Ποιοί υποκινούν τους νέους

Δεκ 24th, 2008 | | Κατηγορία: Ελλάδα, Παιδεία, Πολιτική | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Ποιές είναι οι αιτίες της εξέγερσης των μαθητών; Τα σκάλδαλα και το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα; Το όραμα μιας καλλίτερης κοινωνίας; Η ανικανότητα της κυβέρνησης; Ποιός είναι ο στόχος των ξεσηκωμένων νέων;

Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα δημιουργούνται από την πανελλαδική εξέγερση των νέων στα γυμνάσια και τα λύκεια. Από τις απαντήσεις των ίδιων των παιδιών πάντως στους ρεπόρτερς των καναλιών προκύπτει ότι η αφορμή ήταν η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και οι αιτίες βρίσκονται μεταξύ άλλων στο ότι αμφισβητείται από κάποιους ο “δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας” της παιδείας, ότι το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο, ότι το μέλλον τους δεν είναι εξασφαλισμένο κλπ.

Οι λέξεις ήθος, αρετή, φιλότιμο, σοβαρότητα, ευθύνη, αυτοπειθαρχία ακούγονται απόμακρες και παλαιομοδίτικες για το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα

Αμφισβητώ σοβαρά, ότι οι μαθητές που ξεσηκώθηκαν δεν είναι υποκινούμενοι κι ότι οι κινητοποιήσεις τους είναι αποτέλεσμα αυθόρμητης διαμαρτυρίας και αυτοοργάνωσης. Το αποδεικνύουν οι δηλώσεις τους, η φρασεολογία και τα συνθήματά τους. Πίσω από μια φαινομενική φρεσκάδα διακρίνεις μια ξύλινη πολιτική ορολογία που συναντάται σε όλα τα αριστερά κινήματα διαμαρτυρίας και βίαιου ακτιβισμού της τρέχουσας δεκαετίας κατά της παγκοσμιοποίησης, του νεοφιλελευθερισμού κοκ.

Είναι σε θέση τα αριστερά κινήματα από μόνα τους να βγάλουν τους νέους στους δρόμους; Όχι αλλά στην προσπάθειά τους αυτή έχουν έναν ανίκητο σύμμαχο, το Ελληνικό σχολείο. Έχουμε συνειδητοποιήσει τι διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο: ότι οι επιχειρήσεις περίπου πείνουν το αίμα των εργαζομένων και καταστρέφουν το περιβάλλον, ότι η παγκοσμιοποίηση θα μας καταστρέψει, ότι δε χρειάζεται να προσπαθήσει κάποιος για να αμοιφθεί. Οι λέξεις ήθος, αρετή, φιλότιμο, σοβαρότητα, ευθύνη, αυτοπειθαρχία ακούγονται απόμακρες και παλαιομοδίτικες για το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Καθημερινά τα μυαλά των παιδιών στα σχολεία -δημόσια και ιδιωτικά- βομβαρδίζονται από αριστερά ιδεολογήματα χωρίς αντίλογο και αντίσταση.

αν τα παιδιά οργίζονταν για την παρακμή της παιδείας γιατί δεν βγήκαν ποτέ στους δρόμους να καταγγείλουν τους καθηγητές τους που τους εξωθούν στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα που τις περισσότερες φορές παραδίδουν οι ίδιοι;

Ο βασικός υποκινητής της εξέγερσης των νέων ωστόσο είναι το καθηγητικό κατεστημένο, όπως άλλωστε συμβαίνει και στα πανεπιστήμια. Οι δάσκαλοι υποκινούν έμμεσα και άμεσα τα νέα παιδιά να βγουν στους δρόμους. Ο στόχος τους είναι τα δικά τους αποτυχημένα όνειρα, τα συμπλέγματα που τους δημιουργεί η προσωπική τους ανικανότητα να τα “μεταλαμπαδεύσουν” στα παιδιά κι αυτά τα τελευταία να αποτελέσουν το “στρατό” τους σε οποιαδήποτε σύγκρουση έχουν με το κράτος στο μέλλον. Εξ αντιδιαστολής σε όσα σχολεία οι καθηγητές είχαν σοβαρή και υπεύθυνη στάση και δεν υποδαύλισαν τη ροπή των μαθητών τους για χαβαλέ και ανακατωσούρα ούτε ένας μαθητής δεν βγήκε στους δρόμους.

Γιατί αν τα παιδιά οργίζονταν για την παρακμή της παιδείας γιατί δεν βγήκαν ποτέ στους δρόμους να καταγγείλουν τους καθηγητές τους που τους εξωθούν στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα που τις περισσότερες φορές παραδίδουν οι ίδιοι; Κανείς δε μιλά για τον εκβιασμό των γονέων από καθηγητές που στις τάξεις των σχολείων κάνουν πλάκα για να κάνουν το απόγευμα ιδιαίτερα.

Θα πάρω πίσω όσα γράφω εάν δω μια διαδήλωση μαθητών που να ζητεί εκσυγχονισμό της εκπαίδευσης και να στρέφεται εναντίον όσων καθηγητών εκμεταλλέυονται την επιθυμία των γονέων για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα.

Αλλά και οι γονείς δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Τα παιδιά μας δεν έχουν την ωριμότητα να κρίνουν το σωστό από το λάθος, στην εφηβεία ο καθηγητής τους είναι τις περισσότερες φορές γι΄αυτά πρότυπο. Οι ψευτοεπαναστάτες της έδρας δηλητηριάζουν την ψυχή των εφήβων, …πουλάνε στα μάτια των παιδιών, ικανοποιούν τα πιο ποταπά από τα ένστικτά τους και χρειάζεται η οικογένεια να έχει αρχές και ισχυρούς δεσμούς με τα παιδιά της για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους αυτούς. Οι γονείς στην εξέγερση των παιδιών διαπιστώνουν για πρώτη φορά τόσο πολύ το μέγεθος του προβλήματος και την αδυναμία τους να αντιδράσουν απέναντι στις επιρροές ενός δημόσιου σχολείου που δε διαπαιδαγωγεί αλλά διαφθείρει.

Οι νέοι και οι γονείς τους θα πρέπει να αναρωτηθούν πώς προετοιμάζονται για να ζήσουν στον κόσμο του αύριο; Τον κόσμο της γενετικής, της ψηφιακής επανάστασης και της παγκοσμιοποίησης

Κάθε πρόβλημα ωστόσο μας προσφέρει νέες ευκαιρίες. Ακόμη και οι εξεγερμένοι μαθητές καταλαβαίνουν το αδιέξοδο των κινητοποιήσεων. Όλοι νοιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Το ερώτημα είναι τί και σε ποια κατεύθυνση. Προς το παρόν παραλείπουμε το “ποιος” αλλά θα επανέλθουμε σ΄αυτό πολύ σύντομα.

Οι νέοι και οι γονείς τους θα πρέπει να αναρωτηθούν πώς προετοιμάζονται για να ζήσουν στον κόσμο του αύριο; Τον κόσμο της γενετικής, της ψηφιακής επανάστασης και της παγκοσμιοποίησης. Η σημερινή παιδεία εγγυάται ότι τίποτε δε θ΄αλλάξει, όμως παράγει σε μεγάλους αριθμούς υποψήφιους ανέργους. Δημιουργούμε στα παιδιά επαγγελματικές προσδοκίες για ένα επίπεδο μόρφωσης που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, παραμένοντας προσκολλημένοι σε ένα σύστημα που είναι προφανές ότι δεν δουλεύει.

Μία πραγματικά μεταρρυθμιστική πολιτική για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προϋποθέτει κυρίως:

• Την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην εκπαίδευση και περιορισμό του κράτους σε ρυθμιστικό-εποπτικό ρόλο.
• Την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.
• Την ελευθερία επιλογής εκπαιδευτικού προγράμματος από το κάθε ίδρυμα.
• Την καθιέρωση κουπονιών εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές και σπουδαστές που θα επιτρέψουν σε αυτούς και τις οικογένειές τους να επιλέξουν ελεύθερα το εκπαιδευτικό ίδρυμα που επιθυμούν, ανεξάρτητα του χαρακτήρα του, μεταφέροντας δια της επιλογής τους στο ίδρυμα αυτό τη δημόσια χρηματοδότηση που τους αναλογεί.

Θα συμφωνήσω λοιπόν με τους νέους ότι η κοινωνία χρειάζεται πραγματικά σήμερα μετασχηματισμό. Οχι όμως προς την τεμπελιά, την απάθεια και την αβελτηρία αλλά προς την κατεύθυνση της αφύπνισης, του ανταγωνισμού, της ανάδειξης των ατομικών χαρισμάτων των πολιτών της χώρας μας, της ανακάλυψης της χαμένης πια ηθικής και του σεβασμού αρχών και κανόνων.

Τάσος Αβραντίνης

44 σχόλια
Leave a comment »

  1. Όλοι λένε στα παιδιά σήμερα για συλλογικά οράματα και αγώνες, αλλά κανένας δεν τους λέει ότι τα κινήματα έχουν λόγο ύπαρξης και μπορεί να έχουν αποτέλεσμα όταν απαρτίζονται από άτομα που έχουν συγκρότηση και γνώσεις και ξέρουν τι τους γίνεται, τι ακριβώς θέλουν και πώς θα το κατακτήσουν. Από αυτή την άποψη, δικαιώνεται το παλιό κνίτικο σύνθημα “πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα”. Και επιτέλους να σταματήσει ο υποκριτικός λαϊκισμός του “να αφουγκραστούμε τα παιδιά” και η σαββοπουλολαζοπουλική παπαριά του “τα παιδιά τα ξέρουν όλα”. Τίποτα δεν ξέρουν, όπως δεν ξέραμε τίποτα κι εμείς στην ηλικία τους. Είναι η πιο εύκολα ποδηγετούμενη κοινωνική ομάδα, και ντροπή σ’ εκείνους που τα χρησιμοποιούν για τους πολιτικούς τους σκοπούς. Συγχαρητήρια κ. Αβραντίνη!

  2. Πολυ ευστοχο το αρθρο σας. Πιστευω πως μαζι με τους παραγοντες που αναφερατε πρεπει να συμπεριλαβουμε και τα καιροσκοπικα ΜΜΕ που μαζι με τους συνηθεις γλυφτες της νεολαιας, εχουν επιδοθει σε μια ατελειωτη ¨παιδολαγνεια” απο τον Ταρζαν και τον Χαρδαβελα μεχρι και το κατα τα αλλα σοβαρο ΣΚΑΙ.

  3. Το άρθρο είναι εξαιρετικά εύστοχο.
    Αν δει κανείς την ύλη της έκθεσης που διδάσκεται θα φρίξει!!
    Τα παιδιά παπαγαλίζουν τα ίδια κλισέ τα τελευταία 30 χρόνια, η κακή παγκοσμιοποίηση, οι κίνδυνοι του διαδικτύου και γενικότερα της τεχνολογίας και ο ανάλγητος ανταγωνισμός.
    Στο σχολείο καλλιεργείται συστηματικά η ισότητα του πάτου και προτάσσεται πάντα η αξία του συλλογικού έναντι του ατομικού.
    Εκτός από όλα τα άλλα τα περισσότερα κείμενα που διδάσκονται διακρίνονται από έναν αδικαιολόγητο πεσσιμισμό και από έναν πρωτοφανή ισοπεδωτισμό. Δυστυχώς λίγοι ξεφεύγουν -συνήθως πολύ αργότερα-από τα καταστρεπτικά αυτά κλισέ

  4. Ρε “καλοι μου ανθρωποι” που ειναι αυτα τα παιδια που μισουν τα ιδιωτικα σχολεια. Εγω στους περισσοτερους συνομιλικους μου εχω μιλησει, λενε οτι οχι μονο δεν εχουν προβλημα αλλα θα τα προτιμουσαν απο την χαλια “δωρεαν” κρατικη παιδεια. Θυμαμαι οταν οι χαβαλεδες συμμαθητες μου περσι αποφασισαν να κανουν ενα διαλλειμα (κοινως καταληψη) λεγανε “χεστηκαμε για την δωρεαν παιδεια, εμεις απλα να το κλεισουμε θελουμε”. Α και γιατι η ΔΑΠ παιρνει 50% σχεδον σε καθε σχολη; Επειδη, πιστευω πως η “επανασταση” των νεων (εννοω το καψιμο της Αθηνας, οχι την δικαια διαμαρτυρια για τον θανατο του παιδιου) ειναι δημιουργημα της τηλεορασης και του σαλεμενου μυαλου μιας γενιας διεφθαρμενης και ξεπουλημενης (του Πολυτεχνειου) που θελει να μας πλασει κατ΄εικονα και κατ’ομοιωση της, ωστε να καλυψουν τις προβοκατορικες επιθεσεις μπατσων και των καλομαθημενων (και καλοταισμενων) παιδων της μπουρζουαζιας που φτυνουν εκει που καποτε θα γλυφουν (και φυσικα επαναστατουν μακρια απο την καρδια του “καπιταλισμου”, την Εκαλη και περιχωρα, γιατι εκει οι ιδιωτικοι μπατσοι βαρανε πολυ σκληροτερα και επειδη κανεις δεν καει το σπιτι του…)
    Η “”””προοδευτικη”””” ιντελιγκετσια τραγουδαει σαν αλλος Νερωνας ενω η Αθηνα (και η Ελληνικη κοινωνια) καιγεται. Να ξερουν οτι ΑΝ και ΟΤΑΝ γινει πραγματικη επανασταση τα “φτωχικα” τους στο Ψυχικο θα βρεθουν σε πραγματικο κινδυνο.

  5. ….αυστηρό και σκληρό το Κατηγορώ σου προς το καθηγητικό χώρο, Κε. Αρβανίτη, αλλά συνάμα κρυστάλλινο, ντόμπρο και ξεκάθαρο!…σα νυστέρι.
    Επιβεβαιώνω όμως όσα γράφεις -και επαυξάνω- διότι το ζώ καθημερινά στο πετσί μου και στο σπίτι μου, αυτό το αλαλούμ στο χώρο της παιδείας.
    Έχω δύο παιδιά στην εφηβεία που πάνε σε δημόσιο σχολείο και κάνω καθημερινά μάχη -με νύχια και με δόντια- για να κρατήσω ισορροπίες και να υποκαταστήσω -εάν έιναι δυνατόν- τη σχολική εκπαίδευση με όσα εξωσχολικά μπορώ (φροντιστήρια, γλώσσες κλπ)
    Ο μεγάλος που ο γιός (πάει Λύκειο) έχει να δεί κανονικά μαθήματα -κυριολεκτικά- από αρχές Νοεμβρίου (πότε οι καταλήψεις, πότε αποχές, πότε οι διαδηλώσεις κλπ) Με τα δόντια τον συγκρατώ να μην εξωκείλει.
    ΠΟύ είναι η δασκαλική καθοδήγηση; Πού είναι το παράδειγμα; Πού είναι η έμπνευση για μάθηση και η μεταλαμπάδευση γνώσεων και αρχών; Που είναι -εν τέλει- η σχολική ζωή;;; Πού είναι η εφηβηκή νεανική περιέργεια για τον κόσμο;

    …Τίποτα….

    Μόνο γερασμένοι νέοι που βάρυναν πρόωρα από τις έγνοιες του σήμερα και του αύριο, και αποκαΐδια. Πολλά αποκαΐδια….

    Αυτή η Ελλάδα έχει ημερομηνία λήξης… (και ας βαυκαλιζονται πολλοί εδώ μέσα διαφορετικά)

  6. …εννοείται ότι στο παραπάνω σχόλιο απευθύνομαι στον Κο Αβραντίνη -και όχι Αρβανίτη- και ζητώ συγγνώμη για το σαρδάμ!

  7. Το ξέρατε ότι όταν το σχολείο είναι υπό κατάληψη οι καθηγητές πληρώνονται κανονικά και οι μαθητές δεν παίρνουν απουσίες; Εγώ χθες το έμαθα! Πώς να μη γίνει μπάχαλο όταν κανένας δεν έχει λόγο να το σταματήσει;

  8. Να μην τρελλαθούμε κιόλας ! Προσπάθησε κανένας γονέας να κινητοποιήσει άλλους γονείς εναντίον των καθηγητών-κοπριτών ; Τότε θα έβλεπε την αδιαφορία και τήν συνενοχή των γονέων στην κατάντια των σχολείων.
    Νομίζω τα περί ήθους, ευθύνης και σεβασμού αρχών και κανόνων συσκοτίζουν την πικρή αλήθεια :
    Ότι η εκπαίδευση είναι ασκητική, εθελούσια δούλωση και, συνεπώς για λίγους. Είναι μεγάλο τρπλό ψέμμα ότι όλοι μπορούν να μάθουν γράμματα, ότι όλοι θέλουν να μάθουν γράμματα και ότι θα ωφελούσε τους ιδίους και την κοινωνία να μάθαιναν όλοι γράμματα. Ένα ψέμμα που διαδίδουν οι συντεχνίες της εκπαιδεύσεως παγκοσμίως. Κατάφεραν να το επιβάλουν και στις πολιτικές ηγεσίες ως άρθρο πίστεως.
    Ιδού ένας που γράφει ειλικρινέστερα :
    “Είχεν απαιτήσει από την Εφορευτικήν Επιτροπήν την αποβολήν, ως «ανεπιδέκτου μαθήσεως», του Γιαννιού του Βρυκολακάκη, του Στρατή του Χατζηδημήτρη, και δύο ή τριών άλλων, αλλ’ εις τούτο εύρε την επιτροπήν αντιπράττουσαν.
    «Το σκολειό (κατά την θεωρίαν, την οποίαν ανέπτυσσε μεν έν των μελών της επιτροπής, ησπάζοντο δε οι πλείστοι των γονέων), το σκολειό, ας υποθέσουμε, δεν έγινε για να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα, δηλαδή. Έγινε για να μαζώνουνται οι κλήρες, τα παλιόπαιδα, τα διαβολόπουλα. Πώς μπορεί, το λοιπόν, ένας γονιός να τα έχει μπελά απ’ το πρωί ως το βράδυ; Και που συφτάνεται ένας φτωχός να τα θρέψει; Μπορεί να τα χορταίνει κομμάτια; Μήπως χορταίνουν, οι διαόλοι, ποτέ ; Και είναι ικανή μια χήρα γυναίκα να τρέχει από γιαλό σε γιαλό, από βράχο σε βράχο, για να τα συμμαζώνει; Γιατί πληρώνεται ο δάσκαλος : Για να έχει το βάρος αυτό, να είναι οι γονιοί ήσυχοι. Όταν είναι συμμαζωμένα εκεί-δά, μες στο σκολειό, γλυτώνει ο γονιός και καμπόσα κομμάτια παραδείγματος χάριν. Ας τρώνε τα θρανία, που είναι ξύλινα, ας τρώνε τους πίνακες και τα χαρτιά τους, τους τοίχους και το πάτωμα, για να είναι οι νοικοκυραίοι ησυχώτεροι για τις αχλαδιές των, τες βερυκοκκιές των, τες συκιές και τ’ αμπέλια των. Η κάθε μια πανδρεμένη, το λοιπόν, πρέπει να έχει μέρος για να ξεφορτώνεται την κλήρα της, που οι πλιότεροι άνδρες λείπουν χρόνο-χρονικής, η καθεμιά χήρα πρέπει να έχει μέρος για να ρίχνει το στρίγλικό της, τ’ αρφανό της. Η καθεμιά αρχόντισσα να έχει μέρος για να βάζει τον πάπο της, τον χήνο της, κι η καθεμιά φτωχή το θάρρος της και την απαντοχή της. Αυτά, δάσκαλε».
    Ο διδάσκαλος δεν είχεν όρεξιν να αντείπει εις ταύτα …”
    Σήμερα το ίδιο συμβαίνει. Οι γονείς ξεφορτώνονται τα απελπιστικώς λίγα παιδιά τους στα σκολειά (και στους ιεροκήρυκες της τηλεοράσεως) για να έχουν χρόνο “να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους” κατά πώς επιτάσσει και το Σύνταγμα. Να πιάσουν γκομένους και γκόμενες συνήθως ή να ξεθεωθούν στη δουλειά για να αγοράσουν διάφορα άχρηστα. Μετά μάς φταίνε οι, όντως, κοπρίτες καθηγητές ! Μα είναι εικόνα και ομοίωσή μας !.
    Η μόνη αξία σχολείου και πανεπιστημίου είναι ότι γυμνάζει στην παπαγαλία και οι επιτηδειώτεροι σ’ αυτήν περνούν ΑΣΕΠ και μπορούν να προσβλέπουν στο ισόβιο κοπριτιλήκι.

  9. …ποιανού είναι το καταπληκτικό αυτό κείμενο, Κε Γεωργάνα; (μοιάζει μεν με Παπαδιαμάντη αλλά δεν μου “κρούει κανένα καμπανάκι”)
    Όντως η άποψή σας είναι μία έντιμη και πραγματιστική θεώρηση της γενικής παιδείας σήμερα…

    Τελικά φαίνεται πως παντού ισχύει το: “…ου παντός εστί πλείν ες Κόρινθον”!

  10. “Αμφισβητώ σοβαρά, ότι ο αρθρογράφος που ξεσηκώθηκε δεν είναι υποκινούμενος κι ότι οι κινήσεις του είναι αποτέλεσμα αυθόρμητης διαμαρτυρίας . Το αποδεικνύουν οι δηλώσεις του, η φρασεολογία και τα επιχειρήματά του. Πίσω από μια φαινομενική καινοτομία διακρίνεις μια ξύλινη πολιτική ορολογία που συναντάται σε όλη τη φιλελεύθερη αρθογραφία υποστήριξης και εκφυλιστικού ακτιβισμού της τρέχουσας δεκαετίας υπερ της παγκοσμιοποίησης.”

    Τι κερδίζω ????

  11. Εύστοχες οι παρατηρήσεις σας κ.Αβρανίτη.

    Δυστυχώς, αρμενίζουμε στραβά και επίκειται με μαθηματική ακρίβεια η προσάραξή μας σε “αβαθή” (οπότε και θα πιάσουμε εντελώς πάτο)… Όσο οι νεο-ορθόδοξοι και η αντιδραστική-σπαστική αριστερά ορίζουν τις τύχες του τηλε(tv)κατευθυνόμενου όχλου των “Ελ”, θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, αρνούμενοι να βγούμε από “τη βολεψιά μας”.

    Όσο για το αν ποτέ εφαρμοστούν οι α-λα-Σουηδία (έξοχες) προτάσεις σας στην Ελλάδα, μια φράση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη: ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

  12. @periplanomenos
    Δεν ισχυρίζεται ο αρθρογράφος ότι γράφει αυθορμήτως. Για την ξύλινη γλώσσα, όμως, έχετε δίκιο, όπως δίκιο έχει και ο αρθρογράφος για το ύφος τών δήθεν εξεγερμένων.
    @chrysotheras.
    Όντως, είναι από την Δασκαλομάννα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη. Αλλά είναι φώς φανάρι ότι δεν το έπλασε η φαντασία του αλλά μεταφέρει απόψεις πραγματικών ανθρώπων.
    Το υπόλοιπο κείμενο εδώ :
    http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/ppd_daskalomanna.html

    @Cyverius
    Η διάγνωση του παλαιο-ορθοδόξου μου φαίνεται πολύ ακριβής. Πού νομίζετε ότι κάνει λάθος ;

    Έχουμε να κάνουμε στο Ελληνικό σχολείο και πανεπιστήμιο με μιαν απάτη μπροστά στο μέγεθος της οποίας η απάτη του Μάντωφ και κάθε άλλη εγχώρια απάτη είναι αμελητέα. Πρόκειται για το μοίρασμα αφειδώς βαθμών σε αξίους και αναξίους μαθητές. Στο Δημοτικό όλοι παίρνουν Α σε όλα. Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο μόνο με φόνο καθηγητή υπάρχει πιθανότητα (όχι βεβαιότητα) να μην περάσει ο μαθητής την τάξη. Στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου οι αριστούχοι, γνήσιοι και νόθοι, υπερβαίνουν το 60% των αποφοίτων. Φυσικά οι εγγράμματοι γονείς ξέρουν τι κούφιοι είναι οι βαθμοί αυτοί. Αλλοίμονο στα παιδιά των αλλοδαπών και των αμορφώτων γονέων που υπερηφανεύονται για τις σχολικές επιδόσεις τών παιδιών τους. Το πρόβλημα είναι καρκίνος που τρώει την βάση της κοινωνικής μας συνυπάρξεως, την διάκριση του αληθούς από το ψευδές. Και το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν έχει κίνητρο να το αντιμετωπίσει ούτε οι δάσκαλοι ούτε οι γονείς ούτε η πολιτεία ούτε τα μέσα δήθεν ενημερώσεως. Η εκπαίδευση είναι χώρος αριστοκρατικού ή και τυραννικού χαρακτήρος και εμείς πάμε να τον διαχειρισθούμε δημοκρατικώς. Κανονική εθελοτύφλωση !

  13. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο σας κύριε Αρβανίτη.

    Μανώλης Στειακάκης (www.kede.gr)

  14. ανόητο άρθρο, υποθέτει ότι οι νέοι δεν μπορούν να σκεφτούν από μόνοι τους και πρέπει να ‘υποκινούνται’.
    Είναι διαφορετικό να κάνεις λάθος ως θερμόαιμος νέος από το να υποκινείσαι. Συμφωνώ με τον periplanomeno ότι ο συγγραφέας μάλλον είναι τουλάχιστον τόσο υποκινούμενος όσο και αυτοί που κατακρίνει.

  15. Το άρθρο είναι εύστοχο και σωστό, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για την αξιολόγηση και για την μονιμότητα του διδακτικού προσωπικού.
    – Είναι φυσικό, όποιος έχει εξασφαλίσει την θέση του, να λέει ο΄τι θέλει, όποτε θέλει, όπως θέλει, και να (μην) κάνει ό΄τι θ’ελει, ανευ συνεπειών, βεβαίως.
    – Και οι περισσότεροι γονείς, αφού βρούν κάποιο χρόνο να πάνε στην πρώτη συνγκέντρωση γονέων, δεν ξαναπατάνε, οχι διότι δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιάτ ους, αλλά διότι οι συνγκεντρώσεις έχχουν καταντήσει πεδία πολιτικής διαμάχης.

  16. Η χώρα πληρώνει καθυστέρηση αιώνων. Από τη φεουδαρχία του Βυζαντίου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πέρασε απότομα στη σύγχρονη εποχή, ανέτοιμη, με εισαγόμενους θεσμούς και νόμους. Δεν απέκτησε ποτέ αστική τάξη, δεν έζησε την Αναγέννηση, τη Μεταρρύθμιση, τη Γαλλική Επανάσταση, δεν διαμόρφωσε κοινωνία πολιτών. Μαζί της φόρεσαν την περικεφαλαία της Συνέχειας (κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων), το ζουρλομανδύα της καθαρεύουσας (130 χρόνια γλωσσική σκλαβιά) και το κοστούμι του Ευρωπαίου. Όλα έγιναν βεβιασμένα και λίγο στη ζούλα – όπως η είσοδός μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και (ακόμα περισσότερο) στην ΟΝΕ.

    Εμείς λοιπόν οι Νεοαρχαίοι Έλληνες, οι Ευρωπαίοι της «καθ’ ημάς Ανατολής», οι δραχμοβίωτοι του ευρώ, ανασφαλείς, περιδεείς, αγχωμένοι, καταχρεωμένοι, αντιμετωπίζουμε το μέλλον. Με την πιο παρωχημένη παιδεία σε όλη τη Δύση, η οποία αναπαράγει μεθόδους, πρότυπα και μύθους του 19ου αιώνα και αποκλείεται να μας βγάλει από την υπανάπτυξη. Γιατί και το πρόγραμμα να αλλάξει αύριο, ποιος θα αλλάξει τους διδάσκοντες;

    Νικόδημου από το τελευταίο Lifo

  17. @Cyverius
    Ἐπιστημονικώτατα ὅλα τοῦ κυρίου Δήμου !
    Νὰ σᾶς δείξω ἕναν ἄνθρωπο νὰ μοῦ πεῖτε μιὰν ἐπιστημονικὴ μέθοδο μὲ τὴν ὁποία θὰ άποφασίσουμε ἂν εἶναι «ἀστός» ἢ «ἐργάτης» ἢ «διανοούμενος».
    Ὁ Φίνλαιυ, ἀκραιφνής ἀνθέλληνας (μοναδικὸς στὸν παγκόσμιο πολιτισμό προσδιορισμός), μαρτυρεῖ ὅτι στὸ τέλος τῆς, Τουρκοκρατίας οἰ ἐγγράμματοι Ἑλληνόφωνοι ἦταν, ὡς άναλογία τοῦ πληθυσμοῦ, περισσότεροι άπ’ ὅτι σὲ ὅλα τὰ ἄλλα Εὐρωπαϊκὰ ἔθνη ! Ὁ κύριος Δήμου ἔχει μείνει στὴν προπαγάνδα τοῦ Γρεκογάλλου Κοραῆ (ὁ ἐθνικὸς προσδιορισμὸς εἶναι τοῦ Κοραῆ). Δηλονότι οἱ Ἕλληνες εἴμαστε θύματα τής τυραννίας ἄλλων, Ὀθωμανών, προκρίτων, παπάδων, Ἑβραίων, Μασσώνων, Ἄγγλων, Γάλλων, Ρώσσων, Γερμανών Ἀμερικάνων καὶ ντόπιων ὀργάνων τους, ὁπότε καὶ ἄλλοι θὰ μᾶς σώσουν.

  18. Αγαπητέ Τάσο,

    Συμφωνώ απόλυτα με το:

    «Αμφισβητώ σοβαρά, ότι οι μαθητές που ξεσηκώθηκαν δεν είναι υποκινούμενοι κι ότι οι κινητοποιήσεις τους είναι αποτέλεσμα αυθόρμητης διαμαρτυρίας και αυτοοργάνωσης. Το αποδεικνύουν οι δηλώσεις τους, η φρασεολογία και τα συνθήματά τους. Πίσω από μια φαινομενική φρεσκάδα διακρίνεις μια ξύλινη πολιτική ορολογία που συναντάται σε όλα τα αριστερά κινήματα διαμαρτυρίας και βίαιου ακτιβισμού της τρέχουσας δεκαετίας κατά της παγκοσμιοποίησης, του νεοφιλελευθερισμού κοκ.»

    Πράγματι, γιατί αλήθεια αυτά αποτελούν δευτερεύοντα θέματα ενω οι θεωρητικές αρλουμπολογίες περί ελευθερίας σε μαθητικό επίπεδο δίνουν και παίρνουν…

    Απο πότε τα παιδιά του σχολείου και οι έφηβοι απέκτησαν το δικαίωμα να υβρίζουν την αστυνομία με τον γελοιποιητικό τίτλο Μπάτσοι…

    Απο πότε έχουνε εμπειρία σε θέματα που ούτε τα ονειρεύτηκαν… ενω στα δικά τους κάνουν πω δεν καταλαβαίνουν;

    «Γιατί αν τα παιδιά οργίζονταν για την παρακμή της παιδείας γιατί δεν βγήκαν ποτέ στους δρόμους να καταγγείλουν τους καθηγητές τους που τους εξωθούν στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα που τις περισσότερες φορές παραδίδουν οι ίδιοι; Κανείς δε μιλά για τον εκβιασμό των γονέων από καθηγητές που στις τάξεις των σχολείων κάνουν πλάκα για να κάνουν το απόγευμα ιδιαίτερα».

    Συμφωνώ απόλυτα με τα ακόλουθα και εντελώς αναγκαία…

    «• Την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην εκπαίδευση και περιορισμό του κράτους σε ρυθμιστικό-εποπτικό ρόλο.
    • Την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.
    • Την ελευθερία επιλογής εκπαιδευτικού προγράμματος από το κάθε ίδρυμα.
    • Την καθιέρωση κουπονιών εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές και σπουδαστές που θα επιτρέψουν σε αυτούς και τις οικογένειές τους να επιλέξουν ελεύθερα το εκπαιδευτικό ίδρυμα που επιθυμούν, ανεξάρτητα του χαρακτήρα του, μεταφέροντας δια της επιλογής τους στο ίδρυμα αυτό τη δημόσια χρηματοδότηση που τους αναλογεί.»

  19. @Πάνος Δεκεμβρίου 25th, 2008 10:57 μμ :

    Θα μπορούσα να ισχυριστώ κατ’ αντιστοιχία ότι ανόητος είναι ο συλλογισμός σου Πάνο.

    Οι νέοι ασφαλώς μπορούν να σκεφθούν σε πολυ σημαντικό βαθμό…

    Η κριτική σκέψη όμως είναι αποτέλεσμα παιδείας και εμπειρίας.

    Σε πρώτο στάδιο αναπτύσσεται η ικανότητα της αποστήθισης την οποία μόνο καλλιεργούν τα ελληνικά σχολεία και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα…

    Αν τα παιδιά μιας άλλης χώρας αποκτούν νωρίτερα την ικανότητα να κρίνουν και να διακρίνουν στο Ελληνικό σύστημα μαθαίνουν να παπαγαλίζουν ακόμα και στην πανεπιστημιακή παιδεία…

    Επιμένω το να βάζεις τα παιδιά να παπαγαλίζουν και μετά να απαιτείς ενέργειες ωριμασμένης κρίσης είναι εγκληματική πράξη…

    Είναι πράξη ηθικά όμοια με εκείνη που έκαναν μερικά καθάρματα της αριστεράς να στείλουν τον λόχο των νέων εφεδριτών ενάντια στους Άγγλους στα Δεκεμβριανά…

    Είναι ισότιμη ενέργεια εθνικής προδοσίας αυτού του μεγέθους διοτι μπορεί να μην έχουμε τους φυσικούς θανάτους των νέων εφεδριτών… Όλοι πλην τριών σκοτώθηκαν!!! Αλλα έχουμε τον μόνιμο θάνατο της κοινωνίας μας και του πολιτισμού μας…

    Δεν είμαι βέβαιος ποιός απο τους θανάτους είναι χειρότερος…
    Είμαι όμως βέβαιος οτι οι ένοχοι όποιου θανάτου, φυσικού ή πολιτισμικού, είναι σιχαμεροί εγκληματίες…

    Άρα ξέρεις γιατί οι νέοι είναι εκμεταλλεύσιμοι απο τους σημερινούς πολιτικάντηδες της ποιο πρόστυχης σκοπιμότητας…

    Δε είναι ενότητα τα παιδιά Πάνο…

    ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΤΑ…

    ΑΝΩΡΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΩΣ ΠΡΟΣΒΑΤΑ ΕΠΙΣΦΑΓΗΝ ΧΑΡΙΝ ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ…

  20. DennisV Δεκεμβρίου 24th, 2008 9:49 μμ :

    Σε πάρα πολλά, σχεδόν σε όλα οσα λες δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω…

    Λες πικρές αλήθειες που η ψευδεπίγραφη αριστερά και η υποκριτική δεξιά καταχωνιάζουν κάτω απο το χαλί γιατί τους ενοχλεί…

    Άλλωστε για ποια αριστερά μιλάμε;

    Αυτήν των υποκριτών πολιτικάντηδων με τις εταιρείες κατασκευών ή τα 20 χρόνια στη Ευρωβουλή διότι είδαν τον εαυτός τους πολυ έξυπνο και πολύ έλληνα για να του αντικαταστήσει κάποιος άλλος..

    Ούστ κωλοέλληνες υποκριτές…

    Υπάρχουν πραγματικοί αριστεροί που δεν ἐχουν το κουράγιο να σηκώσουν το κεφάλι απο τον κάματο της ημέρας…

    Αλλα θα έλθει η μέρα τους… και θα τρέχετε σαν τα ποντίκια…

  21. Ξεχνάτε ένα πολύ σημαντικό παράγοντα που υποκινεί τους νέους, ο διεθνής Σιωνισμός. Οι σιωνισταί, είτε άνδρες είνε, είτε γυναίκες, είτε ομοφυλόφιλοι, παρακινούν τους έλληνες νέους προς τον εγκρεμνόν της αμαρτίας με την χρήση του πανσεξουαλισμού, των ναρκωτικών και τον ανθελληνικόν κομμουνισμόν. Η επιστροφή στο πάτριον ημερολόγιον, ομού με τας αρετάς του ήθους, της αρετής, του φιλοτίμου, της σοβαρότητας, της ευθύνης, της υγιούς αυτοπειθαρχίας και του σωματικού σωφρονισμού δύνανται να οδηγήσουν τους έλληνας νέους και νεανίδας εις τον εικοστόν πρώτον αιώνα.

  22. Η καταντια της Ελλαδος ειναι οτι θεωρει διανοουμενο τον Νικο Δημου και υστερα αναρωτιομαστε για τα χαλια μας. Μια σημειωση, απο ποτε υπηρξε φεουδαρχια στο Βυζαντιο? Πρεπει να εισαι ουφο για να ισχυριζεσαι αυτο

  23. Βέβαια μου αρέσει και εμένα να θεωρητικολογώ και να εντάσσω το υπό συζήτησιν θέμα σε μια γενικότερη αντιπαράθεση περί της κοινωνικής εξέλιξης και προόδου που (δεν) βλέπουμε να υπάρχει.
    Το πρόβλημα όμως πιστεύω βρίσκεται εν μέρει ακριβώς σε αυτή την νοοτροπία.
    Έχουμε ένα ζήτημα. Η ποιότητα της κρατικά παρωχημένης εκπείδευσης και τα αίτιά της.
    Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, αντί να διαγνώσουμε το όλο πρόβλημα συνολικά (κάτι που μοιραία θα ιδεολογικοποιήσει το επίμαχο θέμα), να βρούμε ποιά άμεσα μέτρα θα μπορούσανε να λειφθούνε.

  24. Διαφωνώ. Η κατάντια της Ελλάδας είναι ότι θεωρεί “διανοούμενους” λαϊκιστικές σαν τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Λάκη Λαζόπουλο, κωφεύωντας σε διορατικές φωνές φιλελευθεριστών όπως ο Ν.Δήμου. Αλλά, διαχρονικά, εν Ελλάδι ελάχιστοι άξιοι τιμήθηκαν εν ζωή (από Σωκράτη μέχρι Καζαντζάκη, Καβάφη, Τρικούπη κοκ)

    Υστερόγραφα, υπό την ευρεία έννοια της σύγχρονης θεώρησης του όρου “φεουδαρχία”, η μεγάλη ιδιοκτησία στο Βυζάντιο έχει σχέση με τα φέουδα της Δύσης.
    http://ideografhmata.gr/forum/viewtopic.php?f=113&t=1266
    http://www.ellopos.net/elpenor/vasilief/feudalism.asp

  25. O Νικος Δημου (που χαιδεψε τους αναρχες) εντασσεται στην παραπανω λιστα, ο Θεοδωρακης ουδεποτε αυτοχαρακτηριστηκε διανοουμενος απλα συνθετης. Ο επιλογος των ιδεογραφηματων ειναι χαρακτηριστικος για να μην θεωρουμε το Βυζαντιο φεουδαρχικο, δεν υπαρχει γενικη η ειδικη θεωρηση της φεουδαρχιας. Ειναι πολιτικο φαινομενο που δεν παρατηρειται στο Βυζαντιο εκτος και αν γενικα ονομαζουμε την μεγαλη γαιοκτησια οποτε και στην Ευρωπη υπαρχει ακομα φεουδαρχια

  26. @sardanapalos
    Η αληθεια ειναι πως εχετε δικιο. Η διαφορα της Βυζαντινης Αυτοκρατοριας με τα δυτικα φεουδαρχικα βασιλεια ειναι 1)πως στο Βυζαντιο υπηρχε ανεπτυγμενη εμπορικη (ως ενα σημειο πρωτο-μερκαντιλιστικη) οικονομια που δεν ταιριαζει με την αγροτικη οικονομια που υπηρχε στην Δυση 2) ο Βυζαντινος Αυτοκρατορας ειχε απολυτη εξουσια (θεωρητικα) τουλαχιστον πανω στην επικρατεια του, ενω ο βασιλιας ηταν απλα στην ενας φεουδαρχης γυρω απο τον οποιο οι υπολοιποι φεουδαρχες συνασπιζονταν σε περιοδο πολεμου (μια εξελιξη ενος αρχαιου Γερμανικου θεσμου).

  27. @Πρωτόκολλος των σοφών της Σιών

    Comment on:

    “Ξεχνάτε ένα πολύ σημαντικό παράγοντα που υποκινεί τους νέους, ο διεθνής Σιωνισμός. Οι σιωνισταί, είτε άνδρες είνε, είτε γυναίκες, είτε ομοφυλόφιλοι, παρακινούν τους έλληνες νέους προς τον εγκρεμνόν της αμαρτίας με την χρήση του πανσεξουαλισμού, των ναρκωτικών και τον ανθελληνικόν κομμουνισμόν. Η επιστροφή στο πάτριον ημερολόγιον, ομού με τας αρετάς του ήθους, της αρετής, του φιλοτίμου, της σοβαρότητας, της ευθύνης, της υγιούς αυτοπειθαρχίας και του σωματικού σωφρονισμού δύνανται να οδηγήσουν τους έλληνας νέους και νεανίδας εις τον…”

    Άλλο η επιχειρηματολογία και άλλο η ανοησιολογία…

    Δυστυχώς τα λεγόμενα εδώ ανήκουν μόνο στην ανοησιολογία…

    Να σημειώσω οτι αυτό το λεει κάποιος που είναι αντίθετος με την σιωνιστική κουλτούρα και τον σύγχρονο σιωνισμό (που είναι κατά βάση ανθελληνικός…) αν και σέβεται κάθε λαό όπως και του εξαιρετικούς εβραίους επιστήμονες που κατακλύζουν τον κόσμο και μας πλουτίζουν με γνώση…

    Όσον αφορά την λέξη αμαρτία πρόκειται για λέξη που χαρακτηρίζει τους επικρίνοντας και όχι τους επικρινόμενους…

  28. @Cyverius

    Comment on:

    “Διαφωνώ. Η κατάντια της Ελλάδας είναι ότι θεωρεί “διανοούμενους” λαϊκιστικές σαν τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Λάκη Λαζόπουλο, κωφεύωντας σε διορατικές φωνές φιλελευθεριστών όπως ο Ν.Δήμου. Αλλά, διαχρονικά, εν Ελλάδι ελάχιστοι άξιοι τιμήθηκαν εν ζωή (από Σωκράτη μέχρι Καζαντζάκη, Καβάφη, Τρικούπη κοκ)””

    Ο Μίκης Θεοδωράκης κύριε δεν είναι ούτε υπήρξε λαϊκιστής και κανείς δεν τόλμησε με παρρησία να τον αποκαλέσει έτσι με ξεσκέπαστο πρόσωπο…, ιδιαίτερα όταν έχει επίγνωση της ιστορίας και των αγώνων του αλλά και του τι πρεσβεύει για την Ελληνική μουσική κουλτούρα…

    Είναι άκρατη αθλιότητα έως και χυδαιότητα να αποκαλείται ο Θεοδωράκης λαϊκιστής…

    Πρόκειται για εμφυλιακό κατάλοιπο που δυστυχώς βασανίζει ακόμα τα μυαλά αρκετών ΜΗ ΕΛΛΗΝΩΝ… αν και φιλοξενούμενων της Ελλάδος…

    Όσον αφορά τον Λαζόπουλο, είναι ο ευφυέστερος πολυτάλαντος καλλιτέχνης που έχουμε σήμερα με εξαιρετική πολιτική αντίληψη που εκφράζει στην σατυρική του επιθεώρηση…

    Ο Νίκος Δήμου έχει πολλά να μες πει… και καλά και ανοησίες…

    Το κακό είναι οτι προβάλει συχνά τις ανοησίες ενω έχει εξαιρετικό νου για τις αποφεύγει…

  29. Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα καθοδηγείται από το ακαδημαικο παπαδαριο
    http://liberalcreta.pblogs.gr/2008/10/to-akadhma-ko-papadario.html
    η διαμόρφωση αμόρφωτων νέων είναι ο απροκάλυπτος στόχος σε συνεργασία με την
    ψευτοπροοδευτική νεοαριστερά
    http://liberalcreta.pblogs.gr/tags/paideia-gr/pages/2.html
    Το αποτέλεσμα είναι μια νεολαια που είναι τοσο απαιδευτη που δεν μπορει να ξεχωρησει τον μπατσο απο το γουρουνι και το γουρουνι απο το δολοφόνο. Μία νεολαία που μας κάνει ξεκαθαρο το γεγονός ότι προκειται για ‘ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ χωρις εισαγωγικά
    βλ
    http://liberalcreta.pblogs.gr/

  30. @ Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος
    Ο Θεωδωρακης ειναι για μενα η εκπροσωπηση της Ακμης της Αριστερας (μεχρι την ελευση του “Πρασινου Ηλιου”) και της Παρακμης και του (πνευματικου) Θανατου της (Απο την “αλλαγη” μεχρι το …διαβοητο γραμμα του στον Λαζοπουλο για το Σκοπιανο). Εχοντας συγγενικες σχεσεις με μελη του Κ.Κ.Ε. εμαθα, αν και διαφωνουσα με τις θεσεις τους, να σεβομαι τον Θεοδωρακη ως ανθρωπο που υπεφερε κατω απο ενα ολοκληρωτικο κρατος, εκφραστη του Ελληνικου Πνευματος, και φυσικα αξιολογου καλλιτεχνη. Αρα μπορειτε να φανταστειτε την ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ μου οταν ο Λαζοπουλος διαβασε το γραμμα του για το σκοπιανο. Δεν εβλεπα εναν εκφραστη του Ελληνικου Πνευματος αλλα ενα προπαγανδιστη του ΕΛ-ληνικου Πνευματος. Μετα απο την εξομοιωση του Ελληνα εκφραστη του Αριστερου πνευματος με τους Λιακοπουλους και τους Γεωργιαδηδες, για μενα η ελληνικη Αριστερα ειναι ΝΕΚΡΗ, δεν πα να μπει ο Αλαβανος στην Κυβερνηση με τον Τσιπρα (Α’;) νεραιδοβασιλια-μαριονετα. Δεν θελω να εχω καμια απολυτως σχεση με την Αριστερα στο Ελληνικο τουλαχιστον Πολιτικο Κατεστημενο.

    Οσο για τον Λαζοπουλο το ταλεντο του στην “διασκεδαση” (προπαγανδα-αναπαραγωγη της μεταπολιτευτικης “φιλοσοφιας” και “ηθικης” ) ειναι για μενα ομοιο με το “ταλεντο” ενος μανιακου δολοφονου να σκοτωνει. Ενας ανθρωπος χωρις ηθικη, χωρις αξιες, ενας χαμελεοντας αναλογα με τις συνθηκες. Σκοτωνει μπατσος αδικα παιδι; Ο Λ.Λ. γινεται “αναρχικος”. Οι “γυφτοσκοπιανοι” “κλεβουν” το ιερο ονομα της Μακεδονιας; Ο Λ.Λ. γινεται εθνικοσοσιαλιστης και Λιακοπουλιζων συνομοσιολογος. Ειμαι βεβαιος πως αν καποιος τον επειθε πως πανω απο το 60% των Ελληνων ειναι “νεοφιλελευθεροι” θα εβγαινε με το μπλουζακι της Thatcher στην εκπομπη του…

    Αν μου ρωταγε κανεις πως μπορει η μεταπολιτευτικη (ειδικα η μετα την “αλλαγη” εποχη) ελληνικη κοινωνια να μετονομαστει ωστε να εκφραζει τελεια την σαπια ουσια της θα προτεινα αυτο το ονομα “Λακης Λαζοπουλος”

  31. ;Eχει πλέον ξεπεράσει τα όρια ο Μίκης Θεοδωράκης. Ενώ κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την έξοχη καλλιτεχνική του προσφορά η προσπάθειοά του να αποτελεί παράγοντα της δημόσιας ζωής τον έχει οδηγήσει στα όρια της γελοιότητας. Παρεμβαίνοντας κατά καιρούς σε λογής ζητήματα, άσχετα με την όποια καλλιτεχνική δημιουργία, έχει γίνει πιά ανέκδοτο αντιφατικότητας και ουσιαστικά παραπληροφόρησης.

    Στα χρόνια της καλλιτεχνικής του ακμής υπερηφανευόταν για τα βραβεία και την αναγνώριση που εξασφάλιζε από φασιστικά ουσιαστικά κυβερνήσεις που με πρόσχημα είτε τον κομμουνισμό (Σοβιετική Ενωση) είτε τον υποτιθέμενο “αδέσμευτο” σοσιαλισμό (καθεστώτα Συρίας και Κούβας) δεν δίσταζαν να βασανίζουν τους λαούς τους και να τους καταδικάζουν στην ανέχεια και την σκληρότερη ανελεθευρία.

    Στα χρόνια της καλλιτεχνικής στασιμότητας η και παρακμής προχώρησε σε αντιφατικά κραυγαλέες πολιτικές πρωτοβουλίες που κάποιες φορές άγγιζαν τα όρια της ασύμβατης πολιτικής ανηθικότητας. Βουλευτής και Υπουργός της ΝΔ, άλλοτε πολέμιος κι’ άλλοτε υποστηρικτής του ΚΚΕ εκμεταλλεύτηκε ακόμη και τις Ενοπλες Δυνάμεις (στρατιωτικό αεροπλάνο) για να μεταφερθεί στην Γιουγκοσλαυία του δικτάτορα Μιλόσεβιτς και να ευλογήσει τις σφαγές των “αλλόδοξων” Αλβανών από Σέρβους παραστρατιωτικούς στο Κόσοβο. Με την τάση να κινείται πάντα με το ρεύμα ώστε να προβάλεται και να ακούγεται τα έβαλε κατά καιρούς άλλοτε με την παγκοσμιοποίηση, άλλοτε με τους αμερικανούς και την Δύση ενώ τελευταία δεν δίστασε να κατακεραυνώσει και τους όποιους επικριτές του αρχιεπισκόπου προτρέποντάς τους “να πλένουν το στόμα τους” πριν τον αναφέρουν!!
    Ενδιάμεσα βέβαια φρόντιζε άμεσα η έμμεσα και τα οικονομικά του συμφέροντα καταγγέλοντας λ.χ. τις δαπάνες για την παράσταση του Παπαθανασίου στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, τα αγγλόφωνασ τραγούδια στην Γιουροβίζιον και τα “λιγα λεφτα”(!) που του έδωσαν για κάποια παράσταση, νομίζω, στο Ηρώδειο.

    ( http://www.andrianopoulos.gr/0010000102 )

    ΥΓ: Τώρα τα έβαλε – ανάποδα – με τους κουκουλοφόρους (άσχετα αν τώρα έχει δίκιο) και τη μονομανία τους εναντίον του δήθεν “αστυνομικού κράτους”. (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4492875)
    Καλό θα είναι ο Μϊκης Θεοδωράκης να αφοσιωθεί και πάλι στην τέχνη του επιχειρώντας να ξαναδημιουργήσει μεγαλειώδεις μελωδίες όπως και κατά το παρελθόν…

    ΥΓ προς Π.Μπαζιωτόπουλο:
    Σας έχει παραχωρήσει κανείς το αποκλειστικό δικαίωμα να κρίνετε ποιός είναι “Έλληνας” κατά το δοκούν, λες και είμαστε σε ναζιστικό πογκρόμ; Σοβαρευτείτε και μελετήστε και την αντίθετη άποψη, που με παρρησία υπερασπίζεται επώνυμα ένα λείμμα ανθρώπων του πνεύματος, όπως ο Ν.Δήμου (εις πείσμα της αριστερο/νεοορθόδοξης λαϊκιστικής ισοπέδωσης του συρμού που υπηρετεί ο ΛαΛα -aka Λ.Λαζόπουλος) . Μια πραγματική δημοκρατία φαίνεται από τον πλουραλισμό και την ανοχή της διαφορετικότητας, μέσα στα πλαίσια του πολιτεύματος. Φαίνεται όταν ακούγονται και πράγματα που δε μας αρέσουν (ή δε μας βολεύουν).

    —-

    I shall be telling this with a sigh
    Somewhere ages and ages hence:
    Two roads diverged in a wood, and I–
    I took the one less traveled by,
    And that has made all the difference

    …Robert Frost

  32. @Cyverius

    Comment οn:

    “ΥΓ προς Π. Μπαζιωτόπουλο:

    Σας έχει παραχωρήσει κανείς το αποκλειστικό δικαίωμα να κρίνετε ποιός είναι “Έλληνας” κατά το δοκούν, λες και είμαστε σε ναζιστικό πογκρόμ; Σοβαρευτείτε και μελετήστε και την αντίθετη άποψη, που με παρρησία υπερασπίζεται επώνυμα ένα λείμμα ανθρώπων του πνεύματος, όπως ο Ν.Δήμου (εις πείσμα της αριστερο/νεοορθόδοξης λαϊκιστικής ισοπέδωσης του συρμού που υπηρετεί ο ΛαΛα -aka Λ.Λαζόπουλος) . Μια πραγματική δημοκρατία φαίνεται από τον πλουραλισμό και την ανοχή της διαφορετικότητας, μέσα στα πλαίσια του πολιτεύματος. Φαίνεται όταν ακούγονται και πράγματα που δε μας αρέσουν (ή δε μας βολεύουν)”

    Έχεις να προτείνεις κάποιον που παραχωρεί δικαιώματα… Ελληνικότητας ή αλλα;

    Αν ναι να σε ακούσω…

    Όμως και επειδή Έλλην είναι ο αποδεχόμενος την κουλτούρα και τα γράμματα / γλώσσα των Ελλήνων θα πω οτι η επιθετικότητα σε άτομα γενικής αποδοχής δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την Ελληνικότητα… των επιτιθεμένων…

    Και βέβαια έχει κάνει λάθη ο Μίκης Θεοδωράκης… πολλά και σημαντικά αλλά είναι τόσο ποιο σημαντικός απο αυτό που του αφαίρεσαν τα λάθη του… και δεν πρόκειται μόνο για την μουσική…

    Οι πρόσφατες θέσεις του για την κατάσταση στην Αθήνα ήταν απολύτως ισορροπημένες, σαφείς και περιεκτικές διότι ασφαλώς δεν είναι τόσο απλοϊκός για να πιστέψει τα γεγονότα ως αποτέλεσμα των αγανακτισμένων παιδιών λεφτάδων που έδειχναν την συμπαράστασή τους στις οικονομικές δυσκολίες των πατεράδων των φτωχών συνομηλίκων τους…

    Για να γίνει σαφές αυτό που λέω… εκείνοι που έσπαζαν και έκαιγαν μόνο φτωχοί δεν ήσαν…

    Είδε κανείς τα επώνυμα και πανάκριβα ρούχα τους και τις ακόμα ποιο ακριβές ασφυξιογόνες μάσκες τους…;

    Τις αγόρασαν, να υποθέσω ,με το υστέρημα των πλούσιων γονιών τους ή με τα έσοδα απο τις ουσίες που πουλούσαν στους ταλαίπωρους χρήστες…;

    Περιμένω διασάφηση και ενημέρωση επι αυτού…

    Εκτός και αν η θέση σου είναι Αλαβανέζικη ή μετά συγχωρήσεως… αλαμπουρνέζικη διότι αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει γάντι στο μυαλό του τυχοδιώκτη Αλαβάνου…

    Τώρα για τον Δήμου θα επαναλάβω οτι έχει μυαλό ξουράφι αλλά συχνά κάνει κακή χρήση αυτού που τον προίκισε ο Θεός (= φύση) και ολοκλήρωσε η πολύ και συστηματική προσπάθειά του… το διάβασμα.

    Όμως αξίζει γιαυτά που λέει… έχει νου και ενδιαφέρον… Δεν κωλώνει… Τα λεει όπως τα σκέφτεται και αυτό είναι σπάνιο στην εποχή μας…

    Ο Λαζόπουλος μας ξυπνά απο τον υποκριτικό μας λήθαργο και είναι πολύτιμος για μια κοινωνία που της περισσεύει η υποκρισία, το ψέμα και η κουκουλοφορία… ακόμα και εδώ μέσα… στα blogs…

  33. @DennisV Δεκεμβρίου 27th, 2008 5:48 μμ :

    Comment on:

    “@ Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος
    Ο Θεωδωρακης ειναι για μενα η εκπροσωπηση της Ακμης της Αριστερας (μεχρι την ελευση του “Πρασινου Ηλιου”) και της Παρακμης και του (πνευματικου) Θανατου της (Απο την “αλλαγη” μεχρι το …διαβοητο γραμμα του στον Λαζοπουλο για το Σκοπιανο). Εχοντας συγγενικες σχεσεις με μελη του Κ.Κ.Ε. εμαθα, αν και διαφωνουσα με τις θεσεις τους, να σεβομαι τον Θεοδωρακη ως ανθρωπο που υπεφερε κατω απο ενα ολοκληρωτικο κρατος, εκφραστη του Ελληνικου Πνευματος, και φυσικα αξιολογου καλλιτεχνη. Αρα μπορειτε να φανταστειτε την ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ μου οταν ο Λαζοπουλος διαβασε το γραμμα του για το σκοπιανο. Δεν εβλεπα εναν εκφραστη του Ελληνικου Πνευματος αλλα ενα προπαγανδιστη του ΕΛ-ληνικου Πνευματος. Μετα απο την εξομοιωση του Ελληνα εκφραστη του Αριστερου πνευματος με τους Λιακοπουλους και τους Γεωργιαδηδες, για μενα η ελληνικη Αριστερα ειναι ΝΕΚΡΗ, δεν πα να μπει ο Αλαβανος στην Κυβερνηση με τον Τσιπρα (Α’;) νεραιδοβασιλια-μαριονετα. Δεν θελω να εχω καμια απολυτως σχεση με την Αριστερα στο Ελληνικο τουλαχιστον Πολιτικο Κατεστημενο…”

    H Αριστερά όπως την κατανοεί ο μέσος Έλληνας είναι ξοφλημένη και αυτό δεν χρειάζεται να το λέμε μέχρι να πλαντάξουμε…

    Όμως κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τις αρχές του φιλελευθερισμού αν δεν έχει κατανοήσει τον Μαρξισμό διότι τότε εμπαίζει και τον εαυτό του και τους άλλους.

    Η εκ της αντιθέσεως εμπέδωση της γνώσης είναι απολύτως αναγκαία στην πολιτική ωρίμανση…

    Πάντα να ακούς τους αντιπάλους σου περισσότερο απο τους φίλους σου και τους ομοϊδεάτες σου… Θα κερδίσεις αφάνταστα για τις δικές σου θέσεις…

    Το Σκοπιανό είναι ανεπίκαιρο στην παρούσα φάση και δεν κρίνεται με την λογική ορισμένων της αριστεράς που αποδέχθηκαν την ονομασία Μακεδονία χωρίς ενδοιασμούς.

    Αν επρόκειτο για την ονομασία και μόνο, τότε με το βόρεια Μακεδονία το θέμα θα είχε ισως λήξει…

    Όμως πρόκειται για άλλα κόλπα πολύ ποιο πρόστυχα και πολύ ποιο Αμερικανικά ή Αμερικλανικά (χωρίς το μετά συγχωρήσεως εδώ…) για να εξισώσω την ποιότητα των ανθρώπων με τις ενέργειές τους…

    Ασφαλώς δεν συμπεριλαμβάνω σε αυτή την Αμερικλανιά τον νεοεκλεγέντα Ομπάμα… που σέβομαι ειλικρινά.

    Όσο για τον Λαζόπουλο, θωρώ απολύτως ψευδεπίγραφους και υποκριτικούς τους υπαινιγμούς σου…

    Όμως, σε μια δημοκρατία μου παρέχεται το δικαίωμα να διαφωνήσω μαζί σου και αυτό είναι το μεγάλο μας αγαθό… οταν το κατανοούμε…

  34. @Defkalion

    Comment on:

    “Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα καθοδηγείται από το ακαδημαικο παπαδαριο
    http://liberalcreta.pblogs.gr/2008/10/to-akadhma-ko-papadario.html
    η διαμόρφωση αμόρφωτων νέων είναι ο απροκάλυπτος στόχος σε συνεργασία με την
    ψευτοπροοδευτική νεοαριστερά
    http://liberalcreta.pblogs.gr/tags/paideia-gr/pages/2.html
    Το αποτέλεσμα είναι μια νεολαια που είναι τοσο απαιδευτη που δεν μπορει να ξεχωρησει τον μπατσο απο το γουρουνι και το γουρουνι απο το δολοφόνο. Μία νεολαία που μας κάνει ξεκαθαρο το γεγονός ότι προκειται για ‘ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ χωρις εισαγωγικά
    βλ http://liberalcreta.pblogs.gr/”

    Υπαρχει αλήθεια και συνάμα υπερβολή στα λεγόμενά σου…

    Χρειάζεται προσοχή…

    Πάντως σε ευχαριστώ για τις πηγές…

  35. Κατά την άποψή μου, η πρόσφατη τοποθέτηση του Μ.Θεοδωράκη ήταν η εξαίρεση στον κανόνα των λαϊκιστικών τοποθετήσεών του (όπως αναφέρω και στο υστερόγραφο του τελευταίου μου post). Μια αναλαμπή σα να λέμε.

    O Ν.Δήμου είναι συνεπής στις απόψεις του (με τις οποίες και συμφωνώ στο μεγαλύτερο ποσοστό) και έχει διαχρονικά δικαιωθεί στην πλειοψηφία των τοποθετήσεών του, ενώ φαρισαϊκά κατηγορήθηκε από το ντόπιο “ιερατείο” ψευτοδιανοουμένων ως ανθέλληνας και τα συναφή. Επέλεξε το δύσκολο δρόμο στη χώρα της βολεψιάς.

    Ο Λαζόπουλος με τη φτηνή και λαϊκιστική “σάτιρά” του αναπαράγει εθνικά στερεότυπα και ιδεοληψίες εκ του ασφαλούς, αφού δεν τολμά να ξεφύγει από την “κοινά αποδεκτή γραμμή” και συνεπώς είναι ένας φτηνός κόλακας, μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Όπως και ο Α.Παπανδρέου, είναι χαρισματικός, αλλά πάει με το ρεύμα, ανεξαρτήτως αν αυτό βγάζει στον υπόνομο.

    Τέλος, είναι τουλάχιστον φασιστικό να υποστηρίζεται ότι όποιος διαφωνεί με τις τοποθετήσεις ατόμων “κοινής αποδοχής” είναι δήθεν εγκάθετος ή πράκτορας. Αντίθετα, όπως αποδείχτηκε περίτρανα τα τελευταία χρόνια (μακεδονικό, κυπριακό, γιουγκοσλαβικο κλπ) όταν μας παρασέρνει εν θερμώ το ρεύμα, σε πείσμα ορθολογιστικών φωνών, καταλήγουμε σε ολέθρια πισογυρίσματα, που εν τέλει βλάπτουν όχι μόνο την εικόνα της χώρας αλλά και τα εθνικά μας συμφέροντα.

    ΥΓ1: Αν κρίνω από τα γενικότερα γραφόμενά ( περί κακών αμερικάνων και συνωμοσιών) προφανώς διαφωνούμε, αλλά θα ζητούσα. χάριν του επιπέδου της συζήτησης, να λείπουν οι δόλιοι υπαινιγμοί που εξαπολύονται αφειδώς.
    ΥΓ2: Έλληνας είναι όποιος θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα. Πολύ απλά. Αυτοπροσδιορισμός.

  36. “@ Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος
    Noμιζω οτι ειτε δεν καταλαβαινετε τι θελω να πω ειτε εγω δεν καταλαβαινω τι θελετε να πειτε ή και τα δυο…
    Η αντιθεση μου με τον Μαρξισμο (ή τους μαρξιστες καλυτερα) ειναι οτι προσπαθει να ερμηνευσει το παρον οικονομικο συστημα (νεο-μερκαντιλισμος) με μεθοδους που χρισημευσαν να για να ερμηνευσουν ενα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ συστημα τον original καπιταλισμο του 19ου αιωνα. (βλ. http://www.polyarchy.org/essays/english/capitalism.html) (θα ηθελα την γνωμη σας πανω στο κειμενο που σας παραπεμπω). ΔΕΝ κατηγορω τον Μαρξ επειδη υπηρχαν λαθη στην θεωρια του, καθως η κοινωνιολογια την εποχη του ηταν νεογεννητη επιστημη. Ειναι σαν να κατηγορεις τον Αριστοτελη για τις επιστημονικες του ανακριβειες, ενω η επιστημη μολις γεννιοταν.
    Εξαλλου ας θυμομαστε πως ο Μαρξ πεθανε απενταρος, αγνωστος στους συγχρονους του πολιτικους (οι εφημεριδες ουτε καν ανεφεραν τον θανατο του), εν μεσω μιας προσωπικης οικογενειακης τραγωδιας (θανατος της γυναικας και της κορης του σε μικρο χρονικο διαστημα). Εζησε κυνηγημενος, με περισσοτερους εχθρους παρα φιλους ακομη και στο σοσιαλιστικο κινημα. Μονο σεβασμο μπορει να εμπνεει τετοια φιγουρα.

    Αρα ο Μαρξ δεν ειναι το προβλημα… Οι “ακολουθοι” του ειναι…

    Οσο για τον Λαζοπουλο σας διαβεβαιωνω πως ειμουν φανατικος οπαδος του και αφου εγινα φιλελευθερος. Το Αλ Τσαντιρι δεν ηταν παντα ετσι λαικιστικο οπως το εχει κανει τελευταια. Μπορει να μην το θυμαστε, αλλα ως πρωην φανατικος Αλτσαντιριωτης θυμαμαι πως ο ΛΛ ειχε πει για τους Ελληνες που ηταν κατα του ονοματος της Μακεδονιας πως θα επρεπε να ντρεπονται. Μετα αφου πηρε τα 60ρια αρχισαν οι λαικισμοι (ειχε ειδη παρει θεση υπερ του “φοιτητικου κινηματος” βεβαια, αλλα νομιζα πως ειναι προσωπικη γνωμη του, και δεν περιμενα την 150 μοιρων στροφη στον ωμο λαικισμο), αντι-φιλελευθερισμοι, οι Τσιπρισμοι και οι ψευδοαριστερισμοι. Εγω ομως ως φαν εβλεπα το Αλ Τσαντιρι πιστα, πιστευοντας οσα λετε τωρα για τον ΛΛ καταπινοντας συνεχως τις προβολες στην νοημοσυνη μου. Αυτο ομως με την προδοσια και την (κ-1)*π στροφη προς την λαικιστικη θεση που ηταν της μοδας τοτε νομιζωντας πως οι παλιοι οπαδοι δεν θυμοντουσαν τι ειχε πει παλια (βλ. παραπανω). Ο ΛΛ για μενα πουλησε την ψυχη του στην διψα του για χρημα και δοξα. Και εγω μπορει να εκανα το ιδιο στην θεση του (αν εννοειται αυτο ως υποκρισια μου). Η απεχθεια μου για τον Λαζοπουλο ειναι ομοια με αυτην ενος προδομενου οπαδου, της κακιασμενης ερωμενης (αν το θελετε). ΑΝ Η ORIGINAL ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ’ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΓΕΙΤΟΝΑ ΧΩΡΑ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΤΟΣΟ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΟΧΙ Η ΘΕΣΗ.

  37. UPDATE-ΔΙΟΡΘΩΣΗ: …(αν εννοειται αυτο ως υποκρισια μου). Αυτο δεν τον κανει ηθικο ουτε του δινει δικιο…

  38. @DennisV

    Comment on:

    «@ Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος…

    Noμιζω οτι ειτε δεν καταλαβαινετε τι θελω να πω ειτε εγω δεν καταλαβαινω τι θελετε να πειτε ή και τα δυο…

    (βλ. http://www.polyarchy.org/essays/english/capitalism.html) (θα ηθελα την γνωμη σας πανω στο κειμενο που σας παραπεμπω)»

    Ευχαριστώ για την παραπομπή… Θα επανέλθω σε αυτήν

    «Αρα ο Μαρξ δεν ειναι το προβλημα… Οι “ακολουθοι” του ειναι…»

    Ναι σε αυτό συμφωνώ απολύτως… Το ίδιο ισχύει άλλωστε και για τον Χριστιανισμό…

  39. @Cyverius Δεκεμβρίου 27th, 2008 8:31 μμ

    Comment on:

    «ΥΓ1: Αν κρίνω από τα γενικότερα γραφόμενά ( περί κακών αμερικάνων και συνωμοσιών) προφανώς διαφωνούμε, αλλά θα ζητούσα. χάριν του επιπέδου της συζήτησης, να λείπουν οι δόλιοι υπαινιγμοί που εξαπολύονται αφειδώς.
    ΥΓ2: Έλληνας είναι όποιος θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα. Πολύ απλά. Αυτοπροσδιορισμός»

    Αν σου περισσέψει λίγος χρόνος ξαναδιάβασε το κείμενο μου διοτι τα αναφερόμενα εδώ ουδόλως σχετίζονται με αυτό…

    Δεν επιδιώκω την συμφωνία μας…

    Η ανταλλαγή θέσεων είναι το ζητούμενο…

    Η καυστικότητα του λόγου ανταποκρίνεται σε προηγηθείσα καυστικότητα αλλά σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί στα εβραϊκά πρότυπα…

  40. @DennisV

    Εξαιρετική η παραπομπή που μου έστειλες.

    Σε ευχαριστώ…

    Για τον λαϊκισμό του Λαζόπουλου θα πω οτι τελευταία υπάρχει ένα γενικό κλίμα λαϊκισμού αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να βλέπω οτι δεν έχουμε τίποτα καλύτερο απο τον Λαζόπουλο…

    Καλλιτέχνης με κοινωνική «πρόζα» επιθεώρηση είναι οχι κοινωνικός και πολιτικός αναλυτής…

    Θυμάσαι πόσο πρόχειρες ήταν οι παλιές επιθεωρήσεις.. Μπροστά τους ο Λαζόπουλος είναι Θεός… αλλα τα λεγόμενά του δεν είναι θέσφατα… και οι σκεπτόμενοι άνθρωποι παίρνουν ιδέες αλλά αφήνουν το λαϊκισμό κατά μέρος…

  41. Αγαπητέ Τάσο,
    τα αυτονόητα δυστυχώς πονούν στην Πατρίδα μας,
    άλλο καθοδηγούμενες αντιδράσεις και άλλο υποκινούμενες.
    Η ανελεύθερη νοοτροπία μας υποκίνησε αυτές τις αντιδράσεις,
    που ίσως άργησαν να ξεσπάσουν και στόχευσαν λαθεμένα.

    Σωκράτης Μεταξάς

  42. Έχοντας “ζήσει” κατά κάποιο τρόπο το σχολείο και ως μεγάλος , ίσως βρήτε κάποιο ενδιαφέρον εδώ σχετικά με κινητοποιήσεις μαθητών…..

  43. Γιώργο (glam Ιανουαρίου 3rd, 2009 4:29 πμ)

    Νάσαι καλά που κάθισες και έγραψες μια εμπειρία για τα παιδία… και τις καταλήψεις…

    Δεν χρειάζεται να πω οτι το όλο σύστημα δεν δημιουργήθηκε για να αυξηθεί η δημοκρατία αλλά για να μειωθεί… Μέσα σε αυτή τη θολούρα κόμματα και αποκόμματα χωρίς ήθος ψαρεύουν νόθους ψήφους…

    Τα σχολεία μας είναι ως επι το πλείστον της κατάντιας…

    Οι σπουδές μας επίσης…

    Τα λεγόμενα για καλό επίπεδο σπουδών στα ελληνικά λύκεια είναι μόνο για τους παρανοϊκούς…

    Συνεχώς υποβαθμιζόμαστε σε παγκόσμιες συναθροίσεις εκπαιδευτικού αντικειμένου…

    Γνωρίζεις Γιώργο οτι οι λαοί που πετυχαίνουν είναι εκείνοι που έχουν μεγάλη κοινωνική συνοχή που επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους… Δεν είναι της στιγμής να τους αναφέρουμε…

    Η Ελλάδα είναι σε μόνιμα καθοδική πορεία διότι έχει ποσότητα κακής ποιότητας… στην παιδεία…

    Άλλοι λαοί, πολύ ποιο πλούσιοι απο μας, έχουν πολύ καλύτεροι ποιότητα αλλα περιέργως; οχι και ποσότητα…

    Γνωρίζεις π.χ. οτι η ποιότητα είναι και αποτέλεσμα ανταγωνισμού γιαυτό τα Αλβανάκια αριστεύουν…

    Γνωρίζεις οτι απέναντί στους Κινέζους είμαστε για κλάματα… και αυτό μας ενδιαφέρει διότι αύριο θα γίνουμε σκλάβοι τους (οχι μόνο με την μεταφορική έννοια…)

    Συμπερασματικά ( αλλα εξ’ ανάγκης πρόχειρα…) είναι καλό που τα λες και τα γράφεις διότι θα αποτελέσουν ελπίζω υλικό για ουσιαστική κατανόηση του εκπαιδευτικού προβλήματος και για αλλαγές… βαθιές αλλαγές….

    Ο ωχαδελφισμός της Ελληνικής ράτσας τέλος…

    Απο το δημόσιο πρέπει να απολυθούν 300.000 άτομα για να αναπνεύσει ο μηχανισμός του κράτους… και όλοι εμείς που ενοχλούμαστε απο τον ωχαδελφισμό…

    Μετά βλέπουμε…

    Όσο για το δημοσιουπαλληλίκι… οχι αγαπητέ Γιώργο… εκεί που χέζω δεν κοιμάμαι… ακόμα και αν ο απόπατος έχει λίρες…

  44. @zanat0s

    Σχόλιο στο:

    “@ everybody

    If my country was hit by rockets and normal life was disturbed then I would want my country to defend me against terrorists.

    Israel has the right to defend itself and its citizens. stop being so arab friendly”

    Φίλε αν η γιαγιά μου είχε ρόδες θα ήταν αυτοκίνητο…

    Με αυτό το γελοίο εναρκτήριο σχόλιο φέρνω και το δικό σου επιχείρημα αλλά και όλων εκείνων που το παπαγαλίζουν… στο ύψος των περιστάσεων…

    Δεν γνωρίζεις τα γεγονότα,..

    Δεν έχεις καν διαβάζει παραπάνω τι λεμε όλοι και εγώ μεταξύ των άλλων…

    Δεν έχεις ιδέα του οτι το Ισραήλ δεν έπαψε ποτέ να επιτίθεται είτε η Χαμάς κάνει εκεχειρία είτε οχι…

    Δεν έμαθες ποτέ οτι οι επιθέσεις του Ισραήλ είναι βεβαιωμένες απο μάρτυρες που είναι εκεί τώρα και πριν… (θα τους άκουγες χτες το πρωί αν παρακολουθούσες τον ραδιοσταθμό του ΣΚΑΙ)

    Δεν έμαθες ποτέ τους λόγους που το Ισραήλ δεν θα παύσει να κτυπά, οχι την Χαμάς αλλά κάθε Παλαιστίνιο διοτι θέλει να κλέψει όλη τη γη τους… ενώ τους κατοίκους της θα τους οδηγήσει σε απόλυτο εξανδραποδισμό…

    Δεν ενημερώνεσαι καν για τις αποφάσεις που δημοσιοποιούνται, των συμβουλίων της ισραηλινής κυβέρνησης…

    Άσε το «the right to defend» εδώ διότι έχει την ίδια αξία με το «απο την πόλη έρχομαι και στην κορυφή κανέλλα…»

    Τόσο γελοία είναι η επιχειρηματολογία της Ισραηλινής προπαγάντας…

Σχολιαστε