων εμβολίων κατά της ελονοσίας. Αυτή η λύση όμως σκοντάφτει στην άρνηση των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών για ευνόητους λόγους.

    “το μόνο που μπορεί να κάνει η Δύση για να βοηθήσει την Αϊτή και τον υπόλοιπο Τρίτο Κόσμο, είναι να καταργήσει επιτέλους τους προστατευτικούς δασμούς που εμποδίζουν τις χώρες αυτές να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις δυτικές αγορές.”

    μπορεί να κάνει και κάτι άλλο, αλλά δεν θα το κάνει…και αυτό είναι να πάψει να εκμεταλλεύεται τον ορυκτό κλπ πλούτο των χωρών αυτών

  3. Alex,

    Πολλές Χώρες, κρατικοποίησαν (ή “κοινωνικοποίησαν”) τον ορυκτό πλούτο τους και μόνον αυτόν.
    – Τα επιθυμητά αποτελέσματα – δηλαδή, η διάχυσις των κερδών στην ανάπτυξι της κοινωνίας, παρέμειναν και παραμένουν ……………….. επιθυμητά !
    – Αν πράγματι ανοίξουν οι αγορές παγκοσμίως, “τα λεφτά θα γυρίσουν στην βάσι” πολύ σύντομα.

  4. Επειδή ο Easterly λέει πέντε μαλακίες για τον τρίτο κόσμο, δεν σημαίνει ότι είναι και σωστές. Κατά βάση αντιγραφή άρθρων του Easterly είναι το άρθρο
    http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/william-easterly-the-white-bands-burden-493049.html
    Η Αϊτή είναι απλά ο τρόπος να την πούμε στους άλλους. Ας την αφήσουμε στην τύχη της, καλύτερα θα πάει
    Έχει πλάκα. Στην διεθνή βοήθεια στην Αϊτή βάζουμε μέσα και το κόστος της κατοχής από τα αμερικάνικα στρατεύματα δυο φορές. Μηδέν. Ποιος το σκέφτηκε αυτό. Αλήθεια, πού είναι καλύτερα, στην Αϊτή που ξοδεύονται 4 δις σε 15 χρόνια για “βοήθεια” τύπου στρατιωτικής κατοχής, ή στο Ισράηλ που παίρνει άμεση βοήθεια από τις ΗΠΑ 4 δις το χρόνο;

  5. Spyridon44,

    αυτό που εννοώ είναι το εξής, χωρίς να παραγνωρίζω τα προβλήματα διαφθοράς των τοπικών κοινωνιών κλπ:
    1. πόσες και ποιες απο αυτές τις χώρες κρατικοποίησαν (ή «κοινωνικοποίησαν») πράγματι τον ορυκτό πλούτο τους και πόσες όχι (όταν το έκανε ο Τσάβες με το πετρέλαιο της χώρας του πέσαν όλοι να τον φάνε)?
    2. τι ποσοστό επι των κεδρών εισρέει πίσω στη χώρα και τι φεύγει “για άλλα λιμάνια”?
    3. τι είδους αποικιοκρατικές συμφωνίες υπάρχουν μεταξύ των πετρελαιικών κλπ πολυεθνικών και των επιμέρους κυβερνήσεων (“The Sunday Times of London has reported that Shell plans to sell fields valued at up to $5 billion because the government wants to impose stricter terms on foreign companies and give greater control to Nigerian firms through the Petroleum Industry Bill”)?
    4. ποσες δυτικές χώρες και πόσες πολυεθνικές συνεχίζουν τη συνεργασία τους, υποστηρίζουν συστηματικά και λαδώνουν συνέχεια διεφθαρμένες κυβερνήσεις και δικτατορίες, απλά και μόνο για να συνεχιστεί η κερδοφόρα γι’ αυτές συνεργασία?

    Όσο και να ανοίξουν οι αγορές παγκοσμίως, εάν δεν αντιμετωπιστούν τα πο πάνω, τα λεφτά δεν πρόκειται να γυρίσουν στη βάση τους ποτέ…

  6. Και γιά να μεταφέρω αυτήν την λογική (της βοήθειας) στον Ελληνικό μικρόκοσμο.

    Από τότε που άρχισαν οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις των αγροτών καταστράφηκε η Ελληνική γεωργία.

    Από τότε που άρχισαν τα επιδόματα ανεργίας και ο ανταγωνισμός των πολιτικών στο ποιός είναι πιο φιλολαϊκός και δίνει μεγαλύτερα επιδόματα στους ανέργους, αμβλύνθηκε και η επιθυμία των ανέργων γιά εργασία.

    Από τότε που ο τράγος έγινε δημόσιος υπάλληλος (κατά το ανέκδοτο) σταμάτησε και η επιθυμία του για εκπλήρωση της αποστολής του.

  7. alex, σαφής και ίσως να έλεγα “no comment”, αλλά,

    Δεδομένου οτι όλοι οι άλλοι παράμετροι που ο ίδιος ανέφερες είναι στα χάλια που είναι, είναι ουτοπικό να ελπίζουμε σε έναν αγγελικό κόσμο

    – Για τον Τσάβες, μάλλον τα έκανε σαλάτα (ούτε ΜΙΑ “μάντρα” δεν έκλεισε στην Βενεζουέλα….)

    Πιατεύοντας στο “μή χείρον, βέλτιστον”, η διέξοδος των ανοικτών αγορών είναι η μονη λύσις που βλέπω, έως ότου – φυσικά – κάποια ιδεολογία εκμοντερνισθεί και μμας φανατίσει σε νέές “φούσκες”

  8. Πραγματικα μονο σε blog οπως το e-rooster μπορει να βρει κανεις τοσο ειλικρινη, no-nonsense αρθρα στην ελληνικη γλωσσα. Ολα τα ελληνικα καναλια και οι εφημεριδες λεμε μονο αηδιες απο το πρωι ως το βραδυ. Που αν κρινω απο την ενστικτωδως αρνητικη αντιδραση ορισμενων σχολιαστων του εν λογω αρθρου εχουν βρει γονιμο εδαφος στα μυαλα του ελληνικου κοινου.

  9. Ο ALEX με βρισκει απολυτως συμφωνο.Σιγουρα οι παραμετροι που ο κ.Χορμοβιτης εθεσε στο αρθρο του ειναι σωστες ως γνησιος ομως απολογητης της ελευθερης αγορας δεν ασχολειται με ενα συμπτωμα της.Τον ιμπεριαλισμο και τις επιδρασεις του.

  10. Οσον αφορα τα ελληνικα ΜΜΕ δεν ασχολουνται με το τι γινεται σε αυτες τις χωρες παρα μονο αν συμβει κανας σεισμος.Αν ασχολιονταν και προεβαλλαν την αληθεια να εισαι σιγουρος A.V πως και αλλοι που τωρα δεν ξερουν καν που πεφτει η Αιτη θα ειχαν την ιδια αποψη για τα αιτια της φτωχειας του Τριτου Κοσμου.Βεβαια μπορω να προβλεψω απο τωρα την υπεκφυγη καποιων συνομιλητων περι αριστερης προπαγανδας και ΕΣΣΔ,αυτο βεβαια δειχνει ελλειψη απαντησης.

  11. Πραγματικα μονο σε blog οπως το e-rooster μπορει να βρει κανεις τοσο ειλικρινη, no-nonsense αρθρα στην ελληνικη γλωσσα.
    Δεν κλέβει μόνο το rooster άρθρα από αγγλικές ki αμερικάνικες εφημερίδες κλέβουν και οι άλλοι, απλά όχι τις ίδιες εφημερίδες. Και καταρχήν το άρθρο δημοσιεύτηκε σε free-press

  12. Ο Easterly που έχει επισκευτεί σαν πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας τόσες φτωχές χώρες όσες καφετέριες έχει επισκευτεί ο ΠΑΣΟΚ-poisonous λέει μαλακίες. Μάλιστα. Νομίζω ο καθένας μπορεί και κρίνει ποιος λέει καμιά μαλακία να περάσει η ώρα και ποιος όχι. Σε όσους ενδιαφέρονται σοβαρά για το θέμα θα πρότεινα πάντως ανεπιφύλακτα το βιβλίο του “The Elusive Quest for Growth”.

    Από εκεί και πέρα το άρθρο είναι εντελώς άστοχο. Η παγκόσμια βοήθεια έσωσε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που βρέθηκαν στο δρόμο ή να είναι τραυματισμένοι ύστερα από έναν καταστροφικό σεισμό. Το γεγονός ότι η Αϊτή θα εξακολουθήσει να είναι φτωχή χώρα δεν αλλάζει το ευεργετικό αποτέλεσμα της βοήθειας.

    Άλεξ
    καλό θα είναι πριν τα βάλλεις με τις φαρμακετυτικές εταιρίες να κάνεις λίγο έρευνα. Εμβόλιο για την ελλονοσία (μαλάρια) δεν υπάρχει. Αν θες να τα βάλεις με κάποιον βάλε τα με το περιβαλλοντικό κίνημα το οποίο αφότου (τι βολικό) οι πλούσιες χώρες εξολόθρευσαν με τη χρήση του DDT (ο εφευρέτης του οποίου κέρδισε το Νόμπελ) τα κουνούπια φορείς της Μαλάρια ανακάλυψαν ότι το DDT έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάποια είδη πουλιών που τρέφονται από τα κουνούπια, και επέβαλαν την παγκόσμια απαγόρευση της χρήσης του αφήνωντας εκατομμύρια ανθρώπους στις φτωχές χώρες να υφίστανται τις συνέπειες της μαλάριας κάθε χρόνο!

  13. Αν και δυσκολεύομαι κι εγώ να κατανοήσω που θέλει να καταλήξει το άρθρο, το βέβαιο είναι ότι ο κ. Χορμοβίτης έχει άγνοια της ιστορίας της Αϊτής των τελευταίων εκατό χρόνων και του ρόλου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού καθόλη τη διάρκεια αυτή.

  14. (12) – Kάποιος πρέπει να πεί την αλήθεια για το DDT, μπράβο.

    (Τώρα, που όλοι ξανα-ανακάλυψαν τις αποξηραμένες λίμνες της Ελλάδος, είμαι περίεργος να δώ άν θα αναστηθεί ο κακομοίρης/καταδιωκόμενος/ “ανωφέλης”……..)

    Για την παγκόσμια βοήθεια, κάνει μεν καλό, αλλά πολύ ενδιάμεσοι επωφελούνται προς ίδιον όφελος……….

  15. Ο Easterly που έχει επισκευτεί σαν πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας τόσες φτωχές χώρες όσες καφετέριες έχει επισκευτεί ο ΠΑΣΟΚ-poisonous λέει μαλακίες

    Ο Easterly είναι ο θεός, όλοι στον ναό του Θεού Easterly, προσκυνήστε τον Easterly, ένας είναι ο Easterly και ο Αλεξανδράκης ο προφήτης του. Κοίταξε, κι εγώ έχω πιει τον καφέ μου σε πολλές καφετέριες πολυτελών ξενοδοχείων ξένων χωρών, δεν γράφω και βιβλίο γι’αυτό. Το οποίο επίσης με κάνει να απορώ από τόσους που πίνουν τους καφέδες τους στα πολυτελή ξενοδοψεία τριτοκοσμικών χωρών ποιον να πιστέψω. Είμαι σίγουρος ότι ο Bono έχει πιει περισσότερους καφέδες στα πολυτελή ξενοδοχεία τριτοκοσμικών χωρών ανά τον κόσμο, άρα πρέπει να ακούω τον Bono. Επίσης δεν ξέρω γιατί το να αντιγράφεις τα άρθρα του Easterly σχεδόν κατά λέξη λέγεται άρθρο. Όπως έλεγε παλιά το MAD γιατί όταν αντιγράφεις από μια πηγή λέγεται αντιγραφή, ενώ όταν αντιγράφεις από πολλά εργασία;

  16. Rebel@work έτσι κι αλλιώς το άρθρο δεν κάνει καν τον κόπο να ασχοληθεί με την Aϊτή, αντιγράφει ό,τι λέει ο Easterly για την Αφρική. Όλοι οι μαύροι ίδιοι είναι τι ασχολείσαι;
    Αυτό με το DDT ήταν καλό, αφιερωμένα
    http://ecx.images-amazon.com/images/I/71XADYYG13L._SS500_.gif
    http://www.youtube.com/watch?v=jr9e-Kd4G00

  17. @ΠΑΣΟΚ-poisonous
    Μου φαίνεται πως δεν έχεις ιδέα του τί σημαίνει αντιγραφή, λογοκλοπή κτλ .Δεν ισχυρίστηκα πως με το συγκεκριμένο άρθρο “ανακάλυψα την Αμερική” και διατύπωσα μια πρωτότυπη θεωρία για το ρόλο της διεθνούς βοήθειας. Σαφώς και το άρθρο είναι επηρεασμένο από τα διαβάσματα μου πάνω στο θέμα, όπως άλλωστε και όλα τα άρθρα που κυκλοφορούν στον ελληνικό και διεθνή Τύπο. Με τη λογική σου στις εφημερίδες θα έπρεπε να δημοσιευόνται μόνο διδακτορικές εργασίες, αφού όλα τα υπόλοιπα είναι αντιγραφές. Για την ιστορία, επειδή δε σε βλέπω και πολύ ενημερωμένο , μάθε ότι η άποψη πως η διεθνής βοήθεια δεν βοηθάει τους αποδέκτες της δεν ξεκινάει με τον Easterly, αλλά πάει πίσω στο Peter Bauer (http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Thomas_Bauer), οπότε θα είχε περισσότερο νόημα να με κατηγορήσεις πως αντιγράφω τον Bauer .Ή βέβαια σε ένα άλλο άρθρο που θα υποστήριζε τα “κουπόνια εκπαίδευσης”, θα κατηγορούσες τον συγγραφέα πως αντιγράφει τον Μίλτον Φρίντμαν. Όποιος θέλει μπορεί να ρίξει μια ματιά στο άρθρο του Easterly , και στο δικό μου άρθρο και θα διαπιστώσει αν πρόκειται για “αντιγραφή σχεδόν κατά λέξη”, όπως λέει ο ΠΑΣΟΚ-poisonous.

    Όσο για αυτά που λες πως δεν μπαίνω καν στον κόπο να ασχοληθώ με την Αϊτή, πραγματικά αναρωτιέμαι αν διάβασες το άρθρο πριν αρχίζεις να γράφεις τα σχόλια σου:

    ” Μεταξύ 1990 και 2005, η διεθνής βοήθεια στην Αϊτή άγγιξε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 7% του ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, μόνο για το 2007 το ποσό αυτό έφτασε τα 700 εκατομμύρια δολάρια, όταν την ίδια χρονιά οι διεθνείς επενδύσεις μετά βίας άγγιξαν τα 70 εκατομμύρια. Και ενώ θα περίμενε κανείς πως με τέτοιο πακτωλό χρημάτων, η χώρα θα είχε μπει από καιρό στο δρόμο της ευημερίας , η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η Αϊτή παραμένει η πιο φτωχή χώρα του Δυτικού Ημισφαίριου και μάλιστα τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη είναι μηδαμινή ή αρνητική. Το 80% των Αϊτινών ζει με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα. ….”

    “Έτσι και στην Αϊτή, η διεθνής βοήθεια απλά στηρίζει το φαύλο πολιτικό καθεστώς της χώρας και εμποδίζει κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση . Ένα καθεστώς, που είτε με τη μάσκα της δημοκρατίας είτε με τη μορφή της στρατιωτικής δικτατορίας, είναι υπεύθυνο για το ότι η χώρα είναι η 10η πιο διεφθαρμένη στον κόσμο, η γραφειοκρατία και η δαιδαλώδης νομοθεσία εξαναγκάζουν το 99% των Αϊτινών επιχειρήσεων να λειτουργούν στην παραοικονομία, και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών δεν προστατεύονται. Η ίδια η Παγκόσμια Τράπεζα , που τώρα σκοπεύει να δώσει κι άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια στην Αϊτή , σε πρόσφατη έκθεση της κρίνει ως «μη ικανοποιητικά» τα επιτεύγματα της διεθνούς βοήθειας στο νησί, ως «αμελητέα» την πρόοδο στην ανάπτυξη των θεσμών , ενώ θεωρεί πως οι πιθανότητες για να διατηρηθούν τα όποια κέρδη είναι «ελάχιστες». “

  18. ΠΑΣΟΚ-poisonous,

    Πουθενά δεν είπα ότι ο Easterly είναι προφήτης. Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά από το να ασκεί κανείς εμπεριστατωμένη κριτική σε απόψεις ενός ανθρώπου που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στο θέμα για το οποίο μιλάει είτε ως καθηγητής οικονομικών στο NYU είτε ως στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας με το να χαρακτηρίζει αυτές τις απόψεις εύκολα ως μαλακίες! Μεταξύ μαλακίας και ιερού δόγματος υπάρχει ένα πολύ μεγάλο περιθώριο στο οποίο κινούνται οι περισσότερες απόψεις και το οποίο για κάποιο ανεξήγητο λόγο αγνοείς.

    Επιπλέον, αν ενδιαφερόσουν να διαβάζεις βιβλία αντί να τα καις θα ήξερες ότι δεν πέρναγε τον καιρό του ο Easterly πίνοντας καφέδες σε πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά επισκετπτόταν χωριά και μιλούσε με τους ανθρώπους των οποίων τις ζωές ο εργοδότης του είχει ως στόχο να βελτιώσει. Διάβασε π.χ. την περιγραφή που δίνει για την επίσκεψή του στη Λαχόρ του Πακιστάν, αλλά και τη εισαγωγή στο βιβλίο του που εξηγεί γιατί το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης είναι τόσο σημαντικό.

    Τέλος, τη δυσμενή άποψή μου για το κείμενο την εξέφρασα. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι να το κάνει κανείς, δεν χρειάζεται να είναι poisonous, ειδικά όταν το σχόλιό του δεν προσφέρει τίποτα σε επίπεδο ουσίας.

  19. ΠΑΣΟΚ-poisonous,

    όσο για το θέμα του DDT αντί να δίνεις λινκς σε γελοιογραφίες καλό είναι να διαβάσεις πιο σοβαρές πηγές. Ορίστε η νέα θέση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για το θέμα
    http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=6083944

    Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που υποστηρίζουν τη χρήση του είναι όσοι υποφέρουν κυρίως από τη μαλάρια, δηλαδή οι Αφρικανοί
    http://www.malaria.org/DDTpage.html
    http://www.aaenvironment.com/DDT.htm
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3531893.stm

    Είναι ντροπή κάποιοι να κάνουν τους περιβαλλοντολόγους στην πλάτη χιλιάδων βρεφών που πεθαίνουν ή υποφέρουν κάθε χρόνο από την επιδημία. Έλα να σε πάρω να πάμε να μείνουμε μερικούς μήνες στην Αφρική όπως έχω κάνει εγώ, και έλα μετά να μου πεις.

  20. @Κώστα Αλεξανδράκη

    μην δίνεις τόσο εύκολα συγχωροχάρτι στις φαρμακευτικές πολυεθνικές. Εάν αντί για εμβόλιο ελονοσίας βάλεις σε αυτά που είπα φτηνά αντίγραφα φαρμάκων του AIDS, για παράδειγμα, τα όσα είπα ισχύουν.

    Αναφορικά με το DDT υπάρχουν δεκάδες επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι είναι τοξικό, ότι περνάει στα βρέφη από το θηλασμό, ότι έχει συνδεθεί με καρκίνους, ότι τα ίδια τα κουνούπια have become resistant to it κλπ. Όσον αφορά τον ΠΟΥ, η υστερία και ο πανικός που προκάλεσε και συντήρησε για ένα περίπου χρόνο με τη νέα γρίπη είναι πολύ πρόσφατες για να επικαλούμαστε τόσο εύκολα την αυθεντία του.
    http://www.emcom.ca/summaries/chen.shtml
    http://www.pesticideinfo.org/Detail_Chemical.jsp?Rec_Id=PC33482
    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090504122058.htm
    http://ehp.niehs.nih.gov/docs/2009/0900785/abstract.html
    http://www.cancerconsultants.com/ddt-exposure-linked-to-increased-rates-of-liver-cancer/

  21. (5), (13),

    Ο ιμπεριαλισμός πέθανε πολύ πρίν τον κομμουνισμό.
    – Εκτός, αν εννοείται την Αμερικανική επιδίωξι να μην ανακατεύονται “ξένοι” στην γειτονιά τους – το οποίον, άν μπορούσαμε – θα το επιβάλλαμε και εμείς !!! – οχι, δηλαδή, οτι το καταφέρνουν……..

    – Και, πρέπει να διαλέξουμε πως τους θεωρούμε,
    – Είναι κακοί που μπερδεύονται στα εσωτερικά άλλων χωρών ?? ή,
    – είναι κακοί, όταν τους φωνάζουμε να επέμβουν ως “ιππικό” ????
    – Η, μήπως “κάκιστοι” που δεν μας δέχονται αδιακρίτως ως μετανάστες ?????

    (Η, κάπου γινόμαστε εμείς παρανοϊκοί……)

  22. @Κώστα Αλεξανδράκη

    μην δίνεις τόσο εύκολα συγχωροχάρτι στις φαρμακευτικές πολυεθνικές. Εάν αντί για εμβόλιο ελονοσίας βάλεις σε αυτά που είπα “φτηνά αντίγραφα φαρμάκων του AIDS”, για παράδειγμα, τα όσα είπα ισχύουν.

    Αναφορικά με το DDT υπάρχουν δεκάδες επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι είναι τοξικό, ότι περνάει στα βρέφη από το θηλασμό, ότι έχει συνδεθεί με καρκίνους, ότι τα ίδια τα κουνούπια have become resistant to it κλπ. Όσον αφορά τον ΠΟΥ, η υστερία και ο πανικός που ο ίδιος προκάλεσε και συντήρησε για ένα περίπου χρόνο με τη νέα γρίπη είναι πολύ πρόσφατες για να επικαλούμαστε τόσο εύκολα την αυθεντία του.
    http://www.emcom.ca/summaries/chen.shtml
    http://www.pesticideinfo.org/Detail_Chemical.jsp?Rec_Id=PC33482
    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090504122058.htm
    http://ehp.niehs.nih.gov/docs/2009/0900785/abstract.html
    http://www.cancerconsultants.com/ddt-exposure-linked-to-increased-rates-of-liver-cancer/

  23. sorry για την επανάληψη

  24. Αλεξ,

    μίλησες για μαλάρια! Αν είναι να αλλάζουμε θέμα κάθε φορά δεν θα καταλήξουμε πουθενά. Αλλά μια που ανέφερες το Έιτζ και εκεί το θέμα είναι περίπλοκο. Πως η Ουγκάντα κατάφερε να μειώσει το ποσοστό ενήλικου πλυθησμού που είναι φορείς από 20% σε 6% μέσα σε 10 χρόνια (και γιατί παρουσιάζει αύξηση πρόσφατα) ενώ άλλες χώρες συνεχίζουν να μαστίζονται? Άρα ο ρόλος των φαρμακευτικών ίσως δεν είναι τόσο μεγάλος όσο ισχυρίζεσαι.

    Για το θέμα της νέας γρίπης λυπάμαι που βγάζεις τόσο εύκολα συμπέρασμα. Η αλήθεια είναι ότι αρκετά άτομα πέθαναν, και πολλά δεν πέθαναν ακριβώς διότι λόγω του πανικού πολύς κόσμος (εγώ, η γυναίκα μου, το παιδί μου) εμβολιάστηκε. Δεν ξέρουμε τι θα γινόταν αν δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα!

    Όσο για το DDT μπορώ να σου φέρω και εγώ παράδειγμα άλλες μελέτες. Η σχέση του με τον καρκίνο έχει όση βάση έχει ο ισχυρισμός ότι η χρήση κινητού προκαλεί καρκίνο του εγκεφάλου. Εκτώς λοιπόν και αν υποστηρίζεις την απαγόρευση χρήσης των κινητών, δε μπορείς με συνέπεια να υποστηρίζεις την απαγόρευση περιορισμένης χρήση του DDT για ψεκασμό τοίχων (και όχι εκτεταμένη αγροτική χρήση), την οποία υποστηρίζουν και περιβαλλοντικοί οργανισμοί που χαρακτηρίζονται από πραγματισμό. Άλλωστε παρά την ευρεία χρήση του στις ανεπτυγμένες χώρες ακόμα και στις καλλιέργειες δεν είδαμε αυξημένα ποσοστά καρκίνου. Άντε πήγαινε πες στη μάνα που χάνει το παιδί της από ελλονοσία ότι δεν της έδωσες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μια ουσία που θα μπορούσε να το είχε μειώσει κατά 75% την πιθανότητα ότι το παιδί της θα νοσήσει επειδή κάποιες μελέτες δείχνουν ότι αν είχε ζήσει στα 40 του το παιδί μπορεί να έχει 0.005% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

  25. Κώστα,

    δεν βγάζω εύκολα κανένα συμ΄πέρασμα…για το ότι δεν υπάρχει εμβόλιο μαλάριας δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ ότι είχα λάθος. Επιμένω όμως ότι ο ρό΄λος των φαρμακευτικών δεν ειναι τόσο μικρός όσο εσύ ισχυρίζεσαι.

    Αναφορικά με τη νέα γρίπη, οι θάνατοι αρρώστων ήταν αντίστοιχοι με αυτους της κοινής γρίπης. Και ακριβώς λόγω του πανικού που καλλιεργήθηκε δώθηκε στην παγκόσμια κοινότητα ένα εμβόλιο που δεν είχε ελεγχθεί επαρκώς, αυξάνοντας τα κέρδη των φαρμακευτικών κατά δισεκατομμύρια δολλάρια.

    Τέλος, δεν υποστηρίζω την απαγόρευση ούτε των κινητών ούτε αυτή της περιορισμενης χρήσης DDT. (Θα συζητούσα εντούτοις την απαγ’ορευση της χρήσης κινητών σε παιδιά κάτω των 12 ετών….) Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα και για τα δύο και κυριως ενημέρωση του κόσμου που τα χρησιμοποιεί για τους πιθανούς κινδύνους, καθώς και εκπαίδευση του κόσμου για την ορθολογικότερη χρήση τους.

  26. τέλος, εάν δείς Κώστα την ιστορία ανάπτυξης, χρήσης και απαγόρευσης χρήσης του DDT σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ αν δεν κάνω λάθος, νομίζω ότι θα διαπιστώσεις ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το περιβαλλοντικό κίνημα ποτέ δεν είχε τόση δύναμη στα χέρια του ώστε να επιβάλλει την απαγόρευση της χρήσης του DDT. Επομένως, θα πρέπει όντως να υπήρχαν κάποιες παρενέργειές του τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον που προβλημάτισαν.

  27. (26) – Πράγματι, όταν απαγορεύτηκε η χρήσις του DDT , δεν υπήρχαν οικολόγοι σαν σήμερα.
    – Επειδή όμως, η αποτελεσματικότης του ήταν άμεση, εγινε υπερβολική χρήσις του, τόσο υπερβολική που πράγματι είχε παρενέργειες – όπως όλες οι υπερβολές !
    – Εν τω μεταξύ, βγήκαν και άλλα προϊόντα, ηπιότερα μεν, πιό κερδοφόρα δε………..
    – Βοηθούσης και την συλλογικής “αμνησίας”, η μαλάρια/ελονοσία ξεχάστηκε ως κοινωνική μάστιγα των “πολιτισμένων” χωρών, και την ξαναθυμηθήκαμε ως μάστιγα των “άλλων” , οταν θυμηθήκαμε τους “¨αλλους”…………
    – Η σωστή χρήσις του , όπου πρέπει, καλό θα ήταν να επανέλθει.

    Για τα κινητά……………
    – Περιέργως, μόνον οι (εμφανείς) κεραίες των ιδιωτικών εταιρειών ενοχλούν…………

Σχολιαστε