Ένας προϋπολογισμός οικονομικής αυτοκτονίας

Δεκ 10th, 2009 | | Κατηγορία: Ελλάδα | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Στο χρηματιστήριο και, γενικά στις αγορές, οι επενδυτές ποτέ δεν παίρνουν αυτό που θέλουν, παίρνουν πάντα αυτό που τους αξίζει. Tι αρμόζει, λοιπόν, να αποδοθεί στην Ελλάδα όταν έχει κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει τι τις λένε οι αγορές; Τι αρμόζει να αποδοθεί στον ελληνικό λαό που επιβραβεύει τον κάθε πολιτικό που του λέει ψέματα για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας; Τι αρμόζει να αποδοθεί σε ένα χρεωκοπημένο κράτος, ενώ η πλειοψηφία του λαού νομίζει ότι “λεφτά υπάρχουν”, όπως του υποσχέθηκαν πριν τις εκλογές; Η απάντηση είναι αργός και επώδυνος οικονομικός μαρασμός.

Το πιο πιθανό είναι να εκτροχιαστεί και αυτός, όπως όλοι οι άλλοι προϋπολογισμοί των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων 30 ετών. Με αποτέλεσμα, τη συσσώρευση περαιτέρω χρεών και νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας

Πριν από λίγο καιρό, η Moody’s έκανε λόγο για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος. Ο κυριότερος λόγος γι’ αυτή την αλλαγή στάσης, είναι το δημοσιονομικό πρόβλημα που έχει η χώρα. Επιπλέον, ο διεθνής οίκος διαβλέπει αυξημένο κίνδυνο διάβρωσης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων εξαιτίας της μειωμένης ανταγωνιστικότητας. Επίσης, είπε ότι είναι αμφίβολο αν μπορεί μέσω της ανάπτυξης να μειωθεί το δημόσιο χρέος την επόμενη δεκαετία.

Ειδικά για την τελευταία παρατήρηση της Moody’s, αυτό σημαίνει δυο πράγματα. Από τη μια, δε διαβλέπει ανάπτυξη και από την άλλη, «το χρέος για να μειωθεί, θα πρέπει να πληρωθεί», και όχι απλά να μεγαλώνει το ΑΕΠ και να μειώνεται ο λόγος ΧΡΕΟΣ/ΑΕΠ.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει τον πακτωλό ρευστότητας που έχει δώσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2010. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι το arbitrage (και carry trade), που έκαναν οι ελληνικές τράπεζες μεταξύ ΕΚΤ και ελληνικού δημοσίου θα τερματισθεί απότομα και ολοκληρωτικά. Με αποτέλεσμα ότι, το ελληνικό δημόσιο δε θα μπορεί να βασιστεί τόσο πολύ στις ελληνικές τράπεζες για δανεισμό, αλλά θα πρέπει να απευθυνθεί περισσότερο στους διεθνείς επενδυτές.

Με τα spreads μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων να έχουν φτάσει τις 170 μονάδες περίπου, αυτό σημαίνει ότι ο τόκος που θα κληθεί να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο γι’ αυτές τις δανειακές του ανάγκες το 2010 θα είναι αυξημένες. Ο λόγος που αυξάνονται τα spreads και ο λόγος για την απειλή υποβάθμισης από τη Moody’s, είναι το δημόσιο χρέος που έχει ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ (και αυτό αν υποθέσουμε ότι τα στοιχεία που έχουμε είναι σωστά). Καθώς αυξάνεται το συνολικό χρέος, οι επενδυτές που είναι πρόθυμοι να δανείσουν το ελληνικό κράτος, είναι αυτοί που παίρνουν ρίσκο. Ως γνωστό, όσο μεγαλύτερο το ρίσκο τόσο μεγαλύτερη η απόδοση.

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, εγγυάται ότι το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Όχι μόνο για το 2010, αλλά και το 2011 και το 2012. Συνολικά, το ελληνικό δημόσιο θα προσθέσει στο χρέος του το 2010 περίπου 22 δις ευρώ. Ο προϋπολογισμός, όμως, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, είναι σαν να «τετραγωνίζει τον κύκλο». Με λίγα λόγια, είναι από αμφίβολο έως τρομερά δύσκολο, να εκτελεστεί. Το πιο πιθανό είναι να εκτροχιαστεί και αυτός, όπως όλοι οι άλλοι προϋπολογισμοί των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων 30 ετών. Με αποτέλεσμα, τη συσσώρευση περαιτέρω χρεών και νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Αυτός ο προϋπολογισμός θα κάνει εχθρό μας τις αγορές και θα μας βάλει θηλιά στο λαιμό, σε μερικά μόνο χρόνια από τώρα. Αυτός ο προϋπολογισμός θα μείνει στην ιστορία ως προϋπολογισμός οικονομικής αυτοκτονίας

Πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Οικονομίας ανήγγειλε ότι θα παγώσουν οι μισθοί και οι συντάξεις για το 2010. Ξαφνικά σε 2 μέρες, (με την ανταρσία εντός του ΠΑΣΟΚ) τα πήρε όλα πίσω. Πώς το είδαν αυτό οι αγορές; Οι αθρόες πωλήσεις στο ΧΑΑ και στην αγορά ομολόγων την Παρασκευή, μάλλον, σημαίνει ότι δεν το είδαν με καλό μάτι. Αν δε μπορεί ο υπουργός να περάσει απλά ένα πάγωμα μισθών, (τη στιγμή που σε πολλές άλλες χώρες έχουμε δει μεγάλη μείωση αποδοχών στο δημόσιο τομέα), τι σημαίνει αυτό για την ικανότητα της κυβέρνησης να περικόψει τις δαπάνες; Σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις δαπάνες και ότι το χρέος θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

Η κυβέρνηση είναι, πράγματι, σε πολύ δύσκολη θέση. Από τη μία, αν μειώσει τις δαπάνες, θα έχει να αντιμετωπίσει την κοινωνική οργή και από την άλλη, αν δε μειώσει τις δαπάνες, θα έχει να αντιμετωπίσει τις αγορές. Το πρόβλημα, όμως όπως είπα αρχικά, είναι το δημόσιο χρέος. Όλα τα δεινά που θα μας βρουν από ‘δω και μπρος, θα έχουν σχέση με το δημόσιο χρέος. Αυτός είναι ο δαίμονας της κυβέρνησης και της Ελλάδος. Η κυβέρνηση θα πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να το μειώσει. Διότι αν δε μειωθεί το δημόσιο χρέος, τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα μερικών ετών, θα είναι αργά για να αντιδράσουμε και να αντιστρέψουμε την κατάσταση.

Αυτός ο προϋπολογισμός, όμως, δεν κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτός ο προϋπολογισμός διαιωνίζει την ανευθυνότητα των ελληνικών κυβερνήσεων, των τελευταίων 30 ετών. Αυτός ο προϋπολογισμός θα κάνει εχθρό μας τις αγορές και θα μας βάλει θηλιά στο λαιμό, σε μερικά μόνο χρόνια από τώρα. Αυτός ο προϋπολογισμός θα μείνει στην ιστορία ως προϋπολογισμός οικονομικής αυτοκτονίας.

Γιώργος Καισάριος

———————————————————————–

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στο newstime.gr στις 22/11/2009

22 σχόλια
Leave a comment »

  1. Το ακριβές ερώτημα κ. Καισάριε είναι εάν ισχύει “τα τω καίσαρι τω καίσαρι”, εάν αρμόζουν δλδ. αυτά πού αποδίδονται στον καθένα. Εάν ΝΑΙ τότε αυτά αρμόζουν στον Προϋπολογισμό αυτά αρμόζουν και στις Επιχειρήσεις. Εάν Οχι τότε να το δούμε σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά Εξατομικευμένα και όχι “κουτουράδα” ιδέες σαν το “γουρούνι στο σακί”

  2. Τι αρμόζει να αποδοθεί σε ένα χρεωκοπημένο κράτος, ενώ η πλειοψηφία του λαού νομίζει ότι “λεφτά υπάρχουν”, όπως του υποσχέθηκαν πριν τις εκλογές;

    This is the CRUX of the issue.
    O ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΣ γιός του ΜΑΣΤΡΟΠΟΥ της Ελλάδος είπε προεκλογικά στον Λαό ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ!!!!!!!!!!!!!!! Και άλλο που δεν θέλει ο επίσης ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΣ λαουτζίκος να ακούει.

    Αντε τώρα να τους πείσεις περί του ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Φρονώ ότι η Οικογένεια Παπανδρέου πρέπει να στηθεί στην Πλατεία Συντάγματος προς ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ όπως οι πόρνες στο ΠΑΡΙΣΙ μετά το πέρας του ΒΠΠ

  3. @ GB
    ΤΙ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ λέτε κύριε. Εδώ μιλάμε για εθνικό έλλειμμα και εθνικό χρέος.
    Τόπαμε και το ξανάπαμε, ακόμα και εάν ΔΗΜΕΥΘΕΙ απαξάπασα η περιουσία των 100-200 υπερπλούτων της Ελλάδος ΔΕΝ θα προκύψει παρά ένα ζευγάρι PRADA ανά Ελληνα πολίτη!!!!!!!

    ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΙΔΩΣ σ’ αυτές τις τραγικές στιγμές

  4. @ Γ. Καισάριος
    το χρέος για να μειωθεί, θα πρέπει να πληρωθεί», και όχι απλά να μεγαλώνει το ΑΕΠ και να μειώνεται ο λόγος ΧΡΕΟΣ/ΑΕΠ.

    AΜΦΟΤΕΡΑ είναι η σωστή απάντηση, κύριε Καισάριε, αμφότερα.

    Αν εγώ έχω ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ αντικειμενικής αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ (collateral) και χρεωστώ (αθροιστικώς) 500.000 και έχω ετήσιο εισόδημα 500.000 ευρώ θεωρούμαι ΚΑΛΟΣ και ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ οφειλέτης

    Αν, από την άλλη, έχω περιουσίαν 250.000 ευρώ, χρεωστώ 500.000 και έχω εισόδημα 50.000 ετησίως , θεωρούμαι “ΤΟΞΙΚΟΣ” οφειλέτης – plain and simple.

    Bεβαίως η προοδευτική αποπληρωμή ενός χρέους αναμένεται, αλλά ενόσω πληρώνονται τα τοκοχρεωλύσια και ο ΠΛΟΥΤΟΣ συν τα εισοδήματά μου αυξάνονται, ΔΕΝ είμαι “τοξικός”.

    Αυτό που έχουμε ΑΥΤΗ τη στιγμή στην Ελλάδα είναι
    1) ΑΠΟΥΣΙΑ προοπτικής αύξησης του εισοδήματός μας – ίσως και άμεση μείωση του ΑΕΠ
    2) ΑΠΟΥΣΙΑ μέτρων μείωσης των εξόδων ‘η εσόδων μας έτσι ώστε να μειωθεί το ΕΛΛΕΙΜΜΑ στοχεύοντας σε μακροπρόθεσμο μηδενισμό του
    3) Αρα εκ των (1) και (2), απουσία προοπτικής μείωσης του ελλείμματός του προϋπολογισμού μας Η έστω μείωσης του ratio XREOΥΣ ΑΕΠ.

    Therefore, έχουμε κατάσταση Hullabaloo!

    Said differently, Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς

  5. Πολυ σωστο αρθρο κ. Καισαριε, αλλα δυστυχως ο μεσος Ελληνας δεν θελει να παραχωρησει σπιθαμη των κεκτημενων που κατεκτησε με ιδρωτα στα χρονια του ’80, χρονια κατα τα οποια η Πασοκαρα του Ανδρεα οικοδόμησε τον σοσιαλισμο στην Ελλαδα.

    Και επιτελους να τελειωσει το παραμυθι οτι τα λεφτα ‘τα φαγανε οι πολιτικοι’. Οι Ελληνες τα φαγανε, οι μεγαλοσυνταξιουχοι, οι αγροτες και οι παρασιτικοι δημοσιοι υπαλληλοι. Φυσικα απο τους ελαχιστους Ελληνες πολιτικους που εχουν το θαρρος να πουν τα πραγματα με το ονομα τους ειναι οι Ανδριανοπουλος και Μανος, και εντελως προβλεψιμα οδηγηθηκαν στο περιθωριο.

  6. Για να αντιλαμβάνεσθε ΤΙ σημαίνει ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ μιάς χώρας, ιδού:

    Αυτήν τη στιγμή που γράφω οι δολαριακές προνομιούχες μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (NBG.A preferred stock), του στιβαρότερου Ελληνικού Τραπεζικού Οργανισμού πωλούνται με ΑΠΟΔΟΣΗ 11%. Αναμένεται ότο μέχρι τον Φεβρουάριο η πτώση της ΤΙΜΗΣ τους θα είναι τέτοια ώστε η απόδοση να ανέλθει στο 13-14%. Δηλαδή μιλάμε γιά ξεπούλημα and yet, guess what? Ουδείς, εκτός από τον γράφοντα θέλει να τις αγοράσει.

    ΔΕΝ πρόκειται για επίθεση κερδοσκόπων όπως ΨΕΥΔΩΣ και ΑΠΑΤΗΛΩΣ λέει ο ΒΛΑΞ cum wicked Παπανδρέου στον Ελληνικό Λαό. Το θέμα είναι απλό.

    Βγάζεις 10 ξοδεύεις 12 ή 13 και προκύπτει ΕΛΛΕΙΜΜΑ στο νυκοκυριό σου. Απευθύνεσαι τότε σε μιά τράπεζα και δανείζεσαι για να καλύψεις την διαφορά. Αλλο που δεν θέλει η τράπεζα, σου δίνει παράδες, στην αρχή με επιτόκια λελογισμένου margin, δηλαδή ενώ πληρώνει, πέστε 2% στον καταθέτη, ύστερα από εκτίμηση της αξιοπιστίας σου και πιστοληπτικής σου ικανότητας, σου δανείζει με 5%.

    Δανείζεσαι μιά, δανείζεσαι δυό. Πληρώνεις βέβαια τα τοκοχρεωλύσιά σου, αλλά σε κάποια φάση αρχίζει και διευρύνεται ΚΑΙ το έλλειμμα του ετήσιου πρϋπολογισμού σου, ΚΑΙ το αθροιστικό σου χρέος ΚΑΙ (ΤΟ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΝ) ο λόγος χρέους σου έναντι των ΕΤΗΣΙΩΝ εισοδημάτων σου

    ΟΠΕΡ ΔΗΛΟΙ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ

    ότι δεν υπάρχει προοπτική να αποπληρώσεις τα δάνειά σου, ενόσω ΔΕΝ λαμβάνεις μέτρα μείωσης εξόδων ή άυξησης εσόδων – ΚΑΙ εκείνη την στιγμή, ΑΝΕΥ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ κανενός, διότι ουδείς νοιάζεται για την οικογένεια Hullabaloo εκτός από τους παράδες που χρωστάει, οι ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ σου σε ΑΝΑΚΗΡΥΤΤΟΥΝ (σε) ΤΟΞΙΚΟΝ ΟΦΕΙΛΕΤΗΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. erratum
    ΚΑΙ (ΤΟ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΝ) ο λόγος χρέους σου έναντι των ΕΤΗΣΙΩΝ εισοδημάτων σου ->
    ΚΑΙ (ΤΟ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΝ) MEIOYTAI ο λόγος χρέους σου έναντι των ΕΤΗΣΙΩΝ εισοδημάτων σου

  8. erratum
    MEIOYTAI -> ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ

  9. Κυρίες και κύριοι,
    κρίνεται ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟΝ, εάν ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου έχουν ΚΑΙ την ελάχιστη τσίπα, έστω και τον ελάχιστον ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΝ, να συναντηθούν με τον ΠΡΟΕΔΡΟ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και να συμφωνήσουν ΟΜΟΥ στην ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΟΛΙΓΟΜΕΛΟΥΣ κυβέρνησης εις, και από, τον “ΕΛΑΙΩΝΑ-ΚΙΝΕΖΟΝ” με συνυπουργούς Εθνικής Οικονομίας τους Παπαδήμον και Χαρδούβελη και Οικονομικών τον Παπαδόπουλον, με ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΝ ΛΕΥΚΩ διαχείρισης.

    Τούτο, άλλωστε, συμφέρει αμφότερους, τους Σαμαρά και Παπανδρέου, δλδ και την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενόσω ΔΕΝ θα είναι αυτοί που θα απορροφήσουν το πολιτικό κόστος, ενώ, από την άλλη, οι ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΙ, δεν επηρεάζονται από το πολιτικό κόστος, καθότι είναι προσωπικότητες εκτός πολιτικής ή εκτός ενεργού πολιτικής as we speak.

    Η ΧΩΡΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. Να σημειώσω ότι πάνω από το χρεοκοπημένο πτώμα της Ελλάδας πέρασαν όχι μόνον η δυναστεία Παπανδρέου, αλλά μια σειρά κυβερνήσεων και από “τα δύο κόμματα εξουσίας” σε μια περίοδο πλέον της τριαντακονταετίας. Να υπενθυμίσω, επιπλέον, ότι στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και τελευταίου οικονομικού κύκλου στο τιμόνι της βρέθηκαν οι κκ. Σημίτης και Καραμανλής.

    Θέλω να καταλήξω ότι είναι υπεραπλουστευτικό να φορτώνουμε τα οικονομικά δεινά της Ελλάδας σήμερα αποκλειστικά σε μια οικογένεια και το πολιτικό ακροατήριό της.

  11. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει σθένος, αλλά ΚΑΙ να είχε, στερείται του ΗΘΙΚΟΥ ΚΥΡΟΥΣ και της έξωθεν ΚΑΛΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ που απαιτείται αυτή την στιγμή.

    Ο μόνος Ελληνας πολιτικός που χαίρει της οικονομικής εμπιστοσύνης των με αστική συνείδηση, non-lumpen, μεσοστρωμάτων ΚΑΙ της ΝΔ ΚΑΙ του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του ΚΟΡΜΟΥ του Εθνους, είναι ο ΕΛΑΙΩΝ.

  12. @ rebel@work
    Oι περί Παπανδρέου παρατηρήσεις μου ΣΤΕΚΟΥΝ και είναι ΔΙΚΑΙΕΣ διότι ΑΥΤΟΙ εισήγαγαν το ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ εις βάρος του Εθνους και ΕΜΠΕΔΩΣΑΝ τον αισχρό ΛΑΪΚΙΣΜΟ. Nonetheless, θα συμφωνούσα μαζί σας ότι, αυτή τη στιγμή, κάθε συζήτηση ως προς τα αίτια είναι δευτερεύουσα και ΕΚ του ΠΕΡΙΣΣΟΥ.

    ΠΡΟΕΧΕΙ δηλαδή, και αποκλειστικό μας μέλημα είναι, το ΠΡΑΚΤΕΟΝ!

  13. Αν, από την άλλη, έχω περιουσίαν 250.000 ευρώ, χρεωστώ 500.000 και έχω εισόδημα 50.000 ετησίως , θεωρούμαι «ΤΟΞΙΚΟΣ» οφειλέτης – plain and simple.

    Πολύ περισσότερο δε, αν έχω έξοδα 80000 ετησίως και αρνούμαι να τα μειώσω…

  14. @Κώστας Α. Χασαπογιάννης

    Ευτυχώς οι ντόπιοι κοιμούνται από την πολύ τηλεόραση, αν ήξεραν τι γίνεται θα έτρεχαν για τα λεφτά τους στις τράπεζες. Εντωμεταξεί, ακόμα και τώρα που η χώρα χρεοκοπεί οι κύβερνώντες δεν έχουνε τα cojones να πάρουνε κάποια μέτρα με πολιτικό κόστος. Oύτε ένα πάγωμα μισθών στο δημόσιο δεν μπορούνε να κάνουνε, τόσο άχρηστοι είναι.
    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1076657

    Το παρασιτικό σοσιαλιστικό κράτος καταρρέει, τώρα χρειάζεται ένας ευπατρίδης ηγέτης που να μπορεί να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Σημίτης είναι λίγος για τέτοια μέτρα, θέλει Μητσοτάκη. Ή έναν Έλληνα Ατατούρκ…

  15. Ενδεικτικά κάποια μέτρα που πήρανε στην Ιρλανδία:

    Ireland’s new budget to cope with the crisis:
    – cut €760 million from social-welfare programs and €980 million from day-to-day spending
    – slash €1 billion from public-service payrolls
    – cut Prime Minister’s annual salary by 30%
    – LEAVE Ireland’s attractive 12.5% corporate-tax rate unchanged, crucial in luring U.S. multinationals

  16. LEAVE Ireland’s attractive 12.5% corporate-tax rate unchanged, crucial in luring U.S. multinationals

    ετσι δουλευει ο καπιταλισμος και οχι με επιδοματα!!!!!

  17. Καλά που έχουμε και σας να μας λέτε πως δουλεύει ο καπιταλισμός.

  18. Αν σε ακουγαμε καημενε, η Βορεια Κορεα θα ηταν σε σχεση με οτι ονειρευσαι παραδεισος. Καλα ξυπνητουρια

  19. Απο περιεργεια, νομιζεις οτι με οχετους Μαρξιστικης μπαρουφολογιας θα πεισεις κανενα η απλα θες να εισαι ο αντιδραστικος του φορουμ που αποζητα την προσοχη απο τους αλλους?

  20. Παρότι κοιμήθηκα επί 6.5 ώρες σε κανονικό κρεβάτι, σ’αυτό το ταξίδι ένοιωσα φοβερή κούραση. Ημουνα στο κίχ να πάρω ταξί. Αλλά νάσου η αστική μου συνείδηση και μου λέει “Σεβασμός στις αρχές σου”.
    Το Χ95, όπως πάντα, ήταν γεμάτο αλλά από:
    1) ΜΗ Ελληνες τουρίστες και
    2) Υπαλλήλους του αεροδρομίου

    Σκέφθηκα, όμως, ότι “Αλλίμονο ο Λιάκος ο Μπουρνόβας, από την Καρδιτσομαγούλα Κσρδίτσης άρχοντας με τ’ όνομα και σοσιαλιστής μέχρι τα μπούνια να παίρνει λεωφορείο. Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει να είμαστε παρόντες στα συλλαλητήρια”.

    Εδώ Πλατεία Ρηγίλλης. Κυρίες και κύριοι καλώς σας βρήκα και καλό απόγευμα

  21. #13.περαστικός Δεκεμβρίου 10th, 2009 2:38 μμ :

    Αν, από την άλλη, έχω περιουσίαν 250.000 ευρώ, χρεωστώ 500.000 και έχω εισόδημα 50.000 ετησίως , θεωρούμαι «ΤΟΞΙΚΟΣ» οφειλέτης – plain and simple.

    Πολύ περισσότερο δε, αν έχω έξοδα 80000 ετησίως και αρνούμαι να τα μειώσω…

    Indeed και είμαι ευγνώμων για την σηματική προσθήκη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  22. Παρά την συμφωνία μου, με κάποιες πτυχές του άρθρου του κ. Καισάριου, η γενική κατεύθυνση του άρθρου του είναι εσφαλμένη.

    Το πρόβλημα δεν είναι – στην παρούσα φάση – το δημόσιο χρέος. Στην παρούσα φάση, τα προβλήματα της χώρας είναι η ύφεση, ο αντιπληθωρισμός και η επεκτεινόμενη συρρίκνωση της συναθροιστικής ζήτησης, της ολικής κατανάλωσης και της ολικής επένδυσης στην ελληνική οικονομία.

    Όταν αυτά θα αντιμετωπισθούν, τότε θα έλθει και η σειρά της αντιμετώπισης των διαρθρωτικών δημοσιονομικών ανισορροπιών της χώρας και του δημόσιου χρέους της.

    Κάθε πράγμα πρέπει να γίνεται στην σειρά του και όταν έλθει η ώρα του.

    Δείτε, σχετικά και το θέμα : «Προϋπολογισμός 2010 : Ένας προϋπολογισμός μακροχρόνιας αντιαναπτυξιακής λογικής και ομιχλώδους στόχευσης» http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2009/11/proypologismos-2010.html , ιδιαίτερα στο κεφάλαιο «γ) Έσοδα», όπου γίνεται – ανάμεσα στα άλλα – και μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του φαινομένου της φοροδιαφυγής στην χώρα μας και της άμεσης συσχέτισής της με το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

    Μια συσχέτιση την οποίαν αποφεύγει να κάνει ο κ. Καισάριος.

    Και δεν πράττει σωστά, διότι το πρόβλημα της ανισοσκέλειας του ελληνικού προϋπολογισμού δεν βρίσκεται τόσο στο πεδίο των δαπανών (αυτές, αντιθέτως, είναι μικρές, σε σχέση με τον ρόλο, που θα έπρεπε να έχει το σύγχρονο κράτος στην ελληνική οικονομία), όσο βρίσκεται στο σκέλος των εσόδων, τα οποία παραείναι λίγα, για την επιτέλεση του ρόλου του κράτους, ως σταθεροποιητή της ολικής ζήτησης στην ελληνική οικονομία.

    Αντιλαμβάνομαι ότι δεν συμφωνεί με αυτήν μου την τοποθέτηση, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική….

    Αν δεν αντιμετωπισθεί το “πάρτυ”, που κάνουν ευρύτατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας (με πρώτη την πολιτικοοικονομική και κοινωνική ελίτ της χώρας), δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα των διαχρονικών διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας και ειδικώτερα του ελληνικού δημόσιου τομέα, που έχει γίνει καχεκτικός, αποδιοργανωμένος, σπάταλος, υποστελεχωμένος, υποεπενδυμένος και φυσικά αναποτελεσματικός…

    Απλό, σαφές και ωμά αληθές…

Σχολιαστε